Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Mlad i Nevin

#1426 Re: Potrosnja

Post by Mlad i Nevin »

preludezalude wrote:
Mlad i Nevin wrote:Sta vi mislite, auto sam upalio jedno 30 puta na hladno, bilo je dosta brda a i rada na leru. Koje to vozilo pređe teske gradske voznje na niskim temperaturama sa 13 KM ?

Ovi sa sekventom su mi specijalci , njima trosi 10 l plina a zaborave da im po gradu posrče i 3 l benzina. Ovo sa 3.0 motorom necu ni pominjati, taj ni na otvorenom ne ide ispod 10 l a grad uhuuuu....moja Fiesta na otvorenom nece preko 7 l siguran sam.
Da, posrce 3 litra benzina, ali na koliko kilometara? Ovo sto tvrdis za 3.0 da ni na otvorenom ne trosi ispod 10 litara si mozda u pravu ali ovom tvrdnjom nisi otkrio ameriku. Ali zaboravljas cinjenicu da je 10 litara plina isto kao malo manje od 5 litara benzina. Pa se sad zamisli i uzmi u obzir da tvoja fijesta trosi 6 litara.
Troši 6 litara benzina na otvorenom, u gradu će malo sutra trošiti ispod 10 l.
NediM17

#1427 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

Nikada nisam imao 100% grad, ali otprilike na 300km kombinovane voznje uzme mi 3 litra benzina. Cistog grada i hladnih startova to bi bilo sigurno duplo, pogotovo sada kako je hladnije vrijeme. @Mlad i Nevin je 100% upravu i napokon posten i realan lik sto se tice potrosnje.
preludezalude

#1428 Re: Potrosnja

Post by preludezalude »

Mlad i Nevin wrote:
preludezalude wrote:
Mlad i Nevin wrote:Sta vi mislite, auto sam upalio jedno 30 puta na hladno, bilo je dosta brda a i rada na leru. Koje to vozilo pređe teske gradske voznje na niskim temperaturama sa 13 KM ?

Ovi sa sekventom su mi specijalci , njima trosi 10 l plina a zaborave da im po gradu posrče i 3 l benzina. Ovo sa 3.0 motorom necu ni pominjati, taj ni na otvorenom ne ide ispod 10 l a grad uhuuuu....moja Fiesta na otvorenom nece preko 7 l siguran sam.
Da, posrce 3 litra benzina, ali na koliko kilometara? Ovo sto tvrdis za 3.0 da ni na otvorenom ne trosi ispod 10 litara si mozda u pravu ali ovom tvrdnjom nisi otkrio ameriku. Ali zaboravljas cinjenicu da je 10 litara plina isto kao malo manje od 5 litara benzina. Pa se sad zamisli i uzmi u obzir da tvoja fijesta trosi 6 litara.
Troši 6 litara benzina na otvorenom, u gradu će malo sutra trošiti ispod 10 l.
Naravno, pa govorimo o otvorenoj voznji. Ti si pokrenuo pricu o otvorenoj voznji. Procitaj svoj prijasnji post.
Ti poceo sad da poredis fijestu i potrosnju od 6l na otvorenom sa velikolitraznim benzincem sa plinom i njegovom potrosnjom po gradu.
Odluci se sta poredis, otvorena ili gradska. U svakom slucaju, plinas ce trositi manje novca na gorivo od istog vozila sa dizel motorom i priblizno iste snage.
Izgleda da nemas iskustva sa potrosnjom plinasa, zna zavarati potrosnja izrazena u litrima ali se zaboravi da je plin u pola jeftiniji od dizela ili benzina.

Najjednostavnija ti je racunica:

Fiesta
otvorena voznja 6l/100km
to je 12,66KM

uzet cu za primjer moje vozilo jer za njega znam sigurno kako trosi
grand cherokee, v8, 4700cc, 220ks, 4x4
otvorena voznja 15l/100km (ne mogu ga natjerati da trosi preko 16 na otvorenom, a ako vozim ekstra ekonomicno moze jos manja potrosnja sigurno 2l)
to je 15,15KM

Gradsku potrosnju nisam ni poredio jer nemam pojma koliko trosi tvoja fiesta po gradu.
Mlad i Nevin

#1429 Re: Potrosnja

Post by Mlad i Nevin »

Fiesta mi eto uzima 13 l plina iskljucivo po gradu, benzina bi oko 10 l. Ljeti to naravno ide 2 l manje. A ti veliki benzinci ce u gradu da posrcu i do 20 l plina. Imao sam Scorpia sa venturijem, taj nije silazio ispod 20 gradske. Jedva sam ga se rijesio, iako sam na njemu izgubio finih para sad se najzad vozim ekonomicno.
Qler

#1430 Re: Potrosnja

Post by Qler »

Ja sam imao fiestu 1.25 16V i meni je trosila 9l po gradu, i to se nije pazilo na potrosnju. Sad ta ista fiesta kod jarana i trosi mu oko 8l gradske.. Poslije nje imao mondea 1.8 benzin trosio cca 10-11l po gradu, isto tako, vozilo se bez nekog pazenja na potrosnju.... Skoro svaki dan se vozam u BMW E39 528i i po BC-u a i po "pistolju" potrosnja po gradu se krece nekih cca 12-13l.... i eto recimo da u tog BMW-a ugradis plin, neka potrosi po gradu 15l plina, to je cca 7.5 litara u gorivu, to je manje nego fiesta, a vozis rednog sestaka sa preko 190KS...
Mlad i Nevin

#1431 Re: Potrosnja

Post by Mlad i Nevin »

Sve to stoji, ali imajmo u vidu da je moja Fiesta stara 27 god, i ne moze trositi malo kao danasnji gradski auti.
emko1234

#1432 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

Qler wrote:Ja sam imao fiestu 1.25 16V i meni je trosila 9l po gradu, i to se nije pazilo na potrosnju. Sad ta ista fiesta kod jarana i trosi mu oko 8l gradske.. Poslije nje imao mondea 1.8 benzin trosio cca 10-11l po gradu, isto tako, vozilo se bez nekog pazenja na potrosnju.... Skoro svaki dan se vozam u BMW E39 528i i po BC-u a i po "pistolju" potrosnja po gradu se krece nekih cca 12-13l.... i eto recimo da u tog BMW-a ugradis plin, neka potrosi po gradu 15l plina, to je cca 7.5 litara u gorivu, to je manje nego fiesta, a vozis rednog sestaka sa preko 190KS...
To je pravi bmw. Moj stari ga je imao prije nekih 12-13 godina. 1999 godište, 528iA. Taj automatik mjenjač je meni bio pojam mjenjača dugo vremena.
Potrošnja za tu mašinu po gradu je bila smiješna, još tad gorivo bilo džaba. Kožne fotelje unutra, do Beograda i nazad u danu, ma ništa ko nov.
Malo je off ali sam morao.
iTo

#1433 Re: Potrosnja

Post by iTo »

Qler wrote:Ja sam imao fiestu 1.25 16V i meni je trosila 9l po gradu, i to se nije pazilo na potrosnju. Sad ta ista fiesta kod jarana i trosi mu oko 8l gradske.. Poslije nje imao mondea 1.8 benzin trosio cca 10-11l po gradu, isto tako, vozilo se bez nekog pazenja na potrosnju.... Skoro svaki dan se vozam u BMW E39 528i i po BC-u a i po "pistolju" potrosnja po gradu se krece nekih cca 12-13l.... i eto recimo da u tog BMW-a ugradis plin, neka potrosi po gradu 15l plina, to je cca 7.5 litara u gorivu, to je manje nego fiesta, a vozis rednog sestaka sa preko 190KS...

taj isti motor u trici trosi jos 1-2 litra manje ;)
SHOCK

#1434 Re: Potrosnja

Post by SHOCK »

Izračunah potrošnju na punom rezervoaru, fiat bravo 1,2 16v, samo gradska vožnja, sa cca 47 litara, pređoh nekih ~530 km, što je po mojoj računici nekih ~8,86l/100km
preludezalude

#1435 Re: Potrosnja

Post by preludezalude »

Mlad i Nevin wrote:Fiesta mi eto uzima 13 l plina iskljucivo po gradu, benzina bi oko 10 l. Ljeti to naravno ide 2 l manje. A ti veliki benzinci ce u gradu da posrcu i do 20 l plina. Imao sam Scorpia sa venturijem, taj nije silazio ispod 20 gradske. Jedva sam ga se rijesio, iako sam na njemu izgubio finih para sad se najzad vozim ekonomicno.
Pa dobroooo..... sad si spomenuo da vozis plinasa. Ja kontam da je samo benzin.
Skorpio nemoj spominjati jer taj auto trosi nenormalno mnogo. Pred sam pocetak rata sam imao krace vrijeme jedan i to je bilo bruka i sramota koliko taj auto moze potrositi po gradu.
Inace, sasvim je normalno da veliki benzinci ce potrositi puno goriva po gradu. Samo, pitanje je sta je to veliki benzinac za tebe. Potrosnja ne skace proporcionalno sa snagom auta.
Ja ti mogu reci samo za svoje auto, za druge nemam pojma. Moje auto trosi 22 litra ciste gradske voznje po Tuzli. To u prvi mah izgleda stvarno puno. Ali kada tih 22 litra plina pretvoris u pare, pa te pare pretvoris u benzin....ispadne da je potrosnja kao oko 11-12 litara benzina. Mislim da niti jedan benzinac 2.0 nece trositi manje.

Samo, nesto mi zvuci u prvi mah velika potrosnja po gradu te tvoje fieste. Koji je motor u njoj?
supercali

#1436 Re: Potrosnja

Post by supercali »

pezoi benzinci 2.0 lagana voznja gradom bez znaci nekih startova naglih kocenja ubrzavanja 10 po gradu mogu
NediM17

#1437 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

preludezalude wrote:
Mlad i Nevin wrote:Fiesta mi eto uzima 13 l plina iskljucivo po gradu, benzina bi oko 10 l. Ljeti to naravno ide 2 l manje. A ti veliki benzinci ce u gradu da posrcu i do 20 l plina. Imao sam Scorpia sa venturijem, taj nije silazio ispod 20 gradske. Jedva sam ga se rijesio, iako sam na njemu izgubio finih para sad se najzad vozim ekonomicno.
Skorpio nemoj spominjati jer taj auto trosi nenormalno mnogo. Pred sam pocetak rata sam imao krace vrijeme jedan i to je bilo bruka i sramota koliko taj auto moze potrositi po gradu.
Inace, sasvim je normalno da veliki benzinci ce potrositi puno goriva po gradu. Samo, pitanje je sta je to veliki benzinac za tebe. Potrosnja ne skace proporcionalno sa snagom auta.
Ja ti mogu reci samo za svoje auto, za druge nemam pojma. Moje auto trosi 22 litra ciste gradske voznje po Tuzli. To u prvi mah izgleda stvarno puno. Ali kada tih 22 litra plina pretvoris u pare, pa te pare pretvoris u benzin....ispadne da je potrosnja kao oko 11-12 litara benzina. Mislim da niti jedan benzinac 2.0 nece trositi manje.

Samo, nesto mi zvuci u prvi mah velika potrosnja po gradu te tvoje fieste. Koji je motor u njoj?
Jak je grad Tuzla. :lol:

I koliko jos benzina treba dodati na ta 22 litra plina?
Mlad i Nevin

#1438 Re: Potrosnja

Post by Mlad i Nevin »

preludezalude wrote:

1.4 52 kw. Pa realno jeste malo velika potrošnja, ali s obzirom da su relacije sve bile po 2-3 km čini mi se da je to u okvirima ''normalnog''. Još nisam odradio dužu otvorenu,pa ću vidjeti rezultat, pretpostavljam da neće ići preko 8 l. A kad prođe šugava zima onda će biti veselje. Mnogi se hvale da imaju skoro nikakvu potrošnju, ali ljudi često ''zavrnu'' plin i auto osjetno lošije ide, i vremenom stradaju ventili, ali koga briga kad se odveze jedna godina i šutaj dalje. Radije ću trošiti litru dvije plina više a da mi motor bude dobar 2-3 godine.
preludezalude

#1439 Re: Potrosnja

Post by preludezalude »

NediM17 wrote:
preludezalude wrote:

Jak je grad Tuzla. :lol:

I koliko jos benzina treba dodati na ta 22 litra plina?
Da li mozes shvatiti ce ce auto trositi vise goriva u Tuzli nego u Sarajevu?
NediM17

#1440 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

preludezalude wrote:Da li mozes shvatiti ce ce auto trositi vise goriva u Tuzli nego u Sarajevu?
Pretvorio sam se u uho, objasni argumentovano. Ja znam da u Sarajevu u jutarnjoj i popodnevnoj spici treba po 30-40minuta da predjes par kilometara od Stupa do Marijinog Dvora i nazad.
iTo

#1441 Re: Potrosnja

Post by iTo »

NediM17 wrote:
preludezalude wrote:Da li mozes shvatiti ce ce auto trositi vise goriva u Tuzli nego u Sarajevu?
Pretvorio sam se u uho, objasni argumentovano. Ja znam da u Sarajevu u jutarnjoj i popodnevnoj spici treba po 30-40minuta da predjes par kilometara od Stupa do Marijinog Dvora i nazad.

popni se na hrid pa da vidis sta je potrosnja :D pusti budalu Tuzla ravna ko palacinka...
preludezalude

#1442 Re: Potrosnja

Post by preludezalude »

Niste se vi provozali po Tuzli.
2001

#1443 Re: Potrosnja

Post by 2001 »

vettel wrote:mnogi ovdje ne mogu (ili ne zele) da prihvate cinjenicu da NE POSTOJI automobil koji ce ispod 8L u gradu Sarajevu potrosit na 100km, bez obzira na zapreminu i snagu motora, jednostavno ne moze,, uozbiljite se ljudi

p.s. vec sam pisao sta je prava gradska voznja
Nije istina...moguće je...rekoše mi braća Grimm, Hans Cristian Andersen...a vala i Ezop tvrdi da mu 'oće uzet' 3-4l/100km gradske...i to onako "momačke" vožnje! :D
emko1234

#1444 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

vettel wrote:mnogi ovdje ne mogu (ili ne zele) da prihvate cinjenicu da NE POSTOJI automobil koji ce ispod 8L u gradu Sarajevu potrosit na 100km, bez obzira na zapreminu i snagu motora, jednostavno ne moze,, uozbiljite se ljudi

to što si ti napisao, to je tvoj opis gradske vožnje. Meni je gradska vožnja svaka vožnja koja se dešava po gradu, košto mi je otvorena vožnja svaka vožnja koja se dešavana na cestama van grada. Otvorena vožnja je i kad voziš prema Mostaru od Jablanice konstantno 90-100, i kad guslaš za kombijem uz Rogoj, i kad stojiš u koloni 2 sata na Karauli jer sijeku šumu.
Prema tome, ne mže se gradska vožnja stavit u samo jednu kategoriju, jer da može, ni taxisti ne bi vozali više dizele.
romeomoraprezivjeti

#1445 Re: Potrosnja

Post by romeomoraprezivjeti »

vettel wrote:
emko1234 wrote:

to što si ti napisao, to je tvoj opis gradske vožnje. Meni je gradska vožnja svaka vožnja koja se dešava po gradu, košto mi je otvorena vožnja svaka vožnja koja se dešavana na cestama van grada. Otvorena vožnja je i kad voziš prema Mostaru od Jablanice konstantno 90-100, i kad guslaš za kombijem uz Rogoj, i kad stojiš u koloni 2 sata na Karauli jer sijeku šumu.
Prema tome, ne mže se gradska vožnja stavit u samo jednu kategoriju, jer da može, ni taxisti ne bi vozali više dizele.
Relativno se slazem s tobom, ali vidi,, jesi razmisljao da li je, ako gledamo gradsku voznju, preteznija voznja u guzvari sa prosjekom od 15-20kmh, ili voznja cetvrtom u zelenom valu 60-70???

p.s. i bosansko grahovo je grad, i sta treba da znaci, kad idem kroz bosansko grahovo da se to racuna u gradsku voznju, msm nigdje veze
Ne hlupaj fetele,nijesi u pravu.;-) B. Grahovo nije grad jos uvijek. Da bi to postao,mora ispuniti mnogo uslova.:-)
NediM17

#1446 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

Evo zadnja mjerenja.

cca. 50% grada, 40% autoput, 10% otvorena.

11.7 litara plina i 1.3l benzina/100km.

Vozilica DACIA Sandero Stepway 1.6 8v. :izet:
johntra

#1447 Re: Potrosnja

Post by johntra »

1,8 16V 9-10 ljetna gradska, zimska 12...otvorene vožnje oko sedam litara...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1448 Re: Potrosnja

Post by bitanga_sa_otesa »

johntra wrote:1,8 16V .
jel usis 2 hiljade?
johntra

#1449 Re: Potrosnja

Post by johntra »

otprilike, zavisi kako kad... :D
tražim kvalitetnu alu foliju za hladni usis, gdje ima kupit?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1450 Re: Potrosnja

Post by bitanga_sa_otesa »

ima u obiju ona cijev za napu raznih precnika,a imam ti ja kajen gljivu ,dobices 10 ks garantovano i smanjice ti se potrosnja :)
Post Reply