Niko ne spori da postoje antitalenti koji su pogrijesili faks, oni kojima moras reci 100x pa opet nista ali ja cu se opet vratiti na to da njihov broj nikako i u nikakvoj varijanti ne moze biti 70-80%.doc.dr. wrote:Eh, za one što znaju malo programiranja u C++-u, ovo je isječak iz Jurićeve kolekcije "Best of TP" koju je jednom objavio:
Narudzba &operator[cijena_obroka+cijena_pica](ostream &cout) const;
Narudzba(int n), broj_zahtijeva(0), max_broj_zahtjeva=n (Narudzba[*obrok[n],*ObrokSaPicem*[n])
void int PostaviX(int x) const; { return double &x};
void Narudzba() {return naziv_obroka(*this)[naziv_obroka].Narudzba(); }
Tacka operator!() { if(double x!!==0) true, if(double y!!==0) true; }
void Ispisi(ostream) const &cout { return (*this)[double cijena_obroka, double cijena_pica].UkupnaCijena(); }
Ovo su gluposti koje pišu studenti koji po 10 godina polažu TP (izvađeno iz njihovih radova). Stravično zvuči da neko 10 godina polaže ispit. Ali za one koji poznaju C++, kad ovo vide, jedno malo pitanje: jel do profesora ili do studenata?
ETF
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1426 Re: ETF
-
The BEN10
#1427 Re: ETF
U mojoj generaciji je ETF upisalo minimalno 60% odličnih učenika, ako ne i više! Najbolji učenici iz gimnazija i elektrotehničke škole. Mislim da je superodlikaša bilo barem 10-tak.hrasno38 wrote:Niko ne spori da postoje antitalenti koji su pogrijesili faks, oni kojima moras reci 100x pa opet nista ali ja cu se opet vratiti na to da njihov broj nikako i u nikakvoj varijanti ne moze biti 70-80%.
U 5-tu godinu je bez obnavljanja stilo između 15-20%. Jel to normalno!? Ja mislim da nije...
-
doc.dr.
#1428 Re: ETF
Student sa vrhunskim ocjenama iz matematike u srednjoj školi (sarajevskoj) piše na ispitu iz matematike (IM1) sljedeće rezonovanje:
x^2 + 1 > 0
x^2 > -1
x > +-korijen(-1)
x > +- i
Šta reći?
x^2 + 1 > 0
x^2 > -1
x > +-korijen(-1)
x > +- i
Šta reći?
- Mišo_Kovač
#1429 Re: ETF
Treb'o je prepisat. Ta će mu to ionako u zivotu 
- hrasno38
#1430 Re: ETF
I tako je je napisao 401 student od 599 na ovom ispitu???doc.dr. wrote:Student sa vrhunskim ocjenama iz matematike u srednjoj školi (sarajevskoj) piše na ispitu iz matematike (IM1) sljedeće rezonovanje:
x^2 + 1 > 0
x^2 > -1
x > +-korijen(-1)
x > +- i
Šta reći?
http://c2.etf.unsa.ba/file.php/3/Rezult ... godini.pdf
ili 340 od 517 na drugom......
http://c2.etf.unsa.ba/file.php/3/Rezult ... godine.pdf
A onda ponavljanje parcijalnih ispita je vjerovatno za strogog zatvora....trci trci pa neko nesto i polozi. Ma ja kao sto rece onaj jedna forumas ovdje "studenti su stoka". Ovaj covjek je cisti sadista i nista vise i nista manje i koliko znam tako i priprema svoje asistente da nastave njegov slavni put. Izgleda dok neko ne fasuje neke stvari se nece promjeniti.
-
The BEN10
#1431 Re: ETF
Gledaj ti struĆnjaka od inžinjera kako zaključke izvode na uzorku od 1 studenta koji se provali! Pa nije ni čudo što živimo u banani državi. Kad nam krema rezonuje ovako, šta reći onda za narod koji bira i političare koji odlučuju.
-
doc.dr.
#1432 Re: ETF
Ovo je samo demonstracioni sempl. Nagledam se takvih stvari dovoljno da mi se život ogadi. Možda si i ti BEN10 lupetao svašta pa sam te pustio samo zato što sam više merhametli od Fatkića, mada se često pitam je li trebam biti. A možda sam te pustio i da te ne gledam više, jer bi me srce strefilo da ti još jednom vidim rad. Ovo su samo hipoteze, ne kažem da je to nužno istina.
- hrasno38
#1433 Re: ETF
Da budemi brutalno iskreni profesori na fakultetu nisu tu ni da budu nerhametli niti da budu brutalni mazohisti koji lijece svoje frustracije iz djetinjstva nego ljudi koji ce se maksimalno potruditi ako nista one studente kod kojih postoji volja i zelja izvedu na neki pravi put pored onih koji su redovni kao talenti, zatim oni kojima jednostavno ide sve od ruke, onih koji su na granici, onih koji su prije upisa znali da ce poloziti jer im je babo funkcija i naravno najredovnijih u narodu poznatih anusnih uvlakaca sa obaveznim guranjem da bi se uhvatila mjesta u prvim redovima. U moje vrijeme ja sam jednog takvog nokautiro jer mi je tim guranjem izgazio glanc nove strake dosle direktno iz USA:) Ja nekako uvijek u zivotu volim te statisticke podatke jer oni su jednostavno najbolji pokazatelj i tu nema foliranja. Statistcki pokazatelji ovoga sto sam postavio kao link su strasni i porazavajuci za naucnu zajednicu i obrazovni sistem ali sto je jos porazavajuce nisu najgori i ima jos gorih od ovih. Govorimo o relativno za obrazovanje velikim uzorcima i velikim brojkama.doc.dr. wrote:Ovo je samo demonstracioni sempl. Nagledam se takvih stvari dovoljno da mi se život ogadi. Možda si i ti BEN10 lupetao svašta pa sam te pustio samo zato što sam više merhametli od Fatkića, mada se često pitam je li trebam biti. A možda sam te pustio i da te ne gledam više, jer bi me srce strefilo da ti još jednom vidim rad. Ovo su samo hipoteze, ne kažem da je to nužno istina.
Studenti vec po tom pitanju imaju konsekvence a one se sastoje u gubljenju godina, trosenju novcanih sredstava, gubljenja zivaca kod onih kojima je zaista stalo ali nikako da mi iko kaze kakve konsekvence treba za takve rezultate da snosi profesor.....ili su to ljudi kao "sveti gralovi"....nedodirljivi!!!
-
doc.dr.
#1434 Re: ETF
Stravični statistički pokazatelji su između ostalog i konsekvenca još stravičnijeg predfakultetskog obrazovanja.
-
mirza_15
#1435 Re: ETF
Nema ispita na etf-u koji se uz pristojan rad ne moze poloziti. Ako neko izlazi 7-8 puta na isti ispit i ne polozi skoro 100% je do njega. Bio sam mrtvi kampanjac. Manje-vise se zezao do 20-30 dana pred ispit i do trece dosao glatko. Na prvoj sam u julu imao uslov sa osnovama elektrotehnike, a onda u septembru nisam nista polozio. Cak ni onu fiziku koju su svi davali za uslov. Kada sam trecu obnovio bilo je samo do mene. I nakon godinu dana sam opet jedva dao uslov za cetvrtu jer sam se opustio i kontao hajde ima vremena. A nagledao sam se svakakvih studenata, ali odgovorno tvrdim da se etf moze zavrsiti bez problema i u roku sa redovnim radom. Ja da sam odvajao svaki dan odredjeno vrijeme da nesto od gradiva procitam ne bih sa tim imao nikakvih problema. Ali najlakse izaci na ispit kao na olimpijadu sto bi azem rekao sa parolom: vazno je ucestvovati i nadati se da ce se neko nakon staza od 7-8 izlazaka odluciti da te pusti.
- hrasno38
#1436 Re: ETF
U tome imamo podudaranje razmisljanja od 100%:) Mada ne znam u moje vrijeme ta neka matematicka krema je dolazila iz II gimnazije a oni iz elektrotehnicke su bili ono bas tanki medjutim i tada je bilo male razlike u prolaznosti u odnosu na danasnje vrijeme ako nije bilo i gore jer si double matematicki paket Galic/Fatkic. Generalno obrazovanje je katastrofa i mislim da sam dovoljno rekao da je u elektrotehnickoj skoli u prvom razredu ubijac u pojam veliki i nenadmasni Ibrahim Pasic kojem moras kupiti 5 knjiga istorije, jebe te u zdrav mozak cijeku godinu i gubis vrijeme uceci nebitne stvari za buducnost da bi na kraju ispao kao fer. Mada u globalu za razliku od mog vremena ta skola je danas puno puno bolja ali je daleko od neke koja te moze pripremiti za ETF. I stio je naravno najvaznije svaka skola i svaki fakultet ima najmanje po jednog dva Fatkica koji godina i godinama svoje bolesne ambicije plasiraju na ucenicima i studentima.doc.dr. wrote:Stravični statistički pokazatelji su između ostalog i konsekvenca još stravičnijeg predfakultetskog obrazovanja.
-
The BEN10
#1437 Re: ETF
A nije ni da nam je nešto fakultetsko obrazovanje baš kvalitetno. Počevši od kvaliteta samog kadra, gdje je mnogima pojam objaviti rad na "konferenci" tipa CIGRE ili BIHTEL.doc.dr. wrote:Stravični statistički pokazatelji su između ostalog i konsekvenca još stravičnijeg predfakultetskog obrazovanja.
I naravno da će onda takav kadar proizvoditi loše studente, iživljavati se sa njima i naklapajući se oko beznačajnih i davno prevaziđenih teoretskih pristupa, al kad treba šta praktično uraditi, aplicirati za neki projekat i tako...
- studiorum_tuzlaensis
#1438 Re: ETF
@TheBEN10
nešto si mi plaho uznemiren kad je u pitanju ETF? Moja iskustva sa ETF-a su dijametralno suprotna iako ima izuzetaka. Dosta kadra je veoma sposobno, i podobno da bude na pozicijama gdje jesu, sa referencama kakvim se ne mogu pohvaliti neki fakulteti na Balkanu. Neki su danas pokojni, ali ostavljaju momke i cure koji su stvarno najbolji među njima. Govorim za EE i AE, u ostalo ne bi ulazio.
nešto si mi plaho uznemiren kad je u pitanju ETF? Moja iskustva sa ETF-a su dijametralno suprotna iako ima izuzetaka. Dosta kadra je veoma sposobno, i podobno da bude na pozicijama gdje jesu, sa referencama kakvim se ne mogu pohvaliti neki fakulteti na Balkanu. Neki su danas pokojni, ali ostavljaju momke i cure koji su stvarno najbolji među njima. Govorim za EE i AE, u ostalo ne bi ulazio.
-
The BEN10
#1439 Re: ETF
Prilično smo neodređeni - da samo raja ovo dvoje ne shvati kao većina.studiorum_tuzlaensis wrote:@TheBEN10
Gle druže, od stare slave se ne živi. Mada je i ona prilično upitna u dosta slučajeva - one priče o tome kako je prethodni sistem bio na vrhuncu, htjeli sami napraviti supersonični avion (a nisu dalje makli od paus papira), preko "mogućnosti dobijanja bilo kojeg posla u svijetu" - što je u stvarnosti značilo: Afrika i Bliski Istok itd. Al da ne širimo priču...
Mislim da je suština da se svi u procesu obrazovanja trebaju dobro pogledati u ogledalo i reći da li su mjesta (uglavnom ne među prvih 500, koju god da pogledaš) na kojima se nalaze naše obrazovne ustanove zaista realna. Vjerujem da jesu.
Sljedeći korak bi bio da se napravi strategija kako to poboljšati. Što prije to bolje. Između ostalog, uvesti više "prakse", a manje teorije (tamo gdje je ima previše - a ima je itekako). Omogućiti tehničkim fakultetima i stimulisati ih da učestvuju u projektima iz privrede, gdje će ne samo zarađivati novce već puno važnije, biti u trendu sa tehnološkim dostignućima. Itd itd.
Ovako se svi prave (pre)pametni, i što reče @heckler prije par godina na jednoj drugoj temi, ličimo na patuljke koji se svađaju koji je najveći.
- studiorum_tuzlaensis
#1440 Re: ETF
Mislim da si dobro odlutao sa svojim postom od teme ETF-a, spominješ neka stara vremena?
Studiranje znači istraživanje, istraživanje koje trebaš da radiš sam, a da te profesor i asistenti vode i eventualno pomognu. Reci mi ime profesora na ETF-u kojem ne možeš otići na konsultacije ako te interesuje nešto više? Reci mi ime asistenta koji će te mršnut sa vrata ako ga hoćeš nešto pitati. ETF ne živi od stare slave, već od svojih najboljih studenata koji vjeruj mi znaju dosta toga kad završe isti fakultet. Ne znam koja si generacija ja sam 2007/2008, druga Bolonjska, i imam odlična iskustva sa tim faksom. Danas gledam malo (buraz mi studira) masa studenata se provuče, činjenica jeste, zato što je sistem zaista preblag i kriteriji su spušteni. Naravno, istina je da su glasniji uvijek oni što imaju problema, pa ih uzvikaju na sve strane, uglavnom mrtvi kampanjci koji se pate.
Percepcija fakulteta kod nas je ta svi razmišljaju o tome kako se provući, prevježbati stare rokove, tutorijale i spreman sam za ispit, i onda kad se desi da se profesor ne pusti na usmenom, jer realno veze nemaš ni o čemu pričaš, ispadne problem jer je profesor papak, digo se šaban, nije mu ovo bivša Juga i slično. Pa pogledajte malo fakultete vani, koliko se studiozno prilazi ispitima, samo oni najpotkovaniji prolaze itd. Ako ćemo tako gledati, onda je ovaj naš ETF stvarno šprdačina, uzmite npr FER, tamo sam radio Master, 10 puta je teže položiti ispit, ma sramota te bude da se prijaviš i ideš na oči profesoru ako nešto nisi dobro skonto. Bošnjo ima čudan mentalitet, i sam sam prošao isti put kad sam prvi put propao usmeni IM1 (kasnije i IM2) kod Fatkića krenuo pričati o tome kako je frajer poludio, a kako je pustio druge da prođu. Tako je i sa masom drugih profesora.
Treba malo spustiti loptu, ovakav ETF uz ekonomiju u Sarajevu i medicinu u Tuzli su definitivno najozbiljniji fakulteti u državi, uz dužno poštovanje fakultetima u Tuzli, Banjaluci, Mostaru i Travniku.
Studiranje znači istraživanje, istraživanje koje trebaš da radiš sam, a da te profesor i asistenti vode i eventualno pomognu. Reci mi ime profesora na ETF-u kojem ne možeš otići na konsultacije ako te interesuje nešto više? Reci mi ime asistenta koji će te mršnut sa vrata ako ga hoćeš nešto pitati. ETF ne živi od stare slave, već od svojih najboljih studenata koji vjeruj mi znaju dosta toga kad završe isti fakultet. Ne znam koja si generacija ja sam 2007/2008, druga Bolonjska, i imam odlična iskustva sa tim faksom. Danas gledam malo (buraz mi studira) masa studenata se provuče, činjenica jeste, zato što je sistem zaista preblag i kriteriji su spušteni. Naravno, istina je da su glasniji uvijek oni što imaju problema, pa ih uzvikaju na sve strane, uglavnom mrtvi kampanjci koji se pate.
Percepcija fakulteta kod nas je ta svi razmišljaju o tome kako se provući, prevježbati stare rokove, tutorijale i spreman sam za ispit, i onda kad se desi da se profesor ne pusti na usmenom, jer realno veze nemaš ni o čemu pričaš, ispadne problem jer je profesor papak, digo se šaban, nije mu ovo bivša Juga i slično. Pa pogledajte malo fakultete vani, koliko se studiozno prilazi ispitima, samo oni najpotkovaniji prolaze itd. Ako ćemo tako gledati, onda je ovaj naš ETF stvarno šprdačina, uzmite npr FER, tamo sam radio Master, 10 puta je teže položiti ispit, ma sramota te bude da se prijaviš i ideš na oči profesoru ako nešto nisi dobro skonto. Bošnjo ima čudan mentalitet, i sam sam prošao isti put kad sam prvi put propao usmeni IM1 (kasnije i IM2) kod Fatkića krenuo pričati o tome kako je frajer poludio, a kako je pustio druge da prođu. Tako je i sa masom drugih profesora.
Treba malo spustiti loptu, ovakav ETF uz ekonomiju u Sarajevu i medicinu u Tuzli su definitivno najozbiljniji fakulteti u državi, uz dužno poštovanje fakultetima u Tuzli, Banjaluci, Mostaru i Travniku.
-
The BEN10
#1441 Re: ETF
Stara vremena sam spomenuo jer si se dotakao nekih starih profesora.
Ama, do koncepta je bolan.
http://www.magazinplus.eu/svjetska-rang ... -poziciji/
http://www.webometrics.info/en/Methodology
Dakle, pravo je pitanje - kada će se naši fakulteti izdići iz kaljuže U KOJOJ SE SVI ZAJEDNO NALAZE!? Hoće li ETF ići naprijed na ljestvici forsiranjem matematike ili naučnoistraživačkim radom!? Bubanjem teorije ili praktičnim projektima...
Ama, do koncepta je bolan.
http://www.magazinplus.eu/svjetska-rang ... -poziciji/
O metodologiji pročitaj na linku.Prema istim kriterijima, visokoškolske ustanove BiH nalaze se na tek 1850. mjestu, tačnije Univerzitet u Sarajevu, odnosno 3514. mjestu Univerzitet u Zenici, zatim 3789. mjestu Univerzitet u Tuzli, odnosno Banjalučki univerzitet na čak 3969. poziciji, dok je Evropski univerzitet u Brčkom ispred Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a slijede ih i drugi privatni fakulteti i univerziteti u zemlji, pišu Nezavisne novine...
http://www.webometrics.info/en/Methodology
Dakle, pravo je pitanje - kada će se naši fakulteti izdići iz kaljuže U KOJOJ SE SVI ZAJEDNO NALAZE!? Hoće li ETF ići naprijed na ljestvici forsiranjem matematike ili naučnoistraživačkim radom!? Bubanjem teorije ili praktičnim projektima...
-
Bušman
#1442 Re: ETF
Matematika je univerzalni jezik kojima komuniciraju i inzenjeri (o naucnicima da ne govorim). Sasvim je druga stvar na koji nacin se matematika predaje na ETF-u. U svakom slucaju, mijesas kruske i jabuke.The BEN10 wrote:Dakle, pravo je pitanje - kada će se naši fakulteti izdići iz kaljuže U KOJOJ SE SVI ZAJEDNO NALAZE!? Hoće li ETF ići naprijed na ljestvici forsiranjem matematike ili naučnoistraživačkim radom!? Bubanjem teorije ili praktičnim projektima...
- hrasno38
#1443 Re: ETF
Ako posmatras u okvirima BiH onda i nije bas tezak zadatak biti najbolji jer danas fakultete imas na svakom cosku. Ako gledas u Balkanskim okvirima pa sta ja znam sigurno sujaci Zagrebacki i Beogradski. A sto se tice Evropskih tehnickih fakulteta tu ni jednog naseg nema ni na mapi kao sto ni nema naseg skolstva koje je u zescoj dubiozi kao sto je i rekao u svom postu @doc.dr. Kao sto kaze gore navedena lista Sarajevski je na 1850 mjestu dok je Zagrebacki na 386, Beogradski 440 a Slovenacki na 208. Svi Hrvatski i Srpski univerziteti su ispred Sarajevskog i naravno svih ostalih nasih jer su ostali opet debelo ispod Sarajevskog. Samo je Crnogorski iza Sarajevskog. Jesu li mozda za to krivi studenti????studiorum_tuzlaensis wrote:Mislim da si dobro odlutao sa svojim postom od teme ETF-a, spominješ neka stara vremena?
O prici i studentima koji znaju kada zavrse fakultet pa sad pocevsi od mene samog pa generacije i generacije koje sam docekivao na poslu mi i ne govori da je to tacno. Teoretski izvanredno, prakticno mrsava 2. Medjutim cinjenica je da su i sami profesori za raziku od prije rata uskraceni za mogucnost naucno istrazivackog rada pa samim tim i studenti jer se mocni Energoinvest ubio rukom nasih politicara (naravno i devastacijom u ratu).
O fakultetima vani i usporeddbom sa nasima je degutantno uopste pricati i bilo je ovdje ljudi koji su prenosili svoja iskustva tako da ti bas ni ta prica ne pije vode. Sto se tice kriterija kazes spusteni a prolaznost 30%!!!!! Nesto mi nikako ne stima u tvojoj prici!
-
mirza_15
#1444 Re: ETF
Ja nisam imao puno posla sa Fatkicem. Bio mi je asisten iz uvoda u matematiku (Mesihovic bio profesor), Matematiku 1 mi je asistent bio Azem, a profesor Fikret Vajzovic. Matematika 2 opet Azem asistent, a Galic profesor. Na prvoj godini smo bili podjeljeni u grupe, ali kada sam ja polagao uvod Azem je ispravljao radove. Sa Galicem nisam imao nikakvih problema. Polozio sam usmeni iz Matematike2 integralno iz prvog pokusaja (trebalo mi za uslov pa sam dobro spremio
). Kazu da to nije bio onaj Galic od prije rata i da je kriterij bio znacajno spusten, ali cisto radi ilustracije. Suplja je prica da zbog nekog kretena student ne moze da polozi ispit i da nije do njega. U 99% slucajeva je do studenta. Moze biti do prfesora na jednom-dva roka, ali ponavljam, kada god sam spremio ispit i polozio sam ga ako ne na prvom onda na sljedecem roku ( a imao sam i Galica i Hadzialica i Novicu i Fikreta Vajzovica....)
Tacno je ovo sto kolegao gore kaze. Studenti su mrtvi kampanjci (ne iskljucujem ni sebe) i sami sebi su najvise krivi. Ogromnoj vecini nije bitno savladati gradivo, nauciti, shvatiti vec samo poloziti ispit. Knjige je tesko citati i iz njih uciti pa se prave krace skripte, ne uci se sve (jednom ce me potrefiti ono sto sam naucio - teorija vjerovatnoce
) itd. Evo samo pismeni iz Matematike 2. Cini mi se dvocifren broj oblasti, a na ispitu 3 zadatka. Od ta 3 jedan je 90% bio iz jedne od oblasti (ne sjecam se koje). Preradis 5-6-7 oblasti (ovu jednu sto stalno dolazi obavezno) i imas dobre sanse da polozis pismeni a da ogroman dio gradiva nisi ni naucio. Znam, potrefi se Fatkicev trenutak sa zadacima sa olimpijada, ali poslije toga se potrefi rok koji da Azem. A Azem je znao dati rokove da polozis bez problema ako si radio. Azem nije zahtjevao bravure. Njegovi zadaci su, uglavnom, zahtjevali puno "krampanja", ali su bili sablon. A ETF se mogao zavrsiti na svakakve nacine. Znam likove koji na petoj godini ne znaju odgovoriti na pitanje: "Ako nesto kodiramo sa 8 bita, koliko je to kvantizacionih nivoa" (pretvaranje analognog u digitalni signal) (njegov odgovor je bio 8, bio prisutan), a poslije ispita prica kako mu to nikada nece trebati. Bio prisutan kada su se "salate" ubacivale u rad (Salata - ranije pripremljen potpuno uradjen zadatak ili odgovor na pitanje). Prepisivanje bilo standard. Upisu se ispiti na veresiju i na prevaru poloze, a da se na njih nikako nije ni izaslo (objasnio u jednom od komentara ranije)...
P.S. Ali zamisli studenta i inzinjera. Izlazi na ispit na kojem se vrti 50-tak istih zadataka i njemu mrsko da ih preradi, pa pravi salatu
Tacno je ovo sto kolegao gore kaze. Studenti su mrtvi kampanjci (ne iskljucujem ni sebe) i sami sebi su najvise krivi. Ogromnoj vecini nije bitno savladati gradivo, nauciti, shvatiti vec samo poloziti ispit. Knjige je tesko citati i iz njih uciti pa se prave krace skripte, ne uci se sve (jednom ce me potrefiti ono sto sam naucio - teorija vjerovatnoce
P.S. Ali zamisli studenta i inzinjera. Izlazi na ispit na kojem se vrti 50-tak istih zadataka i njemu mrsko da ih preradi, pa pravi salatu
- zlaataan
#1445 Re: ETF
Potrebno je praviti razliku između Univerziteta u Sarajevu i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Sve te liste se odnose na ovo prvo.hrasno38 wrote:Ako posmatras u okvirima BiH onda i nije bas tezak zadatak biti najbolji jer danas fakultete imas na svakom cosku. Ako gledas u Balkanskim okvirima pa sta ja znam sigurno sujaci Zagrebacki i Beogradski. A sto se tice Evropskih tehnickih fakulteta tu ni jednog naseg nema ni na mapi kao sto ni nema naseg skolstva koje je u zescoj dubiozi kao sto je i rekao u svom postu @doc.dr. Kao sto kaze gore navedena lista Sarajevski je na 1850 mjestu dok je Zagrebacki na 386, Beogradski 440 a Slovenacki na 208. Svi Hrvatski i Srpski univerziteti su ispred Sarajevskog i naravno svih ostalih nasih jer su ostali opet debelo ispod Sarajevskog. Samo je Crnogorski iza Sarajevskog. Jesu li mozda za to krivi studenti????studiorum_tuzlaensis wrote:Mislim da si dobro odlutao sa svojim postom od teme ETF-a, spominješ neka stara vremena?
O prici i studentima koji znaju kada zavrse fakultet pa sad pocevsi od mene samog pa generacije i generacije koje sam docekivao na poslu mi i ne govori da je to tacno. Teoretski izvanredno, prakticno mrsava 2. Medjutim cinjenica je da su i sami profesori za raziku od prije rata uskraceni za mogucnost naucno istrazivackog rada pa samim tim i studenti jer se mocni Energoinvest ubio rukom nasih politicara (naravno i devastacijom u ratu).
O fakultetima vani i usporeddbom sa nasima je degutantno uopste pricati i bilo je ovdje ljudi koji su prenosili svoja iskustva tako da ti bas ni ta prica ne pije vode. Sto se tice kriterija kazes spusteni a prolaznost 30%!!!!! Nesto mi nikako ne stima u tvojoj prici!
- hrasno38
#1446 Re: ETF
Poenta cijele price je ta da ni jedan fakultet u BiH ne smije biti poznat prije po nekom budalastom profesoru nego po kvalitetu. A u zadnjih trideset godina koliko ih pola vas nema ovdje sto komentariste ETF je bio poznat prije svega po Galicu pa onda po Fatkicu. Danas kad pricas o upisu na fakultet prvo se prica o tome da je tamo matematika strasno zajebana ida je tu poznati Fatkic a ne da imas jednog izvanrednog profesora (bar tako pricaju studenti na svakom cosku) Jurica, ne sumnjam da je dobar i Vedran i sasvim sigurno ima tu jos vise nego vrijednih ljudi za spomenuti ali Fatkic je na prvom mjestu. Zasto??? Jel to necim dobrim zavrijedio??? Ne to je zavrijedio visegodisnjim izivijavanjem nad studentima do te mjere da je poslije rata u jednom trenutku to pocelo i da zabrinjava vjecno pospanu UNSU koja se malo trznula i opet zakunjala. Fatkic je rak ETF-a mada je svemu tome ponajvise kriv sistem i vlast koju zaboli ona stvar za dobrim i kvalitetnim obrazovanjem te vrlo ponizavajucim odnosom prema nastavnom kadru ali ne zato i prema direktorima i dekanima koji valjaju lijepe svote novca na kraju svakog mjeseca.mirza_15 wrote:Ja nisam imao puno posla sa Fatkicem. Bio mi je asisten iz uvoda u matematiku (Mesihovic bio profesor), Matematiku 1 mi je asistent bio Azem, a profesor Fikret Vajzovic. Matematika 2 opet Azem asistent, a Galic profesor. Na prvoj godini smo bili podjeljeni u grupe, ali kada sam ja polagao uvod Azem je ispravljao radove. Sa Galicem nisam imao nikakvih problema. Polozio sam usmeni iz Matematike2 integralno iz prvog pokusaja (trebalo mi za uslov pa sam dobro spremio). Kazu da to nije bio onaj Galic od prije rata i da je kriterij bio znacajno spusten, ali cisto radi ilustracije. Suplja je prica da zbog nekog kretena student ne moze da polozi ispit i da nije do njega. U 99% slucajeva je do studenta. Moze biti do prfesora na jednom-dva roka, ali ponavljam, kada god sam spremio ispit i polozio sam ga ako ne na prvom onda na sljedecem roku ( a imao sam i Galica i Hadzialica i Novicu i Fikreta Vajzovica....)
Tacno je ovo sto kolegao gore kaze. Studenti su mrtvi kampanjci (ne iskljucujem ni sebe) i sami sebi su najvise krivi. Ogromnoj vecini nije bitno savladati gradivo, nauciti, shvatiti vec samo poloziti ispit. Knjige je tesko citati i iz njih uciti pa se prave krace skripte, ne uci se sve (jednom ce me potrefiti ono sto sam naucio - teorija vjerovatnoce) itd. Evo samo pismeni iz Matematike 2. Cini mi se dvocifren broj oblasti, a na ispitu 3 zadatka. Od ta 3 jedan je 90% bio iz jedne od oblasti (ne sjecam se koje). Preradis 5-6-7 oblasti (ovu jednu sto stalno dolazi obavezno) i imas dobre sanse da polozis pismeni a da ogroman dio gradiva nisi ni naucio. Znam, potrefi se Fatkicev trenutak sa zadacima sa olimpijada, ali poslije toga se potrefi rok koji da Azem. A Azem je znao dati rokove da polozis bez problema ako si radio. Azem nije zahtjevao bravure. Njegovi zadaci su, uglavnom, zahtjevali puno "krampanja", ali su bili sablon. A ETF se mogao zavrsiti na svakakve nacine. Znam likove koji na petoj godini ne znaju odgovoriti na pitanje: "Ako nesto kodiramo sa 8 bita, koliko je to kvantizacionih nivoa" (pretvaranje analognog u digitalni signal) (njegov odgovor je bio 8, bio prisutan), a poslije ispita prica kako mu to nikada nece trebati. Bio prisutan kada su se "salate" ubacivale u rad (Salata - ranije pripremljen potpuno uradjen zadatak ili odgovor na pitanje). Prepisivanje bilo standard. Upisu se ispiti na veresiju i na prevaru poloze, a da se na njih nikako nije ni izaslo (objasnio u jednom od komentara ranije)...
Mi sad mozemo pricati "znam likove.....u onom ili ovom kontekstu do zore" ali to su ajde nazovimo ih incidenti dok neprolaznost 400 studenata iz nekog predmeta nije incident nego "obrazovni genocid".
Evo ti od mene "znam likove"....znam i ja covjeka koji je polozio pola predmeta na ETF-u u mojoj generaciji na djonove, matematiku nikada u zivotu nije naucio ni priblizno inzinjerskom nivou....otisao u ratu u USA i danas radi u Microsoftu koji prima samo najbolje ali informaticare a ne matematicare. Matematika je samo jedan od alata koji ti moze ali nije nuzno pomoci da budes dobar informaticar jer informatika je ogromno stablo sa brukom razlicitih djelatnosti u kojim negdje treba a negdje ne treba matematika. Kad ETF pocne izbacivati gotove informaticare a ne nastrebane matematicare onda nece biti na listi negdje hiljadu i neki nego puno puno blizi ako nista univerzitetima u okruzenju.
- hrasno38
#1447 Re: ETF
Ne posmatra se BiH kao drzava po tome kakvi smo ti i ja nego kakvi smo u globalu svi, pa se tako posmatraju i univerziteti. UNSA je duzna da prati rad fakulteta i ispravlja krive drine jer ETF je podredjen UNSI.zlaataan wrote:Potrebno je praviti razliku između Univerziteta u Sarajevu i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Sve te liste se odnose na ovo prvo.hrasno38 wrote:Ako posmatras u okvirima BiH onda i nije bas tezak zadatak biti najbolji jer danas fakultete imas na svakom cosku. Ako gledas u Balkanskim okvirima pa sta ja znam sigurno sujaci Zagrebacki i Beogradski. A sto se tice Evropskih tehnickih fakulteta tu ni jednog naseg nema ni na mapi kao sto ni nema naseg skolstva koje je u zescoj dubiozi kao sto je i rekao u svom postu @doc.dr. Kao sto kaze gore navedena lista Sarajevski je na 1850 mjestu dok je Zagrebacki na 386, Beogradski 440 a Slovenacki na 208. Svi Hrvatski i Srpski univerziteti su ispred Sarajevskog i naravno svih ostalih nasih jer su ostali opet debelo ispod Sarajevskog. Samo je Crnogorski iza Sarajevskog. Jesu li mozda za to krivi studenti????studiorum_tuzlaensis wrote:Mislim da si dobro odlutao sa svojim postom od teme ETF-a, spominješ neka stara vremena?
-
The BEN10
#1448 Re: ETF
Nemoj reći da nije znao riješiti barem 70% zadataka iz Uščumlića!!!hrasno38 wrote:Evo ti od mene "znam likove"....znam i ja covjeka koji je polozio pola predmeta na ETF-u u mojoj generaciji na djonove, matematiku nikada u zivotu nije naucio ni priblizno inzinjerskom nivou....otisao u ratu u USA i danas radi u Microsoftu koji prima samo najbolje ali informaticare a ne matematicare. Matematika je samo jedan od alata koji ti moze ali nije nuzno pomoci da budes dobar informaticar jer informatika je ogromno stablo sa brukom razlicitih djelatnosti u kojim negdje treba a negdje ne treba matematika. Kad ETF pocne izbacivati gotove informaticare a ne nastrebane matematicare onda nece biti na listi negdje hiljadu i neki nego puno puno blizi ako nista univerzitetima u okruzenju.
I ne samo to - već da posmatramo malo širu sliku.Ne posmatra se BiH kao drzava po tome kakvi smo ti i ja nego kakvi smo u globalu svi, pa se tako posmatraju i univerziteti. UNSA je duzna da prati rad fakulteta i ispravlja krive drine jer ETF je podredjen UNSI.
Forumaš @doc.dr je ustvrdio kako oni dobijaju jako loše đake a neće da objektivno kaže kakve oni studente proizvode. Pri tome ne mislim na lokalne okvire, gdje ćeš pokazivati mišiće u odnosu na Univerzitet u Travniku već na region (Zg, Ljubljana) pa i šire. Ko veli - 'ta hoćete, najjači sam u selu...
- hrasno38
#1449 Re: ETF
Ne jednostavno kad kazemo "lose skolstvo" onda je to zaista u globalu a ne pojedinacno pa se automatski odnosi i na srednju skolu gdje recimo u nekim srednjim skolama koliko toliko pokriju vecinu oblasti iz matematike koje ce se uciti na fakultetu (naravno sa puno manjim obimom) a u nekim pola stvari nikada u zivotu ne rade. Nekako mi je recimo logicno da recimo npr. II gimnazija kao matematicka i elektrotehnicka skola kao dvije skole iz kojih se upisuje najvise brucosa na ETF imaju isto gradivo iz matematike i da se puno studioznije posveti paznja tom predmetu u srednjoj skoli nego recimo nekim kurcevim istorijama, geografijama itd itd. To osnovno znanje stices u osnovnim skolama te onda srednjim skolama koje preferiraju opste znanje (gimnazije). Koji ce moj istorija u zubarsko-tehnickoj skoli???? Tako da recimo analizu koju je spomenu @dr.doc u elektrotehnickoj koliko znam uopste ne rade i onda dodju brucosi ko pali sa kruske sa jedne strane a sa druge sa koliko toliko znanja. Naravno brucosi iz elektrotehnicke imaju prednost recimo u OE-u a u OR sasvim sigurno ne. Dakle globalno skolstvo je kao vasar i ne postoje nikakve ozbiljne poveznice ili da kazem proizvodne logicke trake kadrova.The BEN10 wrote:Nemoj reći da nije znao riješiti barem 70% zadataka iz Uščumlića!!!hrasno38 wrote:Evo ti od mene "znam likove"....znam i ja covjeka koji je polozio pola predmeta na ETF-u u mojoj generaciji na djonove, matematiku nikada u zivotu nije naucio ni priblizno inzinjerskom nivou....otisao u ratu u USA i danas radi u Microsoftu koji prima samo najbolje ali informaticare a ne matematicare. Matematika je samo jedan od alata koji ti moze ali nije nuzno pomoci da budes dobar informaticar jer informatika je ogromno stablo sa brukom razlicitih djelatnosti u kojim negdje treba a negdje ne treba matematika. Kad ETF pocne izbacivati gotove informaticare a ne nastrebane matematicare onda nece biti na listi negdje hiljadu i neki nego puno puno blizi ako nista univerzitetima u okruzenju.
I ne samo to - već da posmatramo malo širu sliku.Ne posmatra se BiH kao drzava po tome kakvi smo ti i ja nego kakvi smo u globalu svi, pa se tako posmatraju i univerziteti. UNSA je duzna da prati rad fakulteta i ispravlja krive drine jer ETF je podredjen UNSI.
Forumaš @doc.dr je ustvrdio kako oni dobijaju jako loše đake a neće da objektivno kaže kakve oni studente proizvode. Pri tome ne mislim na lokalne okvire, gdje ćeš pokazivati mišiće u odnosu na Univerzitet u Travniku već na region (Zg, Ljubljana) pa i šire. Ko veli - 'ta hoćete, najjači sam u selu...
-
Zux
#1450 Re: ETF
Biće da smo ti i ja ista generacijamirza_15 wrote:Ja nisam imao puno posla sa Fatkicem. Bio mi je asisten iz uvoda u matematiku (Mesihovic bio profesor), Matematiku 1 mi je asistent bio Azem, a profesor Fikret Vajzovic. Matematika 2 opet Azem asistent, a Galic profesor. Na prvoj godini smo bili podjeljeni u grupe, ali kada sam ja polagao uvod Azem je ispravljao radove. Sa Galicem nisam imao nikakvih problema. Polozio sam usmeni iz Matematike2 integralno iz prvog pokusaja (trebalo mi za uslov pa sam dobro spremio). Kazu da to nije bio onaj Galic od prije rata i da je kriterij bio znacajno spusten, ali cisto radi ilustracije. Suplja je prica da zbog nekog kretena student ne moze da polozi ispit i da nije do njega. U 99% slucajeva je do studenta. Moze biti do prfesora na jednom-dva roka, ali ponavljam, kada god sam spremio ispit i polozio sam ga ako ne na prvom onda na sljedecem roku ( a imao sam i Galica i Hadzialica i Novicu i Fikreta Vajzovica....)
Poenta, po meni, nije je li ili nije tesko poloziti ispite, nego kako ti profesori/asistenti prenose znanje. Prvi Azem kojeg generalno svi simpatisu, je katastrofalna predavanja imao, njegove vjezbe su bile svrljanje po tabli koje je cesto zavrsavalo sa "jebo te to, znas to, necu ti ja to rjesavati". Pa recimo Milatovic pokojni, kojeg smo svi voljeli, vrhunski strucnjak starog kova, fin čova, ali predavanja su mu bila diktiranje gradiva i mi k'o daktilografi (samo s olovkama). Ja sam zbog losih predavanja Zije izgubio 2 godine fakulteta i zivaca (normalno da ima i moje krivice jer sam kixao na dva laksa roka) . U toj mojoj generaciji je to bio osnovni problem, a vjerovatno i danas dosta toga ima. Loša predavanja, slabo prenošenje znanja, nesposobnost da se studente zainteresuje za gradivo, premalo praktičnih primjera primjene. Na kasnijim godinama na TK su se vježbe svodile na to da odemo u Telecom, pokažu nam multiplexer recimo i daju nam jedini relevantan podatak da to kosta 100000 KM (jer to valjda bošnju jedino zanima) i završe pricu sa "kad se sta pokvari dodje lik iz Minhena". Ima naravno kloceva koje ne mozes nicim privuci da nauce, ima ljudi koji su tu negdje da im treba malo motiva tj. da te neko privuce pricom, zainteresuje se, pa da upale i uce, a ima onih koji su vrhunski, pa mozda i genijalci i oni ce svoje postici i bez dobrih predavanja, jer imaju nesto sto vecina nema, nije to inteligencija, nego afinitet i ogromna radna navika i zelja za naukom, a takvih je 10% po generaciji.