Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Velkoski wrote:meni je interventna rovila po autu, smije li ili ne, to ne bih znao, ali kada te zaustave rasprave nema
Ja sam citao u zakoniku da kad su kamere upaljene dosta stvari ne smiju raditi
a kad nema kamera moze te na po ulice jebat ako hoce
tako je po pravilima tj kako sam ja citao
To jedino ako si Hamurabijev zakonik čitao. To veze nema sa kamerama nego sa razlikovanjem PREGLEDA i PRETRESA.
Milion puta prežvakana tema, a i nekoliko forumaša iznad je već napisalo. Pretresti smiju samo uz nalog suda i u zakonom predviđenim izuzecima. Pregledati onako vizuelno smije uvijek. Btw. granična policija jedina ima posebna ovlaštenja da PRETRESA bez naloga jer je to u opisu njihovog posla.
Pa mene su zaustavili (čitaj krenuli za mnom s rotacijama) jer sam se okren'o kod stadiona oko keca navečer, kontali zbog njih... A ja kupio buraza. Nisu puno peglali doduše
Last edited by Velkoski on 25/07/2017 21:12, edited 1 time in total.
zli_hordas wrote:Samo trosenje para neko nasumicno zaustavljanje i pregledi nosanje nekih pusaka ko da je 92 sta ocekuju da ce naci nije niko lud da pusku nosa u gepeku u centru grada.Ne znam odakle im to ako nisi nista uradio da te zaustavljaju u sred grada i da ti ko nekom balavcu izvrcu dzepove.
Rijetko ko voza dugu cijev u autu, ali je zato pun qratz pištolja, palica, gudre. Što se mene tiče samo neka trkeljaju. Ovi me zaustavljaju da bi ti uzeli cvaju zbog žmigavca ili rezervnih sijalica.
Bujrum, ne pada mi na pamet da im tražim nalog, a oraha u džepovima nemam. Puna podrška.
mali_milojica wrote:Policija radi na molbu i dobru volju ljudi,dosta ljudi ne zna prava pa otvaraju pretince i sl. Slobodno mozes reci da ne zelis otvoriti pretinac i ako zele da vide sta je unutra da donesu nalog.
Ako si cist i ispravan ne treba imati straha. Slusas i radis sta ti kaze policajac. Isto se tako ponasam,jer od policije nemam sta kriti.
samo nek mi ne diraju supak
sve mogu otvarati
nemam sta kriti
isto i privatnost na internetu
gledajte sve sta radim nis ne krijem
BadBoy wrote:
To jedino ako si Hamurabijev zakonik čitao. To veze nema sa kamerama nego sa razlikovanjem PREGLEDA i PRETRESA.
Milion puta prežvakana tema, a i nekoliko forumaša iznad je već napisalo. Pretresti smiju samo uz nalog suda i u zakonom predviđenim izuzecima. Pregledati onako vizuelno smije uvijek. Btw. granična policija jedina ima posebna ovlaštenja da PRETRESA bez naloga jer je to u opisu njihovog posla.
Pune PS izvještaja o pretresu lica i prostorija bez naloga. Sve u skladu sa Zakonima.
BadBoy wrote:
Pune PS izvještaja o pretresu lica i prostorija bez naloga. Sve u skladu sa Zakonima.
Tako je. Zato imamo govno od države koja se zove Bosna i Hercegovina. Kad se poštuju zakoni i procedure dobije se Njemačka. U svim segmentima života.
BadBoy wrote:
Tako je. Zato imamo govno od države koja se zove Bosna i Hercegovina. Kad se poštuju zakoni i procedure dobije se Njemačka. U svim segmentima života.
Kako čitam, doduše selektivno i ne sve pojedine komentare, vidim zašto smo govno od države. Dugo je to za pisati, možda nekad drugi put i drugom prilikom.
savjestan policajac, ako hoće da radi kako treba, mora paziti na tu razliku. i kad nisu kamere za tv jer ako nešto zaista nađe, u krivičnom postupku se može postaviti pitanje zakonitosti dokaza i je li bilo razloga za pretres.
Paze oni na to, jer bi padali na sudovima samo tako.
Sto se tice nosenja dugih cijevi...ma ne samo to, nek nose jos duze ako treba. Ne kontam sto vam to smeta? nek ih nose zbog onih kojima su namijenjene. Ako nemas prolema sa zakonom, nosio ili ne, svejedno ti je. Moze ti samo biti drago, jer znas da su spremni i opremljeni.
pitanje za ovu situaciju kada ne zelim da saradjujem i ne otvaram pretince na zahtjev policije, sta oni mogu
kako ide procedura - policija me zadrzava na licu mjesta, dok zovu i traze nalog, uz prethodne konsultacije sa kolegama i sefom, sto ce naravno potrajati
dalje mislim da prvo zovu tuzitelja dezurnog, i traze dozvolu da kontaktiraju sudiju u vezi naloga usmenog za pretres, na osnovu opravdane sumnje tj. sudiji objasnjavaju situaciju i razloge sumnje
kada dobiju dozvolu onda ispune nalog(valjda imaju kod sebe nepopunjeno ali opecateno) na licu mjesta i pristupe pretresu vozila i osob(a)e
sve to potraje sat-dva-tri, plus moguce privodjenje u stanicu
koliko sam pogrijesio u ovome, je li moguc ovaj scenario
sve ovo pod pretpostavkom da sam cist, ali ne saradjujem iz svojih razloga
U Americi pa i u svijetu naravno da ce vise zaustavljati crnce i cigane kod nas kada je ta populacija sklonija nasilju,pljackama ,nosanju hladnog ili vatrenog oruzija i posjedovanja droge. U USA kad te policija zaustavi palis svjetlo u kabini i drzis ruke na volanu na vidnom mjestu i cekas da ti dodje do prozora da bi spustio jer je nazalost previse slucajeva kada se na policiju tako puca a ni policiji nije svejedno i polako sve pokrete rukama radis kada vadis dokumenta i govoris policajcu sta radis (tipa u ljevom zadnjem dzepu mi je novcanik) , ako imas dozvolu za ccw(concealed carry weapon) u nekim saveznim drzavama si duzan obavjestiti policajca da to posjedujes i gdje se na tebi ili u autu nalazi oruzije(obicno je procedura da se tada izlazi iz auta i policajac provjerava oruzije i dozvolu). Ako nemas na sebi ili u autu nista slobodno pustis da otvaraju i rove sta god hoce jer je to puno jednostavnije nego cekati da se dobije nalog pa otici u stanicu ako je to procedura pa se peglati sa tim da se oduzi a i policiji se oduzima vrijeme na taj nacin. Ja dobio vozacku i sljedeci dan me zaustavi saobracajna policija (normalna kontrola) , sve uljudno i normalno pogledali vozacku i potvrdu o registraciji i rekli produzi(a vozim auto koje je staro 25 godina sa ispucalim lakom na haubi tako da i ta prica da zaustavljaju bjesna auta pada u vodu). Vecini smeta policijska kontrola jer se osjecaju "neugodno" i misle sta ce narod reci ili komsije.
Sad im se vraca sve sto su do sada radili
Tako je bilo i ljudima koji su se hanjali sa sda pa je sda funcioner dobio stan zati jer vlasnik nije doveo majku kao svjedoka da su tu zivjeli a vlasnik ima 82 godine i sl nebuloze