Pa mozes li skenirati taj interview nekako.Dr. Octagon wrote:Ne znam jel neko čitao intervju sa Ivicom Osimom u današnjem Oslobođenju.Kaže čovjek da nije mogao izaći sedmicu dana iz kuće od sramote poslije poraza.Dao je jedan realan osvrt na igru i nezalaganje igrača i objasnio u kom grmu leži zec.Toplo preporučujem za pročitati....
Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Edin H.
#1426 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
-
Dr. Octagon
#1427 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Čitao sam ga jutros u caffe-u,njihove su novine,ako ne zaboravim kupit ću novine pa ću skenirati i staviti.Usput,ako ih neko ima pri ruci super bi bilo da stavi......
-
nihoniho
#1428 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
@Korisničkoime
problem nase reprezentacije je u tome sto smo u vecini utakmica na terenu imali misimovica i medunjanina, igrace koji naprosto nisu sposobni istrcati dovoljnu kilometrazu i igrati duel igru. lige, klubovi u kojima igraju i koliko igraju , potvrdjuje tu cinjenicu. oni su klasicne "desetke", tip igraca koji se vise ne proizvodi jer je nerentabilan. njima pridodaj pjanica, koji je daleko pokretljiviji ali vrlo mekan i los u duel igri, i imas deficit , u sredini, koji je nenadoknadiv.
to ne dolazi do izrazaja protiv slabijih reporezentacija, ciji igraci su na slicnom fizicko-taktickonm nivou ili kada nam protivnik omoguci da kombinujemo ali kada ti se suprostavi tim koji je u stanju odigrati presig, ne dozvoliti kombinovanje, razbija nas. tome se mogu pripisati velike oscilacije u nasoj igri. utakmice u kojima smo sigurno pobjedjivali i utakmice u kojima smo ponizeni.
problem nase reprezentacije je u tome sto smo u vecini utakmica na terenu imali misimovica i medunjanina, igrace koji naprosto nisu sposobni istrcati dovoljnu kilometrazu i igrati duel igru. lige, klubovi u kojima igraju i koliko igraju , potvrdjuje tu cinjenicu. oni su klasicne "desetke", tip igraca koji se vise ne proizvodi jer je nerentabilan. njima pridodaj pjanica, koji je daleko pokretljiviji ali vrlo mekan i los u duel igri, i imas deficit , u sredini, koji je nenadoknadiv.
to ne dolazi do izrazaja protiv slabijih reporezentacija, ciji igraci su na slicnom fizicko-taktickonm nivou ili kada nam protivnik omoguci da kombinujemo ali kada ti se suprostavi tim koji je u stanju odigrati presig, ne dozvoliti kombinovanje, razbija nas. tome se mogu pripisati velike oscilacije u nasoj igri. utakmice u kojima smo sigurno pobjedjivali i utakmice u kojima smo ponizeni.
- Dupli_skalp
#1429 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
sve je o igri reprezentacije u baražu (a i u cijelim kvalifikacijama) rekao štraus, veliki gospodin i maestro, ivica osim u intervjuu u novinama (i avaz i oslobođenje). svaka riječ, svako slovo mu je zlatno.
dosta više uzdizanja kobajagi zvjezdica po novinama i portalima (između ostalog i ovog) i onda odu u portugal i popuše šesticu. sramota da ih je.
kome nije jasno, neka 100 puta pročita te intervjue.
dosta više uzdizanja kobajagi zvjezdica po novinama i portalima (između ostalog i ovog) i onda odu u portugal i popuše šesticu. sramota da ih je.
kome nije jasno, neka 100 puta pročita te intervjue.
- Lakat Jebić
#1430 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
pa imal ko taj intervju, sad je kasno da trazim novine...
- ganjeta
- Edin H.
- Šibicar
#1433 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Il' mi se čini,ili ćemo mi od slijedećih kvalifikacija domaće tekme igrati u Sarajevu,bar ove veće.Meni se tako čini po ovim Osimovim izjavama u zadnje vrijeme.Baš me zanima kako li će njemu igrači saopštiti da je Koševo ukleto.

- Edin H.
#1434 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Das mu statistiku da pogledaŠibicar wrote:Il' mi se čini,ili ćemo mi od slijedećih kvalifikacija domaće tekme igrati u Sarajevu,bar ove veće.Meni se tako čini po ovim Osimovim izjavama u zadnje vrijeme.Baš me zanima kako li će njemu igrači saopštiti da je Koševo ukleto.![]()
Mislio je i Pape da mogu na Kosevu, pa dobio po usima protiv Francuske.
Nije Kosevo ukleto nego nama jednostavno odgovara manji teren, bez atletske staze. A ima tu i mentalni faktor, stadion u Zenici je nas bastion.
Naravno da imamo toliko jaku reprezentaciju da se moze nadigravati sa protivnicima bilo bi nebitno gdje igramo, a ovako se uzdajemo i u nesto sto u biti ne bi trebalo da ima previse veze.
-
bahonnen
#1435 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Evo uradio sam OCR ove slike, ako je nekom draže da to ima u tekstualnom formatu (oprostite na eventualnim greškama, trudio sam se da ih popravim):
Oslobođenje, ponedjeljak 28. novembar/studeni 2011. godine (str. 31)
INTERVJU
Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju N/FSBiH
Igramo sporo, mislimo sporo
Razlika u trčanju između naših reprezentativaca i Portugalaca nije smjela biti toliko izražena, kazao je naš proslavljeni stručnjak
STID ZBOG PORAZA
Pet dana nisam izlazio u grad. Bilo me je stid. Ovo nije demagogija, nego je stvarno tako. Ipak, uspjeh je i što smo došli u situaciju da govorimo o neuspjehu, istakao je Ivica Osim
Predsjednik Komiteta za normalizaciju N/FSBiH Ivica Osim iskazao je niz svojih promišljanja o igrama i učinku naše reprezentacije u nedavno završenim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. On je uvijek bio i ostao zahvalan sagovornik za medije jer spada u red naših fudbalskih stručnjaka koji uvijek imaju reći nešto novo. 1 ovog puta bilo je tako.
Zašto u Zenici?
„Nelogično je da igraš u Zenici, a ne u Sarajevu. Nemam ništa protiv toga što smo bili domaćini u Zenici, ali se mora znati zbog čega je to tako. Dali je to tražio selektor ili igrači?! Ili si ekipa, ili nisi. Ne može publika pomoći jer ona neće ući u teren da bije protivničke igrače. Treba sačekati jedno vrijeme da se vidi i status Komiteta. Uočljiva je razlika između nas i drugih zemalja. Sada se više piše i govori o Pjanićevom golu za Romu, a zaboravlja se šta je bilo juče. Ne brinem se ja za Romu."
Štraus sa Grbavice izrazio je mišljenje da je ova selekcija BiH poimenice slabija od igračkog kadra reprezentacije, koji je nastupao u vrijeme ranijih selektora.
„Neki igraći su bili inkognito, dok ih Sušić nije pozvao u reprezentaciju. Selektor je imao hrabrosti da zovne nove igrače, a ne samo da igraju isti. Ranije generacije su mogle više. Nećemo ništa napraviti i plasirati se na veliko takmičenje dok se igrači miješaju u politiku. Problem je i to da sve što ne valja kod nas se lako zadržava."
Osim zamjera pojedincima iz reda reprezentativaca na njihovoj pretenziji koja se ispoljava u tome da vole šefovati. Prvi čovjek Komiteta za normalizaciju N/FSBiH istakao je da su fudbaleri plaćeni samo da igraju i treniraju.
„Trebamo postaviti ciljeve i biti objektivniji u procjenama. Ogromna je razlika u shvatanju obaveza u najkvalitetnijim reprezentacijama i našem interpretiranju fudbala. Ako ovo imamo u vidu, budućnost je tmurna, ali nije sve tako crno. Trebamo biti otvoreniji prema igračima i preko novina reći da ono što pružaju nekad nije dovoljno. Igrači moraju kolektivnije razmišljati i na socijalnoj osnovi. Svi u BiH su mislili samo o mečevima sa Portugalom. Samo se pričalo o reprezentaciji."
Osim je naglasio da se naši reprezentativci ne smiju ponašati poput, kako kaže, pijanih milionera.
„Ako ćemo ih prepoznavati po tome ko ima skuplji auto ili ljepšu djevojku, onda je to žalosno. Dešava se to i u Hrvatskoj, Srbiji... Većina novinara se uvlači igračima u svojim izjavama. Kada daju gol, to je čudo, a ukoliko povedu akciju sa centra iz koje se da pogodak, govori se o njihovom značajnom doprinosu. Kurs je neophodan za sve, pa i novinare."
Nekadašnji proslavljeni as i trener Željezničara konstatovao je da je većina fudbalera iz našeg državnog tima selektirana iz dijaspore i imala puno bolje uslove za napredak u karijeri.
„Red bi bio da ovi igrači to počnu vraćati državi koja bi sada trebala ubirati plodove, a ne samo oni. Recimo, reprezentacija je pomogla Senadu Luliću da realizuje transfer u Lazio. Mladim momcima udari slava u glavu. Misle da su oslobodili zemlju. Ne trebaju se tako ponašati."
Pozitivna klima
Osim tvrdi da je iz razgovora sa selektorom Sušićem saznao da su razmišljanja stratega Zmajeva o fudbalu korektna. Osvrnuo se i na meč odigran u Lisabonu.
„Razlika u trčanju između naših reprezentativaca i Portugalaca nije smjela biti toliko izražena. Imamo spor tim i igramo sporo. To je naš način razmišljanja. Svi gledamo i divimo se Barceloni. Teško je stizati nešto što se gradilo stotinama godina i nemoguće je to dostići za desetak godina. No, ima i dobrih stvari."
Kao jedan od razloga visokog poraza BiH od Portugala sa 6:2 u revanšu baraža za EP 2012, Osim navodi činjenicu da nas je protivnik pregazio ubitačnim tempom.
„Naši reprezentativci igraju u velikim klubovima i zato se to nije trebalo desiti. Pet dana nisam izlazio u grad. Bilo me je stid. Ovo nije demagogija, nego je stvarno tako. Ipak, uspjeh je i što smo došli u situaciju da govorimo o neuspjehu. Bilo je upitno da li ćemo nastaviti igrati u kvalifikacijama, a sada se ne zadovoljavamo time. Imamo dobru priliku da iskoristimo pozitivne stvari. Cijela država je živjela za reprezentaciju kada je igrala protiv Portugala"
Osim je kazao da je Sušićev posao da na ovoj formira novu ekipu u pozitivnoj klimi.
„Ne vjerujem da neki igrači mogu bolje. Svi pričamo da je sada velika šansa (kvalifikacije za SP 2014. u Brazilu, op.a). Trebamo biti vrlo korektni prema protivnicima. Jedan od ciljeva je da stvorimo ekipu koja će igrati zajedno duže vremena. Da smo prošli na Evropsko prvenstvo, fudbal bi počeo izlaziti iz problema. Popravili bismo infrastrukturu, a izgradio bi se i neki stadion", zaključio je Osim.
Zlatan RAŠIDOVIĆ
- Gandalf
#1436 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Planuo Benficin Luz, piromani navijači Sportinga
Na samom završetku utakmice, pristalice gostujuće ekipe zapalile su stolice na tribini na kojoj su se nalazile, a požar se prilično brzo raširio pa je moralo da interveniše više vatrogasaca.
Da "igranje sa vatrom" nije svojstveno samo navijačima u našoj zemlji i okruženju, potvrđuje i primjer iz lisabonskog gradskog derbija u kojem je Benfica sa 1:0 pobijedila Sporting.
Navijači Sportinga nisu se mirili sa porazom do kog je gostujući, lisabonski tim stigao iako je od 64. minuta imao igrača više na terenu.
Na samom završetku utakmice, pristalice gostujuće ekipe zapalile su stolice na tribini na kojoj su se nalazile, a požar se prilično brzo raširio pa je moralo da interveniše više vatrogasaca. Požar je nastao upravo na onom djelu stadiona gdje su tokom uzvratnog meča baraža bili smješteni navijači reprezentacije BiH.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
odavno mi jedna građevina nije bila mrža i odvratnija od tog poganog Luža -
za navijače Sportinga
Na samom završetku utakmice, pristalice gostujuće ekipe zapalile su stolice na tribini na kojoj su se nalazile, a požar se prilično brzo raširio pa je moralo da interveniše više vatrogasaca.
Da "igranje sa vatrom" nije svojstveno samo navijačima u našoj zemlji i okruženju, potvrđuje i primjer iz lisabonskog gradskog derbija u kojem je Benfica sa 1:0 pobijedila Sporting.
Navijači Sportinga nisu se mirili sa porazom do kog je gostujući, lisabonski tim stigao iako je od 64. minuta imao igrača više na terenu.
Na samom završetku utakmice, pristalice gostujuće ekipe zapalile su stolice na tribini na kojoj su se nalazile, a požar se prilično brzo raširio pa je moralo da interveniše više vatrogasaca. Požar je nastao upravo na onom djelu stadiona gdje su tokom uzvratnog meča baraža bili smješteni navijači reprezentacije BiH.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
odavno mi jedna građevina nije bila mrža i odvratnija od tog poganog Luža -
-
udrch
#1437 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Igranje preko bare nam može donijeti samo lošiji plasman na FIFA ljestvici..ganjeta wrote:Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine već je dobila dvije ponude za odigravanje prijateljskih utakmica u narednoj godini.
Za prvi termin u godini, onaj u fudbaruarskom terminu interes je iskazala reprezentacija Čilea koja je ponudila da ugosti naš državni tim. Čile je na FIFA rang listi najboljih svjetskih reprezentacija plasirana na 13. poziciji, što je dokaz o kvalitetu ekipe koja je zainteresovana za meč sa našim državnim timom.
Prijateljsku utakmicu protiv Zmajeva žele i Amerikanci. Ukoliko bi dogovor bio postignut, reprezentativci BiH u Sjedinjenim Američkim Državama gostovali bi narednoga ljeta.
Odgovori još uvijek nisu poslani, jer se čeka konačna odluka Safeta Sušića o ostanku na klupi BiH. Također, u N/FS BiH čekaju žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo, obzirom da se očekuju ponude za igranje utakmica i sa reprezentacijama učesnicima predstojećeg EP.
-
elSaik
#1438 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Ne mora značiti. Ukoliko pobijedimo dobit ćemo bodova. Istina, manje nego što bismo dobili da smo dobili bolje plasiranu europsku ekipu, ali ipak plus bodovi.
-
Korisničkoime
#1439 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Za način igre koji se forsira trebaju ti igrači profila Medunjanin i Misimović, tehnički jaki s preglednošću za igru mislim da je to razlog njihovog igranja. Sad ko je smislio način kako ćemo igrati i je li to što si ti napisao vidio protiv Francuza i Rumuna. Imamo nekad ili često previše kreativaca u na sredini ali nisu oni krivi što su kreativci i što svoj način igra ne mogu tek tako promjeniti i postati razbijači. Ono što hoću reći za njihove pozicije i za ono što oni znaju da igraju imaju dovoljno snage i kondicije izuzev Misimovića tu se slažemo po pitanju fizičke spreme. To je u biti sve što sam htjeo reći, protiv toga sam da od naših igrača sada pravimo kante koji nemaju fizičku spremu za 90 minuta i koji su mentalno labilni. Da smo ograničeni igračkim kadrom jesmo, da Sušić ne može roditi igrače na nekim pozicijama sasvim jasno, da je Portugal spram nas jaka i dobra ekipa sasvim sigurno tu ću se uvijek složiti ali da naši igrači nemaju dovoljno kvaliteta pa da baš MORAJU da popiju 6 komada i da baš MORAJU da budu ne jednom ne dva puta već tri puta razbijeni u jednom kvalif.ciklusu e tu se ne mogu složiti i mislim da se mora tražiti krivac i na drugim stranama a ne samo u njima.nihoniho wrote:@Korisničkoime
-
Ledenko
#1440 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Evo i Vugdalić reče da je Begović kriv za prvi gol.
- Edin H.
#1441 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
EkiLedenko wrote:Evo i Vugdalić reče da je Begović kriv za prvi gol.
-
Corola
#1442 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
To je rekao i prije meca................................Ledenko wrote:Evo i Vugdalić reče da je Begović kriv za prvi gol.
- mire - ložač
#1443 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Ma sva priča je suvišna dok ne vidim ko će nam biti selektor.
A opet bi mi bilo drago da to bude Sušić ( valjda neće više eksperimentisati ), sada zna kako se igra protiv velikih ...
Kontam da bi 2 boda iz dva meča protiv Grka bila k'o kuća !!!
A opet bi mi bilo drago da to bude Sušić ( valjda neće više eksperimentisati ), sada zna kako se igra protiv velikih ...
- Gandalf
- veljaca
#1445 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Bolje napisi DVA REMIJA ..... jer kada skontas od 6 samo 2 ispada malo - dok ponovo ne skontas da ce i oni od 6 osvojiti samo 2 ....mire - ložač wrote:Ma sva priča je suvišna dok ne vidim ko će nam biti selektor.
Ako zelimo na SP 2014 u duelu protiv Grcke moramo uzeti najmanje 4 boda .....
- zecko_kupuz
#1446 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Ne MORAMO nego trebamo uzeti barem 4 boda. To ljepše zvuči, ambiciozni smo i samouvjereni, ali ne stvaramo sebi negativan pritisak kao sa tim "moramo".veljaca wrote: Ako zelimo na SP 2014 u duelu protiv Grcke moramo uzeti najmanje 4 boda .....
- veljaca
#1447 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
zecko_kupuz wrote:Ne MORAMO nego trebamo uzeti barem 4 boda. To ljepše zvuči, ambiciozni smo i samouvjereni, ali ne stvaramo sebi negativan pritisak kao sa tim "moramo".veljaca wrote: Ako zelimo na SP 2014 u duelu protiv Grcke moramo uzeti najmanje 4 boda .....
Mada recimo:
1. trebas otici u granap - u vecini slucajeva povlaci da neces otici u granap .....
2. moras otici u granap - u vecini slucajeva povlaci da ces otici u granap .....
Znam ja da MORAS ima i negativnih konotacija, ali meni djeluje ipak jace i obavezujuce ....
-
bahonnen
#1448 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Mislim da obojica želite reći da ne treba ići na neriješeno, ali ako tako ispadne nije strašno...
Ako sam u krivu ispravite me.
Fol je u tome da ne upisujemo neriješeno prije tekme, tj. da idemo na maksimum koji se u tom momentu pruža, a da pri tome ne zanemarimo njihov napad.
Ako sam u krivu ispravite me.
Fol je u tome da ne upisujemo neriješeno prije tekme, tj. da idemo na maksimum koji se u tom momentu pruža, a da pri tome ne zanemarimo njihov napad.
-
nihoniho
#1449 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
jasno da je kriv trener, mozes ti i golmana, koji je savrseno spreamn da bude golman, staviti u vezni red i nece odigrati dobro........misimovic , a narocito medunjanin s obzirom na poziciju kiju igra u reprezentaciji, nazalost, nisu fizicki spremni za utakmice visokog ritma, to je cinjenica. ostali su poprilicno spremni i sposobni igrati jake utakmice. problem je , kako rekoh, taktika. dva igraca , na kljucnim mjestima, koji nisu ni blizu nivoa koji od njih traze pozicije, i desi se sto se desi. ne mislim ja da bismo pobijedili portugal , niti francusku, no ne bismo bili ponizeni na nacin na koji nije ponizena niti jedna reprezentacija u nasoj grupi i to tri puta. i to je proble o kom treba misliti;.Korisničkoime wrote: Za način igre koji se forsira trebaju ti igrači profila Medunjanin i Misimović, tehnički jaki s preglednošću za igru mislim da je to razlog njihovog igranja. Sad ko je smislio način kako ćemo igrati i je li to što si ti napisao vidio protiv Francuza i Rumuna. Imamo nekad ili često previše kreativaca u na sredini ali nisu oni krivi što su kreativci i što svoj način igra ne mogu tek tako promjeniti i postati razbijači. Ono što hoću reći za njihove pozicije i za ono što oni znaju da igraju imaju dovoljno snage i kondicije izuzev Misimovića tu se slažemo po pitanju fizičke spreme. To je u biti sve što sam htjeo reći, protiv toga sam da od naših igrača sada pravimo kante koji nemaju fizičku spremu za 90 minuta i koji su mentalno labilni. Da smo ograničeni igračkim kadrom jesmo, da Sušić ne može roditi igrače na nekim pozicijama sasvim jasno, da je Portugal spram nas jaka i dobra ekipa sasvim sigurno tu ću se uvijek složiti ali da naši igrači nemaju dovoljno kvaliteta pa da baš MORAJU da popiju 6 komada i da baš MORAJU da budu ne jednom ne dva puta već tri puta razbijeni u jednom kvalif.ciklusu e tu se ne mogu složiti i mislim da se mora tražiti krivac i na drugim stranama a ne samo u njima.
- Edin H.
#1450 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Joj sta izvadi Begovic u zadnjim sekundama meca protiv Dinama Kijeva - kazu komentatori - this is absolutely world class