Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
Tutnjavac

#1426 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

ocuban wrote:
Tutnjavac wrote:Ne razumijem kako pojedinci sebi dopuštaju da organizirani trolovi odvuku fokus teme sa činjenica na demagoške priče o opstanku Bošnjaka u skraćenoj Jugoslaviji i slično...

Umjesto toga, evo jedan dokument koji svjedoči o odnosu HVO-a u Srednjoj Bosni prema državi Republici Bosni i Hercegovini i Teritorijalnoj odbrani, kao oružanim snagama suverene države.

https://www.mediafire.com/?2j9eerpu5ny8qfq

EDIT:

Evo još jedan, s istom tematikom.

https://www.mediafire.com/?1vpcbegeofdc4t3
Očito ne znaš šta trol znači.

Osim toga ja nisam prvi to spomenio, već sam samo odgovorio na tu smiješnu tezu.

Kad se već postavljaju razni dokumenti šta tek reći na ovo?
Ko ima dobar želudac nek pogleda.
https://www.youtube.com/watch?v=h3QkJ7z ... 1BOG9iKWa8
Kako potresno, zgrozio sam se, moro sam djecu u drugu sobu odvest.

Ovaj dokument je inače ključni dokaz optužbe u haaškom predmetu Izetbegović i drugi. Izetbegović i drugi osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Hrvata. :ljulja:

Elem, ne znam šta veliko dokazuje ovaj "dokument". Na Saboru su iznešeni različiti zahtjevi i ideje: od podjele do borbe do zadnjeg. Ništa od tih zaključaka nije usvojeno kao zvanična politika. Na ovom Saboru se lomilo da li prihvatiti ideju i stvarnost nove Palestine ili se pokušati i dalje diplomatski a i vojno boriti za neki kostur države. Kasniji tok diplomatskih aktivosti i političko-vojnih sporazuma pokazat će da je prevagnula druga ideja: labava federacija, još labavija država...

Zaključci, generalne ideje, pa i ideologija Bošnjačkog sabora nikada nisu postali zvanična politika ni SDA ni rukovodstva BiH, a o tome govori što se nije pristalo ni na jedan prijedlog podjele zemlje nakon toga.
ocuban

#1427 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

Tutnjavac wrote: Kako potresno, zgrozio sam se, moro sam djecu u drugu sobu odvest.
Evo nek ovo pogledaju da se malo opuste. :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=QJOMRGm4-ow
Tutnjavac wrote: Ovaj dokument je inače ključni dokaz optužbe u haaškom predmetu Izetbegović i drugi. Izetbegović i drugi osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Hrvata. :ljulja: .
Ako se pozivaš na Haag nema problema. Protiv Tuđmana i Šuška nikad nije vođen nijedan postupak, a pošto si ti jedan od onih kšto ih smatraju odgovornim za agresiju samo ti mogu reći :mrgreen:
Tutnjavac wrote: Elem, ne znam šta veliko dokazuje ovaj "dokument". Na Saboru su iznešeni različiti zahtjevi i ideje: od podjele do borbe do zadnjeg. Ništa od tih zaključaka nije usvojeno kao zvanična politika. Na ovom Saboru se lomilo da li prihvatiti ideju i stvarnost nove Palestine ili se pokušati i dalje diplomatski a i vojno boriti za neki kostur države. Kasniji tok diplomatskih aktivosti i političko-vojnih sporazuma pokazat će da je prevagnula druga ideja: labava federacija, još labavija država....
Na tom saboru je raspravljala bošnjačka politička elita. Dosta tih ljudi je i danas aktivno. Taj sabor pokazuje tko je vodio i vodi bošnjački narod.
Tutnjavac wrote: Zaključci, generalne ideje, pa i ideologija Bošnjačkog sabora nikada nisu postali zvanična politika ni SDA ni rukovodstva BiH, a o tome govori što se nije pristalo ni na jedan prijedlog podjele zemlje nakon toga.
Nisu mogli i nisu smjeli. naravno tu mislim na otvoreno stvaranje bošnjačke države. To ne znači da na nekim područjima nisu pokušali i dobrim dijelom sproveli u djelo. ABiH je bacila sve šta je imala na sr. Bosnu i ostvarila je polovičan uspjeh.
Tutnjavac

#1428 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

ocuban wrote:
Tutnjavac wrote: Kako potresno, zgrozio sam se, moro sam djecu u drugu sobu odvest.
Evo nek ovo pogledaju da se malo opuste. :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=QJOMRGm4-ow
Tutnjavac wrote: Ovaj dokument je inače ključni dokaz optužbe u haaškom predmetu Izetbegović i drugi. Izetbegović i drugi osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Hrvata. :ljulja: .
Ako se pozivaš na Haag nema problema. Protiv Tuđmana i Šuška nikad nije vođen nijedan postupak, a pošto si ti jedan od onih kšto ih smatraju odgovornim za agresiju samo ti mogu reći :mrgreen:
Tutnjavac wrote: Elem, ne znam šta veliko dokazuje ovaj "dokument". Na Saboru su iznešeni različiti zahtjevi i ideje: od podjele do borbe do zadnjeg. Ništa od tih zaključaka nije usvojeno kao zvanična politika. Na ovom Saboru se lomilo da li prihvatiti ideju i stvarnost nove Palestine ili se pokušati i dalje diplomatski a i vojno boriti za neki kostur države. Kasniji tok diplomatskih aktivosti i političko-vojnih sporazuma pokazat će da je prevagnula druga ideja: labava federacija, još labavija država....
Na tom saboru je raspravljala bošnjačka politička elita. Dosta tih ljudi je i danas aktivno. Taj sabor pokazuje tko je vodio i vodi bošnjački narod.
Tutnjavac wrote: Zaključci, generalne ideje, pa i ideologija Bošnjačkog sabora nikada nisu postali zvanična politika ni SDA ni rukovodstva BiH, a o tome govori što se nije pristalo ni na jedan prijedlog podjele zemlje nakon toga.
Nisu mogli i nisu smjeli. naravno tu mislim na otvoreno stvaranje bošnjačke države. To ne znači da na nekim područjima nisu pokušali i dobrim dijelom sproveli u djelo. ABiH je bacila sve šta je imala na sr. Bosnu i ostvarila je polovičan uspjeh.
Tuđmana i Šuška u svojih tridesetak postova na ovom forumu - nisam spomenuo. Ako me miješaš s drugim forumašima - saberi se. :) Na Haag se pozivam isto onoliko kao i svaki pošten Hrvat koji se raduje slobodi generala Gotovine. Do drugostepene. Ako u drugostepenoj presudi Haag kaže da su Prlić i kompanija samo štitili Hrvate od Mudžahedina - poštovat ću, vjeruj mi.

Otkud ti to da je Armija bacila "sve što je imala" na Srednju Bosnu? Kao da je 93-94 na Vozućoj, u Tešnju, u Doboju, na Majevici, u Sarajevu u Krajini bilo pirimirje sa VRS-om? Ili je to primirje bilo negdje drugdje, s jednom drugom vojskom, odnosno s jednim vijećem obrane?

Ko je vodio bošnjački narod, naravno, zna se. Eno ih u Haagu čekaju da im se potvrdi 111 godina. :kiss:
sokkia

#1429 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Tuđmana i Šuška u svojih tridesetak postova na ovom forumu - nisam spomenuo. Ako me miješaš s drugim forumašima - saberi se. :) Na Haag se pozivam isto onoliko kao i svaki pošten Hrvat koji se raduje slobodi generala Gotovine. Do drugostepene. Ako u drugostepenoj presudi Haag kaže da su Prlić i kompanija samo štitili Hrvate od Mudžahedina - poštovat ću, vjeruj mi.

Otkud ti to da je Armija bacila "sve što je imala" na Srednju Bosnu? Kao da je 93-94 na Vozućoj, u Tešnju, u Doboju, na Majevici, u Sarajevu u Krajini bilo pirimirje sa VRS-om? Ili je to primirje bilo negdje drugdje, s jednom drugom vojskom, odnosno s jednim vijećem obrane?

Ko je vodio bošnjački narod, naravno, zna se. Eno ih u Haagu čekaju da im se potvrdi 111 godina. :kiss:
:thumbup:
jace od ovoga teško da može :)
i svaki castan i pošten insan ce priznati da je to tako ;-)
ali ne....Hag kag oslobađa moje optužane onda je to pravedan sud, a kad mog osudi moje ...e to je politicki i nepravedan sud :-?
Tutnjavac

#1430 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

sokkia wrote:

ali ne....Hag kag oslobađa moje optužane onda je to pravedan sud, a kad mog osudi moje ...e to je politicki i nepravedan sud :-?
Ja protiv Haaga nisam i neću nikad ništa reći, koliko god bio primjetan trend padanja optužnica visokopozicioniranim generalima/dužnosnicima.

Dok se ne donese drugostepena presuda Prliću i ostalima: Herceg-Bosna je zločinački poduhvat. Naravno, to ne znači da su sad svi vojnici HVO-a zločinci - ne d'o Bog. Ali to znači da me mogu povuć za neku stvar svi oni koji pričaju o tome da su Bošnjaci počeli rat protiv HVO-a...
ocuban

#1431 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

sokkia wrote:

Slažem se. Je li no Haag presudio da Srbija nije izvršila agresiju? Ako je tako svi vi koji tvrdite drukčije se možete stidjeti!

Što se tiče oslobađajuće presude generalima to je slučaj gdje su se sastali interesi visoke politike i pravda.
Optužnica je bila tako loše sastavljena i na klimavim nogama* da je kojim slučajem došlo do osuđujuće presude svaka šuša na kugli zemaljskoj bi mogla optužiti bilo kojeg generala po želji.

*Optužnica nije ni mogla biti drukčije sastavljena jer nije bilo dokaza. Jedan od glavnih grijeha koji je se stavljao Gotovini je bilo "prekomjerno granatiranje" - pojam koji uopće ne postoji u pravu i ne postoje kriteriji po kojima bi ga definirali. da stvar bude smješnija i ako prihvatimo taj nepostojeći pojam Knin je prekomjerno granatiran, ali eto Vukovar nije.
Tutnjavac

#1432 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Čovječe, konstantno meni prišivaš neke stavove koje uopšte nisam izrekao. Nije ovo HB forum gdje svi isto misle k'o Nikola Zirdum i Nino Raspudić. :D
ocuban

#1433 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

Tutnjavac wrote:
sokkia wrote:

Ja protiv Haaga nisam i neću nikad ništa reći, koliko god bio primjetan trend padanja optužnica visokopozicioniranim generalima/dužnosnicima.

Dok se ne donese drugostepena presuda Prliću i ostalima: Herceg-Bosna je zločinački poduhvat. Naravno, to ne znači da su sad svi vojnici HVO-a zločinci - ne d'o Bog. Ali to znači da me mogu povuć za neku stvar svi oni koji pričaju o tome da su Bošnjaci počeli rat protiv HVO-a...
Čuj, možeš se ti uzdati u optužnice koliko hoćeš, ali ostaje činjenica da je BiH od kraja rata prvi put u svojoj povijest točno podjeljena i zna se čije je šta.
I u samoj sr. Bosni se točno zna čije je čije selo i svi se drže tih granica još iz rata, tu prije svega mislim na gradnju kuća.
Vi ako želite slobodno vjerujte da je ABiH bila nebeska sila koja zločine nije činila.....................
Tutnjavac

#1434 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

ocuban wrote:
Tutnjavac wrote:
Čuj, možeš se ti uzdati u optužnice koliko hoćeš, ali ostaje činjenica da je BiH od kraja rata prvi put u svojoj povijest točno podjeljena i zna se čije je šta.
I u samoj sr. Bosni se točno zna čije je čije selo i svi se drže tih granica još iz rata, tu prije svega mislim na gradnju kuća.
Vi ako želite slobodno vjerujte da je ABiH bila nebeska sila koja zločine nije činila.....................
[/quote]

Tačno, sve si u pravu! Sve više se slažemo ti i ja.

Podijeljena je, uz pomoć dva udružena zločinačka poduhvata: Republika Srpska i Herceg-Bosna. Jednu poprilično izmiješanu zemlju i ne možeš podijeliti bez udruženog zločinačkog poduhvata, jedan veći, drugi malo manji, negova vjerna kopija. Što bi rekao Ratko Mladić kad su mu Karadžić i Krajišnik rekli šta hoće: Ljudi, to vam je genocid.

Armija BiH je činila zločine, apsolutno. Ali na nivou strategije i plana, zločin nije bio sredstvo Armije BiH. I to vidiš po svakoj mogućoj presudi.

A ko je činio zločine strategijski i planski, vidi se po broju civilnih žrtava i procentu civilnih žrtava u odnosu na vojne.
ocuban

#1435 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

Tutnjavac wrote:Tačno, sve si u pravu! Sve više se slažemo ti i ja.
Eto vidiš.
Tutnjavac wrote: Podijeljena je, uz pomoć dva udružena zločinačka poduhvata: Republika Srpska i Herceg-Bosna. Jednu poprilično izmiješanu zemlju i ne možeš podijeliti bez udruženog zločinačkog poduhvata, jedan veći, drugi malo manji, negova vjerna kopija. Što bi rekao Ratko Mladić kad su mu Karadžić i Krajišnik rekli šta hoće: Ljudi, to vam je genocid.
1)HRHB je priznalo i Sarajevo. To je drugo što je se Alija posle okrenuo kad je namirisao da bi u sr. Bosni mogao naći teritorij za bošnjačke izbjeglice.
2)Na svim papirima HRHB je pisalo i RBiH. HB je osnovana kao zajednica općina i Federacija koja danas čini 51% BiH je nastala spajanjem HB i drugih područja.
Tutnjavac wrote: Armija BiH je činila zločine, apsolutno. Ali na nivou strategije i plana, zločin nije bio sredstvo Armije BiH. I to vidiš po svakoj mogućoj presudi.
Armija BiH je činila strašne zločine. Ono šta je Armija uradila na pojedinim područjima se može okarakterizirati jedino kao etničko čišćenje.
Što se tiče presuda još nisi odgovorio smatraš li da Srbija nije uradila agresiju na BiH?
Tutnjavac wrote: A ko je činio zločine strategijski i planski, vidi se po broju civilnih žrtava i procentu civilnih žrtava u odnosu na vojne.
Slažem se.
Pokušat ću naći jednu tabelu gdje se navodi ukupan broj žrtava, broj vojnih žrtava, te koliko je vojnika stradalo u sukobu s kojom vojskom, te koliko je civila poginulo od koje vojske.
Tutnjavac

#1436 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

ocuban wrote:
Tutnjavac wrote:Tačno, sve si u pravu! Sve više se slažemo ti i ja.
Eto vidiš.
Tutnjavac wrote: Podijeljena je, uz pomoć dva udružena zločinačka poduhvata: Republika Srpska i Herceg-Bosna. Jednu poprilično izmiješanu zemlju i ne možeš podijeliti bez udruženog zločinačkog poduhvata, jedan veći, drugi malo manji, negova vjerna kopija. Što bi rekao Ratko Mladić kad su mu Karadžić i Krajišnik rekli šta hoće: Ljudi, to vam je genocid.
1)HRHB je priznalo i Sarajevo. To je drugo što je se Alija posle okrenuo kad je namirisao da bi u sr. Bosni mogao naći teritorij za bošnjačke izbjeglice.
2)Na svim papirima HRHB je pisalo i RBiH. HB je osnovana kao zajednica općina i Federacija koja danas čini 51% BiH je nastala spajanjem HB i drugih područja.
Tutnjavac wrote: Armija BiH je činila zločine, apsolutno. Ali na nivou strategije i plana, zločin nije bio sredstvo Armije BiH. I to vidiš po svakoj mogućoj presudi.
Armija BiH je činila strašne zločine. Ono šta je Armija uradila na pojedinim područjima se može okarakterizirati jedino kao etničko čišćenje.
Što se tiče presuda još nisi odgovorio smatraš li da Srbija nije uradila agresiju na BiH?
Tutnjavac wrote: A ko je činio zločine strategijski i planski, vidi se po broju civilnih žrtava i procentu civilnih žrtava u odnosu na vojne.
Slažem se.
Pokušat ću naći jednu tabelu gdje se navodi ukupan broj žrtava, broj vojnih žrtava, te koliko je vojnika stradalo u sukobu s kojom vojskom, te koliko je civila poginulo od koje vojske.
1. Kako je priznalo vidi se u Bobanovom dogovaranju s Karadžićem, primjerice. Ili u ona dva Kordićeva dokumenta što jučer postavih.

2. Kani se zaglavlja. Osim ako ne želiš biti duhovit.

3. Gdje je to Armija etnički očistila teritorij, kao HVO u Stocu i Čapljini naprimjer ili VRS u Prijedoru?

4. Haaške presude nemaju nikakve veze sa ocjenjivanjem je li neka država počinila agresiju ili nije. Agresija uopšte nije pravna kvalifikacija kojom se ICTY koristi. Radi se o tome da se u presudama pojedinim zločincima ili grupama jasno Vijeće odredi da se radilo o "međunarodnom sukobu" u kojem su učestvovale te i te zemlje. Ti tu priču o Srbiji crpiš iz presude Međunarodnog suda pravde. Ta presuda uopšte nije bila fokusirana na agresiju nego na odgovornost za genocid, što je i utvrđeno! Znači, imaš dosta slučajeva/predmeta gdje je utvrđen "međunarodni karakter sukoba" i onda je to gotovo. Među ostalim, to je utvrđeno i u presudi Kordiću...
EDIT:
Ako ćeš se sad pozvati još na oslobađajuću presudu Perišiću, opet ćeš pogriješiti. Ta presuda oslobađa Perišića individualne odgovornosti za srebrenički genocid, ali ne poriče ništa od utvrđenih činjenica, a to je, sažeto: da je Perišić kao vrhovni komandant Vojske Jugoslavije u BiH, kao pomoć jednoj strani, slao vojsku, oružje, MTS. Haaše presude višim oficirima, najčešće po komandnoj odgovornosti, jako su zanimljive: utvrde gomilu bitnih činjenica a visokog oficira osude ili ne. Naprimjer, sudi se generalu što nije kaznio vojnike koji su ubili civile. Ne zna se koji su to vojnici. Ali se iznese dovoljno činjenica da se: a. utvrdi da se zločin dogodio, 2. dadnu tragovi koji vode do počinitelja. To onda preuzme Sud BiH.

5. Nađi tabelu pa ćeš vidjeti. Ima negdje na ovom forumu. I nađi visokog oficira Armije BiH osuđenog za nešto osim da nije kaznio počinitelja zločina.
Last edited by Tutnjavac on 24/02/2014 13:28, edited 1 time in total.
sokkia

#1437 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

pogotove roveve i tranšee odakle je istjerala havajce :)
Tutnjavac

#1438 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

sokkia wrote:

Rovove koji su iskopani na takvim mjestima da odatle mogu kamenjem gađat bošnjačke kuće. :)

PS

Ili će ispasti da je veliki ratni zločin ubiti specijalce kad spavaju. :evil:
ocuban

#1439 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

Tutnjavac wrote:1. Kako je priznalo vidi se u Bobanovom dogovaranju s Karadžićem, primjerice. Ili u ona dva Kordićeva dokumenta što jučer postavih.
Tim nisi negirao ono šta sam rekao.
Ako nisi znao sastanci u karađorđevu, Grazu i td. su bili organizirani pod nadzorom MZ. Tamo su svi bili pozvani i o svemu je se pričalo.
Ako želiš potraži, a ako ti se ne da ja ću pokušati naći dokumente di su sličnu stvar potpisali bošnjački i srpski predstavnici.
Tutnjavac wrote:2. Kani se zaglavlja. Osim ako ne želiš biti duhovit.
ne shvaćam zbog čega bi se okanio jednog važnog detalja. Možda zato što ti nemaš odgovor na to pa da ti malo olakšam?
Tutnjavac wrote: 3. Gdje je to Armija etnički očistila teritorij, kao HVO u Stocu i Čapljini naprimjer ili VRS u Prijedoru?
Nemoj u ovu priču uvlačiti VRS. Slažem se da je ta vojska uradila najviše zločina, ali ovo je očito tema HVO vs. ABiH.
Pa evo Bugojno, pa ako želiš slobodno počni po drugim jjestima sr. Bosne.

Nego kažeš HVO etnički očistio Stolac i Čapljinu? Kad?
Tutnjavac wrote: 4. Haaške presude nemaju nikakve veze sa ocjenjivanjem je li neka država počinila agresiju ili nije. Agresija uopšte nije pravna kvalifikacija kojom se ICTY koristi. Radi se o tome da se u presudama pojedinim zločincima ili grupama jasno Vijeće odredi da se radilo o "međunarodnom sukobu" u kojem su učestvovale te i te zemlje. Ti tu priču o Srbiji crpiš iz presude Međunarodnog suda pravde. Ta presuda uopšte nije bila fokusirana na agresiju nego na odgovornost za genocid, što je i utvrđeno! Znači, imaš dosta slučajeva/predmeta gdje je utvrđen "međunarodni karakter sukoba" i onda je to gotovo. Među ostalim, to je utvrđeno i u presudi Kordiću...
Smiješan si tip kojem je očito hobi presipati iz šupljeg u prazno. Nemoj se pozivati na sudsje presude ako nisi sposoban za jednake kriterije.
U međunarodnom pravu ne postoji ni pojam "prekomjerno granatiranje" pa je ipak tužiteljstvo na osnovu toga temeljilo optužnicu protiv Gotovine.
Tutnjavac wrote: 5. Nađi tabelu pa ćeš vidjeti. Ima negdje na ovom forumu. I nađi visokog oficira Armije BiH osuđenog za nešto osim da nije kaznio počinitelja zločina.
Ajmo za tabelu. Možeš li je ti okačit ili ću morat tražit?

Što se tiče visokih oficira Armije malo ih je osuđeno, premalo, ali eto šta se može. Ostaje utjeha to što su sami sebi sudili.
ocuban

#1440 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

sokkia wrote:
Misliš na Sjeverni Logor?
Je ono je bilo podlo, ali nisu se ni oni usrećili.
Nego šta mislite o mudžahedinima, tim hrabrim borcima za građansku BiH? Čujem da su i oni djelovali u sr. Bosni. kakav je njihov značaj?
Tutnjavac

#1441 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

ocuban wrote:
Tutnjavac wrote:1. Kako je priznalo vidi se u Bobanovom dogovaranju s Karadžićem, primjerice. Ili u ona dva Kordićeva dokumenta što jučer postavih.
Tim nisi negirao ono šta sam rekao.
Ako nisi znao sastanci u karađorđevu, Grazu i td. su bili organizirani pod nadzorom MZ. Tamo su svi bili pozvani i o svemu je se pričalo.
Ako želiš potraži, a ako ti se ne da ja ću pokušati naći dokumente di su sličnu stvar potpisali bošnjački i srpski predstavnici.
Tutnjavac wrote:2. Kani se zaglavlja. Osim ako ne želiš biti duhovit.
ne shvaćam zbog čega bi se okanio jednog važnog detalja. Možda zato što ti nemaš odgovor na to pa da ti malo olakšam?
Tutnjavac wrote: 3. Gdje je to Armija etnički očistila teritorij, kao HVO u Stocu i Čapljini naprimjer ili VRS u Prijedoru?
Nemoj u ovu priču uvlačiti VRS. Slažem se da je ta vojska uradila najviše zločina, ali ovo je očito tema HVO vs. ABiH.
Pa evo Bugojno, pa ako želiš slobodno počni po drugim jjestima sr. Bosne.

Nego kažeš HVO etnički očistio Stolac i Čapljinu? Kad?
Tutnjavac wrote: 4. Haaške presude nemaju nikakve veze sa ocjenjivanjem je li neka država počinila agresiju ili nije. Agresija uopšte nije pravna kvalifikacija kojom se ICTY koristi. Radi se o tome da se u presudama pojedinim zločincima ili grupama jasno Vijeće odredi da se radilo o "međunarodnom sukobu" u kojem su učestvovale te i te zemlje. Ti tu priču o Srbiji crpiš iz presude Međunarodnog suda pravde. Ta presuda uopšte nije bila fokusirana na agresiju nego na odgovornost za genocid, što je i utvrđeno! Znači, imaš dosta slučajeva/predmeta gdje je utvrđen "međunarodni karakter sukoba" i onda je to gotovo. Među ostalim, to je utvrđeno i u presudi Kordiću...
Smiješan si tip kojem je očito hobi presipati iz šupljeg u prazno. Nemoj se pozivati na sudsje presude ako nisi sposoban za jednake kriterije.
U međunarodnom pravu ne postoji ni pojam "prekomjerno granatiranje" pa je ipak tužiteljstvo na osnovu toga temeljilo optužnicu protiv Gotovine.
Tutnjavac wrote: 5. Nađi tabelu pa ćeš vidjeti. Ima negdje na ovom forumu. I nađi visokog oficira Armije BiH osuđenog za nešto osim da nije kaznio počinitelja zločina.
Ajmo za tabelu. Možeš li je ti okačit ili ću morat tražit?

Što se tiče visokih oficira Armije malo ih je osuđeno, premalo, ali eto šta se može. Ostaje utjeha to što su sami sebi sudili.
Uz dužno poštovanje, ako je tebi smiješno kad se neko [ko se ne slaže s tobom] potrudi da ti objasni nešto (što, uostalom, na isti način tumače hrvatski zvaničnici kad analiziraju odnos Srbije prema ratu u Hrvatskoj) - onda stvarno neću više na ozbiljan način da ulazim u ove diskusije.

Možeš napisati šta hoćeš, i to da je moja mati klala hrvatsku nejač - oficijelno: JEBE MI SE.
ocuban

#1442 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

Tutnjavac wrote: Uz dužno poštovanje, ako je tebi smiješno kad se neko [ko se ne slaže s tobom] potrudi da ti objasni nešto (što, uostalom, na isti način tumače hrvatski zvaničnici kad analiziraju odnos Srbije prema ratu u Hrvatskoj) - onda stvarno neću više na ozbiljan način da ulazim u ove diskusije.

Možeš napisati šta hoćeš, i to da je moja mati klala hrvatsku nejač - oficijelno: JEBE MI SE.
E nećemo tako!!!

Ti nisi ništa dokazao već si ponovio 100 puta ponovljene mantre.

Spominjao si broj mrtvih, pa kažem hoćeš li ti postaviti, ako nećeš ti ja ću pronaći.

Kažeš okani se zaglavlja di jasno piše da je se HB smatrala dijelom BiH?!

Kažeš da je HVO etnički očistio Stolac i Čapljinu! kažem postavi brojeve. Jer vjerovao ilki ne ima dosta Bošnjaka koji te gradove ne znaju pronačći ni na karti, ali čuli su nešto.
poseban vic je bio kad je me jedan sarajlija prošle godine uvjeravao da su Bošnjaci prognani iz zap. Hercegovine. :lol:
Da nisi i ti slučajno jedan od onih koji vjeruju u to?
sokkia

#1443 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Nego šta mislite o mudžahedinima, tim hrabrim borcima za građansku BiH? Čujem da su i oni djelovali u sr. Bosni. kakav je njihov značaj?
no, šta ti misliš o njima ?
nemoraš ni odgovorit jer znam unaprijed kakav bi odgovor bio.
za razliko od tebe i još mnogih drugih koji su o njima samo slušali ja sam sa njima jedno vrijeme boravio i ratovao rame uz rame.
ovo cu ti reci a do tebe je hoceš vjerovati-
naredba uoci akcije je bila:žene djecu i starce ne dirati, naoružani borci nam ne trebaju živi-
poenta toga im je bila da se vojnik u borbi nema šta predavati, jer se ni sami nisu nikad predavali.
ja sam im licno zahvalan do neba jer su došli ovdje ginuti i braniti ovaj narod kad je MZ nametnula embargo na oružje koji je pogodio samo Bošnjake ( to je uostalom i Bil Clinton javno priznao)
ocuban

#1444 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

sokkia wrote:
no, šta ti misliš o njima ?
nemoraš ni odgovorit jer znam unaprijed kakav bi odgovor bio.
za razliko od tebe i još mnogih drugih koji su o njima samo slušali ja sam sa njima jedno vrijeme boravio i ratovao rame uz rame.
ovo cu ti reci a do tebe je hoceš vjerovati-
naredba uoci akcije je bila:žene djecu i starce ne dirati, naoružani borci nam ne trebaju živi-
poenta toga im je bila da se vojnik u borbi nema šta predavati, jer se ni sami nisu nikad predavali.
ja sam im licno zahvalan do neba jer su došli ovdje ginuti i braniti ovaj narod kad je MZ nametnula embargo na oružje koji je pogodio samo Bošnjake ( to je uostalom i Bil Clinton javno priznao)
Klasična šok jedinica koja je bila najhrabrija kad je se trebalo iživljavati nad zarobljenicima, odrubljivati glave i tako.

Koliko sam uspio pohvatati HVO vojnici ih se nisu plašili u borbi, druga je priča što nitko nije htio da ga ti uhvate.
Inače o učinku tih mudžahedina dovoljno govori to da je u sr. Bosni poginuo glavni emir svih mudžahedina u Europi, te još neke glavešine koje su bile povazane i s al kaidom. Sve u svemu ako ćemo gledati čisto vojnik učinak ništa posebno.

Što se tiče sankcija ni Hrvatska nije bolje stajala na početku rata. A šta tek reći o Hrvatima u BiH koji su goloruku zaustavili kolonu tenkova na Pologu i koji su početak rata dočekali s nekoliko lovačkih pušaka.

Ne sporim da su Bošnjaci početak rata dočekali u teškom položaju, ali dio krivnje snosi i političko vodstvo koje se nije znalo pripremiti. Na kraju krajeva kad je početkom rata Karadžić održao onaj govor di je rekao da će Muslimani iz BiH nestati skoro nijedan vaš političar nije vjerovao da je on ozbiljan, već su mislilki da se radi o buncanju luđaka koji to govori tek onako radi reda.
kingofsnake

#1445 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kingofsnake »

ocuban wrote:
sokkia wrote:
Njihov značaj u Srednjoj Bosni je bio takav da su se hrabri bojovnici sasirali kad čuju da dolaze. Sjećam se kako su kažnjavali hrabre HVO snajperiste koji su djelovali po civilnom stanovništvu u Travniku. Na početku sukoba ih je bilo 4,5 koji su hrabro djelovali po Travniku i okolnim mjestima. Nisu dugo djelovali, jer su ih mudžahidi jednog po jednog...

Može se danas o njima pričati svašta, ali istina je da su nam itekako valjali tih godina.
Tutnjavac

#1446 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Previše značaja predajete tim strancima. Njih nikada nije bilo više od 1.000, ni u najnapuhanijim prognozama. Nisu svi bili članovi El-Mudžahida, postojalo je više grupa, među njima najpoznatija "Zubejrova grupa", koja je djelovala samostalno na ivici kriminala. Čak je 1995., poslije Vozuće, Armija očekivala da se Zubejrova grupa i El-Mudžahid međusobno porokaju.

Prema dokumentu 3. korpusa od 7. maja 1995. u odredu El-Mudžahid [koji je jačine jednog bataljona, sve do septembra 95., kada ih pojačavaju značajnim brojem lokalnih boraca i kada broje 1774 vojnika] ima 252 borca stranog porijekla. Tad, u maju, imali su i 178 domaćih boraca. Tada je na spisku 40 ranjenih boraca. Znači, ukupno je u maju ta jedinica imala 470 boraca (+ oko 40 neborbenih članova jedinice).

Svako ko je pročitao barem izvode iz presuda Deliću, Hadžihasanoviću i Kuburi, vidi da su strani dobrovoljci bili veliki problem Armiji BiH, odnosno Trećem korpusu, u čiju su zonu odgovornosti (Mehurić u dolini Bile, prva baza) ušli na proljeće 1993. (sve preko Hrvatske, čuda velikoga).

Osim uspjeha na Vozući i Pišanoj Jelici (iznad Jezera, između Vlašića i Teslića), ostale akcije stranih dobrovoljaca mogu se svesti na: 1. stalno maltretiranje nemuslimana, 2. često maltretiranje muslimana koji nisu dovoljno muslimani po njihovim mjerilima, 3. narušavanje reda i mira, 4. destabilizacija lokalnih jedinica Armije (nagovaranje boraca da iz običnih brigada prelaze u El-Mudžahid), 5. česti sukobi na ivici oružanog incidenta sa vojnicima Armije BiH, 6. redovno ucjenjivanje Koprusa i operativnih grupa da će ući u akciju samo ako sve bude onako kako oni hoće, 7. često propagandno djelovanje kojim su se omalovažavale strukture Armije i bh. političke vlasti (čak i A. Izetbegović, koji ih je trpio).

Većina rukovodstva Armije bila je protiv njih. Služba vojne bezbjednosti je u maju 1995. napravila plan akcije "Vranduk" (isti tip akcije kao i one protiv Cace i Ćele) da naprosto razbije sve strukture, ali je ta akcije redovno ometana od političkih strukura i policijske linije (direktno pod kontrolom SDA).

Delić i Hadžihasanović, koji su - ironično - u Haagu završili uglavnom zbog mudžaheidna, bili su strašno protiv njih, od samog početka, protiv njihove integracije u Armiju, protiv načina na koji im je data poluautonomija u ABiH.

Za podršku mudžahedinima najveći je krivac Sakib Mahmuljin. Još kao član Glavnog štaba i kao član komande 3. korpusa... bio je jedini oficir kojeg su poštovali i s kojim su htjeli komunicirati.

Najodvratniji zločini koji su počinili pripadnici Armije BiH - to su zločini odreda El-Mudžahid, strani dobrovoljci: odscijecanje glava... itd... Veliki broj zapaljenih vjerskih objekata i uništenih grobalja, katoličkih i pravoslavnih, u Srednjoj Bosni, krivica je upravo tih dobrovoljaca.

Vrh Armije je popušio u Haagu samo zbog njih.

Uz pomoć njih napravljen je bauk terorizma bosanskih muslimana, raširena je vehabijska verzija islama i političkog islama totalno nesvojstvena Bošnjacima i potpuno pogubna u Evropi.

Malo, malo koristi, kratkoročne i puno, puno dugoročne štete!

PS

Glavni emir stranih dobrovoljaca, šejh Enver Šaban, nije poginuo u borbi. Poginuo/ubijen je u okršaju s hrvatskom policijom na punktu u Žepču, zajedno sa Ebu Harisom, vojnim liderom jedinice i još trojicom drugih stranaca. Formalno gledano, ubijeni su jer se nisu htjeli zaustaviit na drugom punktu, uz sva upozorenja. Armija, a ni civilna policija, nisu insistirale da se rasvijetli ovaj slučaj. Ubijeni su 14. decembra. Tad je već sve bilo riješeno, Dayton dogovren, Alija obećao da će stranci otići, njima sve objašnjeno, iako je SVB Armije stalno insistirala na oprezu jer je moguće da se Arapi pobune protiv lokalne vlasti.
sokkia

#1447 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

vec sam rekao, bio sam neposredni svijedok kakvi su borci , i ja im kapu skidam do poda.
da je bilo u svaku cetu domacih boraca ubaciti recimo 5-6 muđehidina ,ucinak cete bi se udvostrucio ako ne i više.
djelovali su kao motor pokretac na cjelu cetu.
druge stvari kao, ko ,šta, kako, odakle i sve druge peripetije niti me zanimaju niti sam bio upoznat .
ovo što @tutnjevac napisa je uglavnom tacno o njima.
Tutnjavac

#1448 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

sokkia wrote:vec sam rekao, bio sam neposredni svijedok kakvi su borci , i ja im kapu skidam do poda.
da je bilo u svaku cetu domacih boraca ubaciti recimo 5-6 muđehidina ,ucinak cete bi se udvostrucio ako ne i više.
djelovali su kao motor pokretac na cjelu cetu.
druge stvari kao, ko ,šta, kako, odakle i sve druge peripetije niti me zanimaju niti sam bio upoznat .
ovo što @tutnjevac napisa je uglavnom tacno o njima.
Ja ne sporim to, to da su se borili ko ludi i ginuli, često i namjerno. Zato su jedna-dvije dotad neprobojne kote/linije i osvojene, jer je pješadija išla dok ne pogine ili ne osvoji.

Sad, ja to gledam iz šire perspektive...
sokkia

#1449 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

ono koliko sam ja iz svoga ugla mogao o njima prosuditi jeste da su tu bile dvije vrste tih boraca.
jedna je bila oni "pravi" koji su došli iskljucivo u ime Allaha i kojima je takoreci bio cilj poginuti u borbi.
cak je recimo bio jedan koji je imao tri vlastite bušotine nafte u S. Arabiji i još mnogi koji su imali sve u životu.
druga grupa je bila koji su došli bukvalno iz cjelog svijeta i koji su imali raznoraznih problema bilo sa zakonom ili po drugim pitanjima i tražili su utocište u BIH.
ti i jesu pravili najviše problema.
ja nisam mogao svojim ocina vjerovati kada jedan popi cašicu šljive- a taj isti je na Meokrnju zarobio cetnicku pragu :)
Tutnjavac

#1450 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

sokkia wrote:ono koliko sam ja iz svoga ugla mogao o njima prosuditi jeste da su tu bile dvije vrste tih boraca.
jedna je bila oni "pravi" koji su došli iskljucivo u ime Allaha i kojima je takoreci bio cilj poginuti u borbi.
cak je recimo bio jedan koji je imao tri vlastite bušotine nafte u S. Arabiji i još mnogi koji su imali sve u životu.
druga grupa je bila koji su došli bukvalno iz cjelog svijeta i koji su imali raznoraznih problema bilo sa zakonom ili po drugim pitanjima i tražili su utocište u BIH.
ti i jesu pravili najviše problema.
ja nisam mogao svojim ocina vjerovati kada jedan popi cašicu šljive- a taj isti je na Meokrnju zarobio cetnicku pragu :)
Možda nije relevantno kao tvoje iskustvo, ali ja sam iz jednog mjesta gdje su privremeno imali bazu, i gdje su neki ostali u okviru regularne jedinice (jedne čete). Poginulo ih je desetak u tom kraju, neki od njih maloljetni.

Neki od njih su bili fanatici, koji su stvarno ganjali cure u hlačama i majicama kratkih rukava po selima. A neki su bili ko i svaki drugi momak od dvadeset-dvajespet godina: tražili su šta na belegiju. :) Neki su se družili s lokalnim momcima i previše, pa su morali bit na kazanu mještana ili regularnih jedinica, jer su ih braća otpisala. Neki su mještane tretirali ko zadnju stoku, nepismenu i polunevjerničku, a neki su se opet skroz uklopili...

Slažem se da su bile dvije vrste stranih dobrovoljaca: iskreni idealisti i sumnjiva lica od kojih su mnogi surađivali sa stranim službana (potvrđeno u dokumentima SVB, policije i kasnije obaviještajne agencije Federacije BiH). Ovi drugi su se istakli kasnije u mnogim incidentima: Handala i ostali... :)

Neki su ostali živjeti u Bosni i regularno žive, bave se poljoprivredom, biznisom i slično... Ono, žive mirno, nakon godina provjera i upada IFOR-a...

Imam negdje baš opširnu analizu svih tih sukoba i grupa, ko od njih odaje podatki Armij, a ko je radio sa SIS-om cijeli rat i poslije rata... Ne mogu sad naći, na poslu sam...
Post Reply