Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#14351 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Nadzorna_ploca wrote:Bio Vidovita ili ne ubosti ce. :mrgreen:
Pa još jedno 5-6 godina hoće sigurno, ali 10-15, ni autoput od Sarajeva do Zenice nismo gradili jebemu.

Ali takav je on, dođe, baci bombu i ode.

:sax:
So What!

#14352 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Građani Malog Polja, Blagaja i Mostara ponovo negoduju zbog trase Koridora 5C
Image

Dvije i po godine su prošle od vremena kad su trasa Koridora 5C i njen prolazak plodnim poljima južno od Mostara bili važna tema domaćih medija. Političkim obećanjima tada je smiren narod. Kako se ništa od toga nije ispunilo, a građevinske mašine su došle do susjednog brda, buna se na Buni ponovo diže.

Blizu rijeke Bune u Malom Polju, Mostarac, Semir Kljako ima lijepu kuću. Samo 22 metra od njegovog objekta planiran je zid zaštitnog pojasa novog autoputa.

"Stanovnici južnih dijelova Mostara, Ortiješa i Malog Polja već tri godine vode bitku s bh. institucijama da trasa planiranog autoputa kroz jug Mostara ne prolazi kroz njihove kuće i imanja od kojih žive. Bez obzira na sve to, prije nepunih mjesec dana počelo je bespravno okolčavanje planirane trase koja, ako bude izgrađena, znači kraj života na ovim prostorima za lokalno stanovništvo i povratnike. Dodatno, planirana trasa prolazi kroz Aerodrom Mostar koji je upisan kao perspektivna vojna imovina i od kojeg se autoput mora udaljiti", kazao je Kljako, jedan od govornika sutrašnje konferencije za medije.

Za sutra u 10 sati u mostarskom Hotelu Bristol zakazana je konferencija za medije u kojoj će mještani, ali i struka, probati ponovo dokazati da je trasa Koridora 5C koja prolazi preko rijeka Bune i Bunice te najpolodnijom zemljom u državi velika greška.

Osim njega medijima će se obratiti i lider povratničke populacije u Ortiješu Vujadin Berberović, federalni parlamentarac Ahmed Džubur, arhitektica Maja Popovac i Amna Popovac.

Kako saznajemo Ahmed Džubur će u Federalnom parlamentu pokrenuti inicijativu obaranja ove trase te navesti sve argumente za to. Insistitrat će se na nezavisnoj međunarodnoj komisiji koja bi trebala ocijeniti ovu trasu te onu koja je ranije bila aktuelna, a išla je Podveležjem.

Kažu i da javna rasprava za ovu dionicu nikad nije održana, da ide dijelom vojne imovine, kao i lokacijama koje su bogate kulturno-historijskim naslijeđem koje će biti nepovratno uništeno.

"Trasa ide najplodnijom zemljom u Bosni i Hercegovini, nadležni iz Autocesta nikad nisu odgovorili na naša brojna pitanja, a seizmička ispitivanja koja su rađena vrlo su nepovoljna po ovu trasu", kazao je.

Građevinske mašine na dionici Buna - Počitelj došle su nekoliko kilometara zračne linije daleko od ovog prostora. Zabrinutost mještana je time sve veća.
Klix
kurty

#14353 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

drug_profi wrote:Ma ima mjesta na kojima mozes stati na svoj rizik, ali recimo idem prema Tarcinu moram u Lepenici stati u traku za saobracaj, izaci iz auta, preci pjeske 7-8 traka pored kucica i uci u objekat naplate.
U Tarcinu stanem lijevo do objekta - smetam. Odem desno, opet moram pjeske preko 4-5 traka.
Imaju sistem u kojem moras izaci iz auta da bi dopunio, a nemaju sistemski rjeseno to izlazenje na bezbjedan nacin.
svako naplatno mjesto ima i uplatu... ganjajte da vam ta naplata bude s desne strane i sigurni ste..
mene i kolegu neki dan zaustavise u Visokom... Tacnije, nije nas zaustavio, nego prosetao do nas.. iz pravca Visokog, skrenuli smo preko pune i na parking stali... jedva se izvukli sa novcanom kaznom... napeo se policajac da uzima vozacku i nema druge... i jos mi rece, stani gdje god hoces, upali sva 4 zmigavca i 15 minuta radi sta hoces... dobro sam prosao... pogrijesio jesam
ja mu govorim da je to primitivizam, posebno sto je ulaz u autoput, al jbg...
doduse, mogao sam to bezbjedno uraditi u Kaknju, u Lasvi... jer mi tu paše izlaz (desno naplata).. cesto stvarno "punim" acc, dnevno trosim cca 13-15 KM na putarinu, punim svakih 10tak dana, i svega se nagledao..
drug_profi

#14354 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ma nema svako jbg. Ona na koja ja ulazim (Jošanica ili Lepenica) nemaju rješeno to nikako i prava j budalaština bila što se uopšte sistem napravio tako da moraš stati i predati tag da ga skenira i dopuni. zar nije moglo uz tag da se izda i kartica sa tim kodom pa da se na rampi dopunjava tamo gdje se i ostala putarina plaća.
Ako već nisu bili dovoljno pametni da odmah uz tag daju referentni broj za dopunu preko računa
jasmind

#14355 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jasmind »

drug_profi wrote:Ma nema svako jbg. Ona na koja ja ulazim (Jošanica ili Lepenica) nemaju rješeno to nikako i prava j budalaština bila što se uopšte sistem napravio tako da moraš stati i predati tag da ga skenira i dopuni. zar nije moglo uz tag da se izda i kartica sa tim kodom pa da se na rampi dopunjava tamo gdje se i ostala putarina plaća.
Ako već nisu bili dovoljno pametni da odmah uz tag daju referentni broj za dopunu preko računa
Moglo se od prvog dana preko racuna u banci dopunit.
drug_profi

#14356 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

jasmind wrote:
drug_profi wrote:Ma nema svako jbg. Ona na koja ja ulazim (Jošanica ili Lepenica) nemaju rješeno to nikako i prava j budalaština bila što se uopšte sistem napravio tako da moraš stati i predati tag da ga skenira i dopuni. zar nije moglo uz tag da se izda i kartica sa tim kodom pa da se na rampi dopunjava tamo gdje se i ostala putarina plaća.
Moglo se od prvog dana preko racuna u banci dopunit.
Moglo je, i onda moraš jednu kopiju uplatnice predati. Pa što onda da plaćam bankovne provizije kad moram stati svakako ući u onu kućaru.
Alfons Kauders

#14357 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Pa još jedno 5-6 godina hoće sigurno, ali 10-15, ni autoput od Sarajeva do Zenice nismo gradili jebemu.

Jesi li siguran da nismo? Kad je ono izgrađeno i pušteno u promet od Sarajeva prema Podlugovima?

Počelo se raditi 2001, pušteno u promet 2003.

Doduše imaš pravo - to nije ni 10, ni 15 godina... Govorimo o 16 i 18 godina. Kamo sreće da je bilo samo 10-15 godina. :D
Alfons Kauders

#14358 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Ubo za Karaulu i još par sitnica. Ubo i za lafinu oko A2 ili kako već zovu krak prema Tuzli.

Nije problem ubosti kad ljudi lažu. Samo kažeš istinu i ubo si. :lol:
So What!

#14359 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
So What! wrote:

Jesi li siguran da nismo? Kad je ono izgrađeno i pušteno u promet od Sarajeva prema Podlugovima?

Počelo se raditi 2001, pušteno u promet 2003.

Doduše imaš pravo - to nije ni 10, ni 15 godina... Govorimo o 16 i 18 godina. Kamo sreće da je bilo samo 10-15 godina. :D
Počelo se raditi 2001. od Jošanice do Podlugova, a otvoreno je 2003. godine.

Dionica Drivuša - Gorica, koja je ujedno uključivala i petlju Zenica-Jug je otvorena 2014. godine, što znači od 2001. do 2014. je proteklo 13 godina.

Vidiš kako lažeš Alfonse ili jednostavno ne znaš matematiku, što je vrlo moguće.

Ljudi poput tebe su kancer ovog foruma. Onako depresivni, dođete liječiti neke svoje frustracije, posao, žena, partner, djeca, šta ti ja znam, pa onda naložite još nekoliko depresivaca da isto tako bombaju po temi, popijete neki ban tu i tamo s vremena na vrijeme, pa se vratite, pa opet udare frustracije i opet isto.

Alfonse, činjenica je da si ti u ovom polju teža neznalica, ali to te ne spriječava da bombaš po temi, pa je najbolje tvojim bombama ne predavati toliki značaj, pustit ću te, eto liječi frustracije i piši gluposti.
Nivelacija

#14360 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

@so what

Na ovom forumu moras pljuvati po Bosni, pisati kako je sve propalo, kako se nista ne gradi da bi bio omiljeni i cijenjen forumas.
Ovdje istina i cinjenice nisu dobrodosle jer ces biti persona non-grata. Zato se opusti malo sprdancije sa takvima i to je to. :lol:
drug_profi

#14361 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

A stvarno nema nikakvog razloga da se po ovoj ovakvoj predivnoj i prosperitetnoj drzavi, predvođenoj predivnim filantropima, nadasve sposobnim i poštenim, pljuje.

Sramota.
Alfons Kauders

#14362 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Počelo se raditi 2001. od Jošanice do Podlugova, a otvoreno je 2003. godine.

Dionica Drivuša - Gorica, koja je ujedno uključivala i petlju Zenica-Jug je otvorena 2014. godine, što znači od 2001. do 2014. je proteklo 13 godina.

Vidiš kako lažeš Alfonse ili jednostavno ne znaš matematiku, što je vrlo moguće.

Ljudi poput tebe su kancer ovog foruma. Onako depresivni, dođete liječiti neke svoje frustracije, posao, žena, partner, djeca, šta ti ja znam, pa onda naložite još nekoliko depresivaca da isto tako bombaju po temi, popijete neki ban tu i tamo s vremena na vrijeme, pa se vratite, pa opet udare frustracije i opet isto.

Alfonse, činjenica je da si ti u ovom polju teža neznalica, ali to te ne spriječava da bombaš po temi, pa je najbolje tvojim bombama ne predavati toliki značaj, pustit ću te, eto liječi frustracije i piši gluposti.
Ma joj, ko se to meni ljuti? :) Kancer? Kreativan si, nema šta.

Dakle, proteklo je 13 godina? A ja sam rekao 10-15...

Ne znam, eto izvini što sam bio u pravu. :lol:

A što se tiče laganja... Pa eto, nije da lažem koliko više vjerujem svojim očima nego tebi i tvojim kolegama. Vidi pod "Karaula". :)
Thorgerson

#14363 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Nivelacija wrote:@so what

Na ovom forumu moras pljuvati po Bosni, pisati kako je sve propalo, kako se nista ne gradi da bi bio omiljeni i cijenjen forumas.
Ovdje istina i cinjenice nisu dobrodosle jer ces biti persona non-grata. Zato se opusti malo sprdancije sa takvima i to je to. :lol:
Pa dobro sta je covjek konkretno slagao? Fulio u 2-3 godine, vau. To sto Terzic fuli u 4 godine, to nista. Moram li sad ovdje kopirati njegove najave za izgradnju? Al ako forumas malo pogrijesi, odmah belaj. To sto im tenderi padaju ko domine, to nista. Za 4 godine nisu otvorili km puta. Jebavaju se oko Zenice, asfaltirali dio onaj kod Odzaka i napravili pola mosta. Uh jebote pa to je za medalju!

Cinjenica je da gradnja ide presporo. Dakle, ovim tempom je li vi shvatate da necemo imati koridor za 20-ak godina!? Pa juzni dio nije dotaknu?! Prica se nesto oko Tarcina, nista se ne radi. A gdje je Bradina...Jablanica, Prenj, pa dio dalje prema Mostaru, pa od Mostara do Capljine itd itd... :-)

Pa je li vama to jasno. Sta tu eto nije tacno, ja bih volio da mi neko napise, pa da ne budem "depresivac". I ne radi se o tome jel neko siri depresiju ili ne. Nego je li realan il nije. Treba prihvatiti realnost, a ne sad pisati hvalospjeve na osnovu nicega. Realnost je takva kakva jeste. Da li se moze promjeniti, pa moze. Vidjeli smo da se za 4 godine moze napraviti i 100km puta, a moze 0km. Dakle, sve opcije su moguce.
Nivelacija

#14364 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Alfons Kauders wrote:

Dakle, proteklo je 13 godina? A ja sam rekao 10-15...

Ne znam, eto izvini što sam bio u pravu. :lol:

A što se tiče laganja... Pa eto, nije da lažem
Alfons Kauders wrote:
Doduše imaš pravo - to nije ni 10, ni 15 godina... Govorimo o 16 i 18 godina. Kamo sreće da je bilo samo 10-15 godina.
Alfons Kauders

#14365 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Thorgerson wrote:
Nivelacija wrote:@so what

Pa dobro sta je covjek konkretno slagao? Fulio u 2-3 godine, vau. To sto Terzic fuli u 4 godine, to nista. Moram li sad ovdje kopirati njegove najave za izgradnju? Al ako forumas malo pogrijesi, odmah belaj. To sto im tenderi padaju ko domine, to nista. Za 4 godine nisu otvorili km puta. Jebavaju se oko Zenice, asfaltirali dio onaj kod Odzaka i napravili pola mosta. Uh jebote pa to je za medalju!

Cinjenica je da gradnja ide presporo. Dakle, ovim tempom je li vi shvatate da necemo imati koridor za 20-ak godina!? Pa juzni dio nije dotaknu?! Prica se nesto oko Tarcina, nista se ne radi. A gdje je Bradina...Jablanica, Prenj, pa dio dalje prema Mostaru, pa od Mostara do Capljine itd itd... :-)

Pa je li vama to jasno. Sta tu eto nije tacno, ja bih volio da mi neko napise, pa da ne budem "depresivac". I ne radi se o tome jel neko siri depresiju ili ne. Nego je li realan il nije. Treba prihvatiti realnost, a ne sad pisati hvalospjeve na osnovu nicega. Realnost je takva kakva jeste. Da li se moze promjeniti, pa moze. Vidjeli smo da se za 4 godine moze napraviti i 100km puta, a moze 0km. Dakle, sve opcije su moguce.
Bingo.

Tema se zove pregled izgradnje, a kad se pričalo o zadnjoj otvorenoj dionici? Evo peta godina kako se prica o Zenickoj zaobilaznici, koja naravno jos nije ni blizu zavrsetka. Tek neki dan ugovoren sjeverni potez prema Vranduku. (Na stranu pizdarija s tunelom Vranduk koji se renovira i pravi problem cijeloj državi, a zaobilaznica ko fol samo što nije).

I sad sam ja "kancer" i "depresivac" zato što kažem da je tako? Kao da mi je drago...

Kako sada stvari stoje, do Zenice se gradilo 13 i kusur godina, a od Zenice do Vranduka se radi već četiri godine i ovim tempom će još toliko. Eto da završe za dvije godine, to će opet značiti da se 85 kilometara od Sarajeva do Vranduka gradilo punih 20 godina.

Ali ne treba biti pesimista i depresivac. Treba reći da je to uspjeh i čestitati ljudima. :D
miop

#14366 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by miop »

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxDuzina --- Rok ---- --Vrijednost €
LOT 3 Zenicke zaobilaznice ---- 4km -- 30mjeseci ----67mil€---- potpisan 8.11.2018. Cengiz
Vraca - Ponirak (Tunel)---------2,4km -- 30mjeseci ----80mil€ ----- ?? Cengiz ili Euroasfalt
Ponirak- Vranduk ---------------5,2km -- 24mjeseci---- 76mil€ -- maj 2019. Azvirt/Hering
Vranduk - Nemila -------------- 5,7km -- 24mjeseci -- 35mil€-- pretkvalifikacija
Nemila - Poprikuse------------- 5,1km -- ??mjeseci-- 150mil€ -- tender

LOT2 Tunel Ivan -- --------------2km-------??mjeseci----48 mil€-- tender

Pocitelj - Zvirovici-- ---------11,75km----- 30mjeseci ---100mil€--- evaluacija
Pocitelj - Buna---------------- 7,2km----- 18mjeseci ----26mil€ ---18.05.2018. Hering
Buna - Mostar Jug------------ 5,2km---- ??mjeseci---- 60mil€ ---- eksproprijacija

oko 700mil€ ukupno
Last edited by miop on 23/04/2019 14:04, edited 1 time in total.
elcaliente

#14367 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by elcaliente »

Cemu zurba? Gradi se pomalo koliko se gradi, vazno je da nase firme dobijaju posla koliko je moguce ostalo manje vise pa neka traje 50 godina, nisu se nikakvim rokom obavezali.
Haris.ba

#14368 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

elcaliente wrote:Cemu zurba? Gradi se pomalo koliko se gradi, vazno je da nase firme dobijaju posla koliko je moguce ostalo manje vise pa neka traje 50 godina, nisu se nikakvim rokom obavezali.
Problem je samo što je životni vijek 70 godina. Od toga nekih 20-30 godina najbolje godine života. Samo je to problem. Zamisli radikalne ideje da sjedneš u auto za vikend i odeš na more. Eno po Hrvatskoj gužve - odoše ljudi kad god mogu u Beč ili Milano.

A to su periferne stvari (more i putovanja). Problem je privreda. Ode privreda tamo gdje ne mora čekati 50 godina na autoput. Tu računam i turizam.

I problem je i što neki domicilni imaju opciju da idu tamo gdje ima autoputeva, i ne moraju da čekaju 50 godina da se isti naprave.
elcaliente

#14369 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by elcaliente »

Haris.ba wrote:
elcaliente wrote:Cemu zurba? Gradi se pomalo koliko se gradi, vazno je da nase firme dobijaju posla koliko je moguce ostalo manje vise pa neka traje 50 godina, nisu se nikakvim rokom obavezali.
Problem je samo što je životni vijek 70 godina. Od toga nekih 20-30 godina najbolje godine života. Samo je to problem.

I problem je što neki imaju opciju da idu tamo gdje ima autoputeva, i ne moraju da čekaju 50 godina da se isti naprave.
Pa neka idu, u cemu je problem? Imas milione ljudi koji zive pored autoputa a nikada ga ne upotrijebe.
Jer to mislis da ce nam se ekonomija toliko razviti kada napravimo auto put? Biti ce isto kao i danas, ni vise ni manje.
Privredu gura kupovna moc i kolicina stanovnistva, a kod nas imas 800KM na 2 miliona stanovnika sa tendencijom opadanja.
Last edited by elcaliente on 23/04/2019 14:10, edited 1 time in total.
Henry Chinaski

#14370 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Henry Chinaski »

elcaliente wrote:
Haris.ba wrote:
Problem je samo što je životni vijek 70 godina. Od toga nekih 20-30 godina najbolje godine života. Samo je to problem.

I problem je što neki imaju opciju da idu tamo gdje ima autoputeva, i ne moraju da čekaju 50 godina da se isti naprave.
Pa neka idu, u cemu je problem? Imas milione ljudi koji zive pored autoputa a nikada ga ne upotrijebe.
Jer to mislis da ce nam se ekonomija toliko razviti kada napravimo auto put? Biti ce isto kao i danas, ni vise ni manje.
Bez autoputa definitivno neće.
Haris.ba

#14371 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

elcaliente wrote:
Fazon je što će bolja povezanost omogućiti drugačiju ekonomiju, koja se ne bi razvila bez dobre povezanosti. Je li se to mora opet dokazivati šta izgradnja autoputa znači?

I što se odricati ljudi? Ako se ljudi mogu zaposliti ovdje, što ih se odricati?
Nivelacija

#14372 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

200 kilometara za jednu siromasnu i malu brdsko-planinsku zemlju koja nije imala kilometra autoputa za 20 godina je sasvim OK.
Naravno sada bi trebalo pojacati ritam izgradnje pa da 2029 imamo ne 300 nego 400 kilometara autoputa.

Nekako licno misljenje je da je prioritet svih prioriteta Zenica-Doboj jer bi sa tom dionicom mogli reci da je i Sarajevo konacno povezano na evropsku mrezu autoputeva. Takodjer bi bila spojena tri grada sa najvise stanovnika Sarajevo, Banja Luka i Zenica.
elcaliente

#14373 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by elcaliente »

Haris.ba wrote:
elcaliente wrote:
Fazon je što će bolja povezanost omogućiti drugačiju ekonomiju, koja se ne bi razvila bez dobre povezanosti. Je li se to mora opet dokazivati šta izgradnja autoputa znači?

I što se odricati ljudi? Ako se ljudi mogu zaposliti ovdje, što ih se odricati?
Pa zaposljavamo ih, evo grade autoputeve, imaju posla za sljedecih 30 godina, ima da usavrse tunele i vijadukte. Pogledaj koliko su nasi napredovali sto se tice izgradnje autoceste, ali mi nemamo radne snage da napadnemo 50 km od jednom, zato pomalo ali sa nasim radnicima.
Vidis i sam da nema osnovnih zanimanja na trzistu sto se tice ponude radne snage a kamo li specijalizovanih radnika
Laertes

#14374 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Nivelacija wrote:200 kilometara za jednu siromasnu i malu brdsko-planinsku zemlju koja nije imala kilometra autoputa za 20 godina je sasvim OK.
Naravno sada bi trebalo pojacati ritam izgradnje pa da 2029 imamo ne 300 nego 400 kilometara autoputa.

Nekako licno misljenje je da je prioritet svih prioriteta Zenica-Doboj jer bi sa tom dionicom mogli reci da je i Sarajevo konacno povezano na evropsku mrezu autoputeva. Takodjer bi bila spojena tri grada sa najvise stanovnika Sarajevo, Banja Luka i Zenica.
Kad ti ovo Alfons vidi :lol:
sumirprimus

#14375 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

a plus je netacno...
Post Reply