Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kabal1337 wrote:Pa bitango vracas li ga u nizu ?
Razumijem ja tu tehniku, da vise sile ide na unutrasnji tocak, stabilnije. Ali sta kada ga vracas u nizu ? Jel to kod tebe dog box ?
Znam da moze u visu bez kvacila na obicnom mjenjacu.
nije dog box,kosi zubi su,ali su krace brzine.unutrasnji / vanjski nema veze kod mene ,imam limited slip 70%
to kocenje npr koristim kroz neke duge krivine koje se recimo prolaze trecom ali na pola krivine postane prebrza treca i da ne bi saltao u drugu onda samo usporim malo kocnicom da smirim auto ,gas i dalje drzim do kraja,na izlazu samo otpustim kocnicu i auto se ispali...
dobar si , cim znas dozirat desnom nogom
tu tehniku koriste i u WRC , a dobro je koliko znam i za one sa velikim turbinama
ja recimo automatika kočim lijevom nogom, ima već evo 3 godine sigruno nisam pipnuo kočnicu desnom nogom, jednostavno sam se navikao tako da mi desna noga ni ne poleti na kočnicu, i ko kod se vozio sa mnom niko to nije primjetio.
Ali sjednem u ručnog, nema zabune, desna je uvijek na kočnici nisam se zajebao nikada tu.
Jedino šta se zajebem, pošto relativno često mijenjam auto što službeno što privatno, je da mi ruka krene sama na onaj točkić od radia za glasnoću pa onda proleti ruka ili nešto drugo diram, ili fulam prekidače stakala.
zdruzdjo wrote:Slabo kontam. Sta je benificija od ovoga.
Onako laicki vjerujem da je strasno opterecenje na masinu sa ovim.
Ukratko, i pojednostavljeno, manji gubitak obrtaja motora kod saltanja... Koliko god da je brzo saltanje, nije svejedno da li na pravac izlazis za 7,700 ili 8,200/min, a max. snagu imas npr. na 8,500 i saltas u visu na 9,000... Dakle sa visim obrtajima prije "napunis"... Destinka po desetinka...
Opet, treba malo i istorije poznavati, u starim trkackim mjenjacima sa ravnim zubima, bez sinhrona naravno, saltanje nanize bez medjugasa je bilo samo teoretski izvodivo bez barem 3-4 "Krrrrrkrrrrr" epizode... Medjugasom sa pritisnutim kvacilom izjednacavas brzinu vrtnje razlicitih zupcanika, i pomazes mjenjacu da "upadne", ali i da duze traje, jer ga manje "krrrkkkrrrrkk"-as...
I onda to saberes u jednu cjelinu, gdje dolazis "punim" na kocenje, i na 2-3 brzine nize... Pa kako je cilj sto brzi biti, onda kocis sto kasnije, i sto jace (kontrolisano) da ostanes u balansu, dok to kocis kocnicama, saltas brzine nanize prvo jer ce ti trebati kroz krivinu odgovarajuci prenos, a na izlasku sto visi obrtaji moguci, a i na samom kocenju saltanje sa ubacivanjem u brzine pomaze kocenju putem motora, odrzava mu obrtaje "gore", i ne najmanje vazno pomaze u sprecavanju blokiranja tockova na jakom kocenju... Dakle sve 3 pedale u tom kratkom roku imaju svoju pozeljnu ulogu, a ti imas samo 2 noge (nekada sam zalio sto me mater ne rodi oktopusom), pa se ovako "balansira" sto je bolje moguce...
P.S. Na obicnim autima se ne igrajte sa kocenjem (ni omanjim) lijevom nogom, ako to vec niste na istom autu probavali na nekom velikom praznom parkingu ! Nije na cesti mjesto za sticanje osjecaja lijeve noge koja je navikla samo na kvacilo... Ubicete sebe i druge... Najmanji problem je otisak vlastitog lica na unutrasnjosti sofersajbe...
E super. Hvala na objasnjenju. Detaljno bas.
I predpostavljao sam da je zbog toga da bi auto imalo "kuveta" kod ubrzavanja nakon kocenja.
U nekoj normalnoj voznji mislim da je slabo primjenjivo i sa ovim nekim "normalnim" autima.
Pričao sam baš o ovome kad se desila ona tragedija na AP gdje su tri djevojčice poginule.
Klix je potegao priču dalje i čestitam im na tome.
Ovaj hepek bi možda spasio bar jednu od njih, ako ne i sve.
drug_profi wrote:Pričao sam baš o ovome kad se desila ona tragedija na AP gdje su tri djevojčice poginule.
drug_profi wrote:Pričao sam baš o ovome kad se desila ona tragedija na AP gdje su tri djevojčice poginule.
meni samo malcice smrdi da se priprema odbrana ubice..."da su bile zastite...zasto nije bilo zastite"
Nema njemu odbrane. Ali ovo zaista jeste dobro postavljeno pitanje, danas-sutra može nekoga zaista nesreća izbaciti na ogradu i nagrabusit će zato što nema adekvatne zaštite.
Već sam rekao ranije, a i sad ću ponoviti da se svakom od nas može desiti da stradamo na ovom mjestu čak i kad poštujemo propise.
Dovoljno je da neko pokuša kao ovaj bilmez da se isključi da te potkači i lansira sa tvojih 120-130 km/h prema ovom stubu.
Može da ti pukne guma, možeš da naletiš na nečiji otpad na ceti, može ti cuko ili mačka izletiti, reagovaćeš trzajem vjerovatno.
Ma može 100 scenarija da bude i da te zdravog pravog lansira u ovakvu prepreku.
I ne samo ovu, ima i onaj dio u tunelu koji ce kad tad nekome doci glave.
gledam eto neke oglase i pade mi ovaj smart u oci i pregledam i slucajno slike vidim.... i kao prstom u govno vidim da je bhneparnokromozomskimongoloid slikovito potvrdio svoj papanluk
tunel je slijepa ulica u svakom mogucem smislu kad se sranje desi....
al kad sa kretenima i glupanima imas posla - pitanje zivota i smrti je pitanje minuta i sekundi.... rapidni gubitak cistog zraka - mislim da svi znamo kud vodi....