Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bobi wrote: ↑15/08/2026 13:36
Pa da se raspravljati , ovi uh1 kako pišu ovdje 50 godina stari crna bamba je 2024. god proizvodnje . S druge strane taj mi8..mislim...drndavo je drndavo..staro dotrajalo, ima dobrih modela novih za uzet samo treba dati pare a vlast se mojogolji jer znaju da nece imati za svoje kokošarske namjene da sebi strpaju pa zato ono u stilu ma jebes heli nek nama ostane da kljucamo dok smo na vlasti .
Hos biznis kakav da odradimo zbavimo sest komada MI8 sa manje od 400h leta, odvucemo u češku u lom praha na kapitalni remont i ugradnju mfd-a i ostalih čudesa, da ga ofarbaju i srede
Standard u OSBiH je Model 1012 koji nosi 500l vode. Mislim da imaju i modele od 1000l ali ne znam zašto ih ne koriste, UH-1H-2 ih može nositi, oni Vijetnamci ne
AS350 ni u kojim uslovima ne može nositi 1000l tako da gosp. Vahidin kenja. Najviše što bi mogao nositi je 750l što vjerovatno nosi.
Last edited by liyf on 15/08/2026 14:39, edited 1 time in total.
liyf wrote: ↑15/08/2026 14:38
Standard u OSBiH je Model 1012 koji nosi 500l vode. Mislim da imaju i modele od 1000l ali ne znam zašto ih ne koriste, UH-1H-2 ih može nositi, oni Vijetnamci ne
AS350 ni u kojim uslovima ne može nositi 1000l tako da gosp. Vahidin kenja. Najviše što bi mogao nositi je 750l što vjerovatno nosi.
Piloti su trenutno osposobljeni kao kopiloti na Bellu 412 EPX, a u narednom periodu iskustvo će dodatno sticati s instruktorima prije samostalnog izvršavanja svih operativnih zadataka.
Najveće blago ovog projekta je stvaranje nove letačke baze. Nadam se da su i ugovori takvi da osiguravaju kontinuiran rad u MUP KS bez prava napuštanja i odlaska negdje drugo na rad.
Opšte pravilo struke je da ako ti poslodavac plaća školovanje, otplaćuješ mu ugovorom definisan iznos na određen period (3-5-7-10 godina). Kada se isplati sav iznos, tek onda imaš pravo napustiti poslodavca, a često se nagrade ako ne napuste. Vjerovatno je takav slučaj i ovdje.
liyf wrote: ↑15/08/2026 21:01
Opšte pravilo struke je da ako ti poslodavac plaća školovanje, otplaćuješ mu ugovorom definisan iznos na određen period (3-5-7-10 godina). Kada se isplati sav iznos, tek onda imaš pravo napustiti poslodavca, a često se nagrade ako ne napuste. Vjerovatno je takav slučaj i ovdje.
I mogu im staviti soli na rep, ako odu negdje drugdje da lete, bez obzira na to šta piše u ugovoru.
Jedini način da zadržiš dobrog letača je da mu daš platu veću nego što bi mu je neko drugi dao.
liyf wrote: ↑15/08/2026 21:01
I mogu im staviti soli na rep, ako odu negdje drugdje da lete, bez obzira na to šta piše u ugovoru.
Jedini način da zadržiš dobrog letača je da mu daš platu veću nego što bi mu je neko drugi dao.
Ugovorom se definiše da u slučaju da on želi otići iz MUPa KS sav iznos obuke, smještaja, prevoza i sl. mora platiti odjednom, umjesto mjesečno, i umjesto da 5 godina plaća po 150-350KM mjesečno, on plati 35 hiljada odmah
Seawolf wrote: ↑15/08/2026 21:11
Dobro, i kakvu platu mogu očekivati ova trojica na fotografiji? Jel se ima neka predstava koliku platu uopšte moze imati jedan pilot helikoptera u BiH ?