Iznimno detaljno objašnjeno na posljednje 3-4 strane teme Bosanski putevi.golfiista wrote:Ima li neko da nam docara ovu cestu za Neum. Koliko.je urađeno, koliko se radi i kad ce se jebeno spojiti vise? Hvala.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- So What!
#14251 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
sumirprimus
#14252 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja sam do voznje tim predjelom konto da je karaula problem, sad uz i niz karaulu s pjesmicom idem 
- Thorgerson
#14253 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kakvih bolan 8 godina.melac wrote:Koliko je Cengiz napredovao kod Tarcina 4m na dan, ako se dobro sjecam, a zavisno od terena mozda i brze, ali recimo da je to 5m na dan, to je 8 godina za taj tunel po gruboj procjeni. Nacekat cemo se jos tog dijela autoputa.drug_profi wrote:Tunel je skoro 10 km. Ima negdje na temi ranije o tome detaljno. Navodno je i ispitivanej terena urađeno.
I cijena se također otprilike zna.
A autoput ne vraća investiciju kroz putarinu. Necemo valjda opet o tome. nema dionice u BiH koja je sa tog aspekta isplativa.
Ne zamjerim ti sto nisi procitao moj post.
Npr. Na dionici Vlakovo - Tarčin je radilo oko 2000 radnika i dionica je odrađena za dvije godine. Na toj dionici je probijeno preko 6km tunela (pored svih ostalih stvari) - po dvije cijevi. Dakle to je 12km tunela ako bi se gledalo jedne cijevi. Ja ne kazem da se Prenj normalno moze probiti za dvije godine, ali kakvih crnih 8 godina. Vec su napisali 5 godina, to je sasvim dovoljno vremena, pa čak ako teren bude povoljan moglo bi se završiti i prije.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#14254 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Inzinjeri kojima je isto 2 tunela od 6 km i jedan od 12km
-
melac
#14255 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja ne znam što su svi nadrkani.Thorgerson wrote:Npr. Na dionici Vlakovo - Tarčin je radilo oko 2000 radnika i dionica je odrađena za dvije godine. Na toj dionici je probijeno preko 6km tunela (pored svih ostalih stvari) - po dvije cijevi. Dakle to je 12km tunela ako bi se gledalo jedne cijevi. Ja ne kazem da se Prenj normalno moze probiti za dvije godine, ali kakvih crnih 8 godina. Vec su napisali 5 godina, to je sasvim dovoljno vremena, pa čak ako teren bude povoljan moglo bi se završiti i prije.
Nije isto graditi tri tunela sa po dvije cijevi ukupne dužine 5 km, i jedan tunel sa dvije cijevi dužine 5 km. Broj napadnih mjesta je veoma bitan za dinamiku i brzinu, a broj ljudi za iskop tunela i nije velik u jednoj smjeni.
Tunel od 10 km dužine možeš da napadaš samo sa dvije strane, recimo da napreduješ 5m na dan/ u prosjeku, to je 2000 radnih dana iliti 6,5 godina. A treba ti još 1,5 godina za mobilizaciju i demobilizaciju, završen i pripremne radove i to je 8 godina bila moja procjena.
Ja zato navijam za Turke i Cengiz, jer oni rizikuju i znaju dnevno napraviti i 10m probijanja, ali to je veliki rizik ako kvaliteta stijene bude 3 ili 4.
-
melac
#14256 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
So What! Imaš li kakve spoznaje o planovima za izgradnju Autoputa A3 ili kako ga vec nazivaju, kao dio Jadransko_Jonske autoceste?
- drug_profi
#14257 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I mene ovo zanima. Mislim da bi se ovdje pojavio znacajan međunarodni tranzit kojeg sad nema ni na vidiku.melac wrote:So What! Imaš li kakve spoznaje o planovima za izgradnju Autoputa A3 ili kako ga vec nazivaju, kao dio Jadransko_Jonske autoceste?
A sto se tice tvoje opaske za Prenj. Procjena je bila 5 godina, mada si ti mozda cak i u pravu da ce to izaci na 7-8 na kraju.
-
melac
#14258 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Gotovo sigurno bi, ako bi svi zavrsili svoj dio, a u stvari nismo uradili mi, CG i Albanija. Po ovome bi tranizitu dobar dio roba iz Turske mogao prolaziti, koja sada ide na autoput Brastva i Jedinstva. Mada ne mnogo, plus što bi sav saobraćaj išao iz Europe ka Grčkoj ovim tranzitom.drug_profi wrote:I mene ovo zanima. Mislim da bi se ovdje pojavio znacajan međunarodni tranzit kojeg sad nema ni na vidiku.melac wrote:So What! Imaš li kakve spoznaje o planovima za izgradnju Autoputa A3 ili kako ga vec nazivaju, kao dio Jadransko_Jonske autoceste?
A sto se tice tvoje opaske za Prenj. Procjena je bila 5 godina, mada si ti mozda cak i u pravu da ce to izaci na 7-8 na kraju.
Znam da je bila trasa starom uskotračnom prugom predložena. No ja sam protiv toga, i prije sam da ide od Stoca preko Berkovića i Bileće, te na Viluse u CG. Ali ja još i ne znam je li određena spojna tačka BiH-CG, ako neko zna neka nam nakelji? A ne znam ni gdje je petlja za silazak sa A1, pošto su je pomjerali činimi se.
- drug_profi
#14259 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ode ti daleko u kontinent. Poenta ove rute je da i zimi bude bez snijeznih nanosa. To je ideja vodilja od koje je sve pocelo.Doduse sad ide kroz Gorski Kotar, ali mislim da se treba drzati sto blize obali, te da i Neum ima koristi od te trase, tj. da mu prolazi kroz zaleđe.
Također, besmisleno je odmicati se od Dubrovnika i Trebinja toliko.
Mada, obzirom na konfiguraciju terena mozda i nema previse opcija.
Također, besmisleno je odmicati se od Dubrovnika i Trebinja toliko.
Mada, obzirom na konfiguraciju terena mozda i nema previse opcija.
- Dope_Man
#14260 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo starog clanka sa slikom moguce rute.. s tim da to koliko ja znam nikad nije bilo nista definitivno. Cak nije uopste sigurno da ce BiH biti dio toga jer, radom na Peljeskom mostu, Hrvatska hladno moze sastaviti rutu bez ucesca BiH. I to je naravno krivica nasih vlasti koje ne forsiraju uopste ovu pricu, ne traze sredstva iz EU itd..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/jadrans ... /151004021
https://www.klix.ba/vijesti/bih/jadrans ... /151004021
- spree
#14261 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa mogu, ali ko ce preko peljesca ici ako kod nas bude ap?
- Dope_Man
#14262 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nece niko AKO BUDE AP, ali je pitanje da li, i ako da - kada, ce uopste kod nas biti AP. Znajuci dinamiku donosenja odluka (a radova tek nakon odluka) Hrvatska moze hladno zavrsiti Peljeski most, modernizovati dijelove Jadranske magistrale, srediti mozda i kakav novi prelaz sa CG.. sve dok se kod nas tek neko sjeti da bi se moglo sta raditi u tom dijelu.spree wrote:Pa mogu, ali ko ce preko peljesca ici ako kod nas bude ap?
-
Gray
#14263 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mogu li provući AP iznad Dubrovnika i spojiti ga negdje sa CG? Ili nema mjesta za to?
- Haris.ba
#14264 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa uvijek se može. Ali, ima otpor Dubrovčana iz niza razloga. I plus koštalo bi strašno mnogo. Te, nema ni Crna Gora planova da to radi.Gray wrote:Mogu li provući AP iznad Dubrovnika i spojiti ga negdje sa CG? Ili nema mjesta za to?
Uvijek se stvari mogu izmijeniti. Ali, u samoj Hrvatskoj postoji otpor da prave od Dubrovnika tranzit.
Proguran je Pelješki most. I nakon toga ide rješavanje Splita prema Omišu. Tu im je najveći saobraćajni problem. Šta će im autoput do Dubrovnika. Kad svakako grad puca od turista.
Pelješac nije u profilu autoputa.Ima i razlog zašto je to tako.
- drug_profi
#14265 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Peljeski most je je njihova veza Dubrovacke zupanije, Peljesca i Korcule. sa ostatkom Hrvatske.Dope_Man wrote:Nece niko AKO BUDE AP, ali je pitanje da li, i ako da - kada, ce uopste kod nas biti AP. Znajuci dinamiku donosenja odluka (a radova tek nakon odluka) Hrvatska moze hladno zavrsiti Peljeski most, modernizovati dijelove Jadranske magistrale, srediti mozda i kakav novi prelaz sa CG.. sve dok se kod nas tek neko sjeti da bi se moglo sta raditi u tom dijelu.spree wrote:Pa mogu, ali ko ce preko peljesca ici ako kod nas bude ap?
JJ autocesta je vise tranzit, ali bi imala veliki potencijal za mađarske, tj. istocno i centralnoeuropske turiste, te za promet iz Albanije i Grcke prema Italiji, Francuskoj i sl. i obratno. Svakako da bi sve sto putuje iz Zemalja juzno od Belgije i Švice prema Balkanu išlo ovuda jer se put značajno skraćuje.
- geralt
#14266 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Rado bi Hrvatska gradila autoput do Dubrovnika svojom teritorijom, ali fizicki ne mogu niti imaju kuda. Od Stona do Dubrovnika je uzasan teren, jedva su uspjeli magistralu provuci tuda a kamoli autoput.
-
Gray
#14267 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislio sam više u kontekstu JJ autoputa, mogu li da izbjegnu BiH i da direktno spoje Dalmatinu sa CG.Haris.ba wrote:Pa uvijek se može. Ali, ima otpor Dubrovčana iz niza razloga. I plus koštalo bi strašno mnogo. Te, nema ni Crna Gora planova da to radi.Gray wrote:Mogu li provući AP iznad Dubrovnika i spojiti ga negdje sa CG? Ili nema mjesta za to?
Uvijek se stvari mogu izmijeniti. Ali, u samoj Hrvatskoj postoji otpor da prave od Dubrovnika tranzit.
Proguran je Pelješki most. I nakon toga ide rješavanje Splita prema Omišu. Tu im je najveći saobraćajni problem. Šta će im autoput do Dubrovnika. Kad svakako grad puca od turista.
-
neki
#14268 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne moguGray wrote:Mislio sam više u kontekstu JJ autoputa, mogu li da izbjegnu BiH i da direktno spoje Dalmatinu sa CG.Haris.ba wrote:Pa uvijek se može. Ali, ima otpor Dubrovčana iz niza razloga. I plus koštalo bi strašno mnogo. Te, nema ni Crna Gora planova da to radi.Gray wrote:Mogu li provući AP iznad Dubrovnika i spojiti ga negdje sa CG? Ili nema mjesta za to?
- drug_profi
#14269 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da su mogli vec bi probili.
- Haris.ba
#14270 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Lova je u pitanju. I ne samo lova.drug_profi wrote:Da su mogli vec bi probili.
https://novac.jutarnji.hr/aktualno/auto ... a/8336234/
Nakon deset godina tišine i neaktivnosti, hrvatska Vlada ponovo kreće u projekt gradnje autoceste prema Dubrovniku.
Sanaderov projekt
Iza podugačkog i nejasnog naslova zaključka 'Izrada studijske dokumentacije radi ostvarivanja poveznice Projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika', koji je u petak usvojen na sjednici Vlade u Dubrovniku, zapravo se krije početak ponovnog aktiviranja plana gradnje autoceste do Dubrovnika.
Posljednji put autocesta prema Dubrovniku spominjala se 2009. godine kada su u Osojniku na velebnoj priredbi u prisustvu tadašnjeg premijera Ive Sanadera potpisani ugovori o gradnji vrijedni 3,675 milijardi kuna bez PDV-a za dionicu Doli - Dubrovnik. Iako su ugovori potpisani, novac za taj projekt nije osiguran, radovi nikad nisu započeli i sve je prekrio zaborav.
Iako iz tog vremena postoje dozvole, projekti i nacrti, Hrvatske autoceste ove će godine potrošiti 4,06 milijuna kuna kako bi proanalizirale prometni sustav Južne Dalmacije na području Dubrovačko-neretvanske županije i njegovu povezanost s postojećom autocestovnom mrežom te će utvrditi isplativost i izvedivost gradnje autoceste od postojećeg čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do grada Dubrovnika, ili je bolje koristiti autocestu kroz Bosnu i Hercegovinu s odvojkom za Dubrovnik.
Sufinanciranje EU
No, ministar prometa Oleg Butković u petak je već preduhitrio Studiju ustvrdivši da će se graditi autocesta Ploče - Dubrovnik, ali pitanje je kada. On, naime, računa da će EU sufinancirati ovaj projekt u sljedećem operativnom razdoblju. Naši nam sugovornici tvrde kako je Studiju potrebno napraviti jer se u proteklih deset godina izmijenila cestovna slika na jugu Hrvatske, ali i u BiH. Sagrađena je autocesta do iza Ploča te se grade most Pelješac i nova cesta preko Pelješca. U susjednoj BiH počela je gradnja dijela Vc koridora od Počitelja do granice s Crnom Gorom kroz Popovo polje.
U odnosu na prije 10 godina trasa autoceste sada bi bila nešto izmijenjena. Tada je trasa išla od Ploča do granice s BiH kod Neuma i nastavljala se s druge strane do Dubrovnika.
Puno protivnika
Procjenjivalo se da bi 80 kilometara autoceste od Ploča do Dubrovnika moglo stajati oko 732 milijuna eura. Danas je pretpostavljeni smjer autoceste od sadašnjeg čvora Karamatići do čvora Pelješac odakle bi se promet spuštao prema mostu Pelješac. Riječ je o otprilike 20 kilometara nove dionice autoceste. Promet bi dalje išao preko nove pelješke ceste do čvora Doli odakle bi se gradilo 29,6 kilometara autoceste do pred sam Dubrovnik. Od čvora Doli do Dubrovnika odavno je poznata trasa autoceste. S obzirom na konfiguraciju terena, riječ je o jednoj od najzahtjevnijih dionica.
Prema projektu iz 2009. godine, trebalo je sagraditi ukupno 30 objekata. Od toga 10 vijadukata, devet tunela, osam podvožnjaka. Tada je cijena gradnje jednog kilometra bila 16,5 milijuna eura bez PDV-a, odnosno ukupno gotovo pola milijarde eura bez PDV-a. Cijena gradnje autoceste od Karamatića do Pelješca je nepoznata, ali također je riječ o vrlo zahtjevnoj dionici s obzirom na to da trasa prolazi dolinom Neretve pa je potrebno realizirati visoki nivo zaštite okoliša. Stoga se procjenjuje da bi cijeli potez od Ploča do Dubrovnika mogao stajati i 800 milijuna eura.
Zbrajanjem ugovorene cijene za dionicu Dubrovnik – Doli otprije 10 godina, ugovorenom cijenom gradnje mosta Pelješac i procijenjene vrijednosti nove pelješke ceste dolazimo do vrijednosti od 6,5 milijardi kuna bez PDV-a za dio od Dubrovnika do čvora Pelješac. Zbog visoke cijene gradnje, preuskog teritorija u zaleđu Dubrovnika za gradnju autoceste te velike opasnosti od poremećaja ekološke ravnoteže u dolini Neretve, trasa autoceste imala je veliki broj protivnika u stručnoj javnosti. Više je bilo pobornika plana da autocesta u Malom Prologu uđe u BiH i spoji se s Vc koridorom i preko Popova Polja ode u Crnu Goru.
Na jednom dijelu bi se napravio odvojak s Vc koridora prema čvoru Dubrovnik. Danas je ta mogućnost i realnija jer se Vc koridor, koji se sufinancira sredstvima EU, gradi kroz Popovo polje. U tom slučaju u Hrvatskoj bi se uredila postojeća državna cesta do Orebića te sagradila obilaznica Dubrovnika od Mokošice do Čilipa u profilu brze ceste.
- So What!
#14271 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hrvatska može na svom teritoriju graditi šta god hoće, ali Crna Gora je veoma zagrijana za JJAC, nakon što izgradi prioritetni autoput Bar - Boljare.
Oni su JJAC ozvaničili već kao plan, a kao završnu tačku su postavili mjesto Nudo, na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Kroz BiH je ruta jasna, obilaznica oko Trebinja, zatim Dubrovačko zaleđe, općina Ravno, zatim Neumsko zaleđe i dalje na Počitelj.
Ono što je problem u cijeloj priči jeste činjenica da JJAC neće doći na red ni još za minimalno 20 godina, ni u BiH ni u Crnoj Gori.

Oni su JJAC ozvaničili već kao plan, a kao završnu tačku su postavili mjesto Nudo, na granici s Bosnom i Hercegovinom.
Kroz BiH je ruta jasna, obilaznica oko Trebinja, zatim Dubrovačko zaleđe, općina Ravno, zatim Neumsko zaleđe i dalje na Počitelj.
Ono što je problem u cijeloj priči jeste činjenica da JJAC neće doći na red ni još za minimalno 20 godina, ni u BiH ni u Crnoj Gori.
-
Nivelacija
#14272 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da su ovako udarnicki radili oko Zenice proslih godina kao ovih dana vec bi se vozali obilaznicom..Vrije
- drug_profi
#14273 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja mislim da bi mi morali ozbiljnije prici ovom JJAC jer bi to ozivilo pasivne krajeve, dovelo tranzit, otvorilo mogucnosti da se Daorson, Radimlja, Popovo polje, Trebinje, Hutovo Blato, priblize turistima koji sada samo prodju do Medjugorja ili putuju okolo do destinacija u Crnoj Gori i Dubrovackom primorju...
- burekodsira
#14274 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
džaba se natežete oko jadransko jonske votever
o ovom pisanju i forumu (a ni kiksu) neće biti ni traga ni glasa čak ni na "internet archive" kad se to počne raditi
o ovom pisanju i forumu (a ni kiksu) neće biti ni traga ni glasa čak ni na "internet archive" kad se to počne raditi
-
melac
#14275 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
JJC je europski projekt, samo nismo mi, a ni Albanija, europski projekt, još uvijek. Ali tih 80tak kilometara autoputa je za nas mnogo, kada pogledamo koliko je trebalo da sagradim prvih 100 km. No obzirom da su nasli nacine kako da se "ugrađuju" mislim da ce taj projekt veoma brzo krenuti. Još malo pa će zakovati na svim dionicama Vc interesi "Ugrađivača" te će blokirati izgradnju, kao što je ova južna dionica. Te će brzo tražiti izlaznu strategiju u pokretanju novih projekata, jer postojeći stoje. To je moja teorija da će u narednih 2-5 godina krenuti s projetkom JJC.
JA bih baš želio da ide trasa sjevernije od Popova polja, jer bi se time uključile i regije Bileća, Berkovići, Gacko, Nevesinje, a ne samo Stolac, Neum i Trebinje, a ne bi se zaobišli ni Neum i Trebinje. Sve bi bilo isto samo ne bi trasa spuštala prema Popovom polju već bi prošla sjeverno od Ljubinja i produžila prema brani Grančarevo, te prešla na lijevu obalu Trebišnjice (ovdje bi bio most kao Počitelj) i dalje prema Nudom išla trasa. Ovo dole uz Popovo polje je po meni pogreška, iz najmanje dva razloga. Prvi je da osim tom trasom, uskotračne pruge, Trebinje je puno teže spojiti željeznicom danas-sutra. A na toj trasi ne mogu koegzistirati obe trase zbog suženog prostora. Drugi je tehnički, da se autoput spusti niveletom do Trebinja, i onda treba savladati visinsku razliku do Nudog, tu ce ici nagib preko 5%, a sve u tunelu od nekih 10 km.
JA bih baš želio da ide trasa sjevernije od Popova polja, jer bi se time uključile i regije Bileća, Berkovići, Gacko, Nevesinje, a ne samo Stolac, Neum i Trebinje, a ne bi se zaobišli ni Neum i Trebinje. Sve bi bilo isto samo ne bi trasa spuštala prema Popovom polju već bi prošla sjeverno od Ljubinja i produžila prema brani Grančarevo, te prešla na lijevu obalu Trebišnjice (ovdje bi bio most kao Počitelj) i dalje prema Nudom išla trasa. Ovo dole uz Popovo polje je po meni pogreška, iz najmanje dva razloga. Prvi je da osim tom trasom, uskotračne pruge, Trebinje je puno teže spojiti željeznicom danas-sutra. A na toj trasi ne mogu koegzistirati obe trase zbog suženog prostora. Drugi je tehnički, da se autoput spusti niveletom do Trebinja, i onda treba savladati visinsku razliku do Nudog, tu ce ici nagib preko 5%, a sve u tunelu od nekih 10 km.