Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
nellington

#1426 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je Otto Stolz (1842-1905). Austrijski matematičar, bavio se matematičkom analizom (na većini uvodnih kurseva analize možete čuti za Stoz-Cesàrovu teoremu).

Image

Na današnji dan rođen je Vito Volterra (1860-1940). Italijanski matematičar, poznat po svom doprinosu matematičkoj biologiji i teoriji integralnih jednačina. Na temelju Verhulstovih radova formirao je model lovca i plijena (sistem diferencijalnih jednačina), danas poznat kao Lotka-Volterra model.

Image

Na današnji dan rođen je Isadore Singer (1923-). Američki matematičar, poznat po Atiyah-Singerovoj teoremi (o indeksima).
kemal21

#1427 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by kemal21 »

Možda je ko prije ovo postavio, nisam pratio temu,ima malo religijskih tekstova, ali je video odličan :-D :-D
Mr. Brightside

#1428 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Mr. Brightside »

sitna.buranija wrote:
nellington wrote:Valjda će nam neko ko ima Facebook pojasniti, ali navodno imaju sad neki app, šta li, sa pitanjima - i jedno od tih pitanja je koliko je 6:2(1+2). Nekoliko stotina hiljada ljudi odgovaralo, pola kaže 9, pola kaže 1... i tako :lol:
Jedna od najpoznatijih trollovskih zajebancija na mnogim forumima. :lol:
koji je tacan odgovor?
Deriguz

#1429 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Deriguz »

1
Mr. Brightside

#1430 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Mr. Brightside »

Deriguz wrote:1
mozes li mi to dokazati :)
teps

#1431 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by teps »

armin.i.am wrote:
sitna.buranija wrote:
nellington wrote:Valjda će nam neko ko ima Facebook pojasniti, ali navodno imaju sad neki app, šta li, sa pitanjima - i jedno od tih pitanja je koliko je 6:2(1+2). Nekoliko stotina hiljada ljudi odgovaralo, pola kaže 9, pola kaže 1... i tako :lol:
koji je tacan odgovor?
9.
6:2*(1+2)=6:2*3=(posto nema prioriteta racun se vodi po obicnom redoslijedu, tj. sa lijeva na desno)=3*3=9.
Last edited by teps on 03/05/2011 20:49, edited 1 time in total.
bosnianidiot

#1432 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by bosnianidiot »

Jesi li siguran? Koliko se ja sjecam jos iz osnovne skole, dijeljenje je "starija" operacija od mnozenja, pa ce se ovo prvo podijeliti pa onda pomnoziti, pa se dobije 9 :D
nellington

#1433 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

armin.i.am wrote:
sitna.buranija wrote:
koji je tacan odgovor?
Najtačniji odgovor je: mole se ljudi da koriste zagrade i pomognu sebi i drugima, nije smisao matematike da stvara naizgled dvosmislene forme i zbunjuje. Što se pak vrijednosti samog izraza tiče - odgovor je više faktor društvenih normi nego matematike (imao sam neugodno iskustvo u osnovnoj školi na ovu temu :) ). Slobdno malo diskutujte šta je tačan odgovor, na nekim forumima su već 20 strana ispisali o ovome :) U našem školstvu je tačan odgovor samo jedan, 9 :) Eh, kad bismo uveli računanje s desna nalijevo... :-D
C350

#1434 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by C350 »

bosnianidiot wrote:
Jesi li siguran? Koliko se ja sjecam jos iz osnovne skole, dijeljenje je "starija" operacija od mnozenja, pa ce se ovo prvo podijeliti pa onda pomnoziti, pa se dobije 9 :D
množenje i djeljenje imaju jednak prioritet, pa prema tome se ide redom, u ovom slučaju prvo podjeliti pa onda pomnožiti :D
bosnianidiot

#1435 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by bosnianidiot »

C350 wrote:
bosnianidiot wrote:
množenje i djeljenje imaju jednak prioritet, pa prema tome se ide redom, u ovom slučaju prvo podjeliti pa onda pomnožiti :D
*ebi ga, opet je 9 :D
nellington

#1436 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

C350 wrote:
bosnianidiot wrote:
Pravilo da dijeljenje ima prioritet nad množenjem je navodno u našim školama uvedeno da bi se učenicima olakšalo... Sad što se naoko ne slaže sa tezom da se radi o istom prioritetu, to je d(r)uga priča - ali u principu se svodi na isto, jer je a(b/c) isto što i (ab)/c, dok u slučaju a/bc takva 'asocijativnost' ne važi (sad, po pravilu da dijeljenje i sabiranje imaju isti prioritet, dijeljenje se prvo izvodi jer je po redu pisanja prvo, a po pravilu da je dijeljenje starije, opet se prvo izvodi). Sve u svemu, ovo je daleko od suštine matematike :) Ali za provjeru uvijek možete ukucati u neki computer algebra system :)
bosnianidiot

#1437 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by bosnianidiot »

za provjeru i google dobro racuna :-D
C350

#1438 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by C350 »

nellington wrote:
Pravilo da dijeljenje ima prioritet nad množenjem je navodno u našim školama uvedeno da bi se učenicima olakšalo... Sad što se naoko ne slaže sa tezom da se radi o istom prioritetu, to je d(r)uga priča - ali u principu se svodi na isto, jer je a(b/c) isto što i (ab)/c, dok u slučaju a/bc takva 'asocijativnost' ne važi (sad, po pravilu da dijeljenje i sabiranje imaju isti prioritet, dijeljenje se prvo izvodi jer je po redu pisanja prvo, a po pravilu da je dijeljenje starije, opet se prvo izvodi). Sve u svemu, ovo je daleko od suštine matematike :) Ali za provjeru uvijek možete ukucati u neki computer algebra system :)
koji opet u sebi ima definisano pravilo ali ko zna da li je to tačno :-D
Mr. Brightside

#1439 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Mr. Brightside »

C350 wrote:
bosnianidiot wrote:
a mozes u obliku razlomka :D
nellington

#1440 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

C350 wrote:
nellington wrote:
koji opet u sebi ima definisano pravilo ali ko zna da li je to tačno :-D
Na kraju najbolji savjet ostaje - koristite zagrade, pobijedite sile zla. Matematički problem ne može biti nejasno definisan, onaj ko ga rješava od nule, zna odakle potiče neki izraz i zna kako ga jednoznačno zapisati tako da otkloni svaku sumnju. Iako je i ovako prilično jasno (ali otvara pitanje konvencija, koje su problematičnije nego što se to na prvi pogled čini - ne mislim dakako na ove aritmetičke, nego i pitanja notacije u različitim matematičkim disciplinama).
bosnianidiot

#1441 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by bosnianidiot »

Tvoj stil pisanja me neodoljivo podsjeca na stil kojim prof. Juric pise svoja predavanja :D
nellington

#1442 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

bosnianidiot wrote:Tvoj stil pisanja me neodoljivo podsjeca na stil kojim prof. Juric pise svoja predavanja :D
Još jedan dokaz da je uprkos uvriježenom mišljenju - dobar stil prijelazna bolest (šta bi tek bilo da sam čitao Dostojevskog sa istim žarom kao predavanja profesora Jurića?) :D
Deriguz

#1443 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Deriguz »

eh drago mi je da sam vas podstakao na raspravu :D to je i bio cilj :run: :bih:
Mr. Brightside

#1444 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Mr. Brightside »

Deriguz wrote:eh drago mi je da sam vas podstakao na raspravu :D to je i bio cilj :run: :bih:
nama je drago sto si mozda nesto novo naucio :D
bosnianidiot

#1445 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by bosnianidiot »

nellington wrote:
bosnianidiot wrote:Tvoj stil pisanja me neodoljivo podsjeca na stil kojim prof. Juric pise svoja predavanja :D
Još jedan dokaz da je uprkos uvriježenom mišljenju - dobar stil prijelazna bolest (šta bi tek bilo da sam čitao Dostojevskog sa istim žarom kao predavanja profesora Jurića?) :D
Vjerovatno bi ubijao zene po Rusiji i zbog toga se osjecao jako nesigurno, i sta vec ne :D
mislim da je Juric kao uzor ipak pozeljniji.
nellington

#1446 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je William Clifford (1845-1879). Engleski matematičar i filozof, na temelju Grassmannovog rada izgradio ono što se danas zove geometrijskom algebrom. Po njemu ime nosi Cliffordova algebra.

Image

Na današnji dan umro je Isaac Barrow (1630-1677). Engleski matematičar i teolog, značajan za razvoj infinitezimalnog računa. Smatra se da je prvi utvrdio da su integracija i diferencijacija međusobno inverzne (prva fundamentalna teorema integralnog računa).
Guido NRW

#1447 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Guido NRW »

Imao sam ideju da ovde ukratko prikazem naucne aktivnosti matematicara porijeklom iz BiH koji su
sada na raznim univerzitetima po svijetu. :) Sta radimo, kuda putujemo, kako se zivi od EU novca za research etc. :D Medjutim znam sigurno da par njih ne bi bili najzadovoljniji s tim :D .
Mozda nisam niti najmladji ni najbolji ali me neki smatraju "najludjim" :D :D Bosnischer Terence Tao :D

Evo mozda samo stranica Ismara Volica:

http://palmer.wellesley.edu/~ivolic/
nellington

#1448 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je Johann Faulhaber (1580-1635). Njemački matematičar, poznat po svom objašnjenju logaritama, te po Faulhaberovoj formuli:

Image

gdje B označava Bernoullijeve brojeve.

Image

Na današnji dan rođena je Cathleen Morawetz (1923-). Kanadska matematičarka, kćerka irskog matematičara po imenu John Lighton Synge. Bavi se parcijalnim diferencijalnim jednačinama koje opisuju tok fluida.

Image

Na današnji dan umro je Leopold Löwenheim (1878-1957). Njemački matematičar, bavio se logikom. Najpoznatiji je po Löwenheim-Skolemovom paradoksu za koji je Skolem pokazao da nije paradoks- Svaka prebrojiva aksiomatizacija teorije skupova u logici prvog reda ako je konzistentna, ima model koji je prebrojiv.
cat lover

#1449 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by cat lover »

:thumbup:
Image
nellington

#1450 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

:D

Image
Post Reply