BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

TheMule

#1426 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

kojetou wrote:Evo vojne baze u Pazaricu nesto sam nasao:

Zar nije bolje da se smanji ova jbroj vojnika na minimum a da umjesto toga se jednostavno uveze TOBIH? Ili ako je to nemoguce sprovesti neka onda bude na nivou federacije ili kantona sarajeva, Tuzle i Zenice. Meni je moj otac pricao da je on sa firmom jednostavno isao jednom u par mjeseci negdje kod Kalinovika gdje su ih ucili da gadjaju iz minobacaca i kaze da mu je bilo super. Malo druzenje par dana ; weekend i opet nazad a bar naucis kako da drzis pusku i kako da recimo ocistis top itd.

To bi po meni najbolje bilo a svi ti silni vojnici koji polazu neke zakletve neznam kakvu funkciju oni uopste imaju ako drzava nema helikopetera kako treba niti oklopnog bataljona kako treba. Odpustis 1500 vojnika i vec stedis godisnje na svakom vojniku 30.000 KM godisnje; to je hajmo reci 20 miliona eura godisnje... dovoljno da se opremi jedan oklopni bataljon kako treba. Onaj neki general je rekao da BiH ima 2000 vise vojnika nego sto po NATO standardima bi trebala da ima. Zar nije bolje da imas recimo jednu grupu od 300 specialaca u sastavu vojske koji bi u slucaju konflikte znali sta trebaju da rade poput ovih u sastavu policije recimo; a pored toga imas dobrovoljce patriote koji idu na vojne vjezbe recimo 20% svih muskaraca zna pucati; ocistiti pusku; namjestiti minobacac, citati kartu vojni i sta ja znam; i dovoljno ti je

Jer kolko se ja sjecam kad je bilo gusto u sarajevu jedini koji su pruzili pravi otpor su bili Vikicevi specijalci a sve neke kvazi vojske poput zelenih beretki i patriotske lige su se pokazali vecinom nikakvi u borbi (bar tako sam procitao u "dnevniku bosanskog vojnika"). Treba se uciti iz gresaka.

Jel' se ti sjecas ili prepricavas lovacke?
kojetou

#1427 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

TheMule wrote:
kojetou wrote:
Pricotao sam u dnevniku Saudina Becirevica:

Image
TheMule

#1428 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

kojetou wrote:
TheMule wrote:
kojetou wrote:
Pricotao sam u dnevniku Saudina Becirevica:

Image
Daj mi direktan citat, mislim da si pogrijesio na nekin nacin 100%. Zar Alija Miladin (Zelene Beretke) nije odbranio grad?
kojetou

#1429 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Evo ti direktno sa njegovog bloga. Pisac je u medjuvremenu i umro a ti da nisi ni procitao njegovu knjigu (knjiga je prva sto se tice prodanosti u BiH):

LINK:

http://boreokoociju.blogger.ba/arhiva/2005/03/24
SUSRET SA ZELENIM BERETKAMA

Negdje oko 10:00 Iznenada se pojavljuje kombi, iz njega izlazi neka vojska, kazu da su Zelene beretke, naoruzani su do zuba, galame na nas, da ce nas sve pobiti, jer smo pustili kasarnu da je cetnici uzmu. Kazu da ce nam oni sada pokazati kako se treba boriti. Nakon 15 min, zacula se pucnjava, meci su ponovo poceli da zvizde na sve strane, ja sam kao i obicno sjedio na cicu od auta pored stuba na ulici to je bila moja kota, imao sam preglednost a ujedno me stub zaklanjao. Nakon par minuta, kombi je projurio nazad. Otisao sam da provjerim sta se desilo. Saznao sam da su ih cetnici najurili i da su im puske ostale u medu zoni. Tu noc sam sa prijateljima otisao i izvukao puske koje su bile razbacane po livadi ispod ceste koja vodi prema kasarni.
Sljedeci dan ponovo dolaze Zelene Beretke, ovaj put u njihovoj pratnji je i Vojna policija, dosli su da oduzmu puske koje smo predhodne noci izvukli, poceli smo se buniti, momak iz Zivinica me zovnuo na stranu, I rekao mi “ ovi izgleda ratuju za neke druge ciljeve, bolje da predamo puske, inace ce doci do pucnjave izmedu nas”. Vratili smo se nazad i rekli da cemo donijeti puske za pola sata, obecanje smo i ispunili.Taj dan je stigla TV ekipa koja je snimila jedan kratki prilog o nama. Te iste noci ce na TV SA biti emitovana emisija u kojoj ce jedan od boraca sa Vasinog Hana dati cuvenu izjavu “Doslo je osam Zelenih Beretki, da je doslo osam kokoski vise bi ucinili nego sto su oni”. Nakon toga, tom covjeku je zabranjen prolaz preko Vratnika. Pred vece cetnici krecu sa ponovnim granatiranjem, bestrzajnim topom i PAT-m, gadaju kucu Abaza. Otac od mog zeta, koji je poznavao tog covjeka, a poznavao je i cetnike koji su zivjeli na Biosku odakle je pucano cijelo vrijeme, istrcava na ulicu i pocinje da psuje, majku cetnicku, ne sjecam se imena ljudi koje je spominjao, znam samo da je 15 min psovao sve sto mu je padalo na pamet. Granatiranje je nastavljeno tokom cijele noci, samo ovaj put su prvi put poceli da gadaju haubicama, i minobacacima od 120mm, noc je bila strasnija nego i jedna predhodna, momak koji je lezao u kanalu pored ceste na strazi do mene, rekao mi je "samo da svane, odlazim zauvijek iz ovog pakla" Sto je rekao to je i uradio, otisao je sljedeci dan negdje u grad, nakon toga sam cuo da se uspio izvuci i otici za Njemacku. Tokom sljedecih par dana vecina ljudi je ponovo napustila Vasin Han, mnogi se vise nisu ni vratili do kraja rata, moja ulica je po drugi put ostala skoro pa pusta, na svu srecu ovaj put nas je ostalo puno vise, bio je isti broj pusaka, ali je bilo puno vise ruku koje bi te puske preuzele ako neko pogine…
Tacticus

#1430 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

kojetou wrote:Evo vojne baze u Pazaricu nesto sam nasao:

Zar nije bolje da se smanji ova jbroj vojnika na minimum a da umjesto toga se jednostavno uveze TOBIH? Ili ako je to nemoguce sprovesti neka onda bude na nivou federacije ili kantona sarajeva, Tuzle i Zenice. Meni je moj otac pricao da je on sa firmom jednostavno isao jednom u par mjeseci negdje kod Kalinovika gdje su ih ucili da gadjaju iz minobacaca i kaze da mu je bilo super. Malo druzenje par dana ; weekend i opet nazad a bar naucis kako da drzis pusku i kako da recimo ocistis top itd.

To bi po meni najbolje bilo a svi ti silni vojnici koji polazu neke zakletve neznam kakvu funkciju oni uopste imaju ako drzava nema helikopetera kako treba niti oklopnog bataljona kako treba. Odpustis 1500 vojnika i vec stedis godisnje na svakom vojniku 30.000 KM godisnje; to je hajmo reci 20 miliona eura godisnje... dovoljno da se opremi jedan oklopni bataljon kako treba. Onaj neki general je rekao da BiH ima 2000 vise vojnika nego sto po NATO standardima bi trebala da ima. Zar nije bolje da imas recimo jednu grupu od 300 specialaca u sastavu vojske koji bi u slucaju konflikte znali sta trebaju da rade poput ovih u sastavu policije recimo; a pored toga imas dobrovoljce patriote koji idu na vojne vjezbe recimo 20% svih muskaraca zna pucati; ocistiti pusku; namjestiti minobacac, citati kartu vojni i sta ja znam; i dovoljno ti je

Jer kolko se ja sjecam kad je bilo gusto u sarajevu jedini koji su pruzili pravi otpor su bili Vikicevi specijalci a sve neke kvazi vojske poput zelenih beretki i patriotske lige su se pokazali vecinom nikakvi u borbi (bar tako sam procitao u "dnevniku bosanskog vojnika"). Treba se uciti iz gresaka.
pa takvu smo vojsku (u osnovi TO) imali 1992, 93 i dobar dio 94, a kada su napokon poceli praviti specijalizovane jedinice i vojnike pocelo se ici ka boljem
obicnog vojnika koji treba da brani ili limitirano napada mozes napraviti u 3-4 sedmice, ali ako hoces da napravis nesto vise MORAS imati specijalizovane vojnike (koordinatore, artiljererce, izvidzace, tenkiste, pilote, razne mehanicare,..) i dobro obucene jedinice (visoko mobilne jedinice sa velikom psiho-fizickom spremom), a takvi se prave godinama
najbolji primjer ti je crvena armija is 1941-42 i ona iz 1943-45, tj. kada su na tezi nacin osposobili te specijalizovane vojnike i jedinice, tek onda su efektivno koristili artiljeriju, oklopnomehanizovane jedinice, zracnu podrsku, produzenu logistiku, koordinaciju raznih tipova jedinica,...
a upravo zbog toga sto je vrs posjedovala takve specijaliste mogla nas je drzati u sahu pored cinjenice da su imali 2 i vise manje ljudi i sto im je 65-70% tih vojnika bila u osnovi isto teritorijalna odbrana

za BiH je od krucijalne vaznosti da ima 4-5 000 takvih vojnika, a njihovim smanjenjem nedobijas neke znacajne ustede, a znacajno umanjujes odbranbene sposobnosti zemlje
TheMule

#1431 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

kojetou wrote:Evo ti direktno sa njegovog bloga. Pisac je u medjuvremenu i umro a ti da nisi ni procitao njegovu knjigu (knjiga je prva sto se tice prodanosti u BiH):

]
Ovo sto je on reko, uopste nema veze s onim sto si ti reko. On je opiso 8 simulatora (vjerovatno profitera) koji su se predstavilljali kao Beretke, kao Vikicevi, kao Laste, Cacini, Jukini, itd. Takvih je uvjek bilo. Nema veze sa stvarnim jedinicama.

Nemoj da se zavaravas previse sa ovim "specijalnim jedinicama". Grad kao sto je Sarajevo ne moze odbraniti 50 ljudi. TO, patriotska liga, ZB, i naravno razni gengsteri su ti koji su odbranili ovaj grad u pocetku. Svaka ozbiljna drzava ima O.S., a nase su ako nista male.
kojetou

#1432 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

@Tacticus

Pa o tome i ja u principu pricam. Recimo sta ce BiH 10.000 vojnika od kojih su mozda 3000 tenkisti, mehanicari, piloti, pukovnici itd. a 5000 su obicna vojska? Sta vrijedi imati 500 tenkista i pilota, posadu za oklopna vozila ako ti tenkovi i helikopter se sami od sebe maltene raspadaju? Zar nije bolje ulagati u tehniku i imati recimo 300 specijalaca u sastavu vojske i pored toga teritorijalnu odbranu?

Ja zaista neznam sta ce tolika vojska kada nemas oklopno vozilo kakvo treba; imaju ona vietnamska. Bolje onda odpustiti par hiljada vojnika i uvesti teritorijalnu odbranu pa ko hoce neka izvoli a pored toga fino umjesto sto placas plate, penzije; vruce obroke, opremu toj silnoj vojsci fino kupis za par godina 100 novih oklopnih vozila ili 10 novih helikoptera a ne da se helikopteri ruse kao danas.

Mislim da samo Bosnjacka komponenta u sastavu OSBIH ima oko 5500 vojnika od kojih su vise od pola neki "rejndzeri" i sta ja znam. Bolje imati 100 tenkova da su kako valjaju sa posadom od lupam 500 ljudi (mehanicari, takticari, vezisti) a pored toga mozes ako zelis da se uclanis u dobrovoljce i imas jednom u tri mjeseca recimo vjezbu na velikom polju gdje te nauce pucati.
Tacticus

#1433 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

kojetou wrote:@Tacticus

Pa o tome i ja u principu pricam. Recimo sta ce BiH 10.000 vojnika od kojih su mozda 3000 tenkisti, mehanicari, piloti, pukovnici itd. a 5000 su obicna vojska? Sta vrijedi imati 500 tenkista i pilota, posadu za oklopna vozila ako ti tenkovi i helikopter se sami od sebe maltene raspadaju? Zar nije bolje ulagati u tehniku i imati recimo 300 specijalaca u sastavu vojske i pored toga teritorijalnu odbranu?

Ja zaista neznam sta ce tolika vojska kada nemas oklopno vozilo kakvo treba; imaju ona vietnamska. Bolje onda odpustiti par hiljada vojnika i uvesti teritorijalnu odbranu pa ko hoce neka izvoli a pored toga fino umjesto sto placas plate, penzije; vruce obroke, opremu toj silnoj vojsci fino kupis za par godina 100 novih oklopnih vozila ili 10 novih helikoptera a ne da se helikopteri ruse kao danas.

Mislim da samo Bosnjacka komponenta u sastavu OSBIH ima oko 5500 vojnika od kojih su vise od pola neki "rejndzeri" i sta ja znam. Bolje imati 100 tenkova da su kako valjaju sa posadom od lupam 500 ljudi (mehanicari, takticari, vezisti) a pored toga mozes ako zelis da se uclanis u dobrovoljce i imas jednom u tri mjeseca recimo vjezbu na velikom polju gdje te nauce pucati.
ne nepricamo iste stvari, ti kao specijaliste smatras pripadnike specijalnih jedinica, a ja ih (tj. vojna terminologija) ih smatra tenkistima, pilotima, artiljeriskim strucnjacima, mehanicarima, logisticarima, vezistima, izvidzacima, ..., pa cak i pjesadiju koja je obucena za ratovanje u kombinovanim rodovima

znaci treba nam pored tehnickog osoblja barem nekoliko bataljona koji su vicni modernom ratovanju i zato nam upravo treba tih 5000+ vojnika

sto se tice tenkova trenutno oruzane snage posjeduju 45 tenkova M60A3TTS i 16 M-84, sa 32 AMX30 u rezervi
i za sada uzevsi u obzir oruzane snage susjeda mozemo reci da je dostatno
a da bi se susjedi preoruzali treba vremena i puno novca, a onda cemo i mi imati vremena za isto

ukratko za sada oruzane snage kakve su dovoljne su da stvore jezgro vojske koja bi odbranila drzavu :bih:
andromeda101

#1434 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Mene najviše tangira da nemamo više ruski sistem obaveznog vojnog roka.

Tako da pored OS BiH, nova mladež nije uopšte obučena i istrenirana.

U slučaju rata OS BiH bi bili angažovani, dok bi se na nove vojnike trebalo čekati dok se završi obuka.

Svake godine ljudi stare, i oni najmlađi koji su prošli kroz obuku u JNA, ratu 90-tih, i prvih godina nakon rata kad je vojna obuka bila obavezna, stare.

I to je samo obuka normalne vojske, gdje je obuka navedenih specijalaca i oficira, koja uzme dosta vremena.

Sad je 2013.

18 godišnjak koji je završio obuku u 1995-toj je sada 36-o-godišnjak.

Znači sad u 2013 u najgorem slučaju 5500 vojnika OS BiH, i koliko ima tih 30 godišnjaka koji su obučeni 95 do ukidanja obaveznog roka. Ovo ostalo, veterani, sve starije. 40 godina plus.

A kako idu godine, biće sve starije i starije.

Sve je to fino, profesionalna vojska, novi način ratovanja i tako to.

Ali kad pokušam da poredim situaciju BiH, odma mi Izrael padne na um.

A šta je u Izraelu? Obavezni vojni rok čak i za žene.

Izrael nije bio u istočnom vojnom bloku pa ni u nesvrstanim, bio pod okriljem Amerike i NATO-a.

Ali obavezni vojni rok, čak i za žene.

Pored sve one vojne tehnike koju posjeduju i koju izumljevaju, da ide ruku na ruku s profesionalnom vojskom.

Ne krijem da nisam neki vojni stručnjak, nego onako amaterski da glasno razmišljam i priupitam.

Imamo li dovoljno oficira? Pošto znam da ih nije bilo dovoljno u ratu 90-tih. A to ogromno znači.

Koliko godina treba da prođe da bi se obučio jedan oficir.

U slučaju sukoba, obučavanje pod ratnim stanjem, hoće li se imati vremena? I godina.

Moje mišljenje je da se ako ništa treba koncentrisati s obukom onih koji najviše vremena uzmu da se obuče.

Ako ništa paralelno s OS BiH.

Tako da u svakom trenutku ima dovoljno u opticaju, nebitno što godine prolaze.

Ako se normalna vojska da obučiti koliko toliko za mjesec i po, to bi bio zadnji prioritet.
andromeda101

#1435 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Što se tiče specijalnih jedinica, evo link pa koga zanima:

http://www.paluba.info/smf/specijalne-j ... -upotrebe/
kojetou

#1436 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Kao sto se svega tice u BiH je problem sto ti politicari samo gledaju sebe i sto nema ljudi sa idealima. Da ima povjerenja u tu drzavu BiH bi mogla iz dijaspore navlaciti veliki novac za vojsku bas kao sto radi Turska (10.000 eura po muskarcu Turcinu koji zivi na zapadu ili bilo gdje na svijetu van Turske) ili Izrael ciju vojsku finansiraju jevrejske firme sirom svijeta.

Ali dzaba je kada se nema povjerenja. Meni bi bi pravo merak davati recimo 30 eura mjesecno za OSBIH da znam da se te pare pumpaju u korisne stvari no ovako znam da ce to zavrsiti u dzepu nekog Radoncica, Lagumdzije, Izetbegovica i drugih kriminalaca tako da nam to ne pada ni na pamet. To je svakako potencijal koji ce ostati ne iskoristen nazalost. A sama dijaspora bi mogla opremiti i obuci recimo jedan korpus specijalaca koji bi cinio ostricu te cijele vojske; samo da ima povjerenja i da je to sve sredjeno kako treba.

Ovo su najeltinije jedinice Nizozemske vojske; korpus comandosa. Njihov trejning je toliko tezak da u sklopu marseva za obuku je najnormalnija stvar da ljudi padaju u nesvjest 4 do 6 puta tokom marsa i onda ih samo pospu vodom i moraju nastaviti. Jedostavno ih guraju do maksmimalne granice u svemu.

Tacticus

#1437 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

andromeda101 wrote:Mene najviše tangira da nemamo više ruski sistem obaveznog vojnog roka.

Tako da pored OS BiH, nova mladež nije uopšte obučena i istrenirana.

U slučaju rata OS BiH bi bili angažovani, dok bi se na nove vojnike trebalo čekati dok se završi obuka.

Svake godine ljudi stare, i oni najmlađi koji su prošli kroz obuku u JNA, ratu 90-tih, i prvih godina nakon rata kad je vojna obuka bila obavezna, stare.

I to je samo obuka normalne vojske, gdje je obuka navedenih specijalaca i oficira, koja uzme dosta vremena.

Sad je 2013.

18 godišnjak koji je završio obuku u 1995-toj je sada 36-o-godišnjak.

Znači sad u 2013 u najgorem slučaju 5500 vojnika OS BiH, i koliko ima tih 30 godišnjaka koji su obučeni 95 do ukidanja obaveznog roka. Ovo ostalo, veterani, sve starije. 40 godina plus.

A kako idu godine, biće sve starije i starije.

Sve je to fino, profesionalna vojska, novi način ratovanja i tako to.

Ali kad pokušam da poredim situaciju BiH, odma mi Izrael padne na um.

A šta je u Izraelu? Obavezni vojni rok čak i za žene.

Izrael nije bio u istočnom vojnom bloku pa ni u nesvrstanim, bio pod okriljem Amerike i NATO-a.

Ali obavezni vojni rok, čak i za žene.

Pored sve one vojne tehnike koju posjeduju i koju izumljevaju, da ide ruku na ruku s profesionalnom vojskom.

Ne krijem da nisam neki vojni stručnjak, nego onako amaterski da glasno razmišljam i priupitam.

Imamo li dovoljno oficira? Pošto znam da ih nije bilo dovoljno u ratu 90-tih. A to ogromno znači.

Koliko godina treba da prođe da bi se obučio jedan oficir.

U slučaju sukoba, obučavanje pod ratnim stanjem, hoće li se imati vremena? I godina.

Moje mišljenje je da se ako ništa treba koncentrisati s obukom onih koji najviše vremena uzmu da se obuče.

Ako ništa paralelno s OS BiH.

Tako da u svakom trenutku ima dovoljno u opticaju, nebitno što godine prolaze.

Ako se normalna vojska da obučiti koliko toliko za mjesec i po, to bi bio zadnji prioritet.
pa realno gledajuci mi u osnovi mozemo zaratiti samo sa susjedima, a i susjedi nemaju vise obaveznu vojnu sluzbu nego profesionalne vojske
zatim pokazalo se da regrutni sistem u modernom svjetu vise nije tako efikasan kao nekada, razlog tome je sto se danas desavaju promjene u nauruzanju i nacinu ratovanja daleko brze nego ikada do sada, pa cim neko ima vise od 15 godina kada je sluzio vojsku jednostavno ne poznaje oruzije sa kojim bi trebao ratovati
evo primjer iz naseg rata, kada je ivrsena mobilizacija svi muskarci koji su imali preko 35 godina jednostavno se nisu znali sluziti automatskim puskama jer one u njihovo vrjeme nisu bile toliko zastupljene ili ih nije bilo, a ljudi sa 45+ godina su znali se kotistiti samo sa polularnim tandzarama (M-48) i sarcima (M-53) mitraljezima, a da nepricam koliko su im bile strane zolje, ose, ...
a da bi ih obucio za koristenje istog netreba ti vise od 3-6 sedmica, prevedeno izuzteno je skupo drzati veliku vojsku (jer sa regrutima broj vojnika se povecava 2-3 puta), a uopste nije efikasno
zbog toga je daleko vaznije imati veci broj oficira i podoficira profesionalaca + odredzen broj vojnika koji bi onda cinili jezgro ratne armije i naravno imati profesionalce u onim kategorijama gdje je potrebno visegodisnje iskustvo a to su ponavljam na n-ti put, piloti, tenkisti, artiljeriski kordinatori, vezizsti, radarski operateri, specijalisti za PVO, specijalisti za PO borbu, mehanicari raznih vrsta, oruzari raznih vrsta, jedinice za planinsku borbu, inzinjerija, ...
a najbolji primjer ti je bila armija BiH, koja je u roku kojeg mjeseca stvorila iz nicega tako zvena odbranbene jedinice ili ti jedinice za cuvenje linije koje su bile naoruzane pjecadiskim nauruzanjem i lakom artiljerijom (prvenstveno minobacacima), ali tek kada su se pocele stvarati specijalizovane jedinice, kao sto rekoh oklopne, artiljeriske, jedinice veze, ... i u to ne podrazumijevam samo MTS (materijaln-tehnicka sredstva) nego obuku i iskustvo ljudi koji su to koristili, tek onda su se operativni zahvati poceli izvoditi na daleko slozenijem i vecem nivou
Tacticus

#1438 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

da budem jasan da ima zelje i pameti, BiH oruzane snage bi se mogle preporoditi sa oko 200-300 mil. Eura recimo u jednom periodu od 5-6 godina
sa tim novcem bi se moglo kupiti solidno modernizovanih polovnih 58 Leoparda 2 A4 tenkova i 60-tak Mader A3 borbenih vozila pjesadije (ovo je dovoljno za 2 konjicka ili kombinovana bataljona sa 2 cete tenkova i 2 cete BVP a nista vise nije ni potrebno uzevsi BiH geografiju)
zatim moralo bi se uloziti u domacu indusrtiju i pokusati razviti i kupiti 18 samohodnih haubica (nesto kao poboljsani B52) i na taj nacin napraviti nesto sto bi se moglo prodati i sto bi dalo podsticaj domacoj namjenskoj industriji
i takodjer po licenci isto 18-24 M-777 haubica
plus zamjena sadasnjih 8 UH-1 sa istim brojem Bel 412 i 4 Mi-8/17 sa nova Mi-17
kupovinu 2 PVO baterije srednjeg dometa i 3 baterije rucnih PVO lansera (Stinger, Mistral, Igla,...)
a sve sto je ostalo manjim djelom u rezervu, a vecim djelom u zeljezaru Zenica
i eto oruzanih snaga koje bi bile vise nego sposobne koji bi onda odgovarali za potrebe sljedecih 25-30 godina sluzbe, a kostale bi isto kao i danasnje

takodjer se nesmije zanemariti da ukoliko budemo ulazili u NATO da ce on zahtjevati da nabavimo minimalno 72 modernih oklopnih tockasa tj. ekvivalent dva minimalma mehanizovana bataljona po NATO standardu
kojetou

#1439 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Tacticus wrote:da budem jasan da ima zelje i pameti, BiH oruzane snage bi se mogle preporoditi sa oko 200-300 mil. Eura recimo u jednom periodu od 5-6 godina
Image

Hrvatska i Srbija su daleko odmakli od BiH sto se tice naoruzanja; i po kvalitetu i kvantitetu. Mislim nasi vojnici nose one vjetnamske puske; to cak ni Afganistanci ni Pakistanci ne koriste...

Image
Gojeni H

#1440 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

Tacticus wrote:da budem jasan da ima zelje i pameti, BiH oruzane snage bi se mogle preporoditi sa oko 200-300 mil. Eura recimo u jednom periodu od 5-6 godina
sa tim novcem bi se moglo kupiti solidno modernizovanih polovnih 58 Leoparda 2 A4 tenkova i 60-tak Mader A3 borbenih vozila pjesadije (ovo je dovoljno za 2 konjicka ili kombinovana bataljona sa 2 cete tenkova i 2 cete BVP a nista vise nije ni potrebno uzevsi BiH geografiju)
zatim moralo bi se uloziti u domacu indusrtiju i pokusati razviti i kupiti 18 samohodnih haubica (nesto kao poboljsani B52) i na taj nacin napraviti nesto sto bi se moglo prodati i sto bi dalo podsticaj domacoj namjenskoj industriji
i takodjer po licenci isto 18-24 M-777 haubica
plus zamjena sadasnjih 8 UH-1 sa istim brojem Bel 412 i 4 Mi-8/17 sa nova Mi-17
kupovinu 2 PVO baterije srednjeg dometa i 3 baterije rucnih PVO lansera (Stinger, Mistral, Igla,...)
a sve sto je ostalo manjim djelom u rezervu, a vecim djelom u zeljezaru Zenica
i eto oruzanih snaga koje bi bile vise nego sposobne koji bi onda odgovarali za potrebe sljedecih 25-30 godina sluzbe, a kostale bi isto kao i danasnje

takodjer se nesmije zanemariti da ukoliko budemo ulazili u NATO da ce on zahtjevati da nabavimo minimalno 72 modernih oklopnih tockasa tj. ekvivalent dva minimalma mehanizovana bataljona po NATO standardu
Da je pameti mi bi više i energičnije radili na osposobljavanju svoje vlastite namjenske industrije. Želim ostati optimista po ovom pitanju.

A ako me moje ratno putešestvije po bosanskim brdima i dolinama naučilo bilo šta to je da je nama (ne jedina) budućnost u mobilnim oklopnim jedinicama koje mogu brzo intervenisati (ali i izvršiti napad) u bilo kojem trenutku uz minimum pripreme.
Korisničkoime

#1441 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Korisničkoime »

Pratim pomalo ovu temu i vidim da ima par ljudi koji znaju o čemu pričaju ali i nekih koji ga onako lupaju na pamet. Htjedoh da upitam koliko zapravo naše OS imaju protuoklopnog naoružanja i tenkova, oklopnih transportera i kakav nam je sistem veze.
Ozbiljnoj vojsci treba i jedno i drugo i dobro izučen kadar u dovoljnom broju i moderno naoružanje. Prije svega poučen nekim iskustvom bi rekao da nam treba dobar komandni kadar kao i u prošlom ratu naći će se ako zatreba opet dovoljno vojnika, pješadije da brani Bosnu samo je pitanje hoće li biti nekoga, taj drugi put, u komandi koji zna šta radi.
Druga stvar je ono što treba su oklopne jedinice brze, mobilne za transport i eventualno za borbena dejstva, naša vojska mora biti pokretna i mobilna, vojnici u ratu moraju unutar jednog ratiša moći se brzo transportovati kao što se mora osigurati i brz i efikasan transport potrebnih sredstava, zatim komunikacija vjerujte nema ništa gore kad desna ruka ne zna šta lijeva radi, veza je iznimno bitna za 101 stvar, koordinacija, izviđanje, navođenje, protok naredbi itd, zatim protuoklopna sredstva kratkog i srednjeg dometa sve gore navedeno možete zaboraviti kada se u cijelu situaciju umiješaju oklopne jedinice neprijatelja, pogotovo ako su brze, mobilne nisu grupisane negdje u pozadini nego raštrkane uz liniju, ne znam šta je sada najbolja solucija jer se ne razumijem toliko u vojno naoružanje ali navedena sredstva bi trebala biti lagana za rukovanje i održavanje po mogućnosti ne za jednokratnu upotrebu a idealno bi bilo da smo u mogućnosti za ista proizvoditi sami municiju, na kraju tenkovi po meni teško možemo govoriti o nekoj odbrani bez vlastitih tenkova sad opet ne znam šta bi bilo za nas najpogodnije mislim da bi težišt trebalo da bude na jednostavnom održavanju, ne treba nam Abrams ako ga niko ne može popraviti i ako je njegova učinkovitost vezana za razvijen i sofisticiran vojni sistem kojeg mi realno nemamo i možda na tom nivou nećemo nikada ni imati.
Da umal zaboravi trebamo brate mili kupiti OS-u kalašnjikove makar one najobičnije AK-47 (znam da izlaze neke modernije verzije gdje je izbačeno drvo i ne znam ti ni ja šta više).
EDIT: Vidim govori se o specijalnim jedinicama. Ako se misli na specijalce ala ovih holanđani gore ili ne znam SEALS itd. morate znati šta ti ljudi rade, oni nisu specializovani za izvršavanje određene vrste zadataka, rade u malim grupama i njihova namjena nije da učestvuju u nekim širim vojnim operacijama. Znači oni ne mogu i nikada i nisu bili okosnica odbrane ili napada. Ljudi su znači tu samo za određene vrste prikrivenih zadataka najčešće duboko iza neprijateljskih linija. Klasična odbrana linije, napad na položaje, oslobađanje teritorije vrši regularni sastav.
kojetou

#1442 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Ovako nesto treba imati. I Republika Hrvatska ih ima:

Tacticus

#1443 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

kojetou wrote:Ovako nesto treba imati. I Republika Hrvatska ih ima:

CH-47 hrvatska nema
TheMule

#1444 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Korisničkoime wrote:Pratim pomalo ovu temu i vidim da ima par ljudi koji znaju o čemu pričaju ali i nekih koji ga onako lupaju na pamet. Htjedoh da upitam koliko zapravo naše OS imaju protuoklopnog naoružanja i tenkova, oklopnih transportera i kakav nam je sistem veze.
Ozbiljnoj vojsci treba i jedno i drugo i dobro izučen kadar u dovoljnom broju i moderno naoružanje. Prije svega poučen nekim iskustvom bi rekao da nam treba dobar komandni kadar kao i u prošlom ratu naći će se ako zatreba opet dovoljno vojnika, pješadije da brani Bosnu samo je pitanje hoće li biti nekoga, taj drugi put, u komandi koji zna šta radi.
Druga stvar je ono što treba su oklopne jedinice brze, mobilne za transport i eventualno za borbena dejstva, naša vojska mora biti pokretna i mobilna, vojnici u ratu moraju unutar jednog ratiša moći se brzo transportovati kao što se mora osigurati i brz i efikasan transport potrebnih sredstava, zatim komunikacija vjerujte nema ništa gore kad desna ruka ne zna šta lijeva radi, veza je iznimno bitna za 101 stvar, koordinacija, izviđanje, navođenje, protok naredbi itd, zatim protuoklopna sredstva kratkog i srednjeg dometa sve gore navedeno možete zaboraviti kada se u cijelu situaciju umiješaju oklopne jedinice neprijatelja, pogotovo ako su brze, mobilne nisu grupisane negdje u pozadini nego raštrkane uz liniju, ne znam šta je sada najbolja solucija jer se ne razumijem toliko u vojno naoružanje ali navedena sredstva bi trebala biti lagana za rukovanje i održavanje po mogućnosti ne za jednokratnu upotrebu a idealno bi bilo da smo u mogućnosti za ista proizvoditi sami municiju, na kraju tenkovi po meni teško možemo govoriti o nekoj odbrani bez vlastitih tenkova sad opet ne znam šta bi bilo za nas najpogodnije mislim da bi težišt trebalo da bude na jednostavnom održavanju, ne treba nam Abrams ako ga niko ne može popraviti i ako je njegova učinkovitost vezana za razvijen i sofisticiran vojni sistem kojeg mi realno nemamo i možda na tom nivou nećemo nikada ni imati.
Da umal zaboravi trebamo brate mili kupiti OS-u kalašnjikove makar one najobičnije AK-47 (znam da izlaze neke modernije verzije gdje je izbačeno drvo i ne znam ti ni ja šta više).
EDIT: Vidim govori se o specijalnim jedinicama. Ako se misli na specijalce ala ovih holanđani gore ili ne znam SEALS itd. morate znati šta ti ljudi rade, oni nisu specializovani za izvršavanje određene vrste zadataka, rade u malim grupama i njihova namjena nije da učestvuju u nekim širim vojnim operacijama. Znači oni ne mogu i nikada i nisu bili okosnica odbrane ili napada. Ljudi su znači tu samo za određene vrste prikrivenih zadataka najčešće duboko iza neprijateljskih linija. Klasična odbrana linije, napad na položaje, oslobađanje teritorije vrši regularni sastav.

Zar ce ti nato dopustiti da kupis Kalasnjikove? Zato i koristimo M16ke
Tacticus

#1445 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

kojetou wrote:
Image

Hrvatska i Srbija su daleko odmakli od BiH sto se tice naoruzanja; i po kvalitetu i kvantitetu. Mislim nasi vojnici nose one vjetnamske puske; to cak ni Afganistanci ni Pakistanci ne koriste...

Image
hrvatska je jedina od zemalja regiona kupila novo oklopno sredstvo u vidu AMV Patria (mada je velika vecina verzija oklopnog transportera), ali ista im nedaje neku prednost ukoliko bi se hrvatska i BiH nasle u nekom (skoro nemoguce u sljedecih 20-tak godina) jer BiH posjeduje protivoklopna sredstva koja mogu iste bez vecih problema unistiti (rucni basaci AT4, raketni sistemi milan, HJ-8)

a najzastupljenija puska u zemaljama regiona je M-70 tj. lokalna verzija AK-47
dok osnovna puska OS BiH je M16A2 koja je usla u sluzbu USA Army sredinom 80-tih i dalje se koristi u aktivnoj sluzbi, a posjedujemo i odredzen brom M4 karabina
kojetou

#1446 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Tacticus wrote:
kojetou wrote:Ovako nesto treba imati. I Republika Hrvatska ih ima:

CH-47 hrvatska nema
Onda je neki lik slagao na you-tube-u u filmu kojeg sam gledao. :D
No dobro bi bilo takvo nesto imati inacer previse zaostajes sto se tice mobilnosti. Imaju oni 24 transportna helikoptera.
kojetou

#1447 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Tacticus wrote: hrvatska je jedina od zemalja regiona kupila novo oklopno sredstvo u vidu AMV Patria (mada je velika vecina verzija oklopnog transportera), ali ista im nedaje neku prednost ukoliko bi se hrvatska i BiH nasle u nekom (skoro nemoguce u sljedecih 20-tak godina) jer BiH posjeduje protivoklopna sredstva koja mogu iste bez vecih problema unistiti (rucni basaci AT4, raketni sistemi milan, HJ-8)

dok osnovna puska OS BiH je M16A2 koja je usla u sluzbu USA Army sredinom 80-tih i dalje se koristi u aktivnoj sluzbi, a posjedujemo i odredzen brom M4 karabina
Znaci Hrvatska ima nekih 100 Patria vozila. I jos neke stvarcice koje su na nivou NATO standarda. Sto znaci da su oni prosli BiH vec davnih dana. Sada ako jos moderniziraju zracne snage u sledecih 10 godina i kupe nove tenkove onda je razlika vec ogromna.

Image
Tacticus

#1448 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

Korisničkoime wrote:Pratim pomalo ovu temu i vidim da ima par ljudi koji znaju o čemu pričaju ali i nekih koji ga onako lupaju na pamet. Htjedoh da upitam koliko zapravo naše OS imaju protuoklopnog naoružanja i tenkova, oklopnih transportera i kakav nam je sistem veze.
od tenkova trenutno imamo 45 M60A3 TTS koji je u pogledu artiljeriske moci slabiji od M-84 (105 mm naspram 125 mm), imju slabiji oklop (ali oklop M-84 probija apfsds-t municija 105 mm topa M60) i slabiju mobilnost od M-84, ali M60A3TTS naspram M-84 ima boji operativnim sistem i samim tim brze reaguje od M-84, ima naprecizniji top na svjetu M68 tj. britanski L7 i ima termalnu kameru (koja je cak bila bolja od termalnih kamera koji je su koristile prvobitne verzije M1 tenkova) sa kojom i danju i nocu ima daleko vecu sansu da primjeti prvi neprijatlejski tenk, ukratko vise manje su tu negde, sa tim da je M60A3TTS daleko bolji u odbranbenim ulogama

pored toga imamo 25 borbenih vozila pjesadije AMX-10P koji su za nijansu bolji od BVP-80 i 80 M-113A2 transportera koji su relativno stari, ali i dalje mogu obavljati primarnu funkiciju tj. bezbjedno dostavljanje pjesadije do borbe znaci ne da ulaze u borbu

i ta sredstva cine oklopnomehanizovani bataljon brigade podrske stacioniran u tuzli, a pored njih u rezervi se nalazi 32 AMX-30, 14 M-84 tenkova i meni nepoznat broj M-80 BVP-a, sve u tuzli, a na poligonu u manjaci nalaze se jos 4 M-84 i nekoliko M-80 BVP-a.

ukratko za sada neki potrebni minimum za odbranu

sistemi veze nam se baziraju na opremi koju nam je donirala USA, a takodzer je napravljen sistem komandovanja u Butmiru koji je solidne kvalitete, a kada pogledamo ono sto smo imali u ratu, onda je naucna fantastika
Last edited by Tacticus on 10/02/2013 22:38, edited 1 time in total.
Tacticus

#1449 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

kojetou wrote:
Tacticus wrote: hrvatska je jedina od zemalja regiona kupila novo oklopno sredstvo u vidu AMV Patria (mada je velika vecina verzija oklopnog transportera), ali ista im nedaje neku prednost ukoliko bi se hrvatska i BiH nasle u nekom (skoro nemoguce u sljedecih 20-tak godina) jer BiH posjeduje protivoklopna sredstva koja mogu iste bez vecih problema unistiti (rucni basaci AT4, raketni sistemi milan, HJ-8)

Znaci Hrvatska ima nekih 100 Patria vozila. I jos neke stvarcice koje su na nivou NATO standarda. Sto znaci da su oni prosli BiH vec davnih dana. Sada ako jos moderniziraju zracne snage u sledecih 10 godina i kupe nove tenkove onda je razlika vec ogromna.

Image
da Hrvatska ima 100 Patrija i sta jos?
a AKO moderniziraju zracne snage to ce biti 10 (brojem i slovom) zrakoplova i veliko je pitanje kojih (za 10 novih modernih aviona treba oko milijardu eura), a nemaju ni u planu kupovati nove tenkove, imali su u planu modernizirati M-84 tenkove na D standard i kupiti 20-tak Degman tenkova, ali od toga vec neko vrjeme nema nista
i budi 99% siguran da Hrvatska nema nikakvu namjeru napadati BiH sada kada su napokon skoro usli u NATO- i EU
inace trenutna raspolozivost hrvatskih tenkova je ispod 50%
atmel

#1450 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Da i ja nešto kažem što se tiče oružja koje smo kupili i dobili poslije rata.
Koliko mi je poznato poslije rata je kupljeno od Rumuna 36 komada višecjevnih bacača APR-40.
Od Rumuna je kupljeno i 8 komada M-46 130mm.
U N.Travniku je napravljeno novih 51 komad D30 haubica.
Od Arapskih Emirata je dobijeno 22 komada M56 105mm.
Od Amera se je dobilo 119 komada haubica 155mm M114A2.
-dobilo se je oko 46100 pušaka M16, oko 19 miliona metaka za iste puške,
-1000 komada mitraljeza M60 i oko 2 miliona metaka za iste,
-80 komada M2 mitraljeza i oko 285 000 metaka.
Sutra nastavim pisati...
Post Reply