Vlada FBiH (2011 - .........?)
-
supervizor
#1426 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Kreditna garancija se ne ne mora dati bezuvjeno: federalna vlada može preuzeeti određeni vlasnički udio u Konjuhu u zamjenu za kreditnu garanciju. Ako kredit vrati Konjuh, vlada izlazi iz vlasničke strukture, u suprotnom vlada zadržava vlanički udio u Konjuhu koji može kasnije prodati.
- heckler
#1427 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
supervizor wrote:Kreditna garancija se ne ne mora dati bezuvjeno: federalna vlada može preuzeeti određeni vlasnički udio u Konjuhu u zamjenu za kreditnu garanciju. Ako kredit vrati Konjuh, vlada izlazi iz vlasničke strukture, u suprotnom vlada zadržava vlanički udio u Konjuhu koji može kasnije prodati.
To iz dodine knjige trikovoa ?
Anti-privatizacija
-
VjecitiStudent
#1428 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ako je Fahro mogao dobiti 20 miliona da pravi zgradu (uz jos nekoliko slicnih visemilionskih slucajeva), zasto Konjuh ne bi mogao dobiti 6, da 750 njegovih radnika moze nastaviti da radi?
- heckler
#1429 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Jeli i to krivica SDPa? Tek onako da rascistimo.VjecitiStudent wrote:Ako je Fahro mogao dobiti 20 miliona da pravi zgradu (uz jos nekoliko slicnih visemilionskih slucajeva), zasto Konjuh ne bi mogao dobiti 6, da 750 njegovih radnika moze nastaviti da radi?
I da, ko god je fahri odobrio taj kredit bi trebalo drito u Zenicu.
-
VjecitiStudent
#1430 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Cek' da prvo zavrsimo sa Konjuhom.heckler wrote:Jeli i to krivica SDPa? Tek onako da rascistimo.VjecitiStudent wrote:Ako je Fahro mogao dobiti 20 miliona da pravi zgradu (uz jos nekoliko slicnih visemilionskih slucajeva), zasto Konjuh ne bi mogao dobiti 6, da 750 njegovih radnika moze nastaviti da radi?
I da, ko god je fahri odobrio taj kredit bi trebalo drito u Zenicu.
Novac ima Razvojna banka, a njen upravni odbor kontrolise Vlada.
Zar ne bi trebalo biti jednostavno?
Krivica SDP-a je sto onaj kvarni direktor jos uvijek sjedi u svojoj fotelji.
- vivaldi
#1431 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
To nije posao forumasa vec onih koji su placeni da to rijesavaju. Neces vjerovati, taj isti Niksic svoju platu dobiva izmedju ostalih i od poreza ovih 750 radnika (doduse njima sad im bas i ne ide, ali..) i od desetina hiljada drugih koji rade u privatnim firmama.vee-jay wrote:moze li jedan od nacina plz?supervizor wrote:Ne kontam? Sta ti tacno predlazes? Da drzava garnatuje kredite nesolventnim privatnim firmama?
Postoji stotinu načina kako država može pomoći Konjuhu koji upošljava 720 radnika, ali jadni Nikšić ne može se dosjetiti ni jednog načina!
U srbiji za svako radno mjesto daju investorima i do 12.000 eura po jednom zaposlenom i ne pitaju jel investitor privatna ili drzavna firma. Ako je rijesenje odjebat 750 ljudi...tanka je to ekonomska strategija..
-
supervizor
#1432 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Riječ je o hipoteci a ne o anti-privatizaciji.
- heckler
#1433 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
vivaldi wrote:To nije posao forumasa vec onih koji su placeni da to rijesavaju. Neces vjerovati, taj isti Niksic svoju platu dobiva izmedju ostalih i od poreza ovih 750 radnika (doduse njima sad im bas i ne ide, ali..) i od desetina hiljada drugih koji rade u privatnim firmama.vee-jay wrote:moze li jedan od nacina plz?supervizor wrote:Ne kontam? Sta ti tacno predlazes? Da drzava garnatuje kredite nesolventnim privatnim firmama?
Postoji stotinu načina kako država može pomoći Konjuhu koji upošljava 720 radnika, ali jadni Nikšić ne može se dosjetiti ni jednog načina!
U srbiji za svako radno mjesto daju investorima i do 12.000 eura po jednom zaposlenom i ne pitaju jel investitor privatna ili drzavna firma. Ako je rijesenje odjebat 750 ljudi...tanka je to ekonomska strategija..
Vidim strasno dobro im ide ta strategija. Prosjecna plata manja nego u BiH. Treba biti talenat pa to izvesti
O Konjuhu ne bih naprdjivao dalje jer nemam informacije. Biti pusten niz vodu vjerovatno nece.
- vivaldi
#1434 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
ne treba biti talent vec treba biti glup. Otpustit par stotina hiljada ljudi iz privrede (tamo su uvijek najnize plate), povecat nezaposlenost na 40 - 50 posto, ostavit samo budteske korisnike i odmah ce se prosjecna plata uduplat. Takodjer ukinut ove stimulacije za investitore i i to presumjeriti u ministarske i budzetske korisnike i eto kako skace plata..heckler wrote:Vidim strasno dobro im ide ta strategija. Prosjecna plata manja nego u BiH. Treba biti talenat pa to izvesti
E moj Heckler...kada bi u Bosni u prosjek plata bilo uracunato jos par stotina hiljada ljudi koji rade na crno za par stoja mjesecno neprijavljeni, vidio bi ti prosjecnu platu..
- heckler
#1435 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Je li ti meni stvarno koristis Srbiju kao uzor za ekonomsku politiku? Stvarno?
- vivaldi
#1436 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nisam lud da je uzimam za uzora, vec samo jedan konkretan primjer. Mislim da su im te stimulacije mozda i jedini dobar ekonomski potez, ko sto je npr fenomenalan potez hrvatska napravila sa autoputevima..heckler wrote:Je li ti meni stvarno koristis Srbiju kao uzor za ekonomsku politiku? Stvarno?
meni je uzor svedska ili svica, ali odavno imam licnu kartu pa sam prerastao djeciju naivnost.
- ReD aka Socijalista
#1437 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
He narode imam jednog komsiju ima cojk isto firmu (20 radnika) igrom slucaja je pijandura pa sve popije i handri svoje radnike ovo ono, nemaju plasman tamo vamo. Da predlozimo vladi FBiH da im pomognu jbg. 
- madner
#1438 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ili kada bi oni koji zaradjuju par milja a prijavljeni su na minimalac bili prijavljeni na puni iznosvivaldi wrote:ne treba biti talent vec treba biti glup. Otpustit par stotina hiljada ljudi iz privrede (tamo su uvijek najnize plate), povecat nezaposlenost na 40 - 50 posto, ostavit samo budteske korisnike i odmah ce se prosjecna plata uduplat. Takodjer ukinut ove stimulacije za investitore i i to presumjeriti u ministarske i budzetske korisnike i eto kako skace plata..heckler wrote:Vidim strasno dobro im ide ta strategija. Prosjecna plata manja nego u BiH. Treba biti talenat pa to izvesti
E moj Heckler...kada bi u Bosni u prosjek plata bilo uracunato jos par stotina hiljada ljudi koji rade na crno za par stoja mjesecno neprijavljeni, vidio bi ti prosjecnu platu..
Ili kolika bi bila nezaposlenost kada bi oni koji nisu u BiH odjavili mjesto prebivalista, plus ovi na crno sto rade.
Ali umjesto da nagadjamo vlada bi trebala sve to dovesti u red, inspekcije, inspekcije inspekcije.
- seln
#1439 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Djeco, ja sam star i ne mogu vam pomoci....

...ali sjecam se da su prijasnje vlade tokom cijelih mandata pravile daleko vece greske i imale jadan (bolje receno niikakav) ucinak, pa se nije ovoliko bacalo drvlje i kamenje na njih. Malo mi bode oci ovo kenjanje po SDP-u (tema je lafo vlada FBiH, ali znamo mi dobro na koga mislimo) nakon 6 mjeseci na vlasti.
Dakle, da razjasnimo: vlada ce vladati jos 3 godine. Dugo je to, ne srkletite, dobicete cir na dvanaestopalacnom.
Svima koji su razocarani, predlazem da nikada vise ne glasaju za SDP (dosad su lafo glasali).

...ali sjecam se da su prijasnje vlade tokom cijelih mandata pravile daleko vece greske i imale jadan (bolje receno niikakav) ucinak, pa se nije ovoliko bacalo drvlje i kamenje na njih. Malo mi bode oci ovo kenjanje po SDP-u (tema je lafo vlada FBiH, ali znamo mi dobro na koga mislimo) nakon 6 mjeseci na vlasti.
Dakle, da razjasnimo: vlada ce vladati jos 3 godine. Dugo je to, ne srkletite, dobicete cir na dvanaestopalacnom.
Svima koji su razocarani, predlazem da nikada vise ne glasaju za SDP (dosad su lafo glasali).
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1440 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
ma sjetite se samo brankovićevih zaduženja kod komercijalnih banaka i onog njegovog bahatog ponašanja kloca mujezinovića te onog pokojnika hadzipašića kako se već zvao a da ne spominjemo pićakčića
koja je to plejada zločinaca prije svega protiv svog naroda pa protiv federacije i države
koja je to plejada zločinaca prije svega protiv svog naroda pa protiv federacije i države
- ReD aka Socijalista
#1441 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Vlada FBiH
Podrška pokretanju proizvodnje u "Krivaji"

Podrška pokretanju proizvodnje u "Krivaji"
Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici u Sarajevu mjere čiji je cilj podrška pokretanju proizvodnje u "Krivaji" iz Zavidovića, a najavljene su i mjere čiji je cilj utvrđivanje odgovornosti za moguće nezakonite radnje u ovom preuzeću.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdalj Trhulj izjavio je na konferenciji za novinare kako je danas izmijenjena Odluka o usvajanju Programa utroška koji se odnosi na "Krivaju", s ciljem njenog usaglašavanja s rebalansom budžeta i zaključcima Vlade FBiH.
- U budžetu koji smo zatekli bilo je oko 900.000 KM za "Krivaju", a 1,1 milion za privatnu kompaniju Krivaja 1884. Novim budžetom ostavljena su dva miliona KM za rješavanje stanja i pokretanje proizvodnje u "Krivaji", naveo je Trhulj.
Usvajanjem ovih izmjena stekli su se uvjeti da se nakon toga usvoji i odluka o subvenciji "Krivaji" u iznosu od 400.000 KM.
Trhulj kaže da je time Vlada FBiH, premda pomalo sporo zbog kompliciranih procedura, ispunila svoje obećanje. A na upravi Krivaje je da, uz materijalne dokaze, izvijestio resorno minstarstvo o utrošku ovih sredstava.
Ministar je, također, predložio da Vlada FBiH danas stavi na dnevni red dodatnu informaciju o nezakonitostima u "Krivaji". Naveo je kako su radnici "Krivaje" iznijeli čitav niz argumenata na osnovu kojih postoje osnovane sumnje za pokretanje određenih krivičnih postupaka, te da će o ovim indicijama biti obaviješteno Federalno ministarstvo unutarnjih poslova "i da zaista oni koji su počinili takva djela i odgovaraju".
U trenutku dok je govorio Trhulj, sjednica je još bila u toku i Vlada se još nije bila izjasnila o ovom prijedlogu, ali se ministar nada da će ga Vlada podržati.

- ReD aka Socijalista
#1442 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Vlada FBiH omogućila dokapitalizaciju "BH Airlinesa"

Vlada FBiH u četvrtak je donijela tri odluke finansijske prirode koje se odnose na oblasti iz nadležnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.
U prvoj Odluci riječ je o odobravanju izdvajanja 2.135.000 KM iz Budžeta FBiH za ovu godinu, koja će biti doznačena na transakcijski račun JP ŽFBiH d.o.o Sarajevo u svrhu plaćanja obaveza PDV-a pri realizaciji odobrenih međunarodnih kredita.
Druga donesena Odluka odnosi se na JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, odnosno na reprogramiranje obaveza ovog preduzeća u iznosu od 2.500.000 KM po Odluci o odobravanju izdvajanja sredstava iz Budžeta FBiH za 2010. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. Propisano je da će JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo ova sredstva vratiti do 30.06.2012. godine uplatom na poseban namjenski transakcijski račun za povrat PDV-a na revolving osnovi, otvorenog u okviru Jedinstvenog računa Trezora i istovremeno utvrđena dinamika njihovog vraćanja po mjesecima. Odluka je donesena nakon tužbe koju je Federalno pravobranilaštvo podnijelo u ime Federalnog ministarstva prometa i komunikacija radi povrata 2,5 miliona KM doznačenih ovoj kompaniji po Odluci Vlade FBiH od 17. marta 2010.godine.
U trećem slučaju radi se o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz Budžeta FBiH za 2010. godinu ovom ministarstvu od 22.12.2010. godine, tako što će se, za iznos od 2.000.000 KM odobrenih za otplatu kredita domaćim finansijskim institucijama JP "B&H Airlines" d.o.o. Sarajevo, povećati udio Federacije BiH u kapitalu ove avioprijevozne kompanije. Na ovaj način omogućena je dokapitalizacija JP "B&H Airlines" d.o.o. Sarajevo, tako da i Turkish Airlines, strateški partner sa udjelom od 49 posto u kapitalu društva, može uplatiti svoj dio u gotovini da bi zadržao procenat učešća u kapitalu društva.

- Alfons Kauders
#1443 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
ruke ti se osushile...madner wrote: Ili kada bi oni koji zaradjuju par milja a prijavljeni su na minimalac bili prijavljeni na puni iznos![]()
- seln
#1444 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
E, jebi ga...dajte se dogovorite. Neki bacaju drvlje i kamenje, jer vlada "nece" da pomogne preduzecima, ti si striktno protiv pomoci...neko ce uvijek vikati na vladu.prolaz456 wrote:Ovo umjetno držanje na životu stalno istih poluprivatiziranih socijalističkih mastodonta nema smisla. Svakih 6 mjeseci Vlada prebacuje neka sredstva, daje neke garancije, odobrava neke grantove za pokretanje proizvodnje....prođe 6 mjeseci eto njih opet na ulicu...opet dva miliona KM....kome mažu oči više....ja sam za socijalnu pravdu ali se ne može očekivati da vlada bude investitor, kreditor i poduzetnik
- madner
#1445 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ma ja, ti nam ovdje sjebajes prosjekAlfons Kauders wrote:ruke ti se osushile...madner wrote: Ili kada bi oni koji zaradjuju par milja a prijavljeni su na minimalac bili prijavljeni na puni iznos![]()
- Skijaš
#1446 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Dobro on se bar potrudio, spomenuo je konkretan detalj i predložio da vlast manje interveniše kako bi slobodno tržište regulisalo problem, ma kako to bolno bilo po društvo. Većina kritičara se zadovolji običnim pljuvanjem tipa "godinu dana na vlasti a vidi kako nam je Nedime, šta nam ovo rade".seln wrote:E, jebi ga...dajte se dogovorite. Neki bacaju drvlje i kamenje, jer vlada "nece" da pomogne preduzecima, ti si striktno protiv pomoci...neko ce uvijek vikati na vladu.prolaz456 wrote:Ovo umjetno držanje na životu stalno istih poluprivatiziranih socijalističkih mastodonta nema smisla. Svakih 6 mjeseci Vlada prebacuje neka sredstva, daje neke garancije, odobrava neke grantove za pokretanje proizvodnje....prođe 6 mjeseci eto njih opet na ulicu...opet dva miliona KM....kome mažu oči više....ja sam za socijalnu pravdu ali se ne može očekivati da vlada bude investitor, kreditor i poduzetnik
- Alfons Kauders
#1447 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
i ja smatram da je vlast previse igrala na socijalnu kartu kod odredjenih preduzeca... nisu imali ama bas nikakav program za sanaciju, pokretanje proizvodnje, restrukturiranje itd... pa danas ima firmi koje 20 godina propadaju, a imaju haman isto zaposlenih kao prije rata... kako? makar pola predratnih radnika je u medjuvremenu otislo u penziju, a propale firme su i dalje zaposljavale nove, zato jer su uvijek racunali na pomoc vlasti...Skijaš wrote:Dobro on se bar potrudio, spomenuo je konkretan detalj i predložio da vlast manje interveniše kako bi slobodno tržište regulisalo problem, ma kako to bolno bilo po društvo. Većina kritičara se zadovolji običnim pljuvanjem tipa "godinu dana na vlasti a vidi kako nam je Nedime, šta nam ovo rade".seln wrote:E, jebi ga...dajte se dogovorite. Neki bacaju drvlje i kamenje, jer vlada "nece" da pomogne preduzecima, ti si striktno protiv pomoci...neko ce uvijek vikati na vladu.prolaz456 wrote:Ovo umjetno držanje na životu stalno istih poluprivatiziranih socijalističkih mastodonta nema smisla. Svakih 6 mjeseci Vlada prebacuje neka sredstva, daje neke garancije, odobrava neke grantove za pokretanje proizvodnje....prođe 6 mjeseci eto njih opet na ulicu...opet dva miliona KM....kome mažu oči više....ja sam za socijalnu pravdu ali se ne može očekivati da vlada bude investitor, kreditor i poduzetnik
takve intervencije, obicno vezane uz izborne cikluse, su bile kontraproduktivne... mendzment i radnici su kontali da ce vlast raditi njihov posao, da ce otvarati nova trzista, traziti partnere, ulagati u modernizaciju itd...
danas, nakon stotina i stotina miliona koji su baceni u takve firme, mahom kao sadaka, radnici su opet korak od ulice - bolje je bilo da se u startu povuku odlucni potezi, da se odjebe visak radnika koji su blizu penzije i za koje ima otpremnina, nego da deset godina gledaju odakle je vedro i mole da im se uveze staz
- Alfons Kauders
#1448 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
i to zestoko...madner wrote:Ma ja, ti nam ovdje sjebajes prosjekAlfons Kauders wrote:ruke ti se osushile...madner wrote: Ili kada bi oni koji zaradjuju par milja a prijavljeni su na minimalac bili prijavljeni na puni iznos![]()
![]()
doduse ja uredno placam porez na sve svoje prihode...
po zakonu, zna se...
-
hercegovac_pravi
#1449 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
A još je i žalosnije što dobar dio tih firmi u koje se upumpava lova, radi "mira u kući", nema nikakve perspektive za napredak. Zastarjeli proizvodni procesi, nekvalifikovana radna snaga a o meniđžmentu da i ne govorim. Jednostavno nisu opremljeni za današnju tržišnu utakmicu..Alfons Kauders wrote:i ja smatram da je vlast previse igrala na socijalnu kartu kod odredjenih preduzeca... nisu imali ama bas nikakav program za sanaciju, pokretanje proizvodnje, restrukturiranje itd... pa danas ima firmi koje 20 godina propadaju, a imaju haman isto zaposlenih kao prije rata... kako? makar pola predratnih radnika je u medjuvremenu otislo u penziju, a propale firme su i dalje zaposljavale nove, zato jer su uvijek racunali na pomoc vlasti...Skijaš wrote:Dobro on se bar potrudio, spomenuo je konkretan detalj i predložio da vlast manje interveniše kako bi slobodno tržište regulisalo problem, ma kako to bolno bilo po društvo. Većina kritičara se zadovolji običnim pljuvanjem tipa "godinu dana na vlasti a vidi kako nam je Nedime, šta nam ovo rade".seln wrote:
E, jebi ga...dajte se dogovorite. Neki bacaju drvlje i kamenje, jer vlada "nece" da pomogne preduzecima, ti si striktno protiv pomoci...neko ce uvijek vikati na vladu.
takve intervencije, obicno vezane uz izborne cikluse, su bile kontraproduktivne... mendzment i radnici su kontali da ce vlast raditi njihov posao, da ce otvarati nova trzista, traziti partnere, ulagati u modernizaciju itd...
danas, nakon stotina i stotina miliona koji su baceni u takve firme, mahom kao sadaka, radnici su opet korak od ulice - bolje je bilo da se u startu povuku odlucni potezi, da se odjebe visak radnika koji su blizu penzije i za koje ima otpremnina, nego da deset godina gledaju odakle je vedro i mole da im se uveze staz
- Alfons Kauders
#1450 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
naravno... pa bili su konkurentni prije 20 godina, u zatvorenoj privredi... da si ih jos tad, u vrhuncu moci, pustio da posluju na slobodnom trzistu, propali bi ko grcka...hercegovac_pravi wrote: A još je i žalosnije što dobar dio tih firmi u koje se upumpava lova, radi "mira u kući", nema nikakve perspektive za napredak. Zastarjeli proizvodni procesi, nekvalifikovana radna snaga a o meniđžmentu da i ne govorim. Jednostavno nisu opremljeni za današnju tržišnu utakmicu..
danas vrijede koliko i zemlja na kojoj su sagradjene - da imaju ikakve perspektive, davno bi ih neko kupio...