Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#1426 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by condy »

direstraits0078 wrote:
condy wrote:Auto se mora pravilno odrzavati da bi dobro sluzilo...ja stavljam orginalne filtere iz ovlastenih servisa. Samo je filter goriva dosta skuplji ostali nisu nesto puno skuplji. Filter goriva oko 85 KM, nafte oko 55 KM,.od zraka i klime mislim da su nisu skuplji od po 40 KM.
Koliko dodje filter diesela? :D
:thumbup:

Naviko tako rec pa zaboravio na ulje mjesto nafte greska u pisanju :-)
amar1994

#1427 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

za filter goriva, kod mene pise svakih 60000km, pise da je mijenjan u ovlastenom na 42000km :) , cijena je 169KM u ovlastenom :oops: :lol: :mrgreen:
kada da ga mijenjam opet, auto je na 63000km :)
condy

#1428 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by condy »

Ja mijenjam svaki drugi servis...kako je tako skup, zbog cega :?
jefferson

#1429 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

condy wrote:Auto se mora pravilno odrzavati da bi dobro sluzilo...ja stavljam orginalne filtere iz ovlastenih servisa. Samo je filter goriva dosta skuplji ostali nisu nesto puno skuplji. Filter goriva oko 85 KM, ulja oko 55 KM,.od zraka i klime mislim da su nisu skuplji od po 40 KM.
I original filteri su proizvedeni od strane MANN-a, Mahlea, FRAM-a, Valeo, Vaico, 3M itd, itd.
Npr. BMW-ov zracni filter za X5 35d je dva puta skuplji od MANN-ovog filtera za isti auto. Oba filtera proizvedena od strane MANN-a u Tesnju. Ja kupio MANN, i kada otvoris haubu, skines poklopac motora, na poklopcu filtera ne pise BMW< nego MANN. Jbg sad, koji je original a koji nije? :)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1430 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by konektovan »

condy wrote:Ja mijenjam svaki drugi servis...kako je tako skup, zbog cega :?
Pa zbog toga sto se mjenja na svakom trecem servisu, moraju se malo ograditi prodavaci i serviseri. :wink:
mahalas505

#1431 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by mahalas505 »

jefferson wrote: Filter klime nije nauka. Pravljen je od papira koji je dostupan prakticno svima. Malo bolji filteri klime koji imaju aktivni ugljen se isto prave od strane mnogih proizvodjaca. Ja sam u svom auto prije dvije sedmice zamjenio filtere klime (filtere jer idu tri filtera). Stavio dva MANN-a jer su bili najjeftiniji (za vansjki zrak) a za recirkulaciju stavio filter neke njemacke firme za koju nikad nisam cuo. Ima ISO certifikat i to je dovoljno. Svakako vozim sa otvorenim prozorima i panaorama krovom.
Uljni filter je nesto s cim se netreba igrati, i tu znaju i renomirane firme da zajebu. Npr. na BMW MANN je zeznuo uljni filter u slobodnoj prodaji jer su gumice za fitere bile preslabe. FRAM (najveci americki proizvodjac filtera) je isto zeznuo za BMW jer su im se filteri raspadali nakon 5000km. Filter klime ti treba kada vozis kroz gradiliste ili iza nekog Golfa II, a ne da te izoluje od vanjskog svijeta jer je to nemoguce.
Ako filter ulja s druge strane podbaci, udisat ces plinove GRAS-a pa sad kontaj.
Nisu ni uljni filteri neka nauka, jer su maltene u ovom obliku vec 50-tak godina i medij unutar filtera je u dosta slucajeva od papira, zar ne?

Moje misljenje je, ako vec ne stedim na uljnom i filteru za gorivu, necu ni stediti ni na filteru za klimu. E sada uvijek mozemo pricati da li uzet onaj koji se prodaje pod brendiranim imenom ili pod imenom samog proizvodjaca filtera.
jefferson

#1432 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

mahalas505 wrote:
jefferson wrote: Filter klime nije nauka. Pravljen je od papira koji je dostupan prakticno svima. Malo bolji filteri klime koji imaju aktivni ugljen se isto prave od strane mnogih proizvodjaca. Ja sam u svom auto prije dvije sedmice zamjenio filtere klime (filtere jer idu tri filtera). Stavio dva MANN-a jer su bili najjeftiniji (za vansjki zrak) a za recirkulaciju stavio filter neke njemacke firme za koju nikad nisam cuo. Ima ISO certifikat i to je dovoljno. Svakako vozim sa otvorenim prozorima i panaorama krovom.
Uljni filter je nesto s cim se netreba igrati, i tu znaju i renomirane firme da zajebu. Npr. na BMW MANN je zeznuo uljni filter u slobodnoj prodaji jer su gumice za fitere bile preslabe. FRAM (najveci americki proizvodjac filtera) je isto zeznuo za BMW jer su im se filteri raspadali nakon 5000km. Filter klime ti treba kada vozis kroz gradiliste ili iza nekog Golfa II, a ne da te izoluje od vanjskog svijeta jer je to nemoguce.
Ako filter ulja s druge strane podbaci, udisat ces plinove GRAS-a pa sad kontaj.
Nisu ni uljni filteri neka nauka, jer su maltene u ovom obliku vec 50-tak godina i medij unutar filtera je u dosta slucajeva od papira, zar ne?

Moje misljenje je, ako vec ne stedim na uljnom i filteru za gorivu, necu ni stediti ni na filteru za klimu. E sada uvijek mozemo pricati da li uzet onaj koji se prodaje pod brendiranim imenom ili pod imenom samog proizvodjaca filtera.
Uljni filteri jesu jos uvijek nauka. xxxx slucajeva je to pokazalo. VW je imao probleme sa uljnim filterima na 1.8T motorima, Toyota na V6 motorima. Kada zeznes filter klime, jbg Kada zeznes filter ulja, e to je vec druga prica. Upravo jer danad svi mogu napraviti kakav takav filter, a ulja su postala toliko dobra da mogu trajati 15-30,000km, dolazi do raspada filtera, jer filteri nemogu izdrzati toliko dug interval:
Slika 1: BOSCH filter
Slika 2: MANN filter na Audiju.
Image
Image
mahalas505

#1433 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by mahalas505 »

jefferson wrote:Uljni filteri jesu jos uvijek nauka. xxxx slucajeva je to pokazalo. VW je imao probleme sa uljnim filterima na 1.8T motorima, Toyota na V6 motorima. Kada zeznes filter klime, jbg Kada zeznes filter ulja, e to je vec druga prica. Upravo jer danad svi mogu napraviti kakav takav filter, a ulja su postala toliko dobra da mogu trajati 15-30,000km, dolazi do raspada filtera, jer filteri nemogu izdrzati toliko dug interval:
A zar ne bi smo onda mogli reci da vecina proizvodjaca moze napraviti filter ulja do jedno 10.000km? S druge strane, s slazem se da filter klime ne moze napraviti toliku havariju na motoru, ali moze imati uticaja na mene kao onoga sto se vozim u autu, posebno kad se koristi klima u periodima vecih temperatura.
jefferson

#1434 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

mahalas505 wrote:
jefferson wrote:Uljni filteri jesu jos uvijek nauka. xxxx slucajeva je to pokazalo. VW je imao probleme sa uljnim filterima na 1.8T motorima, Toyota na V6 motorima. Kada zeznes filter klime, jbg Kada zeznes filter ulja, e to je vec druga prica. Upravo jer danad svi mogu napraviti kakav takav filter, a ulja su postala toliko dobra da mogu trajati 15-30,000km, dolazi do raspada filtera, jer filteri nemogu izdrzati toliko dug interval:
A zar ne bi smo onda mogli reci da vecina proizvodjaca moze napraviti filter ulja do jedno 10.000km? S druge strane, s slazem se da filter klime ne moze napraviti toliku havariju na motoru, ali moze imati uticaja na mene kao onoga sto se vozim u autu, posebno kad se koristi klima u periodima vecih temperatura.
Kakvog uticaja? papir se zacepi i promjenis filter i cao djaci. Da nece zacepljen papir mozda prizvesti neku hemijsku reakciju? Zamjenis filter i cao. Ja ga mjenjam svakih 15,000Km bez obzira koji filter koristim. Sve dok mjenjas filter redovno, pa cak i svakih 20-30,000km bit ce ok. Veci problem sto se klime tice je prljav isparivac klime koji je pogodan za razni biljni svijet u autu.
Ulje? Svakih 8,000km bez obzira sto oba auta u kuci imaju interval izmjene 16,000km, i bez obzira sto koristim ulje koje mzoe bez problema izdrzati daleko duzi interval.
ElRe

#1435 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ElRe »

Petronas je za Alfine 2.2 Multijet motore razvio novo ulje 0W20, interval zamjene 20000 km.
Last edited by ElRe on 16/05/2016 12:13, edited 1 time in total.
basicm

#1436 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by basicm »

ElRe wrote:Petronas je za Alfine 2.2 Multijet motore razvio novo ulje 0W20, interval zamjene 30000 km.
Mnogo rijetko, sta je razlog? Opterecenje, neka uska grla koja traze kompromis?
530i

#1437 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by 530i »

Rekao bih ekologija prije svega.
jefferson

#1438 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

basicm wrote:
ElRe wrote:Petronas je za Alfine 2.2 Multijet motore razvio novo ulje 0W20, interval zamjene 30000 km.
Potrosnja! Morajus e zadovoljiti EU VI, CAFE itd zahtjevi i ide se na sve tanja ulja.
BMW u SAD prelazi na BMW LL-12 i LL14 FE (FE- Fuel economy). Zanimljivo je da u njemackoj ostaju na LL-01 i LL-04, sto znaci HTHS iznad 3.5cp.
0W20 ulja imaju HTHS ispod 2.7cp cime se smanjje otpor svim pokretnim djelovima.
U moj motor to nikad nece uci.
amar1994

#1439 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
basicm wrote:
Potrosnja! Morajus e zadovoljiti EU VI, CAFE itd zahtjevi i ide se na sve tanja ulja.
BMW u SAD prelazi na BMW LL-12 i LL14 FE (FE- Fuel economy). Zanimljivo je da u njemackoj ostaju na LL-01 i LL-04, sto znaci HTHS iznad 3.5cp.
0W20 ulja imaju HTHS ispod 2.7cp cime se smanjje otpor svim pokretnim djelovima.
U moj motor to nikad nece uci.
to je bas super pogodno ulje za turbine :shock: :-)
jefferson

#1440 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

to je bas super pogodno ulje za turbine :shock: :-)
Ma problem nisu samo EUro VI, CAFE itd norme, nego i nacin na koji se auta koriste.
Npr. BMW u SAD ima ogromnih problema sa N63 V8 twi turbo motorom. Potrosnja ulja je katastrofa na 90% prodatih modela ukljucujuci i M modele. Medjutim, dok je bilo problema sa diznama a na nekim i bifonima, sto je BMW-ova greska, vecina problema dolazi iz cninjenice da se motori ne razrae kako treba. Motori su pravljeni sa njemackim i evropskim cestama u mislima. U SAD, 90% kupaca ovih motora (vecina dolaiz u X5) koristi za rute krace od 10km. Motori se ne mogu razraditi kako treba, ulje se ne moze ugrijati na potrebnu temperaturu da bi gorivo isparilo koje putem direktnog ubrizgavanja andje put u karter itd.
Tanja ulja u ovom slucaju mogu biti bolje rjesenje jer se daleko brze griju cime se gorivo brze isparava, itd, itd.
ElRe

#1442 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ElRe »

Za Alfu sam malo skeptican zbog proizvodjaca. Ipak mislim da Petronas nije neko ko garantuje kvalitet. Dobro, za srednju klasu ulja vjerujem da su OK, ali zahtjevnije masine, ne znam. Vise bih volio da su izabrali Schell ili Castrol npr.
jefferson

#1443 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ElRe wrote:Za Alfu sam malo skeptican zbog proizvodjaca. Ipak mislim da Petronas nije neko ko garantuje kvalitet. Dobro, za srednju klasu ulja vjerujem da su OK, ali zahtjevnije masine, ne znam. Vise bih volio da su izabrali Schell ili Castrol npr.
Pteronas je sada vlasnik Selenie.
ElRe

#1444 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ElRe »

jefferson wrote:
ElRe wrote:Za Alfu sam malo skeptican zbog proizvodjaca. Ipak mislim da Petronas nije neko ko garantuje kvalitet. Dobro, za srednju klasu ulja vjerujem da su OK, ali zahtjevnije masine, ne znam. Vise bih volio da su izabrali Schell ili Castrol npr.
Da da, to znam. Seleniu koristim WR PE za 1.3 Multijet i 1.6 Multijet. Ranije za 1.9 JTD sam koristio Seleniu TD.
jefferson

#1445 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ElRe wrote:
jefferson wrote:
Da da, to znam. Seleniu koristim WR PE za 1.3 Multijet i 1.6 Multijet. Ranije za 1.9 JTD sam koristio Seleniu TD.
Petronas je ubrizgao pare, Selenia ima konw-how.
amar1994

#1446 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

i onda se pitaju, zasto je skracen vijek motora i automobila opcenito :lol: :lol:
odo ja nasut mineralno za svaki slucaj :lol: :lol: :mrgreen: :run:
jefferson

#1447 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

amar1994 wrote:i onda se pitaju, zasto je skracen vijek motora i automobila opcenito :lol: :lol:
odo ja nasut mineralno za svaki slucaj :lol: :lol: :mrgreen: :run:
Nekada "tesko" ulje vise skrati vijek motora nego "lako" ulje.
Sve zavisi od eksploatacije vozila.
Gradska voznja? lako ulje
Otvorena: lako ili tesko, svejedno je.
Agresivna voznja, velike brzine: teze ulje sa cescim izmjenama.
Ovaj smjer proizvodjaca ulja prema 0W20 uljima (koje Toyota, Honda itd. koriste vec decenijama) je zbog toga stos e GTL baza pokazala kao vrlo jakom, kao i tkz. VISOM baza. Medjutm, neka prvo prodje nek vrijeme pa cemo odna vidjeti.
basicm

#1448 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by basicm »

Sve je postalo nategnuto ko treger i zato se mora ulje izmisljati. Zbogom dugotrajnost, danasnji auti nikad nece biti oldtimeri.
jefferson

#1449 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

basicm wrote:Sve je postalo nategnuto ko treger i zato se mora ulje izmisljati. Zbogom dugotrajnost, danasnji auti nikad nece biti oldtimeri.
Toyota decenijama koristi 5W20 i 0W20 ulje, pa nesto ne vidim da Land Cruiseri, Highlanderi, Hiluxi i ostali crkavaju.
sabanss

#1450 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by sabanss »

Mislim da to covjeku nije bila poenta.

Te Toyote su uglavnom 3.0 i vise dizeli sa max. obrtnim na 1500 obrt/min, danasnji "turbo" motori od 1.0 zapremine nece doci ni do 30% vijeka tih motora bez obzira na sva poboljsanja svega pa i kvalitete ulja koje ide u motor.

Samo moje razmisljanje jos cemo vidjeti :D
Post Reply