Ramazan, opet ;)
- MOSALJOZE
#14376 Re: Ramazan, opet ;)
Bajram Šerif Mubarek Olsun sve najbolje svima koji su ispotili ovaj mjesec Ramazan,a onima koji nisu nadam se da će dogodine.
-
seksan
#14377 Re: Ramazan, opet ;)
Uezti cemo da ce na zimu napostiti.
nadati je se. Hoce li ko nastaviti s postom?
-
staradis
#14378 Re: Ramazan, opet ;)
BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN bgm smo se lijepo druzili na ovoj temi. Ramazan je bio lagan mozda par zadnjih da je bilo teze. Puno srece i zdravlja.
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
- nasa
#14379 Re: Ramazan, opet ;)
Bajram Serif Mabarek Olsun !
Sve najbolje....
Sve najbolje....
-
Dr_dre
#14380 Re: Ramazan, opet ;)
TekabbelAllahu minna we minkum!
Bajram mubarek.
Bajram mubarek.
- Rootboi
#14381 Re: Ramazan, opet ;)
Eid Mubarak svima koji su ispostili u miru I strpljenju ovaj blagoslovljeni mjesec koji je iza nas I da inshAllah isto tako dočekaju sljedeći.
- Romanista 101%
- skafiskafsnjak
#14383 Re: Ramazan, opet ;)
Gotov Ramazan... sad ce dani prazni da budu 
Sent from my LG-P880
Sent from my LG-P880
-
m_l
#14384 Re: Ramazan, opet ;)

Nadam se da lijepo bajramujete. Zelim vam svako dobro. Molim Allaha te'ala da ujedini ovaj ummet! Svi oni koji su me spominjali u hajr dovama, ja Vama zelim jos bolje.
Esselamu alejkum!
-
seksan
#14385 Re: Ramazan, opet ;)
Jos do aksama i to je to..Ponedjeljak...Antalija all inclusive 
- zagortenej
#14386 Re: Ramazan, opet ;)
iskreno se nadamo da taj all inclusive ne podrazumijeva i free wi-fiseksan wrote:Jos do aksama i to je to..Ponedjeljak...Antalija all inclusive
- red evil
#14387 Re: Ramazan, opet ;)
Bajram Serif Mubarek Olsun sa veliki zakasnjenjem. Nadam se da cete mi halalit? 
Neobicno bez Ramazana, pusto, nemas nekih iscekivanja.
- Ductus Holedocus
#14388 Re: Ramazan, opet ;)
+1 Tacno osjecam prazninu nekured evil wrote:Bajram Serif Mubarek Olsun sa veliki zakasnjenjem. Nadam se da cete mi halalit?
Da nam Bog dragi da ljepotu,mir,sabur,koje smo imali u najodabranijem mjesecu. I da nam ukabuli naš post i oprosti.Amin
I aBd da naredni docekamo,kao bolji ljudi i bolji vjernici.
- vazi
#14389 Re: Ramazan, opet ;)
1 maj = 1 redzep, ako mi je kalendar dobar.
Moja bi mama rahm rekla pocinju ucajluci tj period kad se pocinje inetnzivnije uciti Kur'an, pocinju se uciti hatme itd...pocinju pripreme za docek mubarek mjeseca akBd.
Moja bi mama rahm rekla pocinju ucajluci tj period kad se pocinje inetnzivnije uciti Kur'an, pocinju se uciti hatme itd...pocinju pripreme za docek mubarek mjeseca akBd.
-
El_comadante
#14390 Re: Ramazan, opet ;)
netačno...vazi wrote:1 maj = 1 redzep, ako mi je kalendar dobar.
- vatrogasac
- nasa
- vazi
#14394 Re: Ramazan, opet ;)
hvala hadzijaEl_comadante wrote:netačno...vazi wrote:1 maj = 1 redzep, ako mi je kalendar dobar.
Moja bi mama rahm rekla pocinju ucajluci tj period kad se pocinje inetnzivnije uciti Kur'an, pocinju se uciti hatme itd...pocinju pripreme za docek mubarek mjeseca akBd.30.04. 1 redzep
"Tri mjeseca u godini: redžep, šaban i ramazan su veoma časni. Postoji mnoštvo predaja koje govore o njihovim vrlinama.
Prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a. da je rekao: "Mjesec redžep je veliki mjesec Božiji i nijedan mu mjesec nije ravan po vrlinama i poštovanju koje ima. Ratovanje protiv nevjernika u ovom mjesecu je zabranjeno. Redžep je mjesec Uzvišenoga Allaha, šaban je moj mjesec, a mjesec ramazan je mjesec moga Ummeta. Onaj ko isposti jedan dan mjeseca redžepa zaslužit će veliko Božije zadovoljstvo, Božija srdžba bit će od njega udaljena i džehennemska kapija bit će za njega zatvorena."
Od Musaa ibn Dža‘fera, a.s., se prenosi: "Od svakoga ko posti jedan dan mjeseca redžepa džehennemska vatra bit će udaljena za onoliko koliko iznosi jedna godina putovanja, a onome ko u njemu posti tri dana Džennet će biti obavezan (vadžib)."
Također je rekao: “Redžep je ime rijeke u Džennetu, koja je bjelja od mlijeka i slađa od meda; svako ko posti jedan dan u mjesecu redžepu svakako će iz te rijeke piti.”
Također, prenosi se od Imama Sadika, a.s., da je Božiji Poslanik, s.a.v.a., rekao: “Mjesec redžep je mjesec traženja oprosta za moj ummet. Stoga, u ovom mjesecu mnogo tražite oprost jer Bog prašta i milostiv je. Mjesec redžep se naziva i asabb zato što se Božija milost u njemu mnogo izlijeva na moj Ummet. Tada mnogo izgovarajte riječi:
اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَاَسْئَلُهُ التَّوْبَةَ
„Tražim od Allaha da mi oprosti i da primi moje pokajanje“
http://www.zehra.ba/zehra/index.php?opt ... Itemid=149
- vazi
#14395 Re: Ramazan, opet ;)
interesantan tekst, autor mr.sc.hfz Elvir Duranovic
http://fr.scribd.com/doc/221196208/Mjes ... e-Bosnjaka
izvod iz teksta:
NAFILA POVODOM LEJLETUR-REGAIBA
U vezi s nafilom povodom 1ejletureregaiba, Hazalija u 0hjau navodi sljedece predanje:
Ko isposti prvi četvrtak u redžebu" a zatim izmedu akšama i jacije klanja dvanaest rekata a selam predaje nakon svaka dva rekata pa na svakom rekatu uči Fatihu jednaput" suru El Kadr tri puta i suru Ihlas dvanaest puta pa kad završi namaz donese salavat na mene i prouči: 'llahumme salli ala Muhammedini,nebijjil,umijji ve ala alihi" zatim ode na sedždu i" dok je još na sedždi" prouči sedamdeset puta: subbuhun kuddusun Rabbul,melaiketi ver ruhi pa potom se vrati sa sedžde i prouči sedamdeset puta: rabigfir verham ve tedžavez amma t'alem" inneke entel,e'azzul,ekrem" pa nakon to$a ponovo učini sedždu i na njoj prouči isto što i na prvoj" a zatim kaže svoju potrebu /želju0 & ona će mu biti riješena /ispunjena0. #iko neće klanjati ovaj namaz" a da mu 'llah" dž.š." neće oprostiti sve nje$ove $rijehe" pa makar ih bilo kao morske pjene" kao pijeska" bili teški poput planina" ili ih bilo kao lišća" i zauzimat će se na 7udnjem danu za << članova svoje porodice koji su već zaslužili Džehennem.
http://fr.scribd.com/doc/221196208/Mjes ... e-Bosnjaka
izvod iz teksta:
NAFILA POVODOM LEJLETUR-REGAIBA
U vezi s nafilom povodom 1ejletureregaiba, Hazalija u 0hjau navodi sljedece predanje:
Ko isposti prvi četvrtak u redžebu" a zatim izmedu akšama i jacije klanja dvanaest rekata a selam predaje nakon svaka dva rekata pa na svakom rekatu uči Fatihu jednaput" suru El Kadr tri puta i suru Ihlas dvanaest puta pa kad završi namaz donese salavat na mene i prouči: 'llahumme salli ala Muhammedini,nebijjil,umijji ve ala alihi" zatim ode na sedždu i" dok je još na sedždi" prouči sedamdeset puta: subbuhun kuddusun Rabbul,melaiketi ver ruhi pa potom se vrati sa sedžde i prouči sedamdeset puta: rabigfir verham ve tedžavez amma t'alem" inneke entel,e'azzul,ekrem" pa nakon to$a ponovo učini sedždu i na njoj prouči isto što i na prvoj" a zatim kaže svoju potrebu /želju0 & ona će mu biti riješena /ispunjena0. #iko neće klanjati ovaj namaz" a da mu 'llah" dž.š." neće oprostiti sve nje$ove $rijehe" pa makar ih bilo kao morske pjene" kao pijeska" bili teški poput planina" ili ih bilo kao lišća" i zauzimat će se na 7udnjem danu za << članova svoje porodice koji su već zaslužili Džehennem.
-
easy way
#14396 Re: Ramazan, opet ;)
Pitanje, ja bih zapostila sutra aBd. Kad počinje post tj do kada mogu sehuriti?
- vazi
#14397 Re: Ramazan, opet ;)
easy way wrote:Pitanje, ja bih zapostila sutra aBd. Kad počinje post tj do kada mogu sehuriti?
pa zavisi gdje zivis, provjeri kad pocinje sabah pa zavrsi sehur jedno dvaestak minuta prije pocetka sabaha, ja bih tako a ako grijesim nek me ispravi ko zna tacnije.
- MOSALJOZE
#14398 Re: Ramazan, opet ;)
Tako je kod nas,u pravu si
-
easy way
#14400 Re: Ramazan, opet ;)
koje je tačno vrijeme ako može?