Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
suncica24

#14326 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by suncica24 »

ultima_palabra wrote:
convict wrote:
Pedja Kojovic wrote:Nacrt budzeta KS za 2013., ako nekoga zanima, je na stranici SKS-a.
Takodje, vrlo vazan zakon o obrazovanju odraslih.

p.k.
Peđa, bolje da nam niste javili za ovo, evo me stomak zabolio momentalno. Ne mogu se oteti dojmu da se svjesno predlaže ovakav budžet sa ciljem uništenja privrede i urbane infrastrukture u Kantonu.

Tu su kao i svake godine subvencije u enormnim iznosima koje se protive elementarnoj ekonomskoj logici. Neke stavke očigledno ne trebaju podnositi teret krize niti za jedan fening ili im se čak povećavaju transferi:

13.306.200 KM - subvencija crnoj rupi (GRAS-u)
3.840.000 KM - subvencija kantonalnoj TV
3.200.000 KM - subvencija Toplanama
1.170.000 KM - finansiranje parlamentarnih stranaka
1.103.200 KM - subvencija Vodovodu
350.000 KM - vjerske zajednice

Sa druge strane, prave sa kontraproduktivne uštede u odnosu na prošlu godinu u razvojnom segmentu, ali i u zdravstvu, obrazovanju, kulturi i sportu, dakle segmentima koji su nam ionako na niskom nivou:

14.050.400 KM - smanjenje transfera za visoko obrazovanje i nauku = objava rata visokom obrazovanju i nauci
9.735.800 KM - ušteda na zaštiti porodica sa djecom - prosto nevjerovatno
7.150.000 KM - nijedna KM se ne planira za remont tramvajske pruge, nabavku vozila ili izgradnju infrastrukture
4.482.000 KM - smanjenje transfera iz oblasti prostornog uređenja i zaštite okoliša
2.477.700 KM - smanjenje za rekonstukciju puteva i mostova
2.088.300 KM - smanjenje transfera iz oblasti zdravstva (nabavka opreme, pomoć za liječenje i sl.)
1.581.500 KM - smanjenje transfera iz oblasti kulture i sporta
350.000 KM - održavanje puteve i saobraćajne infrastrukture

Što se tiče broja zaposlenih, vidim da je planirano značajno smanjenje broja zaposlenih u osnovnom obrazovanju (206 radnih mjesta manje), dok se broj administrativnih radnih mjesta ne mijenja.

Nadam se da ćete naći način da ovu sramotu od budžeta prikažete u svjetlu u kojem zaslužuje da bude prikazana.
Koliko je javnost eutanazirana da se o ovome ne priča nikako...

Prestrašno. Sve za mir u kući, a za budućnost kuće i ulaganja u njenu izgradnju ni marke. Prestrašno!
Albin Zuhric

#14327 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Zdravo Sabina,

Ja sam ih vec komentarisao na toj sada ‘famoznoj’ temi gdje se pojavio nacelnikov komentar, iako sam tamo bio sarkastican.

Ja apsolutno podrzavam ovaj projekat, o kojem usput receno imam dosta informacija. Ako tome dodate cinjenicu da NS ima nekih 40% zena u Predsjednistvu, cak i vise od toga u Glavnom odboru cini mi se, da smo podrzavali cetiri zene za nacelnice cetiri gradske opcine, da u iste te cetiri gradske opstine od 10 vijecnika imamo sest zena, da su nam interne stranacke kvote za liste bile visocije nego onih 30% zena na listi koje zahtijeva CIK, a da pri tome nemamo frakciju ili forum zena vec je to rezultat naseg istinskog vjerovanja u ravnopravnost, onda su vam moje misljenje po ovom pitanju, i razlike u nasim stavovima, vjerovatno jasni.

Niko iz NS nije tvrdio da smo potpisivanjem sporazuma o izboru gradskih vijecnika mi odlucili premostiti ideoloske razlike izmedju NS I SDA, niti je to moguce. Dakle ne radi se samo o problemu o kojem govorimo vec i mnogim drugim. Nase vidjenje uredjenja drzave se u mnogo cemu razlikuje od onoga SDA i mnogih drugih stranaka. To se nije promijenilo.

P.S. Htio sam dodati da je nova parlamentarna grupa ustvari neformalna grupa, da parlamentarke nece primati razne naknade kao sto se komenarise posljednjih dana, vec da zele premostiti stranacke razlike, pronaci konsenzus oko nekih pitanja, i zajednickim snagama raditi na promjenama koje su neophodne. Kada pogledam stranke iz kojih te zene dolaze, i vidim sloznost i zajednicku zelju da urade nesto korisno za ovo drustvo bez ikakve malicioznosti, zavisti, stranacke zaludjenosti, onda samo mogu pohvaliti ovaj projekat.

LIbero,

Ne znam o kakvoj ‘uskoj saradnji i koaliciji’ govorite. Mi se borimo da NS ima predstavnike u gradskom vijecu, i da nestranacki kandidat koji nije iz tri konstitutivna naroda bude gradonacelnik. Ako je ova matematicka saradnja ‘uska saradnja’, ne znam kako bi nazvali koalicije koje podrazumijevaju zajednicke liste, inicijative, politicke programe…

Hvala vam na komentarima.

Zdravo.
VjecitiStudent

#14328 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Albin Zuhric wrote:LIbero,
...
Ne znam o kakvoj ‘uskoj saradnji i koaliciji’ govorite. Mi se borimo da NS ima predstavnike u gradskom vijecu, i da nestranacki kandidat koji nije iz tri konstitutivna naroda bude gradonacelnik. Ako je ova matematicka saradnja ‘uska saradnja’, ne znam kako bi nazvali koalicije koje podrazumijevaju zajednicke liste, inicijative, politicke programe…
...
Sad opet jel' vjerovati vise vama ili nasim ocima?
Zar su sve nase koalicije, pocevsi jos od one mitske HDZ-a, SDS i SDA 1990., bile ista drugo no "matematicke"?

Edit: Kakva je razlika izmedju vase i Radeljaseve koalicije sa SDA?
varijabilni

#14329 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by varijabilni »

pitanje za kojovića, kako komentariše ovo? u pitanju je ustav kantona sarajevo.

Član 17.
Sastav Skupštine
Skupština je jednodomo predstavničko tijelo sastavljeno od 45 (četrdesetpet) poslanika. Poslanici se biraju tajnim glasanjem na neposrednim izborima na cijelom području Kantona.
Prilikom izbora poslanika obezbjeđuje se odgovarajuća zastupljenost predstavnika Bošnjaka, Hrvata i ostalih naroda proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva na području Kantona.

Član 27.
Vlada Kantona
Vladu čine Premijer, koji je predsjednik Vlade,zamjenik Premijera i ministri, od kojih svaki izuzev ministara bez portfelja ima zamjenika.
Sastav Vlade odražava nacionalni sastav stanovništva na području Kantona, s tim da se u svakom slučaju osigurava zastupljenost Bošnjaka i Hrvata kao konstitutivnih naroda.

pošto vas nema u ustavu kantona ja se pitam koga vi zapravo predstavljate? srbe sigurno ne predstavljate. i zato podnesite ostavku kojoviću, kako vi, tako i ostali koji glumite srbe u kantonu sarajevo.
Pedja Kojovic

#14330 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

varijabilni

To sto ste citirali su stari, odavno izmjenjeni, clanovi Ustava KS.
Nazalost, ta se verzija jos uvijek pojavljuje na nekim, pa i vladinim, internet stranicama, tako da razumijem kako ste do toga dosli i mislite da je to vazeci dokument.
Skupstina KS, po vazecem ustavu, ima 35 poslanika, Srbi kao i Bosnjaci i Hrvati, a sada i Ostali, ima svoj klub naroda i mehanizam za zastitu vitalnog etnickog interesa i eto, tako se dogodilo, u ovom mandatu je predsjedavajuca Skupstine iz reda tog naroda.

Ja sam, zapravo Danis, zamjerku o etnickom sastavu Vlade KS iznijeli vise puta na Skupstini.
SDP-SDA koalicija nije se ni okrenula na nase zamjerke, kao ni SDP-SBB niti, najnovija, SDA Vlada jos manje.

Naravno, to ne pobija vasu osnovnu, mada neizrecenu, tvrdnju da je veliki broj sarajevskih Srba, Bosnjaka i vjerovatno Hrvata, a posebno Ostalih, zaista ugrozen u Sarajevu jer ih politicke etnicke elite koje ih navodno zastupaju i stite vec, evo, skoro 20 godina, pljackaju do gole koze i sibaju od nemila do nedraga.

Ako zivite u FBiH, onda glasacki listic u ruke i birajte nekoga ko ce vas bolje predstavljati na sljedecim izborima.

A ako ste iz RS-a, ako ste zabrinuti za polozaj Srba u Sarajevu i ako nam zelite pomoci onda uticite na ljude koji vas predstavljaju da prestanu sa negiranjem ratnih zlocina i velicanjem osudjenih ratnih zlocinaca. Postujte zrtve bez ozbira na njihovu etnicku pripadnost ili nepripadnost. Tako cete nam omoguciti da zajedno sa svojim komsijama Bosnjacima, Hrvatima i Ostalima, zalijecimo ratne rane i pocnemo izgradnju jedne normalne, demokratske, evropske, drzave u kojoj se uzasi ranih 90-tih vise nikada nikome nece moci ponoviti.

p.k.

p.k.
mikasa

#14331 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mikasa »

O'zone wrote: Mi smo mahalaši po ubjeđenju i tu lijeka nema :mrgreen: Nama kao narodu je lijek za dušu prepucavanje između Zagija i Fazlije između Dode i Tihog ili Tihog i Čovića ili Lagumdžije i Čovića ma nije ni bitno ko je samo nek se prepucava.

Međutim nama u glavu nikad ne ulazi jednostavna činjenica oni se nikad ne prepucavaju ako im nije nešto u interesu. Obično se iza prepucavanja nešto krije što ide njima na ruku i jednima i drugima ali da narod ne bi digao glas baciš im malo "lijeka za dušu" malo prepucavanja,prijećenja,afera sa "skandaloznim snimcima orgija visokih zvaničnika Bosne i Hercegovine" i narod zadovoljan skupe se kao zombiji oko tema na kojima se raspravlja o tome pljuju se između sebe,svršavaju na lidere stranaka za koje glasaju i dok oni to rade komotno se može donijeti novi budžet u kojem ima samo jedna stavka

-Plate državnim službenicima-sve do zadnjeg pfeninga

I niko se neće i osvrnuti na to jer eno "Lagumdžija poručio Dodiku da mu je odzvonilo. Dodik odgovrio: Zlaja ne jedi govana!"
:thumbup: Svaka cast, odavno nisam nekome cestitao...
varijabilni

#14332 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by varijabilni »

ok, prihvatam da je do mene ali ovo što sam napisao stoji na zvaničnom sajtu i danas dan. živim u federaciji i ugrožen sam kao srbin. mene niko ne predstavlja niti ko mari za položaj moj i još mnogo mojih sunarodnika. imam konkretne primjere fakultetski obrazovanih ljudi iz raznih domena a ne mogu nikakav ili nikakav iole ozbiljniji posao da dobiju. to nije slučajnost.

tjeraju nas da se iselimo 20 godina nakon rata jer smo diskriminisani po svim osnovima a najviše po pitanju nemogućnosti obezbjeđivanja gole egzistencije.

nemojte razvodnjavati priču o ugroženim svim narodima. bošnjaci, pa i hrvati u fbih, imaju sve moguće zaštitne mehanizme u svojim rukama, isto kao i srbi u rs. srbi u fbih imaju problem. vi ste tu da navodno štitite naš interes ili da bar to pokušate jer dolazite iz reda srba i ljudski bi bilo da vas to zanima. ja vas pitam šta ste konkretno uradili da poboljšate naš položaj u fbih i šta mislite da možete ili ne možete da uradite po tom pitanju?
Pedja Kojovic

#14333 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

varijabilni

Ja sam, mozda ne bezbroj, ali mnogo puta na ovom forumu pisao o tome da je etnicka struktura zaposlenih u drzavnim organima FBiH narusena na stetu Srba i Hrvata. Govorio sam o tome i Skupstini KS i u Domu naroda FBiH.
Ja nemam saznanje o konkretnim slucajevima, ali se ne bih iznenadio da cinjenice nekog istrazivanja utvrde da se nebosnjaci u Sarajevu susrecu sa etnickom diskriminacijom. Vjerujem da se iste ili slicne stvari dogadjaju i Bosnjacima tamo gdje su oni demografska manjina.

Srbi u FBiH imaju na raspolaganju sve mehanizme zastite svog vitalnog etnickog interesa koje imaju i Bosnjaci i Hrvati.
Moguce je da su u Sarajevu medjuetnicki odnosi bolji nego u provinciji, kao i da ja licno ne dozivljavam iksustva koja dozivljavaju drugi gradjani FBiH koji se etnicki deklarisu kao Srbi.
Ako vi imate na umu neku konkretnu situaciju/slucaj diskriminacije iznesite je ili mi je objasnite u privatnoj poruci.

Najefikasniji nacin borbe za ravnopravnost Srba u BiH je boriti se za ravnopravnost svih gradjana bez obzira na njihovu etnicku pripadnost. Jednim udarcem tri muhe.

p.k.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#14334 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Albin Zuhric wrote: LIbero,

Hvala vam na komentarima.

Zdravo.
Jeste li medjusobno izglasali opstinska vijeca? da li se u tim opstinckim vijecima ponasate kao cjelina, glasajuci jedni za druge?

Dakle, prihvatate varijantu da svojim glasanjem date vecinu SDA grupaciji, koja kao sto tvrdite ne dijeli vase politicke i drustvene svjetonazore..pa vi to kako hocete nazovite. Ja to zovem koalicija, a ulicnim zargonom se to moze definisati kao politicka prostitucija, jer ste na ustrb svojih svejtonazora i politicke ideologije (kojom se toliko dicite) dali svoj blagoslov, dizanjem ruku, da vecinu predvodi strankakakva je SDA. A protuusluga je par fotelja vise za vas (barem ovo sto mi znamo, moguce da ima i jos nesto ispod hastala)
Last edited by -LIBERO- on 05/02/2013 23:41, edited 1 time in total.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#14335 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Challenger__ wrote:
-LIBERO- wrote: Namjerno nisam napisao, recimo: "ono sto vi jeste", nego: " ono kako ste se prezentirali".
That's it!

NS je samo "građansko-liberalna" forma papanokratije (vladavina papana) instalirane u našoj zemlji. Istina Peđa nije papak, ali je, htio-ne htio dio papanokratskog sistema.
Image

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Maestralno. Ali nije poenta samo u njemu , tamo ima zbilja sjajnih ljudi , fantastičnih.
A sada mi idu na živce - ćute :roll:

@albin zuhrić
Hvala na odgovoru. Vrlo pomno sam pratila posljednju kampanju Naše Stranke bila je odlična :thumbup:
No totalno nespojiva s konstatacijom oko koje sam tražila komentar. Nelogična.
Nebitno , srdačan pozdrav.
Challenger__

#14336 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Sabina. Možda je adekvatniji i manje mahalski izraz karisto(?)kratija*, odnosno vladavina najgorih (širom BiH). NS je dio te priče, vidimo.

* (nisam siguran da se tako piše, ali, to je to, otprilike)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#14337 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pitanje.

Da li NS izlazi iz koalicije, vecine, ili definisite to kako hocete (SDA, SDU, SBiH, Naša stranka, Penzioneri) ako ta grupacija postavi kao svog gradonacelnika Kljujica?
Pedja Kojovic

#14338 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

libero

Izborom vijecnika u GV sporazum sa SDA/SDU blokom je u potpunosti implementiran.
Sada slijede pregovori oko gradonacelnika.

p.k.
slucajni prolaznik

#14339 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by slucajni prolaznik »

Pedja Kojovic wrote:libero

Izborom vijecnika u GV sporazum sa SDA/SDU blokom je u potpunosti implementiran.

p.k.

Pa ne mogu da vjerujem da tako nonsalantno izjavljujes da cete "tek sad" pristupiti pregovorima oko uspostave gradonacelnika :shock: :shock:

Pa covjece, istice jedna trecina februara, izborni rezultati ustanovljeni su pocetkom novembra, prije tri mjeseca. Ako se za tako jednostavnu i beznacajnu funkciju gradonacelnika ne mozete dogovoriti, kako ste sposobni za teze i komplikovanije dogovore :? :-?

I "Nasa stranka" je ocit primjer borbe za vlast i vlastite pozicije pojedinaca unutar stranke i izvan nje. Dokaz kako nesposobne osobe mogu unistiti jednu odlicnu ideju i poniziti sve glasace.

Interes gradjana, biraca, mora uvijek biti prioritetniji od vlastitih interesa. Ko uspije provesti ovakvo politicko stajaliste, moze biti siguran u svaku izbornu pobjedu. "Nasa stranka" nije uspjela, samo je postigla politicki mazohizam pod uticajem okruzenja u kojem djeluje :-) :(
VjecitiStudent

#14340 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:libero

p.k.
U prevodu, dobili ste svoje fotelje i pausale, ostalo nije ni bitno.
Ko ima ikakvih nedoumica oko toga, nek samo pogleda Nacrt plana rada vijeca opcine Centar, na cijem je cak celu vijecnica NS koja je i potpisala Nacrt, gdje NS nema ni u tragovima, vec iskljucivo standardne mutljaze uigranog SDP-SDA drustva u Centru.
VjecitiStudent

#14341 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote: ***
Jedan mladi sarajlija, prvak drzave u svojoj disciplini, nije otisao na Olimpjijske igre mladih sportista koje se ove godine, odrzavaju u Rumuniji. U pismu u kojem mladog sportistu nas Olimpijski komitet obavjestava da se kvalifikovao za nacionalni tim stoji i da je sam obavezan obezbjediti sredstva za put, boravak i kupovinu zvanicne opreme reprezentacije BiH. Da ce sam platiti svoj trening za olimpijadu, kupiti sebi neophodnu opremu i povesti trenera o svom trosku se u pismu manje vise podrazumjevalo. Svako ko se prisjeti bahatosti kojom su funkcioneri komiteta javnosti ljetos objasnjavali nepohodnost svog boravka na Olimpijskim Igrama u Londonu kad cuje ovu pricu zamisli kako se snovi djecaka o svojoj zemlji i o tome koliko je drzavi za ciju se cast zelio boriti stalo do njega.
Sloj bezobrazluka, ali i ironije, ovoj prici dodaje i cinjenica da je 2017. upravo Sarajevo organizator te iste Olimpijade.
...

p.k.
Slazem se, strasna je steta za svakog talentovanog sportistu da se dalje ne razvija.
No jos jedan debeli sloj bezobrazluka i ironije na ovu pricu dodajes ti sam kad, u zemlji u kojoj djeca ne dobivaju ni obecane besplatne udzbenike, romske zajednice pogotovo, ovu pricu pricas kao nekakvu vrhunsku sramotu drzave.

To samo govori o vec tradicionalnoj politickoj nepameti i odsustvu senzibiliteta za drustvene prilike kod NS.

A ako se jos ispostavi da je u pitanju sin prvog potpisnika peticije za osnivanje Nase stranke, koji je ko utjecajni "nezavisni novinar" izmuzao i medjunarodnu zajednicu i energetske lobiste i domace politicare i na kraju zakucao zadnji ekser u kovceg nezavisnog novinarstva u BiH, i koji je, slucajno, tvoj i jaran i bivsi poslodavac, sta reci?

Djetetovi napori i postignuca zasluzuju svako postovanje, no lamentiranje nad ovakvom drzavom u koju je i SP ugradio dobar komad sebe, je jos jedan istinski bezobrazluk u ovoj prici.

Ako SP koristi svoj utjecaj da ovu pricu isprica javnosti preko tebe, sta sljedece mozemo ocekivati?
Vuka Hamovica u politickom savjetu NS?
slucajni prolaznik

#14342 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by slucajni prolaznik »

VjecitiStudent wrote:...A ako se jos ispostavi da je u pitanju sin prvog potpisnika peticije za osnivanje Nase stranke, koji je ko utjecajni "nezavisni novinar" izmuzao i medjunarodnu zajednicu i energetske lobiste i domace politicare i na kraju zakucao zadnji ekser u kovceg nezavisnog novinarstva u BiH, i koji je, slucajno, tvoj i jaran i bivsi poslodavac, sta reci?

Djetetovi napori i postignuca zasluzuju svako postovanje, no lamentiranje nad ovakvom drzavom u koju je i SP ugradio dobar komad sebe, je jos jedan istinski bezobrazluk u ovoj prici...
Ko je SP?
convict

#14344 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

.
Last edited by convict on 19/02/2014 00:24, edited 1 time in total.
seln

#14345 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

Pedja, sjecas li se kad sam te pitao zasto je Mohammad promijenio imme u Dennis?
Ti si mi rekao nesto u stilu "ako to pitate, niste za nas"...
sad shvatam...kao "ostali" ima vece sanse za mjesto u koaliciji...
kao onomad Ejjup Gannic.
convict

#14346 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

.
Last edited by convict on 19/02/2014 00:24, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#14347 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

convict

Mislim da je politicku strukturu GV preciznije prikazati kao
13+12+3 = 28

p.k.
Corto Maltese

#14348 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Koalicija SDP- SBB je zaista ujednila opoziciju, barem u krajevima sa bošnjačkom večinom.
Challenger__

#14349 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Pedja Kojovic wrote:convict

Mislim da je politicku strukturu GV preciznije prikazati kao
13+12+3 = 28

p.k.
Ko su ova 3? NS!!?
Challenger__

#14350 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Ne vidim niti jedan jedni razlog da se ignoriše moje pitanje. Dakle, ona 3 su NS?

Da, ili ne?
Locked