- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#1426 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

commendatore wrote:
jašta - euro 5 i euro 6 proizvode kisik.... :mrgreen: :mrgreen:
Ne proizvode, ali su dizelski motori tek pristojni sa euro 5 i 6 normama. Benzinci od euro 3 nadalje... Zato je i sva ona havarija sa VW-om bila.

Povećat će se ti neki nameti...pojeftinit će osiguranje, u RS-u je već ta neka odluka na snazi ili će od skoro biti...manje - više lagano poskupljenje. Da poskupi 25-30% bio bi to problem da se objasni i fizičkim i pravnim licima.

I opet se nigdje ne spominju hibrid i električna vozila :roll:
seoBIH

#1427 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by seoBIH »

Streptokok wrote:
skafiskafsnjak wrote:Od nove godine, tehnicki blizu 100KM...majku li im lihvarsku....
da li možemo ići u rs, uraditi tehnički i uplatiti osiguranje? ovima u fbih je guzica zinula i trebalo bi im stati u kraj.
I mene ovo interesuje. Moze li iz RS-a? Nije bitno gdje u RS, ma moze i Distrkit Brcko, nek potrosim duplo od ovih para sto je poveno, ne zalim, samo nek ne ide lihvarima jbenim.
shlauf

#1428 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by shlauf »

seoBIH wrote:
Streptokok wrote:
skafiskafsnjak wrote:Od nove godine, tehnicki blizu 100KM...majku li im lihvarsku....
da li možemo ići u rs, uraditi tehnički i uplatiti osiguranje? ovima u fbih je guzica zinula i trebalo bi im stati u kraj.
I mene ovo interesuje. Moze li iz RS-a? Nije bitno gdje u RS, ma moze i Distrkit Brcko, nek potrosim duplo od ovih para sto je poveno, ne zalim, samo nek ne ide lihvarima jbenim.
Juče registrovao auto, produženje saobraćajne, 1,5 zapremina i snage 81 KW, 2010, Euro 5 motor,katalizator, DPF... 520,oo kermica, niko nije gledao ispod auta ima li kakvih nedostataka niti je mjereno šta na auspuh.... Tehnički u Strojoradu (bivšem).
530i

#1429 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

seoBIH wrote:
Streptokok wrote:
Osiguranje iz RS ne važi u FBiH i obratno. Ne znam za Brčko Distrikt.

Dva puta sam registrovao auto preko Brčko-gas osiguranja, ali na polisi se vodila njihova poslovnica iz Federacije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1430 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Truba »

mislim da moraš biti prijavljen u rs
commendatore

#1431 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by commendatore »

530i wrote:
commendatore wrote:
jašta - euro 5 i euro 6 proizvode kisik.... :mrgreen: :mrgreen:
Ne proizvode, ali su dizelski motori tek pristojni sa euro 5 i 6 normama. Benzinci od euro 3 nadalje... Zato je i sva ona havarija sa VW-om bila.

Povećat će se ti neki nameti...pojeftinit će osiguranje, u RS-u je već ta neka odluka na snazi ili će od skoro biti...manje - više lagano poskupljenje. Da poskupi 25-30% bio bi to problem da se objasni i fizičkim i pravnim licima.

I opet se nigdje ne spominju hibrid i električna vozila :roll:
štaš ti i kakoš seljaku objasnit šta je hibrid i sta je elektricno auto kad on priznaje samo KW-te pri registraciji - ljakse veze nema i ne zanima ga ekologija i buducnost.... ljakseta zanima samo kako popunit budzet i napucat para u dupe za dz..... ljakanska drzava sa ljakanskim sluzbenicima pijavicama i parazitima koji blage veze nemaju o zivotu i koji se brinu samo kako skrsit pare i povecat platu na stanove, krpice auta..... boli ih kurac za druge....

evo ga eklatantan primjer degenerika:

holowey

#1432 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by holowey »

howdy wrote:
Eko testu podliježu i vozila čiji motori koriste plin, a zanimljivo je da će im se ispušni plinovi ispitivati u vrijeme kada koriste nepovoljnije gorivo s aspekta emisije štetnih gasova. Pojednostavljeno, ako ste u benzinca ugradili plin, eko test se obavlja dok vaše vozilo radi na benzin, a ne na plin.
:lol: :lol: :lol: :lol:

pa jebem vam mater kroz mater idiotsku.
ugradio sam plin da vozim na benzin.
a sta sa hibridima? test samo na struju? logicno je da se test kod plinasa radi na benzin jer ta auta nisu predvidjena da voze samo na plin...bar ja nisam cuo da je neki plinas skinuo rezervoar benzina...
klaki

#1433 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by klaki »

plin nema potrebe mjerit jer je zagadjenje minimalno, cak i kad je euro1 il ispod :-D
O'zone
Globalni moderator

#1434 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by O'zone »

Vjerovatno riješenje prodat novije auto, kupiti krš od 1300 cc ugradit plin i na konju si.
Manje vjerovatno riješenje jbat zakonodavcima .............(stavi po želji) i tražiti da preformulišu zakon da bude iole normalan.

Stvarno više ide na K. ovaj fazon da se novija vozila oporezuju po svakom šarafu a da se krševi vozikaju et nako jer "nema raja". Ne vozim novo vozilo čisto sumnjam da ću biti u mogućnosti ikad kupiti novo vozilo ali ovo je preseravanje na kvadrat.

Čemu kontritanje? Zar nije moguće prepisati zakone iz te jbne EU kojoj se šatro teži?

Voziš novije vozilo - porez
Voziš vozilo sa ekološki prihvatljivim gorivom - porez
Voziš hibrid - svi te gledaju ko blećak (koliko se sjećam kad je Toyota trebala registrovati prve Priuse u Sa bilo nekog belaja jer nisu znali u koju kategoriju da ih stave ili nisu imali kategoriju uopšte)
Voziš dizel kršinu iz '83 sa četiri metra dima iza sebe troši nafte i ulja podjednako ili samo ide na ulje - nacionalno blago. Manji porez, manaj cijena tehničkog, mogućnost trajne registracije (izmjenjeno zadnjim zakonom)
O'zone
Globalni moderator

#1435 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by O'zone »

holowey wrote: a sta sa hibridima? test samo na struju? logicno je da se test kod plinasa radi na benzin jer ta auta nisu predvidjena da voze samo na plin...bar ja nisam cuo da je neki plinas skinuo rezervoar benzina...
Jes moj komšija na Sierri 2.0 a i ja sam Feliciju vozio samo na plin. Iskopčao benzin skroz.
Bakir1

#1436 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Hibridi i el vozila ne podljezu eko testu...
Biti ce skuplji tehnicki za 16 KM tj 26 KM tj za 30 KM za dizel motore.
Nije eliminatoran do 20 vozilo moze imati ili fabricku normu ili samo manju...
20 ako nema fabricku normu ne moze manja tj nema prolaza.
Sa naljepnicama CE doci i zone ocekujte ih vec sljedece zime.
Euro 0 euro 1 i euro 2 nece moci u uza gradska jezgra.
530i

#1437 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

Hoće li to biti sve objedinjeno u jedan stiker ili razdvojeno?
JanuaryJones

#1438 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by JanuaryJones »

Bakir1 wrote:Hibridi i el vozila ne podljezu eko testu...
Biti ce skuplji tehnicki za 16 KM tj 26 KM tj za 30 KM za dizel motore.
Nije eliminatoran do 20 vozilo moze imati ili fabricku normu ili samo manju...
20 ako nema fabricku normu ne moze manja tj nema prolaza.
Sa naljepnicama CE doci i zone ocekujte ih vec sljedece zime.
Euro 0 euro 1 i euro 2 nece moci u uza gradska jezgra.
Znači li to ako živiš u centru ne možeš imati/voziti auto manje norme od one predviđene zakonom?
Bakir1

#1439 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Svaka norma ce imati svoju boju 0 crna 6 ljubicasta
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1440 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by mk ultra »

530i wrote:Hoće li to biti sve objedinjeno u jedan stiker ili razdvojeno?
Ovaj je na drzavnom nivou, onaj na federalnom...

Hahahaha cuj ljubicasta
Njemci dolaze do plave - 5
O'zone
Globalni moderator

#1441 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by O'zone »

I to mi je malo poglupo ali eto...

Imaš automobil sa euro 2 normom ali kao pogonsko gorivo koristi LPG i to vozilo ne može ući u određenu gradsku jezgru...

Moj je Euro 3 sa LPG instalacijom uvedenom u saobraćajnu gdje se 98% vremena vozi na LPG a onih 2% otpada na paljenje i postizanje temperature motora od 30-ak stepeni što čak i u ova minusna jutra traje max 3-5 minuta (auto je garažirano). I sad se ja zbog tog perioda zagrijavanja motora smatram zagađivačem....
Bakir1

#1442 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Pa kada LPG bude imao akcize onda ce biti mogucnost ekskluzive kao vozila sa LPG om i cistim ispuhom bez eko testa i sl....
Znas li koliko je neispravnih benzinaca sa plinom koji se i pale na LPG? More okean ;-)
Ovo je samo uvertira nece drzava na ovome stati ali sve su Vam to EU direktive mirno spavajte...
530i

#1443 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

O'zone wrote:I to mi je malo poglupo ali eto...

Imaš automobil sa euro 2 normom ali kao pogonsko gorivo koristi LPG i to vozilo ne može ući u određenu gradsku jezgru...

Moj je Euro 3 sa LPG instalacijom uvedenom u saobraćajnu gdje se 98% vremena vozi na LPG a onih 2% otpada na paljenje i postizanje temperature motora od 30-ak stepeni što čak i u ova minusna jutra traje max 3-5 minuta (auto je garažirano). I sad se ja zbog tog perioda zagrijavanja motora smatram zagađivačem....
Uz dužno poštovanje, razumijem ovo pravilo. Da li možeš svoj auto voziti samo na benzin? Možeš, i pri tome niko nema kontrolu nad tim kada voziš na benzin a kada na plin.
Bakir1

#1444 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Bitno za napomenuti svi koji imaju auto sa ofrlje upisanom normom u dokumente neka se spreme na zamjenu istih.
Pozeljno je uz registraciju i znatno jeftinije...
amar1994

#1445 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by amar1994 »

Bakir1 wrote:Bitno za napomenuti svi koji imaju auto sa ofrlje upisanom normom u dokumente neka se spreme na zamjenu istih.
Pozeljno je uz registraciju i znatno jeftinije...
hoce li biti sta jeftinije za Euro 5 , vec je upisano kako treba :) :zoka:
O'zone
Globalni moderator

#1446 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by O'zone »

530i wrote:

Uz dužno poštovanje, razumijem ovo pravilo. Da li možeš svoj auto voziti samo na benzin? Možeš, i pri tome niko nema kontrolu nad tim kada voziš na benzin a kada na plin.
Svakako. I tu si u potpunosti u pravu.

Kad se gleda sa laičke/narodne strane svi mi koji vozimo na plin više gledamo da nam ostane u džepu nego na ekologiju. Zato budi siguran da uvijek vozimo na LPG :mrgreen:
Bakir1

#1447 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Amare samo primjer hrvatske i sve ce ti se samo kazat...
BTW Tehnički i ekotest u HR su preko 120 KM
preludezalude

#1448 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

530i wrote:

Ne budalasaj. Sve je neko dao sine pare na plinsku instalaciju i atest da bi ga nastavio voziti na benzin. Pogledaj malo po evropi kako to funkcionise.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1449 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by _BataZiv_0809 »

Razvijene drzave potiču koristenje LPG-a. Pametnom dosta.
amar1994

#1450 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by amar1994 »

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

:run:
Post Reply