Pa tako sam protumacio tvoje izjave o koloni kao legitimnoj meti i kada sam reagovao na to, ti si odgovorio : "Ovo sve što si ti pisao bi imalo nekakvog smisla da su naši napali na kolonu zarobljenih ili razoružanih vojnika..." Kao, nasi jesu napali, ali nisu napali kolonu razoruzanih vojnika. Ako ne stojis iza te teze, nikom nista, samo je eto bilo potrebno razjasniti jer imas dosta fanova na forumu koji upijaju ono sto kazes bez pokusaja da te se razumije.Real Khan wrote:A gdje sam ja to postavio tezu kako su naši prvi počeli pucati? Molim te da mi ne poturaš nešto što nikada nisam izjavio.1gorstak wrote:Ako za trenutak prihvatim tvoju tezu da su nasi prvi poceli pucati, moj se komentar o pozivu na predaju tice trenutaka prije otvaranja vatre kada vise nisu bili sakriveni iza debelih zidova nego izlozeni na ulici kao glineni golubovi. Lako im je bilo odbiti poziv na predaju kada su se mogli zabarikadirati i braniti iz unutrasnosti objekta, na ulici ne bi imali izbora nego predati se. E o tom ti ja govorim. Ako ih se vec stjeralo u cosak, zasto otvaranje vatre bez tog zadnjeg poziva na predaju, koji bi s obzirom na okolnosti sigurno doveo do predaje bez ispaljenog metka ...Real Khan wrote:Što se tiče poziva na predaju, vidi se da nemaš pojma šta je stvarno bilo u pitanju, jer svi relevantni izvori se slažu da je još prije 3. maja vojnicima i oficirima u Komandi na Bistriku nuđeno upravo to
U Londonu uhapsen Ejup Ganic
- 1gorstak
#1426 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
- and
#1427 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
zašto onda engleska traži od srbije dokaze različite od onih koji su prezentirani hagu?VjecitiStudent wrote:MA DAJ... wrote:Ako je hasko tuzilastvo reklo da nema vjerodostojnih dokumenata za podizanje optuzbe za ova navedena imena od srbije,zasto se zadrzavaju u tim zemljama na osnovu tih nebuloznih prijava od strane te srbije...hocu reci,da li ovo sudstvo VB uvazava odlike medunarodnoga suda...
ovim slucajem izgleda da britansko sudstvo ne uvazava odluke haskoga suda i pitam se zasto onda taj haski sud uopste postoji kada pojedine zemlje ne priznaju njegove odluke![]()
![]()
![]()
Kad se barata polovicnim informacijama i zakljucci su polovicni ....
Stav tuzilastva ICTY-a je sljedeci:
http://www.danas.org/content/Frederick_ ... 80068.html
Frederick Swinnen, politički savetnik Tužilaštva haškog tribunala, u intervjuu Radiju Slobodna Evropa govori o oceni Tužilaštva da u materijalima koje je Republika Srpska dostavila 2002. godine nije bilo dovoljno dokaza o odgovornosti Ejupa Ganića u slučaju Dobrovoljačka
Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska, potpisale su 1996. godine Rimski sporazum, odnosno, “mapu puta”, koja im je nalagala da pre podizanja optužnica za ratne zločine od Tužilaštva haškog tribunala zatraže mišljenje o prikupljenim dokazima. “Mapa puta” je bila na snazi do 2004. godine.
Swinnem: To jeste bio slučaj u kontekstu „mape puta“, Sud je doneo mišljenje o materijalu koji je dobio. Mi smo dali ocenu koja je bila bazirana na informacijama koje su nam tada dostavljene i poslali je Kancelariji državnog tužioca u Sarajevu, gde se i danas nalazi. Međutim, naša ocena ne može se uzeti kao konačno mišljenje o ovom slučaju, jer to nije pravosudna odluka zasnovana na svim činjenicama. Čitav slučaj je sada kod državnog tužioca u Bosni i Hercegovini. Dakle, ja ne demantujem da smo mi priložili svoju ocenu na dokaze koji su nam poslati, ali je veoma važno da se razume da je to učinjeno u kontekstu “mape puta” Rimskog sporazuma, da je, dakle, Haško tužilaštvo dalo mišljenje da li nadležni organi treba ili ne treba da podižu optužnicu protiv Ganića. Sa svim ovim činjenicama je upoznato Tužilaštvo za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, gde se dokument koji sadrži naše mišljenje i ocenu nalazi.
Ja znam da je sada u toku proces u Velikoj Britaniji, znam da je Srbija uputila zahtev za izručenje Ganića, ali o tome mi više nemamo mandat da odlučujemo jer je još 2004. godine ovaj slučaj “mape puta” predat Sarajevu. To je veoma važno za razumevanje svega što se trenutno događa.
RFE: Ipak, da li Haško tužilaštvo i danas smatra da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Ejupa Ganića u slučaju Dobrovoljačka?
Swinnen: U to vreme, bazirano na materijalu koji nam je dostavljen, mi smo formirali i prosledili takvu ocenu. Već tada Haško tužilaštvo nije imalo funkciju nezavisnog suda koji sam podiže ili ne podiže optužnice ovog ranga. Po odredbama Rimskog sporazuma, odnosno, “mape puta”, mi smo samo dali mišljenje i pošto je ono upućeno nazad, taj slučaj je tada za nas bio zatvoren.
RFE: U to vreme vi ste u Hagu formirali mišljenje da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Ganića. Prema vašim saznanjima, ima li u međuvremenu novih dokaza?
Swinnen: Pitanje da li ima ili nema dovoljno dokaza ne mogu se više upućivati nama. Takva odluka je na lokalnim pravosuđima, na kojima i treba da bude. Kao što sam rekao, taj dosije sa našom ocenom poslat je Kancelariji državnog tužioca, preciznije, Državnom tužiocu za ratne zločine u Sarajevu. Zato mi u ovom trenutku nismo u poziciji da kažemo kako taj slučaj stoji. Bolja adresa za to pitanje je Kancelarija pomenutog tužilaštva.
-
olijali_vuk
#1428 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Ma da, oni su sve zapoceli. Mi svi znamo kao je poceo rat, i ko je u njemu ucestvovao, poimenice velikim djelom. Oni. mislim Srbijanci, su postrekivali rat. mislim oni isu direktno ucestvovali, kao sto je bio rat Engleske i Francuske, nego su jednostavno ove domace Srbe potpomagali oruzijem i ljudstvom, jer oni to nikad sami ne bi mogli da naprave,. Oni bi napravili dvije-tri barikade i onda bi poceli da se jogune i tako dalje. Medjutim, kad su ovi dosli sa tim svim ljudima, koji su sijali strah i trepet, i uvijeli okolo neduzne, i terorisali grad, onda je sve pocelo, sav ovaj jad i cemer, koi su posijali.
Nasi su isto bili blesavi sa onom tuzbom pred Den Haagom jer su tu ustvari trebali iznejti kao su oni agirali iz Jugoslavije, a oni su pisali tuzbu kao novinarski izvjestaj. I onda su izgubili. Tuzva se jos uvijek moze naci za procitati na internetu. Da su oni poslije izvinjenja Srbije ili Jugoslavije Bosni zbog rata rekli- eh, dobro sad vi, Srbijanci, treba da dokazete da niste otpoceli rat, sto je normalno poslije izvinjenja ili priznanja krivice, sve bi to islo drugim tokom. Ovi nasi samo zapnu ko blesavi sa rijeciju agresor i misle, to je sve sto se treba reci, i onda je gotovo. a znam da jedna africka zemlja tuzi Njemacku za genocid na 150 ljudi prije 150 godina u Americi, i da njemacka zbog tog spora ne zeli da im se izvini, jer bi do naravno donijelo prevagu u procesu, ili tu tezinu dokaza prebacio na Njemacku, sto je uopbicajeno. I Srbi su vidjeli da su nasi nesposobni da se bore na internacionalnom planu, onda su dosli izbori Tadoc ili onaj Cetnik Nikolic, kao Evropa ili Rusija, i od tada Evropa diktira Srbiji sta treba raditi. Sad oni probavaju, koliko daleko mogu ici sa hapsenjima Bosjaka, da bi sutra isto dosli sa nekakvim civilnim tuzbama i tako dalje, i kako bi oni sad bili cak i zrtva, iako im se desilo ono sa cime su morali racunati kad su posli na drzavni udar.
Nasi su isto bili blesavi sa onom tuzbom pred Den Haagom jer su tu ustvari trebali iznejti kao su oni agirali iz Jugoslavije, a oni su pisali tuzbu kao novinarski izvjestaj. I onda su izgubili. Tuzva se jos uvijek moze naci za procitati na internetu. Da su oni poslije izvinjenja Srbije ili Jugoslavije Bosni zbog rata rekli- eh, dobro sad vi, Srbijanci, treba da dokazete da niste otpoceli rat, sto je normalno poslije izvinjenja ili priznanja krivice, sve bi to islo drugim tokom. Ovi nasi samo zapnu ko blesavi sa rijeciju agresor i misle, to je sve sto se treba reci, i onda je gotovo. a znam da jedna africka zemlja tuzi Njemacku za genocid na 150 ljudi prije 150 godina u Americi, i da njemacka zbog tog spora ne zeli da im se izvini, jer bi do naravno donijelo prevagu u procesu, ili tu tezinu dokaza prebacio na Njemacku, sto je uopbicajeno. I Srbi su vidjeli da su nasi nesposobni da se bore na internacionalnom planu, onda su dosli izbori Tadoc ili onaj Cetnik Nikolic, kao Evropa ili Rusija, i od tada Evropa diktira Srbiji sta treba raditi. Sad oni probavaju, koliko daleko mogu ici sa hapsenjima Bosjaka, da bi sutra isto dosli sa nekakvim civilnim tuzbama i tako dalje, i kako bi oni sad bili cak i zrtva, iako im se desilo ono sa cime su morali racunati kad su posli na drzavni udar.
-
olijali_vuk
#1429 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
U Engleskoj se ne dokazuje da je Ejup Ganic to djelo pocinio, nego da postoji sumnja da je on to pocinio i da ce imati fer proces. To je puno lakse dokazati, nego dokazati da je to stvarno tako bilo, a to sa fer-procesom, to je mislim jsno, da je to nemoguce, ali da Englezi to tako ne gledaju.
- Bosnolog
#1430 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Svi oni koji nisu pregledali ove priloge sa You Tube na temu Smrt Yugoslavije http://www.youtube.com/watch?v=w-gByoqAxPI&NR=1trebaju to uciniti da bi prosilrili vidike i istinu o velikosrpskom zlu koje je planirano a koje trje i danas ovim Ganicevim progonima i trajat ce sve dok se isto ne poraz zauvijek a do tada se treba spremati da se zlocinacka ideologija pokopati zauvijek onako kako zasluzuje i dolikuje......
- BHCluster
- kamen spoticanja
#1432 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
bice ipak da su neka djeca isla po diplome,nekog anamo univerziteta...mada jeste sramota to sto se ganic usudio izaci iz sarajeva...fundamentaliste treba drzati u rezervatimaVjecitiStudent wrote:MA DAJ... wrote:ne,mislim da je prije vezano za sutski proces oko karadzica...on se vrti na udarnim vjestima kao prva vjest i zato im treba neko da ublazi taj proces i da ga relavitiziraju sa njegovim sudenjem,bez obzira da li ce biti isporucen ili ne...a normalno da i oni znaju da nece biti isporucen,i otud ova botina izjava dolazi...kiky wrote:poslije ove zadnje izjave tadića jasno je da sav ovaj cirkus oko ganića ima samo za cilj dizanje tenzija u bosni pred izbore i preuzimanje nacionalističkih poena u srbiji ...![]()
Bice onda da je onda sam Ganic - vodja zavjere, jer je svojevoljno odabrao da putuje u London upravo uoci sudjenja Karadjicu?????
ha?
no cinjenica je da je pristup medijima slobodan...sve sto cetnik karadjic kaze u haagu uci ce u povjest i to je ono cega se beograd boji...koliko god se prali nikad se oprati nece...a mi cemo biti tu da ih stalno podsjecamo
- ahuseino
#1433 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Izvini, ali meni je ovo u glavnom cjepidlacenje...1gorstak wrote:Ne moze se pravdati napad na kolonu cinjenicom da se radilo o vojnicima velikosrpskog aparata. To nije dovoljno da se macku ubije a ne covjeka.
1. Ako je bilo krsenja dogovorenog, kolonu je trebalo odmah zaustaviti i ne dozvoliti da uopste krene.
2. Ako zbog slabe organizacije nije bilo odgovornih ljudi koji su mogli sprijeciti kolonu da zbog tog krsenja dogovorenog uopste krene, moglo se postaviti barikadu negdje nize a kamione i opremu za koju nije bilo dogovoreno izvlacenje vratiti na pocetnu tacku.
3. Ako nakon prekrsenog dogovora od strane cetnika, oni nisu htjeli vratiti dio kolone za koji nije bilo dogovoreno izvlacenje, trebalo je pohapsiti ljude iz tog dijela kolone, opremu i kamione zarobiti a dogovoreni dio kolone propustiti.
Jako jednostavna stvar. Na ovoj se temi provlaci tezu da je bilo sasvim u redu pucati u ljude koji nisu pruzali otpor i koji nisu predstavljali direktnu prijetnju, sto je u najmanju ruku bolesno. To nije u redu i ne moze nikad biti u redu. Licno, ne znam ko je prvi poceo pucati, sasvim je moguce da je neko od vojnika iz kolone prvi ispalio rafal, pa nemam stav o tom je li ovo zlocin ili nije, ali mi nisu jasni neki na forumu koji se kao zalazu za pravdu a smatraju sasvim legitimnim ubiti covjeka koji se ne brani.
Ponavljam, dio kolone za koji nije bilo dogovoreno izvlacenje je trebalo vratiti ili zarobiti, a dogovoreni dio propustiti, nema opravdanja za otvaranje vatre.
Prvo pricas STA JE TREBALO URADITi, a dalje kazes DA TI LICNO NE ZNAS STA SE DESILO...
Znaci sta je trebalo uraditi, ako dobro razmislis o ovome, onda ces shvatiti da ovo sto zi ti sugerirao nije nije ni tamo ni vamo... Kako se to hapsi, kako se zarobljava, jeli molbom? Jeli strogim tonom? ... ili je mozda puskom? Kada puske sjevaju svasta se moze desiti, sto me vraca nazad na ono sto licno kazes - TI NE ZNAS STA SE DESILO... ali nalazis za shodno da se svrstavas na odredjenu stranu... iako mislim, po tvojoj svjedodzbi - ne znas... jednu stranu koja kaze da se slucaj moze pokretati do besvjesti, da je optuzeni duzan osjecati krivicu bez obzira sta je istina i da slucaj bude gori, taj tuzitelj je niko drugi do NAS DZELAT.
... dalje vjeruj mi da ima ovdje ljudi koji znaju...
-
staza
#1434 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Nije to uopće poanta.BHCluster wrote:
Nego se radi o tome što srbijanski sudovi se hvataju za svaki fakt i to je još i veća sramota, ako se zna da je Srbija ovdje počinila najveći genocid nakon 2. svj. rata.
Iliju Jurišića (koji je slučajno Hrvat, a zapravo Bosanac i Hercegovac), hapse zato što je prenio tuđe naređenje: znači, on to naređenje nije izdao.
Isto su ga tako mogli uhapsiti i u Londonu, bez obzira što bi naš sud, dosudio da čovjek nije kriv.
O. K.: 5 oficira JNA je mrtvo, i sada da umjesto, ako već nešto ozbiljno istražuju, ko je odgovoran za to, gledaju najprije ko je prvi u toj komandnoj odgovornosti, pa njega traže, oni uhvate abdićevca Delimustafića (o njegovoj kriminalnoj prošlosti nepotrebno je govoriti, najbolji je pokazatelj, što je šetao u Beogradu, sa srp. imenom i prezimenom), čovjek u crnoj kapuljači ga dovodi u zatvorsku ćeliju, gdje ubija boga u njemu, i onda Delimustafić da bi ga oslobodili, ponudi izjavu, koja nema nikakve veze sa Ganićem: Delimustafić i nije bio tu, on the face of the place što bi nadrealisti rekli, da bi posvjedočio o tome.
Hajdemo i mi onda da se hvatamo za svaki fakt?!
Tužimo Tadića, zato što kada je bio ministar odbrane Srbije, nije uhapsio Mladića Ratka, a postoje dokumenti, crno na bijelo, da je spomenuti tada boravio u Srbiji.
Eto, to su fakti, suhi i goli...
- haubica_i_to_teshka
#1435 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
@1gorstak, ti si tipican primjer "generala poslije bitke" koji sada kuci uz kafu mirno i razborito razmishljash i pametujesh, shta je trebaloi kako. Zaboravljash cinjenicu shta se to tada dogadjalo, okolnosti, adrenalin, psiholoshki pritisak koji je imao svaki borac koji se zadesio u tom trenutku na tom mjestu .Noci ne prospane i u strahu . Svaki od njih ima porodicu . Ja samo mogu da zamislim shta su sve mislili o mogucim posljedicama ako ti vojnici uspiju da neopazeno izadju iz kasarne. Ako si bio vojnik ,zanima me tvoje mishljenje shta bi se desilo da su 2 maja (dan prije) uspjeli zauzeti sva stratesha mjesta u gradu ? Da li bi ti sada imao priliku da pishesh ovdje na forumu? Razmisli !
Vojnici koji su zarobljeni i odvedeni sa mjesta dogadjaja NISU ubijeni. Jesu prebijani ali nisu ubijeni( za to prebijanje treba neko da odgovara) Da se to desiloi ti zarobljenici pobijeni ja bih rekao da je to zlocin. Ovako, to se desilo dok su josh uvijek bili naoruzani u koloni, koja je josh uvijek prijetnja , prvo njima za licne zivote pa onda i dalje. Situacija il' ti mene ,il' ja tebe, shta bi ti odlucio ?!
Sve ovo oko hapshenja Ganica je jedna perfidna igra srbije (i drugih,njoj bliskih drzava). Ponovo prave koncentracioni logor od BiH. Jel' mislish da ce stati na ovom slucaju? Svaka akcija Armije BiH , bice nova "dobrovoljacka", svaki ucesnik potencijalni Ganic. Generalna proba, koja je u srbiji uspjela (Jurishic), a sada da vidimo kako ce "stara kurva" reagovati.Sve planski i po redu.
Dzaba, povlastice, bezvizni rezimi, niko se nece usudzivati da ide izvan BiH. Ostajesh u "tamnom vilajetu" zauvijek i josh obiljezen , zivish pod pritiskom i u strahu a depresija te puca, razmishljash o samoubistvu jer ne vidish napredak....
Tuzno je da te ubijaju lagano a ti i ne kontash.
Vojnici koji su zarobljeni i odvedeni sa mjesta dogadjaja NISU ubijeni. Jesu prebijani ali nisu ubijeni( za to prebijanje treba neko da odgovara) Da se to desiloi ti zarobljenici pobijeni ja bih rekao da je to zlocin. Ovako, to se desilo dok su josh uvijek bili naoruzani u koloni, koja je josh uvijek prijetnja , prvo njima za licne zivote pa onda i dalje. Situacija il' ti mene ,il' ja tebe, shta bi ti odlucio ?!
Sve ovo oko hapshenja Ganica je jedna perfidna igra srbije (i drugih,njoj bliskih drzava). Ponovo prave koncentracioni logor od BiH. Jel' mislish da ce stati na ovom slucaju? Svaka akcija Armije BiH , bice nova "dobrovoljacka", svaki ucesnik potencijalni Ganic. Generalna proba, koja je u srbiji uspjela (Jurishic), a sada da vidimo kako ce "stara kurva" reagovati.Sve planski i po redu.
Dzaba, povlastice, bezvizni rezimi, niko se nece usudzivati da ide izvan BiH. Ostajesh u "tamnom vilajetu" zauvijek i josh obiljezen , zivish pod pritiskom i u strahu a depresija te puca, razmishljash o samoubistvu jer ne vidish napredak....
Tuzno je da te ubijaju lagano a ti i ne kontash.
- 1gorstak
#1436 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Tuzno je da ti ne citas sta pisem.haubica_i_to_teshka wrote:Tuzno je da te ubijaju lagano a ti i ne kontash.
1. ja znam da ovaj potez Srbije nema veze sa pravdom i pravom, radi se o nastavku velikosrpske agresije na BiH, ovaj put mijesanjem u rad pravosudnih organa, kao, ako mi ne osudimo one za koje Beograd kaze da treba da robijaju, Beograd ce ih osuditi. To je ljigava politika velikosrpstva i nema potrebe da mi objasnjavas sta se krije iza optuznice protiv Ganica, Tihicu se obrati sa tim objasnjenjem, on mutavo trci pred rudu podrivajuci integritet drzavnih institucija tezom da Beograd reaguje zato sto mi nismo reagovali. Znaci Tihicu mahnitom pismo i to je to, nemas meni sta objasnjavati.
2. isto tako, znam i sta je rat, ucestvovao sam i u zarobljavanju i u neutralisanju cetnika, a svu tu tvoju pricu o adrenalinu sam vec obradio. U jednom od ranijih komentara na ovoj temi sam rekao da ne znamo ko je prvi poceo pucati u Dobrovoljackoj, a dok to ne znamo, sasvim je moguce i to da je prvi rafal ispaljen iz kolone. Ako to nije slucaj, nego je do otvaranja vatre doslo s nase strane, to se vjerovatno desilo necijom greskom, neko je iz straha ili nervoze jace stisnuo obarac i otvorio se pakao. Razumijem oba slucaja i tu se nase rukovodstvo ne moze kriviti (jer nije bilo odgovornosti naseg rukovodstva). Ali, ja sam samo reagovao na histeriju na ovoj temi kojom se opravdava planirano otvaranje vatre bez prethodnog poziva na predaju.
3. ja ne kazem da je trebalo propustiti cetnike, nego da ih je zbog krsenja dogovorenog trebalo ili vratiti u objekat ili zarobiti, a propustiti ono sto jeste bilo dogovoreno da se propusti. Ako je neko odlucio da se zbog tog krsenja dogovora, bez upozorenja i poziva na predaju, otvori vatru po koloni (znaci ako pucnjava nije pocela rafalom iz kolone ni spontano zbog greske nekog od nasih na terenu), taj neko treba da objasni svoj postupak, da se suoci sa posljedicama te svoje odluke. Ako taj potez nije zlocin (jel' to ratni zlocin, nije li to ratni zlocin, ova konvencija, ona deklaracija, bla bla bla), onda nece biti ni odgovornosti. Ono sto mi smeta je bezrezervna podrska necemu, a ne zna se ni sta se podrzava ni koga se podrzava.
- Real Khan
#1437 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Jučerašnja izjava srbijanskog predsjednika u stvari otkriva stvarne namjere hapšenja Ganića. Nije ti bitan Ganić, ni bilo koje drugo ime i prezime (znaju u Srbiji vrlo dobro da su oni sami krivi za sve događaje i "slučajeve" u BiH), nego je bitno kako reče Tadić: ..."da se provede sudski proces za ovaj zločin". Ovo kvalificiranje slučaja kao "zločin" je u potpunosti na fonu raznih komentara ovdje na forumu kako je "tužilaštvo trebalo davno procesuirati ovaj "zločin"...bla, bla...a nikako da se isti sjete da je ICTY rekao da u slučaju naoružane kolone nema elemenata ratnog zločina u smislu Ženevske konvencije i njenog eventualnog kršenja, jer se naoružana kolona vojske čini sasvim legitimnim ratnim ciljem...Dakle, nije bitan tu ni Jurišić za tuzlansku kolonu, niti Ganić za Dobrovoljačku, nego je bitno da Srbija skrene pažnju sa suđenja Radovanu Karadžiću - najvećem ratnom zločincu kojem se sudilo nakon suđenja rukovodiocima nacističke Njemačke.
-
VjecitiStudent
#1438 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Real Khan wrote:Jučerašnja izjava srbijanskog predsjednika u stvari otkriva stvarne namjere hapšenja Ganića. Nije ti bitan Ganić, ni bilo koje drugo ime i prezime (znaju u Srbiji vrlo dobro da su oni sami krivi za sve događaje i "slučajeve" u BiH), nego je bitno kako reče Tadić: ..."da se provede sudski proces za ovaj zločin". Ovo kvalificiranje slučaja kao "zločin" je u potpunosti na fonu raznih komentara ovdje na forumu kako je "tužilaštvo trebalo davno procesuirati ovaj "zločin"...bla, bla...a nikako da se isti sjete da je ICTY rekao da u slučaju naoružane kolone nema elemenata ratnog zločina u smislu Ženevske konvencije i njenog eventualnog kršenja, jer se naoružana kolona vojske čini sasvim legitimnim ratnim ciljem...Dakle, nije bitan tu ni Jurišić za tuzlansku kolonu, niti Ganić za Dobrovoljačku, nego je bitno da Srbija skrene pažnju sa suđenja Radovanu Karadžiću - najvećem ratnom zločincu kojem se sudilo nakon suđenja rukovodiocima nacističke Njemačke.
"Neki zločin se tamo jeste desio, al' ga sasvim sigurno nije učinio Ganić, niti je odgovoran Ejup Ganić za njega. Jeste tamo bilo stradanja ljudi, ali će tužilac svoje reći. Nije Ejup, ja ga lično poznajem. Znam u to vreme kako je radio", kaže Izetbegović.
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=414900
- Real Khan
#1439 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Neka mi neko kaže od kada je Izetbegović postao meritoran da kvalificira nešto kao ratni zločin ili bilo kakvo drugo krivično djelo. Valjda je on stručniji od tužioca u Hagu? On je saznao da je neko pucao na nekoga i kao svaki laik odmah pomislio da ako je neko tamo poginuo da je to automatski ratni zločin, zar ne? Nije ni čudo da smo u ovakvim govnima imajući u vidu ko nas je kroz historiju "vodio" i ko nas trenutno "vodi"...VjecitiStudent wrote:Real Khan wrote:Jučerašnja izjava srbijanskog predsjednika u stvari otkriva stvarne namjere hapšenja Ganića. Nije ti bitan Ganić, ni bilo koje drugo ime i prezime (znaju u Srbiji vrlo dobro da su oni sami krivi za sve događaje i "slučajeve" u BiH), nego je bitno kako reče Tadić: ..."da se provede sudski proces za ovaj zločin". Ovo kvalificiranje slučaja kao "zločin" je u potpunosti na fonu raznih komentara ovdje na forumu kako je "tužilaštvo trebalo davno procesuirati ovaj "zločin"...bla, bla...a nikako da se isti sjete da je ICTY rekao da u slučaju naoružane kolone nema elemenata ratnog zločina u smislu Ženevske konvencije i njenog eventualnog kršenja, jer se naoružana kolona vojske čini sasvim legitimnim ratnim ciljem...Dakle, nije bitan tu ni Jurišić za tuzlansku kolonu, niti Ganić za Dobrovoljačku, nego je bitno da Srbija skrene pažnju sa suđenja Radovanu Karadžiću - najvećem ratnom zločincu kojem se sudilo nakon suđenja rukovodiocima nacističke Njemačke."Neki zločin se tamo jeste desio, al' ga sasvim sigurno nije učinio Ganić, niti je odgovoran Ejup Ganić za njega. Jeste tamo bilo stradanja ljudi, ali će tužilac svoje reći. Nije Ejup, ja ga lično poznajem. Znam u to vreme kako je radio", kaže Izetbegović.
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=414900
-
privremeni
#1440 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Samo da malo pojasnim. Postoji predmet "doborovoljacja" , jer postoji prijava u Tuzilastvu BiH vec nekoliko godina, tacnije formiran je po zauzimanju stava Haga da oni nisu nasli elemente potrebne za pokretanje postupka.Real Khan wrote:Jučerašnja izjava srbijanskog predsjednika u stvari otkriva stvarne namjere hapšenja Ganića. Nije ti bitan Ganić, ni bilo koje drugo ime i prezime (znaju u Srbiji vrlo dobro da su oni sami krivi za sve događaje i "slučajeve" u BiH), nego je bitno kako reče Tadić: ..."da se provede sudski proces za ovaj zločin". Ovo kvalificiranje slučaja kao "zločin" je u potpunosti na fonu raznih komentara ovdje na forumu kako je "tužilaštvo trebalo davno procesuirati ovaj "zločin"...bla, bla...a nikako da se isti sjete da je ICTY rekao da u slučaju naoružane kolone nema elemenata ratnog zločina u smislu Ženevske konvencije i njenog eventualnog kršenja, jer se naoružana kolona vojske čini sasvim legitimnim ratnim ciljem...Dakle, nije bitan tu ni Jurišić za tuzlansku kolonu, niti Ganić za Dobrovoljačku, nego je bitno da Srbija skrene pažnju sa suđenja Radovanu Karadžiću - najvećem ratnom zločincu kojem se sudilo nakon suđenja rukovodiocima nacističke Njemačke.
Nase Tuzilastvo nije zavrsilo istragu (stranac je vodio do nedavno) i tu je izvor svih problema. Zbog istih ce Ganic biti "isporucen" nasoj zemlji a nece se vratiti kao slobodan gradjanin. Naravno, Tuzilastvo ce donijeti odluku o pustanju istog jer nema bojazni od njegovog bjegstva, uticaja na svjedoke i sl. do okoncanja istrage. A okoncanje istrage moze biti u vise varijanti: od donosenja zakljucka o obustavljanju iste zbog nedostataka dokaza do podnosenja tuzbe.
Ne ulazim u motive Srbije i njihovo eventualno utvrdjivanje i analiziranje,nije me puno ni briga.Njihovo je da probaju ali je nase da ih preduhitrimo ili dobro pariramo. To je politika.
Medjutim, po ko zna koji put se pokazuje nesposobnost nase drzave i njenih politickih i pravnih struktura, koje su uvijek bar korak iza ostalih (i to u svemu). Samo da je svako radio svoj posao, imali bi davno zavrsenu pricu kao sto je ova, tuzlanska kolona, Kazani, Trusina, pa do toga da neki ljudi ne bi ni vidjeli Hag-a i stracili godine ili mjesece svog zivota bez razloga.
- muha_sa
#1441 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
privremeni---sve je to kao sto si napiso---samo sto je nase uredjenje nakardno--nabacena nam je ludjacka kosulja u Dejtonu i sad nek se generacije i generacije koprcaju i pokusaju je skinut
o ovome bi se moglo diskutovat da imamo Swedski il sta ti ja znam ciji ustav i uredjenje.
Hiljade i hiljade zlocinaca slobodno sparta ovom zemljom i ne vidim ko ce ih uhapsit i procesuirat--za jedne su heroji za druge zlocinci a trece boli cuna za njima
o ovome bi se moglo diskutovat da imamo Swedski il sta ti ja znam ciji ustav i uredjenje.
Hiljade i hiljade zlocinaca slobodno sparta ovom zemljom i ne vidim ko ce ih uhapsit i procesuirat--za jedne su heroji za druge zlocinci a trece boli cuna za njima
- Real Khan
#1442 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Pa ako je namjera da se pojasni, onda treba uću u dubinu problema...Srbija je ovim hapšenjima izvršila direktan pritisak na Tužilaštvo BiH da na bilo kakav način doslovice "napravi" slučaj, jer je ovo tzv. "no win situation" u kojoj šta god da uradiš ili ne uradiš u startu će biti pogrešno. Ako Tužilaštvo BiH odbaci predmet kao neosnovan ili u nedostatku dokaza, to daje Srbiji za pravo da i dalje hapsi BH građane "jer Tužilaštvo BiH nije obavilo posao na vreme" (kako nas savjetuju razni salonski četnici ovdje na forumu). S druge strane, ako Tužilaštvo BiH pod ovakvim pritiskom ipak odluči da podnese zvaničnu optužnicu i preda slučaj na Sud BiH, onda će Sud BiH odbaciti predmet kao neosnovan i samo potvrditi ono što je konstatovano u ICTY kada su razmatrali ovak predmet. Onda će Srbija opet da hapsi građane BiH sa pričom kako "Sud BiH nije učinio ništa da se presudi za zločin" (koji postoji samo u glavama srbijanskih vlasti i kolektivnoj svijesti čitavog njihovog naroda)... S treće strane, upravo ovakvo stanje kolektivne svijesti u Srbiji i univerzalnog pritiska na pravosuđe u BiH i Srbiji, navodi nas na sasvim opravdan razlog da se sumnja u eventualno fer suđenje Ganiću ili bilo kom drugom građaninu BiH koji je bio umiješan u navodno krivično djelo u Dobrovoljačkoj pred sudom u Srbiji. Kao potvda ovoga može poslužiti sudska farsa protiv Ilije Jurišića koji je na pravdi Boga osuđen za nešto što 1) nije ni bilo krivično djelo, 2) niti je on išta konkretno tu učinio. Njegova nesreća je bila samo zato što ga je neko negdje spomenuo (što nigdje ne bi bilo dovoljno za pokretanje tužbe a kamoli za nekakvu drakonsku presudu).privremeni wrote:Samo da malo pojasnim. Postoji predmet "doborovoljacja" , jer postoji prijava u Tuzilastvu BiH vec nekoliko godina, tacnije formiran je po zauzimanju stava Haga da oni nisu nasli elemente potrebne za pokretanje postupka.Real Khan wrote:Jučerašnja izjava srbijanskog predsjednika u stvari otkriva stvarne namjere hapšenja Ganića. Nije ti bitan Ganić, ni bilo koje drugo ime i prezime (znaju u Srbiji vrlo dobro da su oni sami krivi za sve događaje i "slučajeve" u BiH), nego je bitno kako reče Tadić: ..."da se provede sudski proces za ovaj zločin". Ovo kvalificiranje slučaja kao "zločin" je u potpunosti na fonu raznih komentara ovdje na forumu kako je "tužilaštvo trebalo davno procesuirati ovaj "zločin"...bla, bla...a nikako da se isti sjete da je ICTY rekao da u slučaju naoružane kolone nema elemenata ratnog zločina u smislu Ženevske konvencije i njenog eventualnog kršenja, jer se naoružana kolona vojske čini sasvim legitimnim ratnim ciljem...Dakle, nije bitan tu ni Jurišić za tuzlansku kolonu, niti Ganić za Dobrovoljačku, nego je bitno da Srbija skrene pažnju sa suđenja Radovanu Karadžiću - najvećem ratnom zločincu kojem se sudilo nakon suđenja rukovodiocima nacističke Njemačke.
Nase Tuzilastvo nije zavrsilo istragu (stranac je vodio do nedavno) i tu je izvor svih problema. Zbog istih ce Ganic biti "isporucen" nasoj zemlji a nece se vratiti kao slobodan gradjanin. Naravno, Tuzilastvo ce donijeti odluku o pustanju istog jer nema bojazni od njegovog bjegstva, uticaja na svjedoke i sl. do okoncanja istrage. A okoncanje istrage moze biti u vise varijanti: od donosenja zakljucka o obustavljanju iste zbog nedostataka dokaza do podnosenja tuzbe.
Ne ulazim u motive Srbije i njihovo eventualno utvrdjivanje i analiziranje,nije me puno ni briga.Njihovo je da probaju ali je nase da ih preduhitrimo ili dobro pariramo. To je politika.
Medjutim, po ko zna koji put se pokazuje nesposobnost nase drzave i njenih politickih i pravnih struktura, koje su uvijek bar korak iza ostalih (i to u svemu). Samo da je svako radio svoj posao, imali bi davno zavrsenu pricu kao sto je ova, tuzlanska kolona, Kazani, Trusina, pa do toga da neki ljudi ne bi ni vidjeli Hag-a i stracili godine ili mjesece svog zivota bez razloga.
Zato bih ja bio najsretniji da ovaj slučaj ipak preuzme neki neutralan sud u EU ( a s obzirim da ICTY Prosecutor nije našao elemente ratnog zločina u "slučaju Dobrovoljačka", ta institucija automatski otpada jer se samo Tužilaštvo oglasilo nenadležnim). Ja bih nasretniji bio da npr. britanski ili njemački sud preuzme taj "slučaj" i jednom za sva vremena stavi tačku na ovu priču. Bilo koje drugo "rješenje" u stvari neće biti nikakvo rješenje, jer se vrzino kolo srpske mitologije vs. zdravog razuma i zakona jednostavno nastavlja...
-
privremeni
#1443 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Tako je kako je, od ovoliko kuknjave nema nista. Znam da se, bez obzira na tu ludjacku kosulju, moglo vise i bolje.muha_sa wrote:privremeni---sve je to kao sto si napiso---samo sto je nase uredjenje nakardno--nabacena nam je ludjacka kosulja u Dejtonu i sad nek se generacije i generacije koprcaju i pokusaju je skinut![]()
I da je trebalo, upravo zbog onih koji dolaze.
A sto se tice ratnih zlocinaca, uz pretpostavku da ne bude novih u medjuvremenu, slijedecih 50 godina ce se suditi, ko dozivi pricace.
Razlicito tumacenje u posmatranju dogadjaja su uobicajena pojava u historiji Balkana, pogotovo gdje nema dovoljno pismenih tragova. Gledaj na slucaj "Dobrovoljacka" kao slucaj koji ce ostaviti upravo jos vise takvih pisanih tragova sa kojima ce se moci argumentovano suprotstaviti svakoj drugacijoj prici ili stvaranju mita.
Licne neugodonosti Ganica su nesto sto ce i on sigurno zanemariti, pogotovo ako ce time biti stavljena tacka na cijelu tu pricu.
- veljaca
#1444 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Tvrdnja o vezi sudjenja Karadjicu i hapsenje prof. Ganica - apsolutno nije nebulozna .... Cak sta vise ....
Nakon izjave predsjednika Srbije Tadica - ocekujem da ce neko iz manjeg entiteta ( pa makar to bio i vasic ) traziti izvinjenje od Tadica .... Samo - za to treba imati muda ....
Nakon izjave predsjednika Srbije Tadica - ocekujem da ce neko iz manjeg entiteta ( pa makar to bio i vasic ) traziti izvinjenje od Tadica .... Samo - za to treba imati muda ....
- haubica_i_to_teshka
#1445 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
1gorstak wrote:Tuzno je da ti ne citas sta pisem.haubica_i_to_teshka wrote:Tuzno je da te ubijaju lagano a ti i ne kontash.
1. ja znam da ovaj potez Srbije nema veze sa pravdom i pravom, radi se o nastavku velikosrpske agresije na BiH, ovaj put mijesanjem u rad pravosudnih organa, kao, ako mi ne osudimo one za koje Beograd kaze da treba da robijaju, Beograd ce ih osuditi. To je ljigava politika velikosrpstva i nema potrebe da mi objasnjavas sta se krije iza optuznice protiv Ganica, Tihicu se obrati sa tim objasnjenjem, on mutavo trci pred rudu podrivajuci integritet drzavnih institucija tezom da Beograd reaguje zato sto mi nismo reagovali. Znaci Tihicu mahnitom pismo i to je to, nemas meni sta objasnjavati.
2. isto tako, znam i sta je rat, ucestvovao sam i u zarobljavanju i u neutralisanju cetnika, a svu tu tvoju pricu o adrenalinu sam vec obradio. U jednom od ranijih komentara na ovoj temi sam rekao da ne znamo ko je prvi poceo pucati u Dobrovoljackoj, a dok to ne znamo, sasvim je moguce i to da je prvi rafal ispaljen iz kolone. Ako to nije slucaj, nego je do otvaranja vatre doslo s nase strane, to se vjerovatno desilo necijom greskom, neko je iz straha ili nervoze jace stisnuo obarac i otvorio se pakao. Razumijem oba slucaja i tu se nase rukovodstvo ne moze kriviti (jer nije bilo odgovornosti naseg rukovodstva). Ali, ja sam samo reagovao na histeriju na ovoj temi kojom se opravdava planirano otvaranje vatre bez prethodnog poziva na predaju.
3. ja ne kazem da je trebalo propustiti cetnike, nego da ih je zbog krsenja dogovorenog trebalo ili vratiti u objekat ili zarobiti, a propustiti ono sto jeste bilo dogovoreno da se propusti. Ako je neko odlucio da se zbog tog krsenja dogovora, bez upozorenja i poziva na predaju, otvori vatru po koloni (znaci ako pucnjava nije pocela rafalom iz kolone ni spontano zbog greske nekog od nasih na terenu), taj neko treba da objasni svoj postupak, da se suoci sa posljedicama te svoje odluke. Ako taj potez nije zlocin (jel' to ratni zlocin, nije li to ratni zlocin, ova konvencija, ona deklaracija, bla bla bla), onda nece biti ni odgovornosti. Ono sto mi smeta je bezrezervna podrska necemu, a ne zna se ni sta se podrzava ni koga se podrzava.
Da li si ti pisao Carli Del Ponte o svom vidjenju dogadjaja? Ako jesi , sutra pishem tihicu
Valjda je njena izjava neshto vazila ali eto, tebi tek sad neshto zasmetalo. Shto nisi prije reagovao?
Po tebi je sve "ako i samo ako" do trenutka kada se "opravdava planirano otvaranje..."
Zar nije jedna grupa vojnika uhvacena pa razmijenjena, a druga sa kukanjcem proshla. Znaci propushteno je ono shto je trebalo da prodje.
Na kraju tema je podrshka Ganicu , ALI (bar sa moje strane) samo zbog funkcije koju je tada obavljao.
p.s. vidish da citam, jes da te ne kontam
-
privremeni
#1446 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Naravno da Srbija vrsi pritisak na BH pravosudje. Smijesno mi je iscudjavanje nad tom cinjenicom, kao i cijela ova prica oko toga.Pa nas balkanski izraz je:politika je kur... Sto smo pomogli Ganicu. A ne pomaze ni mom maksumcetu koje bi danas bilo odrasla i zrela osoba.Da smo ovoliko vremena potrosili na svoje poslove i neke konkretne stvari, bilo bi nam puno bolje svakom pojedinacno, a i zemlji u cjelini.Real Khan wrote:
Pa ako je namjera da se pojasni, onda treba uću u dubinu problema...Srbija je ovim hapšenjima izvršila direktan pritisak na Tužilaštvo BiH da na bilo kakav način doslovice "napravi" slučaj, jer je ovo tzv. "no win situation" u kojoj šta god da uradiš ili ne uradiš u startu će biti pogrešno. Ako Tužilaštvo BiH odbaci predmet kao neosnovan ili u nedostatku dokaza, to daje Srbiji za pravo da i dalje hapsi BH građane "jer Tužilaštvo BiH nije obavilo posao na vreme" (kako nas savjetuju razni salonski četnici ovdje na forumu). S druge strane, ako Tužilaštvo BiH pod ovakvim pritiskom ipak odluči da podnese zvaničnu optužnicu i preda slučaj na Sud BiH, onda će Sud BiH odbaciti predmet kao neosnovan i samo potvrditi ono što je konstatovano u ICTY kada su razmatrali ovak predmet. Onda će Srbija opet da hapsi građane BiH sa pričom kako "Sud BiH nije učinio ništa da se presudi za zločin" (koji postoji samo u glavama srbijanskih vlasti i kolektivnoj svijesti čitavog njihovog naroda)... S treće strane, upravo ovakvo stanje kolektivne svijesti u Srbiji i univerzalnog pritiska na pravosuđe u BiH i Srbiji, navodi nas na sasvim opravdan razlog da se sumnja u eventualno fer suđenje Ganiću ili bilo kom drugom građaninu BiH koji je bio umiješan u navodno krivično djelo u Dobrovoljačkoj pred sudom u Srbiji. Kao potvda ovoga može poslužiti sudska farsa protiv Ilije Jurišića koji je na pravdi Boga osuđen za nešto što 1) nije ni bilo krivično djelo, 2) niti je on išta konkretno tu učinio. Njegova nesreća je bila samo zato što ga je neko negdje spomenuo (što nigdje ne bi bilo dovoljno za pokretanje tužbe a kamoli za nekakvu drakonsku presudu).
Zato bih ja bio najsretniji da ovaj slučaj ipak preuzme neki neutralan sud u EU ( a s obzirim da ICTY Prosecutor nije našao elemente ratnog zločina u "slučaju Dobrovoljačka", ta institucija automatski otpada jer se samo Tužilaštvo oglasilo nenadležnim). Ja bih nasretniji bio da npr. britanski ili njemački sud preuzme taj "slučaj" i jednom za sva vremena stavi tačku na ovu priču. Bilo koje drugo "rješenje" u stvari neće biti nikakvo rješenje, jer se vrzino kolo srpske mitologije vs. zdravog razuma i zakona jednostavno nastavlja...
No ipak moram dodati da je ovo sa sudjenjem u nekoj trecoj zemlji pravi prijedlog, ali opet ne garantuje istovjetno tumacenje dogadjaja, samo omogucuje pojedincima da napokon mirno spavaju. Medjutim, bojim se da ce nasi opet zakazati. Meni nije Srbija ni iznenadjenje ni razocaranje, nista dobro od njih ne ocekujem, ali je razocaranje kad te "izdaju" oni na koje racunas. Dobro je neko rekao, nisu sposobni ni da vode Mjesnu zajednicu. Nek nam je Bog na pomoci.
- nokia6170
#1447 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Tadiceva izjava da Srbiji nece smetati da se Ganic isporuci Bosni i Hercegovini u sustini pokazuje nemoc Srbije u pogledu pravnih argumenata, ali istovremeno sama sebi stvara manevarski prostor gospodskog povlacenja predmeta Ganic.
Srbija ima opravdanje u javnosti (Srbima sa obje strane Drine)..eto zarežali smo malo i stvar se pokrenula sa mrtve tacke....vidite kako je Srbija mocna i koliki uticaj ima.
Istovremeno Srbija je shvatila pogubnost insistiranja na krsenju nedavno potpisnaog sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom, jer puno veci interes Srbije da se ovaj sporazum postuje nego Bosni i Hercegovini, zbog toga sto je puno vece ucesce srbijanskih drzavljana (pogotovo politickih i vojnih vrsilaca vlasti tog vremena) u zadnjem ratu, nego ucesce bh drzavljana prema srbijanskim drzavljanima u ratu u Bosni i Hercegovini....kako vole reci "gradjanskom" ratu...ili tragicnom sukobu.
Srbija sada opet moze nastaviti vlastito pisanje historije...zanemarujuci u svojim optuznicama da postoji drzavljanstvo bosne i hercegovine, navodeci samo da je optuzeni drzavljanin republike srbije i republike srpske...navodeci kako je rat u Bosni i Hercegovini bio sukob izmedju muslimanskih, hrvatskih i srpskih snaga...i mnoge druge neistine po kojima onda dalje postupaju sudovi, apsolutno ne reagujuci u pogledu ovih neistinitih ili poluistinitih navoda i proizvoljnih cinjenicno-pravnih konstrukcija.
Srbija ima opravdanje u javnosti (Srbima sa obje strane Drine)..eto zarežali smo malo i stvar se pokrenula sa mrtve tacke....vidite kako je Srbija mocna i koliki uticaj ima.
Istovremeno Srbija je shvatila pogubnost insistiranja na krsenju nedavno potpisnaog sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom, jer puno veci interes Srbije da se ovaj sporazum postuje nego Bosni i Hercegovini, zbog toga sto je puno vece ucesce srbijanskih drzavljana (pogotovo politickih i vojnih vrsilaca vlasti tog vremena) u zadnjem ratu, nego ucesce bh drzavljana prema srbijanskim drzavljanima u ratu u Bosni i Hercegovini....kako vole reci "gradjanskom" ratu...ili tragicnom sukobu.
Srbija sada opet moze nastaviti vlastito pisanje historije...zanemarujuci u svojim optuznicama da postoji drzavljanstvo bosne i hercegovine, navodeci samo da je optuzeni drzavljanin republike srbije i republike srpske...navodeci kako je rat u Bosni i Hercegovini bio sukob izmedju muslimanskih, hrvatskih i srpskih snaga...i mnoge druge neistine po kojima onda dalje postupaju sudovi, apsolutno ne reagujuci u pogledu ovih neistinitih ili poluistinitih navoda i proizvoljnih cinjenicno-pravnih konstrukcija.
Last edited by nokia6170 on 15/03/2010 16:09, edited 1 time in total.
- Bosnolog
#1448 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
U BiH imamo desetine hiljada ratno krvolocnih zlocinaca koji slobodno setaju BiH i dalje truju i pogane BiH.Nase pravosude i SIPA su jako spori u hapsenju i procesuiranju ratnih zlocinaca.Za sada mi nemamo kapaciteta suditi niti ce biti presudeno 1% od ukupnog broja tih zlocinaca ovim dosadasnjim tempom prije njihove prirodne smrti,.......Dosadasnje presude su ponizavajuce i uvredljivo male a i oni koji su bili presudeni izlaze iz zatvora i dolaze u gradove gdje im se prireduju feste od koljacko cetnickih ideologa poput posljednjeg u Visegradu,.....Njih tregba cistiti mnogo jeftinije,pravednije i konkretnije,.......Zlocincima bi najbolja presuda bila onakva kao su oni sudili zrtvama kada su ih ubijali na kucnom pagu hladnokrvno bez sudenja stoga njih treba locirati i pomoci im da nestanu pod nerazjasnjenim okolnostima,mnogo jednostavnije brze i jeftinije,.....Genocidno zlocinacku korov cistiti cijenom utega po zlocinackoj glavi ovisno o velicini ucinjenog zlocna i poziciji kojoj se nalazio kao i odgovornosti koju je obavljao u zlocinacko genocidnoj masineriiji smrti Dabic Smradovana,.....Dabiceve hulje objaviti javno bazu podataka pratiti i cistiti,....sve osalo je nagrada za zlocin i prkosenje zrtvama i njihovim porodicama.muha_sa wrote:privremeni---sve je to kao sto si napiso---samo sto je nase uredjenje nakardno--nabacena nam je ludjacka kosulja u Dejtonu i sad nek se generacije i generacije koprcaju i pokusaju je skinut![]()
S.V.Sveštenici predvodili četnički skup u Višegradu
Prvo su vijenci položeni na „spomenik braniocima" u centru Višegrada, a potom su se ravnogorci prebacili u Undrulje. Dušan Sladojević, predsjednik Ravnogorskog pokreta RS kazao je da je glavni cilj da se u Beogradu otkrije i obilježi mjesto gdje je Mihailović sahranjen uz napomenu da je to Ada Ciganlija koja će se ubuduće zvati Dražina Ada.
U višegradskom selu Undrulje, koje je tokom rata naredbom režima ratnog zločinca Radovana Karadžića promijenilo ime u Draževina, prekjučer se okupilo oko 800 četnika na obilježavanju 64-godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića.
Prvo su vijenci položeni na „spomenik braniocima" u centru Višegrada, a potom su se ravnogorci prebacili u Undrulje. Dušan Sladojević, predsjednik Ravnogorskog pokreta RS kazao je da je glavni cilj da se u Beogradu otkrije i obilježi mjesto gdje je Mihailović sahranjen uz napomenu da je to Ada Ciganlija koja će se ubuduće zvati Dražina Ada. Dolazak brojnih sveštenika na prekjučerašnji skup tumači se blagoslovom koji je Srpska pravoslavna crkva dala ovoj četničkoj manifestaciji.
Zašto je četnički pokret preimenovan u Ravnogorski pokret? Pošto smo mi srbočetnička elita, uzeli smo taj naziv da se zna da mi nismo obični nego Dražini četnici- rekao je na skupu sveštenik Rajko Cvjetković koji je predstavljen kao „duhovnik Ravnogorskog pokreta Višegrad". On se u svom govoru bavio političkim temama i naglasio je da „srpskom rodu nema izbavljenja dok i posljednji komunista ne izdahne i dok pravoslavna Rusija ne ispravi istorijsku grešku, a na putu je da to učini, i zato tražimo od vlasti Srbije i Republike Srpske da se ne ulazi u NATO". On je govorio i o Ejupu Ganiću naglasivši da su „svi Bošnjaci ustali da ga odbrane i vidi se da su oni od nas nastali, ne samo što pričaju našim jezikom nego čine i ponavljaju iste greške kao i mi Srbi". On je dodao da su ravnogorci uvijek budni i neće se uspavati „sve dok se srpski kralj ne zacari i ne ujedini sve srpske zemlje pod jednu krunu".
On je dodao da će Bošnjaci za 50 godine, a možda i prije stajati usred Sarajeva kod spomenika Fikretu Abdiću i žaliti što je njegova ideja o očuvanju BiH propala, naglasivši da „vehabije jesu problem islamske zajednice i pogotovo nedorečene BiH pošto se ponašaju kao država u državi, a ravnogorci nisu problem ni RS ni Srpske pravoslavne crkve jer smo svi mi vjerna djeca njihova". Dvonoge brainless kokosarske spodobe!![]()
Last edited by Bosnolog on 15/03/2010 20:35, edited 2 times in total.
-
olijali_vuk
#1449 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
prozes znaci nastavak na latinskom, a procesuirati nastaviti (misli se na slucaj ili nastavak istrage drugim sredstvima). Znaci ljudi se ne procesiuraju, nego slucajevi! Znaci- protiv njega je procesirano, a ne on je procesuiran. Ovo zadnje je los bosanski. Kako rekoh: Slucaj je procesuiran i tako dalje ...
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#1450 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic
Da ne otvaram novu temu evo jos jedne hajke iz serije Dobrovoljacka. Naime clanak je iz danasnjeg broja Nezavisnih a citira "banjalucku stampu". Mozda su Nezavisne zaboravile da su i one "banjalucka stampa" pa im je mozda promaklo da ocito citiraju sami sebe. Da ne pricam da se JNA naziva JNA a MUP BiH, muslimanskom policijom. Valjda im cinjenica da je Dragan Srbin nije dovoljno izbola oci ili ne kontaju ironiju. Inace zna li ko sta o ovom dogadjaju?
Samo da dodam. U ovakvom stilu se "izvjestavala" javnost u BL od 1991.-95. Nikako ne lici na nesto dobro.Dragan Vikić na potjernici zbog ratnog zločina
Datum: 15.03.2010 10:14
Autor: Srna
BANJALUKA - Na međunarodnoj potjernici od 18 osumnjičenih lica za ratni zločin u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici pod rednim brojem sedam nalazi se Dragan Vikić, komandant Specijalne jedinice muslimanske policije u Sarajevu.
Dragan Vikić na potjernici zbog ratnog zločina
Vikić je najodgovorniji za strijeljanje osam pripadnika JNA u Velikom parku pored Doma policije u centru Sarajeva, i to po metodu kakav su primjenjivali njemački fašisti i njihovi saveznici u Drugom svjetskom ratu, piše banjalučka štampa.
Prema nekim informacijama, strijeljano je 12 zarobljenih vojnika, iako je identifikovano samo osam žrtava, a ovaj predmet ni do danas nije otvoren.
Pripadnici JNA su 22. aprila iz kasarane ''Slobodan Princip Seljo'' u Lukavici krenuli prema Ilidži sa zadatkom da se postave između strana u sukobu, ali je došlo do kvara transportera u naselju Dobrinja.
Kada su vojnici namjeravali da iz obližnje kafane telefoniraju i obavijeste komandu o tome, zarobili su ih pripadnici muslimanskih formacija.
Vojnici su prebačeni u Dom policije u kojem su se nalazili Vikić i njegov zamjenik Zoran Čegar, a poslije višečasovnih mučenja i premlaćivanja, zarobljene vojnike su izveli u Veliki park, te ih strijeljali, na očigled mnogih prolaznika u centru Sarajeva.