ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- shiljak
#1426 Re: ZOBS
A kako je stanje sa isteknutom saobraćajnom, npr 3-7-14 dana istekla?
-
kakavdanakneiskustvu
#1427 Re: ZOBS
shiljak wrote:A kako je stanje sa isteknutom saobraćajnom, npr 3-7-14 dana istekla?
ista stvar,mislim da je kazna 100 km za one koji voze vozila kojima je istekla registracija
-
Dzontra_Volta
#1428 Re: ZOBS
Po zakonu ne bi trebalo biti tolerancije. Ali kad skontaš, policija, odnosno MUP su krivi što im je procedura spora, pa si ti bez auta nekoliko dana, iako su obavio tehnički na vrijeme i uplatio sve što treba da se uplati. Zbog toga bi trebala postojati tolerancija.kakavdanakneiskustvu wrote:bitanga_sa_otesa wrote:po nepisanom pravilu samo u svom kantonu,policija tolerise,mada mislim da bez saobracajne mozes popit kaznu,tar racun ne pije bas vode...
to policija ne bi nigdje trebala i smjela tolerisati
-
kakavdanakneiskustvu
#1429 Re: ZOBS
Dzontra_Volta wrote:Po zakonu ne bi trebalo biti tolerancije. Ali kad skontaš, policija, odnosno MUP su krivi što im je procedura spora, pa si ti bez auta nekoliko dana, iako su obavio tehnički na vrijeme i uplatio sve što treba da se uplati. Zbog toga bi trebala postojati tolerancija.kakavdanakneiskustvu wrote:bitanga_sa_otesa wrote:po nepisanom pravilu samo u svom kantonu,policija tolerise,mada mislim da bez saobracajne mozes popit kaznu,tar racun ne pije bas vode...
sve ok,ali ja ako znam da mi registracija vozila ističe 21.8. i znam da procedura registrovanja auta u sarajevu traje sedam dana,a ja sam čuo da je to slučaj samo u sarajevu,onda ću krenuti sa plaćanjem svih tih taksi,dažbina tehničkog poregleda početkom avgusta,pa neću doći u situaciju da isčekujem hoću li dobiti ovjerenu saobraćajnu do 21.8.
-
530i
#1430 Re: ZOBS
Svakako bi trebalo donijeti podzakonski akt ili akte koji regulišu brzinu produženja registracije...dan-dva maksimalno, tu se samo udari pečat i potpis i napiše datum...eventualno nova saobraćajna, a neki MUP-ovi oduže na 7-10 dana bez posebnog razloga što je sramotno dugo...
- shiljak
#1431 Re: ZOBS
@kakavdanakneiskustvu, fazon je što te niko ne napomene da registruješ auto, i zaboraviš i eto.. desit će se nekad kad moraš svake godine da ga registruješ..
-
kakavdanakneiskustvu
#1432 Re: ZOBS
530i wrote:Svakako bi trebalo donijeti podzakonski akt ili akte koji regulišu brzinu produženja registracije...dan-dva maksimalno, tu se samo udari pečat i potpis i napiše datum...eventualno nova saobraćajna, a neki MUP-ovi oduže na 7-10 dana bez posebnog razloga što je sramotno dugo...
u zenici je sve za jedan dan gotovo
-
kakavdanakneiskustvu
#1433 Re: ZOBS
[quote="shiljak"]@kakavdanakneiskustvu, fazon je što te niko ne napomene da registruješ auto, i zaboraviš i eto.. desit će se nekad kad moraš svake godine da ga registruješ..[/quote
sve ok,moje auto,niko me ne treba na to napominjati
sve ok,moje auto,niko me ne treba na to napominjati
-
Dzontra_Volta
#1434 Re: ZOBS
Ok. Znači predaš na MUP 14.8. (sedam dana ranije), ali si opet tih 7 dana bez saobraćajne, jer ona stoji u nekoj ladici u MUP-u. Iako je tvoje auto registrovano do 21.8.kakavdanakneiskustvu wrote:
sve ok,ali ja ako znam da mi registracija vozila ističe 21.8. i znam da procedura registrovanja auta u sarajevu traje sedam dana,a ja sam čuo da je to slučaj samo u sarajevu,onda ću krenuti sa plaćanjem svih tih taksi,dažbina tehničkog poregleda početkom avgusta,pa neću doći u situaciju da isčekujem hoću li dobiti ovjerenu saobraćajnu do 21.8.
-
kakavdanakneiskustvu
#1435 Re: ZOBS
Dzontra_Volta wrote:Ok. Znači predaš na MUP 14.8. (sedam dana ranije), ali si opet tih 7 dana bez saobraćajne, jer ona stoji u nekoj ladici u MUP-u. Iako je tvoje auto registrovano do 21.8.kakavdanakneiskustvu wrote:
ali ti je auto registrovano,a policajci mogu provjeriti da li je saobraćajna u nekoj ladici i čekaš na pečat i nečiji potpis
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#1436 Re: ZOBS
U principu, ako vas uhvate da vozite bez saobraćajne dozvole policajac vam može napisati kaznu, jer nemate dokaza da je auto registrovano. Papir koji dobijete od osiguravajuće kuće nije validan i ne vrijedi pišljiva boba!
Ipak, ono što možete uraditi je žaliti se na kaznu, jer dok dobijete kaznu vi ćete već uveliko imati gotovu saobraćajnu dozvolu sa datumom registracije i samim tim i dokazom da je automobil bio registrovanan u vrijeme kad je kazna napisana, tako da ako se žalite jedino što biste morali platiti je kazna za neposjedovanje dokumenata, koja je koliko sam upoznat manja od kazne za vožnju neregistrovanog auta.
Ipak, ono što možete uraditi je žaliti se na kaznu, jer dok dobijete kaznu vi ćete već uveliko imati gotovu saobraćajnu dozvolu sa datumom registracije i samim tim i dokazom da je automobil bio registrovanan u vrijeme kad je kazna napisana, tako da ako se žalite jedino što biste morali platiti je kazna za neposjedovanje dokumenata, koja je koliko sam upoznat manja od kazne za vožnju neregistrovanog auta.
-
Dzontra_Volta
#1437 Re: ZOBS
Ali si počinio prekršaj jer nemaš sa sobom obaveznu dokumentaciju. E tu stupa ona "tolerancija", da policija provjerom podataka progleda vozaču kroz prste.
-
Dzontra_Volta
#1438 Re: ZOBS
Pogotovo ako tim vozilom zarađuješ za život, svaki dan ti je bitan, a ne 7 dana.
-
kakavdanakneiskustvu
#1439 Re: ZOBS
Dzontra_Volta wrote:Ali si počinio prekršaj jer nemaš sa sobom obaveznu dokumentaciju. E tu stupa ona "tolerancija", da policija provjerom podataka progleda vozaču kroz prste.
a meni fakat nije jasno zašto je u sarajevu 7 dana potrebno da se završi registracija vozila
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1440 Re: ZOBS
ja sam dao primjer iz licnog iskustva...mene jednom zaustavili ,imao samo racun i novu i staru polisu osiguranja,auto uvijek registrujem 20 dana prije isteka.samo pogledali papire i pustili me .kakavdanakneiskustvu wrote:
- sparky
#1441 Re: ZOBS
prosle godine u ovo doba prijatelja su kaznili. 100km, zbog vozanja na potvrdu o produzenju. skinuli mu table na licu mjesta. kad je dobio saobracajnu, zalio se i uz dogovor su mu samo ponistili kaznu. mogao ih je valjda i tuziti, ali su mu predlozili taj laksi put i on je pristao da se ne pegla. kaznjen je nekih 300 metara od adrese na kojoj je prijavljen.
-
goran16v
#1442 Re: ZOBS
S jedne strane po Zakonu o upravnom postupku MUP je duzan izdati potvrdu u zaprimljenom zahtjevu za registraciju/produzenje registracije, jednako kao sto isti organ izdaje potvrdu za produzenje VD, a koja bi sluzila kao validan dokument za voznju sto ne radi, medjutim ZOBS dozvoljava voznju jedino sa Potvrdom o registraciji (Saobr. dozvolom), tako da sve i da izdaje potvrde one prakticno ne bi bile vazece.
- drug_profi
#1443 Re: ZOBS
Nasi zakonodavci su zavrsavali pravo na nekom drive-in fakultetu.
Od cistacice do ustavnog sudije za manje od 10 godina.
Od cistacice do ustavnog sudije za manje od 10 godina.
-
Dzontra_Volta
#1444 Re: ZOBS
Evo ono što se ranije spominjalo, da se može platiti polovina iznosa kazne:
Dakle, zakon je već na snazi, samo je sad pitanje koliko će biti brzi u sprovođenju istog. Mislim da se ovo odnosi i na kaznene odredbe iz ZOBS-a.Omogućiti plaćanje polovine kazne za prekršaje
22.08.2014.
Stvaranje uslova za efikasnu primjenu novog Zakona o prekršajima u FBiH, koji je na snazi od 14.8.2014. godine, bila je tema današnjeg susreta federalnog ministra pravde Zorana Mikulića s predstavnicima Federalnog i kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave FBiH i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEA).
Tokom razgovora, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, istaknuto je da provedba ovog zakona iziskuje koordinirano djelovanje većeg broja organa nadležnih za postupanje u prekršajnom postupku. U tom cilju je potrebno stvoriti normativno-pravne, organizacijske, informatičko-tehničke i druge pretpostavke koje omogućuju provedbu ovog izuzetno važnog federalnog propisa koji je dio nedavno usvojenog seta anti-koruptivnih zakona Vlade Federacije BiH.
Među bitnim novinama Zakona o prekršajima u FBiH je odredba koja propisuje mogućnost oslobađanja plaćanja 50 posto iznosa novčane kazne ukoliko je kažnjena osoba plati u zakonom propisanom roku, onosno osam dana po prekršajnom nalogu. Ovakva odredba iziskuje izradu i puštanje u upotrebu nove programske aplikacije koja će omogućiti evidentiranje prekršajnih naloga, te predvidjeti opcije koje se odnose na brisanje novčanih kazni iz registra u slučajevima plaćanja polovine kazne.
Tim povodom, danas je jednoglasno dogovoreno da će, dok IDDEA ne stavi u funkciju novu aplikaciju prilagođenu Zakonu o prekršajima, nadležni organi evidentirati prekršaje i njihove počinitelje, ali će prekšajni nalozi u skladu sa zakonom biti izdavani i unošeni u sistem kada IDDEA završi svoj dio posla. Prema očekivanjima, to bi se moglo dogoditi za nekih mjesec dana. Ujedno, IDDEA će za sve korisnike organizirati obuku u primjeni nove aplikacije.
Na ovaj način, građanima će vrlo brzo biti omogućeno neometano korištenje zakonske pogodnost plaćanja 50 posto prekršajne kazne u roku od osam dana od dana izdavanja naloga. To je bitno i zbog činjenice što evidentiranje neplaćene kazne povlači za sobom i nemogućnost izdavanja pojedinih dokumenata, kao što su vozačka dozvola i prijenos vlasništva nad motornim vozilom.
Danas je razmatrano i pitanje koje se odnosi na izradu novih obrazaca prekršajnih naloga. Prema Zakonu, svaki nadležni organ može imati svoj obrazac prekršajnog naloga čiji izgled će odobriti Federalno ministarstvo pravde. Ipak, kako bi taj posao bio olakšan, ovo ministarstvo će svim nadležnim organima dostaviti ogledni primjer obrasca koji će oni, unutar Zakonom definiranih standarda, prilagoditi svojim potrebama. Također, dogovoreno je da nadležni organi nove obrasce za prekršajne naloge urade u sljedećih petnaestak dana.
Po odredbama novog Zakona o prekršajima u FBiH, federalni ministar unutarnjih poslova, uz suglasnost federalnog ministra pravde, donesi propis o sadržaju i načinu vođenja prekršajne evidencije. Isto tako, način i postupak unosa podataka o novčanoj kazni i troškovima postupka u Registar novčanih kazni treba utvrditi FMUP, koji je već počeo pripremne aktivnosti iz svoje nadležnosti.
Inače, Zakonom o prekršajima Federacije BiH otklonjene su i dosadašnje smetnje u radu inspekcijskih organa. Ujedno, on otvora prostor za izmjenu i dopunu drugih propisa koji sadrže kaznene odredbe iz oblasti prekršaja, jer se ovim zakonskim rješenjem određuje novi okvir za propisivanje kazni s tendencijom povećanja donje i gornje granice kažnjavanja.
Sve navedeno će omogućiti veće poštivanje zakona o prekršajima, ostvariti generalno-preventivni uticaj, povećati stepen naplate novčanih kazni i onemogućiti zloupotrebe koje su do sada evidentirane u primjeni ranije važećeg zakona o prekršajima.
http://fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuel ... kt_id=4240
-
530i
#1445 Re: ZOBS
Ima li i drugih najavljivanih promjena...poput onoga o dnevnim svjetlima i ostalom....(ne samo kazneni dio)?
-
zLatk0
#1446 Re: ZOBS
Ja obicno sebi kopiram saobracajnu, za slucaj da mi auto zatreba, dok oni odluce da mi je vrate nazad (sve u roku i 10tak dana prije isteka registracije).
Kazna za voznju neregistrovanog - 100KM i mislim da ima predaja vozacke 1-3mj (ne znam tacno)
Kazna za voznju neregistrovanog - 100KM i mislim da ima predaja vozacke 1-3mj (ne znam tacno)
- drug_profi
#1447 Re: ZOBS
Isti rad.zLatk0 wrote:Ja obicno sebi kopiram saobracajnu, za slucaj da mi auto zatreba, dok oni odluce da mi je vrate nazad (sve u roku i 10tak dana prije isteka registracije).
...s mobilnog...
- seoBIH
#1448 Re: ZOBS
Samo sto ta kopirana saobracajna nije validan dokument, te ukoliko to zele, kaznu ti mogu napisati.
- drug_profi
#1449 Re: ZOBS
Naravno da mogu ali tad znas da bi te svejedno kaznio zbog neceg drugog.seoBIH wrote:Samo sto ta kopirana saobracajna nije validan dokument, te ukoliko to zele, kaznu ti mogu napisati.
...s mobilnog...
-
goran16v
#1450 Re: ZOBS
Kopirana sabracajna, a pogotovo ako te zaustave nakon isteka registracije vrijedi 0 bodova.zLatk0 wrote:Ja obicno sebi kopiram saobracajnu, za slucaj da mi auto zatreba, dok oni odluce da mi je vrate nazad (sve u roku i 10tak dana prije isteka registracije).