Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- sorge_sa
#1426 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
jako je zanimljivo na koliko nivoa djeluju,forumski spinheadi stranaka na vlasti, od onih koji izlaze na prvu i odmah sve proglasavaju izdajnickim projektom, kukavicjim jajem koje se podvaljuje, do onih koji idu malo namazanijim tonom, neovisni analitici, koji prepoznaju da Nasa Stranka je propustila priliku, nije iskoristila sansu,prije neg ju je i dobila, iako ni sekunde nisu proveli na vlasti, vec su sve procerdali, do ovih frisko registrovanih "militantnih" SDP-ovaca, koji su tu da razoblice nedoraslost politike, i kojima, vidu djavla, Kalimerovi ispadi nisu mrski, a ja vidim sjedi se u centrali, jedan do drugog, s papirom spremljenim ispred sebe i po potrebi se sibne novi post. Presmjesno.
- playerX
#1427 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
realna do boli wrote:GOVOR PREDSJEDNIKA BOJANA BAJIĆA ODRŽAN NA PRVOM KONGRESU NAŠE STRANKE 17.04.2010. U SARAJEVU
Dragi prijatelji, poštovani delegati Prvog kongresa Naše stranke, uvaženi gosti, predstavnici medija, mladi volonteri i aktivisti Naše stranke...
Dame i gospodo,
Prvi kongres Naše stranke je istorijski, koji gleda u budućnost. Održava se u vreme...nu koje je teško za naše građane, siguran sam i najteže od završetka rata. Danas, u 2010. godini, optimizam i očekivanja gradjana da se krećemo u pravcu poboljšanja uslova života i normalizacije prilika u BiH, su nestali. Naprotiv, građani su razočarani, paralisani izostankom perspektive, u nevjerici gledaju kako institucije sistema nemaju kredibiliteta, posmatraju političku elitu koja radi samo u svom interesu, a koja kao paravan za lično bogaćenje koristi još opasnije metode koje imaju teže posljedice po društvo od samog bogaćenja političke elite, a to je podsticanje medjunacionalne mržnje, nastavak sukoba drugim sredstvima, ispunjavanje javnog prostora antievropskim, anticivilizacijskim i antinormalnim temama koje nas sigurno ne vode u evropsku budućnost.
Dugo smo se pitali dokle? Ima li kraja destrukciji, propadanju, siromašenju, ima li kraja korupciji i sveopštem kriminalu, da li dno uopšte postoji?
Sa žaljenjem konstatujem da se to dogodilo, evo nas sad tu gdje jesmo, nakon 15 godina pogrešne politike, ne samo da smo evropsko dno, ne samo da smo balkansko dno, nego se po mnogim pokazateljima nalazimo iza polovine afričkih zemalja. Nije više velika tema to što se Evropa ujedinila i ide naprijed, nije više velika tema ni to što naši susjedi idu naprijed, sve to postaje normalno. Građanima BiH zvuči normalno kad se Afrika razvija, ili bilo ko drugi. ALI, sada i ovdje, pitam sebe, pitam Vas, pitam delegate ovog kongresa, pitam cijelu bosanskohercegovačku javnost, jesmo li spremni na pomisao da se i MI možemo razvijati, da MI počnemo živjeti evropski život, da MI kažemo sebi da više nećemo ovako, da bolje može biti, da bolje treba biti, da za bolje trebamo ustati i bolje napraviti, za bolje se izboriti.
U ime Naše stranke, u ime ideje i energije promjena koja nas nosi, u ime dobrih ljudi ove zemlje, u ime obespravljenih i ugroženih cijelih generacija naših građana, u ime svih delegata ovog kongresa, poručujem da hoćemo, da znamo i da možemo ostvariti nedosanjani san normalnog života, i ništa više, i ništa manje, nego da zajedno sa ostalih 500 miliona evropljana dijelimo šanse i izazove koje buduće vrijeme sa sobom nosi. Od Evrope imamo šta dobro uzeti i primjeniti, moramo srediti sistem, postati odgovorniji, riješiti nezaposlenost, kriminal i korupciju, i druge pametne stvari iz evropskog iskustva i prakse primjeniti, ali, ponosno tvrdim da imamo šta i doprinjeti, imamo pametne i inteligentne pojedince, vrijedni smo ljudi, imamo prirodne resurse, imamo zdrave i lijepe rijeke i planine, i oranice i skijališta, imamo industrijsko iskustvo, bogatu tradiciju i kulturu, nadarene naučnike i umjetnike, imamo sve predispozicije da budemo na evropskom nivou.
I zato, jasno poručujemo da je Bosna i Hercegovina dio Evrope, dio Evropske unije.
Zbog tog i takvog evropskog sna za naše ljude i našu zemlju, Naša stranka od ovog 17. aprila 2010. godine kreće u istorijsku kampanju, kampanju nade i optimizma, te zatvaranja tamne stranice dvodecenijske vladavine nacionalnih stranaka u BiH.
Naša stranka radi ovog cilja, na prvom mjestu mijenja sebe, da bi promjenila politiku i društvo. Naša stranka se ne ponaša u matrici zatvaranja i podjela, kao što skoro sve danas tako funkcioniše. Članovi Naše stranke su drugačiji, članovi Naše stranke iz Sarajeva daju prioritet članovima iz Banja Luke i Širokog, Banja Luka podržava Mostar i Zenicu, Mostar podržava Trebinje i Tuzlu. Naša stranka je stranka svih ljudi i za sve ljude u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine. Biti stranka cijele zemlje i svih njenih ljudi je vrhovna misija Naše stranke. Biti član Naše stranke znači osjećati ovaj cilj kao neprikosloveno načelo i zvijezdu vodilju u biranju ljudi od mjesnog i opštinskog odbora, preko Izvršnog odbora i potpredsjednika stranke, do Glavnog odbora i Predsjednika stranke. Snažnije organizacije Naše stranke se odriču dijela svojih prava u korist slabijih i još uvijek nedovoljno razvijenih, a nipošto ne koriste svoju snagu za koncentraciju moći, jer to onda nije Naša stranka, jer to onda nije Bosna i Hercegovina. Svaki član koga obuzmu drugačije misli i ideje, treba da stavi prst na čelo i još jednom detaljno prouči program Naše stranke.
Nasa stranka stoji na principima savremenih i progresivnih ideja evropskog socijalnog-liberalizma.
Naša stranka ne izlazi na izbore kao druge stranke, radi politikanstva i privililegija, radi nerada i koncesija, Naša stranka je odlučna da duboko zasiječe u bolesno političko tkivo Bosne i Hercegovine, jer smo tu radi reformi. Reformi koje će da bole. I zbog toga tražimo podršku građana, da podrže takve reforme, jer je to jedini i pravi put, a sve ostalo je populizam koji će nam se ponovo obiti o glavu, kao i nebrojeno puta do sada.
Kada Naša stranka kaže da će se boriti protiv kriminala i korupcije, to nije fraza, to je ozbiljna namjera da se u tu borbu udje beskompromisno, a mi to jedini i možemo, jer nemamo repova iza sebe, i jer smo odlučni u namjeri izgradnje dodatnih zatvorskih kapaciteta, pružanja materijalne i moralne podrške profesionalnosti i efikasnosti sudstva, tužilaštva i policije, a posebno smo ozbiljni u namjeri da preuzmemo kvalitetno evropsko zakonodavstvo, koje neće biti ’’puno rupa’’ kao ovo naše, zbog čega tako često gledamo kako se naši političari oslobadjaju na sudovima od zloupotrebe položaja, jer su zloupotrijebili funkciju u skladu sa zakonom koji su sami sebi prilagodili i usvojili.
Naša stranka jasno i glasno poručuje svim ljudskim huljama, koji su u prošlom ratu ubijali nevine i nedužne ljude, da će biti proganjani, uhvaćeni, dobiti pošteno sudjenje i robijati za svoja nedjela. Niti jedan ratni zločinac, bez obzira iz koje nacije dolazio, a koju je svakako ponizio i obrukao svojim nedjelima, ne smije ostati na slobodi, ostati nekažnjen.
Naša stranka će uvijek stajati na strani žrtava, a nikad zločinaca. Podržavamo da se utvrdi tačno i nepristrasno brojno stanje i popis svih žrtava proteklog rata, jer svaka žrtva zaslužuje pijetet i poštovanje države i društva, a utvrdjivanjem činjenica se smanjuje manevarski prostor za manipulaciju i politizaciju žrtava, što aktuelna politika na svim stranama svesrdno koristi u svoje predizborne svrhe. Naša stranka to nikad neće raditi, a korektan odnos prema tim najbolnijim temama, nakon preuzimanja vlasti u oktobru, će promjeniti ukupnu atmosferu u zemlji.
Vodićemo odgovornu politiku u vezi ustavnih reformi, u duhu kompromisa i dijaloga, svojim djelovanjem i ponašanjem u vlasti ćemo odagnati strahove naroda od drugih naroda, i stvorićemo konsenzus oko zajedničkih evropskih ciljeva i ekonomskog razvoja, a u skladu s tim prilagoditi naš ustav konvencijama o ljudskim pravima i slobodama. Niko ne smije biti diskriminisan, to je naša misija.
Politiku straha i retoriku mržnje ćemo poraziti u oktobru, i svu društvenu energiju u naredne 4 godine usmjeriti u ravnomjeran ekonomski razvoj, otvaranje radnih mjesta, borbu protiv siromaštva, jačanju preduzetničkog duha kod naših građana, podršci sposobnim da realizuju svoje razvojne ideje, kako bi zaposlili što više radnika i što više sofisticiranih proizvoda izvozili drugim zemljama i tržištima.
Otklonićemo glavnu prepreku razvoju ekonomije, u vidu administrativnog aparata koji je postao preglomazan, nedjelotvoran, samom sebi dovoljan, koji reketira one koji žele pošteno razvijati svoj biznis, a korumpira one koji su pod političkom protekcijom. To znači da ćemo odlučno udariti na političke poslušnike i podobnike u administraciji, a nagraditi i podržati profesionalne i kompetentne državne službenike. Odvojiti žito od kukolja je naš zadatak od najmanje Opštine do Vijeća ministara.
Svi mi znamo da nema investicija dok država ne obezbjedi stabilnu političku klimu u zemlji, pravedne zakone, sudstvo koje će obezbjediti da brzo i efikasno zaštiti poslodavce i farmere od korupcije, lopova i vlasti. Mi sada imamo vlast koja nije u stanju ni sebi zaraditi platu, već se mora zaduživati kod Medjunarodnog monetarnog fonda, a tako nam postaje jasno šta ova vlast može obezbjediti gradjanima. Odgovor je: ništa. Mi sada imamo vladu koja mrzi poreske obaveznike, a taj odnos mora biti partnerski, i to je naš zadatak. Reforme su misija Naše stranke.
Naša stranka vjeruje da se u naredne 4 godine mogu sprovesti suštinske reforme koje će državni aparat staviti u funkciju ukupnog razvoja i servisa običnih građana. To znači da ćemo 2014. godine živjeti u zemlji koja se velikom brzinom udaljava od današnjeg stanja. Mi ćemo uvesti Bosnu i Hercegovinu u Evropsku uniju 2014. godine. Evropska unija je misija Naše stranke.
Moramo vjerovati da se iskrenim radom i zalaganjem ovi ciljevi mogu dostići. Ne smijemo vjerovati vladajućoj koaliciji koja stvara atmosferu o nemogućem napretku. Vjerujemo li sebi i svojim prioritetima u životu ili vjerujemo u prioritete koje nam vlast servira preko medija? Vjerujemo li u promjene ili se predajemo? To je suštinsko pitanje za svakog člana Naše stranke.
Ko se predaje nek’ to odmah kaže da na njega ne računamo, ko vjeruje u promjene nek’ ustane uspravno, ovdje i sada, ustani ponosno, ne obaziri se oko sebe, najglasnije sto možes izrekni svoja uvjerenja, izdigni se iznad bosanskohercegovackog skepticizma, ne kukaj, ne siri defetizam, udahni punim plućima, pronađi sjajnu zvijezdu u svojim očima, gledaj naprijed, gledaj u buducnost, ne krivi druge i ne trazi opravdanje, pokreni sebe i pokrenućeš cijeli svijet...
To je misija Naše stranke.See More
-
palermo
#1428 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Znači svatko ko se ne slaže sa nekim stavom Naše stranke je plaćenik.......tja.....sorge_sa wrote:jako je zanimljivo na koliko nivoa djeluju,forumski spinheadi stranaka na vlasti, od onih koji izlaze na prvu i odmah sve proglasavaju izdajnickim projektom, kukavicjim jajem koje se podvaljuje, do onih koji idu malo namazanijim tonom, neovisni analitici, koji prepoznaju da Nasa Stranka je propustila priliku, nije iskoristila sansu,prije neg ju je i dobila, iako ni sekunde nisu proveli na vlasti, vec su sve procerdali, do ovih frisko registrovanih "militantnih" SDP-ovaca, koji su tu da razoblice nedoraslost politike, i kojima, vidu djavla, Kalimerovi ispadi nisu mrski, a ja vidim sjedi se u centrali, jedan do drugog, s papirom spremljenim ispred sebe i po potrebi se sibne novi post. Presmjesno.
- vee-jay
#1429 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-> Nije SDP sama sebe napravila "federalnom" niti "bosnjackom", niti ona to jeste. Po programu, ljudima i izjavama, SDP je uvijek bosanska. Postoji principijelnost, pa i u politici, koja se mora cuvati, barem ako se postuju istorija i buducnost. Ako je SDP cak i za vrijeme rata ostala bosanska i antinacionalisticka (sto cak nije ni Racanu uspijelo sa njegovom SDP u Hrvatskoj) zasto sada da radi par procenata pravi greske u koracima koje nikada nece moci izbrisati (vidimo sta je Dodik uradio od svoga SNSDa).inhibitor wrote:Ovo je apsurdno, SDP je jedina ta koja je od sebe mogla napravit "federalnu" stranku i niko drugi. Na izborima 2006-te SDP u RS-u osvoji samo 2.5%, a u FBiH 15% (u "bosnjackom" dijelu FBiH vjerojatno oko 20%). Koliko znam, tad NS nije ni postojala.vee-jay wrote: Meni licno se ne svidja ovaj ruzni napad na SDP, praveci od nje "federalnu" stranku.
Drugo, ako su zakljucili da moraju imati razlicite strategije za osvajanje glasova u RS-u i u FBiH naravno da je opravdano da im se kampanje donekle razlikuju, dokle god ne protivurijeche jedna drugoj. Ako ce u RS uzeti glasove sa vecim fokusom na "proevropsku" pricu, a u FBiH na "progradjansku" pricu to je sasvim ok. Po meni je takva strategija i logicna, jer izuzev evropskih integracija ja ne vidim niti jedan drugi razlog zbog koga ce RS biti kooperativni dio BiH.
-> Sto se tice NSa, barem je meni nepoznato da jedna stranka na drzavnim izborima organizuje dvije izborne kampanje.
-> Ne znam kako ti posmatras ovo stavljanje SDPa u istu recenicu sa Radoncicem. Pedja ju, izgleda, smatra sasvim OK. Ja sam svoj komentar dao.
- sorge_sa
#1430 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ja cu ti reci, a i drugima," Ne kolje se vo, zbog po kile mesa", a ti i drugi to radite, dal po sluzbenoj duznosti, dal po licnom uvjerenju, nije vise ni bitno
- no_pasaran
#1431 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Natup Vašeg predsjednika na Federalnoj i direktna uvreda SDP-a više je nego očigledan poziv na sukob ovih dvaju stranaka. Ovo naravno nije došlo odjednom s obzirom da u Vašem stranačkom glasilu svakog četvrtka pucate po SDP-u iz svog raspoloživog oružja.
Govorim o nastupu gdje Bajić kao predsjednik jedne marginalne lijeve stranke priziva SDP u koaliciju. To samo po sebi ne bi bio toliki blam, ima u BiH more gluposti i pored toga. Ali dotični je skupio toliko drskosti i navukao toliko debele kože na obraz da je, ukoliko SDP to odbije, on - u maniru Cerića kad proglašava islamofobe - to prekrstio kao znak da će SDP koalirati sa Radončićem.
Cilj ovog akta je, kao što sam i ranije govorio, preotimanje SDP-ovih glasača (apsulutno je jasno šta Radončić predstavlja među njima). Naravno, ponovit ću, smiješno je da je cilj stranke da postane najjača opoziciona partija, odnosno da se igra opozicije opoziciji, ali to već nije problem SDP-a nego nespobnog vodstva NS-a.
Mene ovdje interesuje zašto Vi podcjenjujete glasače? Je li mislite da smo glupi i da nećemo prepoznati ove momente gdje je glas za Vas glas za jednog ili eventualno dva člana Federalnog parlamenta? Ili mislite da smo preglupi da bi shvatili da je ono bio poziv na rat sa SDP-om a da ćete kasnije govoriti kako ste Vi nudili koaliciju?
Je li mi fakat izgledamo glupi ili je to samo neko režisersko oko mudro spoznalo?
Vidim da glumci misle da su najpametniji i da sve to mogu odglumiti za "Oskara", pa ću Vam dati savjet besplatno jer znam da ga nećete iskoristiti:
Nikad ne podcjenjujte svoje glasače!
Laži i prevare se ne isplate na duge staze, bolje je biti iskren sa svojom publikom i javnostima kako bi se stvorio harmoničan odnos prožet obostranim razumijevanjem.
Govorim o nastupu gdje Bajić kao predsjednik jedne marginalne lijeve stranke priziva SDP u koaliciju. To samo po sebi ne bi bio toliki blam, ima u BiH more gluposti i pored toga. Ali dotični je skupio toliko drskosti i navukao toliko debele kože na obraz da je, ukoliko SDP to odbije, on - u maniru Cerića kad proglašava islamofobe - to prekrstio kao znak da će SDP koalirati sa Radončićem.
Cilj ovog akta je, kao što sam i ranije govorio, preotimanje SDP-ovih glasača (apsulutno je jasno šta Radončić predstavlja među njima). Naravno, ponovit ću, smiješno je da je cilj stranke da postane najjača opoziciona partija, odnosno da se igra opozicije opoziciji, ali to već nije problem SDP-a nego nespobnog vodstva NS-a.
Mene ovdje interesuje zašto Vi podcjenjujete glasače? Je li mislite da smo glupi i da nećemo prepoznati ove momente gdje je glas za Vas glas za jednog ili eventualno dva člana Federalnog parlamenta? Ili mislite da smo preglupi da bi shvatili da je ono bio poziv na rat sa SDP-om a da ćete kasnije govoriti kako ste Vi nudili koaliciju?
Je li mi fakat izgledamo glupi ili je to samo neko režisersko oko mudro spoznalo?
Vidim da glumci misle da su najpametniji i da sve to mogu odglumiti za "Oskara", pa ću Vam dati savjet besplatno jer znam da ga nećete iskoristiti:
Nikad ne podcjenjujte svoje glasače!
Laži i prevare se ne isplate na duge staze, bolje je biti iskren sa svojom publikom i javnostima kako bi se stvorio harmoničan odnos prožet obostranim razumijevanjem.
- 1gorstak
#1432 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Neozbiljno je svaku kritiku NS predstavljati propagandom, danas (srecom) sire mase imaju mogucnost da podijele svoj stav o bilo cemu, pa tako i o Nasoj Stranci i onom sto se smatra pogresnim u djelovanju te stranke. To sto ti forsiras je u duhu inkvizicije, jer polazis od teze da posten covjek ne moze biti protiv Silajdzica a podrzati Silajdzicev potez u Mostaru, niti da se moze sa blagonaklonoscu gledati na Nasu Stranku a ostro osuditi izjavu Srdjana Dizdarevica kojom kritika beogradskog mrcvarenja Jurisica i Ganica postaje "pritisak na pravosudje". To sto ti propagiras je religija, slijepa i bespogovorna vjera poklonika.sorge_sa wrote:jako je zanimljivo na koliko nivoa djeluju,forumski spinheadi stranaka na vlasti, od onih koji izlaze na prvu i odmah sve proglasavaju izdajnickim projektom, kukavicjim jajem koje se podvaljuje, do onih koji idu malo namazanijim tonom, neovisni analitici, koji prepoznaju da Nasa Stranka je propustila priliku, nije iskoristila sansu,prije neg ju je i dobila, iako ni sekunde nisu proveli na vlasti, vec su sve procerdali, do ovih frisko registrovanih "militantnih" SDP-ovaca, koji su tu da razoblice nedoraslost politike, i kojima, vidu djavla, Kalimerovi ispadi nisu mrski, a ja vidim sjedi se u centrali, jedan do drugog, s papirom spremljenim ispred sebe i po potrebi se sibne novi post. Presmjesno.
- no_pasaran
#1433 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Stani malo, vi u NS izgleda imate pristup imenima i podatcima o etničkoj pripadnosti glasača! Ovo treba prijaviti! Halo ba ljudi, vidite li vi ovo!inhibitor wrote:Mozda je tako, ja to zbilja ne znam, jedine metrike koje su meni dostupne (recimo rezultati izbora) mi govore suprotno.vee-jay wrote: -> Nije SDP sama sebe napravila "federalnom" niti "bosnjackom", niti ona to jeste. Po programu, ljudima i izjavama, SDP je uvijek bosanska. Postoji principijelnost, pa i u politici, koja se mora cuvati, barem ako se postuju istorija i buducnost. Ako je SDP cak i za vrijeme rata ostala bosanska i antinacionalisticka (sto cak nije ni Racanu uspijelo sa njegovom SDP u Hrvatskoj) zasto sada da radi par procenata pravi greske u koracima koje nikada nece moci izbrisati (vidimo sta je Dodik uradio od svoga SNSDa).
.
A i teritorijalno gledajući SDP to jeste. SDP to jeste i prema svom programu, i prema svom članstvu i prema stavovima i - što je najvažnije - prema svom ponašanju!
- vivaldi
#1434 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ako zele bilo kakav uspjeh na nivou drzave moraju voditi dvije kampanje jer ti fakticki U BiH imas drzavu u drzavu. Ako kazes nesto zbog cega te u jednom entitetu "obozavaju" zbog izjave u drugom entitetu bi vjerovatno ostao bez zuba.vulkanska_prasina wrote:prvo, nije moguce voditi dvije odvojene kampanje za rs i federaciju, a da ne budu u kontradikciji jedna s drugom. naprosto, rijec je o kejteringu za dvije toliko razlicite glasacke baze da voditi dvije kampanje signalizira ili ozbiljnu nedosljednost (ja bih istinski volio cuti da bojan bajic recimo kaze da je republika srpska rezultat eto, ne mora genocida, nego teskog krsenja medjunarodng humanitarnog prava) ili otvoren cinizam.
usto, pogledaj dane pa procitaj molim te koliko je puta ivan lovrenovic napisao da je sdp bosnjacka stranka. a onda pogledaj koliko su puta pecanin i hadzovic napisali da je ns standard za multikulti. to je isto sto i reci da je sdp sam sebe napravio antibosnjackom strankom zbog alziraca... a kad alzirci prodju, puj pike, mir, mir, mir niko nije kriv. dakle, nista se ovdje ne desava samo od sebe.
Da je Bajic otvoreno rekao da je RS rezultat genocida (iako pretpostavljam da on to misli) tvoj komentar na tu njegovu izjavu bi bio
Sto se tice sdp, on je u ovih 15 godina svojim rezultatima, ponavljam rezultatima rada (ne pricom koja im je oduvijek vrlo umiljata) totalno pao u ocima kod nebosnjaka u FBiH (narocito u sarajevu) da me nebi cudilo da ih NS prestigne po glasovima mozda ne na ovim, ali na narednim izborima.
- ultima_palabra
#1435 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
sorge_sa wrote:jako je zanimljivo na koliko nivoa djeluju,forumski spinheadi stranaka na vlasti, od onih koji izlaze na prvu i odmah sve proglasavaju izdajnickim projektom, kukavicjim jajem koje se podvaljuje, do onih koji idu malo namazanijim tonom, neovisni analitici, koji prepoznaju da Nasa Stranka je propustila priliku, nije iskoristila sansu,prije neg ju je i dobila, iako ni sekunde nisu proveli na vlasti, vec su sve procerdali, do ovih frisko registrovanih "militantnih" SDP-ovaca, koji su tu da razoblice nedoraslost politike, i kojima, vidu djavla, Kalimerovi ispadi nisu mrski, a ja vidim sjedi se u centrali, jedan do drugog, s papirom spremljenim ispred sebe i po potrebi se sibne novi post. Presmjesno.
- sorge_sa
#1436 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
rece gorstak
rece vulkanska prasina
Ovih dana nikako ne mogu da se otmem jednoj metafori, a ona je paradoksalna, Nikom njegovo sopstveno govno ne smrdi, cini mi se da je Ivo Josipovic prvi sa ovih prostora kojem je zasmrdilo.
Neozbiljno je svaku kritiku NS predstavljati propagandom,
rece vulkanska prasina
dakle gorstak kad vidim da neko svih svojih 8 postova potrosi na temi Nasa Stranka, na podforumu politika, te da je friskoregistrovan, sat dva, te da mu je gore citirana recenica dosla onako u magnovenju uma, nakon opsirnog elaboriranja u 8 postova, sta drugo da pomislim, pa ja svojih hiljadu postova kucah na muzici, filmovima, na ovom forumu, cijelih 7 godina,tek zadnjih 15-ak na politici, a i to sto me muka natjerala, a sto se tice Kalimera, na drugim temama je elaborirano, pitanje Jurisica i Ganica, u njegovom izvjestacenom skamenjonom osmjehu, vec odavno iskreno nesto nisam vidio, ni osjetio, to je covjek koji je zbog svoje bolesne sujete, ukrao nam 4 godine, ako ti nije jasno, kako to izgleda, pogledaj film za djecu, "Kako je Grinich ukrao Bozic", izjava motivirana sitnosopstvenickim i dnevnopolitickim interesima, izjava kojom ni Iliji i ni Ejubu nije i nece biti nista bolje, ali ce Haris ukrasti koji glas.3. sve dosad nisam tako mislio, ali sad sam siguran: glas za NS je glas za jos cetiri godine ovoga sto imamo.
Ovih dana nikako ne mogu da se otmem jednoj metafori, a ona je paradoksalna, Nikom njegovo sopstveno govno ne smrdi, cini mi se da je Ivo Josipovic prvi sa ovih prostora kojem je zasmrdilo.
- vivaldi
#1437 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
WTF?????????? Kakvi antifasiti?? O cemu pricas???? Kakav rasizam??vulkanska_prasina wrote:to sto ti i inhibitor govorite se temelji na jednoj odvratnoj premisi, koja cini mi se provijava i kroz ovo sto govore svi iz ns-a, od najica do kojovica: da nije moguce biti bosnjak i antifasista. a to se zove rasizam. inace ti ne bi isticao nebosnjake u sarajevu. a politika ipak nije pijaca, pa da uzmes ono sto ti se svidja, a ostavis na tezgi ono sto ti se ne svidja: tako i bajicevo koketiranje sa cetnicima u rs-u i trazenje bosnjackih glasova u fbih. a u medjuvremenu se nebosnjaci u fbih svakako da glasaju za njega, jer se sustinski slazu da, kao sto rekoh, bosnjaci ne mogu biti antifasisti.
Isticem nebosnjake u Sarajevu jer sam i sam takav. Ja nikad nisam glasao na izborima, ali moja familija uvijek jeste i uvijek za SDP. Sve ove godine u Sarajevu i Tuzli su imali najvecu bazu maltene sigurnih glasaca srba, hrvata i ljudi iz mijesanih brakova jer nece valjda glasati za sda. A kako su im vratili?
U najvecoj opstini u sarajevu, gdje sdp vlada vec vise od 10 godina zaposleno je 210 bosnjaka, 9 hrvata i 8 srba.
Nakon 10 godina vlasti!!!!!
Tu sva prica pada u vodu!! Uporedi predizbornu suplju sa ovim podatkom i vidis jedno OGROMNO neslaganje.
Pa ovi procenti su u rangu hard core SDS opstina.
- vivaldi
#1438 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Boze dragi sta ti izvali ne mogu da vjerujem. Ja zivim u Sarajevu od rodjenja, a sada sam rasista. Moji su glasali za SDP jer su protiv muslimanavulkanska_prasina wrote:ti glasovi motivirani rasizmom, ukljucujuci i glasove tvojih nisu niti u jednom trenutku bili glasovi za sdp, nego protiv bosnjaka (tebi je vjerovatno milije muslimana). nemoj da se lazemo
Tebe je neka golema muka natjerala da se registrujes....
- 1gorstak
#1439 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne govorim o konkretnom ucesniku foruma, imam utisak da svaku kritiku NS smatras placenistvom i to na vise nivoa. Odnosno, mozemo li na kritiku Nase Stranke odgovarati smireno i argumentovano, a ne sa povrsnim komentarima o tom kako vidis da se "sjedi u centrali, jedan do drugog, s papirom spremljenim ispred sebe i po potrebi se sibne novi post" ... ne trebas ti braniti Nasu Stranku kompromitovanjem SDP-a.sorge_sa wrote:rece gorstak
Neozbiljno je svaku kritiku NS predstavljati propagandom,
rece vulkanska prasinadakle gorstak kad vidim da neko svih svojih 8 postova potrosi na temi Nasa Stranka, na podforumu politika, te da je friskoregistrovan, sat dva, te da mu je gore citirana recenica dosla onako u magnovenju uma, nakon opsirnog elaboriranja u 8 postova, sta drugo da pomislim3. sve dosad nisam tako mislio, ali sad sam siguran: glas za NS je glas za jos cetiri godine ovoga sto imamo.
I ponovo sljepilo. Ponavljam, posten covjek moze biti protiv Silajdzica a podrzati Silajdzicev potez u Mostaru, moze se sa blagonaklonoscu gledati na Nasu Stranku a ostro osuditi izjavu Srdjana Dizdarevica kojom kritika beogradskog mrcvarenja Jurisica i Ganica postaje "pritisak na pravosudje". Silajdzic je napravio ogromnu gresku jer (zbog nebitnih detalja) nije pristao na sustinsku reformu policije, da je to proslo BiH bi dalje isla puno brze jer manji entitet ne bi imao ekskluzivnu kontrolu nad policijom tog entiteta, nego bi se (kao i u slucaju sa Sudom BiH) u toj nezavisnosti od Dodikovog pritiska u policiji manjeg entiteta nasao neki drugi Milorad Barasin. To je ogromn a greska Silajdzica i trebace nam vremena da nadoknadimo tu sansu. Tihic je napravio ogromnu gresku sa popisom, jer sada Dodik zateze oko pitanja implementacije novog etnickog kljuca cak i nakon sto je Dokic prihvatio amandman Raguza. Zasto ? Zato sto je Tihic vec bio prihvatio 2014-u. I zbog tog Tihicevog poteza gubimo vrijeme. Znaci li to da Tihic i Silajdzic ne mogu povuci ispravne poteze (na stranu koliko su iskreni) ?sto se tice Kalimera, na drugim temama je elaborirano, pitanje Jurisica i Ganica, u njegovom izvjestacenom skamenjonom osmjehu, vec odavno iskreno nesto nisam vidio, ni osjetio
Nas prioritet treba da bude drzava, a ne stranka ... i kroz tu prizmu treba da gledamo poteze svakog od politicara, ako Raguz, koji je inace negativac (jer bi bio sretan da se drzavu etnicki podijeli), predlozi amandman na zakon o popisu koji je korektan, taj potez treba podrzaviti iako dolazi od Raguza. Ako Dizdarevic kritiku beogradskog uplitanja u nase pravosudje smatra "pritiskom na pravosudje" (znaci tu kritiku a ne samo uplitanje), onda to nije korektno pa da mi od oca dolazi i to treba reci, umjesto da lojalnost stranackim kadrovima ili stranci ima prednost nad lojalnosti drzavi. Nasoj Stranci ne treba pljuvanje po SDP-u ili Silajdzicu da bi privukla glasace. Ne kazem da na ovom forumu nema advokata i SDP-a i Silajdzica koji iz straha ili otvorene mrznje pljuju po Bajicu i Nasoj Stranci, ali se simpatizeri Nase Stranke .... a pogotovo njeni clanovi i lideri trebaju distancirati od tog nacina pribavljanja glasova.
- sorge_sa
#1440 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
* Edit post
* Report this post
* Reply with quote
Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Postby sorge_sa on 18. Apr. 2010. 11:06
Apsolutno je nebitno, bar ja tako to vidim, ko ce uzeti glasove lijevo orjentiranog dijela glasacke populacije, ili Nasa Stranka ili SDP, dakle to su glasaci koji su ideoloski opredjeljeni i tu nema mjenjanja misljenja, dakle okretanje onima koji ni u ludilu nece glasati za SDA, SBIH, SBBBIH, HDZ, SDS,SNSD i koja vec jos stranka bivstvuje, gradjenje kampanje prema njima je suludo, to je betonirano, takodje i onima koji su uvjereni glasaci pomenutih partija, treba se dakle kreirati politika i kampanja prema onima, koji ujutro jedno misle, a poslijepodne drugo, kojima je lijepo zazvucao govor Silajdzica u Mostaru, ali ce mu vec sutra hebavat sve zbog situacije u kojoj je drzava, ne sumnjam da ce "zdruzeni" sebi do oktobra kreirat jos mali milion slicnih prilika da se za "vratove pohvataju". Meni je apsolutno svjedno ko ce uzeti veci broj glasova SDP ili Nasa Stranka, i mislim da bi svakome ko se smatra lijevom opcijom to trebalo biti tako, najgluplja stvar koja se moze desiti je neka borba i sukob sujeta, kao sa slucajem 99, stariji brat (SDP), zeli da patronizira mladjeg(Nasa Stranka), to je uvijek tako, ali se mora ostati iznad toga, zarad viseg cilja, a to je konacno ukidanje ovog neodrzivog stanja, mislim da je to vaznije od svih nas i svih nasih sujeta.
look whos talking and what his talkin, moj gorstak
- vivaldi
#1441 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kakav si ti saljivdzija...Jesi ti glasao za sds? Ako nisi onda si vala protiv srba...vulkanska_prasina wrote:pa, naravno, pitaj ih za koga su, pojedinacno, ime i prezime, glasali. samo pitaj. dont bi afreid.
Hocu li biti "za muslimane" ako sutra preselim u rs i glasam za dodika?
Imam neki osjecaj da jos uvijek nemas licnu kartu..
- vivaldi
#1442 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne odgovori mi ti na pitanja, ali nema veze.vulkanska_prasina wrote:samo mi objasni kako to da prvi sa sdp-ove liste u gradskoj opstini u kojoj ima dvije hiljade nebosnjaka bude takodjer nebosnjak i dobije svih dvije hiljade glasova? svi socijaldemokrati? svi ljevicari? pa sto makar petsto glasova ne ode nekom bosnjaku s te sdp-ove liste? ne, nego svih dvije hiljade nebosnjaku. dakle, ne kenjkaj, sto bi rekli hercegovci. konacno si dobio svoju stranku i stani u red da sa dizdarevicem, papicem i babajicem p....sis boki takiju.
Ja bi na tvoje rado odgovorio, samo mi reci o kome se radi, o kojoj opstini, kako znas da u toj NN opstini danas ima 2 hiljade srba i kako znas da je u toj NN opstini svih 2 hiljade izaslo na izbore?
Ti si ovde izgleda samo u prolazu, ali zbog vulkanske prasine ne mozes da se vratis kuci...
- no_pasaran
#1443 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Šta smo se ba ljudima navalili na leđa, treba ih podržati!
Evo ja se dobrovoljno javim da po Sarajevu fino poljepim plakate:
"Glasajmo za Našu stranku Republike Srpske!"
Ako treba spreman sam i da dijelim uz to i presudu ITCY-a o tome kako je nastala ta Republika Srpska, ta činjenica koju moramo prihvatiti i za nju se (kao i Bajić) boriti.
Glasajmo za Našu stranku Republike Srpske!
Evo ja se dobrovoljno javim da po Sarajevu fino poljepim plakate:
"Glasajmo za Našu stranku Republike Srpske!"
Ako treba spreman sam i da dijelim uz to i presudu ITCY-a o tome kako je nastala ta Republika Srpska, ta činjenica koju moramo prihvatiti i za nju se (kao i Bajić) boriti.
Glasajmo za Našu stranku Republike Srpske!
- vivaldi
#1444 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Prema posljednjem popisu stanovnistva u opstini Novo Sarajevo je zivjelo 33 hiljade srba, a u opstini centar 16,5 hiljada. Koliko ih ima danas - nemam pojma i bas me zanima zanima kako ti dodje do broja od 2 hiljade????vulkanska_prasina wrote:dakle, ja OVDE nikad nisam ni bio, dok OVDJE mozda i jesam zbog vulkanske prasine, ali posto hoces odgovore, pogledaj malo zadnje lokalne izbore u opstinama centar i novo sarajevo. i sve ce ti se samo kazati.
-
Pedja Kojovic
#1445 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Samo nekoliko stvari...
Kampanja Nase stranke na citavom teritoriju BiH ce biti ista.
Dapace. Nasi kandidati za pozicije u federaciji ce ici a skupove u RS i obrnuto.
Poziv SDP-u na koaliciju( Treci, cetvrti, ne znam koji po redu) nije napad nego poziv na stvaranje antinacionalistickog fronta.
Nazivati bilo koga "kretenom" u postovima bi trebalo biti krsenje pravila foruma.
p.k.
Kampanja Nase stranke na citavom teritoriju BiH ce biti ista.
Dapace. Nasi kandidati za pozicije u federaciji ce ici a skupove u RS i obrnuto.
Poziv SDP-u na koaliciju( Treci, cetvrti, ne znam koji po redu) nije napad nego poziv na stvaranje antinacionalistickog fronta.
Nazivati bilo koga "kretenom" u postovima bi trebalo biti krsenje pravila foruma.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#1446 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
vulkanska_prasina
Nadam se da vam ni moderator nece oprostiti.
p.k.
Nadam se da vam ni moderator nece oprostiti.
p.k.
-
samo malo
#1447 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zaista moderatori, zasto se ovom pacijentu inspiriranom vulkanskom erupcijom na Islandu, dopusta prostacenje, vrijedjanje i sirenje mrznje po forumu?
-
klixober
#1448 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Konstatacija Bojana Bajica da ako SDP nece sa NS u koaliciju,onda ce vjerovatno sa Radoncicem,je smijesna.
- vivaldi
#1449 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Slazem se, pod uslovom da se ne ispostavi da je bila tacna. Meni se ipak cini da on ima neku informaciju koju mi ne znamo jer nije nemoguce da su na nekom nivou (mozda ne licno Zlaja i fahro) imali neke kontakte.komeba wrote:Konstatacija Bojana Bajica da ako SDP nece sa NS u koaliciju,onda ce vjerovatno sa Radoncicem,je smijesna.
Fahri je sada drzavni neprijatelj broj 1 SDA i skoro da ne postoje sanse da te dvije stranke udju u bilo kakvu koaliciju.
Sa druge strane, Fahro objetkivno najvise glasova moze uzeti Haretu (koji ce vjerovatno biti najveci gubitnik na izborima).
Na trecoj strani imas sdp koji takodjer nema sanse za apsolutnu pobjedu, pa ce i oni ako misle u vlast morati koalirati.
E sad, valjda procjeniti s kim i kako. Zlaji vjerovatno vise koristi "druzenje" sa fahrom nego sa NS iako bi vjerovatno vise volio s njima.
Ako mu fahro obeca da ga nece derati po avazu do izbora to je vec konkretna pomoc, a i vrlo je vjerovatno da ce fahro imati puno bolji rezultat od NS.
NS je tu u najslabijoj poziciji jer oni mogu traziti podrsku samo medju malim strankama tipa liberala, ali je sve to tanko.
Medjutim, kako sada stvari stoje, mislim da ce nakon ovih izbora formiranje vlasti ici jaaaako sporo pa me nebi iznenadilo ni ponavljanje izbora.
-
samo malo
#1450 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Odbijanje SDP-a da udje u koaliciju sa NS je klasicni potez Zlatka Lagumdzije.
Bas me zanima koje je objasnjenje.
Bas me zanima koje je objasnjenje.