...Odgovor @PapaŠtrumfu - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=125ninja želve wrote:da li se placa carina na poklon, ako mi neko salje iz amerike neku tehniku?
Internet kupovina iz inostranstva
Moderator: anex
- poznanik
#1426 Re: Internet kupovina iz inostranstva
-
ninja želve
-
ninja želve
#1428 Re: Internet kupovina iz inostranstva
samo da provjerim jesam li dobro ovo izracunao, racunao sam po ovome "Stopa po kojoj se na vrijednost carinske osnovice carini ovaj proizvod je 5%, plaćaš još i carinsku evidenciju od 1% i potom pdv od 17%, na sve zajedno sabrano." konzola kosta 490 km, postarina iz amerike oko 110 km uz carinu i pdv dodje mi sve oko 750 km? ako je tako odmah bih narucio 
- poznanik
#1429 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ako su vrijednosti ove koje si prikazao, carinska osnovica je 600 KM. Carina je 30 KM, evidencija je 6 KM, pdv je 107 KM, tako da su osnovni fiskalni troškovi pri uvozu 138 KM.ninja želve wrote:samo da provjerim jesam li dobro ovo izracunao, racunao sam po ovome "Stopa po kojoj se na vrijednost carinske osnovice carini ovaj proizvod je 5%, plaćaš još i carinsku evidenciju od 1% i potom pdv od 17%, na sve zajedno sabrano." konzola kosta 490 km, postarina iz amerike oko 110 km uz carinu i pdv dodje mi sve oko 750 km? ako je tako odmah bih narucio
-
ninja želve
#1430 Re: Internet kupovina iz inostranstva
znaci konacna cifra je slicna ovoj mojoj 750 km, ako sam dobro shvatiopoznanik wrote:Ako su vrijednosti ove koje si prikazao, carinska osnovica je 600 KM. Carina je 30 KM, evidencija je 6 KM, pdv je 107 KM, tako da su osnovni fiskalni troškovi pri uvozu 138 KM.ninja želve wrote:samo da provjerim jesam li dobro ovo izracunao, racunao sam po ovome "Stopa po kojoj se na vrijednost carinske osnovice carini ovaj proizvod je 5%, plaćaš još i carinsku evidenciju od 1% i potom pdv od 17%, na sve zajedno sabrano." konzola kosta 490 km, postarina iz amerike oko 110 km uz carinu i pdv dodje mi sve oko 750 km? ako je tako odmah bih narucio
-
Mustang1
#1431 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pa imas u tuzli ps3 250 GB slim 760 KM ...Sta ces se mucit sa tim narucivanjem ?
- poznanik
#1432 Re: Internet kupovina iz inostranstva
738...ninja želve wrote:znaci konacna cifra je slicna ovoj mojoj 750 km, ako sam dobro shvatiopoznanik wrote:Ako su vrijednosti ove koje si prikazao, carinska osnovica je 600 KM. Carina je 30 KM, evidencija je 6 KM, pdv je 107 KM, tako da su osnovni fiskalni troškovi pri uvozu 138 KM.ninja želve wrote:samo da provjerim jesam li dobro ovo izracunao, racunao sam po ovome "Stopa po kojoj se na vrijednost carinske osnovice carini ovaj proizvod je 5%, plaćaš još i carinsku evidenciju od 1% i potom pdv od 17%, na sve zajedno sabrano." konzola kosta 490 km, postarina iz amerike oko 110 km uz carinu i pdv dodje mi sve oko 750 km? ako je tako odmah bih narucio
-
ninja želve
#1433 Re: Internet kupovina iz inostranstva
ovo je model od 320 gigabajta sa move palicomBubalo1 wrote:Pa imas u tuzli ps3 250 GB slim 760 KM ...Sta ces se mucit sa tim narucivanjem ?
@poznanik hvala ti puno na informacijama i izvinjavam se ako sam gnjavio
-
Mustang1
#1434 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ajd mi reci od kad je carina 5 % ?poznanik wrote:738...ninja želve wrote:znaci konacna cifra je slicna ovoj mojoj 750 km, ako sam dobro shvatiopoznanik wrote:
Ako su vrijednosti ove koje si prikazao, carinska osnovica je 600 KM. Carina je 30 KM, evidencija je 6 KM, pdv je 107 KM, tako da su osnovni fiskalni troškovi pri uvozu 138 KM.
600 KM konzola i dostava ... 10% poreza na to je 60 KM
660 KM ... 17 % pdv.a na to oko 113 KM cini mi se ...
i jos onih sitnisa po 1 KM 5 KM 10 KM ...
znaci ispod 770 KM nece biti sigurno a preko hoce 100 % ...
-
Mustang1
#1435 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pokajat ces se sto ti je ikad naumpalo da takvu stvar kupujes preko neta ..ali eto tvoj izbor ..i u tuzli je 750 KM 320 gb model ..a jailbreakan sa 5 igrica na hard disku 800 KMninja želve wrote:ovo je model od 320 gigabajta sa move palicomBubalo1 wrote:Pa imas u tuzli ps3 250 GB slim 760 KM ...Sta ces se mucit sa tim narucivanjem ?
@poznanik hvala ti puno na informacijama i izvinjavam se ako sam gnjavio
-
ninja želve
#1436 Re: Internet kupovina iz inostranstva
a zasto bih se pokajao? a sto tice tog u tuzli, to je ona stranica playstation.ba, ono mi izgleda sumnjivo malo
-
Mustang1
#1437 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Zato sto ti niko nece odgovarati ako ti se slucajno sjebe u transportu ...zato sto nemas garancije ...ja nikad nesto tako skupo a sto se moze sjebat ne bih kupio bez garancije nikad ..ovi u tuzli daju garanciju ..a ako ti je sumnjivo to onda ti naruci preko neta pa mi javi kako si prosao ...
-
ninja želve
#1438 Re: Internet kupovina iz inostranstva
stoji to sto ti kazes da moze doci do ostecenja u prevozu, a za tog iz tuzle, jesi ti mozda uzimao kod njega ili znas nekoga ko je uzimao, onaj sajt i nije bas nesto
-
Mustang1
#1439 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Nisam uzimao ali imas i na pik.u njih ... sta treba bit sajt napucan da ti ne bi sumnjao u njih
Imas broj i nazoves .. ja koliko sam cuo oni u tuzli imaju radnju ...nesto ko igraona cini mi se ... a ako je tako ne vidim kako bi te mogli zajebat ..Ali kako hoces tvoje pare ti znas najbolje sta ces sa njima 
-
ninja želve
#1440 Re: Internet kupovina iz inostranstva
znam da imaju i na piku, i tamo stoji jedna cijena a na sajtu druga, zato i kazem da su sumnjivi 
-
Mustang1
#1441 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Zato sto na piku se sama obnavlja ponuda a na stranici oni obnavljaju..javi im se na piku i pitaj koja je cijena nemoj spominjat stranicu i vidjet ces sta ce reci .. ako spomenu skuplje nego na stranici onda spomeni stranicu ..ali mislim da ce ti sta god da pitas samo reci da nazoves i dat ce ti broj
-
kone
#1442 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pusti bubala,sta on znaninja želve wrote:stoji to sto ti kazes da moze doci do ostecenja u prevozu, a za tog iz tuzle, jesi ti mozda uzimao kod njega ili znas nekoga ko je uzimao, onaj sajt i nije bas nesto
-
Mustang1
#1443 Re: Internet kupovina iz inostranstva
-
kone
#1444 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Bubalo1 wrote:![]()
Jel to i ti hoces uzimat trojku pa da vidis isplatil se ?
![]()
@leslie,jesi li narucio
- poznanik
#1445 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ti mene već duže vrijeme neprestano prozivaš i provociraš. Kakav problem imaš, hajde da ga riješimo...kone wrote:Bubalo1 wrote:![]()
Jel to i ti hoces uzimat trojku pa da vidis isplatil se ?
![]()
Ma jok bolan..Rek`o poznanik dolazi 138KM dadzbina.Hajd` i to da vidimo
![]()
-
kone
#1446 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ja samo pozivam "ninju" da naruci to sto je naumio i da nam javi koliko su ga ogulili granicari.Ti tvrdis da je to nekih 140KM,a evo ja kazem da nece proci ispod 200KM...Vrlo je moguce i vise....Tebi svaka cast na znanju i prosvjetlio si ljude koji zele kupovati na netu sa mnogim bitnim informacijama,ali dosta toga nije isto u praksi.Bilo je dosta ljudi koji su se zalili na zaracunavanje dadzbina od nasih granicara i ti tu ne mozes puno pomoci..I kasno je kad covjek naruci i "pojede .ovno"...Pa evo na samom ovom linku gdje si pojasnio momku kako se vrsi obracun dadzbina,neki momak te je kulturno poklopio sa "praksom" i nicim vise..Na vrijednost robe od 65 dolara,njemu su izvrsili procjenu te robe na 200KM(znaci duplo vise)...
E tu je problem i tu se razilaze teorija i praksa.kad nesto prepustis bosancu da mjeri i odmjerava...Znaci oni su njemu procijenili robu na vrijednost po kojoj se ta roba prodaje kod nas(a u tu vrijednost je vec obracunat i porez i carina i sve ostalo)..Znaci nase ubice kolju posten narod koji naruci jednu stvar iz inostranstva sa obracunom 2xPDV i 2xCarina i 2x sve ostalo,dok ovi papci sto imaju radnje i uvoze na stotine tih artikala plate poreza i carine na 10-20-30 posto ukupne kolicine robe...itd itd....
Jos jednom tebi svaka cast na teoriji i upoznavanju ljudi radom nasih carinarnica,ali praksa govori sasvim drugacije.Da sam samo ja u pitanju pa hajde,mogli bi me proglasiti ludim,ali ovdje je bilo koliko hoces primjedbi na rad gdje su ljudi skupo placali "n znanje"(ku.ac neznanje)nasih carinika..A kasno je kad te oni uteftere,onda se mozes zaliti kome hoces,tebi je platiti i nema druge...
EDIT:Evo ti primjer prodaje patika na pik-u...Ono sto se prodaje na piku(nike)je sve kopija do kopije...Cijene se krecu od 120-170KM,a sve kopije.POgledaj samo koliki je broj ljudi koji prodaju te kopije.Pomnozi sa brojem artikala svakog tog prodavaca..Kad dobijes konacnu cifru,de mi samo reci jel ti stvarno mislis da su svi oni platili sve moguce dadzbine koje meni i drugima obracunaju carinici pri kupovini recimo jednog para patika iz EU ili US ili bilo cega narucenog preko neta????
Imam samo jos jedan prijedlog za sve koji narucuju putem ebay-a...Kad kupujete nesto,prvo gledajte da imate kome od familije ili poznanika to isporuciti(znaci da izvrsite isporuku u zemlju EU i tako izbjegnete placanje nasih dadzbina) i druga,ako vec nemate kome reci da preuzme artikal koji ste kupili,onda se dogovorite da vam prodavac isporuci racun(posto se carinici hvataju za to da nema racuna,pa zato vrse procjene cesto dva puta vise od vrijednosti robe)sa manjim ciframa i da sve stavke budu zadovoljene.Znaci ako je vrijednost robe 100dolara,a shipping 30,zamolite covjek da poslaje racun na 50 dolara i 20 shippinga,pa neka onda glume glumce.Ako prodavac nece to da ucini,kupite onda od nekog drugog itd..
E tu je problem i tu se razilaze teorija i praksa.kad nesto prepustis bosancu da mjeri i odmjerava...Znaci oni su njemu procijenili robu na vrijednost po kojoj se ta roba prodaje kod nas(a u tu vrijednost je vec obracunat i porez i carina i sve ostalo)..Znaci nase ubice kolju posten narod koji naruci jednu stvar iz inostranstva sa obracunom 2xPDV i 2xCarina i 2x sve ostalo,dok ovi papci sto imaju radnje i uvoze na stotine tih artikala plate poreza i carine na 10-20-30 posto ukupne kolicine robe...itd itd....
Jos jednom tebi svaka cast na teoriji i upoznavanju ljudi radom nasih carinarnica,ali praksa govori sasvim drugacije.Da sam samo ja u pitanju pa hajde,mogli bi me proglasiti ludim,ali ovdje je bilo koliko hoces primjedbi na rad gdje su ljudi skupo placali "n znanje"(ku.ac neznanje)nasih carinika..A kasno je kad te oni uteftere,onda se mozes zaliti kome hoces,tebi je platiti i nema druge...
EDIT:Evo ti primjer prodaje patika na pik-u...Ono sto se prodaje na piku(nike)je sve kopija do kopije...Cijene se krecu od 120-170KM,a sve kopije.POgledaj samo koliki je broj ljudi koji prodaju te kopije.Pomnozi sa brojem artikala svakog tog prodavaca..Kad dobijes konacnu cifru,de mi samo reci jel ti stvarno mislis da su svi oni platili sve moguce dadzbine koje meni i drugima obracunaju carinici pri kupovini recimo jednog para patika iz EU ili US ili bilo cega narucenog preko neta????
Imam samo jos jedan prijedlog za sve koji narucuju putem ebay-a...Kad kupujete nesto,prvo gledajte da imate kome od familije ili poznanika to isporuciti(znaci da izvrsite isporuku u zemlju EU i tako izbjegnete placanje nasih dadzbina) i druga,ako vec nemate kome reci da preuzme artikal koji ste kupili,onda se dogovorite da vam prodavac isporuci racun(posto se carinici hvataju za to da nema racuna,pa zato vrse procjene cesto dva puta vise od vrijednosti robe)sa manjim ciframa i da sve stavke budu zadovoljene.Znaci ako je vrijednost robe 100dolara,a shipping 30,zamolite covjek da poslaje racun na 50 dolara i 20 shippinga,pa neka onda glume glumce.Ako prodavac nece to da ucini,kupite onda od nekog drugog itd..
Last edited by kone on 17/03/2011 15:35, edited 1 time in total.
-
Mustang1
#1447 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pa rekoh ja davno ..Poznanik zna zakon .. ali kod nas nista nije po zakonu..a on ne vjeruje da nasi mogu tek tako krsiti zakone i ne vjeruje da zakidaju ljude..i kad te zakine govori da ih tuzis ..a ne zna da ce oni naci pravilo po kojem ce se opravdati za to sto su uradili...on je jedan vjecni optimista 
- poznanik
#1448 Re: Internet kupovina iz inostranstva
@kone,
Ti si premlad dječak da bi znao praksu onoliko koliko je ja poznajem, tvojih par parfemčića i sitne "poštanske" robe ti ne daje pravo da prosuđuješ ispravnost i rad carinika (ne "graničara" ili sličnih pogrdnih naziva koje upotrebljavaš u svom cinizmu i izljevu žući zbog naplata carina koje si pretrpio - s punim pravom!);
Ti ne poznaješ zakone, pravilnike i sve slične propise o carinskom sistemu - sistemu indirektnih poreza, i nisi relevantna osoba da nekom držiš lekcije je li ili nije ispravno postupio carineći neku robu, mada sve vrijeme nastojiš da ispadneš pametan.
Svojevremeno si od mene tražio pomoć da te podržim u optužbama carinika na pošti, jer ti je naplatio carinu na neku toaletnu vodu, a kad sam ti napisao da si i dobro prošao - onda si počeo i mene ogovarati i napadati.
Jednostavno, nećeš da shvatiš da postoje pravila kojih se svi moraju pridržavati, da postoji čak i zakonska odredba koja cariniku daje pravo procjene, pa čak i odluke da neku robu i ne carini nikako.
Pa i ovdje, provociraš i pokušavaš se nadmetati sa mnom u izračunu carine i pdv na nešto o čemu apsolutno pojma nemaš, a povrh toga nisi ni pročitao pitanje kako treba. Da jesi, zaključio bi drugačije.
Na temama o carini ja pišem samo ono što je propisano zakonom, ne dajem savjete iz prakse, a imam preko 15 godina prakse! Ne trebaš mi se zahvaljivati ni čestitati, ne pišem zbog toga, ali trebaš prihvatiti savjete, preporuke i informacije kao jedine mjerodavne, jedine propisane i jedine koje svi trebaju slijediti i provoditi. Carinici se mogu promijeniti i praksa s njima, ali zakon ostaje... Svaka nepravilnost u radu carinika ima način na koji se može i spriječiti i sankcionirati.
Ti si premlad dječak da bi znao praksu onoliko koliko je ja poznajem, tvojih par parfemčića i sitne "poštanske" robe ti ne daje pravo da prosuđuješ ispravnost i rad carinika (ne "graničara" ili sličnih pogrdnih naziva koje upotrebljavaš u svom cinizmu i izljevu žući zbog naplata carina koje si pretrpio - s punim pravom!);
Ti ne poznaješ zakone, pravilnike i sve slične propise o carinskom sistemu - sistemu indirektnih poreza, i nisi relevantna osoba da nekom držiš lekcije je li ili nije ispravno postupio carineći neku robu, mada sve vrijeme nastojiš da ispadneš pametan.
Svojevremeno si od mene tražio pomoć da te podržim u optužbama carinika na pošti, jer ti je naplatio carinu na neku toaletnu vodu, a kad sam ti napisao da si i dobro prošao - onda si počeo i mene ogovarati i napadati.
Jednostavno, nećeš da shvatiš da postoje pravila kojih se svi moraju pridržavati, da postoji čak i zakonska odredba koja cariniku daje pravo procjene, pa čak i odluke da neku robu i ne carini nikako.
Pa i ovdje, provociraš i pokušavaš se nadmetati sa mnom u izračunu carine i pdv na nešto o čemu apsolutno pojma nemaš, a povrh toga nisi ni pročitao pitanje kako treba. Da jesi, zaključio bi drugačije.
Na temama o carini ja pišem samo ono što je propisano zakonom, ne dajem savjete iz prakse, a imam preko 15 godina prakse! Ne trebaš mi se zahvaljivati ni čestitati, ne pišem zbog toga, ali trebaš prihvatiti savjete, preporuke i informacije kao jedine mjerodavne, jedine propisane i jedine koje svi trebaju slijediti i provoditi. Carinici se mogu promijeniti i praksa s njima, ali zakon ostaje... Svaka nepravilnost u radu carinika ima način na koji se može i spriječiti i sankcionirati.
-
kone
#1449 Re: Internet kupovina iz inostranstva
1.bold..Malo je reci da pretjerujes.Hoces sad da kazes da svi mi koji smo se javili i koji smo pisali o svojim iskustvima sa carinom--lazemo????poznanik wrote:@kone,
(1.)Ti si premlad dječak da bi znao praksu onoliko koliko je ja poznajem, tvojih par parfemčića i sitne "poštanske" robe ti ne daje pravo da prosuđuješ ispravnost i rad carinika (ne "graničara" ili sličnih pogrdnih naziva koje upotrebljavaš u svom cinizmu i izljevu žući zbog naplata carina koje si pretrpio - s punim pravom!);
(2.)Jednostavno, nećeš da shvatiš da postoje pravila kojih se svi moraju pridržavati, da postoji čak i zakonska odredba koja cariniku daje pravo procjene, pa čak i odluke da neku robu i ne carini nikako.
(3.)Pa i ovdje, provociraš i pokušavaš se nadmetati sa mnom u izračunu carine i pdv na nešto o čemu apsolutno pojma nemaš, a povrh toga nisi ni pročitao pitanje kako treba. Da jesi, zaključio bi drugačije.
Na temama o carini ja pišem samo ono što je propisano zakonom, ne dajem savjete iz prakse, a imam preko 15 godina prakse!(4.) Ne trebaš mi se zahvaljivati ni čestitati, ne pišem zbog toga, ali trebaš prihvatiti savjete, preporuke i informacije kao jedine mjerodavne, jedine propisane i jedine koje svi trebaju slijediti i provoditi. Carinici se mogu promijeniti i praksa s njima, ali zakon ostaje... Svaka nepravilnost u radu carinika ima način na koji se može i spriječiti i sankcionirati.
2.bold.Slazem se,ali da se svi isto tretiraju..Na osnovu cega procijeni robu duplo vise,nego sto je covjek platio???Imas praksu,imas teoriju,ali ovdje narod neko hebe u zdrav mozak?!
3.bold.Naravno da je nadmetanje,pa zar nije tako na nasim carinarnicama?!Odokativno..Hajmo ovdje kladionicu otvoriti koliko ce ninja platiti dadzbina na uvoz ps3...Da vidimo ko ce biti upravu.......
4.bold.Svaka tebi cast kad imas zelje pored tolikog znanja da pomognes ljudima(malo je takvih u ovoj drzavi),ali zna se cesto desiti da ne bude bas tako kako ti kazes...Iskustva ljudi to govore,a ne zakon i njegovi propisi..
-
kOmpir
#1450 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Evo samo da javim da je paket stigao 15.3., a isporučen je 28.2. Sve dure, samo platio 3,30 za pregled paketa... zadovoljankOmpir wrote:Ja sam sa DealExtreme naručio 14.2. i trenutni status je "Packaging". Nadam se da će doći do 15.3., tad je curi rođendan![]()
Prošle godine sam naručivao isto oko februara nešto i stiglo mi za 20 i koji dan.