Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Gavijalov
#1426 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kupljen Daikin FXN35- L. Znam da nije zadnji krik tehnologije i da ima COP samo 3,81 što je u odnosu na ove neke zvijeri smiješno, ali mislim da sam ostavrio najbolji mogući odnos cijene i kvaliteta.
Imam centralno grijanje i ovo je svojevrsni pilot projekat, da uskoči u daniam akad im pukne kotao a biće takvih dana sigurno.
Hvala pojednicima koji čine ovu temu izuzetno korisnom. Prepoznaće se ! Pozdrav!
Imam centralno grijanje i ovo je svojevrsni pilot projekat, da uskoči u daniam akad im pukne kotao a biće takvih dana sigurno.
Hvala pojednicima koji čine ovu temu izuzetno korisnom. Prepoznaće se ! Pozdrav!
- Hajlac
#1427 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne mogu se razlicite klime usporedjivati iz razlicitih testova tipa Eurovent - VTT.
VTT ja vidim kao trenutno jedini mjerodavan izvor za usporedbe stvarne snage i efikasnosti klima.
Klime testiraju u cugu 48h i temperaturnom rasponu od +10C do -30C i natrag opet do +10C. Sve lijepo graficki prikazano i jasno kao dan. Vidljiva i ulazna i izlazna snaga kao i dinamika defrost ciklusa.
1. Fujitsu Nocria AWYZ14:
Na VTT testu @-15C potrosnja 1,7kW a izlazna znaga 2,7kW (COP 1.58)
Maksimalna potrosnja 2,4kW uz izlaznu snagu od 3,4kW ( do te potrosnje i snage ide samo na -15 do -20C). Druga strana medalje - precest defrost ispod -15C, sto su za nase podrucje ipak rjedje temperature.
2. Toshiba SKVP2
Po snazi slicna Nokriji sudeci po maksimalnoj ulaznoj potrosnji od 2,3kW za model 13 (jos nema VTT testa iste). Efikasnost vjerovatno bolja (rjedji defrost itd.).
3. Mitsubishi SF VEH
Nedovoljna snaga za vecu kvadraturu pri bilo kojim minusima (SF35 ima maksimalnu ulaznu snagu od 1,2kW, slicno kao prethodna generacija Toshibe tj. SKVP-E 13).
4. Mitsubishi FD i FH -VABH
Najbolji odnos ulazne snage/potrosnje i izlazne snage - za 1,5kW ulazne daje 3,5kW izlazne snage @-15C (COP 2.33), uz dosta rjedji defrost na svim temperaturama, slicno kao i Toshiba SKVP i SKVP2. Zato su i skuplje od Fujitsu AWYZ.
Dakle, koliko para toliko muzike. Sto ne znaci da je klima od 1900KM losa; za nase zime Fujitsu AWYZ je vise nego dovoljna(osnovna losa strana joj je samo manja efikasnost).
Vec ranije sam upozoravao na basnoslovne cifre izlazne snage koje svi gore nabrojani proizvodjaci navode; jedino je Mitsubishi poceo postenije informisati kupce o stvarnoj izlaznoj snazi pri minusima.
Ni jedna od ovih klima ne moze ni pri -10C(tipicna nasa zimska nocna temperatura) dati vise od 4kW a kamo li nekakvih 6kW kako se reklamira. Pogotovo kad se u vremenskom razmaku mjeri snaga jer sta korisnik ima od puno kW ako ta klima svako malo(tipa 40min) stane pa 10ak minuta suti tj. odledjava vanjsku jedinicu.
Ne razmisljajte toliko o kvadratima stanova u smislu odabira klime vec razmisljajte o broju prostorija i prema tome odlucujte o broju klima a ne velicini/snazi, jer razlike u ugodnosti boravka u stanu nisu tolike od klime do klime(mislim na ove japanske) vec od rasporeda i broja klima ako treba zagrijavati vise od dvije vece prostorije(tipa dnevni boravak + dvije sobe).
Ne razvode se klasicni radijatori i konvektori tek tako u svaku prostoriju. Prednost klime je puno veca moc zagrijavanja prostorija jer posjeduju ogroman kapacitet protoka zraka, tako da jedna klima moze pokriti dvije prostorije.
Uvijek je za vece stanove (3+ prostorije) bolje uzeti dvije kvalitetne "manje" klime - 10-ke/25-ice, nego jednu "vecu".
Ovo vrijedi za odabir velicine medju top modelima (tipa FH VEHZ ili SKVP2), dok kod nizih klasa (tipa FH VE, SF ili SKV2) treba izbjegavati "manje" (10/25) jer najcesce u njih stave potpuno druge/inferiorne kompresore itd. pa razlika u snazi i efikansosti bude jako vidljiva.
Ili opet uzeti jednu "manju" (jer zazlika u snazi izmedju npr. SKVP2 10 i 13 ili FH VEHZ 25 i 35 je u praksi mizerna) + konvektor(e) za udaljene prostorije.
Da su nasi stanovi i kuce napravljeni kao kod nordijaca i da imamo njihov mentalitet tj. da nemamo naviku hodanja u gacama - hajcanja @24C vec @20C sto je evropski standard, mogla bi i jedna klima pokrivati >80m2 ali svi znamo kakva je kod nas situacija kako s izolacijom tako i s povezanoscu prostorija.
VTT ja vidim kao trenutno jedini mjerodavan izvor za usporedbe stvarne snage i efikasnosti klima.
Klime testiraju u cugu 48h i temperaturnom rasponu od +10C do -30C i natrag opet do +10C. Sve lijepo graficki prikazano i jasno kao dan. Vidljiva i ulazna i izlazna snaga kao i dinamika defrost ciklusa.
1. Fujitsu Nocria AWYZ14:
Na VTT testu @-15C potrosnja 1,7kW a izlazna znaga 2,7kW (COP 1.58)
Maksimalna potrosnja 2,4kW uz izlaznu snagu od 3,4kW ( do te potrosnje i snage ide samo na -15 do -20C). Druga strana medalje - precest defrost ispod -15C, sto su za nase podrucje ipak rjedje temperature.
2. Toshiba SKVP2
Po snazi slicna Nokriji sudeci po maksimalnoj ulaznoj potrosnji od 2,3kW za model 13 (jos nema VTT testa iste). Efikasnost vjerovatno bolja (rjedji defrost itd.).
3. Mitsubishi SF VEH
Nedovoljna snaga za vecu kvadraturu pri bilo kojim minusima (SF35 ima maksimalnu ulaznu snagu od 1,2kW, slicno kao prethodna generacija Toshibe tj. SKVP-E 13).
4. Mitsubishi FD i FH -VABH
Najbolji odnos ulazne snage/potrosnje i izlazne snage - za 1,5kW ulazne daje 3,5kW izlazne snage @-15C (COP 2.33), uz dosta rjedji defrost na svim temperaturama, slicno kao i Toshiba SKVP i SKVP2. Zato su i skuplje od Fujitsu AWYZ.
Dakle, koliko para toliko muzike. Sto ne znaci da je klima od 1900KM losa; za nase zime Fujitsu AWYZ je vise nego dovoljna(osnovna losa strana joj je samo manja efikasnost).
Vec ranije sam upozoravao na basnoslovne cifre izlazne snage koje svi gore nabrojani proizvodjaci navode; jedino je Mitsubishi poceo postenije informisati kupce o stvarnoj izlaznoj snazi pri minusima.
Ni jedna od ovih klima ne moze ni pri -10C(tipicna nasa zimska nocna temperatura) dati vise od 4kW a kamo li nekakvih 6kW kako se reklamira. Pogotovo kad se u vremenskom razmaku mjeri snaga jer sta korisnik ima od puno kW ako ta klima svako malo(tipa 40min) stane pa 10ak minuta suti tj. odledjava vanjsku jedinicu.
Ne razmisljajte toliko o kvadratima stanova u smislu odabira klime vec razmisljajte o broju prostorija i prema tome odlucujte o broju klima a ne velicini/snazi, jer razlike u ugodnosti boravka u stanu nisu tolike od klime do klime(mislim na ove japanske) vec od rasporeda i broja klima ako treba zagrijavati vise od dvije vece prostorije(tipa dnevni boravak + dvije sobe).
Ne razvode se klasicni radijatori i konvektori tek tako u svaku prostoriju. Prednost klime je puno veca moc zagrijavanja prostorija jer posjeduju ogroman kapacitet protoka zraka, tako da jedna klima moze pokriti dvije prostorije.
Uvijek je za vece stanove (3+ prostorije) bolje uzeti dvije kvalitetne "manje" klime - 10-ke/25-ice, nego jednu "vecu".
Ovo vrijedi za odabir velicine medju top modelima (tipa FH VEHZ ili SKVP2), dok kod nizih klasa (tipa FH VE, SF ili SKV2) treba izbjegavati "manje" (10/25) jer najcesce u njih stave potpuno druge/inferiorne kompresore itd. pa razlika u snazi i efikansosti bude jako vidljiva.
Ili opet uzeti jednu "manju" (jer zazlika u snazi izmedju npr. SKVP2 10 i 13 ili FH VEHZ 25 i 35 je u praksi mizerna) + konvektor(e) za udaljene prostorije.
Da su nasi stanovi i kuce napravljeni kao kod nordijaca i da imamo njihov mentalitet tj. da nemamo naviku hodanja u gacama - hajcanja @24C vec @20C sto je evropski standard, mogla bi i jedna klima pokrivati >80m2 ali svi znamo kakva je kod nas situacija kako s izolacijom tako i s povezanoscu prostorija.
-
Stihy
#1428 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li bi strujno grijanje bilo isplativo sa 25% višom cijenom struje.
- Hajlac
#1429 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zavisi na koji vid grijanja mislis.Stihy wrote:Da li bi strujno grijanje bilo isplativo sa 25% višom cijenom struje.
S klasicnim pretvaracima el. u toplotnu energiju poput TA peci, kvarcnih grijalica i konvektora vjerovatno bi bilo bara-bara s plinskim.
S toplotnim pumpama ciji udjel el. u isporucenoj toplotnoj energiji je u prosjeku 1/3 do 1/4 opet bi bilo dosta isplativije od recimo plinskog.
P.S. Ne sumnjam ja da nasi vrli "strucnjaci" i "ekonomisti" imaju u planu dovodjenje cijena struje "na evropski nivo", naravno bez dovodjenja primanja/standarda na isti taj evropski nivo.
Klasicni outsorsing - isto kao s industrijom odjece, tehnike itd. : meni gotov proizvod a dalje od mene s zagadjivanjem okolisa, izrabljivanjem radne snage, djecom-radnicima itd. Welcome to the Third world!
-
klackalica_
#1430 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
posto bi se htio iskljuciti sa centralnog grijanja, zanima me kakve su cijene potrosnje struja sa el. radijatorima sa uljem, i koji valja i ima li to kupiti u sarajevu? jednosoban je stan.
- Hajlac
#1431 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Taj sto je testirao i stavio na forum rezultate ima dodatno grijanje - pec sto dogrijava zrak->gas u klimi->kompresor&vanjsku jedinicu pa je zato i 'lakse' radila tj. s vecom snagom. Sto je hladniji gas u povratku iz unutrasnje ka vanjskoj jedinici, to ga je teze ponovo zagrijati i vise se mrzne vanjska jedinica (radi manje temperature gasa a samim tim i izmjenjivaca toplote/radijatora).lamudan wrote:sad smo ga zakomplikovalini u jedne testove ne vjerujem 100%,eurovent u ne vjerujem vise nista jer su stavili da je jeftini model lg ucinkovitiji od mitsfh25vehz
,vtt testovi su puno mjerodavniji iako nisu do kraja shvaceni,ne samo ja nego mnogi strucniji po nordijskim zemljama
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/ ... ic=49753.0
ovdje sam nasao da nocria puno vise moze izbacit toplote nego sto pokazuje tabela vtt(oko 3,5kw na -20),iako ne vidim nigdje na toj tabeli da je upaljena maximalno pa da vidimo kolko moze izbacit toplote,s druge strane vtt je testirao sa manjim protokom zraka unutrasnje jedinice sto ujedno smanjuje kapacitet klime a time i cop,osim toga kod njih gore nocria artic je malo drugacija verzija nego kod nas,opremljena je dodatnom opremom,vjerovatno grijacima opet ne znam,koji trose struju i to joj jos smanjuje cop ali zato radi na -25,kod nas nema tih grijaca,elem pored svega toga opet i po vtt-u nocria jedinu manu na najbolje modele (FH35VEHZ)i znatno skuplje samo ima slabiji COP,a kolko je to bitno u bih govori cinjenica da mi je potrosila mizerno struje za cijelu zimu
![]()
http://translate.google.com/translate?s ... ard%3D26.0
na ovom forumu se moze puno toga procitati,ali to ode sad u tacku![]()
![]()
1. Maksimalno je radila na 2,4kW a teoretski limit joj je 2,95kW. Veliko je pitanje da li je iko Nokriju AWYZ14 uspio natjerati da radi pri 2,95kW ulazne potrosnje.
Pri -15C (nas u BiH ne zanima -20/-30C pri kojim je trosila tih 2,4kW) i potrosnji od 1,7kW davala je toplote u iznosu od 2,7kW, a Mitsubishi FD i FH serije su isto @-15C pri 1,5kW davale 3,5kW. Dakle identicni uslovi testiranja i identicna temperatura - razlika vrlo znacajna: veca potrosnja a manja izlazna snaga.
2. Molim te opet procitaj to sto si napisao za odnos potrosnje i efikasnosti
O tome smo sto puta pricali: sto manja potrosnja to bolja efikasnost tj. COP. Upravo zato "manje" klime istih modela (Toshiba xy 10 vs 13, Mitsu xy 25 vs 35...) PRIVIDNO(u smislu usporedjivanja s "vecim" modelima) imaju bolji COP jer ih mjere pri proizvoljnom a manjem nazivnom opterecenju @500-600W umjesto cca 900W kod "vecih".
3. Testiran je model AWYZ14LBC. Koji je tacan model tvoje tj. ovih koje se kod nas prodaju?
4. Protok zraka u unutrasnjoj ne mora uopste uticati na izlazni kapacitet klime - kapacitet se mjeri uzimajuci u obzir razliku u temperaturi izmedju ulaznog i izlaznog zraka na unutrasnjoj jedinici + kolicinu zraka, tako da se isti izlazni kapacitet moze dobiti i manjim protokom zraka a postizanjem vece razlike u temperaturi izmedju ulaznog i izlaznog zraka(delta t). A posto toliko istices protok zraka: na VTT testu Nocria je imala malo i veci protok zraka (150dm3) nego Mitshu FH25 (140dm3).
Za velike kvadrature bolje uzeti dvije "manje" klime ili kao prividno jeftiniju opciju - jednu + alternativni izvor(konvektor) nego jednu "jaku" koja ce zbog snaznog rada cesce mrznuti i manje efikasno prenositi toplotnu energiju (manji COP). Da ponovim - ovo govorim za velike kvadrature.
Uvijek ce se vise toplotne energije prenijeti duplo vecom povrsinom izmjednjivaca toplote(isparivac&kondenzator), duplo vecom kolicinom gasa koji prenosi tu energiju, duplo vecom kolicinom zraka koja prolazi vanjskom i unutrasnjom jedinicom itd itd. nego jednom 20% jacom od ostalih.
Iz testova klima razlicitih proizvodjaca i generacija vidljiv je trend da cim klima predje potrosnju od 1,5kW pocne se brze i vise mrznuti vanjska jedinica tj. cesce defrostati pa samim tim dolazi i do manje ugodnog grijanja i manje efikasnosti.
Naravno kad je blaga zima, i pri jacom potrosnjom/opterecenjem nece se tako cesto mrznuti, a nase zime nisu tako jake kao gore u nordijskim zemljama. Samo ukazujem na ovo: sto se trazi jaca izlazna snaga klime to ona vise gubi svoja pozitivna svojstva/adute.
Last edited by Hajlac on 09/10/2013 22:24, edited 1 time in total.
-
sava84
#1432 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li je neko nasao koliko ove kvalitetnije klime mogu da izdrze ako se konstantno koriste za grijanje? To jest koliki bi im otprilike mogao biti zivotni vijek? Ipak je drugacije da klimu palis samo za vrijeme velikih vrucina nego da radi cijelu zimu, po nekad i cijeli dan da bude upaljena.
-
sava84
#1433 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I kontam da bi tako trebalo biti. Mislio sam pored ovog automatskog ciscenja, npr jednom u dvije godine nekog dovesti da fino rastavi i ocisti vanjsku i unutrasnju jedinicu. Trebalo bi biti dovoljno. Kako odrzava klimu taj sto ima Nocriu vec 6 godina?
-
Gavijalov
#1434 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima li neko neki link gdje mogu vidjeti kako se COP invertera koji sam kupio (Daikin FTXN- L9) ponaša pri različitim temperaturama. Ne mogu naći.
-
Gavijalov
#1435 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Baš sam pretražujući formku našao tu starnicu. To je za mene skroz zadovoljavajuće. Njena primarna uloga je da grije samo dnevnu sobu od 24m2 zasad ( a to može i pri najnižim tempretaurama koliko vidim)i kupljena je ponajviše radi dokazivanja ispaltivosti takvog grijanja .
U budućnosti ću vjerovatno uzeti još jednu klimu jačeg kapaciteta u drugu sobu ( da grije tu sobu od 12m2, hodnik od 10 m2 i kuhinju od 10 m2) i isključiti centralno gradsko grijanje.
Sada ću prepustiti roditeljima da procjene kvalitet i ispaltivost ovog u danima kada pukne neki kotao JP Grijanej Zenica.
U budućnosti ću vjerovatno uzeti još jednu klimu jačeg kapaciteta u drugu sobu ( da grije tu sobu od 12m2, hodnik od 10 m2 i kuhinju od 10 m2) i isključiti centralno gradsko grijanje.
Sada ću prepustiti roditeljima da procjene kvalitet i ispaltivost ovog u danima kada pukne neki kotao JP Grijanej Zenica.
-
sopran
#1436 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima, naravno (Robot- neki dan vidjela da imaju i one vece, Penny -imali prosle godine i zidne radijatore na struju (bas fora za hale), cak bilo i u Maxi-ju radijatora); cijena zavisi od broja rebara, ali je negdje 60-80 KM. Sve su ti marke tu negdje, meni se jos nijedan nije pokvario, a bilo ih je od raznih proizvodjaca. Pitanje je kakva ti je izolacija u stanu, visina stropa i koliko namjeravas nahajcati, raunaj negdje 150-200 KM struje za grijanje.klackalica_ wrote:posto bi se htio iskljuciti sa centralnog grijanja, zanima me kakve su cijene potrosnje struja sa el. radijatorima sa uljem, i koji valja i ima li to kupiti u sarajevu? jednosoban je stan.
- eluna
#1437 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Elit 3.5kw /4kw INVERTER 899 + montaža
Klima INVERTER TCL TAC-12CHSA/Hal SA MONTAZOM 1000 KM
da li iko ima iskustva sa ove dvije klime
mislim, obje su klasifikovane da rade na -15, elit čak ima i kw snagu .....a cijene na piku su im smiješne u odnosu na druge proizvođače
i drugo pitanje:
da vam je ponuđena cijena između - MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE i - MSZ-EF25VEwbs*/MUZ-EF25VE bare bare (haman pa ista) - koju od ove dvije klime biste kupili?
mislim, obje su klasifikovane da rade na -15, elit čak ima i kw snagu .....a cijene na piku su im smiješne u odnosu na druge proizvođače
i drugo pitanje:
da vam je ponuđena cijena između - MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE i - MSZ-EF25VEwbs*/MUZ-EF25VE bare bare (haman pa ista) - koju od ove dvije klime biste kupili?
- Hajlac
#1438 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zaslijepila te "ljubav" prema Nokrijilamudan wrote:kakva crna pec,kad citas google translate ne smijes bukvalno shvacat,ima se puno pisat o vtt testiranjima,nocria jest najvise davala 3,7kw na testu,ali je bilo zadano 20 na unutrasnjoj,i to nikako nije maximum,ona ima dugme hi power tad bi dala maximalno,to na testu nije bilo,ima jos razlika na testu,nocria nema fixnu brzinu ventilatora unutrasnje jedinice,uvijek je auto znaci smanjuje se kad stigne temp,ali na maximumu ima jako veliki protok zraka sto sa hi power uvijek radi,kako mislis da je radila nocria kao nasa na -30,puno stvari tu ne stima...
Procitaj liku potpis:
"Direkverkande elradiatorer, kamin + Nocria"
Dakle konvektor i kamin + Fujitsu Nocria klima
Da ne spominjem da je testirao @-6.7C i potrosnji od svega 500W - pa naravno da ce imati dobar COP. I ti bi takve uslove rada obaska s dodatnim izvorima toplote uporedjivao s VTT rezultatima testa i ogromnoj razlici u COPu @-15C izmedju Nocrije i FH VEHZ
Ti bi sad jednu po jednu stavku iz njihove metodologije testiranja vadio iz konteksta i prevrtao kako tebi odgovara ZA i PROTIV argumente - covjece SVE klime na identican nacin testiraju i ja ti lijepo kazem da pod identicnim uslovima jedna trosi 1,7kW a daje 2,7kW dok druga trosi 1,5kW a daje 3,5kW. Valjda ti je jasno da to Hi(gh) power tj. tjerati klimu da radi stalno preko 2kW nije preporucljivo osim u ekstremnim situacijama. Isto tako dobro znas zasto nordijci testiraju @20C klime (vec sam spomenuo u predzadnjem postu).
Kako ne shvatas da je to testiranje pri manjoj postavci zeljene temperature(iz naseg ugla nedovoljnoj koji smo navikli u gacama hodati u kuci) zapravo plus za same klime u testu jer s manjom potrosnjom idu i rjedji ciklusi odmrzavanja i veca efikasnost(upravo glavni adut za toplotne pumpe vs. konvencionalni nacini grijanja).
Sto vise opterecujes/zadajes kompresor pri tim jacim minusima, to vise skracujes zivotni vijek klimi.
Pojasni sta si htio reci s ovim "kako mislis da je radila nocria kao nasa na -30".
Opet ti na svoj mlin - ne mozes primjenjivati pricu o teoretskom vecem kapacitetu Nocrije u ovom konkretnom slucaju rezultata testa @-15C gdje Nocria trosi pukih 0,2kW vise od FH VEHZ a daje 0,8kW manje izlazne snage. Ne znam samo kako ti tu nalazis opravdanje u teoretskom vecem opsegu grijanja koje navodi proizvodjac (9kW @+7C). Vise trosi a dosta manje daje toplote - to nikakve veze nema s postavkom ventilatora, koji je btw bio postavljen na HIGH tj. po servisnom uputstvu na 940m3. Valjda do sad znas da se svakoj klimi taj kapacitet mjeren @+7C kao balon ispuse hem se vanjska temperatura spusti ispod 0C. Zato i jesu najbitnije ove informacije o kapacitetu na minusima. Ne pricamo o -20C vec o -15C iz vise razloga: a) zato sto su u VTT institutu pri -15C klime drzali po nekoliko sati tako da su konzistentni rezultati(bolje se vidi potrosnja, snaga, defrost itd.) i b) zato sto ovi ljudi koji razmisljaju o kupovini klima strahuju od scenarija da ih klima nece moci ugrijati. Ako se vidi da @-15C daju preko 3,5kW onda je svakom jasno da MOGU grijati i u Januaru-Februaru kad kod nas zna biti hladnije od -10C. Ljudi hoce sigurnost kad vec ulazu hiljade maraka u grijanje.lamudan wrote:takodje svaka klima sto radi manjim kapacitetom povecava se cop tako da klima veceg kapaciteta ce radit rasterecenije i potrosnja ce joj se smanjivat,sve to vodi u bespotrebnu dugu raspravu,o cemu mi zapravo pricamo,o ucinku na -20,ta temp se nama desi par dana u 10 godina,klasicna rasprava ciji je veci,ljudi pokusavaju da odluce sta da kupe ovako ce ih glava jos vise zabolit,i to od stvari koje nemaju veze sa bosnom gdje zivimo.
Osnovne razlike medju mits vehz i nocria bi bile,nocria jeftinija,mits bolji cop,nocria veci kapacitet grijanja,mits rjedji defrosti znaci ugodnija na vecim minusima.
A razlike u potrosnji medju svim inverterima nisu velike,pogotovo na nasoj klimi,gdje je prosjek najhladnijeg mjeseca u godini oko 0*C,tako da ja ako uzmem dvije klime koje imaju bolji cop od ovih mojih nek potrose 10% manje ja ustedio 23km za godinu,a za dvije bolje klime doplatio jos 2000km.
Kad se vec pozivas na informisanje ljudi koji hoce da kupe klimu za grijanje, na osnovu kojih podataka i izvora ti tvrdis da Nocria ima veci kapacitet grijanja" od VEHZ klima ??? Ko je to jos osim VTT instituta testirao u identicnim uslovima te dvije klime??? Ako ti smatras da su pristrasni tj. da namjestaju rezultate, opet molim lijepo navedi argumente.
Jedna "veca" vs. dvije "manje" je prica o kvaliteti grijanja (zato spomenuh sistem klasicnih radijatora/konvektora rasporedjenih po sobama) a tek manjim dijelom prica o duzem vijeku trajanja klima(manje opterecenje kad klimu nadopunjuje jos neki izvor toplote) i efikasnosti.
I ne odgovori ti meni u vezi ove price:
3. Testiran je model AWYZ14LBC. Koji je tacan model tvoje tj. ovih koje se kod nas prodaju?lamudan wrote:...osim toga kod njih gore nocria artic je malo drugacija verzija nego kod nas,opremljena je dodatnom opremom,vjerovatno grijacima opet ne znam,koji trose struju i to joj jos smanjuje cop ali zato radi na -25,kod nas nema tih grijaca![]()
Last edited by Hajlac on 09/10/2013 21:43, edited 3 times in total.
- Hajlac
#1439 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako ima fiksnih LG klima koje rade vise od 12 godina, moraju i ove inverter izdrzati 10ak.sava84 wrote:Da li je neko nasao koliko ove kvalitetnije klime mogu da izdrze ako se konstantno koriste za grijanje? To jest koliki bi im otprilike mogao biti zivotni vijek? Ipak je drugacije da klimu palis samo za vrijeme velikih vrucina nego da radi cijelu zimu, po nekad i cijeli dan da bude upaljena.
Moja radi konstantno vec cetvrtu godinu. Ugasena bude samo 1-2 mjeseca godisnje (maj i septembar). 80% vremena i nocu radi. Sto pod manjim opterecenjem (obrtaji kompresora) radi to ce joj u principu biti veci zivotni vijek. Obicno odu jal motor ventilatora jal kompresor jal elektronika. Dijelovi su skupi, uostalom kao i same klime - npr. motor unutrasnjeg ventilatora kosta oko 250KM.
Last edited by Hajlac on 09/10/2013 20:02, edited 1 time in total.
- Hajlac
#1440 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U tom slucaju mozda je greska bila kupovina te klime (ako se ne varam placena je oko 1800KM ?).Gavijalov wrote:Baš sam pretražujući formku našao tu starnicu. To je za mene skroz zadovoljavajuće. Njena primarna uloga je da grije samo dnevnu sobu od 24m2 zasad ( a to može i pri najnižim tempretaurama koliko vidim)i kupljena je ponajviše radi dokazivanja ispaltivosti takvog grijanja .
http://www.klix.ba/forum/grijanje-na-st ... 8#p9160487
-
Gavijalov
#1441 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
E u cijeni i jeste caka! Paćena je samo 1.133 KMHajlac wrote:U tom slucaju mozda je greska bila kupovina te klime (ako se ne varam placena je oko 1800KM ?).Gavijalov wrote:Baš sam pretražujući formku našao tu starnicu. To je za mene skroz zadovoljavajuće. Njena primarna uloga je da grije samo dnevnu sobu od 24m2 zasad ( a to može i pri najnižim tempretaurama koliko vidim)i kupljena je ponajviše radi dokazivanja ispaltivosti takvog grijanja .
Naime, da se nadovežem na prethodni post, Nisam uzeo Daikin nominlne snage 5,0 KW nego 3, 5 KW. Ovaj od 5 KW je bio tih nekih cc 1.700 KM.
- Hajlac
#1442 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Eh onda u reduGavijalov wrote:E u cijeni i jeste caka! Paćena je samo 1.133 KMHajlac wrote:U tom slucaju mozda je greska bila kupovina te klime (ako se ne varam placena je oko 1800KM ?).Gavijalov wrote:Baš sam pretražujući formku našao tu starnicu. To je za mene skroz zadovoljavajuće. Njena primarna uloga je da grije samo dnevnu sobu od 24m2 zasad ( a to može i pri najnižim tempretaurama koliko vidim)i kupljena je ponajviše radi dokazivanja ispaltivosti takvog grijanja .
Javi nam utiske u Januaru-Februaru. Hocemo li svi drzati palceve da ova zima bude kao ona pretprosla
-
Gavijalov
#1443 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dosada su takvi dani bili incidentne situacije i nadam se da će tako i ostati i da nećemo ući u neko mini ledeno doba
. U takvih par dana hodao bih vjerovatno po stanu obmotan dekama i upalio sve što imam na raspolaganju- kvarcna grijalica, plinska ...a još bi se štošta nabavilo.
Javljaću svoja iskustva svakako.
Javljaću svoja iskustva svakako.
- eluna
#1444 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
eluna wrote:Elit 3.5kw /4kw INVERTER 899 + montaža
i drugo pitanje:
-
Soraya1402
#1445 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
:khm:Soraya1402 wrote:Lijep pozdrav za sve
Nova sam ovdje i vidim čak 67 (ili više) stranica na ovu temu. Pročitala sam posljednjih 5-6 i ne bih da se dalje "samozbunjujem"
Naime, imam pitanje - veliki sam laik i svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao:
Sutra mi u stari stan od 42m2 ugrađuju nove, jake prozore. Stan se inače nalazi na 1. spratu, debeli zidovi (stara gradnja), ALI ispod njega su isključivo garaže () ... Dakle, pitanje je - koja inverter klima bi bila ZAISTA dobra za ovoliki stan (da ne koristim ništa drugo osim nje i po najvećim hladnoćama u BiH), a da nije preskupa O:) ?
Hvala vam unaprijed za svaki odgovor
- eluna
#1446 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
koliko sam ja upratila, a HAMAN sam eto kao nešto upratila, bilo koji mitsubiši snage 3,5 ili 4 kw, mada za tako mali stan može i neki jači LGSoraya1402 wrote::khm:Soraya1402 wrote:Lijep pozdrav za sve
Nova sam ovdje i vidim čak 67 (ili više) stranica na ovu temu. Pročitala sam posljednjih 5-6 i ne bih da se dalje "samozbunjujem"
Naime, imam pitanje - veliki sam laik i svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao:
Sutra mi u stari stan od 42m2 ugrađuju nove, jake prozore. Stan se inače nalazi na 1. spratu, debeli zidovi (stara gradnja), ALI ispod njega su isključivo garaže () ... Dakle, pitanje je - koja inverter klima bi bila ZAISTA dobra za ovoliki stan (da ne koristim ništa drugo osim nje i po najvećim hladnoćama u BiH), a da nije preskupa O:) ?
Hvala vam unaprijed za svaki odgovor
- eluna
#1447 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
eeeeeeeeeee uspavali nam se ovi experti za klime .... 
-
Nexura
#1448 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
FTXN35LV1B / RXN35LV1BGavijalov wrote:Ima li neko neki link gdje mogu vidjeti kako se COP invertera koji sam kupio (Daikin FTXN- L9) ponaša pri različitim temperaturama. Ne mogu naći.
TOL Tol (temperature operating limit) °C -14
Pdh (declared heating cap) kW 1,73
COPd (declared COP) 1,69
TBivalent Tbiv (bivalent temperature) °C -7
Pdh (declared heating cap) kW 2,08
COPd (declared COP) 2,35
A Condition (-7°C) Pdh (declared heating cap) kW 2,08
COPd (declared COP) 2,35
B Condition (2°C) Pdh (declared heating cap) kW 1,3
COPd (declared COP) 4,16
C Condition (7°C) Pdh (declared heating cap) kW 1,31
COPd (declared COP) 4,94
D Condition (12°C) Pdh (declared heating cap) kW 1,76
COPd (declared COP) 5,82
- Hajlac
#1449 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I jednoj i drugoj slab je raspon grijanja: SF35 (1,3 – 4,6) a EF25 (1,1 - 4,2).eluna wrote: da vam je ponuđena cijena između - MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE i - MSZ-EF25VEwbs*/MUZ-EF25VE bare bare (haman pa ista) - koju od ove dvije klime biste kupili?
Ne znam koliki prostor planirate grijati klimom? Ako bas nemate 1900KM za Fujitsu Nocriu, onda SF35 jer je malo jaca.
-
sava84
#1450 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako ste rijesili odvod kondenzata iz spoljasnje jedinice tokom grijanja? Kontam da mi je oo rebrasto crijevo rizicno zbog zamrzavanja vode u njemu kad krenu jaci minusi. Mislio sam odmah ispod tacne postaviti posudu od 5 l, onu za vodu pa je po nekad prazniti. Nezgodno mi je samo pustiti da kapa slobodno jer je tu betoniran prolaz oko kuce pa bi stalno bilo leda.