Upravo je ovo mlin na koji se voda tjera!ćiro wrote:Od jučer sam za podjelu na tri etnički čista dijela, tri države. Zašto bi mi htjeli zajedničku državu sa tom stokom ustaškom i četničkom.
Kako ste samo naivni, Tito dragi.
Moderators: Charuga, Tomahawk11
Upravo je ovo mlin na koji se voda tjera!ćiro wrote:Od jučer sam za podjelu na tri etnički čista dijela, tri države. Zašto bi mi htjeli zajedničku državu sa tom stokom ustaškom i četničkom.
koliko se vidi pištolje je upren u zrak, a ni to ne djeluje na navijače jer i dalje gađaju kamenjem, s obzirom da se lijevo vidi grupa ljudi oko nekog tko leži, bilo bi fantastično dobiti snimak malo prije ovog (ako je ovo snimano s kamerom) jer bi se moglo vidjeti prilično vjerno, da li je policajac pucao ravno u masu.dzemmo wrote:

4 autobusa i 20 auta, moze biti 300 ljudi. Ni na jednoj slici se ne vidi vise od 50 navijaca FKS. Prica o tome da je bilo 500 je ista kada HZ ili TM87 kazu da ih je bilo 1000 na nekoj utakmici, a nigdje ih ne mozes prebrojati ni 200. Sto se tice najave, to je suplja prica i pravdanje policije. Komotno su mogli znati 3 sata prije kada su kretali iz Sarajeva.osa wrote:točno a jedan od bitnijih aspekata sigurnosne prosudbe je i procjena policije iz grada gosta o broju navijača i pogotovo o njihovoj strukturi( da li su registrirani huligani, počinioci djela protiv života i tijela i sl.), ako su u širokom imali informaciju iz sarajeva da dolazi 150 kazališnih gledatelja i po tom pravili sigurnosnu prosudbu, a došlo 500 ljudi od kojih je dobar dio pod utjecajem alkohola, a navodno postioje snimci gdje se vide navijači sarajeva da iz buseva izlaze s metalnim šipkama i sl., ne čudi nespremnost policije. samo treba biti svjestan još jedne realnosti, organiziranje osiguranja na utakmici visokog rizika, gdje se tuče nekoliko stotina ljudi je neizvodiv posao za lokalne policije tipa one u širokom, to ni mnogo bolje organizirane policijske postrojbe ne mogu kontrolirati, radio sam u splitu, zagrebu, rijeci, osijeku, (gdje uzgred rečeno nekma nacionalizma) pa nas je znalo biti preko 1 000 + redari, pa se vrlo često znalo desiti da situacije eskaliraju u nekontrolirano nasilje, a ne 50 policajac i 36 redara.zilog wrote:Prilicno dobro poznajes nadleznost policije, a zaboravljas da lokalna policija daje procjenu o riziku. Isto tako nizi procjenjeni rizik smanjuje troskove lokalnih klubova, pa ne cudi procjena MUP-a ZHK. Posto je u ovom slucaju bila rijec o medjukantonalnoj pomoci, MUP ZHK je komotno mogao zadrzati snage u Sirokom.osa wrote:na temi se masovno pljuje po policiji, kao bilo ih je malo i slično, da li bi itko prije ovih događaja stavio ruku u vatru da je ovo utakmica s većim rizikom od one u mostaru, ne bi 100%, dakle sasvim je normalna procjena policije da u mostaru treba nagažirati značajnije snage, dalje, da li je policija u sarajevu pri polasku navijača izdvojila sve alkoholizirane, da li je pretresla sve prije ulaska u autobuse i oduzela sve predmete podesne za nanošenje ozljeda, da li je prilikom pratnje kolone autobusa (ako je pratnje bilo) onemogućila bilo kakva nekontrolirana stajanja i time kontakt s onima koji bi navijače u autobusima opskrbili navedenim predmetima, policija u sarajevu je dužna u suradnji s klubom i navijačkim skupinama obavijestiti policiju u mjestu domaćinstva o broju navijača koji dolaze i dužna je dati sigurnosnu prosudbu o mogućem ponašanju navijača. kladim se da je sve ovo propušteno napraviti.
16 godina , a naručito poslije rata bavio sam se likovima koji sebe nazivaju navijačima, iz iskustva znam da je u tim grupama najmanje takvih, gađali me betonskim blokovima, ciglama, jednom u splitu kompletnom slavinom iskinutom iz zida (1,5 kg čelika), teglama za cvijeće u rijeci itd.itd., ali vatreno oružje nisu upotrebljavali, zato me ne bi začudilo da se na kraju ispostavi da je u širokom oružje upotrijebio netko od građana koji nemaju veze s navijačima, barem direktne veze, dakle netko koga je ni krivog ni dužnog pogodila cigla, netko kome je razbijena privatna imovina, netko kome je ni krivo ni dužno ozlijeđeno dijete, žena i sl., isto tako to bi mogao biti netko zaslijepljen međunacionalnom mržnjom, ne treba ni tu mogućnost odbaciti.
u oči mi upada jedna stvar, većina navijača sarajeva je nakon povratka izbjegavala novinare, izbjegavala slikanje i sl., tako se ne ponašaju oni koji su bez ikakve krivice. postoji sumnja o načinu na koji je usmrćen vedran puljić, da li je to vatreno ili hladno oružje (kamen i sl.), ako se ispostavi da je kamen (a to nije moguće lažirati, patolozi to vrlo precizno utvrde) hoće li itko od navijača sarajeva, širokog , zrinskog i bilo kojeg drugog kluba, mućnuti malo glavom i priznati sam sebi, da se isto moglo desiti svaki put kad bi zavitlali kamen ili slično sredstvo prema drugoj skupini navijača, svaki put kad bi palicom, bokserom itd. nekog udarili, kladim se da neće, jer sve dok se ne dogodi tregedija, njima je to obična za.ebancija i fora, a kad se dogodi svi krivi osim njih, nema tu samokritičnosti ni koliko je crno ispod nokta.
još jedan aspekt napisa po forumima je nacionalizam, nije da ga nema, ali on nije ono što pokreće navijače, on nije glavno gorivo, glavno gorivo je psiha koju crpe iz grupe i svega što ta grupa nosi, a nosi osjećaj snage, zajedništva, moći i svega onog što normalnom pojedincu nije bitno, jer to ima i sam, ali ova kategorija ljudi je malo prikraćena, i nije to samo u bih, nije li bilo smrti u beogradu, nisu li u italiji u zadnjih par godina 4-5 ljudi izbodeni noževima, nismo li prije kratkog vremena gledali razbijene glave u njemačkoj i engleskoj( a oni kao nemaju više tih problema), dakle isti obrazac.
rješenje, hm, bojim se da naša društva i naše države nemaju snage za riještiti ovakve probleme, problem navijača se ne rješava isključivo zakonom o navijačima, već nultom stopom tolerancije na svaki oblik devijantnog ponašanja, na svaki prekršaj i kazneno djelo, na kažnjavanje pješaka kad cestu prijeđe izvan pješačkog prijelaza, na isključivanje političara iz političkog života jer se slikao s kriminalcem u krajnjem slučaju na zabranu okupljanja koja nisu najavljena i sukladno zakonu osigurana itditd., misli li netko da su naša društva sposobna ovo provesti, ja ne mislim, ne da ne mislim, siguran sam da ne mogu.
hhaha....sta da ti kazem, Zvrkane. Uzmi, lijepo i procitaj sta si napisao, pa opet procitaj sta sam ja napisao i onda ce ti sve biti jasno, tj. bice ti jasno o cemu govorim.zvrkan wrote:jbt
slušaj magarčino !
najprije ne poštivaš grad i građane i regiju već sve zoveš 'žabokračinom' !
a da ja šeher sarajevo zovem 'svinjcem'?..............e to mi ne pasda na pamet..................
pričaš o mržnji ?
a svaka druga riječ ti govori o mržnji svega što ima predznak HRVATSKI..................
MRZIŠ LI I NAŠE MORE NA KOJEM SE KUPATE U FEREDŽAMA I GDJE VAM NITKO NE PRAVI PROBLEME IAKO SVE KONZUMIRATE IZ GEPEKA.......
PITAŠ LI SE SMETAJU LI NAM VAŠI TURBONARODNJACI NA PLAŽI ?
PITAŠ LI SE KAKO BI VAMA BILO DA JA NA BAŠ ČARŠIJI ŽDEREM SVINJETINU I PIČIM HRVATSKE DOMOLJUBNE PJESME I NAKON TOGA SE ČUDIM -A ZAŠTO OVO NEKOME SMETA ?................TO NE BIH URADIO IZ POŠTIVANJA PREMA MJESTU I LJUDIMA GDJE SAM DOŠAO KAO GOST...........POŠTIVAO BIH VAŠEE OBIČAJE KAO ŠTO UVIJEK RADIM ALI NE DAM DA SE NETKO RUGA SA MOJIM SVETINJAMA...........VRAĆAM TROSTRUKO...........
mržnja...........
malo ti znaš o mržnji....i bolje ti je.....................
prije bih rekao - freustracija..............a i ona je zajebana................
smirite hormone i poštivajte one do sebe..........................
sa mnom u HV je od početka '91. je bilo krasnih i muslimana i srba i nikada nikoga nisam mrzio po nacionalnosti !....samo po djelima.............
pozdrav............
Jeste jeste treba sve zabraniti. Za sve su krivi navijaci. I za ubistvo Denisa, Amara, subotnje ranjavanje dvije zene kod Vjecnice, pucanje na policajce u subotu i hapsenje cetri lika, jutrosnje ranjavanje i hapsenje onog sa Pala sto je ukrao auto, narkomanija, prodaja droge! Sram nas bilo kad volimo i bodrimo nase klubove ...bhxxl wrote:treba zabraniti i navijace i gostovanja . dokle vishe ... dosta je ba i bodenja i tuca i kamenjanja i bacanja bombi ... stoka nevidjena ... zali boze mladog zivota ...
govorim ti s profesionalnog stajališta, a od čega je vedran poginuo reći će patolog (njega ne možeš prevariti), ako se ne vjeruje onom u širokom ili mostaru, vjerovat će se valjda nekom iz sarajeva, ako se utvdi da je od vatrenog oružja, nije problem naći pištolj nije bilo puno policajaca, inače s ovom slikom na sudu ne možeš ništa, na njoj se vidi da policajac drži pištolj okrenut u zrak, da ga navijači sarajeva gađaju kamenjem( što mu u uvjetima predviđenim zakonom daje ovlast uporabe vatrenog oružja, kako bi zaštito svoj život).Fordas wrote:osa wrote:koliko se vidi pištolje je upren u zrak, a ni to ne djeluje na navijače jer i dalje gađaju kamenjem, s obzirom da se lijevo vidi grupa ljudi oko nekog tko leži, bilo bi fantastično dobiti snimak malo prije ovog (ako je ovo snimano s kamerom) jer bi se moglo vidjeti prilično vjerno, da li je policajac pucao ravno u masu.dzemmo wrote:
Kako mozes biti toliko slijep, pa vidis li jadan ne bio da je Vedran vec tad ubijen i da lezi?? Ko ga je ubio???? Koliko ste samo spremni braniti tu pogan potkupljenu fasisticku i pored ocitih dokaza nije mi jasno![]()
![]()
Svi ste vi isti, i ti bi sutra pucao je li tako? ma ne, ne bi, nikako

Jesi li svjestan da bi to bi značilo odreći se Alijinog naslijeđa? Koji nam je sačuvao državu, jedinstvenu, cjelovitu, kakva-takva bila.ćiro wrote:Pa pitam ja tebe možemo li se mi Bošnjaci izboriti za zajedničku državu, kada to druga dva naroda ne žele ni po koju cijenu?emigracija wrote:Pogresno i opasno razmisljanjećiro wrote:Od jučer sam za podjelu na tri etnički čista dijela, tri države. Zašto bi mi htjeli zajedničku državu sa tom stokom ustaškom i četničkom.
de ba postedi nas sve tom pricom ...i ja sam bio navijac znam kako to ide .. da ali "navijaci" su krivi za masu sranja za paljenje i kamenovanje autobusa za prebijanje napade bodenje nozevima , bacanje bombi ... i sta sve ne ... nabijem ja na orkestar takvu ljubav i takvo bodrenje ...Plavih_11 wrote:Jeste jeste treba sve zabraniti. Za sve su krivi navijaci. I za ubistvo Denisa, Amara, subotnje ranjavanje dvije zene kod Vjecnice, pucanje na policajce u subotu i hapsenje cetri lika, jutrosnje ranjavanje i hapsenje onog sa Pala sto je ukrao auto, narkomanija, prodaja droge! Sram nas bilo kad volimo i bodrimo nase klubove ...bhxxl wrote:treba zabraniti i navijace i gostovanja . dokle vishe ... dosta je ba i bodenja i tuca i kamenjanja i bacanja bombi ... stoka nevidjena ... zali boze mladog zivota ...
ne opravdavam niti jedno ubistvo, ali o zakonu vjerovatno znam nešto malo više od tebe, pa tako i mogućnostima dokazivanja djela, ako se ispostavi da je pucao dotični policajac, naravno da će se u razmatranju odgovornosti uzeti svi segmenti, pa tako i mogućnost ciljanja u dijelove tijela u koje udar metka ne bi izazvao smrt, isto tako i mogućnost bijega jer je i to bolje nego ubiti nekog, bez obzira što te on gađa kamenim blokom i može izazvati tvoju smrt. što se tiče te hrpe policajac, bilo ih je 35, navijača od 200-500, specijalac tada niti jedan . međutim svu priču na stranu treba provesti istragu, po mogućnosti neovisnu (ako je tako što u bih moguće) i kazniti sve aktere ovog nemilog događaja i one koji su pucali i oni koji su gađali kamenjem i one koji su uništavali imovinu građana širokog brijega sve do jednog. sada završavam, jer imam utakmicu veteranskoh nogometa, vidiš ja igram a ti divljaš po stadionima, tko je tu normalan.Fordas wrote:Ma nemoj, velis po zakonu je pucati momku u glavu?! Ma hajde, pa sto nije pucao u one najblize? Sto nije pucao u nogu? Na kraju, sto nije pobjegao ako mu je zivot u opasnosti? I ko procjenjuje kome je zivot u opasnosti??? Tu je bilo masa specijalaca, zasto je bas NJEMU zivot u opasnosti?
ne seri, nemas nikakvog opravdanja i to dobro znas. Znamo i ja i ti da cete vi pokriti svoje da cete lako naci opravdanja, pa nismo od jucer
Ma ok sve to ali momci su dole bili napadnuti, ne kontam sta su trebali da rade osim da se branebhxxl wrote:de ba postedi nas sve tom pricom ...i ja sam bio navijac znam kako to ide .. da ali "navijaci" su krivi za masu sranja za paljenje i kamenovanje autobusa za prebijanje napade bodenje nozevima , bacanje bombi ... i sta sve ne ... nabijem ja na orkestar takvu ljubav i takvo bodrenje ...Plavih_11 wrote:Jeste jeste treba sve zabraniti. Za sve su krivi navijaci. I za ubistvo Denisa, Amara, subotnje ranjavanje dvije zene kod Vjecnice, pucanje na policajce u subotu i hapsenje cetri lika, jutrosnje ranjavanje i hapsenje onog sa Pala sto je ukrao auto, narkomanija, prodaja droge! Sram nas bilo kad volimo i bodrimo nase klubove ...bhxxl wrote:treba zabraniti i navijace i gostovanja . dokle vishe ... dosta je ba i bodenja i tuca i kamenjanja i bacanja bombi ... stoka nevidjena ... zali boze mladog zivota ...
Nema sta, ti si normalan. ja koji nisam bio dole sam divljak, vjerovatno sam divljak kao i svi drugi koji idu na utakmice. Samo jedno cu ti reci majstore, daj Boze da postoji zakon o kojem ti govors. Prije ce biti da se vi pozivate na zakon kada trebate ubiti nekoga neduznog a u kriminalce ne smijete dirati i na njih inace ne pucate, za njih obicno nemate zakonska ovlastenja. Za neduznu djecu uvijek se nadje opravdanjeosa wrote:ne opravdavam niti jedno ubistvo, ali o zakonu vjerovatno znam nešto malo više od tebe, pa tako i mogućnostima dokazivanja djela, ako se ispostavi da je pucao dotični policajac, naravno da će se u razmatranju odgovornosti uzeti svi segmenti, pa tako i mogućnost ciljanja u dijelove tijela u koje udar metka ne bi izazvao smrt, isto tako i mogućnost bijega jer je i to bolje nego ubiti nekog, bez obzira što te on gađa kamenim blokom i može izazvati tvoju smrt. što se tiče te hrpe policajac, bilo ih je 35, navijača od 200-500, specijalac tada niti jedan . međutim svu priču na stranu treba provesti istragu, po mogućnosti neovisnu (ako je tako što u bih moguće) i kazniti sve aktere ovog nemilog događaja i one koji su pucali i oni koji su gađali kamenjem i one koji su uništavali imovinu građana širokog brijega sve do jednog. sada završavam, jer imam utakmicu veteranskoh nogometa, vidiš ja igram a ti divljaš po stadionima, tko je tu normalan.Fordas wrote:Ma nemoj, velis po zakonu je pucati momku u glavu?! Ma hajde, pa sto nije pucao u one najblize? Sto nije pucao u nogu? Na kraju, sto nije pobjegao ako mu je zivot u opasnosti? I ko procjenjuje kome je zivot u opasnosti??? Tu je bilo masa specijalaca, zasto je bas NJEMU zivot u opasnosti?
ne seri, nemas nikakvog opravdanja i to dobro znas. Znamo i ja i ti da cete vi pokriti svoje da cete lako naci opravdanja, pa nismo od jucer
U spicu desne rotacije kombija drot se podize ili dize pistolj koji je pao na pod, dakle 100% crvenim markiranim drot, koji je nakon pucnjave utek'o u ulicu da bi se "izgubio". Koliko vidim svaka suplja pressluzbe ustaske policije pada u vodu jer ne vidim nikakvih drotova oko Vedrana koji je brutalno optuzen da je pokusao oteti pistolj u ovim momentima - kao sto rekose par sekundi pred smrt- ovaj kreten je pucao nasumice u centar mase, a primjecuje se povlacenje ljudi iz ulice kad su vjerovatno culi pucnjeve.3XL wrote:A evo opet na ovoj slici se vidi policajac , znaci dva tipa u sredini sto trece (jedan u bijeloj duxerici sa kapuljacom na glavi i do njega momak u smedjoj majci ) okrenutu ledjima i izmedju njih se vidi drot koji je vjerovatno ubio Vedrana , koji dolazi prema tom mjestu zlocina ...
A Vedran je znaci u lijevom cosku ide prema mjestu ubistva.....
Hajmo zajedno prebrojati "kornjace" na slikama pred i poslije ubistva. Trojica u kadru TADA, dakle nije "niti jedan".osa wrote:ne opravdavam niti jedno ubistvo, ali o zakonu vjerovatno znam nešto malo više od tebe, pa tako i mogućnostima dokazivanja djela, ako se ispostavi da je pucao dotični policajac, naravno da će se u razmatranju odgovornosti uzeti svi segmenti, pa tako i mogućnost ciljanja u dijelove tijela u koje udar metka ne bi izazvao smrt, isto tako i mogućnost bijega jer je i to bolje nego ubiti nekog, bez obzira što te on gađa kamenim blokom i može izazvati tvoju smrt. što se tiče te hrpe policajac, bilo ih je 35, navijača od 200-500, specijalac tada niti jedan . međutim svu priču na stranu treba provesti istragu, po mogućnosti neovisnu (ako je tako što u bih moguće) i kazniti sve aktere ovog nemilog događaja i one koji su pucali i oni koji su gađali kamenjem i one koji su uništavali imovinu građana širokog brijega sve do jednog. sada završavam, jer imam utakmicu veteranskoh nogometa, vidiš ja igram a ti divljaš po stadionima, tko je tu normalan.Fordas wrote:Ma nemoj, velis po zakonu je pucati momku u glavu?! Ma hajde, pa sto nije pucao u one najblize? Sto nije pucao u nogu? Na kraju, sto nije pobjegao ako mu je zivot u opasnosti? I ko procjenjuje kome je zivot u opasnosti??? Tu je bilo masa specijalaca, zasto je bas NJEMU zivot u opasnosti?