Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
sitna.buranija

#1426 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Vernes_AMG wrote:iza ovog svega ja vidim jedno veliko NE , uzimanju ovog suplementa , kako se pokazao California Fitness 100% Whey ?

Imam namjeru uzeti njega pa ne znam da li bi mogao dobiti neke 3-4kg od 1kg tog whey-a ?

Treniram intenzivno , 4-5 puta sedmicno , dosta napredujem , ali eto , reko da malo "poguram" napredak :-D
Pa nije otrov, ako si ga dobio dzabe - popij ga.
Tuzno je da ljudi znaju vise o svom autu, mobitelu ili televizoru nego o vlastitom tijelu. Od samog wheya neces dobiti kile, dobit ces od hrane. Za kvalitetnih 3-4kg ciste misicne mase moras raditi bar 6-7 mjeseci, i to u svim optimalnim uslovima. Profesionalci su zadovoljni kad dobiju kilogram na godinu, a oni jos koriste mnoga druga sredstva. Ako ti je bas trip da dobivas kile (tj. ako ti je vaga mjerilo napretka) smazi tubu majoneze svako vece, dva velika cipsa nekad u toku dana i jedi krofne iz pekare... Dobit ces ih za mjesec dana.
Suplementi nisu carobni stapici, to su samo nadopune prehrani, kako im i samo ime kaze. Tih 1kg wheya bi ti moglo trajati 15-ak dana, sto je realno - nikakav vremenski period.
debela wrote:sitna.buranija,
sta su strijacije i separacije po misicima? imam neke pretpostavke u glavi ali da se ne provaljujem :D
Separacije su razdvajanje izmedju razlicitih glava misica, i samih misica. Npr. prijelaz sa ramena na biceps, razdvojene glave ramena (prednja, srednja, zadnja) ili tricepsa. Evo kako to izgleda:
Image
Obratiti paznju na jake prijelaze u sjenama - to je ono sto daje onaj okrugli, puni, izdefinisani oblik. Neko ko je dobro izdefinisan nece izgledati prevelik u majici/dukserici, ali zato kad se skine, rezultat je primjetan i sve izgleda vece. Medju bilderskim krugovima ima jedna mudrost:
Oderana ruka 38 > ruka 45 na masi :-D
Strijacije su pojava kada neko ima toliko malo potkoznog masnog tkiva i da mu je koza toliko tanka da se vide pojedinacno misicna vlakna. Pojava kod ekstremne definicije (bf <5%), ne moze se odrzati kroz duzi vremenski period.
Image
Najpoznatiji po ovome je Andreas Munzer (slika tricepsa je cini mi se - njegova), austrijanski bodybuilder koji je umro od prevelike kolicine anabolickih preparata (gutao je saku tableta na dan). Ovakva izdefinisanost (kao kod Andija) nikad prije nije vidjena, a sumnjam i da ce biti poslije jer se za ovakvo nesto placa zivotom... Decko je zivio u trci za svojim snom - da dostigne sunarodnjaka Arnolda, ali zbog politike mu to nikad nije poslo za rukom (nije se dovoljno uvlacio braci Wieder). Da ne bude zabune, americki zakon svrstava steroide u istu grupu kao i kokain, a steroidi kao dijagnosticirani uzrok smrti se nalaze oko hiljaditog mjesta. Cigarete i alkohol su medju top 5. Opasno jeste, ali moralna strana ne postoji kada su u igri veliki novci - i stoga nemojte zuriti sa osudama. Kompletan sport na svjetskom nivou je nadrogiran, a prosjecni ocekivani zivotni vijek olimpijskog takmicara ne iznosi vise od 60 godina. Vrhunski sport (bilo koji) nije, ne moze i nikad nece biti zdrav.
Jos jedna slika Andija:
Image
Covjek je bio izdefinisaniji od anatomskog atlasa, isto kao da ste ogulili kozu.
roki wrote:Meni je kreatin uvijek bio suh..Povuče vodu u mišiće,dobiješ 7-8kg (zbog nakupljene vode) imaš više snage i eksplozivnosti.Zbog veće snage možeš više dizati i prije izgraditi masu ali bez hrane si donji.Kad prestaneš piti sletiš na staru kilažu.
Tako nesto. :)
debela

#1427 Re: Teretana

Post by debela »

buranija, hvala. ove strijacije su malo je reci gadne :-? ne kontam da iko moze pozeljeti da tako izgleda.
2407

#1428 Re: Teretana

Post by 2407 »

sitna.buranija wrote: Najpoznatiji po ovome je Andreas Munzer (slika tricepsa je cini mi se - njegova), austrijanski bodybuilder koji je umro od prevelike kolicine anabolickih preparata (gutao je saku tableta na dan). Ovakva izdefinisanost (kao kod Andija) nikad prije nije vidjena, a sumnjam i da ce biti poslije jer se za ovakvo nesto placa zivotom... Decko je zivio u trci za svojim snom - da dostigne sunarodnjaka Arnolda, ali zbog politike mu to nikad nije poslo za rukom (nije se dovoljno uvlacio braci Wieder). Da ne bude zabune, americki zakon svrstava steroide u istu grupu kao i kokain, a steroidi kao dijagnosticirani uzrok smrti se nalaze oko hiljaditog mjesta. Cigarete i alkohol su medju top 5. Opasno jeste, ali moralna strana ne postoji kada su u igri veliki novci - i stoga nemojte zuriti sa osudama. Kompletan sport na svjetskom nivou je nadrogiran, a prosjecni ocekivani zivotni vijek olimpijskog takmicara ne iznosi vise od 60 godina. Vrhunski sport (bilo koji) nije, ne moze i nikad nece biti zdrav.
Jos jedna slika Andija:
Image
Covjek je bio izdefinisaniji od anatomskog atlasa, isto kao da ste ogulili kozu.
Ako se ne varam on je cijele sezone izgledao ovako, nije imao "on" i "off", kao skoro svi profesionalci, vec je uvijek bio na "on". Poznato mi je otprilike i koje je kolicine svakojake hemije dnevno konzumirao :-) Platio je glavom zbog ludih ambicija, ali nije ni prvi niti posljednji.
Neelix

#1429 Re: Teretana

Post by Neelix »

da i ja nesto pitam :-)

kakve vjezbe preporucujes za ove misice?

Image

jedino sto znam je vjezba sa bucicama uz tijelo, medjutim, doslo je do toga da vjezbu mogu raditi duze nego sto mi prsti mogu drzati bucice :roll:
burek_in_space

#1430 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

Olimpijska ili obichna shipka sa tegovima sa strane.
Radish i naprijed i nazad drzheci shipku. :)
2407

#1431 Re: Teretana

Post by 2407 »

Deadlift.

Pored toga sto ukljucuje skoro svu tjelesnu muskulaturu jako rade i trapezoidni misici(sto te interesuju).
Neelix

#1432 Re: Teretana

Post by Neelix »

deadlift moze biti opasan za donja ledja, a posto me znaju zabolit', ne usudjujem se zezat s tim :) burece, znas li kako se zovu te vjezbe, da potrazim detalje na netu?
2407

#1433 Re: Teretana

Post by 2407 »

Neelix wrote:deadlift moze biti opasan za donja ledja, a posto me znaju zabolit', ne usudjujem se zezat s tim :) burece, znas li kako se zovu te vjezbe, da potrazim detalje na netu?
Kreni lagano. Sa jakom muskulaturom donjih ledja smanjujes mogucnosti povreda i bola istih.
A vjezba koja tebi treba je barbell shrug.
Neelix

#1434 Re: Teretana

Post by Neelix »

hvala :thumbup:
2407

#1435 Re: Teretana

Post by 2407 »

Neelix wrote:hvala :thumbup:
No frke ;-)
BTW. ko ti ja taj lik na avataru? :lol:
Neelix

#1436 Re: Teretana

Post by Neelix »

Garak, Kardasijanac iz Star Trek: Deep Space 9 :D
sitna.buranija

#1437 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Jebemu majku, napisao sam post od kilomtar i izgubio ga jer nisam mogao otvoriti sa-x na 3 minute :x
@debela: Toliko vrijeme provedeno pred ogledalom, u teretani, dan prilagodjen obrocima, toliko odricanja... Bodybuilding na profesionalnom nivou je psihicki vrlo tezak sport, to mogu samo posebni umovi (moras bit i malo lud). Veliki je to kompleks, borba protiv samog sebe - i borba za novac, slavu, uspjeh. Zanimljiva je cinjenica da su takmicari na jednom IFBB-ovom takmicenju, upitani da li bi prihvatili da pokupe prvo mjesto na Mr. Olympia (najvece takmicenje u bb-u) i nakon toga odmah umru - dosta ih je reklo da bi objerucke prihvatili takav "deal".

@2407: Bivsi nick Amash? Sadasnji nosis po jednom Dellovom monitoru? Znamo se :dance:

Sto se tice pro bb-a, niko tu ne ide off, samo se prave mostovi izmedju AAS ciklusa, obicno sa peptidnim hormonima tipa HGH, IGF-1, igra se i sa inzulinom. Markus Ruhl trosi 40000 dolara na jednu sezonu na steroide i suplemente, na sve vrste hemije... To dovoljno govori, a Andi bi vjerovatno trajao jos koju godinu ali pretjerana dehidracija od diuretika ga je dokrajcila. Masa jetre mu je pala na manje od 300g cini mi se (kod normalnog covjeka je 1,5kg) - tako je utvredjeno autopsijom.

Sto se tice trapeza - deadlift kada prodjes 2xBW ga odlicno razvija, shrugovi (sa sipkom ili bucicama - treba ici preko 10 ponavljanja sa sto vecom kilazom - domet pokreta je kratak a trapez je posturalni misic gradjen uglavnom od sporih vlakana), olimpijski liftovi (trzaj, izbacaj) - primjetit cete kako svi olimpijski dizaci utega imaju masivan trapez. Kod izvodjenja shrugova ne rotirati rame - ograniciti pokret na gore-dole, samo u jednoj osi (ali opet ne raditi na smith masini).

Deadlift = opasan? Svaka vjezba jeste, ako je nepravilno izvodis. Kako kaze 2407, kreni lagano (ja imam problem sa ovim, zurim sa dizanjem kilaze pa cesto pati forma - moram poraditi na manjem jurisanju za rekordima; nemoj biti ja :mrgreen: ) i pazi na formu. Moguce je da ces morati poraditi na aktivaciji guzova, ulasku u dovoljno dubok cucanj, drzanje lumbarne kicme pravom i generalno fleksibilnosti ose zadnja loza-guzica-donja ledja. Medjutim, kada se spinalni erektori dovoljno ojacaju, sa obje strane kicme se nalaze zidovi koji su prakticno body-armor.

@Neelix, ako imas problema sa hvatom, samo nastavi raditi na drzanju velike sipke u ruci sto duze (olimpijska sipka u svim vucenjima, razmisliti i o nabavci Fatgripza, ako ganjas velike brojke) - hvat ce ojacati. Moze se ubaciti i izolacioni rad tipa vjezbi za jacanje ekstenzora, statickim drzanjima, ali mislim da ce dovoljno biti da samo intenziviras rad podlakticama. Ako ganjas samo estetiku i bitno ti je da trapez potaknes vecim kilazama na rast -> nabavi gurtne.

Jos nesto: raja sa uskim kljucnim kostima ne bi trebala raditi deadlift. Hvatista trapeza su u tom slucaju takva da ce trapez raditi i rasti bez problema (cak i ako ga ne radite direktno), a daljnji rast u trapezima bi samo narusavao proporcionalnost i stvarao iluziju da su uza ramena nego sto zapravo jesu. Medjutim, ako ste sretni da imate duge kljucne kosti, i jos pritom da su pod pravim ili cak tupim uglom u odnosu na grudnu kost - samo derite, trapez vam nikad nece biti prevelik :razz:
burek_in_space

#1438 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

Predugo ti je ovo, daj neshto krace. :razz:
sitna.buranija

#1439 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

burek_in_space wrote:Predugo ti je ovo, daj neshto krace. :razz:
Jebiga, akademski :D
roki

#1440 Re: Teretana

Post by roki »

Da li jabuke debljaju?
Ukratko,jedna jabuka ima oko 15gr UH,a 1kg oko 600kcal sa GI oko 50.Ako svaki dan u sokovniku napravim 1l cistog jabukovog soka i sve popijem dode tu dosta UH.Volio bi da neko potvrdi ili demantuje sa argumentima naravno
sitna.buranija

#1441 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Termogeni efekat jabuka je dovoljno veliki da vise energije potrosis na varenje nego sto ima u samoj jabuci. Medjutim, ono sto je odgovorno za taj termogeni efekat su zapravo vlakna u jabuci. Ne znam bas kakva je situacija kada se iscijedi jabuka, ali mislim da ta vlakna propadaju sa cijedjenjem soka. Prakticki pijes secer u vodi sa nesto vitamina.

Kako god, mislim da je UH bolje uzimati iz krutih izvora :)
roki

#1442 Re: Teretana

Post by roki »

Sokovnik na jednu stranu izbacuje kruti otpad(vjerovatno i vlakna) i na drugu sok.znaci ipak je bolje jesti jabuke :)
2407

#1443 Re: Teretana

Post by 2407 »

roki wrote:Sokovnik na jednu stranu izbacuje kruti otpad(vjerovatno i vlakna) i na drugu sok.znaci ipak je bolje jesti jabuke :)
Samo ti jedi jabuke pa ces najebati ko Eva :razz: :lol:
debela

#1444 Re: Teretana

Post by debela »

mozes i smiksati jabuke pa se nahraniti hapicom :lol:

ama nista ljepse nego zariti zube u nju :)
callmethebreeeze

#1445 Re: Teretana

Post by callmethebreeeze »

je l' ko probao vjezbati sa kettlebells:

:D
suspect_zero

#1446 Re: Teretana

Post by suspect_zero »

callmethebreeeze wrote:je l' ko probao vjezbati sa kettlebells:

:D

Radim ove vježda al' sa bućicama, pločom od 5 kg ili šipkom.......ova vježba na 1,23 je pravoooo zeznuta, mene sve bilo zabolilo :oops: .....nema kod nas u teretani ove sprave još :roll: :oops:
bez_ideje

#1447 Re: Teretana

Post by bez_ideje »

Kako se zove onaj djavo sto izgleda ko nebesko tijelo,krug sa loptom unutra,stanes nogama sa strana na to i odrzavas ravnotezu
Cholina_Lokica

#1448 Re: Teretana

Post by Cholina_Lokica »

bez_ideje wrote:Kako se zove onaj djavo sto izgleda ko nebesko tijelo,krug sa loptom unutra,stanes nogama sa strana na to i odrzavas ravnotezu
kengurko :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bez_ideje

#1449 Re: Teretana

Post by bez_ideje »

Jao jao jeste :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ubili smo se juce pokusavajuci se sjetiti ,,niko nije znao
Za sta je ono sluzilo,kako se inace pravo zove
medoIL

#1450 Re: Teretana

Post by medoIL »

Vernes_AMG wrote:Eh ovako , vec neka 4 mjeseca idem aktivno u teretanu , mislim da je vrijeme za neki lagani suplement , igrom slucaja sam nabavio kreatin , kao na slici :

Image

Eh sad , posto meni treba mase , kilograma , ne znam je li pametno uzeti kreatin i koje su moguce nus pojave ovog proizvoda ?
kud bas na ovaj naleti... Labrada proizvodi najkvalitetnije kreatine
Post Reply