Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
made_in_sarajevo wrote: ↑13/08/2026 16:42
Znaci bolje kupiti onako helikopter samo da se kupi nego sa planom i dogovorom policije, hitne, civilne zastite, vatrogasaca i tako dalje.
Izgleda da je tako. Šira javnost u BiH se razumije u sve od odgovora na pandemiju do nabavke helikoptera. U državi gdje se (opravdano) kritikuje kada se nešto ne radi kako treba ljudi traže da sarajlije rade protivno svim mogućim procedurama.
Nisam rekao ni a za zenički, kao sto nisam ni za ovaj sarajevski. Jedini koji serendaju su dobro poznati ovdje na forumu. Pored onih po mrežama koji šilje za svoje "lidere".
Ja podržavam kupovinu i jednog i drugog. Hajde bolan, manite se bezvezne priče. Nebitno je to. Nek kupuju, ko šta može.
Zdk kupio.4-5 puta jeftiniji helikopter, Sarajevo 4-5 puta skuplji helikopter. Svaki je u svojoj klasi radni konj i služit će svrsi. Za ostale mi svejedno, tebe GOLDZEN sam uzimao za ozbiljnig.
Da dodamo i sarajlije koje što se tiče opremanja rade poprilično dobar posao. Nakon nabavke određene količine pušaka CZ Bren2 nastavlja se sa nabavkama na tom planu:
1. Automatska puška cal. 5,56 x 45 mm -> KM Trade -> 3 715 600 KM bez PDV-a
2. Snajperska poluautomatska puška cal. 7,62 x 51 mm -> KM Trade -> 355 000 KM bez PDV-a
3. Puškomitraljez cal. 7,62 x 51 mm -> KM Trade -> 375 000 KM bez PDV-a
4. Poluautomatski pištolj cal. 9x19 mm -> KM Trade -> 827 200 KM bez PDV-a
Još jedna nabavka za MUP KS. Ako gledamo cijene za CZ Bren 2 koje je KM Trade imao prije 2 godine ovo izađe na otprilike 1500 pušaka u kalibru 5.56 između ova 2 ugovora. KS je i prije u više navrata dobio iste pa nmg procijeniti koliki bi mogao biti ukupan broj.
Ugovor dodijeljen KM Trade-u za sve lotove. Fine količine oružja posebno pušaka u kalibru 5.56mm. MUP KS trenutno ima u tenderskoj proceduri još najmanje jednu nabavku.
archi_a wrote: ↑13/08/2026 20:12
Nisam rekao ni a za zenički, kao sto nisam ni za ovaj sarajevski. Jedini koji serendaju su dobro poznati ovdje na forumu. Pored onih po mrežama koji šilje za svoje "lidere".
Ja podržavam kupovinu i jednog i drugog. Hajde bolan, manite se bezvezne priče. Nebitno je to. Nek kupuju, ko šta može.
Zdk kupio.4-5 puta jeftiniji helikopter, Sarajevo 4-5 puta skuplji helikopter. Svaki je u svojoj klasi radni konj i služit će svrsi. Za ostale mi svejedno, tebe GOLDZEN sam uzimao za ozbiljnig.
Goldzen, samo vi svoje. Daljnja prepiska je suvišna.. Nema potrebe da se opterećava(te). Nastavi(te) sa računjanjem ko je prije dobio registraciju, koji pilot ima više iskustva, koji je helikopter duže isbiv'o iz zemlje.
Ukazujem na to da se selektivno u medijima napadaju ovi iz KS za situaciju u kojoj je bio i ZDK gdje se ZDK-u ništa prigovorilo nije. Dodatno, da veoma je bitno koji je helikopter "isbiv'o" (šta god to značilo) iz zemlje jer kada u medije izađete sa informacijom da nabavljate "novu" letjelicu činjenica da je ista odmah završila na obaveznom 2-godišnjem servisu nema smisla. Biće da se javnost obmanjuje zar ne? Kao i kada su izašli u javnost sa informacijom da se nabavlja potpuno drugi tip helikoptera u odnosu na onaj koji je zaista i kupljen. Šta je sa dogovorom između MO i ZDK gdje je helikopter CZ trebao biti smješten u kasarni 7. muslimanske bez ikakve naknade prema MO? U međuvremenu iz opozicije tvrde da je letjelica smještena u privatnom hangaru te da se vlasniku istog isplaćuje mjesečna naknada u iznosu od 2500KM. S obzirom da je letjelica pod zaštitom 24/7 to je možda i dalje slučaj. Nisam nigdje uspio pronaći informaciju da su to negirali. Mogu ovako do sutra ali ja ću uvijek naglašavati kada nešto nije urađeno na dobar ili najbolji mogući način. Dugo je mediokritet standard u ovoj državi a ne bi trebao biti.
Meni ovo nije problem političke prirode da me niko ne shvati na taj način. Da je taj proces odrađen stručno i na način na koji je odrađen u KS ja ne bih prigovarao osim u situaciji da su završili sa letjelicom iste kategorije ali od dva različita proizvođača. Jer trenutno u BiH imamo 7 različitih tipova letjelica od 5 različitih proizvođača s tim da postoji mogućnost da se taj broj poveća (FBiH kupi Bell 429 kao što je navodno predlagano od strane komisije, OS završe sa nekom trećom letjelicom npr itd). Nije normalno da na ovako malu državu imamo tako neuvezan sistem. Iz KS-a su prilikom nabavke 412-ke posebno isticali činjenicu da će i OS dobiti istu letjelicu te značaj koji to ima za širi sistem.
Mislim ako tebi nije problem površan proces nabavke letjelice gdje je jedna osoba upravljala čitavim procesom izbora letjelice onda OK. Meni to nije OK. Niti treba biti.
Da dodamo i sarajlije koje što se tiče opremanja rade poprilično dobar posao. Nakon nabavke određene količine pušaka CZ Bren2 nastavlja se sa nabavkama na tom planu:
1. Automatska puška cal. 5,56 x 45 mm -> KM Trade -> 3 715 600 KM bez PDV-a
2. Snajperska poluautomatska puška cal. 7,62 x 51 mm -> KM Trade -> 355 000 KM bez PDV-a
3. Puškomitraljez cal. 7,62 x 51 mm -> KM Trade -> 375 000 KM bez PDV-a
4. Poluautomatski pištolj cal. 9x19 mm -> KM Trade -> 827 200 KM bez PDV-a
Još jedna nabavka za MUP KS. Ako gledamo cijene za CZ Bren 2 koje je KM Trade imao prije 2 godine ovo izađe na otprilike 1500 pušaka u kalibru 5.56 između ova 2 ugovora. KS je i prije u više navrata dobio iste pa nmg procijeniti koliki bi mogao biti ukupan broj.
Ugovor dodijeljen KM Trade-u za sve lotove. Fine količine oružja posebno pušaka u kalibru 5.56mm. MUP KS trenutno ima u tenderskoj proceduri još najmanje jednu nabavku.
Ako uz pušku ide i bacač granata vjerovatno će biti Scar sa FN40GL. Najvjerovatnije je i mitraljez FNov za Senatore.
Izbivati- biti odsutan sa.mjesta gdje bi trebao biti ili obično budeš.
Izbiv'o- uzrečica - izgovor glagolskog pridjeva u pretežno manjim mjestima - selima, pogotovo specifično za Posavinu i šire područje Tuzle.. Eto, nešto novo.
Neka.nama letjelica. I skupljih a i ovih manjih. Živi bili, živjeli.
Ako uz pušku ide i bacač granata vjerovatno će biti Scar sa FN40GL. Najvjerovatnije je i mitraljez FNov za Senatore.
[/quote]
Ne bih rekao da je u pitanju underbarrel. Budemo vidjeli ali mislim da se ovdje radi o dodatnim količinama Bren 2. Bacač zasebna jedinica.
Dva UH-1H-II angažovana (28, 30) zajedno sa jednim UH-1H (20). U suštini sve što je trenutno dostupno od Huey-a je u zraku. 29 i 22 na održavanju sudeći po slikama od neki dan.