JesteSinjaD wrote: Jel to iz Majstora i Margarite?
Kviz "Književnost"
Moderator: Chloe
- elizabeth a
#1426 Re: Kviz "Književnost"
-
funeral blues
#1427 Re: Kviz "Književnost"
Moja najdraža knjigaSinjaD wrote:Jel to iz Majstora i Margarite?elizabeth a wrote:Naravnosadmire wrote:
da to nije mozda bal kod sotone?
- elizabeth a
#1428 Re: Kviz "Književnost"
Ja sam je u jednom dahu pročitala...čitaš i ne možeš da vjeruješ da je takvo nešto napisanofuneral blues wrote: Moja najdraža knjiga
Fenomenalna knjiga
- sadmire
#1429 Re: Kviz "Književnost"
da to nije mozda bal kod sotone?[/quote]
Naravno
[/quote]
Jel to iz Majstora i Margarite?[/quote]
Tako je, stari dobri Woland je bio domacin!
Evo novo pitanjce! Jozef Pronek u visestrukoj izvedbi je junak ovog romana!
Ime pisca i naziv djela?
Naravno
Jel to iz Majstora i Margarite?[/quote]
Tako je, stari dobri Woland je bio domacin!
Evo novo pitanjce! Jozef Pronek u visestrukoj izvedbi je junak ovog romana!
Ime pisca i naziv djela?
- sadmire
#1430 Re: Kviz "Književnost"
meni je najbolje sto su dogadjaji iz proslosti prikazani tako realno, kao da su se stvarno bas tako zbili!elizabeth a wrote:Ja sam je u jednom dahu pročitala...čitaš i ne možeš da vjeruješ da je takvo nešto napisanofuneral blues wrote: Moja najdraža knjiga
Fenomenalna knjiga
- SinjaD
#1431 Re: Kviz "Književnost"
Jel to Čiko bez prošlosti - Hemon?sadmire wrote: Evo novo pitanjce! Jozef Pronek u visestrukoj izvedbi je junak ovog romana!
Ime pisca i naziv djela?
-
funeral blues
#1432 Re: Kviz "Književnost"
''Blind Jozef Pronek'' Aleksandar Hemon?
Bulgakov je nenadmašan
Još nisam naišla na knjigu koja me toliko oduševila 
Bulgakov je nenadmašan
- sadmire
#1433 Re: Kviz "Književnost"
na nju sam mislio! idemo dalje!SinjaD wrote:Jel to Čiko bez prošlosti - Hemon?sadmire wrote: Evo novo pitanjce! Jozef Pronek u visestrukoj izvedbi je junak ovog romana!
Ime pisca i naziv djela?
- sadmire
#1434 Re: Kviz "Književnost"
Jozef se bas razmahao po Hemonovim knjigama. Pojavljuje se i u "Pitanje Bruna"!funeral blues wrote:''Blind Jozef Pronek'' Aleksandar Hemon?
Bulgakov je nenadmašanJoš nisam naišla na knjigu koja me toliko oduševila
A sto se tice Bulgakova, interesantno je da za zivota nije stekao priznanje u svojoj domovini i da je tek kasnije postao poznat siroj publici, mislim da mu je i Majstor i margarita objavljen tek posthumno!
- SinjaD
#1435 Re: Kviz "Književnost"
Bluže, ''Blind Jozef Pronek'' je priča iz Pitanje Bruna, pa je prerasla u roman Čovjek bez prošlosti.
Glede Bulgakova - svi velikani tek poslije smrti postanu veliki.
Pitanje smišljam...
Glede Bulgakova - svi velikani tek poslije smrti postanu veliki.
Pitanje smišljam...
-
funeral blues
#1436 Re: Kviz "Književnost"
Alter egosadmire wrote:Jozef se bas razmahao po Hemonovim knjigama. Pojavljuje se i u "Pitanje Bruna"!funeral blues wrote:''Blind Jozef Pronek'' Aleksandar Hemon?
Bulgakov je nenadmašanJoš nisam naišla na knjigu koja me toliko oduševila
A sto se tice Bulgakova, interesantno je da za zivota nije stekao priznanje u svojoj domovini i da je tek kasnije postao poznat siroj publici, mislim da mu je i Majstor i margarita objavljen tek posthumno!
@SinjaD: nisam čitala roman, samo tu pripovijetku i to na engleskom
- elizabeth a
#1437 Re: Kviz "Književnost"
I on je i tu temu - slobodu mišljenja i položaj književnosti u takvom sistemu izvanredno obradio u Majstoru i Margariti. Sjećate se razgovora Bezdomnog i Berlioza s početka knjige? O Isusu?funeral blues wrote:
Alter egoI da, objavljen je posthumno, jer mu tadašnja vlast nije dopuštala da objavi bilo šta što njima nije odgovaralo,pa je veći broj njegovih djela objavljen nakon njegove smrti.
- SinjaD
#1438 Re: Kviz "Književnost"
Preporučujem roman, meni se dopao. Još više su mi se svidjele priče iz njegove zbirke Ljubav i prepreke.funeral blues wrote:@SinjaD: nisam čitala roman, samo tu pripovijetku i to na engleskom
Pitanje:
On je bio veličanstven, hrabar, vjeran, snažan, pametan, borac... Život ga nije mazio. Ukrali su ga i odvojili od njegove porodice, tukli su ga, izrabljivali i prodavali... Ipak na kraju pronalazi prijatelja, čovjeka, kopača zlata.
Jedan od mojih dražih romana - naziv+pisac?
- sadmire
#1439 Re: Kviz "Književnost"
glat bih pomislio da govoris o psu!?SinjaD wrote:Preporučujem roman, meni se dopao. Još više su mi se svidjele priče iz njegove zbirke Ljubav i prepreke.funeral blues wrote:@SinjaD: nisam čitala roman, samo tu pripovijetku i to na engleskom
Pitanje:
On je bio veličanstven, hrabar, vjeran, snažan, pametan, borac... Život ga nije mazio. Ukrali su ga i odvojili od njegove porodice, tukli su ga, izrabljivali i prodavali... Ipak na kraju pronalazi prijatelja, čovjeka, kopača zlata.
Jedan od mojih dražih romana - naziv+pisac?
- SinjaD
#1440 Re: Kviz "Književnost"
Govorimsadmire wrote: glat bih pomislio da govoris o psu!?
-
funeral blues
#1441 Re: Kviz "Književnost"
Aha, evo i našla sam jedan dio: ''Ne postoji nijedna istočna religija - govorio je Ber lioz - u kojoj ne bi, kao po pravilu, bezgrešna djevica na svijet donijela Boga. Ne izmislivši ništa nova, i kršćani su upravo tako stvorili svojeg Isusa koji zapravo među živima nikada nije postojao. Upravo to valja istaći.''elizabeth a wrote:I on je i tu temu - slobodu mišljenja i položaj književnosti u takvom sistemu izvanredno obradio u Majstoru i Margariti. Sjećate se razgovora Bezdomnog i Berlioza s početka knjige? O Isusu?funeral blues wrote:
Alter egoI da, objavljen je posthumno, jer mu tadašnja vlast nije dopuštala da objavi bilo šta što njima nije odgovaralo,pa je veći broj njegovih djela objavljen nakon njegove smrti.
@ SinjaD: ''Zov divljine'', J.London?
- SinjaD
#1442 Re: Kviz "Književnost"
funeral blues wrote: @ SinjaD: ''Zov divljine'', J.London?
-
funeral blues
#1443 Re: Kviz "Književnost"
Ko je ''umišljeni plemić'' ?
- SinjaD
#1444 Re: Kviz "Književnost"
Don Kihot?funeral blues wrote:Ko je ''umišljeni plemić'' ?
-
funeral blues
#1445 Re: Kviz "Književnost"
EkspresnoSinjaD wrote:Don Kihot?funeral blues wrote:Ko je ''umišljeni plemić'' ?
- SinjaD
#1446 Re: Kviz "Književnost"
funeral blues wrote:EkspresnoSinjaD wrote:Don Kihot?funeral blues wrote:Ko je ''umišljeni plemić'' ?i tačno
Kveščn
A ko je Aragan?
- sadmire
#1447 Re: Kviz "Književnost"
jesil vidjela kako sam vjesto izbjegao obavezu postavljanja novog pitanja!?SinjaD wrote:funeral blues wrote: @ SinjaD: ''Zov divljine'', J.London?
Al snasla je se brzo, nema sta!?
-
funeral blues
#1448 Re: Kviz "Književnost"
Je l' to opet trač?sadmire wrote:jesil vidjela kako sam vjesto izbjegao obavezu postavljanja novog pitanja!?SinjaD wrote:funeral blues wrote: @ SinjaD: ''Zov divljine'', J.London?
Al snasla je se brzo, nema sta!?
@Sinjad:''Umišljeni bolesnik'' ( po naški hipohondar
- sadmire
#1449 Re: Kviz "Književnost"
Aha, evo i našla sam jedan dio: ''Ne postoji nijedna istočna religija - govorio je Ber lioz - u kojoj ne bi, kao po pravilu, bezgrešna djevica na svijet donijela Boga. Ne izmislivši ništa nova, i kršćani su upravo tako stvorili svojeg Isusa koji zapravo među živima nikada nije postojao. Upravo to valja istaći.''
taj dio je i meni zapao za oko.
Bezdomni ustvari misli da je postojao, ali kad ih 'stranac' priupita, on se onda brzo pridruzuje misljenju Berlioza, jer vjerovatno ne smije javno reci svoje misljenje, samo kroz knjizevnost!
taj dio je i meni zapao za oko.
Bezdomni ustvari misli da je postojao, ali kad ih 'stranac' priupita, on se onda brzo pridruzuje misljenju Berlioza, jer vjerovatno ne smije javno reci svoje misljenje, samo kroz knjizevnost!
- SinjaD
#1450 Re: Kviz "Književnost"
Trač?
Ja ni luk jela ni luk mirisala
Da, to je Umišljeni bolesnik - Moliere
Ja ni luk jela ni luk mirisala
Da, to je Umišljeni bolesnik - Moliere