GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Filter

#1426 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Filter »

Gospoda Ministarka wrote:
valterbranisarajevo wrote:Pokrenuli su lavinu koja će ih odnijeti. Mnogi ljudi nisu znali kakve su ovi sve privilegije imali. Pretpostavljam da će se uskoro javiit policajci, vatrogasci, hitna pomoć, nastavnici, ljekari... i tražiti da i oni imaju npr topli obrok 12 KM ili naknadu za prevoz u novcu od 70 KM. Pošto kanton nema para za to moraće ga Grasovcima smanjiti na 8 KM i ukinuti im prevoz...Izrezali su granu na kojoj sjede i bojim se da će žestoko "ljosnuti" na zemlju....Zaiskali ste eto vam ga...
Zna se da Vlada treba da sreze plate Vodovodu, BHGAS-u, i RAD-u, evo izgleda i GRAS-u.
mogli bi malo i sebe potkaciti, makar 5%. simbolicno, ali bi se osjetilo na budzetu
byron

#1427 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by byron »

neo7 wrote:Ovaj gras je stvarno :shock: ...sta od njih neces doziviti :shock:

Inace, sinoc ulazimo u trolu, kad vozac i revizor "Dobro vece omladino, bujrum, bujrum" :shock: Ja se sjebo...

Jos na izlazu cujem govori nekom momku "Prijatno".
Samo je pitanje dana kad ce mrtva glava pasti zbog tih grasovaca :x
Gospoda Ministarka

#1428 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Gospoda Ministarka »

Filter wrote:
valterbranisarajevo wrote:Pokrenuli su lavinu koja će ih odnijeti. Mnogi ljudi nisu znali kakve su ovi sve privilegije imali. Pretpostavljam da će se uskoro javiit policajci, vatrogasci, hitna pomoć, nastavnici, ljekari... i tražiti da i oni imaju npr topli obrok 12 KM ili naknadu za prevoz u novcu od 70 KM. Pošto kanton nema para za to moraće ga Grasovcima smanjiti na 8 KM i ukinuti im prevoz...Izrezali su granu na kojoj sjede i bojim se da će žestoko "ljosnuti" na zemlju....Zaiskali ste eto vam ga...
Zna se da Vlada treba da sreze plate Vodovodu, BHGAS-u, i RAD-u, evo izgleda i GRAS-u.
mogli bi malo i sebe potkaciti, makar 5%. simbolicno, ali bi se osjetilo na budzetu
Bit ce to jos jedan u nizu SDPovog estetskog rjesavanja problema.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1429 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by PipiDugaDevetka »

Filter wrote:
http://skupstina.ks.gov.ba/node/2803 wrote: Obavijest

Na osnovu člana 134. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“-prečišćen tekst, broj: 25/10), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 28.06.2011. godine, donijela je slijedeći

Z A K LJ U Č A K

1. Utvrđuje se Nacrt zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, i stavlja na javnu raspravu.

2. Javna rasprava održaće se u kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanova i trajaće 45 dana.

3. Primjedbe, prijedlozi, sugestije zastupnika i mišljenja radnih tijela Skupštine dostavljaju se Vladi Kantona Sarajevo koja organizuje i provodi javnu raspravu.

4. Vlada Kantona Sarajevo dužna je da nakon provedene javne rasprave podnese Skupštini Izvještaj o rezultatima javne rasprave koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja kao i da da obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćni i pripremi Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo

Broj:01-02-21094/11 PREDSJEDAVAJUĆA
28.06.2011. godine SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO
S A R A J E V O
Prof. dr Mirjana Malić
''Prošla nana sa kolačima'' nakon 45 dana do kada su se mogle poslati sugestije na e-mail adresu:

[email protected]

Vidi temu koja je bila otvorena pravovremeno:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=89696
Međutim, nije bila naišla na veliki odziv forumaša.

NE PROPUSTI OSTALE JAVNE RASPRAVE, AKO HOĆEŠ DA NEŠTO UČINIŠ SJEDEĆI ZA PC-om I DAJUĆI SVOJE PRIJEDLOGE KAKO ŠTA DA SE RIJEŠI:
http://skupstina.ks.gov.ba/
skrol prema dolje i lijevo na stranici

Svi na internet-Internet demokratija za sve!
Filter

#1430 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Filter »

PipiDugaDevetka wrote: ''Prošla nana sa kolačima'' nakon 45 dana do kada su se mogle poslati sugestije na e-mail adresu:

[email protected]

NE PROPUSTI OSTALE JAVNE RASPRAVE, AKO HOĆEŠ DA NEŠTO UČINIŠ SJEDEĆI ZA PC-om I DAJUĆI SVOJE PRIJEDLOGE KAKO ŠTA DA SE RIJEŠI:

upratio sam temu, ali je otisla u smjeru koji je za mene spansko selo :roll: ev, pev itd, prvi put sam na temi cuo ove izraze

moglo bi se ponekad protabirit po ovoj stranici...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1431 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Filter wrote:
PipiDugaDevetka wrote: ''Prošla nana sa kolačima'' nakon 45 dana do kada su se mogle poslati sugestije na e-mail adresu:

[email protected]

upratio sam temu, ali je otisla u smjeru koji je za mene spansko selo :roll: ev, pev itd, prvi put sam na temi cuo ove izraze

moglo bi se ponekad protabirit po ovoj stranici...
Tek je to sa ''ev, pev'' bilo počelo od 21. septembra kada je ''nana sa kolačima'' već bila prošla,...nego ti na web. stranicu Skupštine Kantona, pa protabiri ostale Javne rasprave ili svrati na temu, pa će doći neka nova JAVNA RASPRAVA sa tematikom koja je tebi bliža.

Pozz.
@PDD,...EV (Etažni Vlasnik-Kojeg su izmajorizirali PEV-predstavnik etažnih vlasnika i upraviteljska firma)
The Realist

#1432 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

valterbranisarajevo wrote:Pokrenuli su lavinu koja će ih odnijeti. Mnogi ljudi nisu znali kakve su ovi sve privilegije imali. Pretpostavljam da će se uskoro javiit policajci, vatrogasci, hitna pomoć, nastavnici, ljekari... i tražiti da i oni imaju npr topli obrok 12 KM ili naknadu za prevoz u novcu od 70 KM. Pošto kanton nema para za to moraće ga Grasovcima smanjiti na 8 KM i ukinuti im prevoz...Izrezali su granu na kojoj sjede i bojim se da će žestoko "ljosnuti" na zemlju....Zaiskali ste eto vam ga... :lol:

SAMOSTALNI SINDIKAT OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA BiH: Želimo da se naknada za prijevoz isplaćuje u novcu!

Četvrtak | 29.09.2011.

Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH uputio je pismo premijeru Kantona Sarajevo Fikretu Musiću i ministru obrazovanja i nauke KS-a Emiru Suljagiću u kojem zahtijeva da Vlada KS-a donese odluku da se naknada za prijevoz sa posla i na posao uposlenika u osnovnom obrazovanju isplaćuje u novcu ili da se onim uposlenicima koji žele obezbijedi kupon javnog gradskog prijevoza

- Nećemo više dopuštati da se nefunkcionisanje javnih preduzeća, u ovom slučaju GRAS-a, prelama preko leđa uposlenika u osnovnom obrazovanju. Nećemo subvencionirati tehnološki višak i plate uposlenika GRAS-a, koje su čak i do 30 posto veće nego u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo, stoji u pismu.

Sindikat podsjeća da su uposlenici u osnovnom obrazovanju prisiljeni da iz svojih džepova "podupiru" sivu ekonomiju na način da kupone javnog gradskog prijevoza prodaju po ulicama Sarajeva, dajući negativan primjer učenicima i urušavajući svoj dignitet i autoritet pred onima koje odgajaju i obrazuju.

- U slučaju da naš opravdani zahtjev ne bude uvažen poduzet ćemo sve mjere sindikalne borbe s ciljem zaštite ekonomsko-socijalnog statusa našeg članstva, navedeno je u pismu.

(FENA/dg)
Nadam se će se svi dići i da će svi tražiti iste zahtjeve.

Koliko znam u zdravstvu također se odbija za zdravstveno osiguranje, tako da bi to trebalo odmah tražiti da se ukine, jer ako GRAS-ovic mogu imati besplatan prevoz, još dobijati novac za prevoz, znači duplo, onda ne znam zašto da zdravstveni radnici plaćaju zdravstveno osiguranje, uz naravno da se isplaćuje novac za prevoz. Nadam se i povećanju toplog obroka.

Školstvo bi trebalo tražiti da njihova djeca ništa ne plaćaju, nijedan vid školovanja, kao niti da trebaju davati novac za knjige i ostale stvari, uz naravno povećanje toplog obroga.

Tako i ostali.

Naravno, svi bi trebali tražiti povećanja plata, ipak je većina njih obrazovanija od radnika GRAS-a.

Znam da ovo nije moguće ispuniti i da se ne bi ispunilo (niti mislim da treba toliko zahtijevati), ali bi valjda primoralo njih da smanje sva primanja i davanja radnicima GRAS-a, te da smanje broj radnika, kako bi ostali mogao imati normalna primanja, koja bi im omogućila egzistenciju, ali bi ih također natjeralo da svi rade kako treba, a ne samo određen broj.
PipiDugaDevetka

#1433 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

The Realist wrote:
valterbranisarajevo wrote:Pokrenuli su lavinu koja će ih odnijeti. Mnogi ljudi nisu znali kakve su ovi sve privilegije imali. Pretpostavljam da će se uskoro javiit policajci, vatrogasci, hitna pomoć, nastavnici, ljekari... i tražiti da i oni imaju npr topli obrok 12 KM ili naknadu za prevoz u novcu od 70 KM. Pošto kanton nema para za to moraće ga Grasovcima smanjiti na 8 KM i ukinuti im prevoz...Izrezali su granu na kojoj sjede i bojim se da će žestoko "ljosnuti" na zemlju....Zaiskali ste eto vam ga... :lol:

SAMOSTALNI SINDIKAT OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA BiH: Želimo da se naknada za prijevoz isplaćuje u novcu!

Četvrtak | 29.09.2011.

Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH uputio je pismo premijeru Kantona Sarajevo Fikretu Musiću i ministru obrazovanja i nauke KS-a Emiru Suljagiću u kojem zahtijeva da Vlada KS-a donese odluku da se naknada za prijevoz sa posla i na posao uposlenika u osnovnom obrazovanju isplaćuje u novcu ili da se onim uposlenicima koji žele obezbijedi kupon javnog gradskog prijevoza

- Nećemo više dopuštati da se nefunkcionisanje javnih preduzeća, u ovom slučaju GRAS-a, prelama preko leđa uposlenika u osnovnom obrazovanju. Nećemo subvencionirati tehnološki višak i plate uposlenika GRAS-a, koje su čak i do 30 posto veće nego u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo, stoji u pismu.

Sindikat podsjeća da su uposlenici u osnovnom obrazovanju prisiljeni da iz svojih džepova "podupiru" sivu ekonomiju na način da kupone javnog gradskog prijevoza prodaju po ulicama Sarajeva, dajući negativan primjer učenicima i urušavajući svoj dignitet i autoritet pred onima koje odgajaju i obrazuju.

- U slučaju da naš opravdani zahtjev ne bude uvažen poduzet ćemo sve mjere sindikalne borbe s ciljem zaštite ekonomsko-socijalnog statusa našeg članstva, navedeno je u pismu.

(FENA/dg)
Nadam se će se svi dići i da će svi tražiti iste zahtjeve.

Koliko znam u zdravstvu također se odbija za zdravstveno osiguranje, tako da bi to trebalo odmah tražiti da se ukine, jer ako GRAS-ovic mogu imati besplatan prevoz, još dobijati novac za prevoz, znači duplo, onda ne znam zašto da zdravstveni radnici plaćaju zdravstveno osiguranje, uz naravno da se isplaćuje novac za prevoz. Nadam se i povećanju toplog obroka.

Školstvo bi trebalo tražiti da njihova djeca ništa ne plaćaju, nijedan vid školovanja, kao niti da trebaju davati novac za knjige i ostale stvari, uz naravno povećanje toplog obroga.

Tako i ostali.

Naravno, svi bi trebali tražiti povećanja plata, ipak je većina njih obrazovanija od radnika GRAS-a.

Znam da ovo nije moguće ispuniti i da se ne bi ispunilo (niti mislim da treba toliko zahtijevati), ali bi valjda primoralo njih da smanje sva primanja i davanja radnicima GRAS-a, te da smanje broj radnika, kako bi ostali mogao imati normalna primanja, koja bi im omogućila egzistenciju, ali bi ih također natjeralo da svi rade kako treba, a ne samo određen broj.
Nadam se da će i moje bivše kolege policajci MUP Kantona zatražiti ovo isto!
Zamisli policajca preprodaje kupon, a kasnije tog istog švercera privodi!? Niđe veze :? :-)
The Realist

#1434 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

PipiDugaDevetka wrote: Nadam se da će i moje bivše kolege policajci MUP Kantona zatražiti ovo isto!
Zamisli policajca preprodaje kupon, a kasnije tog istog švercera privodi!? Niđe veze :? :-)
Nisam znao šta tačno da napišem za policajce, kakve pogodnosti da traže, ima dosta toga šta bi mogli tražiti, ali se nadam da će se svi podići, dok se ovo sa GRAS-om ne sredi.

Mada, ukoliko samo uspiju riješiti da se ne moraju kupovati kuponi, GRAS je već u problemima, jer mu primanja drastično opadaju u odnosu na planirana i morat će se rezovi praviti, a.B.d.!
kokuz_sa

#1435 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

policija i vojska ima besplatan gradski prevoz
znaci samo legitimaciju pokazes i eto
a mislim da policajci ne primaju naknadu za prevoz(nisam 100% siguran u ovo al eto)
The Realist

#1436 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

kokuz_sa wrote:policija i vojska ima besplatan gradski prevoz
a mislim da policajci ne primaju naknadu za prevoz(nisam 100% siguran u ovo al eto)
Neka traže nešto drugo, bilo šta, šta fali, nije uopšte bitno? Ako nema naknade za prevoz, neka traže, ili neka traže barem 20KM topli obrok, jer im treba energije, ako budu morali potrčati za nekim, bilo šta....

Stvarno je vrijeme da se red zavede u ovom gradu.
amrica

#1437 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amrica »

pise u oslobodjenje da samo ministarstvo obrazovanja placa 8.000.000 godisnje za kupone, 4 mil ucenici , 4 mil zaposleni :shock:
ultima_palabra

#1438 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ultima_palabra »

Ako ukinu to, eto ti i štrajka švercera 8-)
cappy_tempo

#1439 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cappy_tempo »

za vojsku nije istina. posto idem na posao sa vojskom u busu oni redovno kartu placaju,a rijetko koji od njih ima mjesecno. najvise oni zaguzvaju dok plate kartu
The Realist

#1440 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

amrica wrote:pise u oslobodjenje da samo ministarstvo obrazovanja placa 8.000.000 godisnje za kupone, 4 mil ucenici , 4 mil zaposleni :shock:
I ako im sve isplate, nije dovoljno za plate i naknade samo onog viška radnika, a kamoli za ostalo....
amrica

#1441 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amrica »

ultima_palabra wrote:Ako ukinu to, eto ti i štrajka švercera 8-)

ne znam sad kako je, ali kad je prije par godina uvedena obaveza kupovanja kupona (prije se mogao dobiti cash u iznosu kupona) pala je kupovina kupona, ni za 15 km se nije mogao prodati na drveniji.
kokuz_sa

#1442 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

cappy_tempo wrote:
za vojsku nije istina. posto idem na posao sa vojskom u busu oni redovno kartu placaju,a rijetko koji od njih ima mjesecno. najvise oni zaguzvaju dok plate kartu
ja u porodici imam profesionalnog vojnika i kad god naidje reve ili sta samo pokaze onu svoju vojnu knjizici i niko mu ni A ne kaze..
a vala ja se sjecam dok je vojska obavezna bila pa te regrutuju i odes u kasarnu i kasnije kad kuci ides samo si morao nosit vojnu knjizicu i da u njoj nije isteklo ti sluzenje vojnog roka
cappy_tempo

#1443 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cappy_tempo »

e ne znam kokuze, znam da svako jutro placaju kartu i ako je nema svadja sa revizorima bude.mozda ona vojska u rajlovcu je majorizirana pa im ne daju karte :mrgreen:
dječak sa šibicama

#1444 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dječak sa šibicama »

kukuruz_kokicar wrote:
O'zone wrote:Od jutros samo dva puta kombi otišao prema Širokači koliko sam ja uspio upratiti
Toliko o opravdanju nerada i gubicima zbog padinskih linija. U centru centra kasne i nemaju dovoljno vozila. Kakva Širokača i Reljevo. Banda neradnička. Da im se dukatima karta plaća malo bi im bilo za pokrasti.
Ne razumijem kakvi gubici zbog padinskih linija?

Kombi za Sirokacu i Komatin je svaki put, u 6 ujutro, u podne ili 9 navecer, pun ko sipak, ako ulazis na Vrbanja mostu, moze se desiti da ostanes visiti na vratima.

Ako su svi putnici platili kartu, onda je to itekako isplatna linija, a ako nisu, onda nije do putnika vec do vozaca i revizora.
cappy_tempo

#1445 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cappy_tempo »

najjace kad se revizor natakari kod vozaca i trazi kartu,a ko je mora kupiti izvodi neki filmski potez preko revizora da bi dao pare vozacu i da dobije kartu,a onaj kombi velik pravo pa ima prostora :mrgreen:
PipiDugaDevetka

#1446 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Nisu svi radnici u MUP Kantona ovlašteni radnici. Ima tamo računovođa, vezista, informatičara, TT stručnjaka, automehaničara....Oni primaju te kupone i učestvuju u akcijama koje šefovi narede, a jedna od akcija može biti i privođenje švercera-tapkaroša ispred/iza bivše Estrade.
cappy_tempo

#1447 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cappy_tempo »

na tvsa postavi neko pitanje zasto hoce da firma kupuje kupon direktor odgovara sa brzinom vozila,kako treba smanjiti vozila u centru pa da gras sve vozi i da svi mogu kasniti po 2h. Sta god ga pitaju nesta ljevo odgovara. Da nije smjesno bilo bi zalosno
cappy_tempo

#1448 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cappy_tempo »

evo potvrdili su da su gradjani krivi za sve,a ne gras i oni su svi fini,kulturni,a gradjani stoka obicna
Control panel

#1449 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Control panel »

cappy_tempo wrote:na tvsa postavi neko pitanje zasto hoce da firma kupuje kupon direktor odgovara sa brzinom vozila,kako treba smanjiti vozila u centru pa da gras sve vozi i da svi mogu kasniti po 2h. Sta god ga pitaju nesta ljevo odgovara. Da nije smjesno bilo bi zalosno
svako ima svoju pricu. oni svoju mi svoju.
Mikado

#1450 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Mikado »

cappy_tempo wrote:evo potvrdili su da su gradjani krivi za sve,a ne gras i oni su svi fini,kulturni,a gradjani stoka obicna
Pojedinici se mogu tako okvalifikovat

Image
Post Reply