Novinarska nepismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
Zux

#1426 Re: Novinarska nepismenost

Post by Zux »

Jadna majko svoja bas su simpaticni, oni fasisti, ma neeee... Ocito im je ovo opredjeljenje.

http://sportsport.ba/ino_fudbal/navijac ... isti/84485

Hoces da kazes da novinar nema pravo da iskaze svoje misljenje? Posebno da iskaze svoje misljenje na ismijavanje i vrijedjanje genocida koji se desio u njegovoj zemlji u skoroj buducnosti. Ja razumijem sta je tvoja poenta, portal treba samo da prenese vijest, a mi kao citaoci da ocjenjujemo i dajemo svoje misljenje o dogadjaju. Ali zasto bi to moralo biti tako? Ovo nisu samo vijesti, nego eto i neka vrsta novine, pa valjda je dozvoljen i neki komentar novinara, koji je BTW 100% tacan i istinit. Ionako nam je 90% novinara ko zombie samo prenose vijesti i ne smiju, nece, ne znaju da napisu nesto iz svoje glave. Vijest zna svaka budala prenijeti, ovako na portalu posebno, kopiras, ubacis sliku i vozdra.
michal

#1427 Re: Novinarska nepismenost

Post by michal »

Zux wrote: Hoces da kazes da novinar nema pravo da iskaze svoje misljenje?
Ne, neću ovo da kažem. Neka novinari slobondo izjavljuju svoja mišljenja, ali neka to rade u rubrici koja je namijenja za to (Komentari, Polemike, ... u raznim novinama ima raznih naziva za to) i u svoje ime, a ne u okviru vijesti u ime cijelog portala, jer vijesti treba da sadrže isključivo objektivne informacije. (Članak o kojem pišem je objavljen u rubrici Vijesti.) Ovo je jedno od najelementarnijih načela žurnalistike i spominje se čak negdje u osnovnoj školi.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1428 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

Dobro ba, eto pogrijesili su rubriku, sram ih bilo

hajd sad popusti i otvori temu kako su bugarski navijaci idioti jer spominju Srebrenicu
michal

#1429 Re: Novinarska nepismenost

Post by michal »

plain vanilla wrote:Dobro ba, eto pogrijesili su rubriku, sram ih bilo
A pogriješili su. Naravno. Skroz slučajno su pogriješili. Ovi novinari redovno miješaju svoja subjektivna zapaženja u vijesti (ovaj članak je samo jedan blistav primjer za sve), ali evo: plain vanilla to slobodno bagatelizira sa "pogriješili su rubriku" - u ovom jednom slučaju. Očajno, fakat.
plain vanilla wrote:hajd sad popusti i otvori temu kako su bugarski navijaci idioti jer spominju Srebrenicu
Što bih otvarao takvu temu? Zar nema dovoljno ljudi tog mišljenja da treba ponovo skretati pažnju na to? Zar ne bih valjda trebao da isto otvorim teme "Ljeti je vruće", "Zimi je hladno" itd.?
plain vanilla

#1430 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

michal wrote:
plain vanilla wrote:Dobro ba, eto pogrijesili su rubriku, sram ih bilo
A pogriješili su. Naravno. Skroz slučajno su pogriješili. Ovi novinari redovno miješaju svoja subjektivna zapaženja u vijesti (ovaj članak je samo jedan blistav primjer za sve), ali evo: plain vanilla to slobodno bagatelizira sa "pogriješili su rubriku" - u ovom jednom slučaju. Očajno, fakat.
plain vanilla wrote:hajd sad popusti i otvori temu kako su bugarski navijaci idioti jer spominju Srebrenicu
Što bih otvarao takvu temu? Zar nema dovoljno ljudi tog mišljenja da treba ponovo skretati pažnju na to? Zar ne bih valjda trebao da isto otvorim teme "Ljeti je vruće", "Zimi je hladno" itd.?
A ne, idiote cemo gurati pod tepih i smatrarti ih normalnom pojavom, a pljuvat cemo po portalu jer se neko usudio stvari nazvati pravim imenom

e pa necemo

ako ti se ne svidja sax, eno imas Nezavisne, tamo ih nisu nazvali fasistima, pa bujrum
novi.dan.nova.nafaka

#1431 Re: Novinarska nepismenost

Post by novi.dan.nova.nafaka »

michal wrote:Ne, neću ovo da kažem. Neka novinari slobondo izjavljuju svoja mišljenja, ali neka to rade u rubrici koja je namijenja za to (Komentari, Polemike, ... u raznim novinama ima raznih naziva za to) i u svoje ime, a ne u okviru vijesti u ime cijelog portala, jer vijesti treba da sadrže isključivo objektivne informacije.
Ma gle mali - objektivnost veliš !? Koja crna objektivnost, koje sortiranje vijesti u odgovarajuću rubriku!? Naravno da vijesti ovakvog tipa trebaju biti objektivne, ali ne vidim razloga radi čega nebi novinar mogao dodati svoj komentar.
Radi "objektivnosti" MZ imali smo embargo i izjednačavanje strana u ratu, nastrane pojave poput homoseksualizma i sličnih bolesti se danas stavljaju kao "gole vijesti" te time riješene svake opravdane kritike, mrtvi na svim svjetskim žarištima se navode kao brojevi i statistika, bez da se osuđuju počinitelji onako kako dolikuje. Prema tvome, redovna vijest iz Gaze bi se trebala sastojati iz 2 dijela: prvi dio - ubijeno 15 djece danas, bez da se navodi ko je to uradio i da ga se osudi, a onda tamo negdje u nekoj zabačenoj rubrici da neko piše kolumnu protiv Izraela.
To na čemu ti lafe insistiraš i radi čega si prilično naporan, vodi do relativiziranja svih događanja i protagonista, a mi dobro znamo na svojoj koži šta to znači.
michal

#1432 Re: Novinarska nepismenost

Post by michal »

novi.dan.nova.nafaka wrote:bez da se navodi ko je to uradio
A što ne bi se navelo ko je to uradio, ako to je poznato, molim te?

novi.dan.nova.nafaka wrote:a onda tamo negdje u nekoj zabačenoj rubrici
Ne, nigdje ne stoji da predmetna rubrika mora biti "tamo negdje zabačena" - rubrika s komentarima slobodno može biti na čitavoj naslovnici, samo treba da je jasno označena i odvojena od vijesti.

(Ovo sam zaboravio:)
novi.dan.nova.nafaka wrote:Naravno da vijesti ovakvog tipa trebaju biti objektivne, ali ne vidim razloga radi čega nebi novinar mogao dodati svoj komentar.
Jesus fucking Christ! Ovo je kao reći "Naravno da voda za piće treba biti čista, ali ne vidim razloga radi čega ne bih mogao dodati malo benzina u nju."
plain vanilla

#1433 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

ovo me podsjeca na jednog forumasa koji je plakao jer sax Mladića i Karadzica naziva zlocincem, kao nema jos presude, odakle njima pravo, gdje je novinarska etika i sl

nema veze sto ih cijeli svijet (i svjetski mediji)naziva zlocincima i sto cijeli svijet zna da su zlocinci, sax treba biti neutralan :zzzz:
Zux

#1434 Re: Novinarska nepismenost

Post by Zux »

Iskreno, vece si ti zutilo nego ovi novinari s obzirom da si digao pompu ovdje i optuzio ih za neprofesionalnost samo zato sto su stvari/idiote nazvali pravim imenom. Niti su sta slagali, niti su pretjerali karakterizacijom doticnih spodoba. Posebno kada se to napravi ovako frisko nakon obiljezavanja godisnjice genocida gdje je ukopano jos 500 ubijenih. Nema tu, i ne treba biti, mjesta nekakvoj laznoj objektivnosti, nego treba reci tacno onako kako je. Svako ko negira genocid u Srebrenici, ko se sprda s tim, ko nipodastava zrtve, taj je fasista i nikako drugacije se ne treba zvati.
michal

#1435 Re: Novinarska nepismenost

Post by michal »

plain vanilla wrote:nema veze sto ih cijeli svijet (i svjetski mediji)naziva zlocincima
Molim te bar provjeri unaprijed da li je istina ono što pišeš - nije to teško.
https://www.google.com/search?q="Karadzic+is+a+criminal"
https://www.google.com/search?q="Karadz ... r+criminal"

Sad nađi jedinu vijest "svjetskih medija" koja ga naziva zločincem, a da je to njihov zvaničan stav, a ne stav nekoga koga citiraju. Jbg, čak ni Huffington Post ne piše da je Karadžić zločinac. (A sigurno to nije zato da smatraju da nije zločinac nego zato da shvataju da javno osuđivanje nije uloga novinara.)
plain vanilla

#1436 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

michal wrote:
plain vanilla wrote:nema veze sto ih cijeli svijet (i svjetski mediji)naziva zlocincima
Molim te bar provjeri unaprijed da li je istina ono što pišeš - nije to teško.
https://www.google.com/search?q="Karadzic+is+a+criminal"
https://www.google.com/search?q="Karadz ... r+criminal"

Sad nađi jedinu vijest "svjetskih medija" koja ga naziva zločincem, a da je to njihov zvaničan stav, a ne stav nekoga koga citiraju. Jbg, čak ni Huffington Post ne piše da je Karadžić zločinac. (A sigurno to nije zato da smatraju da nije zločinac nego zato da shvataju da javno osuđivanje nije uloga novinara.)
:mrgreen: super si ti meni :sax:
michal

#1437 Re: Novinarska nepismenost

Post by michal »

Zux wrote:Nema tu, i ne treba biti, mjesta nekakvoj laznoj objektivnosti
Aha, shvatam potpuno. Drugim riječima "U redu je da Klix-ba nisu novine (iako tvrdi da jesu), nego medij za primitivnu propagandu." Stvarno odustajem, ovo je užas.
plain vanilla

#1438 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

michal wrote:
Aha, shvatam potpuno. Drugim riječima "U redu je da Klix-ba nisu novine (iako tvrdi da jesu), nego medij za primitivnu propagandu." Stvarno odustajem, ovo je užas.
pa odustani, ko ti brani

rekoh ti prije, vjerujem da ima dovoljno medija koji ce zadovoljiti tvoje kriterije
poznanik

#1439 Re: Novinarska nepismenost

Post by poznanik »

michal wrote:
Zux wrote: Hoces da kazes da novinar nema pravo da iskaze svoje misljenje?
Ne, neću ovo da kažem. Neka novinari slobondo izjavljuju svoja mišljenja, ali neka to rade u rubrici koja je namijenja za to (Komentari, Polemike, ... u raznim novinama ima raznih naziva za to) i u svoje ime, a ne u okviru vijesti u ime cijelog portala, jer vijesti treba da sadrže isključivo objektivne informacije. (Članak o kojem pišem je objavljen u rubrici Vijesti.) Ovo je jedno od najelementarnijih načela žurnalistike i spominje se čak negdje u osnovnoj školi.

Apsolutno podržavam stajalište @michal-ovo.

Čitalac ne želi čitati mišljenje novinara, jer da želi - tražio bi intervju i saznao šta i kako misli novinar. Čitalac želi vjerodostojnu informaciju, tačnu i pravovremenu, pa da sam zaključi, da sam donese svoje mišljenje. Čitaocu ne treba tuđe mišljenje, tuđi stavovi i tuđa raspoloženja, intetresi i pokitizacija informacija. To su temeljne odrednice novinarstva, to su elementarne stvari koje se uče u školskim klupama srednjeg obrazovanja :-)

Informacija koja je tema ove rasprave, informacija koju je web portal "Klix" preuzeo od drugih, i ne provjeravajući njenu vjerodostojnost i plasirao je na svojoj internet stranici, koja je jedna od najčitanijih, je zloupotreba medijskog prostora, jer je prepuna huškačkom retorikom, jer vrvi od "žutila" i dizanja tenzija. Treba da se srami autor i odgovorna osoba za plasman onakve vijesti.
Image

Ako se dese incidenti u Sarajevu, da li će "Klix" preuzeti odgovornost?
"... u Sarajevu ih čeka pakao!"
Mr. Brightside

#1440 Re: Novinarska nepismenost

Post by Mr. Brightside »

stid me s kim dijelim grad :roll:

na čiju stranu ova dvojica odu, fuj :-)
novi.dan.nova.nafaka

#1441 Re: Novinarska nepismenost

Post by novi.dan.nova.nafaka »

plain vanilla wrote:
michal wrote:
pa odustani, ko ti brani
rekoh ti prije, vjerujem da ima dovoljno medija koji ce zadovoljiti tvoje kriterije
Takvi ne odustaju ni pod razno - da 100 ljudi ponudi drugačije viđenje od nj. on će proturiječiti. Bitno je popljuvati novinara radi toga što je "zloupotrijebio" vijest i dodao nešto svoje na vijest, a huligani i otpadnici od društva su za pposebnu rubriku bez emocija... :shock:
poznanik

#1442 Re: Novinarska nepismenost

Post by poznanik »

Mr. Brightside wrote:stid me s kim dijelim grad :roll:

Tema je novinarska nepismenost, nije političko raspoloženje, posebno nije sposobnost shvatanja smisla napisanog
Mr. Brightside

#1443 Re: Novinarska nepismenost

Post by Mr. Brightside »

poznanik wrote:

Tema je novinarska nepismenost, nije političko raspoloženje, posebno nije sposobnost shvatanja smisla napisanog
ne obraćaj mi se, nisi ništa bolji od ovih bugara..
plain vanilla

#1444 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

poznanik wrote:

politicko raspolozenje? pa ne pricamo o Doodiku, Zlaji, Covicu,...

pricamo o ratnim zlocinima i zlocincima... hocemo li i Mladica zvati generalom do presude?
hajte, molim vas, rekla bih ja sta je to, ali za to se ban dobija, pa bolje da sutim
poznanik

#1445 Re: Novinarska nepismenost

Post by poznanik »

plain vanilla wrote:
poznanik wrote:

politicko raspolozenje? pa ne pricamo o Doodiku, Zlaji, Covicu,...

pricamo o ratnim zlocinima i zlocincima... hocemo li i Mladica zvati generalom do presude?
hajte, molim vas, rekla bih ja sta je to, ali za to se ban dobija, pa bolje da sutim
Da, upravo tako - pričamo o novinarstvu, o nepismenim novinarima, ne o politici, ne o zločinima, ne o križarskim ratovima, ili udaji u pozne godine :-) Zar ne čitaš naslov teme :?
plain vanilla

#1446 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

citas li ti naslov teme?
ako tebe pogadja da novinari nazovu karadzica zlocincem ili ove idiote fasistima, to je vas problem

bas me zanima trazite li vi cije kosti u Srebrenici?
Mr. Brightside

#1447 Re: Novinarska nepismenost

Post by Mr. Brightside »

sad će početi cmizdriti kako nisu oni takvi, mir i ljubav bla bla bla :-)
poznanik

#1448 Re: Novinarska nepismenost

Post by poznanik »

plain vanilla wrote:citas li ti naslov teme?
ako tebe pogadja da novinari nazovu karadzica zlocincem ili ove idiote fasistima, to je vas problem

Stvarno trolaš ovu temu :? "Srebreničke kosti", Karadžić i sl. se nalaze na pdf. politika, mada ti to odlično znaš, samo provociraš.

Baš jadno... :(
plain vanilla

#1449 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

poznanik wrote:
plain vanilla wrote:citas li ti naslov teme?

Stvarno trolaš ovu temu :? "Srebreničke kosti", Karadžić i sl. se nalaze na pdf. politika, mada ti to odlično znaš, samo provociraš.

Baš jadno... :(
ja provociram????
jel ti znas o kojem transparentu pricamo i sta pise na njemu?

ali tebi je to ocito svejedno, najveci vam zlocinac novinar
lijepo je kad maske padnu :wink:
poznanik

#1450 Re: Novinarska nepismenost

Post by poznanik »

plain vanilla wrote:...ja provociram????
jel ti znas o kojem transparentu pricamo i sta pise na njemu?

A znaš li ti povodom čega je nastala ova rasprava :-) http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... start=1400
Locked