E pa trebao bi da citas osim ako nemas muda da procitas cinjenice i istine sto te vec svrstava u poznatu sortu.Creasy wrote:felsh wrote:creasy
evo gorant ti je rekao ko je napravio zlocin nad djevojcama i kazem vrlo vjerovatno je moguce da je njih dvoje ubio neko sa strane ARBIH jesi zadovoljan.E hajde ti sad objasni ko je pobio 13 hiljada ljudi u sarajevu!?
Ovaj sto pita obuce uniformu pa civilku pa kod je legitimna meta u ratu odgovor je da kad si naoruzan onda si legitimna meta.
Je li ja spanski pisem?![]()
Btw, Goranove postove uopste ne citam, dovoljno sam procitao da se uvjerim u njegovu objektivnost...
Snajperisti u Sarajevu..
-
goran16v
#1426 Re: Snajperisti u Sarajevu..
-
Bodkin
#1427 Re: Snajperisti u Sarajevu..
bitno je da uvijek negdje postoji aligoran16v wrote:Nazalost 2 curice su bez ikakve dileme ubijene od strane monstruma u uniformi ARBIH ali je taj zlocin bio akt pojedinca dok su zlocini sa druge strane bili sistematki i unaprijed planirani sto na kraju krajeva potvrdjuje broj ubijenih i ranjenjih na obje strane i sto ih cini neuporedivim.felsh wrote:creasy
evo gorant ti je rekao ko je napravio zlocin nad djevojcama i kazem vrlo vjerovatno je moguce da je njih dvoje ubio neko sa strane ARBIH jesi zadovoljan.E hajde ti sad objasni ko je pobio 13 hiljada ljudi u sarajevu!?
Ovaj sto pita obuce uniformu pa civilku pa kod je legitimna meta u ratu odgovor je da kad si naoruzan onda si legitimna meta.
-
goran16v
#1428 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Naravno da postoji ali i to velikim slovima. Koliko god oni anamo htjeli relatizovati cijelu stvar i izjednaciti krivicu pricom da su spojedinci na svim stranama cinili zlocine, da su svi pucali i da nije bitno - to nece proci!
Snajperi, bombardovanje i draznje grada pod opsadom, bas kao i protjerivanje, organizovanje logoran, zatvaranja, mucenja i likvidacije u njima, bas kao i masnovne egzekucija civila su sistemski organizovani i provedeni zlocini, a ne djela pojedinaca kako oni to pokusavaju sad da upakuju i prodaju i zbog sistemskog zlocina im u zatvoru prdi kompelt drzavni i armijski vrh, a ne samo pojedinci. E, is tih razloga zlocini s jedne i druge strane nikad nece biti uporedivi, a kamoli isti!
Snajperi, bombardovanje i draznje grada pod opsadom, bas kao i protjerivanje, organizovanje logoran, zatvaranja, mucenja i likvidacije u njima, bas kao i masnovne egzekucija civila su sistemski organizovani i provedeni zlocini, a ne djela pojedinaca kako oni to pokusavaju sad da upakuju i prodaju i zbog sistemskog zlocina im u zatvoru prdi kompelt drzavni i armijski vrh, a ne samo pojedinci. E, is tih razloga zlocini s jedne i druge strane nikad nece biti uporedivi, a kamoli isti!
-
Bodkin
#1429 Re: Snajperisti u Sarajevu..
sve to stoji ali zadnja recenica ti je glupost. svaka zrtva je ista ali necu vise da pisem OT
-
vivace
#1430 Re: Snajperisti u Sarajevu..
svakako da postoji velika razlika u broju ratnih zlocina s jedne i s druge strane. i broju ratnih zlocinaca.
-
goran16v
#1431 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Svaka zrtva je ista, ali nije svaki zlocin isti, kao ni broj zrtava, ali upravo je to ta relativizacija, sve je isto. Nije!Bodkin wrote:sve to stoji ali zadnja recenica ti je glupost. svaka zrtva je ista ali necu vise da pisem OT
Kad se povede prica o civilima ubijenim snajperima sa Grbavice i Vraca uzvrati se pricom o Admiri i Bosku, kad se spoomene hiljade slicnih slucajeva na drugoj strani onda se uzvrati zlocinom sa ARBIH strane nad 2 djevojce u Grbavici, kad na to odgovori cifrom od 1600 ubijene djece od njihove ruke onda se prelazi na pricu: svi su pucali, zlocine su radili pojedinci na obje strane, ginuli su civili i djeca na obje strane, svaki zlocin i svaka zrtva su ista i zato nije bitno ko je poceo... Davno procitana taktika...
Last edited by goran16v on 19/05/2013 23:38, edited 2 times in total.
-
vivace
#1432 Re: Snajperisti u Sarajevu..
nije isto. nije isto.
-
trocadero
#1433 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ех ,што закувасте
Тек сад видјех на теми да је Дозер написао следеће:
Peta kolona, snajperi i babe. Moze biti smijesno, ali upravo su Vikicevi ljudi sredinom '92, po prijavi komsija da se puca iz njihovog nebodera (Gorenje neboder kod Drvenije), uhvatili babu od 78 godina sa PASP-om. Tri puta su joj ulazili u stan, svaki put nakon sto je neko pogodjen u Dobrovoljackoj blizu danasnjeg Meeting Pointa, i tek treci put su joj nasli pusku (PASP) koja je bila ispod duseka kreveta na koji bi legla odmah po ulasku ljudi u stan, uz pravdanje da je bolesna i da ne moze da stoji na nogama, a da oni slobodno sve pretraze.
Интресује ме јел још неко имао некаквих сазнања о овоме?
Тек сад видјех на теми да је Дозер написао следеће:
Peta kolona, snajperi i babe. Moze biti smijesno, ali upravo su Vikicevi ljudi sredinom '92, po prijavi komsija da se puca iz njihovog nebodera (Gorenje neboder kod Drvenije), uhvatili babu od 78 godina sa PASP-om. Tri puta su joj ulazili u stan, svaki put nakon sto je neko pogodjen u Dobrovoljackoj blizu danasnjeg Meeting Pointa, i tek treci put su joj nasli pusku (PASP) koja je bila ispod duseka kreveta na koji bi legla odmah po ulasku ljudi u stan, uz pravdanje da je bolesna i da ne moze da stoji na nogama, a da oni slobodno sve pretraze.
Интресује ме јел још неко имао некаквих сазнања о овоме?
-
felsh
#1434 Re: Snajperisti u Sarajevu..
trokadero
bilo je takvih slucajeva i kod narodnog pozorista npr.
Zima 93 lika ganajju po krovu a on fudbalerka frizura farmerke i Mcloud jakna ona tamnija i karabin lovacki sa optikom u jednoj a pistolj u drugoj,cuci izmedju dva krova jer nema kud dalje.Lisice na ruke i vodi niko mu nije samar opalio bar tad ne.
bilo je takvih slucajeva i kod narodnog pozorista npr.
Zima 93 lika ganajju po krovu a on fudbalerka frizura farmerke i Mcloud jakna ona tamnija i karabin lovacki sa optikom u jednoj a pistolj u drugoj,cuci izmedju dva krova jer nema kud dalje.Lisice na ruke i vodi niko mu nije samar opalio bar tad ne.
-
trocadero
#1435 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Добро, али ово је ипак бака од скоро 80 година, па ми не иде у главу никако.
Зато и питам у вези ње ако ко шта зна?
Зато и питам у вези ње ако ко шта зна?
- Creasy
#1436 Re: Snajperisti u Sarajevu..
felsh@
Ko je pucao 06.04.1992. sa Holiday Inna?
- exliberal-ex
#1437 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nije bjezao u uniformi znaci da je bio civil u tom trenutku, neznamo dali je imao papire ili ne ali ko sto sam kazes ja nisam mogao da dodjem do miljacke ako nisam imao nekog da me dovede dotamo.goran16v wrote:Ne razumijem sta hoces da kazes jer sam sebi skaces u stomak pitanjem o civilima i tvrdnjom o radnoj obavezi i mobilizaciji!? Tim prije sto je svako bio ili mobilisan ili pod radnom obavezom, osim sto nema civila u zoni neposrednih ratnih dejstava, znaci da nikom nema prelaska sa nase na drugu stranu i zna se sta slijedi ako je neko zatecen kao bjezi.exliberal-ex wrote:
De ba gorane gdje ti zivis...ko nije bio ili mobilisan ili pod radnom obavezom u Sarajevu tokom rata? ...zene I djeca samo ali ni njima nije bio dozvoljen odlazak jer se time narusavao borbeni moral muske populacije koja bi gledala kako da se ispali za njima...nemoj biti djete...ova razmjena je bila dogovorena kao I mnoge druge, nesto je otislo naopako I dvoje mladih je platilo to svojim zivotima.
Da te ja sad pitam nesto...ja dosao sa linije odradio 48 smjenu prespavao kuci odoh u grad da se vidim sa prijateljima, oblacim civilno odjelo I snajper me pogadja sta sam ja...civil ili vojnik?
Ovo nije bila dogovorena razmjena nego dogovoreni tj placeni bjeg jer niko nije trebao preci s druge strane, a razlika je ogromna i svako ko se nasao izostavljenim iz tog tala je to rjesio jednostavno kao da o tome nije nista znao - rafalom.
Sto se tice pitanja, bio bi civil jer u trenutku kad bi bio pogodjen nisi bio ni uniformi, niti pod oruzjem niti u zoni neposrednih ratnih dejstava.
Sto se tice drugog djela...koliko je prebjega bilo tokom rata da pratimo tvoju logiku mnogo vise mrtvih bi bilo na linijama . Zadnja stvar koju pokusavas da mi kazes jest da bi ja bio smatran civilom ako bi dosao sa linije , presvukao se u civilnu odjecu I otisao u grad ....alo gorane pa rat nije part time posao..od 9-5 poslije toga sam civil...sta je bio moj komsija sto je bio u civilu cijelli rat ali je kao bravar pravio mine i trombone? civil takodje?... i koji radon sposobni muskarac nije bili ili na radnoj obaveze ili u vojsci?....nijedan da ga ja znam , znaci svi smo bili ukljuceni u rat
I zadna stvar zona neposrednih ratnih dejstava...ratna pozicija sarajeva je bila da te u svakom trenutku odnekle mogao pogodit puscani metak,znaci cijelo Sarajevo je bilo zona neposrednih ratnih dejstava...pazi pricam o puscanom metku ne artiljerij...
- exliberal-ex
#1438 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ako pitas Zorana Cegara jukini.....Creasy wrote:felsh@
-
felsh
#1440 Re: Snajperisti u Sarajevu..
creasy
od kud ti ona slika sa zuci slikana pored unistenog tj zaglavljenog i napustenog tenka ARBIH?
od kud ti ona slika sa zuci slikana pored unistenog tj zaglavljenog i napustenog tenka ARBIH?
-
goran16v
#1441 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nije bitno u kako je bio obucen, bitno je da nema prelaska sa nase na njihovu stranu jer nema ko sta da trazi izmedju 2 linije osim ako nije zvanicno dogovoreno.exliberal-ex wrote: Nije bjezao u uniformi znaci da je bio civil u tom trenutku, neznamo dali je imao papire ili ne ali ko sto sam kazes ja nisam mogao da dodjem do miljacke ako nisam imao nekog da me dovede dotamo.
Sto se tice drugog djela...koliko je prebjega bilo tokom rata da pratimo tvoju logiku mnogo vise mrtvih bi bilo na linijama . Zadnja stvar koju pokusavas da mi kazes jest da bi ja bio smatran civilom ako bi dosao sa linije , presvukao se u civilnu odjecu I otisao u grad ....alo gorane pa rat nije part time posao..od 9-5 poslije toga sam civil...sta je bio moj komsija sto je bio u civilu cijelli rat ali je kao bravar pravio mine i trombone? civil takodje?... i koji radon sposobni muskarac nije bili ili na radnoj obaveze ili u vojsci?....nijedan da ga ja znam , znaci svi smo bili ukljuceni u rat
I zadna stvar zona neposrednih ratnih dejstava...ratna pozicija sarajeva je bila da te u svakom trenutku odnekle mogao pogodit puscani metak,znaci cijelo Sarajevo je bilo zona neposrednih ratnih dejstava...pazi pricam o puscanom metku ne artiljerij...
Takodjer, osim sto prebjeg i razmjena nisu isto (svaki mrtav s jedne strane je jedan manje s druge strane), rijetko su se desavali ovakvi prebjezi, bar da ja znam, obicno je bilo bjezanje s linije, kopanja rovova u gluho doba noci kad prakticno nema ko da te zarafala s ledja, a i da ima ne vidi te.
Da, kao vojna meta za snajperistu, jer te administrativnom ili drugom statusu ne moze posmatrati (on te ne moze legitimisati, uzeti VK, znati da li si teski invalid, kao sto bi mogao u slucaju zarobljavanja), ako nisi nisi u uniformi, pod oruzjem i ako nisi u zoni neposrednih ratnih dejstava (tacno se zna koja je to zona - zona koja koja se odnosni neposredno na 1. liniju i objekte na njoj) ti si civil isto kao sto je danas policajac koji nije u sluzbi i bez uniforme za obicnog posmatraca civil!
- Creasy
#1442 Re: Snajperisti u Sarajevu..
felsh wrote:creasy
Ja slikao, sto pitas?
- Repetitor
#1443 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Creasy wrote:felsh wrote:creasy
Ja slikao, sto pitas?
Nisi ti slikao,već si pokupio slike sa onog učmalog,fašističkog, anamo-njihovog,foruma gdje se pišu neistine,neistine i samo neistine...
-
vivace
#1444 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Repetitor wrote:Creasy wrote:felsh wrote:creasy
Ja slikao, sto pitas?
Nisi ti slikao,već si pokupio slike sa onog učmalog,fašističkog, anamo-njihovog,foruma gdje se pišu neistine,neistine i samo neistine...
koji je to forum ? krstarica ?
- Repetitor
#1445 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Onaj Sokolački,od izvjesnog šupka željke tomića koji je privremeno nastanjen u Kanadi,čiji su prvi rođaci u ratu pođubrili zemlju oko Ilidže,u Aerodromskom naselju,itd,itd...
- exliberal-ex
#1446 Re: Snajperisti u Sarajevu..
goran16v wrote:Nije bitno u kako je bio obucen, bitno je da nema prelaska sa nase na njihovu stranu jer nema ko sta da trazi izmedju 2 linije osim ako nije zvanicno dogovoreno.exliberal-ex wrote: Nije bjezao u uniformi znaci da je bio civil u tom trenutku, neznamo dali je imao papire ili ne ali ko sto sam kazes ja nisam mogao da dodjem do miljacke ako nisam imao nekog da me dovede dotamo.
Takodjer, osim sto prebjeg i razmjena nisu isto (svaki mrtav s jedne strane je jedan manje s druge strane), rijetko su se desavali ovakvi prebjezi, bar da ja znam, obicno je bilo bjezanje s linije, kopanja rovova u gluho doba noci kad prakticno nema ko da te zarafala s ledja, a i da ima ne vidi te.
Da, kao vojna meta za snajperistu, jer te administrativnom ili drugom statusu ne moze posmatrati (on te ne moze legitimisati, uzeti VK, znati da li si teski invalid, kao sto bi mogao u slucaju zarobljavanja), ako nisi nisi u uniformi, pod oruzjem i ako nisi u zoni neposrednih ratnih dejstava (tacno se zna koja je to zona - zona koja koja se odnosni neposredno na 1. liniju i objekte na njoj) ti si civil isto kao sto je danas policajac koji nije u sluzbi i bez uniforme za obicnog posmatraca civil!
Gorane sam sebi skaces u usta...dosao sa curom do linije I neko im rekao ajte....niko nije pucao sa Grbavice , niko sa marin dvora...do jednog trenutka...kako to nije dogovrena razmjena, odakle znas da neko nije pusten sa Grbavice kao protiv usluga.
Samo jos jednu stvar da te pitam, eto po pitanju Sarajeva sta je to neposredna ratna zona, ajde molim te objasni mi u primjeru linije na Miljacki dokle se ta zona protezala.....da cujem I to prije nego sto se iskljucim,
-
goran16v
#1447 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa tako su to i oni zamisli, neko im rek'o ajte, samo svako ko nije bio tog tala ili nije znao nista o tome je bez ikakvih problema i potpitanja mogao da istrese rafal bez ikakvih posljedica, sto se na kraju i desilo.exliberal-ex wrote:[
Gorane sam sebi skaces u usta...dosao sa curom do linije I neko im rekao ajte....niko nije pucao sa Grbavice , niko sa marin dvora...do jednog trenutka...kako to nije dogovrena razmjena, odakle znas da neko nije pusten sa Grbavice kao protiv usluga.
Samo jos jednu stvar da te pitam, eto po pitanju Sarajeva sta je to neposredna ratna zona, ajde molim te objasni mi u primjeru linije na Miljacki dokle se ta zona protezala.....da cujem I to prije nego sto se iskljucim,
Kakva bolan razmjena, za koga su trebali biti razmjenjeni, ko jer krenuo s druge strane, mislis da se ne bi saznalo da je neko ostao na drugoj strani zbog ovoga???????? Kad vec pitas zona neposrednih ratnih dejstava se protezala do ceste jer na cesti i iza nje nije bilo nijednog elementa i objekta prve linije, a iza ceste vec civilni objekti i naseljene zgrade
- exliberal-ex
#1448 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Znaci po tebi srpski snajperisti koji su pokrivali recimo raskrsnicu kod zeljeznice stanice su dejstvovali mimo prve linije iako su preko te raskrsnice prelazili I vojnici I civili..sa druge strane snajperi iz izvrsnog vijeca su pokrivali grbavicu jesu li oni djelovali po pravilima igre ?goran16v wrote:Pa tako su to i oni zamisli, neko im rek'o ajte, samo svako ko nije bio tog tala ili nije znao nista o tome je bez ikakvih problema i potpitanja mogao da istrese rafal bez ikakvih posljedica, sto se na kraju i desilo.exliberal-ex wrote:[
Kakva bolan razmjena, za koga su trebali biti razmjenjeni, ko jer krenuo s druge strane, mislis da se ne bi saznalo da je neko ostao na drugoj strani zbog ovoga???????? Kad vec pitas zona neposrednih ratnih dejstava se protezala do ceste jer na cesti i iza nje nije bilo nijednog elementa i objekta prve linije, a iza ceste vec civilni objekti i naseljene zgrade
Gorane sta su bile minobacacke baterije koje su bile po gradu razmjestene, tenkovi koji su bili u tunelu na ciglanama, ili onaj tenk sto je sa gornjih pofalica tukao po vracama ili sta je bila stara skola Blagoja Parovic ( prvo zatvor HOS-a pa onda zatvor prve motorizovane) ...znaci sve u sklopu civilnih naselja...sta su bile minobacacke baterije po grbavici, tenkovi po ilidji, artiljerija u blazuju...jesu li to bile vojne mete ili nisu....koja je neposredna zona ratovanja za artiljeriju , sta je bila fabrika duhana ili vaso miskin crni gdje se proizvodilo naoruzanje?
Sto su saveznici bombardovali njemacku tokom cijelog rata, nije bila prva linija...sto je nato porusio mostove po beogradu tokom intervnecije na kosovu...nisu ni oni bili na prvoj linij?
-
PM72
#1449 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Exliberal,
Trebali smo sve minobacače,tenkove i topove postaviti na plato Skenderije,da malo "odmaknemo" od naselja pa da mogu sokočani i paljani lakše gađati sa Brusa ili Hreše.Onda bi to bilo po "pravilima" .
Trebali smo sve minobacače,tenkove i topove postaviti na plato Skenderije,da malo "odmaknemo" od naselja pa da mogu sokočani i paljani lakše gađati sa Brusa ili Hreše.Onda bi to bilo po "pravilima" .
-
goran16v
#1450 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ti ocigledno ne znas razlikovati osnovne pojmove, a hoces da diskutujes o tome.exliberal-ex wrote:Znaci po tebi srpski snajperisti koji su pokrivali recimo raskrsnicu kod zeljeznice stanice su dejstvovali mimo prve linije iako su preko te raskrsnice prelazili I vojnici I civili..sa druge strane snajperi iz izvrsnog vijeca su pokrivali grbavicu jesu li oni djelovali po pravilima igre ?goran16v wrote:Pa tako su to i oni zamisli, neko im rek'o ajte, samo svako ko nije bio tog tala ili nije znao nista o tome je bez ikakvih problema i potpitanja mogao da istrese rafal bez ikakvih posljedica, sto se na kraju i desilo.exliberal-ex wrote:[
Gorane sta su bile minobacacke baterije koje su bile po gradu razmjestene, tenkovi koji su bili u tunelu na ciglanama, ili onaj tenk sto je sa gornjih pofalica tukao po vracama ili sta je bila stara skola Blagoja Parovic ( prvo zatvor HOS-a pa onda zatvor prve motorizovane) ...znaci sve u sklopu civilnih naselja...sta su bile minobacacke baterije po grbavici, tenkovi po ilidji, artiljerija u blazuju...jesu li to bile vojne mete ili nisu....koja je neposredna zona ratovanja za artiljeriju , sta je bila fabrika duhana ili vaso miskin crni gdje se proizvodilo naoruzanje?
Sto su saveznici bombardovali njemacku tokom cijelog rata, nije bila prva linija...sto je nato porusio mostove po beogradu tokom intervnecije na kosovu...nisu ni oni bili na prvoj linij?