Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#14351 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Razmisljao sam da li da vam odgovorim ili ne jer ne vjerujem da vi dolazite ovdje da postavljate pitanje, nit zato sto vas zanimaju odgovori, nego iz nekih sasvim drugih, meni uglavnom nerazumljivih ili razloga u koje ne zelim sada ulaziti.
Ipak.

Potpuno je nebitno o kome se radi i zbog toga nisam ni stavio ime mladica u svoj tekst.
Par dana kasnije, nakon objave bloga, jedan portal je objavio intervju o tome i jeste, u pravu, radi se o sinu Senada Pecanina, Nedimu. Odlican sportista, drzavni prvak, izuzetno uzbudjen mogucnoscu da predstavlja svoju zemlju.
Stranice i stranice ovog foruma svjedoci o vasem neslaganju sa politikom, odlukama i potezima Nase stranke i nije me iznenadilo da ste i u ovome pronasli nesto lose, konspiracijsko, iskoristavanje nekoga od strane nekoga da bi plasirao nesto u javnost, itd.

Senad Pecanin jeste moj prijatelj, jos od studentskih dana. Mnogo toga smo prosli zajedno.
Bilo je padova i uspona u nasem odnosu i danas se vidjamo vrlo rijetko a i kad se vidimo obicno se raspravljamo jer se uglavnom politicki ne slazemo. Ali od 47 godina zivota poznajem ga duze od pola.
Da budem potpuno otvoren, pricu o Nedimovom iskustvu sa Olimpijskim komitetom nisam ni cuo od njega njego od njegove supruge Belme koja je aktivni clan NS-a, u opstini Centar.

Kazete "sta sljedece mozemo ocekivati"?
Mi?

p.k.
Pedja Kojovic

#14352 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

challennger

Tri vjecnika NS-a.

p.k.
Challenger__

#14353 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Pedja Kojovic wrote:challennger

Tri vjecnika NS-a.

p.k.
Mislim, Peđa... :-) Prvo, sa njima (SDA) ste u koaliciji, koju vi ovdje nazivate "matematičkom". Kada je već tako, onda pustite matematici da kaže ISTINU: 16+12= 28.

Prekinite sa podcjenjivanjem inteligencije ljudi.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#14354 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

convict wrote:
To je upravo ono što sam ja u svojim ranijim postovima naglašavao. Kogod da bude izabran za gradonačelnika, sa ili bez podrške vijećnika Naše stranke, punu odgovornost snosi i Naša stranka jer ostali vijećnici (prije svega SDA) bez njih ne bi ni bili u poziciji da o tome odlučuju.
To je poenta cijele ove price, i najistaknutiji razlog razocarenja kod glasaca NS.
Pedja Kojovic

#14355 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

challenger

Vi mozete i imate pravo naravno tumaciti sporazum onako kako ga vi shvatate a ne onako kako sam ga ja prezentirao ovdje. Na prethodnim stranicama taj sporazum sam objasnio toliko detaljno da sam ugrozio, odnosno mogao ugroziti, njegovu implementaciju. Sporazum je manje vise ispunjen. U dokumentu stoji da ce se u narednoj rundi pregovora pokusati postici koncenzus o kandidatu za gradonacelnika. To ce ocigledno biti izuzetno tesko.
Ukratko. Dio sporazuma koji smo potpisali je sproveden i rezultat je da NS ima tri vjecnika u GV a niti jedan od dva bloka, kada je u pitanju izbor gradonacelnika i daljne djelovanje vijeca, nema vecinu.

A sada...tekma.

3:0
:)
Nije hladna, ali osvjezava.

p.k.
mikasa

#14356 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mikasa »

Pedja Kojovic wrote:convict

Mislim da je politicku strukturu GV preciznije prikazati kao
13+12+3 = 28

p.k.
Obzirom da mi je matematika malo jaca strana, mislim da je jos ispravnije napisati:
13+11+3+1=28
Gradonacelnik zavisi od 3 ili mislim da ce konacnu odluku donijeti 1.
convict

#14357 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

.
Last edited by convict on 19/02/2014 00:23, edited 1 time in total.
dado100

#14358 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by dado100 »

pedja

da li u narednim pregovorima za izbor gradonačelnika NS neće odustati od J. Fincija, i da li postoji mogucnost koaliranja sa nekim od ova dva bloka stranaka ukoliko neka od njih ponudi kandidata koji dolazi iz reda "ostalih"?
Pedja Kojovic

#14359 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

convict

Cilj je bio imati tri vjecnika u GV.

p.k.
10slukom

#14360 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by 10slukom »

Gospodine Kojovicu,

Sta mislite o izvjestaju prema kojem su vlasti u BiH ucestvovale u pomaganju americkim vlastima na nasem tlu da hapse ljude koji su onda bili podvrgnuti torturi?

Da li ce NS na vlasti pruzati svaku pomoc i uslugu americkim vlastima u slicnim slucajevima u buducnosti te isporucivati nase drzavljane ukoliko to Washington zatraži?
jefferson

#14361 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jefferson »

10slukom wrote:Gospodine Kojovicu,

Sta mislite o izvjestaju prema kojem su vlasti u BiH ucestvovale u pomaganju americkim vlastima na nasem tlu da hapse ljude koji su onda bili podvrgnuti torturi?

Da li ce NS na vlasti pruzati svaku pomoc i uslugu americkim vlastima u slicnim slucajevima u buducnosti te isporucivati nase drzavljane ukoliko to Washington zatraži?
Ne, ako NS uzme vlast obajvit ce rat americi :D
drug_profi

#14362 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Ja nemam nikakvih problema sa krsenjem ljudskih prava onih ljudi koji bi, da su vecina, prekrsili glatko svako moje pravo.
Tu se svodi na: ja ili oni.
I nije me briga sta to implicira. Znam da se tu ne moze igrati u rukavicama.
Corto Maltese

#14363 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

drugi profil wrote:Ja nemam nikakvih problema sa krsenjem ljudskih prava onih ljudi koji bi, da su vecina, prekrsili glatko svako moje pravo.
Kršenje se kršenjem ne izbija. Ljudi su odavno izmislili zakone, kao civilizovanu zamjenu za "Oko za oko".
veljaca

#14364 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

drugi profil wrote:Ja nemam nikakvih problema sa krsenjem ljudskih prava onih ljudi koji bi, da su vecina, prekrsili glatko svako moje pravo.
Cijenjeni Pedja, izvinjavam se sto cu komentaristi ovo.

Po tebi, "drugi profil", ako sam dobro shvatio, ti si za to da krsis nekome njegova prava ( nevazno o kome se radi ), zbog tvoje pretpostavke da bi oni da su ( znaci nisi siguran u to da li bi ) krsili tvoja.
Znaci ti bi na svoju pretpostavku ( koja je ipak pretpostavka i moze , a ne mora, biti pogresna ) cinio konkretna djela i krsio prava drugih.
Po meni ovo tvoje nije u redu.
Banksy

#14365 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

convict wrote:
Ne znam da li Vam je to bila namjera, ali ja iz ovoga čitam da je NS opet spremna na razgovor o većini u Gradu sa oba bloka.
Ako je sporazum ovim okončan, a ništa konkretno nije postignuto (nijedna strana nije odnijela prevagu), ne vidim koja je bila njegova svrha, a šteta po NS je već nastala.
Pedja Kojovic wrote:convict

Cilj je bio imati tri vjecnika u GV.

p.k.
Zna li SDA za ovo ...? :mrgreen:
Pedja Kojovic

#14366 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

10slukom

Mi smatramo da je taj potez bio u suprotnosti sa nasim ustavom i zakonima.
Svi drzavljani BiH imaju prava koja su im ustavom i zakonima garantovana i ne mogu se krsiti zbog interesa
drugih zemalja ili prikupljanja politickih poena.
Iz ove izjave mozete uzvuci zakljucak kakav bi nas stav bio o nekim buducim slicnim situacijama.

p.k.
seln

#14367 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

Pedja Kojovic wrote:10slukom

Svi drzavljani BiH imaju prava koja su im ustavom i zakonima garantovana i ne mogu se krsiti zbog interesa
Iz ove izjave mozete uzvuci zakljucak kakav bi nas stav bio o nekim buducim slicnim situacijama.

p.k.
Dakle, NS bi Amerikacima rekla "ko vas jebe"?
drug_profi

#14368 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

veljaca wrote:

Po tebi, "drugi profil", ako sam dobro shvatio, ti si za to da krsis nekome njegova prava ( nevazno o kome se radi ), zbog tvoje pretpostavke da bi oni da su ( znaci nisi siguran u to da li bi ) krsili tvoja.
Znaci ti bi na svoju pretpostavku ( koja je ipak pretpostavka i moze , a ne mora, biti pogresna ) cinio konkretna djela i krsio prava drugih.
Rekao sam da me nije briga sta to implicira.
Nije to NEKO, nego dokazani neprijatelj sekularizma, demokratije, ljudskih prava. Ovo zlo racuna na igru u rukavicama i maksimalno je zloupotrebljava.
Svako drustvo mora biti svjesno gdje se tu povlaci linija i kad se mora djelovati odlucno pa i uprkos zakonu.

Moj je stav da je bolje prekrsiti ljudska prava nekome kad je nuzno, nego da se kada bude kasno, kajem sto nisam.
veljaca

#14369 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

drugi profil wrote:
veljaca wrote:

Rekao sam da me nije briga sta to implicira.
Nije to NEKO, nego dokazani neprijatelj sekularizma, demokratije, ljudskih prava. Ovo zlo racuna na igru u rukavicama i maksimalno je zloupotrebljava.
Svako drustvo mora biti svjesno gdje se tu povlaci linija i kad se mora djelovati odlucno pa i uprkos zakonu.

Moj je stav da je bolje prekrsiti ljudska prava nekome kad je nuzno, nego da se kada bude kasno, kajem sto nisam.
:(

Nadam se i hocu da vjerujem da ne obavljas nikakav posao sa ljudima.
drug_profi

#14370 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Ne obavljam.
Sa teroririzmom i podrivanjem sistema ne možeš u rukavicama, koliko god vi mislili da svaki ubica ima zagarantovana ljudska prava, štiteći njegova prava daješ mu prostor da pravi nove Mevlide, Maoče, Bukovice, i da budem makar malo politički korektan - na isti način daješ pravo postojanja i svim drugim fašistima.
A ti se demokratskim putem sa tim zlom nikad nećeš izboriti. Tu se klin klinom izbija, a ni meni se to ne svidja jer sam svjestan opasnosti da se i pogriješi. Međutim još manje mi se sviđa ono što mi prijeti ako se slični likovi ikada budu pitali o mojoj sudbini.
jefferson

#14371 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jefferson »

Pedja Kojovic wrote:10slukom

p.k.
Dobro, s obzirom da su to zvanicni stavovi politicke partije covjek vam ne moze uzeti za zlo vjestacku naivnost :-)
Pedja Kojovic

#14372 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

jefferson

Nepravedno je, ali ocigledno uobicajeno na ovom, forumu stavove sa kojima se ne slazete ocjeniti kao glupe, naivne ili
motivisane zlom namjerom.

Bio sam u Quantamu vise puta nego je mozda pristojno reci i vrlo dobro znam sta se tamo i kome desavalo.
Takodje, potpuno sam svjestan moralne dileme u vezi sa krsenjem ljudskih prava u borbi protiv terorizma i potrebom da se izvor i nacin pribavljanja odredjenih informacija zastiti.

Ipak. Minimum koji se mora ispostovati kada od neke zemlje trazite ono sto su USA trazile od BiH mora biti postojanje povjerenja u rukovodstvo te drzave, u sudije vrhovnog suda, recimo.

p.k.
jefferson

#14373 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jefferson »

Pedja Kojovic wrote:jefferson

Nepravedno je, ali ocigledno uobicajeno na ovom, forumu stavove sa kojima se ne slazete ocjeniti kao glupe, naivne ili
motivisane zlom namjerom.

Bio sam u Quantamu vise puta nego je mozda pristojno reci i vrlo dobro znam sta se tamo i kome desavalo.
Takodje, potpuno sam svjestan moralne dileme u vezi sa krsenjem ljudskih prava u borbi protiv terorizma i potrebom da se izvor i nacin pribavljanja odredjenih informacija zastiti.

Ipak. Minimum koji se mora ispostovati kada od neke zemlje trazite ono sto su USA trazile od BiH mora biti postojanje povjerenja u rukovodstvo te drzave, u sudije vrhovnog suda, recimo.

p.k.
Sve to stoji, medjutim i ja i Vi znamo da kada su u pitanju interesi BiH o kojima se ne pregovara, Vasa stranka ce postupiti u skladu sa visim interesima BiH.
Mozda sam se pogresno izrazio kada sam rekao covjek vam ne moze uzeti za zlo, ali npr. hipoteticki, kako bi Nasa Stranka posotupila onog trenutka kada su amerikanci trazili da se isporuci tak tkz. "alzirska grupa" ? Kako bi Nasa Stranka postupila kada je u pitanju ICC?
Pedja Kojovic

#14374 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

jefferson

Nasa stranka bi zahtijevala da NSA podjeli informacije eksluzivno sa tri sudije.
Ukoliko oni nakon upoznavanja sa dosjeom budu smatrali da postoje osnovi sumnje BiH ce ukoliko postoji medjunarodna potjernica postupiti po njoj.
To je pitanje principa.
Jedna od osobina tog, kao i svakog, principa je da on nekad radi u korist vase "stete", odnosno, ne doprinosi onome sto njime zeljeli postici. Ako ne postoje tri sudca u ovoj zemlji u ciju se sposobnost cuvanja tajne ne moze osnovano sumnjati onda ova drzava ima daleko veci problem od problema "alzirske grupe".

Ja znam da su pritisak i prijetnje na vlast bile izuzetno agresivne i da je ultimatum formulisan po formuli "biti ili ne biti".
Naravno. Iz sadasnje perspektive je jasno da je trebalo izdrzati taj pritisak. Ova vrsta ucjenjivacke tajne diplomatije
ubrzo je iscurila u medije i pokazala da javnost nije spremna zrtvovati ljudska prava za sigurnost. Vrijeme je takodje pokazalo da zemlje koje su odbile ucestvovati u americkom sistemu tajnih zatvora i masovnom krsenju magne karte libertatum nisu ekonomski i politicki kaznjavane. Jednostavno receno, da smo rekli ne, nista se bitno ne bi promjenilo.
Zapravo, to nije tacno. Ameri bi imali vise respekta za nas.

p.k.
Challenger__

#14375 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Da dopunim informaciju. Taj vid "kooperativnosti" od bivših ex Yu republika upražnjavale su: Hrvatska, BiH i Makedonija.
Locked