Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
cistunac

#1426 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

skolarac wrote:Dr Kiris Traglor, jedan američki profesor istorije na Tehničkom Univerzitetu u Teksasu,.... Laži nemoralnih, opakih i opasnih neprijatelja islama, koji nemaju nikakvog udjela u znanju osim titule, sigurno ne mogu sakriti tu činjenicu. Sunce se ne može prekriti blatom.
Kako ono kazu: ti izmjes'o kruske i jabuke pa umjesto voca nudis kompot. I sram te bilo da uzimas nekog kjafira da svjedoci o islamu. :)
Imas ti skolarac jos dugo da se skolujes. U napisanom ima istine ali i nagadjanja, poluistina i kojecega. A neprijatelje islama pocni traziti najprije unutar svoje avlije.
cistunac

#1427 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

Vaganje srca.

Image

WIKIPEDIA:

This detail scene, from the Papyrus of Hunefer (ca. 1375 B.C.), shows Hunefer's heart being weighed on the scale of Maat against the feather of truth, by the jackal-headed Anubis. The Ibis-headed Thoth, scribe of the gods, records the result. If his heart is lighter than the feather, Hunefer is allowed to pass into the afterlife. If not, he is eaten by the waiting chimeric devouring creature Ammut composed of the deadly crocodile, lion, and hippopotamus. Vignettes such as these were a common illustration in Egyptian books of the dead.[1]
Kazza

#1428 Re: Pitanje ateistima

Post by Kazza »

Ateista je onaj koji se nada da Bog neće učiniti ništa što bi poljuljalo njegovo nevjerovanje.
cistunac

#1429 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

Kazza wrote:Ateista je onaj koji se nada da Bog neće učiniti ništa što bi poljuljalo njegovo nevjerovanje.
Jok!
Ateista je onaj koji se nada da ce Bog uciniti nesto sto potvrdjuje njegovo postojanje.

Interesantno kako vjernicima nikada ne pamet ne padne na um cinjenica da je bog u proslosti trosio mnogo vremena da kontaktira raznorazne osobe (naravno, nikada grupe... nesto kao danas sa UFOs), da bi sada kada je i dalje potreban i jos vazniji vjernicima prestao da im se obraca. Brine me da mu se nije sta u medjuvremenu desilo?
terapija

#1430 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

Teisti u danasnjem obliku su polako ali sigurno pred "izumiranjem".

Stoga i ne cude sve glasniji napadi na "najvece zlo covjecanstva - strasne ateiste".
Inace, to je sve cista propaganda. Ja ne vidim zasto bi ateizam bio ikakva opasnost po bilo koga.
Jer dok ateisti jednostavno ignorisu teiste, ovi drugi javno napadaju ove prve, na svakom koraku.

A cinjenica je, da ce prosjecnog covjeka mnogo manje zaboljeti glava od ateiste, nego od vjernika njemu suprotne religije :D
Kazza

#1431 Re: Pitanje ateistima

Post by Kazza »

cistunac wrote:
Kazza wrote:Ateista je onaj koji se nada da Bog neće učiniti ništa što bi poljuljalo njegovo nevjerovanje.
Jok!
Ateista je onaj koji se nada da ce Bog uciniti nesto sto potvrdjuje njegovo postojanje.

Interesantno kako vjernicima nikada ne pamet ne padne na um cinjenica da je bog u proslosti trosio mnogo vremena da kontaktira raznorazne osobe (naravno, nikada grupe... nesto kao danas sa UFOs), da bi sada kada je i dalje potreban i jos vazniji vjernicima prestao da im se obraca. Brine me da mu se nije sta u medjuvremenu desilo?
Može se na prste jedne ruke nabrojati šta je to Bog ucinio u prošlosti da dokaže svoje postojanje. A i svi "dokazi" su toliko upitni, da se samo kroz priče provodi 'pa On je ucinio ovo, ucinio ono' a niko nije siguran jel' to stvarno bilo. Ja mislim da, ako On postoji i ako mu je u interesu da mi znamo za njega, On bi to na vrlo lagan način nama pokazao i svi bi znali za njega i živjeli 'sretno do kraja života'. A ne ovako... pogledaj samo gdje su nas razne religije dovele.. ratovi, glad ovo ono... zar nije jednostavnije da nam pokaže da postoji i da smo svi mirni i da svi imamo jednu religiju. Ovako ne ide.
On i ako postoji, zeza se sa nama i ima izuzetno dobar smisao za humor... Eto toliko, i nemojte me više :)
cistunac

#1432 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

Kazza wrote:Može se na prste jedne ruke nabrojati šta je to Bog ucinio u prošlosti da dokaže svoje postojanje...
Vec sam ovo napisao:

Posto zivimo u doba komunikacija i veoma loseg morala, neka se na par minuta pojavi na svakom TV i kompjuterskom ekranu—svemoguci to naravno moze—zaprijeti nam, podijeli nove savjete jer to nije ucinio od Muhameda, i mozda kazni nekolicinu losih politicara i lopova. Usput neka spali Las Vegas, Atlantic City ili Makao kao legla kocke i nemorala koja su zbog masovnosti jos gora od Sodome i Gomore. Nikome boljeg dokaza ne bi trebalo a narod bi se smirio ko janjad… ili ko mala djeca kako je Isus sugerisao. Ustedjele bi se ogromne pare koje se danas nepotrebno bacaju na istrazivanje vasione, gena, arheoloskih iskopavanja, hadron akceleratora, putovanja na Mars i slicnih nepotrebnih gluposti...
Kazza

#1433 Re: Pitanje ateistima

Post by Kazza »

cistunac wrote:
Kazza wrote:Može se na prste jedne ruke nabrojati šta je to Bog ucinio u prošlosti da dokaže svoje postojanje...
Posto zivimo u doba komunikacija i veoma loseg morala, neka se na par minuta pojavi na svakom TV i kompjuterskom ekranu—svemoguci to naravno moze—zaprijeti nam, podijeli nove savjete jer to nije ucinio od Muhameda, i mozda kazni nekolicinu losih politicara i lopova. Usput neka spali Las Vegas, Atlantic City ili Makao kao legla kocke i nemorala koja su zbog masovnosti jos gora od Sodome i Gomore. Nikome boljeg dokaza ne bi trebalo a narod bi se smirio ko janjad… ili ko mala djeca kako je Isus sugerisao. Ustedjele bi se ogromne pare koje se danas nepotrebno bacaju na istrazivanje vasione, gena, arheoloskih iskopavanja, hadron akceleratora, putovanja na Mars i slicnih nepotrebnih gluposti...
Potpisujem... Ovo nas dovodi do nekog zaključka. Ako On postoji i svemoguc je, i sve vidi.. onda ocito i cita ove forume. Znaci, ako u narednim mjesecima ne poduzme nešto po tom pitanju o kojem smo raspravljali, moramo da se pomirimo sa tim da NE postoji. Snaci ćemo se mi i bez njega...
harunyahya

#1434 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

Nevjerovatno je koliko su ljudi glupi
cistunac

#1435 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

harunyahya wrote:Nevjerovatno je koliko su ljudi glupi
Ateisti imaju pomraceno i naivno srce. (Biblija, Rimljani 1:21)
Optimus Prime

#1436 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

harunyahya wrote:Nevjerovatno je koliko su ljudi glupi
Glupo je to da navodno svemocno bice, koje je navodno stvorilo citav svemir, ima potrebu da ljudi bez ikakvih dokaza(stare anticke knjig cije porijeklo nije jasno nije dokaz) vjeruju u njegovo postojanje, sta god da to znacilo.

Absurd totalni.

Bog se naravno ne pojavljuje zato sto ne postoji.
Da postoji i da zeli da nam da do znanja da postoji, to bi vec davno ucinio.
harunyahya

#1437 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

Optimus Prime wrote:Glupo je to da navodno svemocno bice, koje je navodno stvorilo citav svemir, ima potrebu da ljudi bez ikakvih dokaza(stare anticke knjig cije porijeklo nije jasno nije dokaz) vjeruju u njegovo postojanje, sta god da to znacilo.
Pametni ljudi svaki dan oko sebe vide dokazenjegovog postojanja.Hipotetički gledano ako nema Boga onda ljude ništa na sprečava da daju život.pr.naučnici danas znaju od čega se sastoji jedno zrno pšenice (npr,koliko bjelančevina škroba itd.)
zašto oni ne mogu napraviti jedno zrno a kamoli mušicu(priomjer koji kur'an navodi).
Optimus Prime wrote:Absurd totalni.

Bog se naravno ne pojavljuje zato sto ne postoji.
Da postoji i da zeli da nam da do znanja da postoji, to bi vec davno ucinio.
Što jest učinio.Zar bi se neograničeno biće spustilo na taj nivo da se pojavljuje na televiziji (čak kad bi to i učinio vi ne bi vjerovali opet)
Ateista

#1438 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

skolarac wrote:
Ateista je napisao/la:
A tako znaci, govoris o nekom razumu sa religijskog aspekta, to mi je dovoljno, ni ne ocekujem da sam po religijskim normama razuman covjek.

To i jeste ono o cemu govorim, religija daje svoja pravila razuma onako kako im odgovara, neka druga religija bi dala drugacija pravila/definicije, neka treca ideologija bi dala svoju definiciju, sve kako kome odgovara, ne postoji neki univerzalni pokazatelj razuma, kao ni inteligencije ili pameti, sve zavisi iz kojeg ugla gledas.
Kakvog religijskog aspekta?aktivni ili praktični razum koji služi da pomoću njega razlikujemo dobro i zlo, te poćudne i nepoćudne stvari. Taj razum je prirođen čovjeku od njegovog rođenja. To je onaj razum koji čovjeka upućuje da obavlja svakodnevne aktivnosti u životu, i ta vrsta razuma ne tiče se toga da li čovjek posjeduje iman i vjeru. Ovaj razum nema ništa s vjerom i on je prirođen svakome – i vjerniku i nevjerniku - dakle, svakome ko može da vidi, da spozna i da shvati neke stvari. Da bi čovjek nešto vidio na Ovom svijetu nije uslov da posjeduje iman - vjeru. Takav čovjek, posjednik praktičnog razuma, može da spozna osnovne principe življenja i zakonitosti ovog materijalnog svijeta i da sebi kreira ugodan dunjalučki život.
Ovim se možda dolazi do pojašnjenja pitanja: kako to da kafiri na raznim krajevima svijeta uspijevaju da budu toliko uspješni u ovodunjalučkom životu, a mi muslimani koji posjedujemo tako divnu vjeru još uvijek tavorimo na začelju?
Ovdje je došlo do kolizije između prirođenog, praktičnog, razuma sa onom vrstom razuma koji je rezultat čovjekovog sticanja (vidjećemo kasnije o čemu se radi). Ponovimo još jednom: da bi neko postigao nešto, naučio pisati, čitati, naučio kompjuterske znanosti, išao na mjesec, pravio genetske kopije stvorenja - sve to ne uslovljava nikakvu vjeru, niti posjedovanje imana. Svako ko se na ovom polju više trudi priskrbiće više uspjeha i znanja.
- spekulativni (filozofski) razum, viši je nivo razuma i on razmatra i tretira pitanja bitka, nebitka, svrhe postojanja - to je, dakle, razum koji je na višem stupnju od prethodno pomenutog razuma. To je onaj nivo uma koji tretira poznavanje bića ili svrhe postojanja. Osnovna zadaća ovog razuma jeste da odgovori na tri davno postavljena pitanja: odakle sam došao, gdje sam sada i gdje ću otići?
Ne postoje univerzalni kriteriji za dobro i zlo, a krteriji o kojima ti govoris su religijski. Svaka religija ima svoje kriterije, svaka kultura neke svoje...

Covjek se trudi da odgovori na pitanja koja si naveo, i to jeste jedan od glavnih razloga napretka covjeka i njegovog razuma. Medjutim, to sto religija daje jednu verziju nastanka svijeta i porijekla covjeka ne garantuje da je ta teorija tacna.
Ateista

#1439 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

skolarac wrote:
Ateista je napisao/la:
Prvo sto ne postoji univerzalni test inteligencije i ne postoji nacin da se utvrdi ko je stvarno inteligentniji. Jedan isti test inteligencije se ne moze primijeniti na ljude iz razlicitih sredina.
Prosječne ljudske osobe imaju IQ izmedu 90 i 110. Nadarenima se smatraju oni čiji se IQ nalazi izmedu 120 i 140 po Katelovoj skali. Svi rezultati preko 140 predstavljaju izuzetno inteligentne osobe.Vidis psiholozi tvrde drugacije,postoje vise testova sa kojom se moze utvrditi inteligencija covjeka.
Naravno da postoje ti testovi, ali oni nisu apsolutni. Malo se vise raspitaj o ome i vidjeces sta psiholozi jos misle o tim testovima...
Kazza

#1440 Re: Pitanje ateistima

Post by Kazza »

harunyahya wrote:Što jest učinio.Zar bi se neograničeno biće spustilo na taj nivo da se pojavljuje na televiziji (čak kad bi to i učinio vi ne bi vjerovali opet)
Ako je tom neograničenom biću bezveze spuštati se na taj nivo i nama dokazivati njegovo postojanje, zašto onda istrajava na tome da bezuvjetno vjerujemo u njega... jer ako ne vjerujemo, onda idemo u pakao ili džehenem, ne bitno.
Zar je tom svemogucem biću bitno da MI poštujemo njegovo postojanje i molimo i klanjamo mu se.
zgubidann

#1441 Re: Pitanje ateistima

Post by zgubidann »

“Istina je uvijek jednostavna. Ono što nije jednostavno je kazati istinu.” :)
Prema kineskom mitu o nastanku svijeta koji datira iz vremena oko 600. godine p.ne., Fan Ku Veliki stvoritelj, izlegao se iz jajeta I poceo stvarati svijet koristeci dleto da izvaja doline I brda u okruzenju. Zatim je postavio Sunce, Mjesec I zvijezde na nebu; umro je odmah posto su ovi zadaci bili izvršeni. Smrt Velikog Stvoritelj bio je esencijalno dio kreiranja zato sto su dijelovi njegovog tijela koriscen da se process stvaranja svijeta kompletira. Fan Kuova lobanje formirala je nebeski svod, njegovi Misici zemlju, od kostiju su postale stene, a od njegove krvi nastale su rijeke I mora. Njegov zadnji dah pretvorio se u vetar I oblake dok je od njegovog znoja postala kisa. Kosa mu je popadala po zemlji, proizvod biljni svijet, a Vasko koje su živjele u njegovoj kosi oezbedile su osnovu za stvaranje ljutdske rase.I posto je nas nastanka zahtijevao smrt kreator mi smo prokleti I osudjen na vecno patnju nakon toga.
U jednom mitu s Islanda pod nazivom Pros Edda, stvaranje svijeta nije pocelo iz jajeta vec iz praznine koja zjape. Ova praznina razdajala je dva kontrasna kraljevstva Muspel I Niflhajm, sve dok jednog dana plamena svjetlo I toplota Muspela nisu otopio zaldedjeni Niflhajm, tako da je voda upala u prazninu koja zjape, zacevsi zivot u formi Imira, div. Tek tada je moglo otpočeti stvaranje svijeta.
Narod Kraći iz Togo, u zapadnoj Africi, ima pricu o drugacije div, ogromnom plavom bogu Vulbariju, kod nas poznatom po imenu "Nebo". Jednom davno on je ležao preko same Zemlje, ali ga je zena koja je tresla zito dugački štapom bockala toliko a je, uslijed ovog uznemiravanja, morao da se podigne u vis. Medjutim, Vulbari je I dalje ostao ljudima na dohvat ruke, tako da su se ovi obrisan njegovim stomakom kao nekakvim ručnik I cupkali parcice njegovog plavog tijela da bi napravili začin za supu. Vulbari je zbog toga morao da se podigne jos vise dok plavo nebo nije postalo nedodirljivo za ljude kako je ostalo I do dana danasnjeg.
Za narod Juruba, takodje iz zapadne Afrike, Olorun je bio vlasnik neba. Kada je pogledao ka neplodnoj močvari zamolio je jedno od bozanstava da odnese puževi kucicu dolje na ono sto je prvobitno bila zemlja. U kućici se nalazio golub, kokoske I malo zemlje. Zemlja je posuti naokolo po močvara, tako da sup o njoj golub I kokoske mogli ceprkati I kljucati dok močvara nije postala čvrsto tlo. Da bi provjerio svijet koji je napravio, Olorun pošalje na zemlju kameleon plave boje, koji je tijekom spuštanja postao braon, sto je bio znak da su kokoske I golub uspesno obavile svoj zadatak.
Sirom svijeta, svaka kultura razvila je svoje mitovi o kreiranju svijeta I njegovom oblikovanju. Ovi mitovi su medjusobno veoma razliciti, pri cemu svaki odslikava okruženje I drustvo iz kojeg je potekao. Na Islandu to su vulkanske I meteorološke sile koje formiraju uvjete za rodjenja Imira, dok su prema Jaruba narodu Iz zapdne Afrike poznata bica kao sto su kokoske I golub koji su formirali čvrsto tlo. Pa ipak svi ovi mitovi o postanka svijeta imaju nesto zajednicko. Bilo da je rec o velikom, plavom, svom modricama Vulbariju, ili o umirući div iz Kine, svi ovi mitovi u centar zbivanja stavljaju najmanje jedno natprirodno bice koje igra glavnu ulogu u objasnjenju nacina nastanka svemira. Isto tako, svaki mit predstavlja apsolutnu istinu u okviru drustva u kojem je nastao. Rec "mit" potice od Grcke reci (mythos) koja oznacava pricu ili se moze prevesti kao "Poslednje reci". I zaista, svatko tko bi se usudio da sumnja u ova objašnjenja izlagao se opasnosti da bude optužen kao jeretik.
Nista se puno nije promijenilo sve do šestog stoljeća prije nove ere kada se desio iznenadni porast svijesti medju obrazovanim ljudima. Prvi put filozofi su bili slobodni da napuste općeprihvaćenim mitoloska objašnjenja postanka svijeta I da razviju svoje teorije.
Ateista

#1442 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sarajlija8888 wrote: vidis ima dosta logike u tome sto govoris...hmm izgleda si ti malo stariji od ove djece koje se smatraju ateistima...imash najmanje 18 pa nadalje za razliku od ovih sa tlinest godina dosli pricat o alkoholu...a to kako govoris o tome kako je alkohol uzrok nekog drugog zla isto da mi govoris svoj zivot..kako se tebi nesto desilo i ti nades utjehu u alkoholu...takav sam dojam stekao o tebi...imam par jerana takvih...nesto su se razocarali u zivot i et ko nasli nekaku prividnu utjehu u alkoholu...ako je istina za tebe ovo sto sam pretpostavio onda ti samo iz srca mogu pozeljet da nades snage i da se oslobodis bilo kakvog razocarenja...znash i sam da je zivot tezak u nekim stvarima...uvijek ima gore od goreg...
Ne znam o kakvoj djeci govoris, sve koji se na ovoj temi izjasnjavaju kao ateisti dozivljavam kao ozbiljne sagovornike, ne znam koliko godina imaju ali nisu djeca i sa njima se moze ozbiljno razgovarati, tako da ti je taj pokusaj omalovazavanja sagovornika los...

Los si utisak stekao o meni, potpuno pogresan. Ne govorim o svojim iskustvima vec govorim o tome zato sto znam kako to funkcionise.
harunyahya

#1443 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

Kazza wrote:
harunyahya wrote:Što jest učinio.Zar bi se neograničeno biće spustilo na taj nivo da se pojavljuje na televiziji (čak kad bi to i učinio vi ne bi vjerovali opet)
Ako je tom neograničenom biću bezveze spuštati se na taj nivo i nama dokazivati njegovo postojanje, zašto onda istrajava na tome da bezuvjetno vjerujemo u njega... jer ako ne vjerujemo, onda idemo u pakao ili džehenem, ne bitno.
Zar je tom svemogucem biću bitno da MI poštujemo njegovo postojanje i molimo i klanjamo mu se.
Njemu nije nama jest.Imaš li odg. na primjere
int21

#1444 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Goedel je fino rekao: sistem je ili nekonsistentan ili nepotpun. (dokazano)
Sto povlaci da pojam "svemoguc" nije moguc ni u kakvom sistemu.
Sto opet povlaci da kad kazete svemoguc, nemate pojam o cemu pricate, ili ne razumijete.
Sto povlaci da doticni On ne postoji. (bar u obliku u kojem ga vi spominjete)

Quod erat demonstrandum :)
cistunac

#1445 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

harunyahya wrote:....pr.naučnici danas znaju od čega se sastoji jedno zrno pšenice (npr,koliko bjelančevina škroba itd.)
zašto oni ne mogu napraviti jedno zrno a kamoli mušicu (primjer koji kur'an navodi.
Interesantno je da je to i Kuran primjetio.
Nego 'vako: dajmo naucnicima par hiljada godina fore, pa ce to oni sigurno uciniti. Sta vise, tada ce znati i kako tebe ozivjeti i ako ne vidim razlog za isto.
Kazza

#1446 Re: Pitanje ateistima

Post by Kazza »

harunyahya wrote:
Kazza wrote:
Njemu nije nama jest.Imaš li odg. na primjere
Kao prvo, da se razumijemo... Ja vjerujem da Bog postoji (samo 'vjerujem' u pravom smislu rijeci, niko nije siguran), ali vjerujem dok mi nauka ne dokaže na drugi nacin kako je sve ovo nastalo.
Ali pri tome i mislim da ako On i postoji, stvarno mu nije u interesu da se mi njemu molimo i ako se i molimo zar je bitan nacin molitve. Ovo ti sve govorim jer sam veliki protivnik religija, koje su nas dovele do ovog sadašnjeg 'bezizlaznog' stanja. Vjera je jedno, religija je drugo i pri tome je nepotrebna. Dovoljno je da ljudi vjeruju i vode svoj život po pravilima morala.
Dakle, kada mi nauka sve fino objasni, od tada mi više nije potrebno da odgovore na 'velika' pitanja nalazim u postojanju Boga.
harunyahya

#1447 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

cistunac wrote:
harunyahya wrote:....pr.naučnici danas znaju od čega se sastoji jedno zrno pšenice (npr,koliko bjelančevina škroba itd.)
zašto oni ne mogu napraviti jedno zrno a kamoli mušicu (primjer koji kur'an navodi.
Interesantno je da je to i Kuran primjetio.
Nego 'vako: dajmo naucnicima par hiljada godina fore, pa ce to oni sigurno uciniti. Sta vise, tada ce znati i kako tebe ozivjeti i ako ne vidim razlog za isto.
Kako da ne .Kad se desi odgrnte i mene da i ja malo vidim
:lol: :lol:
Kazza wrote:Kao prvo, da se razumijemo... Ja vjerujem da Bog postoji (samo 'vjerujem' u pravom smislu rijeci, niko nije siguran), ali vjerujem dok mi nauka ne dokaže na drugi nacin kako je sve ovo nastalo.
Ali pri tome i mislim da ako On i postoji, stvarno mu nije u interesu da se mi njemu molimo i ako se i molimo zar je bitan nacin molitve. Ovo ti sve govorim jer sam veliki protivnik religija, koje su nas dovele do ovog sadašnjeg 'bezizlaznog' stanja. Vjera je jedno, religija je drugo i pri tome je nepotrebna. Dovoljno je da ljudi vjeruju i vode svoj život po pravilima morala.
Dakle, kada mi nauka sve fino objasni, od tada mi više nije potrebno da odgovore na 'velika' pitanja nalazim u postojanju Boga.
ja jesam siguran.ponavljam njemu nije nama jest.Ako si protivnik religije ond se prebaci na din. :)
Moral je druga tema ali opet njegov je izvor u religij.Šta podrazumjevaš pod 'velika' pitanja ?
harunyahya

#1448 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

int21 wrote:Goedel je fino rekao: sistem je ili nekonsistentan ili nepotpun. (dokazano)
Sto povlaci da pojam "svemoguc" nije moguc ni u kakvom sistemu.
Sto opet povlaci da kad kazete svemoguc, nemate pojam o cemu pricate, ili ne razumijete.
Sto povlaci da doticni On ne postoji. (bar u obliku u kojem ga vi spominjete)

Quod erat demonstrandum :)
Da nije svemoguć ako čemo po onom da li može matirati u jedom potezu ili stvoriti kamen da ga i sam ne može podignuti(mislimo na drugačije svemoguć)
bogumil-8

#1449 Re: Pitanje ateistima

Post by bogumil-8 »

Kazza wrote: Dakle, kada mi nauka sve fino objasni, od tada mi više nije potrebno da odgovore na 'velika' pitanja nalazim u postojanju Boga.
Odgovore na "velika pitanja" moraš sam iznaći (osmisliti svoje vlastite odgovore). Na njih ti odgovor neće dati ni Bog ni nauka. Na primjer, jedno od "velikih pitanja", koje ti može pasti napamet je: Da li će se ljudski život sa majčice Zemlje preseliti na neko drugo mjesto u Svemiru?!
Kazza

#1450 Re: Pitanje ateistima

Post by Kazza »

Kazza wrote:Kao prvo, da se razumijemo... Ja vjerujem da Bog postoji (samo 'vjerujem' u pravom smislu rijeci, niko nije siguran), ali vjerujem dok mi nauka ne dokaže na drugi nacin kako je sve ovo nastalo.
harunyahyaja wrote:jesam siguran.ponavljam njemu nije nama jest.Ako si protivnik religije ond se prebaci na din. :)
Moral je druga tema ali opet njegov je izvor u religij.Šta podrazumjevaš pod 'velika' pitanja ?
Prvo, religija je samo donijela zlo jer svi to tumace na svoj nacin, pa zbog toga samo dolazi do konflikta a to nije nikome u interesu.. svi hoce da mirno žive.
Drugo, izvore moralnih pravila ne nalazim u religiji, nego u prirodi i samim nama. Nije nam religija rekla da ne trebaš nekome nanijeti zlo, to mi sami znamo jer ne želimo da nama neko nanese zlo.
I trece, 'velika' pitanja, ... pa pitanja postanka univerzuma, svega oko nas i nas samih. Preblem je to što, gdje god zapnemo sa tim pitanjima, ili naš um to ne može da shvati, mi to prepišemo Bogu, jednostavno da bi mogli mirno spavati. Zbog toga je Bog i 'izmišljen', da bude odgovor na pitanja bez odgovora. zbog toga malo naginjem na stranu nauke, jer su svi njeni odgovori konkretni i sa dokazima, a ne u stilu "ma tako je Bog stvorio i tačka".
Locked