Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Na današnji dan rođen je Otto Stolz (1842-1905). Austrijski matematičar, bavio se matematičkom analizom (na većini uvodnih kurseva analize možete čuti za Stoz-Cesàrovu teoremu).
Na današnji dan rođen je Vito Volterra (1860-1940). Italijanski matematičar, poznat po svom doprinosu matematičkoj biologiji i teoriji integralnih jednačina. Na temelju Verhulstovih radova formirao je model lovca i plijena (sistem diferencijalnih jednačina), danas poznat kao Lotka-Volterra model.
Na današnji dan rođen je Isadore Singer (1923-). Američki matematičar, poznat po Atiyah-Singerovoj teoremi (o indeksima).
nellington wrote:Valjda će nam neko ko ima Facebook pojasniti, ali navodno imaju sad neki app, šta li, sa pitanjima - i jedno od tih pitanja je koliko je 6:2(1+2). Nekoliko stotina hiljada ljudi odgovaralo, pola kaže 9, pola kaže 1... i tako
Jedna od najpoznatijih trollovskih zajebancija na mnogim forumima.
nellington wrote:Valjda će nam neko ko ima Facebook pojasniti, ali navodno imaju sad neki app, šta li, sa pitanjima - i jedno od tih pitanja je koliko je 6:2(1+2). Nekoliko stotina hiljada ljudi odgovaralo, pola kaže 9, pola kaže 1... i tako
koji je tacan odgovor?
9.
6:2*(1+2)=6:2*3=(posto nema prioriteta racun se vodi po obicnom redoslijedu, tj. sa lijeva na desno)=3*3=9.
Last edited by teps on 03/05/2011 20:49, edited 1 time in total.
Jesi li siguran? Koliko se ja sjecam jos iz osnovne skole, dijeljenje je "starija" operacija od mnozenja, pa ce se ovo prvo podijeliti pa onda pomnoziti, pa se dobije 9
koji je tacan odgovor?
Najtačniji odgovor je: mole se ljudi da koriste zagrade i pomognu sebi i drugima, nije smisao matematike da stvara naizgled dvosmislene forme i zbunjuje. Što se pak vrijednosti samog izraza tiče - odgovor je više faktor društvenih normi nego matematike (imao sam neugodno iskustvo u osnovnoj školi na ovu temu ). Slobdno malo diskutujte šta je tačan odgovor, na nekim forumima su već 20 strana ispisali o ovome U našem školstvu je tačan odgovor samo jedan, 9 Eh, kad bismo uveli računanje s desna nalijevo...
Jesi li siguran? Koliko se ja sjecam jos iz osnovne skole, dijeljenje je "starija" operacija od mnozenja, pa ce se ovo prvo podijeliti pa onda pomnoziti, pa se dobije 9
množenje i djeljenje imaju jednak prioritet, pa prema tome se ide redom, u ovom slučaju prvo podjeliti pa onda pomnožiti
množenje i djeljenje imaju jednak prioritet, pa prema tome se ide redom, u ovom slučaju prvo podjeliti pa onda pomnožiti
Pravilo da dijeljenje ima prioritet nad množenjem je navodno u našim školama uvedeno da bi se učenicima olakšalo... Sad što se naoko ne slaže sa tezom da se radi o istom prioritetu, to je d(r)uga priča - ali u principu se svodi na isto, jer je a(b/c) isto što i (ab)/c, dok u slučaju a/bc takva 'asocijativnost' ne važi (sad, po pravilu da dijeljenje i sabiranje imaju isti prioritet, dijeljenje se prvo izvodi jer je po redu pisanja prvo, a po pravilu da je dijeljenje starije, opet se prvo izvodi). Sve u svemu, ovo je daleko od suštine matematike Ali za provjeru uvijek možete ukucati u neki computer algebra system
nellington wrote:
Pravilo da dijeljenje ima prioritet nad množenjem je navodno u našim školama uvedeno da bi se učenicima olakšalo... Sad što se naoko ne slaže sa tezom da se radi o istom prioritetu, to je d(r)uga priča - ali u principu se svodi na isto, jer je a(b/c) isto što i (ab)/c, dok u slučaju a/bc takva 'asocijativnost' ne važi (sad, po pravilu da dijeljenje i sabiranje imaju isti prioritet, dijeljenje se prvo izvodi jer je po redu pisanja prvo, a po pravilu da je dijeljenje starije, opet se prvo izvodi). Sve u svemu, ovo je daleko od suštine matematike Ali za provjeru uvijek možete ukucati u neki computer algebra system
koji opet u sebi ima definisano pravilo ali ko zna da li je to tačno
nellington wrote:
koji opet u sebi ima definisano pravilo ali ko zna da li je to tačno
Na kraju najbolji savjet ostaje - koristite zagrade, pobijedite sile zla. Matematički problem ne može biti nejasno definisan, onaj ko ga rješava od nule, zna odakle potiče neki izraz i zna kako ga jednoznačno zapisati tako da otkloni svaku sumnju. Iako je i ovako prilično jasno (ali otvara pitanje konvencija, koje su problematičnije nego što se to na prvi pogled čini - ne mislim dakako na ove aritmetičke, nego i pitanja notacije u različitim matematičkim disciplinama).
bosnianidiot wrote:Tvoj stil pisanja me neodoljivo podsjeca na stil kojim prof. Juric pise svoja predavanja
Još jedan dokaz da je uprkos uvriježenom mišljenju - dobar stil prijelazna bolest (šta bi tek bilo da sam čitao Dostojevskog sa istim žarom kao predavanja profesora Jurića?)
bosnianidiot wrote:Tvoj stil pisanja me neodoljivo podsjeca na stil kojim prof. Juric pise svoja predavanja
Još jedan dokaz da je uprkos uvriježenom mišljenju - dobar stil prijelazna bolest (šta bi tek bilo da sam čitao Dostojevskog sa istim žarom kao predavanja profesora Jurića?)
Vjerovatno bi ubijao zene po Rusiji i zbog toga se osjecao jako nesigurno, i sta vec ne
mislim da je Juric kao uzor ipak pozeljniji.
Na današnji dan rođen je William Clifford (1845-1879). Engleski matematičar i filozof, na temelju Grassmannovog rada izgradio ono što se danas zove geometrijskom algebrom. Po njemu ime nosi Cliffordova algebra.
Na današnji dan umro je Isaac Barrow (1630-1677). Engleski matematičar i teolog, značajan za razvoj infinitezimalnog računa. Smatra se da je prvi utvrdio da su integracija i diferencijacija međusobno inverzne (prva fundamentalna teorema integralnog računa).
Imao sam ideju da ovde ukratko prikazem naucne aktivnosti matematicara porijeklom iz BiH koji su
sada na raznim univerzitetima po svijetu. Sta radimo, kuda putujemo, kako se zivi od EU novca za research etc. Medjutim znam sigurno da par njih ne bi bili najzadovoljniji s tim .
Mozda nisam niti najmladji ni najbolji ali me neki smatraju "najludjim" Bosnischer Terence Tao
Na današnji dan rođen je Johann Faulhaber (1580-1635). Njemački matematičar, poznat po svom objašnjenju logaritama, te po Faulhaberovoj formuli:
gdje B označava Bernoullijeve brojeve.
Na današnji dan rođena je Cathleen Morawetz (1923-). Kanadska matematičarka, kćerka irskog matematičara po imenu John Lighton Synge. Bavi se parcijalnim diferencijalnim jednačinama koje opisuju tok fluida.
Na današnji dan umro je Leopold Löwenheim (1878-1957). Njemački matematičar, bavio se logikom. Najpoznatiji je po Löwenheim-Skolemovom paradoksu za koji je Skolem pokazao da nije paradoks- Svaka prebrojiva aksiomatizacija teorije skupova u logici prvog reda ako je konzistentna, ima model koji je prebrojiv.