Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Kona__

#1426 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Kona__ »

lelan wrote:trebam jedan savjet za salo na stomaku . nisam se mnogo udebljao tokom zime ,ali sve sto sam dobio masnih naslaga se zaljepilo po dnu stomaka , sada me interesuje kako da to skinem i kako srediti da se salo tu manje lijepi.
Stomak se skida u kuhinji, izbaci ugljikohidrate i šećer u bilo kakvom obliku i brzo će rezultati.
Btw, ne postoji salo u donjem dijelu stomaka, postoji salo na stomaku koje se uslijed gravitacije spusti dolje. :)
blesava

#1427 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by blesava »

ljudi se zavaravaju da jedu u "granicama" normale, ali to su obicno minimalno tri preobilna obroka dnevno.
Ja sada umjesto tri kifle za dorucak jedem tek jednu i onda rucam kuci kada dodjem neko varivo i to pola tanjura i vecera je ili voce ili eventualno solja mlijeka sa keksom, vocni jogurt ili nesto slicno, mrsam prilicno lako i brzo, bez neke pretjerane fizicke aktivnosti (umjerena setnja, pospremanje po kuci)
Tufna

#1428 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Tufna »

mogu se odreci svega, ali cokolade ne. slusala na tv-u da su suhe grozdice zdrava zamjena za cokoladu, al nije mi to to :D
radenska

#1429 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by radenska »

Danas se vagala i nakon tacno mjesec dana (uz prejedanje za prvi maj) 5 kg manje.
Dakle, nisam jela pite i hljeb uopce. Prvih dana kupvala onaj nabijeni cri hljeb sa cijelim sjemenkama i kako njega nisam mogla jesti potpuno sam odustala od toga.
Sokove apsolutno nikakve.
Od slatkisa jela Kinder Bueno dva ili tri puta sedmicno i to prijepodne.
Od voca najvise grejp, jabuke.
Par puta sedmicno limunada ujutro.

I da naravno, sad kako ne rade tramvaji od stanice, svaki dan pjesko od alipasinog do otoke, onda tramvajem do stanice i onda ponovo pjeske do drvenije. :D :D
blesava

#1430 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by blesava »

evo jos nesto sto sam isprobala na sebi, e sad ne znam da li ce na druge djelovati.
napr, ako zelim da smrsam samo jedem slatko kada osjetim glad, odnosno par kockica cokolade, bombonu ili nesto slicno. da mi potrebnu energiju i nekako me zasiti i tako jedan obrok mogu da preskocim. e sad koliko je to zdravo ne znam.
samo znam da sam kao tinejdjerka zivjela na cokoladi i cappy soku i bila sam prava mrsavica, od kad sam pocela da se "zdravo" hranim pocele su se taloziti kile.

eto tako
radenska

#1431 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by radenska »

Ja kako sam pocela jesti grah, buraniju, sve corbe, svo meso itd itd pocela sam se debljati. Kad sam zivjela na slatku i pastetama bila sam mrsavija 15 kg
petunija

#1432 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by petunija »

radenska wrote:Ja kako sam pocela jesti grah, buraniju, sve corbe, svo meso itd itd pocela sam se debljati. Kad sam zivjela na slatku i pastetama bila sam mrsavija 15 kg
Možda se radi o tome u koje vrijeme jedeš i koliki je razmak između obroka?
Ja sam se najviše udebljala (imala 75kg na 171cm :oops: :x ) kad sam kao htjela smršati i onda po čitav dan nisam jela. Naravno, do uveče ogladnim kao vuk i onda kad nekontrolisano navalim...
Kad sam uvela red u ishranu, jela često manje obroke, pazila da kad osjetim da sam sita stanem sa hranom (iako mi bi mi godilo da nastavim) tu sam i počela mršati. Došla sam na 66-68kg/171cm, vrlo sporim tempom, ali to držim već par godina.
Izbjegavaj jesti kasno i ne odriči se ničega, samo pazi na količine :)
Sretno
dert

#1433 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dert »

......A da vi koji imate problema sa tezinom probate RATNI jelovnik :idea:
simbabimba

#1434 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by simbabimba »

dert wrote:......A da vi koji imate problema sa tezinom probate RATNI jelovnik :idea:
E jesi pamet prosuo.... :run:
Salah ad-Din

#1435 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Salah ad-Din »

Malo prosupljiti kasiku, fizicka aktivnost (minimalno pola sata dnevno) i uspjeh nece izostati ;)
lelan

#1436 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by lelan »

aktivnost je naj bitnija i redovni obroci i i zbjeci izgladnjivanje . bar ja mislim
Mr.Penguin

#1437 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

kojeime wrote:
Mr.Penguin wrote:
roki wrote:Kako su meni smijesni ljudi koji recimo odvajaju zumanjke i bjelanjke.Evo imam ja komsiju,on to tako odvaja,a svako malo se uvece prezdere,pojede pola hljeba,al izbjegava tjesteninu :lol: .Normalno se hranite,jer kad tad ce vam dopizditi misliti sta cete jesti svaki dan,brojati kalorije svaki dan,jesti dio jajeta itd.Meni dosadi za 7 dana,neznam kako je kod vas :D . Ko eto,debljao sam se 1-2-3-4 godine,ma cijeli zivot sam bio bucko i sad cu ja to zacas skinuti do ljeta da budem macho na plazi.
:lol: ovi sto zumance izbjegavaju ne znaju ni zasto ga izbjegavaju,
ja svaki dan 5 citavih jaja pojedem :D
Zbog holesterola mozda.
Imas dobar i los holesterol, pogodi koji je u jajetu.
pirmin

#1438 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Mr.Penguin wrote:
kojeime wrote:
Mr.Penguin wrote: :lol: ovi sto zumance izbjegavaju ne znaju ni zasto ga izbjegavaju,
ja svaki dan 5 citavih jaja pojedem :D
Zbog holesterola mozda.
Imas dobar i los holesterol, pogodi koji je u jajetu.
Prije nego nesto lupi...

http://istineilaziohrani.blogspot.com/search/label/jaja
pirmin

#1439 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Zaboravite priču o kolesterolu. Znanstveni dokazi da su masnoće i kolesterol opasni za srce ne postoje. Od pamtivjeka je ljudska vrsta živjela na hrani životinjskog podrijetla i to je bila izvorna hrana koje je omogućila opstanak. Jaja ptica, riba i slobodnih kokoši u predindustrijskim su kulturama smatrana Svetom hranom, i posebno se vodilo računa da ih u dovoljnoj mjeri dobiju trudnice i djeca. Iskustveno se znalo da jaja osiguravaju dobro zdravlje, jak imunitet i zaštitu od bolesti.

:!:
petunija

#1440 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by petunija »

pirmin wrote:Zaboravite priču o kolesterolu. Znanstveni dokazi da su masnoće i kolesterol opasni za srce ne postoje. Od pamtivjeka je ljudska vrsta živjela na hrani životinjskog podrijetla i to je bila izvorna hrana koje je omogućila opstanak. Jaja ptica, riba i slobodnih kokoši u predindustrijskim su kulturama smatrana Svetom hranom, i posebno se vodilo računa da ih u dovoljnoj mjeri dobiju trudnice i djeca. Iskustveno se znalo da jaja osiguravaju dobro zdravlje, jak imunitet i zaštitu od bolesti.

:!:

Ovo podvučeno je poenta, tada nije bilo pesticida i otrova kojima se danas tretiraju biljke i životinje.
Jaje ili bilo koja druga namirnica iz predindustrijskog doba i ista ta namirnica danas nisu isto. Ono što nas je onda liječilo sad nas ubija. A nemamo izbora :(
osim da sami sebi uzgajamo hranu i meso, što podrazumijeva drastičnu promjenu u načinu života, na koju će malo ko pristati.
Danaja

#1441 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Danaja »

Rezultat kavitacije u poliklinici Sunce (Zenica). Pa, ko ovo želi nek izvoli... :run: http://img204.imageshack.us/img204/8228/img00120o.jpg
http://img13.imageshack.us/img13/3559/img00123t.jpg
Walter76

#1442 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Walter76 »

Jedno pitanje. Vec neko vrijeme trcim, obicno je to navecer kada je svjeze. Ali radi nekih obaveza nisam vise u stanju navecer trcati i ostaje mi opcija da trcim ujutro, eh sad je pitanje. Ako trcim ujutro, ajmo reci ustanem oko nekih 5h ujutro i izadjem van trcati. Da li da prije toga doruckujem ili poslije? :-)
Hamo_copa_pitu

#1443 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Hamo_copa_pitu »

Ma samo sex i pripaziti hranu. Nema tu puno mudrosti.
johnny_blazze

#1444 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by johnny_blazze »

Walter76 wrote:Jedno pitanje. Vec neko vrijeme trcim, obicno je to navecer kada je svjeze. Ali radi nekih obaveza nisam vise u stanju navecer trcati i ostaje mi opcija da trcim ujutro, eh sad je pitanje. Ako trcim ujutro, ajmo reci ustanem oko nekih 5h ujutro i izadjem van trcati. Da li da prije toga doruckujem ili poslije? :-)
po pravilu uvijek na prazan zeludac trcis,treniras...
pakica_

#1445 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pakica_ »

johnny_blazze wrote:
Walter76 wrote:Jedno pitanje. Vec neko vrijeme trcim, obicno je to navecer kada je svjeze. Ali radi nekih obaveza nisam vise u stanju navecer trcati i ostaje mi opcija da trcim ujutro, eh sad je pitanje. Ako trcim ujutro, ajmo reci ustanem oko nekih 5h ujutro i izadjem van trcati. Da li da prije toga doruckujem ili poslije? :-)
po pravilu uvijek na prazan zeludac trcis,treniras...
ne bih se bas slozila s tim pravilom.. tijelo mora imati odredjenu dozu "goriva" koje je potrebno za trcanje.. dakle, nesto sa visokim stepenom UH, da tijelo ima dovoljno energije.. e sad problem je sto se to radi sat i po do dva prije kardia, tj. trcanja.. dakle, ti bi mor'o ustat u 3 da bi nesto zvakn'o i is'o trcat :lol:
u svakom slucaju, ne preporucujem praznog pupu, a ti vidi da ubijes neku bananu/corny ili tako neku glupost koja te nece natrpat nekih sahatak ranije, ako vec nemas lufta sat i po do dva prije treninga.
edit: i onda kad zavrsis s treningom, jedes proteine i vlaknaste tvorevine :lol:
Ali_G

#1446 Mrsanje - nacini ?

Post by Ali_G »

Fol tog trcanja i jeste da nema druge energije, pa da se iskoristavaju masti. Mozda pojesti neki najjednostavniji secer ujutru.
Mr.Penguin

#1447 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

Gorivo/energija - glukoza, salo, misici.

Tijelo napuni rezerve glukoze za 24 sata koje se nalaze u jetri i misicima, tako da se moze vjezbati na prazan stomak, jer je tijelo napunilo rezerve u toku prethodnog dana.

Ako budes ujutru prije trcanja jeo ugljikohidrate bilo koje vrste samo ces vise vremena potrositi u trcanju, prvo dok ne potrosis glukozu iz hrane, pa glukozu iz jetre i misica, pa tek ce onda krenuti tijelo da koristi salo kao energiju, moras znati kada stati da ne krene tijelo koristiti misice kao energiju.

Trci ujutru ako to podnosis i jedi poslije.
suzzy_q

#1448 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by suzzy_q »

Meni je pomoglo, manje hrane, manje masnoce, zeleni caj i 30 min treninga dnevno.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1449 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

Trcanje ujutru na prazan zeludac, da.

Tezi trening, ja bas ne bih mogla jer valja imat snage.
pakica_

#1450 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pakica_ »

e pa halalite na dezinformaciji, ja sam vazda prije nego sto cu na kardio u teretanu nesto prezivala, cisto da nije pJazno, da me ne smanta :lol: naravno, ne pola janjeta, nego bananu, glupost i onda run forrest, ruuuun!!
kako sj*bah koljeno, prosupljih kasiku jer mi je jedina aktivnost vodanje cuka.. i opet- kakve dijete, kakve trice.. nista bijelo (brasno, secer, riza) i nista cokoladno, 5-6 puta dnevno po malo (jes' kriza prvih par dana, dok se organizam ne navikne da nece dobit vise majstorsku porciju :lol: ) i odose kile nizbrdo.. hoho, idemo sad pik ponovo s tim, jer fakat nema sta nisam probala, ovo je najbolja stvar..
Post Reply