Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#14276 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by parappa »

drug_profi wrote:Ja mislim da bi mi morali ozbiljnije prici ovom JJAC jer bi to ozivilo pasivne krajeve, dovelo tranzit, otvorilo mogucnosti da se Daorson, Radimlja, Popovo polje, Trebinje, Hutovo Blato, priblize turistima koji sada samo prodju do Medjugorja ili putuju okolo do destinacija u Crnoj Gori i Dubrovackom primorju...
U Međugorje idu turisti vijernici... Nemoj misliti da im je Radimilja, Daorson itd. interesantno. Jedino je Mostar privlačan većoj masi turista...ali dođu na jedan ili dva dana i ćao.

Ne bih rekao da se u tom dijelu Hercegovine ima išta više oživjeti... Nažalost
drug_profi

#14277 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

parappa wrote:
drug_profi wrote:Ja mislim da bi mi morali ozbiljnije prici ovom JJAC jer bi to ozivilo pasivne krajeve, dovelo tranzit, otvorilo mogucnosti da se Daorson, Radimlja, Popovo polje, Trebinje, Hutovo Blato, priblize turistima koji sada samo prodju do Medjugorja ili putuju okolo do destinacija u Crnoj Gori i Dubrovackom primorju...
U Međugorje idu turisti vijernici... Nemoj misliti da im je Radimilja, Daorson itd. interesantno. Jedino je Mostar privlačan većoj masi turista...ali dođu na jedan ili dva dana i ćao.

Ne bih rekao da se u tom dijelu Hercegovine ima išta više oživjeti... Nažalost
Turisti na Jadranu traze sadrzaje i znamenitosti. Ako im ponudis jednodnevni izlet u Hercegovinu da vide anticke rusevine sa megalitnim kamenim blokovima, egzoticne stecke, park prirode, pecinu sa endemskom vrstom, probaju dobro vino, rakiju i med, usput naprave i shoping u mostaru, zasto mislis da ne bi iskoristili dan? Samo niko nece da se pegla puno u tranzitu losim cestama.
Sad idu u Međugorje jer im se to nudi. Oni koje to zanima.
geralt

#14278 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

Trebinju turizam ide solidno i bez autoputa, imali su 94 000 (registrovanih) nocenja u 2018.
So What!

#14279 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

geralt wrote:Trebinju turizam ide solidno i bez autoputa, imali su 94 000 (registrovanih) nocenja u 2018.
Vlasti RS-a su se dobro sjetile da se Trebinje naslanja na Dubrovnik te su otpočeli velike investicijske konferencije, prije nekoliko godina dolje, a inače Trebinje je duži niz godina bio u potpunosti zapostavljen grad.

S druge strane, dubrovačko zaleđe, koje je nekada bilo dio općine Trebinje, a nakon rata je postalo općina Ravno, ušlo je u sastav FBiH i također godinama nisu koristili svoju poziciju, a zatim su i oni privukli ljude kojim je tu zanimljivo investirati.

Ivanica, ni po čemu posebno značajno selo, dobilo je veoma dobar granični prijelaz, te je oko njega formirano novo rezidencijalno naselje sa luksuznim vilama i apartmanima.

To otprilike izgleda ovako, kupaš se u bazenu, gledaš na more i na Dubrovnik, a nalaziš se u BiH, i potrebno ti je manje od pola sata automobilom da se spustiš do grada.

Image

To bi značilo, da bi Ivanica za Dubrovnik mogla biti, ono što je Lukavica postala za Sarajevo nekada u budućnosti. Znači kada jednom budemo dio šengenskog sporazuma te nestanu granični prijelazi između nas i Hrvatske, moći ćemo govoriti kako se dijelovi Dubrovnika nalaze u BiH, te će tada općina Ravno biti još atraktivnija za izgradnju, jer granica između dvije zemlje u tom uskom pojasu će ostati formalnost.

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14280 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

to je sve mnogo zabačeno... i nije tako blizu, ravno pogotovo
Haris033

#14281 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

O čemu vi ovdje pišete? Daj da se orvo napravi koridor Vc, a onda ćemo lako za Dubrovnik i CG.
Sanjam o tome da,vozeći se autom,dodjem brzo i sigurno do Mostara, te izbjegnem trkalište kod Bradine, sporu cestu do Jablanice i strašni i sablasni kanjon Neretve.. Od Mostara do Međugorja mi je već lako.. Isto tako da se napravi od Zenice do Orašja, da konačno imamo vezu sa Evropom, tj. AP.
Haris.ba

#14282 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

mk ultra wrote:to je sve mnogo zabačeno... i nije tako blizu, ravno pogotovo
Čitam nedavno na istočnom forumu kako treba gurati autoput Beograd - Lukavica preko Zvornika. Čak i nacrtane karte.

Brda su to. A Dubrovnik nije Monako.
geralt

#14283 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

Haris033 wrote:... i strašni i sablasni kanjon Neretve
Znam da je ovo stvar ukusa, ali meni su kanjon Neretve i kanjon Vrbasa (izmedju Jajca i Banja Luke) medju najdrazim putevima za voziti u BiH.
Haris033

#14284 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

geralt wrote:
Znam da je ovo stvar ukusa, ali meni su kanjon Neretve i kanjon Vrbasa (izmedju Jajca i Banja Luke) medju najdrazim putevima za voziti u BiH.
Koliko na tim mjestima godisnje bude saobraćajnih nezgoda sa smrtnim poslijedicama?
Neka se napravi AP, a kome se sviđa neka ide tim putevima..
kakaljin

#14285 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Haris033 wrote:
geralt wrote:
Koliko na tim mjestima godisnje bude saobraćajnih nezgoda sa smrtnim poslijedicama?
Neka se napravi AP, a kome se sviđa neka ide tim putevima..

Slazem se sa tobom, neka se svako voza tamo gdje mu odgovara, ali da niko ne spocitava onome sto zeli da se vozi autoputem i da to placa, a drugi govore da je autoput skup i zato ga ne treba praviti.

Iskreno i meni je taj dio kanjona neretve lijep i volim se tuda voziti a isto tako jedva cekam autoput do mora da mogu sto prije doci na more.
VladaFBiH

#14286 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

geralt wrote:
koliko puta sedmično ideš tim putem?
geralt

#14287 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

VladaFBiH wrote:
geralt wrote:
koliko puta sedmično ideš tim putem?
Jednom mjesecno mozda.
Bazinga1234

#14288 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bazinga1234 »

So What!

#14289 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja dionice Počitelj - Buna [7,2 km] - 25. 03. 2019.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#14290 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Konzorcij Azvirt i Hering gradi poddionicu Vranduk-Ponirak - Posao vrijedan 153 mil KM
Image

Autoceste Federacije BiH odabrale su konzorcij kompanija Azvirt (Azerbejdžan) i Hering (Široki Brijeg), za gradnju poddionice Vranduk – Ponirak na Koridoru 5C kod Zenice, ukupne dužine 5,2 kilometara, saznaje Dnevni avaz.

Informacija je potvrđena iz Autocesta FBiH za današnje izdanje ovog lista, prenosi BiznisInfo.

Ovaj konzorcij predao je u oktobru prošle godine najpovoljniju ponudu u iznosu od 76.513.414 eura (153.026.826 KM), koju su Autoceste, nakon svih provjera, prije nekoliko dana i prihvatile. Dobijena je i saglasnost međunarodnih kreditora.

Gradnja ove poddionice finansira se novcem OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID), a predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseca.

Ugovor sa Azvirtom i Heringom biće potpisan u narednim danima kako bi izgradnja počela što prije.

U utrci za ovaj posao bile su i kompanije Euro-Asfalt i austrijski Strabag, te turske firme Cengiz Insaat i Kolin Insaat.
eKapija
drug_profi

#14291 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ima li išta za tender za dionicu Zvirovići-Počitelj?
Sve ovo je besmisleno bez toga. Samo pista za lokalne trkače.
kakaljin

#14292 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

drug_profi wrote:Ima li išta za tender za dionicu Zvirovići-Počitelj?
Dionica Zvirovici - Počitelj nema funkciju ako se ne produži do Bune, jer nema logike kruziti pa na autoput, vec voziti kao i do sada Čapljina Zvirovići.
drug_profi

#14293 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

kakaljin wrote:
drug_profi wrote:Ima li išta za tender za dionicu Zvirovići-Počitelj?
Dionica Zvirovici - Počitelj nema funkciju ako se ne produži do Bune, jer nema logike kruziti pa na autoput, vec voziti kao i do sada Čapljina Zvirovići.
Ama nema, slažem se. Ali ovo je još besmislenije bez te dionice. A to je izgleda pojela maca.
So What!

#14294 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi wrote: Ama nema, slažem se. Ali ovo je još besmislenije bez te dionice. A to je izgleda pojela maca.
Ja sam iskreno polagao nade u taj treći tender i da su se ovi iz SDA i HDZ-a opametili, da ne guraju prst u oko evropskim kreditorskim institucijama, ali se neko opasno igra, a HDZ je ubjedljivo najodgvorniji, jer njih napredak zemlje skoro nimalo ne interesuje, interesi Hrvata u BiH možda malo, a vlastiti interes itekako.

Ja se iskreno nadam, kada je Zenička obilaznica mogla da otkoči, da će moći i ovo, ali evo kako vrijeme prolazi sve veći sam skeptik.

Hering evo pokupi autoput iznad Vranduka, grade dva mosta preko Usore u tešanjskom kraju, grade ovaj autoput od Počitelja do Bune, grade most na Savi, imali su jednu pod-dionicu i na Zeničkoj obilaznici, pa Bijača - Međugorje, pa remont pruge Ilidža - Bradina, pa rekonstrukcija ovih tunela i mostova kod Vranduka, pa rekonstrukcija magistralne ceste na Komaru i kamara nekih poslova, pa im se i dalje traži još posla.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14295 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Rade i oko trnova 2 mosta, rade i I transferzalu
Nivelacija

#14296 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Otkocilo od Zenice ka sjeveru..

Mogli bi imati u izgradnji 25-30 kilometara u cugu pred kraj godine..

Kad se probije kroz masive do Zepca nize dole je sve lakse do Doboja..
burekodsira

#14297 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

Nivelacija wrote:Otkocilo od Zenice ka sjeveru..

kod nas je sve lakše dok se ne uhvate posla, istom onda nešta iskoči i počne zabušavanje
So What!

#14298 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

mk ultra wrote:Rade i oko trnova 2 mosta, rade i I transferzalu
Ma završili i most kod Ključa, pa haman dole i kod Čapljine, HDZ isisava dušu ovom entitetu, ako ništa ovi neimari njihovi ostave nešto iza sebe.

Ruku na srce Hering je zaista neprikosnoven kod nas, kada je mostogradnja u pitanju. Neka me isprave stručnije, terenske kolege, ali za sada su imali finih poduhvata u tom polju.
burekodsira wrote:
Nivelacija wrote:Otkocilo od Zenice ka sjeveru..

kod nas je sve lakše dok se ne uhvate posla, istom onda nešta iskoči i počne zabušavanje
Pa kod Zenice je ovaj teren blokirao radove, haman godinu i jače, a sličan teren je sve do ispod Žepča, tako da sam sličnog stava.

Naravno loša geološka ispitivanja su kriva najviše, ali realno hajde ti predvidi u onom moru klizišta gdje će izbit više.
Thorgerson

#14299 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Sta je sa RS-om i njihovim komadicem Vc kad oni krecu s tim?
Max_Bunker

#14300 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max_Bunker »

Najavili su tokom proljeća, a to je, teoretski, do pola juna :)
Integral radi na onoj problematičnoj dionici u Grdeličkoj klisuri u Srbiji, a izvode i rekonstrukciju na dionici Batrovci - Kuzmin, pa su vjerovatno u trci sa vremenom da prvo to završe, pošto je ministarka najavila kraj radova u Grdelici do kraja aprila, a puštanje u saobraćaj do juna.

https://ibb.co/2dyhJFB

https://ibb.co/sQvsPgD

https://ibb.co/QvFkRHG

https://ibb.co/PwgwLT3

Par slika od neki dan, bio sam tamo. Kraj autoputa BL - Do, i prostor buduće petlje Johovac 2, tj. veze sa autoputem 5C. Teren je močvaran, nasip visok desetak metara.
Post Reply