Hajmo malo o religijama..
-
miki.ba
#1426 Re: Hajmo malo o religijama..
Moja teorija je da su M.U.H.A.M.E.D. inicijali za to vrijeme nadprosjecno inteligentnih ljudi, koji su sastavili kuran. 
- Dozer
#1427 Re: Hajmo malo o religijama..
Samo sam postavio hipoteticko pitanje koje je, ipak, malo logicnije od "postojanja" svemoguceg, a nevidljivog. Po "definiciji" sveznajuceg, dobrog i plemenitog, a koji "dozvoljava" svojim podanicima sve i svasta. Koji "kaznjava", ali se te kazne nikada ne vide. Koji nagradjuje, ali se ni te nagrade nikada ne vide. Za kojeg se "saznalo" prije tek skoro 1500 godina, ali mi postojimo "nesto" malo duze, i to bez njega. Itd. itd.salko_dinamitas wrote:,Dozer wrote: S druge strane, zasto Muhammed nije mogao biti, recimo - vanzemaljac?
Ili, ko kaze da mi na ovoj planeti nismo samo vanzemaljski eksperiment, a vjerske knjige su samo diktat pisan i plasiran u skladu sa svijescu i spoznajama ljudi u vrijeme kada su nastale?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ovo daje odgovor na svu priču gore, raspravu ustvari. Kao to da je u vrijeme pojave islama bilo dostupno znanje za koje niko drugi nije znao, nego samo Poslanik a.s. I to sad dođe k'o normalno. Ono šta je tu čudno, svi su to znali! Halo ba ko je znao? Ko je to još rekao tako nešto? Ovo o širenju kosmosa. Ovako mišljenje je bila čista hereza do skoro, jer su preovladavala druga dva, općenito, kroz čitavu povijest. I sad kada je to otkriveno i kažeš to muslimani znaju odavno, onda ispada da su to oduvijek svi znali.![]()
A vanzemaljci su glavni argument kada nauka, uz evoluciju, nema kud dalje.
A slazem se s Mikijem - religije su nastajale i nestajale, sto se desava i danas. U pocetku su se vezale za covjeku poznate likove, a ono sto covjek nije mogao objasniti pripisivao je bogovima. Ljudi nisu znali ni sta je vatra, pa su vjerovali da neki bog baca munje s neba. Dans je to smijesno, zar ne?
Ali, svijest ljudi se razvijala, a s njom i razne spoznaje svijeta u kojem zivimo. A, kako znamo, ljudi su oduvijek bili skloni iskoristavnaju svega oko sebe, pa i drugih ljudi, i onda je sasvim logicno da je u nekom momentu neko skontao kako da lakse manipulise ostalim ljudima, i eto nas u danasnjim religijama. Ponasanje danasnjih vjerskih poglavara najbolje svjedoci upravo ovome
-
tesanj
#1428 Re: Hajmo malo o religijama..
Zatim ga kao kap sjemene na sigurno mjesto stavljamo, pa onda kap sjemena ugruskom ucinimo, zatim od ugruska grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo...Meka, 118. Dakle detaljno opisano, pretpostavljam da je u to vrijeme internet i sva cuda tehnologije bilo dostupno samo Muhamedu i zbog toga ovakvih pisanja nemamo u drugim knjigama.
-
irmanon
#1429 Re: Hajmo malo o religijama..
Moja religija su zenska tijela, obožavam ih. 
- salko_dinamitas
#1430 Re: Hajmo malo o religijama..
Evo ima tamo tema evolucija religija. Mene baš interesuje kako je istraženo i dokazano to što ti govoriš. Ustvari da li je uopšte dokazano, ili su to samo pretpostavke. I čime se dokazuje evolucija religija. Pazi DOKAZUJE ne pretpostavlja.Dozer wrote: A slazem se s Mikijem - religije su nastajale i nestajale, sto se desava i danas. U pocetku su se vezale za covjeku poznate likove, a ono sto covjek nije mogao objasniti pripisivao je bogovima. Ljudi nisu znali ni sta je vatra, pa su vjerovali da neki bog baca munje s neba. Dans je to smijesno, zar ne?
Ali, svijest ljudi se razvijala, a s njom i razne spoznaje svijeta u kojem zivimo. A, kako znamo, ljudi su oduvijek bili skloni iskoristavnaju svega oko sebe, pa i drugih ljudi, i onda je sasvim logicno da je u nekom momentu neko skontao kako da lakse manipulise ostalim ljudima, i eto nas u danasnjim religijama. Ponasanje danasnjih vjerskih poglavara najbolje svjedoci upravo ovome
Ovo ću smatrati kao brzopletost.Za kojeg se "saznalo" prije tek skoro 1500 godina
-
miki.ba
#1431 Re: Hajmo malo o religijama..
Mozes li nam ovo malo pojasniti, sta je detaljno opisano?tesanj wrote:Zatim ga kao kap sjemene na sigurno mjesto stavljamo, pa onda kap sjemena ugruskom ucinimo, zatim od ugruska grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo...Meka, 118. Dakle detaljno opisano, pretpostavljam da je u to vrijeme internet i sva cuda tehnologije bilo dostupno samo Muhamedu i zbog toga ovakvih pisanja nemamo u drugim knjigama.
U ovoj tvojoj recenici ne vidim nikakvo dostignuce, moc, nesto, sta je ovdje opisano u stvari?
-
tesanj
#1432 Re: Hajmo malo o religijama..
Embriologija je naučna granamiki.ba wrote:Mozes li nam ovo malo pojasniti, sta je detaljno opisano?tesanj wrote:Zatim ga kao kap sjemene na sigurno mjesto stavljamo, pa onda kap sjemena ugruskom ucinimo, zatim od ugruska grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo...Meka, 118. Dakle detaljno opisano, pretpostavljam da je u to vrijeme internet i sva cuda tehnologije bilo dostupno samo Muhamedu i zbog toga ovakvih pisanja nemamo u drugim knjigama.
U ovoj tvojoj recenici ne vidim nikakvo dostignuce, moc, nesto, sta je ovdje opisano u stvari?
koja se bavi proučavanjem razvitka zametka u majčinoj utrobi. Do nedavne prošlosti, u embriologiji su tvrdili da se kosti i mišići razvijaju istodobnim nastankom. Iz tog razloga su odre-
đeni ljudi dugo vremena tvrdili da je ovaj ajet u koliziji sa naukom. Međutim, zahvaljujući
naprednom mikroskopskom istraživanju, provedenom suvremenom tehnologijom, uspostavilo
se da je doslovno tačno sve što je u Kur'anu navedeno. Ove mikroskopske analize su pokazale
da se u majčinom stomaku odvija proces baš kao što je to i Kur'an naveo. U embrionu prvo
dolazi do okoštavanja hrskavičnog tkiva. Potom, odvajajući se od tkiva koje okružuje kosti,
dolazi do okupljanja mišićnih ćelija koje obavijaju kosti. Ovaj proces se ovako opisuje u jednoj
naučnoj ediciji Developing Human: 6. sedmica: kao nastavak hskavičenja, prvo okoštavanje se
pojavljuje u ključnoj kosti. Krajem 7. sedmice počinje okoštavanje dugih kostiju. Dok traje formiranje kostiju, odvajanjem od tkiva koja okružuju kosti, mišićne ćelije obrazuju mišićne mase.
Mišićno tkivo se na taj način oko kosti razlaže na prednje i stražnje mišićne grupe.
-
miki.ba
#1433 Re: Hajmo malo o religijama..
Hvala na detaljnom objasnjenju, ne skontah da se radi o embrijologiji, kontam neki recept za cufte ili nesto sl. 
- fatamorgana
#1434 Re: Hajmo malo o religijama..
miki.ba wrote:Hvala na detaljnom objasnjenju, ne skontah da se radi o embrijologiji, kontam neki recept za cufte ili nesto sl.
- salko_dinamitas
#1435 Re: Hajmo malo o religijama..
Bilo bi logičnije kada bi se moglo dokazati spontano porijeklo života. Ovako nikako nije logičnije. Ako to prihvatiš i dalje imaš isti problem - nastanak tih istih vanzemaljaca. Ako bih sada počeo o vjerojatnosti slučjnog postanka života odužilo bi se. Vjerujem da znaš o tome dosta, i vjerovatno je ovdje pisano o tome.Dozer wrote: Samo sam postavio hipoteticko pitanje koje je, ipak, malo logicnije od "postojanja" svemoguceg, a nevidljivog.
Najlogičniji i najnaučniji mogući odgovor o porijeklu života je kreacija.
-
miki.ba
#1436 Re: Hajmo malo o religijama..
Jos fino ljudi kazu da je kuran pisan kako bi ga i najgluplji razumjeli ali ja jok, valjda gladan.fatamorgana wrote:miki.ba wrote:Hvala na detaljnom objasnjenju, ne skontah da se radi o embrijologiji, kontam neki recept za cufte ili nesto sl.
-
tesanj
#1437 Re: Hajmo malo o religijama..
Nema na cemu.miki.ba wrote:Hvala na detaljnom objasnjenju, ne skontah da se radi o embrijologiji, kontam neki recept za cufte ili nesto sl.
- fatamorgana
#1438 Re: Hajmo malo o religijama..
Ma religija je čudo .... a tek vjernici .... čudni su ....miki.ba wrote:Jos fino ljudi kazu da je kuran pisan kako bi ga i najgluplji razumjeli ali ja jok, valjda gladan.fatamorgana wrote:miki.ba wrote:Hvala na detaljnom objasnjenju, ne skontah da se radi o embrijologiji, kontam neki recept za cufte ili nesto sl.
-
tesanj
#1439 Re: Hajmo malo o religijama..
Fatamorgana, daj napisi nesto pametno samo se glupiras bezveze. U nedosatku argumenata cestitate jedan drugom cerakanjem. 
-
miki.ba
#1440 Re: Hajmo malo o religijama..
Nema se ovdje vise sta argumentovati kad je ovako detaljno uzviseni, najljepsi stvoritelj objasnio...˝Pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, - pa neka je uzvišen Allah, najljepši stvoritelj!˝ (Al-Mu´minun, 14).
Cuj najljepsi...
-
tesanj
#1441 Re: Hajmo malo o religijama..
Ni od tebe nista pametno na ovoj temi.miki.ba wrote:Nema se ovdje vise sta argumentovati kad je ovako detaljno uzviseni, najljepsi stvoritelj objasnio...˝Pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, - pa neka je uzvišen Allah, najljepši stvoritelj!˝ (Al-Mu´minun, 14).
Cuj najljepsi...
-
miki.ba
#1442 Re: Hajmo malo o religijama..
Da sam ruzan?tesanj wrote:Ni od tebe nista pametno na ovoj temi.miki.ba wrote:Nema se ovdje vise sta argumentovati kad je ovako detaljno uzviseni, najljepsi stvoritelj objasnio...˝Pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, - pa neka je uzvišen Allah, najljepši stvoritelj!˝ (Al-Mu´minun, 14).
Cuj najljepsi...Procitaj sta si napisao do sada, zatim stani pred ogledalo i sve ce ti biti jasno.
- madner
#1443 Re: Hajmo malo o religijama..
madner wrote:Ranije.
- fatamorgana
#1444 Re: Hajmo malo o religijama..
Nije me bog obdario pameću,tesanj wrote:Fatamorgana, daj napisi nesto pametno samo se glupiras bezveze. U nedosatku argumenata cestitate jedan drugom cerakanjem.
-
Anpa
#1445 Re: Hajmo malo o religijama..
Zašto ne pokušate gledati religiju sa vedrije strane? Ne sviđa mi se što se kod određenih članova foruma javlja ciniziam.. Smatram da je na našem prostoru dosta uticaja na religiju imala (u ovom "modernom" dobu) IT, što je dovelo do "zagađivanja" i "iskrivljivanja" religija.
- btw.
također smatram da ako nemate to nešto da vas gura, ta vjera (duša), niste kompletan čovjek.
- btw.
također smatram da ako nemate to nešto da vas gura, ta vjera (duša), niste kompletan čovjek.
-
tesanj
#1446 Re: Hajmo malo o religijama..
Ili su kao tmine u dubokom moru koje prekrivaju talasi sve jedni iznad drugih, iznad kojih su oblaci, sve tmine jedna iznad drugih, prst se pred okom ne vidi – a onaj kome Allah ne da svjetlo neće svjetla ni imati. (24:40)
- shmizlica
#1447 Re: Hajmo malo o religijama..
kako mene ove predrasude ushićuju.....k vrapcu, šta bih ja da me ne prosvijetle vakoAnpa wrote:Zašto ne pokušate gledati religiju sa vedrije strane? Ne sviđa mi se što se kod određenih članova foruma javlja ciniziam.. Smatram da je na našem prostoru dosta uticaja na religiju imala (u ovom "modernom" dobu) IT, što je dovelo do "zagađivanja" i "iskrivljivanja" religija.
- btw.
-
miki.ba
#1448 Re: Hajmo malo o religijama..
Gdje to?tesanj wrote:Ili su kao tmine u dubokom moru koje prekrivaju talasi sve jedni iznad drugih, iznad kojih su oblaci, sve tmine jedna iznad drugih, prst se pred okom ne vidi – a onaj kome Allah ne da svjetlo neće svjetla ni imati. (24:40)
-
Nostromo
#1449 Re: Hajmo malo o religijama..
Za sve ove koji se ubise dokazati da u svetim knjigama leze naucna otkrica:
Scientific Errors in the Qur'an
http://wikiislam.net/wiki/Scientific_Er ... the_Qur'an
Scientific errors in the Bible
http://rationalwiki.org/wiki/Scientific ... _the_Bible
Scientific Errors in the Qur'an
http://wikiislam.net/wiki/Scientific_Er ... the_Qur'an
Scientific errors in the Bible
http://rationalwiki.org/wiki/Scientific ... _the_Bible