Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#14301 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
udrch
Nas pristup problemu ravnopravnosti nije baziran na tome da se svakoj grupi koja se putem suda ili na drugi nacin uspije izboriti za clanstvo u klub ustavno privilegovanih pridoda jos jedna "fotelja" u drzavnom aparatu.
Nas koncept je da "fotelja" u drzavnom aparatu treba biti manje, ali da svaka mora biti dostupna svakom gradjaninu BiH.
p.k.
p.s.
Kao sto sam pisao ranije na ovom forumu ( o svojim prihodima), plata za poslanika koji se profesionalno angazuje u Domu naroda FBiH (sa recimo priznatih 10 godina radnog staza) je oko 2.400 km.
Nas pristup problemu ravnopravnosti nije baziran na tome da se svakoj grupi koja se putem suda ili na drugi nacin uspije izboriti za clanstvo u klub ustavno privilegovanih pridoda jos jedna "fotelja" u drzavnom aparatu.
Nas koncept je da "fotelja" u drzavnom aparatu treba biti manje, ali da svaka mora biti dostupna svakom gradjaninu BiH.
p.k.
p.s.
Kao sto sam pisao ranije na ovom forumu ( o svojim prihodima), plata za poslanika koji se profesionalno angazuje u Domu naroda FBiH (sa recimo priznatih 10 godina radnog staza) je oko 2.400 km.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#14302 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ha. Nemamo mi šta kome "davati". Konstitutivnost je nastala još u komunističko doba kako bi konačno prestale velikosrpske i velikohrvatske aspiracije na našu zemlju kako bi ona bila i srpska i hrvatska i muslimanska a ne ekskluzivno srpska,hrvatska ili muslimanska.udrch wrote: de ba Sabina..pogledaj kraj rečenice još jednom..
valjda ne moram nikom objašnjavati zašto je moj post pun sarkazma..jer dok mi ovdje dajemo konstitutivnost i onim kojih kao pripadnika nekog naroda ima samo nekoliko desetina, s druge strane entitetske linije najbrojniji narod u ovoj zemlji nije konstitutivan..
Ta konstituivnost je bila osnova i Dejtonskog ugovora , s tim da je njome ukinuto elementarno pravo svakog državljanina ove zemlje koji ne spada u konstituivne , da izabere i da bude izabran. I dosada je mogao birati - konstitutivne i biti izabran ukoliko se izjašnjavao kao konstitutivan.
Dakle , ono što smo uzeli (ne naravno svojom voljom , naša zemlja je pretrpjela agresiju i genocid pa pa je Dejtonski mir donio ovu nepravdu) sada samo vraćamo. Ništa mi "ne dajemo". To što će "onima tamo" trebati još možda 20 godina da sprovedu ovu odluku ne opravdava nas. Nismo mi dobri samo zato što su oni najgori jer nama je trebalo 20 godina da u vlastitoj avliji izglasamo elementarna ljudska prava za naše sugrađane i našu familiju (budimo realni koliko imamo familije iz "miješanih brakova" , dva prva rođaka mogu biti konstitutivan i "nekonstitutivan") i da elementarni civilizacijski akt donesemo SAMO ZATO jer je to odlučio Evropski sud !!! Za naše prve rođake nas je bolilo uho , MORALI su se svrstati a to što neki Romi ne mogu biti predsjednci vlastite zemlje isto nije važno...
Dakle samo ovo "davanje" tek sad u 2013 mnogo toga govori o nama !!!
Boldirana rečenica je fantastična. Ali osnovna svrha neprijatelja naše zemlje jeste nepostojanje "svih" i "svakoga" već "posebnih" i "jasno navedenih". Kada bi smo mogli sprovesti ovu rečenicu , to bi bilo fantastično jer bi BiH bila moderna evropska zemlja čiji građani ne h*bu nacionalnost 1 %. Naša zemlja još uvijek nema izgrađen identitet bosanskohrercegovačke nacije pa je ova fantastična rečenica potpuno besmislena u trenutnim uslovima.udrch wrote: u ovakvim uslovima i sa ljudima sa kojima se moramo dogovoriti ovo rješenje nije dobro..ako želimo dati prava svim građanima ove zemlje, zašto ih onda moramo nabrajati, zašto ne kažemo "svi imaju sva prava"..
jer ovako smo dobili samo još jedan broj fotelja koji trebaju popuniti exluzivno samo jedni..nema veze što se zovu Ostali..već je predložen dom naroda koji će umjesto 51 guzičara, sada imati 68 guzičara..zaboli me kako se oni zovu, jer ja mislim da je dovoljno da ih umjesto 17 bude samo po 7..40 nepotrebnih x samo 2000 KM = 80000 mjesečno..to je 400 stipendija po 200 KM za one koji nemaju od čega da se školuju..
E kad nabrajamo , ajmo "nabrojati" i ostale , dugo ih niko nije brojao , dugo su svrstavani (institucionalno) u marginalne skupine nebitne i nepitane. Idemo i njih nabrojati.
A što se tiče guzičara.....kada je potpisan Dejtonski mir , od prvog trenutka smo trebali misliti kako sprovesti Ustav i funkcionisanje zemlje sa što MANJE guzičara...ali ne , stranke koje su preuzele vlast su širile svoje guzičarske pozicije unutar sistema i pored oktroisanih pozicija , one su izmislile još zilion guzičarskih radnih mjesta kako bi uhljebili silne rođake , prijatelje , širu i užu porodicu , raju , i na kraju stranačke poslušnike. Ma milina. Guzičarskih pozicija sve više i više a para sve manje i manje a izbori stalno isti !!! Dakle raja zadovoljna i sad kad ostali konačno trebaju dobiti neku poziciju , vadi se argument da se povećava broj "guzičara" Pa gdje smo bili do sada da ovu današnju guzičarsku armiju uništimo ili smanjimo na minimum? I sad kad treba dati poziciju ostalim - guzičari. E pa neka i njima guzičarska pozicija , nisu je imali 20 godina...platićemo i njih s obrazom a bilo bi SJAJNO kada bi svaki narod plaćao SAMO SVOJE GUZIČARE pa da vidimo ko koliko troši državnih sredstava...da,da ohladile bi se naše "patriotske"glave kada bi vidjeli koliko nas koštaju "predstavnici" naroda......demokratski izabrani dakako...
Vašu rečenicu sam citirala jer iako ste bili sarkastični nije na mjestu niti malo i šalje lošu poruku (ne želim reći da vi kao forumska osoba svjesno šaljete lošu poruku - naprotiv).
Nemamo mi kome "davati" osnovno civilizacijsko pravo , možemo ga samo priznati ili negirati. To što ga priznajemo nakon dvadeset godina i pod pritiskom Evropskog suda govori koliko smo nesvjesni a "oni tamo" koji su nastali na uništavanju drugog i koji će to "implementirati" narednih 20 godina me savršeno ne zanimaju i zato i ne komentiram nikada teme o njima....to što su oni katastrofa ne znači da smo mi vrh...nismo...
Last edited by sabina1 on 03/02/2013 11:40, edited 1 time in total.
- Paranoid
#14303 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Za tvsabinu..
BiH ima najdužu multietničku tradiciju što dokazuje i broj mješovitih brakove (pogotovo predratnih) koje spominješ, a prijeratni nacionalni karakter (ako ga je bilo) nije bio ni približno sličan kao kod susjeda i komšija. Bošnjačka politika nije nikad predstavljala problem donošenju ustavnih prava za bilo koju nacionalnu manjinu, jer je to uža specijalnost kreatora Srpske i Hrvatske politike.
Bošnjacima mješoviti brakovi predstavljaju "blagoslov" multietničkog življenja, dok Hrvatima to pretstavlja "nelegitimni i nelegalni glas", a Srbima "unštavanje otadžbine". Zna se dobro ko u regiji čini faktor nestabilnosti i čiji ostatci u BiH opstruišu sve što se da opstruisati kako bi se upisali u heroje svojih "matica".
Na kraju da dodam da ovo u vezi donošenja zakona u vezi presude "Sejdić-Finci" u KS je sa gledišta jednog sarajlije SUPER, dok s druge strane za građane drugih kantona je GLUPOST... jer raditi PRVO na ustavu Kantona Sarajevo, a ne progurati implementaciju presude na nivo BiH je jedno veliko NIŠTA..
BiH ima najdužu multietničku tradiciju što dokazuje i broj mješovitih brakove (pogotovo predratnih) koje spominješ, a prijeratni nacionalni karakter (ako ga je bilo) nije bio ni približno sličan kao kod susjeda i komšija. Bošnjačka politika nije nikad predstavljala problem donošenju ustavnih prava za bilo koju nacionalnu manjinu, jer je to uža specijalnost kreatora Srpske i Hrvatske politike.
Bošnjacima mješoviti brakovi predstavljaju "blagoslov" multietničkog življenja, dok Hrvatima to pretstavlja "nelegitimni i nelegalni glas", a Srbima "unštavanje otadžbine". Zna se dobro ko u regiji čini faktor nestabilnosti i čiji ostatci u BiH opstruišu sve što se da opstruisati kako bi se upisali u heroje svojih "matica".
Na kraju da dodam da ovo u vezi donošenja zakona u vezi presude "Sejdić-Finci" u KS je sa gledišta jednog sarajlije SUPER, dok s druge strane za građane drugih kantona je GLUPOST... jer raditi PRVO na ustavu Kantona Sarajevo, a ne progurati implementaciju presude na nivo BiH je jedno veliko NIŠTA..
- sabina1
#14304 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ukoliko misliš na bivšu Jugoslaviju mislim da se varaš. Nekadašnja AP Vojvodina ima i dužu i raznovrsniju multietničku tradiciju i suživot (iako su tamo Srbi većina). Upravo zbog nekadašnje AP Vojvodine su nastale "narodnosti" i tamo je broj "miješanih brakova" jako veliki. No to nije važno za temu samo razgovaramo (možda i griješim !).Paranoid wrote:Za tvsabinu..
Znam ja da bošnjačka politika nije bila problem za ustavna prava manjina i ostalih (ostali nisu manjine , postoje građani ove zemlje koji nisu manjine po rođenju ali nisu ni konstitutivni , jednostavno se ne žele "svrstati" i niko na svijetu im nema pravo oduzeti takvo pravo) ali ona nije bila ni afirmativna. Jednostavno je nije bilo.
Sjećam se ratnih izjava pojedinih "istaknutih" Bošnjaka i njihovih šovinističkih teorija o djeci iz višenacionalnih brakova i smatram da je ovo dobro jer napredujemo.
Očekivati ovakva prava u entitetu koji zdušno bira Dodika za lidera je suludo , samo što se ni tamo neće bitke dobiti nametanjem bilo čega već dugoročnim sistematskim radom koji mnogo košta ali daleko smo još od toga. I predaleko.
Opet, bosanskohercegovački Hrvati su jedini narod u Evropi koji nema ozbiljnu političku opoziciju a polako nestaje iz vlastite zemlje. I šta reći ?
Ne bih se složila sa stavom da je NIŠTA dobijena bitka ostalih u Kantonu. To je velika stvar i ona će pokrenuti procese koji dovode do političke relaksacije unutar zemlje a to je veoma važno jer želimo da je sačuvamo
Pozdrav
- ZV Keli
#14305 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Izvinjavam se sto se mjesam mozda gdje mi nije mjesto ali...
BiH ima najduzu tradiciuju mjesanih brakova dok je Vojvodina mozda podrucje sa mjesanom sredinom,imam par pa moze se reci prijatelja iz Vojvodinje,jedan je Bunjac(da ne vole da ih se zove Hrvatom),Madjar i Srpkinja.I sami kazu da je mjesanih brakova sad manje nego prije ali da je prije isto tako bilo,zna se cije je selo i nema mjesanja a plus da je to ocito najvise u u Subotici gdje se zna cije naselje koje pripada,Prozivka najvece naselje je sprsko ali 52% grada su madjarski.Bunjevci,Madjari,Srbi,Rumuni,Hrvati,Slovaci,Cesi,Njemci svih ima tamo ali se ne mjesaju ps Vojvodina danas ima dosta krajiskih Srba pa je i Vojvodina mjesta gdje pusu drugi vjetrovi,nije bas centar antifasiyma kao nekada.
Ps clan sam Nase Stranke pa ne bih da blatim temu sa vise offtopica
BiH ima najduzu tradiciuju mjesanih brakova dok je Vojvodina mozda podrucje sa mjesanom sredinom,imam par pa moze se reci prijatelja iz Vojvodinje,jedan je Bunjac(da ne vole da ih se zove Hrvatom),Madjar i Srpkinja.I sami kazu da je mjesanih brakova sad manje nego prije ali da je prije isto tako bilo,zna se cije je selo i nema mjesanja a plus da je to ocito najvise u u Subotici gdje se zna cije naselje koje pripada,Prozivka najvece naselje je sprsko ali 52% grada su madjarski.Bunjevci,Madjari,Srbi,Rumuni,Hrvati,Slovaci,Cesi,Njemci svih ima tamo ali se ne mjesaju ps Vojvodina danas ima dosta krajiskih Srba pa je i Vojvodina mjesta gdje pusu drugi vjetrovi,nije bas centar antifasiyma kao nekada.
Ps clan sam Nase Stranke pa ne bih da blatim temu sa vise offtopica
-
pemanapemani
#14306 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
@tvsabina
Stvarno,
.
Stvarno,
-
sinergija
#14307 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja,
kako komentarises aferu sa onim orgijama u kojim se spominje cak i zastupnik backovic i jos neki politicari.
bilo bi nam veoma interesantno kada bi saznali, sto cisto sumnjam da ce se ikada desiti, koji to politicari vole i upraznjavaju orgije.
kako komentarises aferu sa onim orgijama u kojim se spominje cak i zastupnik backovic i jos neki politicari.
bilo bi nam veoma interesantno kada bi saznali, sto cisto sumnjam da ce se ikada desiti, koji to politicari vole i upraznjavaju orgije.
-
Pedja Kojovic
#14308 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
sinergija
Za sada me zaista ne zanima.
p.k.
p.k.
-
rajvosa1
#14309 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Koalicijom sa SDA usli ste u svijet nemorala i orgija svih vrsta. Tu povratka nazad nema. Ako moze, vratite mi moj glas sa zadnjih izboraPedja Kojovic wrote:sinergija
p.k.
- CaCO3
#14310 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa nemoj zamjerati ljudima sto i oni hoce malo da orgijaju, ko ne birajvosa1 wrote:Koalicijom sa SDA usli ste u svijet nemorala i orgija svih vrsta. Tu povratka nazad nema. Ako moze, vratite mi moj glas sa zadnjih izboraPedja Kojovic wrote:sinergija
p.k.
-
Pedja Kojovic
#14311 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nacrt budzeta KS za 2013., ako nekoga zanima, je na stranici SKS-a.
Takodje, vrlo vazan zakon o obrazovanju odraslih.
p.k.
p.k.
-
convict
#14312 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
.
Last edited by convict on 19/02/2014 00:25, edited 1 time in total.
-
convict
#14313 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
.
Last edited by convict on 19/02/2014 00:25, edited 1 time in total.
- sabina1
#14314 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
@albin zuhrić
Poštovani dobro veče. Kako komentarišete navode načelnika opštine Novi Grad, Efendić Samira , istaknutog člana koalicionog (pardon "sporazumnog" ) partnera Naše Stranke u Sarajevu na nivou općina i grada (SDA) : "spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva" ?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Hvala na razumijevanju.
Poštovani dobro veče. Kako komentarišete navode načelnika opštine Novi Grad, Efendić Samira , istaknutog člana koalicionog (pardon "sporazumnog" ) partnera Naše Stranke u Sarajevu na nivou općina i grada (SDA) : "spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva" ?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Hvala na razumijevanju.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#14315 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
@Albin Zuhrić
@Pedja Kojovic
Ovo sto vas je Sabina pitala, a vezano za izjavu Efendica, je upravo plastican primjer dva razlicita svjetonazora, dvije razlicite, i drznut cu se reci, zivotne filozofije, SDA shvatanja svijeta (u najslojevitijem smislu tog pojma) i onoga za sta ste se vi prezentirali i ispred kakvih svjetonazora do sada istupali.
Namjerno nisam napisao, recimo: "ono sto vi jeste", nego: " ono kako ste se prezentirali", jer vise nikome ne vjerujem na rijec ,niti bilo kakav samo izreceni politicki stav. Djela su ona koja zapravo o nekome govore.
Napisah ovu recenicu i sjetih se vase predizborne price o dva razlicita svijeta, dvije razlicite politicke i zivotne filozofije, svjetonazora...a onda uska saradnja i koalicija. Vi to mozete uljepsavati, i na razne nacine formulisati..ali i najkvalitetnija sminka nanesena na les, je samo sminka na LESU. Poenta je bitna.
@Pedja Kojovic
Ovo sto vas je Sabina pitala, a vezano za izjavu Efendica, je upravo plastican primjer dva razlicita svjetonazora, dvije razlicite, i drznut cu se reci, zivotne filozofije, SDA shvatanja svijeta (u najslojevitijem smislu tog pojma) i onoga za sta ste se vi prezentirali i ispred kakvih svjetonazora do sada istupali.
Namjerno nisam napisao, recimo: "ono sto vi jeste", nego: " ono kako ste se prezentirali", jer vise nikome ne vjerujem na rijec ,niti bilo kakav samo izreceni politicki stav. Djela su ona koja zapravo o nekome govore.
Napisah ovu recenicu i sjetih se vase predizborne price o dva razlicita svijeta, dvije razlicite politicke i zivotne filozofije, svjetonazora...a onda uska saradnja i koalicija. Vi to mozete uljepsavati, i na razne nacine formulisati..ali i najkvalitetnija sminka nanesena na les, je samo sminka na LESU. Poenta je bitna.
- FOČANSKI PROPISI
#14316 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hajde da vam oprostimo SDA,do sudnjeg dana.
Koji je vaš moto glede Radeljaša?
Koji je vaš moto glede Radeljaša?
- Challenger__
#14317 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
That's it!-LIBERO- wrote: Namjerno nisam napisao, recimo: "ono sto vi jeste", nego: " ono kako ste se prezentirali".
NS je samo "građansko-liberalna" forma papanokratije (vladavina papana) instalirane u našoj zemlji. Istina Peđa nije papak, ali je, htio-ne htio dio papanokratskog sistema.

-
m_l
#14318 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hvala Bogu da je tako. Dovoljni su sljedeci primjeri da se vidi u kakvu devijantnu buducnost pozivaju perjanice NS.-LIBERO- wrote: Ovo sto vas je Sabina pitala, a vezano za izjavu Efendica, je upravo plastican primjer dva razlicita svjetonazora, dvije razlicite, i drznut cu se reci, zivotne filozofije, SDA shvatanja svijeta (u najslojevitijem smislu tog pojma) i onoga za sta ste se vi prezentirali i ispred kakvih svjetonazora do sada istupali.
Mi cemo se kao stranka zalagati za dekriminalizaciju marihuane.
p.k.
Mi smo, kao sto nadam se mnogi znaju, 2008. bili jedina politicka stranka akoja je javno podrzala Q festival.
Nas stav se nije promjenio i uvijek je isti kada su u pitanju ravnopravnost gradjana u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima, sloboda okupljanja i govora, itd.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#14319 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
No games for you!!!
Autor: Pedja Kojovic dana Sun, 03/02/2013 - 18:24
Ovaj kratki razgovor uradjen je na zahtjev "Nezavisnih novina". Kako su potrebe clanka bile mnogo manje od onoga sto sam napisao, a govori se o pitanjima koja su mi vazna i u fokusu odlucio sam se da ih prosirim i objavim na blogu.
Postovani gospodine Kojovicu,
po dogovoru, ovim putem Vas molim da mi odgovorite postoje li naznake ili razgovori o tome da li ce i kada biti realizovana inicijativa Nase stranke u Domu naroda Parlamenta FBIH da, kako je to nedavno uradjeno u Kantonu Sarajevo, pripadnici iz reda 'ostalih' dobiju svoje mjesto u rukovodstvu Doma.
Ja ću inicijativu Naše stranke vezanu za Ostale ponovo pokrenuti u Domu naroda vec na sljedecoj redovnoj sjednici, a mislim, nadam se da ce zastupnica Aida Čikić to učiniti u predstavničkom domu. Mi smo odavno pripremili tekst amandmana na one članove ustava koje smatramo primarnom preprekom za ukidanje diskriminacije i omogućavanje delegatima iz reda Ostalih da imaju na raspolaganje parlamentarne mehanizme koji ce im omoguciti da uspjesnije nastave borbu za svoju ravnopravnost Zahtjev koji je Segmedina Srna u ime grupe Ostalih u Domu naroda, pravo da prisustvuju Kolegiju je sramno odbijen od prethodnog rukovodstva. Nadam se da ce Segmedina ponoviti svoju inicijativu i da ce je rukovodstvo ovaj put prihvatiti, jer bi tada Ostali dosli u poziciju da glasanje o ovim amandmanima stave na dnevni red sto prije.
Naš koncept rjesenja tzv. Sejdic-Finci problema u BiH je baziran na principu da se broj fotelja u državnoj administraciji treba smanjivati, ali da svaka pozicija mora biti dostupna svakoj građanki i građaninu. Bilo bi apsurdno da se problem neravnopravnosti rješava tako da se fotelje u državnoj administraciji pridodaju za svaku pojedinačnu grupaciju koja se uspije izboriti za članstvo u klubu privilegovanih, konstitutivnih, naroda. Zapravo, ukoliko pridjev konstitutivni ne znači da su Bošnjaci, Hrvati ili Srbi "jednakiji" od Ostalih, odnosno, da su u ustavnom smislu građani drugog reda onda taj pojam i nema nikakvo pravno znacenje i treba ga izbaciti iz ustava. Mi u svom prijedlogu amandmana upravo to i radimo.
Naš prijedlog, ne samo da rješava pitanje Sejdić - Finci nego čini da on u potpunosti nestane i to se moze vidjeti iz samog teksta jednog od naših amandmana koji glasi
“Građanke i građani FBiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali, odlučni da osiguraju punu etničku i građansku ravnopravnost, demokratske odnose i najviše standarde ljudskih prava i sloboda, ovim donose Ustav Federacije Bosne i Hercegovine“.
Takodje me interesuje gdje je 'zapelo' imenovanje dopredsjedavajuceg Doma naroda iz reda srpskog naroda i kakva je Vasa procjena hoce li ovo imenovanje biti zavrseno do iducih izbora.
Vaše pitanje samo dodatno argumentuje zašto smo na prvoj sjednici novog saziva predlagali da se Dom naroda ukine, da se ledja poreskih obveznika skine jedan skup i neefikasan drzavni organ, a mehanizam za zaštitu vitalnog interesa prebaci u predstavnički dom. Dvodomi parlamentarni sistem u kome domovi imaju skoro identicne nadleznosti nema logickog opravdanja. Dom naroda FBiH, čija je primarna, i po nama jedina, funkcija trebala biti ostvarivanje građanske i međuetničke ravnopravnosti se u protekle dvije godine bavio svim drugim pitanjima osim ovih pa tako nikada nije ni izabrao dopredsjedavajuceg iz reda Srba. Prethodnoj parlamentarnoj većini taj nedostatak očigledno nije smetao.
Nova parlamentarna koalicija je popunu tog mjesta sigurno planirala kao dio medjustranacke trgovine funkcijama. SDA svojim odbijanjem da ode iz vlasti nije oslobodio dovoljan broj mjesta kako bi se zadovoljili apetiti novih SDP-ovih partnera. Unutar stranaka vladajuce sestorke pritisak partijskih clanova i finansijera je ocigledno toliki da se licitira sa svakim radnim mjestom. U Sarajevu se u politickim pregovorima kao moneta prihvataju i salterske pozicije.
Istovremeno Vas molim za stav i informacije postoji li realna mogucnost da i u drugim kantonima bude izmijenjen Ustav i pripadnici iz reda 'ostalih' dobiju svoj klub i mjesto u rukovodstvu skupstina.
Sada kada je Kanton Sarajevo u praksi demonstrirao ne samo tekstualnu formu rješenja nego i pokazao da je to moguće uraditi jednoglasno svi kantoni bi trebali u hitnom postupku slijediti taj primjer. Pitanje Ostalih nije i ne smije više biti političko pitanje. To je pitanje pripadnosti civilizacijskom krugu koji počiva na etičkoj premisi da su svi ljudi jednaki i da ih država mora tako tretirati.
Jedan mladi sarajlija, prvak drzave u svojoj disciplini, nije otisao na Olimpjijske igre mladih sportista koje se ove godine, odrzavaju u Rumuniji. U pismu u kojem mladog sportistu nas Olimpijski komitet obavjestava da se kvalifikovao za nacionalni tim stoji i da je sam obavezan obezbjediti sredstva za put, boravak i kupovinu zvanicne opreme reprezentacije BiH. Da ce sam platiti svoj trening za olimpijadu, kupiti sebi neophodnu opremu i povesti trenera o svom trosku se u pismu manje vise podrazumjevalo. Svako ko se prisjeti bahatosti kojom su funkcioneri komiteta javnosti ljetos objasnjavali nepohodnost svog boravka na Olimpijskim Igrama u Londonu kad cuje ovu pricu zamisli kako se snovi djecaka o svojoj zemlji i o tome koliko je drzavi za ciju se cast zelio boriti stalo do njega.
Sloj bezobrazluka, ali i ironije, ovoj prici dodaje i cinjenica da je 2017. upravo Sarajevo organizator te iste Olimpijade.
p.k.
Autor: Pedja Kojovic dana Sun, 03/02/2013 - 18:24
Ovaj kratki razgovor uradjen je na zahtjev "Nezavisnih novina". Kako su potrebe clanka bile mnogo manje od onoga sto sam napisao, a govori se o pitanjima koja su mi vazna i u fokusu odlucio sam se da ih prosirim i objavim na blogu.
Postovani gospodine Kojovicu,
po dogovoru, ovim putem Vas molim da mi odgovorite postoje li naznake ili razgovori o tome da li ce i kada biti realizovana inicijativa Nase stranke u Domu naroda Parlamenta FBIH da, kako je to nedavno uradjeno u Kantonu Sarajevo, pripadnici iz reda 'ostalih' dobiju svoje mjesto u rukovodstvu Doma.
Ja ću inicijativu Naše stranke vezanu za Ostale ponovo pokrenuti u Domu naroda vec na sljedecoj redovnoj sjednici, a mislim, nadam se da ce zastupnica Aida Čikić to učiniti u predstavničkom domu. Mi smo odavno pripremili tekst amandmana na one članove ustava koje smatramo primarnom preprekom za ukidanje diskriminacije i omogućavanje delegatima iz reda Ostalih da imaju na raspolaganje parlamentarne mehanizme koji ce im omoguciti da uspjesnije nastave borbu za svoju ravnopravnost Zahtjev koji je Segmedina Srna u ime grupe Ostalih u Domu naroda, pravo da prisustvuju Kolegiju je sramno odbijen od prethodnog rukovodstva. Nadam se da ce Segmedina ponoviti svoju inicijativu i da ce je rukovodstvo ovaj put prihvatiti, jer bi tada Ostali dosli u poziciju da glasanje o ovim amandmanima stave na dnevni red sto prije.
Naš koncept rjesenja tzv. Sejdic-Finci problema u BiH je baziran na principu da se broj fotelja u državnoj administraciji treba smanjivati, ali da svaka pozicija mora biti dostupna svakoj građanki i građaninu. Bilo bi apsurdno da se problem neravnopravnosti rješava tako da se fotelje u državnoj administraciji pridodaju za svaku pojedinačnu grupaciju koja se uspije izboriti za članstvo u klubu privilegovanih, konstitutivnih, naroda. Zapravo, ukoliko pridjev konstitutivni ne znači da su Bošnjaci, Hrvati ili Srbi "jednakiji" od Ostalih, odnosno, da su u ustavnom smislu građani drugog reda onda taj pojam i nema nikakvo pravno znacenje i treba ga izbaciti iz ustava. Mi u svom prijedlogu amandmana upravo to i radimo.
Naš prijedlog, ne samo da rješava pitanje Sejdić - Finci nego čini da on u potpunosti nestane i to se moze vidjeti iz samog teksta jednog od naših amandmana koji glasi
“Građanke i građani FBiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali, odlučni da osiguraju punu etničku i građansku ravnopravnost, demokratske odnose i najviše standarde ljudskih prava i sloboda, ovim donose Ustav Federacije Bosne i Hercegovine“.
Takodje me interesuje gdje je 'zapelo' imenovanje dopredsjedavajuceg Doma naroda iz reda srpskog naroda i kakva je Vasa procjena hoce li ovo imenovanje biti zavrseno do iducih izbora.
Vaše pitanje samo dodatno argumentuje zašto smo na prvoj sjednici novog saziva predlagali da se Dom naroda ukine, da se ledja poreskih obveznika skine jedan skup i neefikasan drzavni organ, a mehanizam za zaštitu vitalnog interesa prebaci u predstavnički dom. Dvodomi parlamentarni sistem u kome domovi imaju skoro identicne nadleznosti nema logickog opravdanja. Dom naroda FBiH, čija je primarna, i po nama jedina, funkcija trebala biti ostvarivanje građanske i međuetničke ravnopravnosti se u protekle dvije godine bavio svim drugim pitanjima osim ovih pa tako nikada nije ni izabrao dopredsjedavajuceg iz reda Srba. Prethodnoj parlamentarnoj većini taj nedostatak očigledno nije smetao.
Nova parlamentarna koalicija je popunu tog mjesta sigurno planirala kao dio medjustranacke trgovine funkcijama. SDA svojim odbijanjem da ode iz vlasti nije oslobodio dovoljan broj mjesta kako bi se zadovoljili apetiti novih SDP-ovih partnera. Unutar stranaka vladajuce sestorke pritisak partijskih clanova i finansijera je ocigledno toliki da se licitira sa svakim radnim mjestom. U Sarajevu se u politickim pregovorima kao moneta prihvataju i salterske pozicije.
Istovremeno Vas molim za stav i informacije postoji li realna mogucnost da i u drugim kantonima bude izmijenjen Ustav i pripadnici iz reda 'ostalih' dobiju svoj klub i mjesto u rukovodstvu skupstina.
Sada kada je Kanton Sarajevo u praksi demonstrirao ne samo tekstualnu formu rješenja nego i pokazao da je to moguće uraditi jednoglasno svi kantoni bi trebali u hitnom postupku slijediti taj primjer. Pitanje Ostalih nije i ne smije više biti političko pitanje. To je pitanje pripadnosti civilizacijskom krugu koji počiva na etičkoj premisi da su svi ljudi jednaki i da ih država mora tako tretirati.
Jedan mladi sarajlija, prvak drzave u svojoj disciplini, nije otisao na Olimpjijske igre mladih sportista koje se ove godine, odrzavaju u Rumuniji. U pismu u kojem mladog sportistu nas Olimpijski komitet obavjestava da se kvalifikovao za nacionalni tim stoji i da je sam obavezan obezbjediti sredstva za put, boravak i kupovinu zvanicne opreme reprezentacije BiH. Da ce sam platiti svoj trening za olimpijadu, kupiti sebi neophodnu opremu i povesti trenera o svom trosku se u pismu manje vise podrazumjevalo. Svako ko se prisjeti bahatosti kojom su funkcioneri komiteta javnosti ljetos objasnjavali nepohodnost svog boravka na Olimpijskim Igrama u Londonu kad cuje ovu pricu zamisli kako se snovi djecaka o svojoj zemlji i o tome koliko je drzavi za ciju se cast zelio boriti stalo do njega.
Sloj bezobrazluka, ali i ironije, ovoj prici dodaje i cinjenica da je 2017. upravo Sarajevo organizator te iste Olimpijade.
p.k.
- novi.dan.nova.nafaka
#14320 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Fkt katastrofa - taj GRAS ako ne može sam opstajati treba ga zatvoriti. Ova politika će uništiti sve u ovoj državi. Strašno...convict wrote:Peđa, bolje da nam niste javili za ovo, evo me stomak zabolio momentalno. Ne mogu se oteti dojmu da se svjesno predlaže ovakav budžet sa ciljem uništenja privrede i urbane infrastrukture u Kantonu.Pedja Kojovic wrote:Nacrt budzeta KS za 2013., ako nekoga zanima, je na stranici SKS-a.
p.k.
Tu su kao i svake godine subvencije u enormnim iznosima koje se protive elementarnoj ekonomskoj logici. Neke stavke očigledno ne trebaju podnositi teret krize niti za jedan fening ili im se čak povećavaju transferi:
13.306.200 KM - subvencija crnoj rupi (GRAS-u)
3.840.000 KM - subvencija kantonalnoj TV
3.200.000 KM - subvencija Toplanama
1.170.000 KM - finansiranje parlamentarnih stranaka
1.103.200 KM - subvencija Vodovodu
350.000 KM - vjerske zajednice
Sa druge strane, prave sa kontraproduktivne uštede u odnosu na prošlu godinu u razvojnom segmentu, ali i u zdravstvu, obrazovanju, kulturi i sportu, dakle segmentima koji su nam ionako na niskom nivou:
14.050.400 KM - smanjenje transfera za visoko obrazovanje i nauku = objava rata visokom obrazovanju i nauci
9.735.800 KM - ušteda na zaštiti porodica sa djecom - prosto nevjerovatno
7.150.000 KM - nijedna KM se ne planira za remont tramvajske pruge, nabavku vozila ili izgradnju infrastrukture
4.482.000 KM - smanjenje transfera iz oblasti prostornog uređenja i zaštite okoliša
2.477.700 KM - smanjenje za rekonstukciju puteva i mostova
2.088.300 KM - smanjenje transfera iz oblasti zdravstva (nabavka opreme, pomoć za liječenje i sl.)
1.581.500 KM - smanjenje transfera iz oblasti kulture i sporta
350.000 KM - održavanje puteve i saobraćajne infrastrukture
Što se tiče broja zaposlenih, vidim da je planirano značajno smanjenje broja zaposlenih u osnovnom obrazovanju (206 radnih mjesta manje), dok se broj administrativnih radnih mjesta ne mijenja.
Nadam se da ćete naći način da ovu sramotu od budžeta prikažete u svjetlu u kojem zaslužuje da bude prikazana.
- ultima_palabra
#14321 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Koliko je javnost eutanazirana da se o ovome ne priča nikako...convict wrote:Peđa, bolje da nam niste javili za ovo, evo me stomak zabolio momentalno. Ne mogu se oteti dojmu da se svjesno predlaže ovakav budžet sa ciljem uništenja privrede i urbane infrastrukture u Kantonu.Pedja Kojovic wrote:Nacrt budzeta KS za 2013., ako nekoga zanima, je na stranici SKS-a.
p.k.
Tu su kao i svake godine subvencije u enormnim iznosima koje se protive elementarnoj ekonomskoj logici. Neke stavke očigledno ne trebaju podnositi teret krize niti za jedan fening ili im se čak povećavaju transferi:
13.306.200 KM - subvencija crnoj rupi (GRAS-u)
3.840.000 KM - subvencija kantonalnoj TV
3.200.000 KM - subvencija Toplanama
1.170.000 KM - finansiranje parlamentarnih stranaka
1.103.200 KM - subvencija Vodovodu
350.000 KM - vjerske zajednice
Sa druge strane, prave sa kontraproduktivne uštede u odnosu na prošlu godinu u razvojnom segmentu, ali i u zdravstvu, obrazovanju, kulturi i sportu, dakle segmentima koji su nam ionako na niskom nivou:
14.050.400 KM - smanjenje transfera za visoko obrazovanje i nauku = objava rata visokom obrazovanju i nauci
9.735.800 KM - ušteda na zaštiti porodica sa djecom - prosto nevjerovatno
7.150.000 KM - nijedna KM se ne planira za remont tramvajske pruge, nabavku vozila ili izgradnju infrastrukture
4.482.000 KM - smanjenje transfera iz oblasti prostornog uređenja i zaštite okoliša
2.477.700 KM - smanjenje za rekonstukciju puteva i mostova
2.088.300 KM - smanjenje transfera iz oblasti zdravstva (nabavka opreme, pomoć za liječenje i sl.)
1.581.500 KM - smanjenje transfera iz oblasti kulture i sporta
350.000 KM - održavanje puteve i saobraćajne infrastrukture
Što se tiče broja zaposlenih, vidim da je planirano značajno smanjenje broja zaposlenih u osnovnom obrazovanju (206 radnih mjesta manje), dok se broj administrativnih radnih mjesta ne mijenja.
Nadam se da ćete naći način da ovu sramotu od budžeta prikažete u svjetlu u kojem zaslužuje da bude prikazana.
-
VjecitiStudent
#14322 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ali zato kad treba polemisati o Backovicu i Fazliji, desetine stranica se zacas napisase.ultima_palabra wrote:Koliko je javnost eutanazirana da se o ovome ne priča nikako...
- drug_profi
#14323 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
I meni je ovo tesko shvatljivo. Kad se treba tracati i mahalati, svi su zainteresovani, a kad je rijec o konkretnim stvarima, svi gledaju "svoja posla".
Uzgred, evo i ja sam zaprepasten ovakvim budzetom i ono sto ja mogu uraditi jeste da NECU glasati za stranek koje cine vecinu koja je donijela ovakav budzet. Sta jos mogu uraditi? Bacati kamenje na zgrade, bas i ne zelim. Ako cu da se radikaliziram onda cu totalno i do kraja, ali necu zbog gluposti da se petljam sa policijom.
Dakle, mogu samo da ne glasam za ove. Problem je sto ljudi dozive amneziju i postane im bitno biti Bosnjak.
Uzgred, evo i ja sam zaprepasten ovakvim budzetom i ono sto ja mogu uraditi jeste da NECU glasati za stranek koje cine vecinu koja je donijela ovakav budzet. Sta jos mogu uraditi? Bacati kamenje na zgrade, bas i ne zelim. Ako cu da se radikaliziram onda cu totalno i do kraja, ali necu zbog gluposti da se petljam sa policijom.
Dakle, mogu samo da ne glasam za ove. Problem je sto ljudi dozive amneziju i postane im bitno biti Bosnjak.
- O'zone
- Globalni moderator
#14324 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mi smo mahalaši po ubjeđenju i tu lijeka nemadrugi profil wrote:I meni je ovo tesko shvatljivo. Kad se treba tracati i mahalati, svi su zainteresovani, a kad je rijec o konkretnim stvarima, svi gledaju "svoja posla".
Međutim nama u glavu nikad ne ulazi jednostavna činjenica oni se nikad ne prepucavaju ako im nije nešto u interesu. Obično se iza prepucavanja nešto krije što ide njima na ruku i jednima i drugima ali da narod ne bi digao glas baciš im malo "lijeka za dušu" malo prepucavanja,prijećenja,afera sa "skandaloznim snimcima orgija visokih zvaničnika Bosne i Hercegovine" i narod zadovoljan skupe se kao zombiji oko tema na kojima se raspravlja o tome pljuju se između sebe,svršavaju na lidere stranaka za koje glasaju i dok oni to rade komotno se može donijeti novi budžet u kojem ima samo jedna stavka
-Plate državnim službenicima-sve do zadnjeg pfeninga
I niko se neće i osvrnuti na to jer eno "Lagumdžija poručio Dodiku da mu je odzvonilo. Dodik odgovrio: Zlaja ne jedi govana!"
- Prpa.ba
#14325 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Narod koji ima ovakav javni prijevoz ne treba da brine za svoju buducnost.convict wrote:13.306.200 KM - subvencija crnoj rupi (GRAS-u)