Dobrinja stanovi za mlade problemi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Innovation

#1426 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Innovation »

.
Last edited by Innovation on 31/05/2013 15:51, edited 1 time in total.
Innovation

#1427 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Innovation »

Da li je Dzekos poceo izdavati one garaze i koja je cijena ?
bumboo

#1428 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by bumboo »

Innovation wrote:Da li je Dzekos poceo izdavati one garaze i koja je cijena ?
Bili su oglasi na zgradama prošli mjesec, objavio ih je Kantonalni stambeni fond. Cijena je 70 KM za unutrašnju garažu, ima i opcija parkirnog mjesta na krovu garaže (ne znam cijenu, mislim da je oko 40 KM). Imaš 5% popusta ako zaključiš ugovor na 12 mjeseci. PDV je uključen u cijenu. Ja sam zvala KSFS i prijavila se za garažu, rekli su mi da će nas sve zainteresirane kontaktirati za 10-ak dana radi potpisivanja ugovora. To je bilo prije skoro mjesec, još nas niko nije zvao. I ne čudi me, neažurni su kao i u svemu drugome do sada. Dovoljno govori činjenica da im je trebalo 3 godine da pokrenu priču oko iznajmljivanja, a svo vrijeme im garaža zjapi prazna. Čak i ljudi koji su platili 17.000 KM garažno mjesto isto ne mogu koristiti!
milojicabrzi

#1429 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by milojicabrzi »

Svicko wrote: Slažem se sa tobom, mislim da znam na koji stan misliš. Međtim, cijena i nije baš naj naj, ja sam isto 5-6 godina živio na Dobrinji i generalno Dobrinja je super apsolutno, ali mislim da nebi još trebala biti na tom nivou cijena, pa niti novogradnje.

Međutim i kada se proguta ta cijena, što kažeš, ipak je Dobrinja OK, meni nikako nije ležao taj raspored, gdje ti i pored toliko kvadrata (64) nemaš drugu sobicu za djecu, a hodnik i soba su prilično veliki bez ikakve potrebe. Tako da sam se čisto na osnovu rasporeda i onoga što dobijem u toliko kvadrata opredijelio za Tibru (moj stan je 60m2 a imam minijaturni hodnik, ali zato 2 sobe pored dnevne i malu odvojenu kuhinjicu. Doduše, druga stvar je to što sam potrefio i super pogled i nemam problema sa drugim zgradama ispred svog prozora. A i cijena je bolja za nekih 200 KM u prosjeku po kvadratu.

Ovo sam te pitao čisto jer sam bio u identičnim dilemama prije mjesec-dva i donio ovu odluku.
I ja se slazem da stan preko 50 m2, mora imati dvije odvojene sobe i dnevni boravak, jer je losa solucija da ima po 60 m2 a nema sobu za djecu.
U sustini, investitori sada forsiraju upravo dvije vrste stanova-ljuti jednosobac od 40 m2, za samce, parove bez djece i sl. i ove od 50-60 m2, koji imaju djeciju sobu i spavacu.
Mada, ako je dobar raspored prostorija, stan na mjestu, sve odgovara, od ove sobe od cca 20 m2, lako se naprave dvije manje, uz pomoc predzidanja i radova koji kostaju cca 2-3 hiljade KM, dodje se na dobar raspored, ali vecina ljudi gleda da pronadje stan koji odgovara i da ne prepravlja novogradnju.

Medjutim, ako si kupac u zgradi koja se radi, mozes sa izvodjacem dogovoriti neke preinake, pod uvjetom da ne remetis statiku objekta :D

Ono sto sam se ja uvjerio je istina da nema idealnog stana u kojem sve odgovara i spratnost i raspored i pogled i pozicija vanjskih zidova i lift i stubiste i sjeverna strana i tisina iz poslovnih prostora ako si na 1 spratu.... dakle, sve je to dobijes na mostu-zijanis na cupriji, tako da u sustini, koliko god trazio, naci ces stan koji ti odgovara 70-80%, nikada neces biti bas sa svim u potpunosti zadovoljan,.... :D
Svicko

#1430 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Svicko »

milojicabrzi wrote:
Svicko wrote: Slažem se sa tobom, mislim da znam na koji stan misliš. Međtim, cijena i nije baš naj naj, ja sam isto 5-6 godina živio na Dobrinji i generalno Dobrinja je super apsolutno, ali mislim da nebi još trebala biti na tom nivou cijena, pa niti novogradnje.

Međutim i kada se proguta ta cijena, što kažeš, ipak je Dobrinja OK, meni nikako nije ležao taj raspored, gdje ti i pored toliko kvadrata (64) nemaš drugu sobicu za djecu, a hodnik i soba su prilično veliki bez ikakve potrebe. Tako da sam se čisto na osnovu rasporeda i onoga što dobijem u toliko kvadrata opredijelio za Tibru (moj stan je 60m2 a imam minijaturni hodnik, ali zato 2 sobe pored dnevne i malu odvojenu kuhinjicu. Doduše, druga stvar je to što sam potrefio i super pogled i nemam problema sa drugim zgradama ispred svog prozora. A i cijena je bolja za nekih 200 KM u prosjeku po kvadratu.

Ovo sam te pitao čisto jer sam bio u identičnim dilemama prije mjesec-dva i donio ovu odluku.
I ja se slazem da stan preko 50 m2, mora imati dvije odvojene sobe i dnevni boravak, jer je losa solucija da ima po 60 m2 a nema sobu za djecu.
U sustini, investitori sada forsiraju upravo dvije vrste stanova-ljuti jednosobac od 40 m2, za samce, parove bez djece i sl. i ove od 50-60 m2, koji imaju djeciju sobu i spavacu.
Mada, ako je dobar raspored prostorija, stan na mjestu, sve odgovara, od ove sobe od cca 20 m2, lako se naprave dvije manje, uz pomoc predzidanja i radova koji kostaju cca 2-3 hiljade KM, dodje se na dobar raspored, ali vecina ljudi gleda da pronadje stan koji odgovara i da ne prepravlja novogradnju.

Medjutim, ako si kupac u zgradi koja se radi, mozes sa izvodjacem dogovoriti neke preinake, pod uvjetom da ne remetis statiku objekta :D

Ono sto sam se ja uvjerio je istina da nema idealnog stana u kojem sve odgovara i spratnost i raspored i pogled i pozicija vanjskih zidova i lift i stubiste i sjeverna strana i tisina iz poslovnih prostora ako si na 1 spratu.... dakle, sve je to dobijes na mostu-zijanis na cupriji, tako da u sustini, koliko god trazio, naci ces stan koji ti odgovara 70-80%, nikada neces biti bas sa svim u potpunosti zadovoljan,.... :D
I tu si 100% upravu.
kostakurta

#1431 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by kostakurta »

Nakon sto su pocistili glavnu ulicu s.filipovica na red su dosle i ove poprecne.danas oko 17 h iako je tu godinama znak zabrane parkiranja dva pol.dodjose i uzese od raje cca 800KM za 15 minuta....prva desno ulica poslije ulazu u s.filipovica. garaza koja je pored citav zadnji sprat je prazan,pa zar nema logike pustiti raju gore za 20....30KM mjesecno i rijesiti problem parkinga. Na kraju krajeva taj parking nije RAD napravio vec ga samo koristi kao sto moze biti dat bilo kome na koristenje.....puno je raji 960KM.......jednu placu..... dati radu godisnje za nesto sto uopste nije njihovo i pogotovo za nesto gdje nisu ulozili ni feniga za odrzavanje godinama......
neki

#1432 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by neki »

kostakurta wrote:Nakon sto su pocistili glavnu ulicu s.filipovica na red su dosle i ove poprecne.danas oko 17 h iako je tu godinama znak zabrane parkiranja dva pol.dodjose i uzese od raje cca 800KM za 15 minuta....prva desno ulica poslije ulazu u s.filipovica. garaza koja je pored citav zadnji sprat je prazan,pa zar nema logike pustiti raju gore za 20....30KM mjesecno i rijesiti problem parkinga. Na kraju krajeva taj parking nije RAD napravio vec ga samo koristi kao sto moze biti dat bilo kome na koristenje.....puno je raji 960KM.......jednu placu..... dati radu godisnje za nesto sto uopste nije njihovo i pogotovo za nesto gdje nisu ulozili ni feniga za odrzavanje godinama......
Kojih 960 KM godisnje?? Natkriveni parking je 60 KM mjesecno, otvoreni 40 KM, ako ti je i to puno ima na dvici besplatnog parkinga koliko hoces, valjda nije problem prohodat 200 metara
The BEN10

#1433 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by The BEN10 »

neki wrote:
kostakurta wrote:Nakon sto su pocistili glavnu ulicu s.filipovica na red su dosle i ove poprecne.danas oko 17 h iako je tu godinama znak zabrane parkiranja dva pol.dodjose i uzese od raje cca 800KM za 15 minuta....prva desno ulica poslije ulazu u s.filipovica. garaza koja je pored citav zadnji sprat je prazan,pa zar nema logike pustiti raju gore za 20....30KM mjesecno i rijesiti problem parkinga. Na kraju krajeva taj parking nije RAD napravio vec ga samo koristi kao sto moze biti dat bilo kome na koristenje.....puno je raji 960KM.......jednu placu..... dati radu godisnje za nesto sto uopste nije njihovo i pogotovo za nesto gdje nisu ulozili ni feniga za odrzavanje godinama......
Kojih 960 KM godisnje?? Natkriveni parking je 60 KM mjesecno, otvoreni 40 KM, ako ti je i to puno ima na dvici besplatnog parkinga koliko hoces, valjda nije problem prohodat 200 metara
Mah, naš mentalitet - valja guzicu natjerat da se prošeta malo.
Dok po vascijeloj evropi ljudi i biciklima idu na posao, naša bosanska gospoda parkira maltene u haustor...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1434 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Truba »

kad nam budu plate ko europi
uređene ceste
poravnata brda
i ljepša klima možda krenemo i mi s bajkovima :D
amko761

#1435 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by amko761 »

Kakva bicikla, ne igrajte se glavom, to je kod nas opasno po život.

Nema biciklističkih staza, pa ili voziš po kolovozu da te pregaze auta ili po trotoaru da udaraš u pješake :-)
Comrad

#1436 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Comrad »

neki wrote:
A eto kao 700 je puno manje? To je opet veliki novac da dajes za nesto sto je napravljeno od nasih zajednickih para, a ne RAD-ovih. I ajde i da se daje 60 KM da dobijes nesto, neku uslugu. Ali jok, one garaze stoje onako evo 30 godina, marke oni nisu ulozili. Bukvalno neki dijelovi su u raspadu. Je li to problem bio da se napravi rampa, da se unutra uradi bolja rasvjeta, da se onaj plafon malo sredi itd itd. To nisu velika sredstva, a oni uzimaju bukvalno milione svake godine. Gdje idu te pare?

Realno - cijena one garaze je 20 - 30 KM. Kakvih crnih 60. :-) Ljudi po zapadu garaze u predgradjima placaju po nekakvoj simbolicnoj cijeni, kad bi se kod nas preracunalo ispadne te mozda 5-10 KM mjesecno, a kod nas fakticki jednu prosjecnu platu dajes godisnje za garazu. :roll:

Gradjani trebaju malo to preispitati, posavjetovati se sa pravnikom da se vidi da li je uopste legalno naplacivati tek tako nesto i po toj cijeni. Meni nas narod nije jasan, sutra da RAD kaze placat cete 70 svi bi se zaletili da placaju, a niko ne zeli svoja prava da ganja. Da su na onom zadnjem povecanju svi rekli, ma pusite ga ba, necemo mi pokrivati vase troskove guzonja po kancelarijama, dovidjenja parkiras 200m dalje, strpis se malo i rad bi snizio cijene.
Qler

#1437 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Qler »

Ja sam otkazao grazu bas iz razloga sto je katastrofa. Uzet cu je opet preko zime dva tri mjeseca, cisto zbog snijega, inace, ono ne vrijedi 20KM u kakvom su stanju. Meni je shebalo sajbu ono mlijeko iz betona. Ne moze ga niko skinuti...
4m3l

#1438 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by 4m3l »

Fula, brisite post :D
blues.a

#1439 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by blues.a »

Da li neko zna koji će biti modeli finansiranja u okviru ovog novog poziva? Ne znam je li do mene, ali ne mogu nikako da nađem. Koliko sam vidio ranije bile su dvije varijanta, preko fonda (30% učešća, te onda rate oko 1.500 na rok do 5 godina, ili opcija preko banke, gdje je 50% učešće, ostatak na kredit). Zanima me da li postoje informacije o sadašnjem modelu i da li je ovaj gore model tačan?
visionaire

#1440 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by visionaire »

Ja zvao fond da pitam za parking mjesta ispred zgrade, kako se moze zakupiti i to, kazu mi da su prestali sa tim i da su poslali nekakve obavijesti o raskidu ugovora za parking mjesto za ove sto su do sada koristili i da svi mozemo slobodno parkirati kao na ostalim javnim parkinzima? Znaci li to da oni sto su stavili kojekakve stubice moraju iste da skinu? Ima li ko na temi ko je do sada koristio parking da potvrdi ovo
koma

#1441 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by koma »

visionaire wrote:Ja zvao fond da pitam za parking mjesta ispred zgrade, kako se moze zakupiti i to, kazu mi da su prestali sa tim i da su poslali nekakve obavijesti o raskidu ugovora za parking mjesto za ove sto su do sada koristili i da svi mozemo slobodno parkirati kao na ostalim javnim parkinzima? Znaci li to da oni sto su stavili kojekakve stubice moraju iste da skinu? Ima li ko na temi ko je do sada koristio parking da potvrdi ovo
Tacno. Pitanje je ko ce i kako natjerati ljude da poskidaju one hepeke s parkinga..
Damirr

#1442 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Damirr »

E moj druze ko ce ti potvrdit, ako je i bila ta obavjest ti likovi su je odmah skinuli sa vrata jer su privatizovali ta parking mjesta. Ne znam da li su i po gradu zabusli koje T stubic kad idu da imaju gdje parkirat, da se ne peglaju i traze parking mjesto.Mladi braci parovi "visoko obrazovani".
amko761

#1443 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by amko761 »

Stubić i jebo levate 8)
kinzekonze

#1444 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by kinzekonze »

amko761 wrote:Stubić i jebo levate 8)
:lol: :lol: :lol: Normala
Asad

#1445 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Asad »

Da li mi moze neko reci u kojoj su fazi ove zadnje lamele ako se nevaram E5 - E7?

Hvala
kinzekonze

#1446 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by kinzekonze »

Zavrsen 6. sprat, sada zidaju 7.
Truba

#1447 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Truba »

a oće li se rušit one kuće dalje... hoće li se širiti naselje?
čujem da je ono otkupljeno prije rata
sarajka77

#1448 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by sarajka77 »

Damirr wrote:E moj druze ko ce ti potvrdit, ako je i bila ta obavjest ti likovi su je odmah skinuli sa vrata jer su privatizovali ta parking mjesta. Ne znam da li su i po gradu zabusli koje T stubic kad idu da imaju gdje parkirat, da se ne peglaju i traze parking mjesto.Mladi braci parovi "visoko obrazovani".

samo pogledaj face vlasnika T profila i sve ce ti biti jasno...a ako mozes iako da ih cujes dok "razgovaraju"......(smajli koji povraca)
StupskaBitanga

#1449 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by StupskaBitanga »

Black swan wrote:a oće li se rušit one kuće dalje... hoće li se širiti naselje?
čujem da je ono otkupljeno prije rata
ide cesta ka aerodrmu a ne zgrade
Truba

#1450 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Truba »

ja sam čuo da je to plaćeno prije rata
ljudi dobili lovu
i sad su prodali drugima ili i dalje žive u kućama koje je država otkupila :?
Post Reply