GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
neimenovan.x
#14326 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Već 3 dana čekam po sat vremena trolebus na Skenderiji za Dobrinju. Kad se većina ljudi vraća sa posla oni svakih pola sata šalju malu trolu. Zaslužuju li da mjesečna karta bude 53 KM?
Ja sanjam dan kad će dobiti konkurenciju na trolejbuskim linijama. Bukvalno su me stavili u položaj da moram da platim uslugu koju oni nisu dužni da ispoštuju. Ne razumijem kakav to zakon dozvoljava monopol.
Edit: Ima li slučajno neko link do zakona gdje su definisane obaveze GRAS-a u vezi reda vožnja?
Ja sanjam dan kad će dobiti konkurenciju na trolejbuskim linijama. Bukvalno su me stavili u položaj da moram da platim uslugu koju oni nisu dužni da ispoštuju. Ne razumijem kakav to zakon dozvoljava monopol.
Edit: Ima li slučajno neko link do zakona gdje su definisane obaveze GRAS-a u vezi reda vožnja?
- Hemera
#14327 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pa šta glumiš kad ideš na dobrinju plaćaj centrotrans imaš,znači nije da nemaš konkurencijeneimenovan.x wrote:Već 3 dana čekam po sat vremena trolebus na Skenderiji za Dobrinju. Kad se većina ljudi vraća sa posla oni svakih pola sata šalju malu trolu. Zaslužuju li da mjesečna karta bude 53 KM?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14328 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
na tramvaj pa pješke od nedžarića do dobrinje...ili čekat opet trolu kod džamije
ima alternativa
trola jeste odron i najgori vid prevoza
ne znam zašto se ne ulaže u taj segment... ili barem da se održava
s obzirom da se opslužuje skoro 100 000 ljudi...
ima alternativa
trola jeste odron i najgori vid prevoza
ne znam zašto se ne ulaže u taj segment... ili barem da se održava
s obzirom da se opslužuje skoro 100 000 ljudi...
-
neimenovan.x
#14329 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Imam ja poprilično da hodam do linije kojom ide komercijala. U tom slučaju bi ladno mogao i tramvajem. A kad padne snijeg nije baš ugodno šetati ujutru.Hemera wrote:pa šta glumiš kad ideš na dobrinju plaćaj centrotrans imaš,znači nije da nemaš konkurencijeneimenovan.x wrote:Već 3 dana čekam po sat vremena trolebus na Skenderiji za Dobrinju. Kad se većina ljudi vraća sa posla oni svakih pola sata šalju malu trolu. Zaslužuju li da mjesečna karta bude 53 KM?
- Hemera
#14330 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ja mislila da ti je ublizu jer komercijala samo ide drugom trasom kroz dobrinju nego trola
- relativno84
#14331 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sve je to lijepo ali..drugi profil wrote:Plati voznju i ne zahebavaj. Sad bi trazio rupe u zakonu da bi nekaznjeno radio prekrsaje.
----------------------------------
...s tipfeler masine...
Sto bi neko dao 1,8km od Aneksa do Svrakinog, od Fahda do Dobrinje, i tako te krace relacije, kad je to cijena citave lijnije od Trga Austrije do Dobrinje
I koja je logika da grasovci budu sad na udaru u naplacivanju tih kazni kad pare idu kantonu
A ona suplja prica o prijavi revizora za krsenje kodeksa i ostalog je blago receno komicna, sta svi u prevozu trebaju imati kamere aktivirane ako se nesto tako desi da imas dokaz
A da ne govorimo o selektivnom pregledu putnika, vise puta samo me pogledaju i prodju, cak sam jednom sam krenuo da izadjem lik mi kaze neka te ostani
Zaposleni, studenti, skolarci, penzioneri, svi imaju neki popust nesto, samo nezaposleni ne
Svaka cast na pokusaju da se nesto "uredi" al bice samo vise nemilih scena nego do sad.
- drug_profi
#14332 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Slazem se ja sve s tobom. Medjutim ako se vozis red je da se plati. I ja sam za smanjenje cijene i naplatu po predjenom putu.
U danasnje doba se sve moze izvesti ako se hoce. Medjutim posto toga nema, onda ili plati kartu ili nadji alternativu, ali sverc mislim da nije posteno rjesenje.
U danasnje doba se sve moze izvesti ako se hoce. Medjutim posto toga nema, onda ili plati kartu ili nadji alternativu, ali sverc mislim da nije posteno rjesenje.
- Hemera
#14333 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
relativno84 wrote:Sve je to lijepo ali..drugi profil wrote:Plati voznju i ne zahebavaj. Sad bi trazio rupe u zakonu da bi nekaznjeno radio prekrsaje.
...s tipfeler masine...
Sto bi neko dao 1,8km od Aneksa do Svrakinog, od Fahda do Dobrinje, i tako te krace relacije, kad je to cijena citave lijnije od Trga Austrije do DobrinjeOk sad ces reci pa to predjes pjeske za 15min da
ali vrijeme se kvari
![]()
I koja je logika da grasovci budu sad na udaru u naplacivanju tih kazni kad pare idu kantonuOsim da se dodatno pojaca mrznja prema grasu i uposlenicima.
A ona suplja prica o prijavi revizora za krsenje kodeksa i ostalog je blago receno komicna, sta svi u prevozu trebaju imati kamere aktivirane ako se nesto tako desi da imas dokaz![]()
A da ne govorimo o selektivnom pregledu putnika, vise puta samo me pogledaju i prodju, cak sam jednom sam krenuo da izadjem lik mi kaze neka te ostaniPa koji djavo ulazis ako nece svi van koji nemaju
![]()
Zaposleni, studenti, skolarci, penzioneri, svi imaju neki popust nesto, samo nezaposleni ne
Svaka cast na pokusaju da se nesto "uredi" al bice samo vise nemilih scena nego do sad.
pa i centri je ista cijena u čemu je problem?
-
dresdener78
#14334 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja se izvinjavam ali ono sa "tarifom po broju pređenih stanica" je glupost. I u periodu elektronskih karata.
Jer rezultat je toliko složena tarifna sistema, da čovjek mora biti uz najmanju ruku docent statistike i matematike da ne gubi orientaciju.
Da je tarifa atraktivna mora biti što najjednostanija. Dakle vremenske karte, nešto kao ima u Njemačkoj u nekim gradovima,
takozvana Kurzstrecke ili kratka dionica otprilike 15 minuta i do 4 stanica, pa standardna karta recimo max. 60 minuta i u cijeloj zoni A u svim vidovima saobraćaja.
Ono poređenje sa Istanbulom, tarifna sistema izgleda kao neki statistički izvještaj:
http://www.iett.gov.tr/en/main/pages/pu ... hedule/317
Vidio sam naprimjer u gradu Riga u Letoniji da ima i mjesečnih kupona za jednu liniju, za dvije ili sve linije, i to samo u autobusima, ili samo u trolejbusima, ili samo u tramvajima ili kombinacije spomenutih vidova saobraćaja.... kratko rećeno tarifa je samo za vješte matematičare.
Ali tamo je toliko varijanti zbog velikog siromaštva nakon banksterskih neoliberalnih eksperimenata kada veliki broj ljudi bukvalno ždere travu iza kuće.
Niti u pekari neće vama prodati krišku hljeba ili četvrt kifle...
Jer rezultat je toliko složena tarifna sistema, da čovjek mora biti uz najmanju ruku docent statistike i matematike da ne gubi orientaciju.
Da je tarifa atraktivna mora biti što najjednostanija. Dakle vremenske karte, nešto kao ima u Njemačkoj u nekim gradovima,
takozvana Kurzstrecke ili kratka dionica otprilike 15 minuta i do 4 stanica, pa standardna karta recimo max. 60 minuta i u cijeloj zoni A u svim vidovima saobraćaja.
Ono poređenje sa Istanbulom, tarifna sistema izgleda kao neki statistički izvještaj:
http://www.iett.gov.tr/en/main/pages/pu ... hedule/317
Vidio sam naprimjer u gradu Riga u Letoniji da ima i mjesečnih kupona za jednu liniju, za dvije ili sve linije, i to samo u autobusima, ili samo u trolejbusima, ili samo u tramvajima ili kombinacije spomenutih vidova saobraćaja.... kratko rećeno tarifa je samo za vješte matematičare.
Ali tamo je toliko varijanti zbog velikog siromaštva nakon banksterskih neoliberalnih eksperimenata kada veliki broj ljudi bukvalno ždere travu iza kuće.
Niti u pekari neće vama prodati krišku hljeba ili četvrt kifle...
- drug_profi
#14335 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ux veliko postovanje @dresdener ne slazem se da je uopste problem. Kao sto nije problem imati prepaid mobilnu tarifu koja obracunava potrosnju po jos komplikovanijoj matematici.
...s tipfeler masine...
...s tipfeler masine...
-
Ikarbus IK206
#14336 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Izvor: http://www.avaz.ba/clanak/137805/donaci ... ve-koristiPRIJEVOZ Sve češće na linijama GRAS-a nema vozila
Donacije stižu, putnici nemaju nikakve koristi
U posljednje vrijeme na pojedinim linijama GRAS-a putnici nemaju nikakvog prijevoza, zbog čega su primorani ići pješice ili plaćati taksi. Nakon što smo nedavno pisali o problemu mještana više naselja u Lepenici, javili su se i građani s Breke koji tvrde da već nekoliko mjeseci nemaju autobusku liniju 14 za Podhrastove, kao ni za Hrastove II, te da im je jedini prijevoz minibus za Sedrenik.
Skupljaju papire
- Autobuse s naših linija mjesecima šalju na druge. U jedan kombi koji vozi za Sedrenik ne može stati stotine stanovnika ovog područja. Nadam se da će građanima prije zime GRAS osigurati redovan prijevoz - kazali su nam stanovnici Breke.
senad-medjedovic
Međedović: Naručili dijelove
Iako su GRAS-u, osim osam parkiranih autobusa, stigla još dva, što je ukupno 10 doniranih vozila istanbulskog preduzeća IETT-a od 30 predviđenih, još ih nisu raspodijelili, jer, kako tvrde, u toku je prikupljanje papirologije za registraciju.
Rezervni dijelovi
- U potpunosti razumijem nezadovoljstvo sugrađana koji nemaju red vožnje kakav zaslužuju. Tvrdim da ćemo uskoro pružiti na svim linijama kvalitetan prijevoz.
Osim planiranih 30 autobusa iz Istanbula, osposobit ćemo nekoliko vozila za koje smo već naručili rezervne dijelove - kaže Senad Međedović, v. d. izvršnog direktora za autobuski i minibuski saobraćaj.
Linije koje često nisu u funkciji
14 Dom Oružanih snaga BiH - Podhrastovi
15b Otoka - Buča Potok
16 Dom Oružanih snaga BiH - Bare
17b Dom Oružanih snaga BiH - Breka II
20b Park - Šip
41a Drvenija - Donji Velešići
65 Ekonomska škola - Obad
-
HomeArt
#14337 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ima li i jedna stranka osim Naše Stranke konkretan plan kako riješti gradki prijevoz?
-
Ikarbus IK206
#14338 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ima ona obecanja kao sto obecaju i svake godine stavka pod 9 jos da obecaju metro do Dobrosevica
cjeli članak o bajkama na sljedecem linku: http://www.avaz.ba/clanak/137817/himzan ... do-konjica
stavka pod 9
cjeli članak o bajkama na sljedecem linku: http://www.avaz.ba/clanak/137817/himzan ... do-konjica
stavka pod 9
-
VjecitiStudent
#14339 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Za gradski prevoz nema ništa, ali ih nekoliko ima konkretan plan kako obogatiti Centrotrans.HomeArt wrote:Ima li i jedna stranka osim Naše Stranke konkretan plan kako riješti gradki prijevoz?
- man_464
#14340 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
VjecitiStudent wrote:Za gradski prevoz nema ništa, ali ih nekoliko ima konkretan plan kako obogatiti Centrotrans.HomeArt wrote:Ima li i jedna stranka osim Naše Stranke konkretan plan kako riješti gradki prijevoz?
-
HomeArt
#14341 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ikarbus IK206 wrote:Ima ona obecanja kao sto obecaju i svake godine stavka pod 9 jos da obecaju metro do Dobrosevica![]()
stavka pod 9
Od SDA-SDP nisam nista ni očekivao, ima li su priliku i pokazali šta mogu. Znači za sad jedino konkretno je prijedlog da se GRASU ostave trolejbusi i tramvaji mada im je i to puno u kakvom je trenutno stanju GRAS.
-
RahatHurmašica
#14342 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
.
Last edited by RahatHurmašica on 20/03/2015 14:54, edited 2 times in total.
-
Ikarbus IK206
#14343 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Imaju tu 2-3 vozila u zavisnosti ako su ispravna al se stalno kvare(403 trenutno ne radi trebo bi poslje izbora da proradi-422kvari se stalno,499 isto ko 422) uskoro bi trebali podici vozila koja su radila na toj liniji i nebi trebalo da je 1 jer upada sa linije 28,33 vozila kad su slobodnaRahatHurmašica wrote:izgleda da je i linija 27 pušćana niz vodu, nakon što su je stesali sa 5 na 2 busa, izgleda da je sada spala na 1.
- trambusek88
#14344 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Na Hrasnici zadnjih dana rade 1 max 2 vozila, skinuta sa linija za Tarčin i Hadžiće.
Danas je proradio onaj zeleni niskopodni, pa će vjerovatno sad 2 raditi.
Povremeno radi linija za Kovače (kad g.br. 717 nije na lin 30 i lin 75) a za Sokolović koloniju trenutno samo Centrotransov kombi.
3 su autobusa bila na 27 tamo negdje prije godinu dana.
Danas je proradio onaj zeleni niskopodni, pa će vjerovatno sad 2 raditi.
Povremeno radi linija za Kovače (kad g.br. 717 nije na lin 30 i lin 75) a za Sokolović koloniju trenutno samo Centrotransov kombi.
3 su autobusa bila na 27 tamo negdje prije godinu dana.
-
VjecitiStudent
#14345 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovih dana će biti otvoren dio autoputa od Vlakova do Tarčina koji je koštao čak 700 miliona km. Ranije referentne studije su dale preporuku da se na toj dionici rade samo dvije trake čime bi i cijena bila skoro prepolovljena.
Da je nekim slučajem tih 350 miliona preusmjereno u sarajevski gradski prevoz, uz prethodnu temeljitu reorganizaciju GRAS-a, da li bi to bilo dovoljno da konačno dobijemo kvalitetan gradski prevoz.
Dresdener?
Da je nekim slučajem tih 350 miliona preusmjereno u sarajevski gradski prevoz, uz prethodnu temeljitu reorganizaciju GRAS-a, da li bi to bilo dovoljno da konačno dobijemo kvalitetan gradski prevoz.
Dresdener?
-
RahatHurmašica
#14346 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ne možeš nekim slučajem kredit koji otplaćuje država usmjeriti u sarajevo. nije li to logično?VjecitiStudent wrote:Ovih dana će biti otvoren dio autoputa od Vlakova do Tarčina koji je koštao čak 700 miliona km. Ranije referentne studije su dale preporuku da se na toj dionici rade samo dvije trake čime bi i cijena bila skoro prepolovljena.
Dresdener?
-
kakaljin
#14347 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kakve veze ima gradski prevoz u Sarajevu sa autoputem u BiH.VjecitiStudent wrote:Ovih dana će biti otvoren dio autoputa od Vlakova do Tarčina koji je koštao čak 700 miliona km. Ranije referentne studije su dale preporuku da se na toj dionici rade samo dvije trake čime bi i cijena bila skoro prepolovljena.
Dresdener?
-
RahatHurmašica
#14348 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
eto ima. on bi da cijela država plati gradski prijevoz u sarajevu.kakaljin wrote:kakve veze ima gradski prevoz u Sarajevu sa autoputem u BiH.VjecitiStudent wrote:Ovih dana će biti otvoren dio autoputa od Vlakova do Tarčina koji je koštao čak 700 miliona km. Ranije referentne studije su dale preporuku da se na toj dionici rade samo dvije trake čime bi i cijena bila skoro prepolovljena.
Dresdener?
-
VjecitiStudent
#14349 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kredit ne otplaćuje država već Autoceste FBiH iz dodatne takse na gorivo i skromnih prihoda od cestarine. Garancije za kredit je dala FBiH, ne BiH.RahatHurmašica wrote:ne možeš nekim slučajem kredit koji otplaćuje država usmjeriti u sarajevo. nije li to logično?VjecitiStudent wrote:Ovih dana će biti otvoren dio autoputa od Vlakova do Tarčina koji je koštao čak 700 miliona km. Ranije referentne studije su dale preporuku da se na toj dionici rade samo dvije trake čime bi i cijena bila skoro prepolovljena.
Dresdener?
Rekonstrukcija Stupske petlje i Vrbanja - Vrace su finansirane kreditima EBRD-a, to će vraćati Kanton.
Što sve zajedno ulazi u kreditno zaduženje države koje ima svoje granice, koje nam nisu daleko.
Elem, da li je bilo svrsihodnije zadužiti se za temeljitu rekonstrukciju gradskog prevoza ili za autocestu punog profila kojom će prolaziti skromnih 6000 auta dnevno.
Bez ili dramatičnog poboljšanja gradskog prevoza ili barem izgradnje gradskog autoputa do Centra do zaobilaznice, odnosno auto-puta, zagušenja kakva imamo u gradu će trajati još decenijama.
-
RahatHurmašica
#14350 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
da, Federacije, i takse koju plaćaju građani cijele Federacije. to bi bilo federacija radi, sarajevo se gradi.VjecitiStudent wrote:[q
Kredit ne otplaćuje država već Autoceste FBiH iz dodatne takse na gorivo i skromnih prihoda od cestarine.
Rekonstrukcija Stupske petlje i Vrbanja - Vrace su finansirane kreditima EBRD-a, to će vraćati Kanton.
Što sve zajedno ulazi u kreditno zaduženje države koje ima svoje granice, koje nam nisu daleko.
Elem, da li je bilo svrsihodnije zadužiti se za temeljitu rekonstrukciju gradskog prevoza ili za autocestu punog profila kojom će prolaziti skromnih 6000 auta dnevno.
Bez ili dramatičnog poboljšanja gradskog prevoza ili barem izgradnje gradskog autoputa do Centra do zaobilaznice, odnosno auto-puta, zagušenja kakva imamo u gradu će trajati još decenijama.