FC Barcelona
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- erik2
#14378 Re: FC Barcelona
Nažalost, medicinski testovi su ukazali da je Puyol pretrpio frakturu jagodične kosti. Danas će se uraditi dodatni testovi da bi se utvrdila ozbiljnost ozljede. Prema prvim informacijama 'Capita' će sa terena odsustvovati 3-4 sedmice.
- Landcruiser
#14379 Re: FC Barcelona
Postoji nekoliko razloga zbog cega je Barcelona ubjedljivo najbolja na svijetu i zbog cega ostali timovi mogu da je pobijede samo nekim odvratnim bunkerom uz dosta srece. Svidjala se nekom ili ne Barcelonina igra u napadu mislim da razlozi uspjeha leze na drugoj strani.
Objektivna je cinjenica da u ekipi igraju 3 igraca koji su medju 5 ili 10 najboljih na svijetu: Messi, Xavi I Iniesta tako da je to vjerovatno jedan od glavnih razloga. Medjutim mislim da su cak vazniji neki drugi razlozi.
Jedino u Barceloni na sredini terena igra nekoliko velemajstora koji prave razliku u polju i kreiraju sanse pred protivnickim golom. U svim drugim timovima tu je jedan kreativac i nekoliko trkaca/radnika npr. Ozil, Khedira, Alonso, Diarra. Ova zadnja trojica samo znaju da trce I zaustavljaju protivnicke napade ali u napadu su beskorisni. Medjutim da bi ovaj Barcelonin napadacki orijentisani sistem igre mogao funkcionisati mora neko igrati I odbranu. E tu je razlika. Za razliku od drugih “vedeta” tipa Ronaldo, Ibrahimovic, Dzeko etc… sva trojica najboljih Barceloninih igraca trce I igraju odbranu kao trkaci/radnici. I to nije pod pritiskom trenera nego to kao da im je usadjeno kroz treninge u Barceloninoj skoli fudbala. Obratite paznju na trenutak kada izgube loptu. Istog trenutka igraju strahovit presing sve dok ne osvoje loptu. Protivnik jednostavno ne moze da iznese loptu na njihov dio terena.
Oni koji ne vole Barcelonu kao klub ili njihov stil igre I dalje moraju priznati cak I jalovu dominaciju I terensku inicijativu Barcelone na sredini terena. Mozda su to dosadna dodavanja na sredini terena (vrlo cesto im protivnik bunkerom ne dozvoljava da igraju drugacije) ali I dalje protivnik ne moze doci do lopte. Zasto jednom neko ne dominira nad Barcelonom igrom I stvaranjem sansi a ne odbranom tipa spasavaj se ko moze?
Volio bih jednom cisto radi eksperimenta da Barcelona zaigra bunker pa da npr. Celzi igra takticki sa 11 igraca u svom 16 –ercu a Barcelona sa 11 igraca u svom. Kako bi se onda protivnicima Barcelone I njene igre dopala taktika I kontrola igre od strane protivnika. Mozda da sutiraju sa gola na gol, prvo jedni pa drugi.
Objektivna je cinjenica da u ekipi igraju 3 igraca koji su medju 5 ili 10 najboljih na svijetu: Messi, Xavi I Iniesta tako da je to vjerovatno jedan od glavnih razloga. Medjutim mislim da su cak vazniji neki drugi razlozi.
Jedino u Barceloni na sredini terena igra nekoliko velemajstora koji prave razliku u polju i kreiraju sanse pred protivnickim golom. U svim drugim timovima tu je jedan kreativac i nekoliko trkaca/radnika npr. Ozil, Khedira, Alonso, Diarra. Ova zadnja trojica samo znaju da trce I zaustavljaju protivnicke napade ali u napadu su beskorisni. Medjutim da bi ovaj Barcelonin napadacki orijentisani sistem igre mogao funkcionisati mora neko igrati I odbranu. E tu je razlika. Za razliku od drugih “vedeta” tipa Ronaldo, Ibrahimovic, Dzeko etc… sva trojica najboljih Barceloninih igraca trce I igraju odbranu kao trkaci/radnici. I to nije pod pritiskom trenera nego to kao da im je usadjeno kroz treninge u Barceloninoj skoli fudbala. Obratite paznju na trenutak kada izgube loptu. Istog trenutka igraju strahovit presing sve dok ne osvoje loptu. Protivnik jednostavno ne moze da iznese loptu na njihov dio terena.
Oni koji ne vole Barcelonu kao klub ili njihov stil igre I dalje moraju priznati cak I jalovu dominaciju I terensku inicijativu Barcelone na sredini terena. Mozda su to dosadna dodavanja na sredini terena (vrlo cesto im protivnik bunkerom ne dozvoljava da igraju drugacije) ali I dalje protivnik ne moze doci do lopte. Zasto jednom neko ne dominira nad Barcelonom igrom I stvaranjem sansi a ne odbranom tipa spasavaj se ko moze?
Volio bih jednom cisto radi eksperimenta da Barcelona zaigra bunker pa da npr. Celzi igra takticki sa 11 igraca u svom 16 –ercu a Barcelona sa 11 igraca u svom. Kako bi se onda protivnicima Barcelone I njene igre dopala taktika I kontrola igre od strane protivnika. Mozda da sutiraju sa gola na gol, prvo jedni pa drugi.
- ultima_palabra
#14380 Re: FC Barcelona
Došao sam do dijela gdje je Alonso zna samo da trči i beskoristan je u napadu 
-
kory_galaktikos
#14381 Re: FC Barcelona
ogroman znalac sto se tice fudbala nema sta,,svaka cast majstoreultima_palabra wrote:Došao sam do dijela gdje je Alonso zna samo da trči i beskoristan je u napadu
- Landcruiser
#14382 Re: FC Barcelona
Pogledaj start sa dvije noge u zadnjoj utakmici u Superkupu protiv Barcelone. Velemajstorski!
-
kory_galaktikos
#14383 Re: FC Barcelona
i po tom startu je on taraba igrac????Landcruiser wrote:Pogledaj start sa dvije noge u zadnjoj utakmici u Superkupu protiv Barcelone. Velemajstorski!
nema pojma nista naprijed...opet brawooo
- Landcruiser
#14384 Re: FC Barcelona
Jesi li ikad vidio takav start od strane nekoga od pravih fudbalera tipa: Ronaldinho, Messi, Ronaldo (stari), Figo etc...? MESAR!!!! Osim snaznog i preciznog suta i trcanja nista! Samo atletika. Je l' pamtis neki njegov dribling, majstorski potez? U vise od 100 utakmica za Real postigao 4 gola. Hvale vrijedna karakteristika za ofanzivnog veznog igraca.
- ultima_palabra
#14385 Re: FC Barcelona
Pamtiš li ti neki Xavijev dribling?Landcruiser wrote:Jesi li ikad vidio takav start od strane nekoga od pravih fudbalera tipa: Ronaldinho, Messi, Ronaldo (stari), Figo etc...? MESAR!!!! Osim snaznog i preciznog suta i trcanja nista! Samo atletika. Je l' pamtis neki njegov dribling, majstorski potez? U vise od 100 utakmica za Real postigao 4 gola. Hvale vrijedna karakteristika za ofanzivnog veznog igraca.
-
miki.ba
#14386 Re: FC Barcelona
Poređenje ti je bas bezveze.Landcruiser wrote:Jesi li ikad vidio takav start od strane nekoga od pravih fudbalera tipa: Ronaldinho, Messi, Ronaldo (stari), Figo etc...? MESAR!!!! Osim snaznog i preciznog suta i trcanja nista! Samo atletika. Je l' pamtis neki njegov dribling, majstorski potez? U vise od 100 utakmica za Real postigao 4 gola. Hvale vrijedna karakteristika za ofanzivnog veznog igraca.
Ja bi ga poredio sa Busquetsom, pogledaj koliko je uspješniji Alonso.
- ascari
#14387 Re: FC Barcelona
Koliko?miki.ba wrote:Poređenje ti je bas bezveze.
-
LiTtle MaN
#14388 Re: FC Barcelona
Navijam za Barcelonu, ali ako je neko rekao da je Alonso los igrac neka se ubije lopatom.. 
- ascari
#14389 Re: FC Barcelona
Od mene mu je lopata.LiTtle MaN wrote:Navijam za Barcelonu, ali ako je neko rekao da je Alonso los igrac neka se ubije lopatom..

-
miki.ba
#14390 Re: FC Barcelona
Mnogo bolji, pogledaj imas net necu ti ja statistiku postavljati.ascari wrote:Koliko?miki.ba wrote:Poređenje ti je bas bezveze.
Cak je imao asistenicija kliko i Iniesta, a više nego Xavi.
-
kory_galaktikos
#14391 Re: FC Barcelona
po njemu je zidane taraba igrac..koliko je on samo imo tih ispada i grubih startova a jedan od najboljih ikada...
cuj xabi taraba..ma nmg vjerovat da je ovo lik izjavio..uz iniestu i ikera glavni igrac reprezentacije,jedan od najboljih u liverpulu,jedan od lidera reala je njemu taraba igrac...jadan i ovaj forum sta sve mora trpjeti...
cuj xabi taraba..ma nmg vjerovat da je ovo lik izjavio..uz iniestu i ikera glavni igrac reprezentacije,jedan od najboljih u liverpulu,jedan od lidera reala je njemu taraba igrac...jadan i ovaj forum sta sve mora trpjeti...
- Landcruiser
#14392 Re: FC Barcelona
Nije Alonso los, daleko od toga, ali miljama daleko od trojca Messi, Xavi, Iniesta koji su vec godinama medju nekoliko najboljih na svijetu po izboru raznih agencija, novina, trenera, igraca itd...
Ustvari poenta mog posta nije bio Alonso nego Barcelonini fenomenalni igraci koji igraju u oba pravca. Niko od njih ne stoji na sredini terena i ceka da mu lopta dodje sama od sebe iako su svjetske zvijezde. Samo pogledajte kako oni igraju odbranu a kako je igra Dzeko, Ronaldo, Ibrahimovic, Robben i slicni sa egom do neba.
Ustvari poenta mog posta nije bio Alonso nego Barcelonini fenomenalni igraci koji igraju u oba pravca. Niko od njih ne stoji na sredini terena i ceka da mu lopta dodje sama od sebe iako su svjetske zvijezde. Samo pogledajte kako oni igraju odbranu a kako je igra Dzeko, Ronaldo, Ibrahimovic, Robben i slicni sa egom do neba.
- Landcruiser
#14393 Re: FC Barcelona
I jos nesto. Dok god Xavi Alonso i slicni igraci budu temelj igre Reala na sredini terena odnos izmedju Reala I Barcelone ce biti ovakav kakav je danas, a to je da je Real u potcinjenom polozaju.
Usput za one koji uporedjuju Xavi Hernandeza i Xavi Alonsa:
http://www.youtube.com/watch?v=LJhpEL22 ... re=related
Usput za one koji uporedjuju Xavi Hernandeza i Xavi Alonsa:
http://www.youtube.com/watch?v=LJhpEL22 ... re=related
- ultima_palabra
#14394 Re: FC Barcelona
cool story bro, tell it at the parties
-
LSD
#14395 Re: FC Barcelona
Ovo poređenje vam je potpuno nepotrebno ....Xavi i Alonso igraju, kao prvo, sasvim drugacije pozicije u timu....zatim, imaju sasvim drugacija zaduženja u igri....i najbitnije - imaju razlicite stilove igre....da je Alonso imalo loš, ne bi zajedno sa Xaviem držao sredinu španske selekcije više od 10 godina, kod svih selektora
....Xabi je igracina, extra veznjak...ali obojicu sustižu godine i sve više ozljeda.
-
kory_galaktikos
#14396 Re: FC Barcelona
to pise lik koji prati i konta fudbal a ne onaj koji je zaljubljen u svoj tim i samo njega vidi nista dalje..to isto kad bi ja reko kako je iniesta ili xavi bezze igraci..mah sta se dzaba zamaram svako ima svoj ukus al rec da je xabi taraba too nemoze svako heh..pozzzLSD wrote:Ovo poređenje vam je potpuno nepotrebno ....Xavi i Alonso igraju, kao prvo, sasvim drugacije pozicije u timu....zatim, imaju sasvim drugacija zaduženja u igri....i najbitnije - imaju razlicite stilove igre....da je Alonso imalo loš, ne bi zajedno sa Xaviem držao sredinu španske selekcije više od 10 godina, kod svih selektora....Xabi je igracina, extra veznjak...ali obojicu sustižu godine i sve više ozljeda.
- ascari
#14397 Re: FC Barcelona
Kakav ti je ovo argument? Evo gledam na netu i meni Busquets puno boljimiki.ba wrote:Mnogo bolji, pogledaj imas net necu ti ja statistiku postavljati.ascari wrote:Koliko?miki.ba wrote:Poređenje ti je bas bezveze.
Cak je imao asistenicija kliko i Iniesta, a više nego Xavi.
-
miki.ba
#14398 Re: FC Barcelona
http://www.soccerway.com/players/sergio ... gos/61274/ascari wrote: Kakav ti je ovo argument? Evo gledam na netu i meni Busquets puno bolji
http://www.soccerway.com/players/xabier ... olana/332/
Šteta što nemaju asistencije na ovom sajtu, a i to se ,može pronaci.
-
5 0 5
#14399 Re: FC Barcelona
nista se u ovoj statistici ne moze usporediti. xabi igra svoju 16. sezonu a busq 5. ili usporedjujemo zadnjih 5 godina ili xabijevu statistikom kada je bio u busquetsovim godinama (a te nema). sve ostalo je neusporedivo. jedino sto sam ja mogao primjetiti je da obojica imaju po 18 trofeja. manje vise istih.miki.ba wrote: http://www.soccerway.com/players/sergio ... gos/61274/
http://www.soccerway.com/players/xabier ... olana/332/
Šteta što nemaju asistencije na ovom sajtu, a i to se ,može pronaci.
a ne znam ni cemu poredjenje, jer obojica imaju drukcije uloge i stilove u klubovima a i u reprezentaciji.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#14400 Re: FC Barcelona
Ronaldinho pokazuje da još nije zaboravio igrati.