GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dresdener78

#14301 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

archi_a wrote:@dresdener78
Covjece, ne sporim da imas ispravne stavove u nekim tezama kako organizovati rad jednog javnog servisa, ali ne mogu da shvatim da ne razumijes o cemu pricam ????
Evo da probam uprostiti na jednom banalnom primjeru.
....
Mislim da kontam veoma dobro. Nesto takvo mi se cak i desilo dok sam pozvao goste iz Njemacke u jedan popularni restoran u nasem gradu. Dakle sta sam uradio: Odbili smo placati jedno jelo jer je bilo stvarno gnusno i skoro smo ga ostavili netaknuto, za ostali racun nisam ostavio ni heler kusura, i jos sam veoma glasno da to cuje ostatak restorana rekao onim papcima koji su nas opsluzivali da je ovo zadnji put sto mene vide u restoranu i da su zreli za otkaz. Vlasniku restorana sam se zalio, on se izvinio ali istovremeno je stigla jos i drska reakcija glavne konobarice koja je tamo bila, pa sam to sve skupa slao novinama koje su imale konacno jednu vrucu temu. Inace restoran je zbog "preduzetnickih vjestina" vlasnika bankrotirao prije neku godinu dana.

U cemu je problem:
1. ovdje se ljudi kao ovce izivljavaju u 99 posto slucajeva samo na racun GRAS-a, dok politicari prođu bez problema ni duzni ni krivi,
2. poređenje restorana / frizerskog salona sa gradskim putnickim saobracajem je malo nerealno. Zbog cega nije moguca slobodna konkurencija u ovom sektoru: Zbog istog razloga zasto se ne grade konkurencijski sistemi dalekovoda, ili recimo brana na Jablanici sa hidroelektranom, stize neki gradonacelnik Konjica i reci ce "nama ta brana ne odgovara, skupa i ruzna je, sagradicemo mi sebi bolju, moderniju i konkurentnu". Zbog istog razloga zasto se ne grade tri autoputevi između dva gradova s time da ce biti bolje da ima konkurencije između tih autoputeva...

Svakako ono sa konkurencijom, opet jedan skandal za koji vjerovatno ne znate:
Njemacke zeljeznice Deutsche Bahn su prije par godina odlucile da ce po SVAKOJ cijeni djelovati komercijalno, konkurentno i da uđu sa dionicama na berzu. Ovome cilju su podredili sve. Dakle i odrzavanje, ulaganje u vozila itd.
2009. godine je u Berlinu kolabirao sistem gradske zeljeznice zvani S-Bahn. Prevoznik je upravo Deutsche Bahn. Radi se o ogromnom sistemu pruga koji prolazi kroz centar Berlina u gradice udaljene desetine kilometara od samog Berlina. Vrlo lici na metro, samo da vozi vecinom na mostovima, na povrsini i tako je i voznja atraktivnija nego samo buljati u betonski zid. Razmak stanica je veci i voznja je brza nego u metrou.
Naime, Deutsche Bahn su drasticno ogranicile ulaganja u odrzavanje voznog parka berlinskog S-Bahna. One godine je doslo do kvara kada je pukao tocak jednog voza S-Bahna. Njemacki federalni ured sinskog saobracaja je trazio poostrene kontrole i nedugo kasnije je otkrio kako vozovi S-Bahna uopce nisu bili servisirani kako treba!
Posljedica: Ured za sinski saobracaj je odmah ZABRANIO koristenje svih voznih jedinica koje nisu imale potrebne kontrole i faze odrzavanja. KATASTROFA: Od 632 voznih jedinica, dalje je moglo voziti samo 165 voznih jedinica. Dakle situacija je veoma podsjecala na stanje sarajevskog autobuskog saobracaja. Mnoge linije su ukinute, druge su vozile neredovno i veoma rijetko. Niti dan danas nije jos vozni park S-Bahna sto posto osposobljen, dakle ima tu i tamo problema sa kapacitetom (uglavnom voze krace kompozicije sa manje vagona).
Ovo sve je bio ogroman i dugotrajan politicki skandal, zeljeznice su izgubile dio subvencija za saobracaj S-Bahna, i sad se berlinske vlasti trude da ispisu tender za novog prevoznika S-Bahna. Ova procedura je malo kontroverzna jer kolaps glavnog gradskog saobracajnog sredstva je bio prouzrokovan pretjeranim principima konkurencije i redukcije troskova, i vlasti misle da ce problem rijesiti sa jos vise konkurencije i redukcije troskova. Jedan od glavnihg problema jeste da bi novi prevoznik morao nabaviti kompletnu novu flotu vozila, i tu pricamo o ulaganju u visini od vise milijardi €, i nakon isteka ugovora moze izgubiti ove linije i vozila se ne mogu koristiti na drugim prugama, posto berlinski S-Bahn ima veoma posebne karakteristike (sistem napajanja, napon, sirina vozila, kinematske karakteristike itd.). Dakle niti nema puno ozbiljnih interesenta.
OldMayor

#14302 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by OldMayor »

dresdener78 wrote:U svakoj normalnoj državi i gradu, JAVNI gradski saobraćaj postaje JAVNI i ne PRIVATNI. Dakle planira i razvija ga lokalna vlast, koja prevoznicima i plaća SUBVENCIJE da prihvaćaju zajedničke karte, redove vožnje itd. Ono sa tenderima je itekako moguće samo kod autobuskih i minibuskih linija, električni saobraćaj mora biti u direktnoj odgovornosti lokalnih vlasti da preživi i razvija se.

Standard je naprimjer da lokalne vlasti direktno kupuju tramvaje, trole, i stavljaju ih na raspolaganje svome javnom preduzeću, ne da očekivaju da ono preduzeće samo "nekako" zaradi 2-3 miliona maraka za svaki tramvaj. Od prodaje karata.

Bez SUBVENCIJA se mogu očekivati samo malobrojne AUTOBUSKE komercijalne linije bez povlastica, bez sistema, i samo tamo gdje ima dovoljno putnika.
Ali ovi su imali subvencije, imali su donacije...

Ali ne mozes ti uzet subvenciju i onda kupit lafo paket sarafa koji kosta ko pola tramvaja. Il zaposlit 800 ljudi, a treba ti mozda realno 200-300. Proslo 20 godina, da su godisnje uzimali po 1 - JEDAN tramvaj, to je 20 tramvaja. Koliko su ih oni kupili? Sve sto imaju im je donirano.

Ja sam jednom otisao dole na salter, bolan covjek spava za salterom?! Halo, spava krkan na poslu.

Sto se tice konkurencije, slazem se za tramvaje i trole da ostanu u nadleznosti Grasa. Ovo ostalo sve nek ide na tendere. I to se veoma lako moze urediti. Imamo vec linije, raspises konkurs, takvi i takvi autobusi, izvolite prijavite se.

Uzmes prijave, pregledas ko je najbolji i dodijelis mu liniju pod odredjenim uslovima.

Ti nisi dao privatniku to, opet ti drzis sve konce i TI odredjujes i dalje cijene, odredjujes ko ce prevoziti ko nece. Pod TI mislim na kanton ili preduzece koje bi vodilo gradski prijevoz.

Evo ti primjer Helsinkija.
The routes are drawn and the timetables set by HRT (Helsinki Region Transport), but operated by independent companies. HRT tenders a route or a set of routes and the company offering to operate the route for the best quality-price ratio will get the contract. The quality is measured with a pointing system which gives points for such aspects as the quietness, environmental efficiency and the size of the buses that would be used. The biggest bus operators are Nobina Finland, Veolia Transport Finland and Helsingin Bussiliikenne (HelB). These companies run a majority of the contract services. One rapidly expanding company is the VR (state rail) owned Pohjolan Liikenne, which has recently been very successful with the tendering. Mostly the expansion has been at the cost of HelB.
Hemera

#14303 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

OldMayor wrote:Il zaposlit 800 ljudi, a treba ti mozda realno 200-300. Proslo 20 godina, da su godisnje uzimali po 1 - JEDAN tramvaj, to je 20 tramvaja. Koliko su ih oni kupili? Sve sto imaju im je donirano.

J
totalna laž i glupost,čuj sve što imaju je donirano

neko stvarno voli biti namjerno budala,jel što mu godi ili šta ja znam
trambusek88

#14304 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Stvarno se pretjeruje sa tim donacijama. Ljudi misle da je sve što je došlo iza rata donacija.
GRAS je kupovao autobuse, minibuse, trolejbuse i u periodu 1996-1998 kad je bilo zlatno doba donacija i tada su donacije pristizale u ogromnom broju, kao i u periodu 1999-2005. Poslije su krenula kola nizbrdo.

Mislim da je 80% ljudi uvjereno da su oni crveni Bečki tramvaji donacija jer su prije 17 godina oni donirali tramvaje i autobuse.

Tačno je da je najveći procenat, možda 3/4 autobusa koji su došli 1996-1998 donacija
Tačno je da je 40% minibusa koji su došli od rata na vamo donacija
Tačno je da nam je donirano 36 tramvaja, ali je isto toliko i kupljeno ili modernizovano
Tačno je da je 95% trolejbusa koji su došli od rata kupljeno GRAS-ovim sredstvima, al nažalost većinom polovnjaci.
dresdener78

#14305 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

OldMayor wrote: Ali ovi su imali subvencije, imali su donacije...

Ali ne mozes ti uzet subvenciju i onda kupit lafo paket sarafa koji kosta ko pola tramvaja. Il zaposlit 800 ljudi, a treba ti mozda realno 200-300. Proslo 20 godina, da su godisnje uzimali po 1 - JEDAN tramvaj, to je 20 tramvaja. Koliko su ih oni kupili? Sve sto imaju im je donirano.

Ja sam jednom otisao dole na salter, bolan covjek spava za salterom?! Halo, spava krkan na poslu.

Sto se tice konkurencije, slazem se za tramvaje i trole da ostanu u nadleznosti Grasa. Ovo ostalo sve nek ide na tendere. I to se veoma lako moze urediti. Imamo vec linije, raspises konkurs, takvi i takvi autobusi, izvolite prijavite se.

Uzmes prijave, pregledas ko je najbolji i dodijelis mu liniju pod odredjenim uslovima.

Ti nisi dao privatniku to, opet ti drzis sve konce i TI odredjujes i dalje cijene, odredjujes ko ce prevoziti ko nece. Pod TI mislim na kanton ili preduzece koje bi vodilo gradski prijevoz.

Evo ti primjer Helsinkija.
Pa ono sa donacijama - tu djelomično u pravu, jer nisu SVE dobili kao donacije. Plaćena su normalno 3 tramvaja KT8D5 (ona najveća sa vrata na obje strane) dok su 2 stigla kao donacija, plaćeni su tramvaji SATRA odnosno njihova izrada, plaćeni su tramvaji E (oni mali crveni zglobni na linijama 1 i 4, porijeklom iz Beča). Kao čiste donacije su stigli oni trodijelni bijelo-plavi tramvaji iz Amsterdama, i nekoliko motornih kola i prikolica iz Beča koje već odavno ne voze. Isto sa trolama, nakon rata je stiglo nešto vozila iz Češke kao humanitarna pomoć, ali naprimjer svi trenutni trolejbusi (iz Sankt Gallena i iz Solingena) su normalno plaćeni.

U svakom slučaju, nažalost donacije su bile dijelom pokradene od strane tadašnjih menadžmenta (pare), ili dijelom pokradene od radnika (dijelovi, metal, gume itd.). Osim toga, budimo iskreni - mnogi gradovi su se "donacijom" riješili starog željeza, dakle vozila koja bi kod njih išla na rezanje jer su već bila dotrajala.

Ono sa subvencijama - to je problem koji traje već godinama. I ako zanemarimo činjenicu da je GRAS uništena, razvaljena i pokradena firma u kojoj vlada anarhija, haos i političko-lopovski interesi, završio bi katastrofom i da posluje pošteno i uredno - jer Kanton pokazuje na papiru kolike su subvencije preračunato na penzionersku ili đačku kartu, ali on ih godinama ne uplaćuje redovno i kompletno. Dakle lijepo je čuti kako prevoznik treba dobiti +- 30 KM subvencija za svaku prodatu penzionersku, ali Kanton plaća u najboljem slučaju nekih 15 KM i tako dalje...

Šta se nabavke bilo čega tiče, to je jedan veliki problem jer GRAS je tu u ulozi krave koja jadna čak i krv doji:
GRAS kao javno preduzeće ne može jednostavno postupati ovako: Fale nama šarafe XYZ, ne proizvode se u BiH, tehnički šef googla, googla, pa super, kod proizvođača u državi AB jedan šaraf košta 0,79 KM, dok kod naših firma bi plaćaliu 2,59 KM. Dakle šalje se narudžba direktno u inostranstvo, uz carinu i transport smo šarafe kupili po odličnoj cijeni i firmi uštedili puno para. Evo kako bi mi dvoje razmišljali. Logika. Ali ovdje logika završava: Javno preduzeće GRAS mora raspisati tender za šarafe koje mora isporučiti neka bh. firma. To je idealno za korupciju i namještene tendere - izmanipuliše se tako da se u tender prijavi firma Hare d.o.o. koja je ispala "najjeftinija" sa šarafama po 9,79 KM!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I samo nezvanično čuješ da je ta firma povezana sa onim i ovim u toj i toj stranci koja sjedi u parlamentu KS.... ovo je naime metoda lopovluka koja je omiljena u cijeloj našoj jadnoj istočnoj Evropi. Drugi put će pobjediti na tenderu firma Mile d.d. koja će isporučiti žmigavce po 99,99 KM (dok ih možeš na Stupu na pijaci kupiti baš istih po 16,99 KM). I tako dalje....

Odlično si to napisao i sa pravilima kako organizovati sistem i kako dodijeliti koncesiju prevozniku - pričamo o autobusima. Tako treba biti. Ali pogledaj kakva je situacija, ustvari svako radi šta god njemu padne na um... nema kontrole, nema sankcija, nema odgovornih.

Ali, bez SUBVENCIJA neće voziti nijedan alternativni prevoznik! Jer osnovni uvjet je da prihvaća zajedničke karte, tarifu, redove vožnje. To ti su za njega tako rekuć povezane ruke u biznisu i Vlast mora naravno njemu kompenzirati ovo time što plaća subvencije. Naravno pobjedi taj prevoznik u tenderu za liniju koji nudi NAJBOLJI KVALITET ZA NAJMANJE SUBVENCIJE, ali nikad ne možemo dostići subvencije = 0,00. Dakle to je onaj "price-quality ratio". Prevoznik nudi cijenu po kojoj će voziti i to su one subvencije.

Da dopunim ono što si naveo o Helsinkiju, evo primjera iz Dresdena:

Autobus DVB (dresdenski gradski saobraćaj):
Image
Autobus Taeter Tours (alternativni prevoznik koji je očigledno pobjedio na tenderu da vozi u gradskom saobraćaju):
Image

Isti korporativni dizajn (lakiranje u farbama grada), iste oznake linija, isti komfor, ista tarifa... putnik uopće ne mora gledati koji Mujo ili Hase vozi, autobus stiže prema redu vožnje, ispravan broj linije na ekranu, važi mu pojedinačna karta za presjedanje ili mjesečna, gotovo, izvolite, svi zadovoljni!
OldMayor

#14306 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by OldMayor »

@dresdener78, upravo to je problem - korupcija. Na svim nivoima, od onog revizora koji pusta 'svog bliznjega', do onog direktora na vrhu, do ovih u kantonu koji zmire na sve to. Jer sta ih boli briga. Njima ni iz dzepa ni u dzep, ustvari bude sigurno nesto u dzep.

Otkud odjednom Centro u svemu. I eeej daju im najbolje linije. Pa ko to ne bi vozio. Da se razumije, ja nemam nista protiv grasa, centre ili nekoga treceg. Ali treba postaviti neka trzisna pravila, da su ista za sve.

Imas tender, prijavi se. Hoces da vozis. Ok mozes, autobus ti mora bit to i to godiste, mora bit te i te boje, itd itd.

Al djaba jbg mi bi i to sjebali. Sitni interesi bosnje.
OldMayor

#14307 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by OldMayor »

Hemera wrote:
OldMayor wrote:Il zaposlit 800 ljudi, a treba ti mozda realno 200-300. Proslo 20 godina, da su godisnje uzimali po 1 - JEDAN tramvaj, to je 20 tramvaja. Koliko su ih oni kupili? Sve sto imaju im je donirano.

J

Aje bukvalac sta se palis. Donirano im je sigurno 70% voznog parka, i? To je i tebi jel ok. Pa dje odose onda pare od karti (nije da ih niko ne kupuje), marketinga, subvencija...samo reklama na tramvaju je 20.000+ KM

Odose na hrpu neradnika, uposlenih po rodbinskim vezama i na talove.

Pa evo neki dan im donirali autobuse... eeeej 20 godina od rata i oni i dalje traze donacije. Ljudi se rjesavaju smeca i uvaljuju nama.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/gras-iz- ... 40912092#5

:roll: :run:
Last edited by OldMayor on 22/09/2014 14:41, edited 1 time in total.
Kemal Malovčić

#14308 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Kemal Malovčić »

Ona komercijala oblijepljena reklamama iz koje ništa ne vidiš je jedna od najvećih gluposti grasa.
Hemera

#14309 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

OldMayor wrote:
Hemera wrote:

J

Aje bukvalac sta se palis. Donirano im je sigurno 70% voznog parka, i? To je i tebi jel ok. Pa dje odose onda pare od karti (nije da ih niko ne kupuje), marketinga, subvencija...samo reklama na tramvaju je 20.000+ KM

Odose na hrpu neradnika, uposlenih po rodbinskim vezama i na talove.

Pa evo neki dan im donirali autobuse... eeeej 20 godina od rata i oni i dalje traze donacije. Ljudi se rjesavaju smeca i uvaljuju nama.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/gras-iz- ... 40912092#5

:roll: :run:
hajde ti bukvalac,da bi bio sretniji i zadovoljniji ne glumi stručnjaka

prvo kreni od poslijeratnog perioda,i to ti nije normalno da se donira,gdje je firma poput grasa mogla zaraditi vozni park za jedno sarajevo? i koliku je stetu imala u svemu?

samo krenimo od stare koje nisu donirane vec firma se uvalila u kredit za modernizaciju
češki tramvaji nadaleko poznati nisu nikakva donacija
i masa drugih stvari,neznanje je vrlo opasna stvar,pogotovo na danasnjem vremenu
Hemera

#14310 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

Kemal Malovčić wrote:Ona komercijala oblijepljena reklamama iz koje ništa ne vidiš je jedna od najvećih gluposti grasa.
tih gluposti ima u svugdje u svijetu a ne samo u grasu
Hemera

#14311 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

OldMayor wrote:@dresdener78, upravo to je problem - korupcija. Na svim nivoima, od onog revizora koji pusta 'svog bliznjega', do onog direktora na vrhu, do ovih u kantonu koji zmire na sve to. Jer sta ih boli briga. Njima ni iz dzepa ni u dzep, ustvari bude sigurno nesto u dzep.

Otkud odjednom Centro u svemu. I eeej daju im najbolje linije. Pa ko to ne bi vozio. Da se razumije, ja nemam nista protiv grasa, centre ili nekoga treceg. Ali treba postaviti neka trzisna pravila, da su ista za sve.

Imas tender, prijavi se. Hoces da vozis. Ok mozes, autobus ti mora bit to i to godiste, mora bit te i te boje, itd itd.

Al djaba jbg mi bi i to sjebali. Sitni interesi bosnje.
slazem se,ali
zar centrotrans nije obecao voziti u starom gradu nekada prije par godina?
naravnod a jesu,ali su izlevatili sviju,čak su i kombije kupili,ali ne vozaju na tim linijama
nadalje sto ne vozaju neke nekomercijalne linije,osim vijecnice dobrinje? jel se sav prevoz u gradu sveo na tu relaciju?
a da ne pricam o nekoj samoinicijativnoj liniji vijećnica-hrasnica gdje je karta 2,5KM,a svojevremeno se predstavljali kad udju u trziste da će biti jeftiniji od grasa...jadno
na kraju oni guze neku konkurenciju,ali iskljucivo po linijama njihovog nahođenja a ne potreba.

nek jedno ministarstvo raspose tender za sve linije koje gras ne odrzava iz ovih ili onih razloga pa da vidimo i daj na kraju monopol centrotransa koji vlada,pocev od prigrada pa nadalje,
zsto to govorim,zato sto na tim linijama treba prevoz ljudima,ovi ne voze jer nemaju sa cim,a ovi drugi konkurenti nece jer im ne odgovara racunica,to samo ima u ovoj prdimahovini
i sva se prica svela na gras i centru i njihovi vapaji za nekakvom konkurencijom

sta sad da se pojavi neki treci prevoznik i potare oba? sta onda?
i centro ima mnoopol ko i gras samo što to neki ocito ne vide bas dobro
pogresan smjer

#14312 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by pogresan smjer »

Da li centrotrans ima svoje kupone ? Koliko košta i da li je isti princip (mjesečni kupon) ?
Hemera

#14313 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

na komercijalnim linijama nemaju,ali na ostalim imaju sigurno,pogtovo ove pgs
Kemal Malovčić

#14314 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Kemal Malovčić »

Hemera wrote:
Kemal Malovčić wrote:Ona komercijala oblijepljena reklamama iz koje ništa ne vidiš je jedna od najvećih gluposti grasa.
Neću ja fulati stanicu kod Muzeja u svijetu nego u Sarajevu.
dresdener78

#14315 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Kemal Malovčić wrote:
Hemera wrote:
Neću ja fulati stanicu kod Muzeja u svijetu nego u Sarajevu.
Kolegica Hemera je u pravu i dodajem da SVUGDJE ove reklame izazivaju nezadovoljstvo putnika. Ne vidi se dobro van kroz prozore, što je neestetično za lokalne putnike, i problematično za one koji putuju samo povremeno i treba njima orijentacija da vide kroz prozor gdje ustvari jesu dakle da se pripreme da izlaze...

Ja se u tim vozilima uvijek osjećam kao u podrumu, čak i neki mrak je u njima. U nekim gradovima su putnici postali toliko bijesni da su menadžmenti morali ograničiti ljepljenje reklama samo za donji dio karoserije.

Ali iskreno bio bi sretan da je najveći problem javnog saobraćaja u Sarajevu vozilo umotano u reklami kroz koju ne vidim cure i teren vani....
alphonse kauders

#14316 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by alphonse kauders »

SLUŽBENE NOVINE KANTONA SARAJEVO 37/14, od 18.09.2014.

Skupština Kantona Sarajevo
Na osnovu člana 18. tačka b. Ustava Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 1/96, 2/96, 3/96, 16/97, 14/00, 4/01, 28/04 i 6/13), čl. 10. i 103. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 28/06 i 2/10), člana 26. stav 2. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 35/05), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 10.09.2014. godine, donijela je

ZAKON O OBAVEZAMA I OVLAŠTENJIMA KONTROLORA OPERATERA JAVNOG PRIJEVOZA PUTNIKA U KANTONU SARAJEVO

POGLAVLJE I - OPĆE ODREDBE

Član 1.
(Predmet)

(1) Ovim Zakonom uređuju se međusobni odnosi i obaveze kontrolora i korisnika usluge javnog linijskog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo, i to:
a) obaveze i ovlaštenja kontrolora operatera javnog linijskog
prijevoza putnika,
b) posebni uvjeti koje trebaju ispunjavati kontrolori operatera
javnog linijskog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo,
c) kontrola voznih karata,
d) obaveze korisnika prijevoza,
e) nadzor,
f) kaznene odredbe.

(2) Obaveze i ovlaštenja iz stava (1) tačka a) ovog člana su javna ovlaštenja koja su povjerena kontrolorima javnog linijskog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo.

Član 2.
(Definicije)

Osim pojmova koji su definisani unutar Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federalni Zakon), pojedini izrazi upotrijebljeni u ovom zakonu imaju slijedeća značenja:

a) "kontrolor" je kvalifikovani zaposlenik operatera sa posebnim ovlaštenjima;
b) "operater usluge javnog prijevoza putnika" (u daljem tekstu: operater) je svako pravno lice upisano u sudski registar za vršenje djelatnosti gradskog i prigradskog prijevoza putnika koje ispunjava uvjete propisane ovim Zakonom, Zakonom o komunalnim djelatnostima, Federalnim Zakonom, kao i propisima donesenim na osnovu Federalnog Zakona.
c) "doplatna karta" je karta koju plaća putnik koji se zatekne u sredstvu javnog prijevoza putnika bez odgovarajuće vozne karte.

POGLAVLJE II - OVLAŠTENJA I OBAVEZE KONTROLORA OPERATERA

Član 3.
(Posebni uvjeti i ovlaštenja kontrolora)

(1) Kontrolor mora imati najmanje III stepen stručne spreme, najmanje šest mjeseci radnog staža i položen stručni ispit koji je propisan za namještenike u organima državne službe, odnosno položen ispit koji je propisan za službenike u organima državne službe.
(2) Kontrolor mora biti certificiran u skladu sa Zakonom o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 78/08, 67/13).
(3) Kontrolor je ovlašten da utvrdi identitet putnika uvidom u lična dokumenta u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka ("Službeni glasnik BiH", br. 49/06, 76/11 i 89/11 ispravka), a u svrhu izvršenja obaveza utvrđenih ovim Zakonom.
(4) Kontrolor je ovlašten da vrši kontrolu voznih karata koje posjeduju putnici.
(5) Kontrolor mora imati službenu iskaznicu izdatu od strane Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Ministarstvo).
(6) Bliže odredbe o načinu vršenja kontrole, uvjetima, načinu izdavanja, obliku i sadržaju iskaznice iz stava (5) ovog člana određuje ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (u daljem tekstu ministar) posebnim pravilnikom.

Član 4.
(Obaveze kontrolora)

(1) Kontrolor je u toku vršenja kontrole dužan nositi na vidnom mjestu službenu iskaznicu.
(2) Za kontrolu voznih karata na posebno opremljenim stajalištima sa pristupnim rampama, ovlašteni su kontrolori.
(3) Kontrolor je za vrijeme obavljanja službe dužan nositi službenu odjeću, čiji vanjski izgled, dizajn i način izrade uređuje operater svojim opštim aktom uz prethodnu saglasnost ministarstva.
(4) Prilikom ophođenja sa licima koje koriste usluge prijevoza ili to namjeravaju kontrolor je dužan poštovati ljudsko dostojanstvo, ljudska i građanska prava i slobode svakog lica ne ugrožavajući njihov lični i fizički integritet.

POGLAVLJE III - OBAVEZE KORISNIKA PRIJEVOZA
Odjeljak A - Putnici (korisnici prijevoza)

Član 5.
(Kontrola voznih karata)

(1) Putnik za vrijeme vožnje mora imati odgovarajuću voznu kartu, koju je dužan pokazati na zahtjev kontrolora, ili vozača prilikom ulaska u vozilo.
(2) Lice koje je zatečeno u vozilu bez odgovarajuće vozne karte iz stava (1) dužno je na zahtjev ovlaštenog kontrolora platiti doplatnu kartu ili pokazati lične identifikacione isprave radi utvrđivanja identiteta kako bi putem ovlaštenog lica pokrenuli prekršajni postupak zbog neposjedovanja vozne karte.
(3) Licu koje se zatekne u vozilu bez odgovarajuće vozne karte iz stava (2) ovog člana, kontrolor će uručiti opomenu koja obavezno sadrži:
a) podatke o putniku (ime, prezime, broj lične isprave i
adresu stanovanja);
b) visinu novčane kazne;
c) datum dospijeća obaveze;
d) liniju javnog prijevoza putnika, broj i vrstu vozila;
e) datum izdavanja i
f) potpis i broj iskaznice kontrolora.
(4) Kontrolor je ovlašten od putnika izuzeti neispravnu voznu kartu ili iskaznicu i istu zadržati do izmirenja obaveza upućujući putnika na kupovinu doplatne karte.
(5) Ukoliko je neispravna vozna karta ili iskaznica, krivotvorena, kontrolor će od putnika uzeti lične podatke, oduzeti krivotvorenu voznu kartu ili iskaznicu i pozvati pripadnike nadležne upraveMinistarstva unutrašnjih poslova da preuzme podatke putnika kod kojeg je pronađena krivotvorena vozna karta, kao i krivotvorenu voznu kartu, na daljnju obradu.
(6) Ukoliko putnik iz stava (5) napusti vozilo, kontrolor će pozvati nadležnu upravu Ministarstva unutrašnjih poslova i istoj dostaviti lične podatke od putnika kod kojeg je pronađena krivotvorena vozna karta ili iskaznica i navedene podatke zajedno sa krivotvorenom voznom kartom ili iskaznicom predati ovlaštenim službenim osobama Ministarstva unutrašnjih poslova na daljnju obradu.
(7) U slučaju kada putnik odbija kupiti voznu kartu i nakon uručene opomene iz stava (3) ovog člana, dužan je udaljiti se iz vozila na prvom slijedećem stajalištu.
(8) Ukoliko putnik odbije da kontroloru pokaže identifikacione dokumente iz stava (2) i stava (5) ovog člana, te ukoliko putnik bude odbijao da napusti vozilo iz stava (7) ovog člana, kontrolor će pozvati nadležnu upravuMinistarstva unutrašnjih poslova da ovlaštene službene osobe preuzmu podatke putnika za daljnju obradu.
(9) Na osnovu sačinjene opomene kontrolor sastavlja zapisnik i dostavlja ga ovlaštenom licu operatera radi podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanja prekršajnog naloga prema kantonalnom inspektoratu nadležnom za saobraćaj.

POGLAVLJE IV - NADZOR

Član 6.

(Obavljanje nadzora)

(1) Nadzor nad provođenjem odredbi ovog zakona vrši Ministarstvo.
(2) Poslove inspekcijskog nadzora provođenja odredbi ovog zakona obavljaju kantonalni inspektori cestovnog prometa i kantonalni komunalni inspektori, svaki u okviru svoje nadležnosti na način utvrđen zakonom.
(3) Upravni nadzor za ispunjavanje uslova od strane kontrolora vrši kantonalna upravna inspekcija.

POGLAVLJE V - KAZNENE ODREDBE

Član 7.

Novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se za prekršaj kontrolor ako:
a) ne nosi službenu uniformu,
b) ne posjeduje službenu iskaznicu,
c) diskriminira putnike po bilo kojoj osnovi,
d) ophodi se prema putnicima na neprimjeren, drzak i agresivan način,
e) vrši selektivnu i nepotpunu kontrolu voznih karata i putnika.

Član 8.

(1) Novčanom kaznom od 50 KM kaznit će se za prekršaj putnik:
a) ako nema važeću kartu za prijevoz, u skladu sa članom 101. stav (1) tačka 4. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine;
b) ako na zahtjev kontrolora ne predoči kartu radi kontrole.
(2) Za slučajeve koji nisu definisani ovim propisom, a odnose se na povrede propisa od strane putnika i kontrolora, primjenjuju se odredbe Zakona o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine kao i Zakona o cestovnom prijevozu u Federaciji Bosne i Hercegovine.
(3) Sredstva ostvarena naplatom novčane kazne iz stava (1) ovog člana čine dio budžeta Kantona Sarajevo.

POGLAVLJE VI - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9.
(Ovlaštenje za donošenje propisa)

Ovlašćuje se ministar da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donese bliže propise o načinu izdavanja, obliku i sadržaju iskaznice kontrolora.

Član 10.
(Ovlaštenje za donošenje obrasca zapisnika)

Obrazac zapisnika na prijedlog operatera javnog prijevoza utvrđuje Ministarstvo u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Član 11.
(Ravnopravnost spolova)

Odredbe ovog Zakona odnose se podjednako na osobe muškog i ženskog spola, bez obzira na rod imenice upotrijebljene
u tekstu Zakona.

Član 12.
(Stupanje na snagu)

Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".
Broj 01-02-24317/14
10. septembra 2014. godine
Sarajevo
Predsjedavajuća
Skupštine Kantona Sarajevo
Prof. dr. Mirjana Malić, s. r.
Hemera

#14317 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

eh fino...ali te kazne ne idu grasu na račun nego u trezor...ko i kad platis kaznu za saobraćajni prekrsaj itd...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14318 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

pustili one dole na stupu prolaze ispod :D oko pola 7 sam prošao kao u polusnu
neka žena jadna sve me pita kuda sad
kako su ljudi uplašeni i izgubljeni jbt

i sad se vraćam iz grada kad drot ubrzava promet a babe i ostali ljudi oće preko ceste a on im pokazuje dole... nikom ništa
nije jasno
drot ljut

pa kakav smo mi to isključen narod
:? :? :?
dresdener78

#14319 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Black swan wrote:pustili one dole na stupu prolaze ispod :D oko pola 7 sam prošao kao u polusnu
neka žena jadna sve me pita kuda sad
kako su ljudi uplašeni i izgubljeni jbt

i sad se vraćam iz grada kad drot ubrzava promet a babe i ostali ljudi oće preko ceste a on im pokazuje dole... nikom ništa
nije jasno
drot ljut

pa kakav smo mi to isključen narod
:? :? :?
Nemoj tako :) je li onaj pothodnik barem nekako jasno označen? Inače Sarajlije su UVIJEK bile malo specifične šta se kretanja na saobraćajnicama i ulicama tiče. Sjećam se jednog članka u novinama iz kraja 30-ih godina u arhivu gdje sam čitao kako je bilo stalno problema na sarajevskim ulicama, sudari vozila i pješaka, nezgode i gužve, jer ljudi su jednostavno hodali gdje god je njima palo na pamet, nije bilo neobično vidjeti pješake kako šetaju sredinom kolovoza... :D jer nisu bili raspoloženi da koriste trotoare. Vlasti su se veoma borile protiv ove navike "šetam gdje god želim" i najavile su kazne za pješake koji će kretati mimo trotoara.

Inače evo jednog veoma neobičnog tramvaja... nešto ne štima sa njim :D Hvala višoj moći da u Sarajevu nema para jer mogu zamisliti da bi se našla foteljaška budala koja bi ovo željela uvesti.

O'zone
Globalni moderator

#14320 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

GRAS unajmio zabavljače za putnike

man_464

#14321 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Dresdeneru, ovo je ono isto ko u Padovi jel tako.... kao nešto u fazonu mutanta, jer ima neke gumene točkiće oko samo jedne šine kojom se kreće.
calculator

#14322 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by calculator »

alphonse kauders wrote:SLUŽBENE NOVINE KANTONA SARAJEVO 37/14, od 18.09.2014.

ZAKON O OBAVEZAMA I OVLAŠTENJIMA KONTROLORA OPERATERA JAVNOG PRIJEVOZA PUTNIKA U KANTONU SARAJEVO

Član 3.
(Posebni uvjeti i ovlaštenja kontrolora)[/b]

(1) Kontrolor mora imati najmanje III stepen stručne spreme, najmanje šest mjeseci radnog staža i položen stručni ispit koji je propisan za namještenike u organima državne službe, odnosno položen ispit koji je propisan za službenike u organima državne službe.
Kao da su dosadašnji kontrolori obrazovaniji :-)
(2) Kontrolor mora biti certificiran u skladu sa Zakonom o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 78/08, 67/13).
Zašto? :?
(3) Kontrolor je ovlašten da utvrdi identitet putnika uvidom u lična dokumenta u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka ("Službeni glasnik BiH", br. 49/06, 76/11 i 89/11 ispravka), a u svrhu izvršenja obaveza utvrđenih ovim Zakonom.
(4) Kontrolor je ovlašten da vrši kontrolu voznih karata koje posjeduju putnici.
Ovo znači da moram kontroloru dati svoju ličnu kartu na uvid? Je li ovaj dio zakona ispravno usklađen sa drugim pravnim normama?
Član 5.
(Kontrola voznih karata)

(1) Putnik za vrijeme vožnje mora imati odgovarajuću voznu kartu, koju je dužan pokazati na zahtjev kontrolora, ili vozača prilikom ulaska u vozilo.
(2) Lice koje je zatečeno u vozilu bez odgovarajuće vozne karte iz stava (1) dužno je na zahtjev ovlaštenog kontrolora platiti doplatnu kartu ili pokazati lične identifikacione isprave radi utvrđivanja identiteta kako bi putem ovlaštenog lica pokrenuli prekršajni postupak zbog neposjedovanja vozne karte.
Ovaj član obavezuje korisnika prevoza da ima voznu kartu, ali ga ne obavezuje da je poništi... :lol: :lol: :lol:
__Phoenix__

#14323 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by __Phoenix__ »

Vozna karta je ona koja je validna za vožnju tj. poništena/kupon i sl., inače je obični komad papira...
calculator

#14324 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by calculator »

__Phoenix__ wrote:Vozna karta je ona koja je validna za vožnju tj. poništena/kupon i sl., inače je obični komad papira...
Ima li neki propis za poništenje vozne karte?
drug_profi

#14325 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Plati voznju i ne zahebavaj. Sad bi trazio rupe u zakonu da bi nekaznjeno radio prekrsaje.

----------------------------------
...s tipfeler masine...
Post Reply