Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
A1B

#1426 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A1B »

poznanik wrote:Želi li neko riješiti problem vodosnabdijevanja, neka se organizira i ode pred zgradu Vlade, tamo je i početak i kraj svih vodo-problema Sarajlija, nije ovdje na forumu :-)
jes ViK-ni im ga :D
mahalas505

#1427 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mahalas505 »

poznanik wrote:Želi li neko riješiti problem vodosnabdijevanja, neka se organizira i ode pred zgradu Vlade, tamo je i početak i kraj svih vodo-problema Sarajlija, nije ovdje na forumu :-)
Upravo ovo sto je napisano je sustina gore u komentaru @poznanik -a, i ne kontam sta se vise ljudi zale ovdje, sad izbori bili, i to lokalni(vjerovatno su glasali ljudi koji trenutno zive tu, a ne neki peti deseti). Ovo je lokalni problem i naravno ako je vodosnadbjevanje toliki problem glasali su za stranku koja je obecala rjesavati goruce lokalne probleme.

Mislim da ova tema uopce vise nema smisla.
mali_balon

#1428 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mali_balon »

mahalas505 wrote:
Upravo ovo sto je napisano je sustina gore u komentaru @poznanik -a, i ne kontam sta se vise ljudi zale ovdje, sad izbori bili, i to lokalni(vjerovatno su glasali ljudi koji trenutno zive tu, a ne neki peti deseti). Ovo je lokalni problem i naravno ako je vodosnadbjevanje toliki problem glasali su za stranku koja je obecala rjesavati goruce lokalne probleme.

Mislim da ova tema uopce vise nema smisla.
S tim sto je najveci lokaln problem bio ko ce biti nacelnik u Srebrenici, kako je Dodik negirao genocid, zajebantski plakati, ko je ljepo ispao a ko ruzno na plakatima, gramaticke greske istih, zajebantsko unisteni glasacki listici, nacelnici rjesavaju problem treceg entiteta, dovode investitore, daju 13-u penziju, mozemo do ujutru nabrajati. O svemu i svacemu se raspravljalo i sve se obecavalo ali..... narod ovca
I tako se vrtimo u krug zadnjih 15godina, sad ce parlamentarni izbor, tu se treba rijesiti problem vodosnadbijevanja jer je ViK kantonalno preduzece, ali jok tad ce biti vazniji treci entitet, drzava za cojka, strasni Dodik, velika srbija, velika hrvatska itd itd itd .... Pa ce proci i to a mi opet pisato ovdje kako nema vode, kako treba izaci pred vladu, ne placati racune, gradjanski neposluh....
Logovan

#1429 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Logovan »

nermin.padez wrote: Međutim, za neke veće radove, koji bi gubitke doveli na razumnu mjeru, bi trebalo minimalno pet godina i stotine miliona KM. Što je najžalosnije, svi glavni vodovi su po gradu i kad bi se počela popravka, onda bi morao biti zaustavljen saobraćaj, nastali bi drugi problemi.
:run: Jebo te :shock: :shock: BRUKA I SRAMOTA!!!!
Mračajski proto

#1430 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Mračajski proto »

Ma hajmo napraviti stranicu na fb, da dignemo pobunu preko nett-a, uključiti svu raju da lajka i od nas dosta.
Max Bunker

#1431 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Max Bunker »

Jel' ima sta od protesta ?
A1B

#1432 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A1B »

ima, ima :lol: :lol:
VjecitiStudent

#1433 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Hajlac wrote: ...
"Neposredno nakon rata gubici su pali za 20 posto i nije nikakav ogroman zahvat i sada ih spustiti, jer ih obično uzrokuju veliki kvarovi, koji se mogu vidjeti golim okom. Međutim, za neke veće radove, koji bi gubitke doveli na razumnu mjeru, bi trebalo minimalno pet godina i stotine miliona KM. Što je najžalosnije, svi glavni vodovi su po gradu i kad bi se počela popravka, onda bi morao biti zaustavljen saobraćaj, nastali bi drugi problemi. Nije to jednostavan poduhvat, ali se nešto mora uraditi, jer ovako više ne može", ističe naša sagovornica.
...
Nas "strucnjak" izgleda ne zna da je cijevi moguce popravljati i bez kopanja.
Sto znaci davanje posla nekoj stranoj firmi, pa je onda i IMT puno manji, zato valjda takvo rjesenje i ne postoji.
sinuhe

#1434 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sinuhe »

Koje cijevi ako je gubitak 70% :?
Forsaken

#1435 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Forsaken »

Dakle Sarajevo u biti konzumira samo 30% od navedene cifre vode? Znaci da smo pravo stedljivi.
miki.ba

#1436 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by miki.ba »

VjecitiStudent wrote:
"Neposredno nakon rata gubici su pali za 20 posto i nije nikakav ogroman zahvat i sada ih spustiti, jer ih obično uzrokuju veliki kvarovi, koji se mogu vidjeti golim okom. Međutim, za neke veće radove, koji bi gubitke doveli na razumnu mjeru, bi trebalo minimalno pet godina i stotine miliona KM. Što je najžalosnije, svi glavni vodovi su po gradu i kad bi se počela popravka, onda bi morao biti zaustavljen saobraćaj, nastali bi drugi problemi. Nije to jednostavan poduhvat, ali se nešto mora uraditi, jer ovako više ne može", ističe naša sagovornica.
...
Sto znaci davanje posla nekoj stranoj firmi, pa je onda i IMT puno manji, zato valjda takvo rjesenje i ne postoji.
Da pricao sam o tome.
Švabe popravljaju cijevi bez iskopane rupice, al ne mogu pronaci klip, jbg.
Cossack

#1437 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Cossack »

miki.ba wrote:
VjecitiStudent wrote:
...
Da pricao sam o tome.
Nesto na ovom principu?

http://www.youtube.com/watch?v=ySqvnqINvCk
neki

#1438 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

Tesko se ovo moze primjeniti na malim presjecima cijevi kakvi su u Sarajevu najcesci
miki.ba

#1439 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by miki.ba »

Cossack wrote: Nesto na ovom principu?

http://www.youtube.com/watch?v=ySqvnqINvCk
Slicno tome, otvori se cijev sa jedne i druge strane, uvuce se masa koja se napuše i zacepi cijev, garancija 50 god.
Ovo je Americki klip, a znamo kakve su kod njih cijevi megalomanske.
nineinchnails

#1440 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nineinchnails »

Stvarni uzroci nestasice:
Tadasnje vlasti, nakon rata (uglavnom SDA) donosi odluku da sve izbjeglice imaju pravo sebi napraviti kuce u okolini Sarajeva: Vogosca, Brijesce, Buljakov potok, Buca potok, Ilidza, Hum, Mojmilo. Kuce se stihijski prave bez ikakvog smisla i reda, bez urbanistickog plana, bez dozvole ijedne. Na divlje se prikljucuju na vodovodnu mrezu, oni koji apsolutno nemaju svijesti o tome da mogu nekoga ugroziti. Imaju sluha samo za svoj licni interes: neka ja imam vodu, zaboli me za komsiju. Razvaljuju cijevi, ugradjuju i nadogradju slaufe i cesme kako njima odgovara. Sve to curi na sve strane, ali njih to ne interesuje jer NIKO NE PLACA VODU.
Na kraju su ugrozili sve nas, sve koji ovdje zivimo godinama po urbanistickom planu, sa izgradjenom svijesti o stednji vode i pazimo da nijedna cesma ne curi, da se voda n erasipa nerazumno. Svaki kvar saniramo iste sekunde.
Zasto sada OPET imamo redukcije, nakon mjesec dana padavina? Zar se nije dovoljno vode akumuliralo? Vodu kontrolise onaj ko ima vlast. Ko trenutno ima vlast? Isti oni koji su je imali 1995. Samo zele da nam pokazu da su oni vlast. Pa eto, vi i dalje glasajte za njih, za iste one koji su donijeli odluke da uniste Sarajevo, i unistavaju ga vec 20 godina. Unistavaju vodosnabdijevanje perfidno i sistematski. Kada to uniste, unistili su grad, za sva vremena.
Do tada, vi glasajte za njih, a mi cemo da placamo vece cijene vode (jer oni ne placaju) i to jos uz redukcije, da bi nacelnikov rodjak na brdu Brijesce dobio vodu!
Last edited by nineinchnails on 16/10/2012 10:19, edited 2 times in total.
Troll_Happens

#1441 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Troll_Happens »

miki.ba wrote:
VjecitiStudent wrote:
...
Da pricao sam o tome.

mogu oni popravljati bez iskopane rupice ako cijevi ima kod nas je problem sto tih cijevi nema voda dolazi do potrosaca ne znam ni ja kako preko torabijevih planeta.. :run:
VjecitiStudent

#1442 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

neki wrote:Tesko se ovo moze primjeniti na malim presjecima cijevi kakvi su u Sarajevu najcesci
Moze, moze, cim se iskoraci iz domena domacih "strucnjaka" sve nekako moze

Tehnologija za popravku ima nekoliko, ova npr. moze krpati cijevi promjera od 2 to 48 incha (5 do 120 cm)
http://www.formadrain.com/frequently-asked-questions/

A sa ovom se krpaju cijevi od 3/8" do 4"
http://www.craftsmanpipelining.com/epoxy-pipe-lining/

Elem, sve moze, itekako moze.

Ali gdje je tu onda IMT, gdje su tu amidzici sa bagerima, dajdzici sa jeftinom kopackom snagom, braca sa masinama za asfaltiranje????
Troll_Happens

#1443 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Troll_Happens »

VjecitiStudent wrote:
neki wrote:Tesko se ovo moze primjeniti na malim presjecima cijevi kakvi su u Sarajevu najcesci

Tehnologija za popravku ima nekoliko, ova npr. moze krpati cijevi promjera od 2 to 48 incha (5 do 120 cm)

Ali gdje je tu onda IMT, gdje su tu amidzici sa bagerima, dajdzici sa jeftinom kopackom snagom, braca sa masinama za asfaltiranje????

problem je sto mi niti imamo ovakve opreme niti imamo obucene ljude da rade sa ovim masinama.. kad on nije u stanju sa obicnim bagerom da upravlja pa sjece sto plinske sto elektricne vodove... sta da mi dalje pricamo..
o nesposobnjakovicima koji ni vozove ne znaju voziti barem ove nove sto su dosli nego je potrebno da s njima sjede kolege iz HR. .toliko su sigurno da ima manje putnika nego osoblja u istim.. jadno.. :dance:
miki.ba

#1444 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by miki.ba »

Vjeciti to i govori, zovneš firmu i kažeš uradi to, završena stvar.
Domaci strucnjaci vozdra. :D
VjecitiStudent

#1445 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Jedan001 wrote:
VjecitiStudent wrote:

problem je sto mi niti imamo ovakve opreme niti imamo obucene ljude da rade sa ovim masinama.. kad on nije u stanju sa obicnim bagerom da upravlja pa sjece sto plinske sto elektricne vodove... sta da mi dalje pricamo..
o nesposobnjakovicima koji ni vozove ne znaju voziti barem ove nove sto su dosli nego je potrebno da s njima sjede kolege iz HR. .toliko su sigurno da ima manje putnika nego osoblja u istim.. jadno.. :dance:

Prosto ko pasulj, ko nema svoje, placa tuđe.

Ali ne trebamo se nista vise cuditi.
Sad zivimo u drustvu kakvog smo svi kreirali, na ovaj i onaj nacin, drustvu tragicnog neznanja i strasne korupcije.

Bosna i Hercegovina postaje sve vise zemlja treceg svijeta, Sarajevo, u kojem zivimo, je glavni grad takve zemlje, koji ce sve vise i cesce biti bez vode, grijanja, javnog prevoza.

Na tu se cinjenicu moramo navikavati.
BlackStone

#1446 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

Na čvili opet nema vode... :x :x :x :x :x :x :x :x :x
BlackStone

#1447 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

Pa hajde ako će se protestovati. Gdje je ta FB grupa? Kad su protesti? Najgore je što je ovo takav šupak od grada da će na ulice izaći samo oni koji su pogođeni, odnosno koji nemaju vode. A ostali će prst u uho, njih se to ne tiče.
Forsaken

#1448 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Forsaken »

nema ni na m. dvoru . reko lik: doce predvece zavrnuli da se napuni rezervoar :-)
brewer

#1449 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by brewer »

BlackStone wrote:Pa hajde ako će se protestovati. Gdje je ta FB grupa? Kad su protesti? Najgore je što je ovo takav šupak od grada da će na ulice izaći samo oni koji su pogođeni, odnosno koji nemaju vode. A ostali će prst u uho, njih se to ne tiče.
ja nemam vode cijelo ljeto u starom gradu ni po danu ni po noći. voda dođe samo od 6-9 ujutro i tada je moram skupljati u kanistere (ako nije žuta :D ). kupam se ko robinzon kruso :D za piće kupujem vodu jer voda iz cijevi stravično smrdi. sarajevo, capital of bosnia and herzegovina. 21. century.

problemi traju već godinama, a zadnja godina je KATASTROFALNA!

što je najgore niko mi ne vjeruje da ja stvarno u okviru 24 sata vodu imam samo 3 sata :lol:

prvo sam bio bijesan i to je trajalo godinu-dvije.
onda sam bio na rubu suza i to je trajalo naredne godinu-dvije.
a sad sam oguglao i kad ima vode u kanisteru (a da nije žuta :D )niko sretniji od mene.

pisao sam dopise vodovodu, svim izvrsnim direktorima, generalnom direktoru, premijeru kantona, ombudsmenu za ljudska prava. zvao sam vodovod milijardu puta. i jednostavno sam siguran da se problem svjesno zataškava na svim stranama.

ali nema veze. ja sam sretan radi ovoga. još jedan čvrst razlog da palim odavde brzinom svjetlosti i ne osvrćem se.
MedenoSrce

#1450 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by MedenoSrce »

Gdje je ta susha moze li neko da ih upita? Koliko je ta susha udaljena tramvajske linije, trolejbuske, autobuske, zracne ... majku mu da i ja preselim da mi bar kad vec vode nemam cipele nisu mokre
Post Reply