IRAN
-
severin
#1426 Re: IRAN
sto to ne kazes crncima,indijancima,palestincima....kazes lose je u iranu a gdje to bolje kad muslimane ponizavaju po citavoj EU i americi brane im vjersku slobodu ponizavaju zene i pale svete knjige(a zna se ko je palio knjige) i onda pricas o nekoj deokratiji...[/quote]
Prvo, ne valjaj gluposti kada nemas pojma o cemu pricas. U americi se i americka zastava palila, i biblija i kuran? Znas sto? Zato sto po Amandmanu 1 americkog ustava ti na to IMAS PRAVO!
Stoga to sto ce neko zapaliti kuran, zastavu americku ili bibliju, ti ne mozes nista. Zapamti, amerika nije Iran pa da se moze raditi ono sta narede bradati retardi.
Za Eu sam uvijek tvrdio da je leglo ksenofobije i nacionalizma.
Sto se tice ponizavanja zena, de mi objasni to malo bolje za ameriku?
Kao i za dzamije?[/quote]
sta su radili indijancima i crncima?
EU ponizava zene..
Prvo, ne valjaj gluposti kada nemas pojma o cemu pricas. U americi se i americka zastava palila, i biblija i kuran? Znas sto? Zato sto po Amandmanu 1 americkog ustava ti na to IMAS PRAVO!
Stoga to sto ce neko zapaliti kuran, zastavu americku ili bibliju, ti ne mozes nista. Zapamti, amerika nije Iran pa da se moze raditi ono sta narede bradati retardi.
Kao i za dzamije?[/quote]
sta su radili indijancima i crncima?
EU ponizava zene..
-
popajic
#1427 Re: IRAN
severin wrote:
EU ponizava zene..
Valjda zato sve evropljanke bjeze u Iran - da budu zasticene i postovane
- zlatiborka
#1428 Re: IRAN
I zamotane da se ne vidi koliko imaju godina!popajic wrote:severin wrote:
EU ponizava zene..![]()
Njima ne trebaju nikakve kreme i kozmetcki tretmani, svojim krabuljama sve kriju, ha ja......
A 'vamo ih muzevi marisu i sibaju javno da se ne usude ni rijec zucnuti sto su potlacene......
...'bem ti takvu demokratiju i prava zena narocito u Iranu i ostalim muslimanskim tekokratijama.....
SRAMOTA
-
severin
#1429 Re: IRAN
I zamotane da se ne vidi koliko imaju godina!
Njima ne trebaju nikakve kreme i kozmetcki tretmani, svojim krabuljama sve kriju, ha ja......
A 'vamo ih muzevi marisu i sibaju javno da se ne usude ni rijec zucnuti sto su potlacene......
...'bem ti takvu demokratiju i prava zena narocito u Iranu i ostalim muslimanskim tekokratijama.....
SRAMOTA[/quote]
kakve veze ima sto su zamotane ako je to njihov izbor vlastiti?
kakvo marisanje pravim muslimanima su zene svetinja i odboga je ostavljeno veliko postovanje..
de mi reci kolko su zena pobili po EU nazivajuci ih vjesticama? zapalili na lomaci , objesili...a nikad nije dokazana nikakva magija za sta su ih optuzivali....
- bogoljub
#1430 Re: IRAN
Jefferson je napisao_: ''U americi se i americka zastava palila, i biblija i kuran''!
Oprosti jel to Američka zastava neka sveta nebeska knjiga za koju niko još nije čuo!

Oprosti jel to Američka zastava neka sveta nebeska knjiga za koju niko još nije čuo!
-
jefferson
#1431 Re: IRAN
Nije, ali je goruce pitanje u samoj americi, pa niko nista ne moze, jer imas pravo na to! Ovdje govorimo o paljenju te zastave na americkom tlu. Nesto ne vidim da se neko cese o tome sto neko zapali tu zastavu u irnu.bogoljub wrote:Jefferson je napisao_: ''U americi se i americka zastava palila, i biblija i kuran''!
Oprosti jel to Američka zastava neka sveta nebeska knjiga za koju niko još nije čuo!![]()
-
jefferson
#1432 Re: IRAN
severin wrote:sto to ne kazes crncima,indijancima,palestincima....kazes lose je u iranu a gdje to bolje kad muslimane ponizavaju po citavoj EU i americi brane im vjersku slobodu ponizavaju zene i pale svete knjige(a zna se ko je palio knjige) i onda pricas o nekoj deokratiji...
Kao i za dzamije?
Poenta je STA SU RADILI!sta su radili indijancima i crncima?
EU ponizava zene..
Da, pocev od puritanaca, naseljenici su ubijali indijance, pa sve do trail of tears.
Crnci, robovi, pa gradjanski rat u kojem je 650,000 ljudi poginulo zbog tog pitanja, pa desegregacija skola itd.
Ali to je bilo! Demokratija je evolucija. Tvoje pitanje je ono: vidis i tamo je bilo sranja. pa eto, vjerovatno kad su puritanci ubijali indijance 1600 i neke, ili kada se desio trail of tears, Iran i sl su imali slobodu govora. Tako nesto oni ne bi nikad uradili jel?
Ti pokusavas da danasnju situaciju opravadas americkim ubistvima indijanaca koje se desilio u periodu 1600-1890, ili sa ropstvom crnaca do 1864 godine.
Ono sto nisi odgovorio su dzamije i zene? Na koji nacin se to zene ponizavaju?
Objasni dzamije takodje, ili ta lekcija u Gornjoj Maoci nije radjena?
- zlatiborka
#1433 Re: IRAN
severin wrote:
Valjda zato sve evropljanke bjeze u Iran - da budu zasticene i postovane![]()
zlatiborka wrote:
I zamotane da se ne vidi koliko imaju godina!
SRAMOTA
Samo ne progovaraj o pravima zena u muslimanskim teokratijama, ziv bio nemoj, jer tamo zena samo ima ulogu da bude robinja, da seksualno zadovoljava svog muskarca gospodara i da mu radja djecu.severin wrote:
kakvo marisanje pravim muslimanima su zene svetinja i odboga je ostavljeno veliko postovanje..
de mi reci kolko su zena pobili po EU nazivajuci ih vjesticama? zapalili na lomaci , objesili...a nikad nije dokazana nikakva magija za sta su ih optuzivali....
A ako se slucajno pobuni u vezi bilo cega sto je ponizava, slijedi joj javno bicevanje ili odsjecanje glave sabljom na javnom trgu ili ono najgroznije kamenovanje!
-
jefferson
#1434 Re: IRAN
I zamotane da se ne vidi koliko imaju godina!severin wrote:![]()
SRAMOTA[/quote]
Jesam li ja to propustio nesto? kad se to desilo u EU??????kakve veze ima sto su zamotane ako je to njihov izbor vlastiti?
Za zene? Znaci zena moze u kratkoj suknjici nepokrivena hodati iranom?
-
GOLFER
#1435 Re: IRAN
mene interesuje, da li Vi mislite da se ovi lideri ''opozicije'' bore i bude protiv Ajatollaha? Jasno je da u Iranu ima protivnika Ajatollaha i islama i Islamske revolucije ali da li lideri te ''opozicije'' (mada to nije bukvalno opozicija) dijele isto kao i te grupe koje su istinski protiv cijele Islamske revolucije?
- bogoljub
#1436 Re: IRAN
Ma ti si neozbiljan u svakoj mogućoj raspravi.jefferson wrote:Nije, ali je goruce pitanje u samoj americi, pa niko nista ne moze, jer imas pravo na to! Ovdje govorimo o paljenju te zastave na americkom tlu. Nesto ne vidim da se neko cese o tome sto neko zapali tu zastavu u irnu.bogoljub wrote:Jefferson je napisao_: ''U americi se i americka zastava palila, i biblija i kuran''!
Oprosti jel to Američka zastava neka sveta nebeska knjiga za koju niko još nije čuo!![]()
Kada ponestane ozbiljnih argumenata, posežeš za argumentima tipa: ''Joj Hamo vidi mu glave''
Nikada konkretno se nisi udostojio da ponudiš konkretan i logičan odgovor.
Mi smo raspravljali o Iranskom sistemu, neki su rekli da je loš jer eto Islamska vlast je već 30 godina, ja sam napisao izvještaj Svjetske banke gdje se kaže da je Iran udvanaestostručio svoj BND za ovih 30 god. (od kojih je 8 godina bio rat sa Iraqom). Tvoj odgovor je bio sljedeći: ,,Ne znam šta tolko pišeš o Iranu, Što ne ideš tamo da živiš,,
Dakle postaje više nego jasno da ti uopšte nije stalo do ozbiljne rasprave. Ako nisi u stanju saslušati drugu stranu, molim te ne gasi FOX CNN i slične medije i uživaj u jednostranom izvještavanju.
Pratim i CNN i BBC i Al dzeziru al brate mili pa poslušaj i drugi šta kažu.
-
jefferson
#1437 Re: IRAN
bogoljub wrote:jefferson wrote:Nije, ali je goruce pitanje u samoj americi, pa niko nista ne moze, jer imas pravo na to! Ovdje govorimo o paljenju te zastave na americkom tlu. Nesto ne vidim da se neko cese o tome sto neko zapali tu zastavu u irnu.bogoljub wrote:Jefferson je napisao_: ''U americi se i americka zastava palila, i biblija i kuran''!
Pa cek, jel to ostale zemlje nisu napredovale? Sta su ostali radili? Sjedili skrstenih ruku?Ma ti si neozbiljan u svakoj mogućoj raspravi.
Kada ponestane ozbiljnih argumenata, posežeš za argumentima tipa: ''Joj Hamo vidi mu glave''
Nikada konkretno se nisi udostojio da ponudiš konkretan i logičan odgovor.
Mi smo raspravljali o Iranskom sistemu, neki su rekli da je loš jer eto Islamska vlast je već 30 godina, ja sam napisao izvještaj Svjetske banke gdje se kaže da je Iran udvanaestostručio svoj BND za ovih 30 god. (od kojih je 8 godina bio rat sa Iraqom). Tvoj odgovor je bio sljedeći: ,,Ne znam šta tolko pišeš o Iranu, Što ne ideš tamo da živiš,,Dakle postaje više nego jasno da ti uopšte nije stalo do ozbiljne rasprave. Ako nisi u stanju saslušati drugu stranu, molim te ne gasi FOX CNN i slične medije i uživaj u jednostranom izvještavanju.
Ovdje rasprava nije o BNP, ovdje je rasprava o slobodama, a izgleda da tu tebi nedostaje argumenata.
Inace skidam kapu irancima za ekonomiju, jos samo da prestanu uvoziti benzin
A koji su to mediji? Irna? Islambosna? Mediji koji kazu kako je iranski avion (kopija F5) najnovije tehnolosko dostignuce? Pratim medije za koje rade ozbiljni ljudi a ne za koje rade novinari koji svrse kada neko uzvikne "srt americi" ili poziv na linc u iranskom parlamentu. Inace poziv na linc je bas onako, napredan!
- bogoljub
#1438 Re: IRAN
Neki ovdje zaista misle da se živi od slobode štampe i slobode izražavanja! Od toga se ne živi Jeffersone i ti to dobro znaš. Dakle priznao si za economiju Irana, i skidaš kapu. Napominjem te da je to ekonomija Islamske Republike, koju neki smatraju treba rušiti, čekaj, čekaj zašto rušiti nešto što je u napretku?
Mislim, da je problem u ovom ISLAMSKA REPUBLIKA Iran, nije problem u Iranu.
Ipak nije zgoreg ponoviti neke činjenice zbog kojih i čitav zapad skida kapu, a ne samo ti! Pitanje za hiljadu kuna!?
Da li je Iran siromašna i zaostala zemlja?Odgovor: NIJE.
Činjenice:
– Iranski BDP iznosi 825 milijardi dolara(2009).
– BDP po glavi stanovnika iznosi 11,000 $ (na razini Hrvatske).
– Gospodarski rast je 7% (2007 - jedan od najvećih na svijetu).
– Vanjski dug iznosi 13 milijardi dolara (800 puta manji od američkog).
– 70% Iranaca živi u gradovima (zapadni prosjek).
– Stopa rasta stanovništva iznosi 1% (također zapadni nivo, sličan američkom).
– Iran je jedina država na Bliskom istoku koja ne mora uvoziti hranu (a ima najviše stanovnika - 70 milijuna).
– Iranci imaju najveći postotak pristupa pitkoj vodi na Bliskom istoku.
– Iran navodnjava najveće površine po glavi stanovnika u svijetu, iako nema većih riječnih sustava.
– 55 iranskih farmaceutskih kompanija proizvodi preko 96% lijekova za domaće tržište.
– Iran je vlastitom tehnologijom lansirao satelite u Zemljinu orbitu.
– Iran je razvio vlastitu nuklearnu tehnologiju u miroljubive svrhe, kao što su opskrba električnom energijom, korištenje u medicinske i poljoprivredne svrhe, a uran se obogaćuje na industrijskog razini.
– Iranski znanstvenici i genetičari klonirali su embrij ovce.
– Iran je pionirao u elektrokemijskoj nanotehnologiji.
– Iran proizvodi preko 1,100,000 automobila godišnje (95% domaće marke).
– Iran poizvodi putničke zrakoplove.
– Iran poizvodi šest tipova vojnih zrakoplova, uključujući stealth zrakoplove 5. generacije.
– Iran također proizvodi i vlastite tenkove, podmornice, balističke rakete i laserski navođeno oružje.
– Iran je proizveo najbrži torpedo na svijetu, pet puta brži od najbržeg američkog torpeda.
– Iranski supervisoki toranj Milad visok je 435 metara, veći od bivših tornjeva WTC u New Yorku.
– Iranci su jedina zemlja na Bliskom istoku koja je napravila superkompjuter.
– Iranski inovatori osvojili su najviše medalja na dva prošlogodišnja svjetska sajma inovatora u Ženevi.
– Iran s 230 trilijuna kubičnih metara prirodnog plina rezervi je druga zemlja u svijetu.
Mislim, da je problem u ovom ISLAMSKA REPUBLIKA Iran, nije problem u Iranu.
Ipak nije zgoreg ponoviti neke činjenice zbog kojih i čitav zapad skida kapu, a ne samo ti! Pitanje za hiljadu kuna!?
Da li je Iran siromašna i zaostala zemlja?Odgovor: NIJE.
Činjenice:
– Iranski BDP iznosi 825 milijardi dolara(2009).
– BDP po glavi stanovnika iznosi 11,000 $ (na razini Hrvatske).
– Gospodarski rast je 7% (2007 - jedan od najvećih na svijetu).
– Vanjski dug iznosi 13 milijardi dolara (800 puta manji od američkog).
– 70% Iranaca živi u gradovima (zapadni prosjek).
– Stopa rasta stanovništva iznosi 1% (također zapadni nivo, sličan američkom).
– Iran je jedina država na Bliskom istoku koja ne mora uvoziti hranu (a ima najviše stanovnika - 70 milijuna).
– Iranci imaju najveći postotak pristupa pitkoj vodi na Bliskom istoku.
– Iran navodnjava najveće površine po glavi stanovnika u svijetu, iako nema većih riječnih sustava.
– 55 iranskih farmaceutskih kompanija proizvodi preko 96% lijekova za domaće tržište.
– Iran je vlastitom tehnologijom lansirao satelite u Zemljinu orbitu.
– Iran je razvio vlastitu nuklearnu tehnologiju u miroljubive svrhe, kao što su opskrba električnom energijom, korištenje u medicinske i poljoprivredne svrhe, a uran se obogaćuje na industrijskog razini.
– Iranski znanstvenici i genetičari klonirali su embrij ovce.
– Iran je pionirao u elektrokemijskoj nanotehnologiji.
– Iran proizvodi preko 1,100,000 automobila godišnje (95% domaće marke).
– Iran poizvodi putničke zrakoplove.
– Iran poizvodi šest tipova vojnih zrakoplova, uključujući stealth zrakoplove 5. generacije.
– Iran također proizvodi i vlastite tenkove, podmornice, balističke rakete i laserski navođeno oružje.
– Iran je proizveo najbrži torpedo na svijetu, pet puta brži od najbržeg američkog torpeda.
– Iranski supervisoki toranj Milad visok je 435 metara, veći od bivših tornjeva WTC u New Yorku.
– Iranci su jedina zemlja na Bliskom istoku koja je napravila superkompjuter.
– Iranski inovatori osvojili su najviše medalja na dva prošlogodišnja svjetska sajma inovatora u Ženevi.
– Iran s 230 trilijuna kubičnih metara prirodnog plina rezervi je druga zemlja u svijetu.
- exliberal
#1439 Re: IRAN
Da malo prenesemo temu na trenutna zbivanja.....hoce li se ovaj sistem Egipatske revolucije prebacit i u Iran.
Dali je ponasanje Iranske vlasti ( pozivi na ubistva i osude na smrt opozicije) nesto sto ce prevagnut na vazi ili ne.
Kakva su sad vasa misljenja u vezi ovih protesta....demokratska volja gradjana ili nesto drugo?
Dali je ponasanje Iranske vlasti ( pozivi na ubistva i osude na smrt opozicije) nesto sto ce prevagnut na vazi ili ne.
Kakva su sad vasa misljenja u vezi ovih protesta....demokratska volja gradjana ili nesto drugo?
- kiky
#1440 Re: IRAN
ma koga to interesuje, bogoljube ...
u iranu nema "ljudskih" sloboda ...
za razliku od, recimo, izraela ili s. arabije ...
a doskora i egipta ...

a doskora i egipta ...
- exliberal
#1441 Re: IRAN
Jesu li "ljudske slobode" i pozivi na ubijanje opozicije ?kiky wrote:ma koga to interesuje, bogoljube ...
a doskora i egipta ...
- bogoljub
#1442 Re: IRAN
Egipatska dešavanja su dešavanja koja kasne čitavih 30 godina.exliberal wrote:Da malo prenesemo temu na trenutna zbivanja.....hoce li se ovaj sistem Egipatske revolucije prebacit i u Iran.
Još je Rahmetli Homeini poručio Egipatskom narodu da ako hoće slobodu da se podignu i svrgnu Mubareka kojeg je Amerika uspostavila. Dakle dešavanja u Egiptu su čista posljedica Islamske Revolucije u Iranu.
Jedna mala grupa huligana se okupila i zapalila u kontejneru kartonske kutije, zapadni mediji izvješavaju da se dešava revolucija u Iranu.
Niti jedan zapadni mediji nije objavio proslavu Islamske revolucije u Iranu koja se obilježila prije par dana, na kojoj je širom zemlje učestvovalo milioni ljudi. Ljudi koji svake godine izadju na ulice i oživljavaju dogadjaj revolucije je desetine miliona širom Irana.
Porediti ove huligane sa onolikom masom ljudi je smiješno, i ne može se ni pomoću trikova, ni crtanih fimova.
Jednostavno, Islamska revolucija teće kako teće, još bujnija i veća, jača no ikad, i zato oooooo
pozivači u ''slobodu i demokratiju'' koja ni vama nije jasna, kao što rekli stari ljudi ,okani te se čorava posla
- bogoljub
#1443 Re: IRAN
Kada opozicija objasni kako neko može ukrasti 14 miliona glasova onda neka se javi.exliberal wrote:Jesu li "ljudske slobode" i pozivi na ubijanje opozicije ?kiky wrote:ma koga to interesuje, bogoljube ...
a doskora i egipta ...
Nije to ba Amerika da se vrzma oko 50 % pa se na kraju ne zna ko je koga!
- exliberal
#1444 Re: IRAN
Pa kad su zadnji izbori bili nije bilo bas rijec o par huligana....tako je i Milosevis govorio o par extrema kad su bili protesti na Kosovu i sta se desi....bogoljub wrote:Egipatska dešavanja su dešavanja koja kasne čitavih 30 godina.exliberal wrote:Da malo prenesemo temu na trenutna zbivanja.....hoce li se ovaj sistem Egipatske revolucije prebacit i u Iran.
Još je Rahmetli Homeini poručio Egipatskom narodu da ako hoće slobodu da se podignu i svrgnu Mubareka kojeg je Amerika uspostavila. Dakle dešavanja u Egiptu su čista posljedica Islamske Revolucije u Iranu.
Jedna mala grupa huligana se okupila i zapalila u kontejneru kartonske kutije, zapadni mediji izvješavaju da se dešava revolucija u Iranu.
Niti jedan zapadni mediji nije objavio proslavu Islamske revolucije u Iranu koja se obilježila prije par dana, na kojoj je širom zemlje učestvovalo milioni ljudi. Ljudi koji svake godine izadju na ulice i oživljavaju dogadjaj revolucije je desetine miliona širom Irana.
Porediti ove huligane sa onolikom masom ljudi je smiješno, i ne može se ni pomoću trikova, ni crtanih fimova.
Jednostavno, Islamska revolucija teće kako teće, još bujnija i veća, jača no ikad, i zato oooooo
pozivači u ''slobodu i demokratiju'' koja ni vama nije jasna, kao što rekli stari ljudi ,okani te se čorava posla
Kad god je neka parada u Sjevernoj Koreji izadju milioni da je vide jel to treba da znaci da je i tamo demokratija?
-
zonbirile
#1446 Re: IRAN
I zamotane da se ne vidi koliko imaju godina!severin wrote:![]()
SRAMOTA[/quote]
de mi reci kolko su zena pobili po EU nazivajuci ih vjesticama? zapalili na lomaci , objesili...a nikad nije dokazana nikakva magija za sta su ih optuzivali....[/quote]
------------------------------------------------------
obrezivanje klitorisa,svakodnevna silovanja,kiseline i sječenje ušiju i nosa , đirga i sl.tretmani su samo znak ljubavi prema kučki koja treba da rodi i rinta.
Dvanaestogodišnjak je šetnjom po selu s djevojčicom iz drugog klana okaljao ime njezine obitelji. Obitelj je zahtijevala zadovoljenje pravde pred seoskim sudom, «džirgom», a ono je za ispravljanje nepravde odredilo skupno silovanje dječakove starije sestre. Nije bilo teško naći četiri dragovoljca za izvršenje osude. Sve se to dogodilo u 21.stoljeću, u Pakistanu.
Za razliku od drugih sličnih svakodnevnih priča iz Pakistana, spomenuta je dobila ime i lice. Za razliku od drugih djevojaka koje pate i koje, obečašćene, obično same sebi presude ili se zatvore u svijet samoće, Mukhtaran Mai svoju je potresnu priču otkrila javnosti. Otkrila je da se događa nešto za što svi znaju, ali jednostavno pred tim zatvaraju oči. Više od tri godine prošle su od tog događaja, a pakistanska Vlada sve donedavno nije željela izdati izlaznu vizu za Mukhtaran Mai pa tako nije mogla na poziv nekih nevladinih međunarodnih organizacija napustiti Pakistan. Kažu da nije potrebno iznositi prljavo rublje u inozemstvo sve dok se slučaj sudski ne okonča kod kuće.
Već i sam pogled na bilo koje pakistanske dnevne novine otvara košaru punu prljavog rublja. Policija je uvečer zadržala dvadesetdvogodišnju djevojku, a noću su je u policijskoj postaji skupno silovala trojica policajaca. Liječnicu koja je noću dežurala u ambulanti neznanac je zavezao i više puta silovao; u međuvremenu si je priuštio odmor uz gledanje televizije. U stanu su našli ubijenu cijelu obitelj; žene su prije smrti bile brutalno silovane. I tako dalje i tako dalje, dan za danom.
U državi u kojoj će vam muškarci jednoglasno tvrditi kako njihova «skrb» o ženama proizlazi iz duboka poštovanja prema njima. Na pitanje zašto skrivaju svoje žene, odgovaraju: «Zato što ih poštujemo.»
Pakistan uz svoju granicu s Afganistanom ima sedam tzv. plemenskih područja čiji je status uistinu poseban, a dobila su ga raspadom Britanskog Carstva na Indijskome poluotoku. Pakistanska Vlada na tim područjima nema nikakve ovlasti. Premda su sastavni dio Pakistana, u tim plemenskim područjima na snazi je lokalno plemensko pravo koje se razlikuje od sela do sela, od plemena do plemena. A to pravo, osim u samo jednom selu, nije nigdje zapisano. Širi se isključivo usmenim putem, s oca na sina. Osim toga, skupina seoskih starješina ili džirga svako ga put dopunjuje konkretnim odlukama i zapovijedima.
Tijekom posljednjeg lokalnog glasovanja džirge su na nekim plemenskim područjima ženama zabranile glasovati, a kamoli kandidirati se. Za možebitne prekršiteljice propisali su visoke novčane kazne i progon.
Kada se pakistanska Vlada nakon prošlogodišnjih londonskih napada hitno usmijerila na uništavanje terorizma, neke su džirge hladno odlučile kako njihova plemena neće sudjelovati u tim Vladinim naporima i zabranile takvo djelovanje na svojim područjima, na koja je iz Afganistana pobjeglo najviše talibana i njihovim pristaša.
Odluke džirge nemaju nikakav ustavni okvir; njihov je okvir isključivo religija, odnosno radikalno tumačenje islama, onakvo kakvo daju i za kakvo se zalažu lokalni suci, «mule». Vjerojatno ne treba posebice naglašavati da žene pritom nemaju pravo glasa. A o tome kako bolesna mašta u tim odlukama uopće nema granica, govore skupna silovanja koja naručuju džirge, kao u slučaju Mukhtaran Mai.
Većina tih silovanja (uglavnom je riječ o kažnjavanju nekog čina jednog od muških žrtvinih rođaka) ostaje neprijavljena. Protiv odluka džirgi ne plemenskim područjima pritužba nije moguća, a izvršenje kazni brzo je i ponižavajuće. Budući da takvo silovanje obečasti i cijelu žrtvinu obitelj, podrazumijeva se da se žrtva mora sama pobrinuti za ponovno zadobivanje časti. Drugim riječima to znači da mora napustiti ovaj svijet, u čemu joj obitelj nerijetko pomogne.
Pakistanska provincija koja je najbliža plemenskim područjima, a koja spada pod stvarnu nadležnost pakistanske Vlade, jest Sjeverozapadna pogranična provincija (NWFP).
Pešavar, glavni grad provincije, gospodarsko je središte okolnih plemenskih područja. A kao posljedica toga ne iznenađuje da se utjecaj bespravnosti «tih» područja s talibanskim prizvukom može osjetiti i u toj provinciji.
Za talibanski primjer poštovanja žena određeni su se pakistanski politički krugovi u Sjeverozapadnoj pograničnoj provinciji zagrijali toliko da su prihvatili zakon («Hasba Bill») kojim je u provinciji zavladalo uređenje slično onome koje je u Afganistanu vrijedilo prije pada talibanskog režima. Najveći dio zakona pakistanski je vrhovni sud, na svu sreću, odmah proglasio neustavnim i time, zasad, spriječio zakonito širenje tih ekstremnih ideja. No, u svakodnevnom životu ti ekstremi i dalje žive. Ipak, za žene pokrivanje glave nije obavezno (kao što je to npr. u Iranu).
Lokalnog liječnika koji je u dnevnim novinama objavio nekoliko članaka o osobnoj higijeni i sprječavanju širenja spolnih bolesti ubili su jer je njegovo pisanje, navodno, bilo nemoralno, nepristojno i neislamsko.
Neke trgovine u kojima su prodavali glazbene instrumente i CD-e uništene se, zapaljene ili zatvorene. Naime, i glazba se smatra neprihvatljivom. Glazba nije prihvatljiva zato što otupljuje živčani sustav zbog čega čovjek više nema potpunu kontrolu nad samim sobom te lakše podliježe živonim iskušenjima. Usporuđuju je s alkoholom i drogama.
Smetaju im čak i ženska lica na filmskim plakatima, tako da su na peševarskim ulicama ona prebojena crnom bojom. Naravno, u znak poštovanja.
Glupost nije ograničena samo na plemenska područja i provincije u njihovoj blizini; slučaj Mukhtaran Mai dogodio se u središnjem dijelu Pakistana. Prema nekim izvorima u Pakistanu se gotovo svakog dana dogodi barem jedno naređeno skupno silovanje i barem jedno ubojstvo djevojke zbog časti i to unatoč činjenici da pakistanski pravni sustav na području gdje je doista na snazi, naravno, ne dopušta takve postupke. Ali paralelni vjerski sustav i neobrazovanost očigledno su još prejaki.
Mukhtaran Mai je pomoću odštete koju joj je dodijelila Vlada izgradila privatnu školu kako bi obrazovanjem mladih spriječila glupost naraštaja koji dolaze. Ali takve su škole još u manjini u usporedbi s cijelom mrežom vjerskih škola u kojima na školskom rasporedu nema mjesta za snošljivost. U njima se sa ženama čak i ne rukuju budući da im vjera to ne dopušta.
Tradicionalne niti toliko su utkane u ljude da je u Pakistanu i danas najviše unaprijed ugovorenih vjenčanja. A prema njihovim riječima takve su veze uglavnom i uspješnije jer muževa obitelj nevjestu (koja se, naravno, preseli u njihovu obiteljsku kuću) neizostavno prihvati. Kad je o vjenčanju iz ljubavi riječ, poteškoće s prihvaćanjem su najčešće prisutne.
Mukhtaran Mai bile je jedna od prvih koja je svoju kalvariju razotkrila javnosti. Otad se sve više silovanih pakistanskih djevojaka usuđuje izići u javnost sa svojom tragedijom, unatoč tome što postoji rizik da će kasnije zbog vlastite sigurnosti morati napustiti državu.
Svijest o tome raste i jača, a čak i najčvršće tradicionalne ideje s vremenom moraju pasti pod težinom otkrivene istine unatoč tome što su prema islamskom pravu kao dokaz istinitosti silovanja potrebna barem četiri muška svjedoka.
- exliberal
#1447 Re: IRAN
Zonbrile
Tema je o Iranu ne Pakistanu
-
zonbirile
#1448 Re: IRAN
------------------------------------exliberal wrote:Zonbrile
samo pročitaj koga citiram i zašto,zar je to tako teško.Možda bi začatao o obrezivanju žena u Iranu,onako suptilno iz ljubavi?
- exliberal
#1449 Re: IRAN
zonbirile wrote:------------------------------------exliberal wrote:Zonbrile
samo pročitaj koga citiram i zašto,zar je to tako teško.Možda bi začatao o obrezivanju žena u Iranu,onako suptilno iz ljubavi?
Ne ali ako pises onda postavi clanke koji direktno prozicaju Iran.
Ja nesumnjam da si ovo stavio sa razlogom medjutim treba konkretno pricat o Iranu.
Ja jos uvijek cekam da mi bogoljub objasni kako nije krsenje ljudskih prava kad ti u parlamentu prijete smrcu zato sto pozivas na proteste.
Da se ovo desilo u Egiptu onda bi bilo americko uplitanje , posto je u Iranu onda je to ok?
- psydelija
#1450 Re: IRAN
dajte malo o iranu, nemojte bas toliko sa OT!
usput, tacno, klitoris se odsica u nekim africkih i azijskim muslimanskim plemenima, ali to nije strano ni hriscanima iz istog dela sveta i to nema apsolutno nikakve veze sa religijom, vec striktno sa tradicijom!
usput, tacno, klitoris se odsica u nekim africkih i azijskim muslimanskim plemenima, ali to nije strano ni hriscanima iz istog dela sveta i to nema apsolutno nikakve veze sa religijom, vec striktno sa tradicijom!