Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

idia

Post by idia »

.
Last edited by idia on 02/03/2011 19:31, edited 1 time in total.
rikardoreis

Post by rikardoreis »

evy, Istocni diwan od Karahasana :) :) ne mogu sad objasnjavat zasto :D
samo znaj da nije za plaze :D
black

Post by black »

rikardoreis wrote:evy, Istocni diwan od Karahasana :) :) ne mogu sad objasnjavat zasto :D
samo znaj da nije za plaze :D
za plazu moze Sjene narova drveta, al vjerujem da je obe citala vec :D
Bumbar

Post by Bumbar »

Prije par dana Bijele Zube od Zadie Smith...odlicnoooooo :D :D ...uz toplu preporuku...
idia

Post by idia »

.
Last edited by idia on 02/03/2011 19:32, edited 1 time in total.
Sogan

Post by Sogan »

Evo samo da vam kazem da sam se danas maksuz raspito gdje u Svedskoj ima bibLjoteka i pogledacu imali tamo ovih knjiga koje ste vi ovdje napisali da su dobre za citanje pa cu sebi kupiti jednu i onda cu je citati da vidim jeli to zadovoljstvo :D
Sogan

Post by Sogan »

InfraRedRidinghood wrote:Probaj nešto ovakvo:

Image

Ako ju i poliješ FruktalićOm, nije problem :D :D :D :D :D :D
Glugo bilo vidis li ti pasceta na toj knjigi :shock: imal kakva halal al da je ovako finih boja?
HiBreeD

Post by HiBreeD »

Citam knjigu "Mali mesar", smori me brate mali drkadzija u romanu, samo psuje i sere, ali dok ne procitam necu je ostaviti, takav sam :D 8)
HiBreeD

Post by HiBreeD »

eh ja, zaboravih reci da sam u nedostatku prave knjige od mame posudio knjigu, mislim da je autor Trejsi Sevalje, zove se ttri andjela ili tako nekako, pa eto reko, ako ko hoce sta za plaze :D
Bumbar

Post by Bumbar »

HiBreeD wrote:eh ja, zaboravih reci da sam u nedostatku prave knjige od mame posudio knjigu, mislim da je autor Trejsi Sevalje, zove se ttri andjela ili tako nekako, pa eto reko, ako ko hoce sta za plaze :D

Pali andjeo...

ja upravo novi dio Harry Potter.a :D :D
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

cita li ko dean koontz-a? toplo preporucujem bas za plazu...
danas

Post by danas »

Sogan wrote:Evo samo da vam kazem da sam se danas maksuz raspito gdje u Svedskoj ima bibLjoteka i pogledacu imali tamo ovih knjiga koje ste vi ovdje napisali da su dobre za citanje pa cu sebi kupiti jednu i onda cu je citati da vidim jeli to zadovoljstvo :D
ma drzi se ti filmova :D :D

Image
anais_nin

Post by anais_nin »

@danas, ima na PP da mi iskopiras sve tvoje postove (preporuke) sa ove teme od zadnja 4 mjeseca :D ukadishe mi najdrazu temu :x :oops:

AMIN MAALOUF - FIRST CENTURY AFTER BEATRICE

Image

Amin mi lagano postaje (uz Murakamija) jedan od najdrazih pisaca za citanje u posljednje vrijeme....skoro sam zavrsila (citaj: progutala :D ) i ovu knjigu...neobicna tema predstavljena iz jos neobicnijeg ugla....naucnici su otkrili supstancu uz pomoc koje roditelji mogu garantovat rodjenje muskog dijeteta :D medjutim supstanca dovodi do poremecaja balansa muskog i zenskog roda na planeti, time prouzrokujuci nerede i ratove velikih razmjera....zanimljiva tema, zanimljivo ispricana.... :D toplo preporucujem....
anais_nin

Post by anais_nin »

ANITA SHREVE - BODY SURFING

Image

Prije nego sto sam procitala THE WEIGHT OF WATER (koju sam pak procitala zbog toga sto mi se film svidio) uvijek sam nekako imala utisak da Anita Shreve pise limunade....:D Sad znam da nije tako, mada cesto pise o emotivnim odnosima...njena zadnja knjiga BODY SURFING mi je nekako pala saka u pravo zgodnom trenutku, procitala sam je u par dana, na zalost na obali jezera a ne okeana koji je opisan u knjizi :D
Glavna junakinja Sydney prihvatajuci da radi kao tutor za najmladju kcerku jedne "prosjecne" Americke porodice tokom ljetnog odmora na Novo Engleskoj (New England) obali zadire u srz te porodice na nacine na koje nije mogla ni slutiti....Okean, ljeto, drama, jednostavni i komplikovani medjuljudski odnosi, seks i naravno bol :D svega pomalo....citko stivo....
anais_nin

Post by anais_nin »

LAURA ESQUIVEL - Malinche

Image

Interesantno polu-istorijsko stivo, ali meni ipak nije na istoj razini kao i "Kao voda za cokoladu"...bazirana na stvarnoj prici spanskog osvajanja Montezumine (ne znam je li se i na nasem zove kao i na engleskom) imperije, Esquivel je dodatno razvila lik glavne junakinje Malinche, koja se u Meksickoj istoriji pamti kao izdajica...prica o odnosu Malinche i Hernán Cortés-a, Spanskog osvajaca, prica o jeziku, komunikaciji, izumiranju jedne civilizacije i stvaranju druge, kao i o statusu zena u tim krajeva u 16tom vijeku...

nadam se da ce mi sljedeca na repertoaru biti nova knjiga Khaleda Hosseini-ija (vidim da se i Pitt razvikao oko THE KITE RUNNER-a koji je meni bio predivaaaaaaaaaan :D ) - A Thousand Splendid Sun
anais_nin

Post by anais_nin »

SUSAN MINOT - EVENING

Image

Poletila sam da procitam knjigu prije nego sto odem film pogledati i drago mi je sto sam to uradila ovim redosljedom...Film je i pored fenomenalne glumacke ekipe u najbolju ruku osrednji i dobar za srceparajucih dana PMSa, dok je knjiga stvarno fenomenalna....puno vaznih elemenata price je promjenjeno u filmu kao i obicno, tako da likovi izgledaju nekako nedoreceni i njihove motivacije ponekad nejasne....knjiga ne samo da je opsirnija nego je i suptilnija, i dosta stvari je ostavljeno citaocu na pogadjanje.....Anne, gospodja u godinama, umire od raka i pod uticajem morfina prisjeca se vaznijih momenata iz proslosti, ponajvise najznacajnije veceri svog zivota....istovremeno njena vec odrasla djeca se pokusavaju nositi sa njenom bolescu kao i sa cinjenicom da majka ocigledno ima proslost o kojoj oni nista ne znaju....stvarno prelijepo napisana prica....ali je valja citati uz kutiju maramica :D
anais_nin

Post by anais_nin »

JED RUBENFELD - THE INTERPRETATION OF MURDER

Image

murder mystery :D malo kvalitetnija u ovom zanru....kombinuje raspravu o frojdu, jungu, shakespeare-u, knjizevnosti, New York-u pocetkom proslog vijeka, napretku i nazadku civilizaciej itd itd....potraga za ubicom u new yorku pocetkom proslog vijeka, u periodu jedine frojdove posjete americi...citko stivo, "napeto ko mujin treger"....nije lose :D
irfan2

Post by irfan2 »

otkud ba tebi vremena tolko da citas :D ..

inace, procitah irac u nju jorku ..i nije nesto

trenutno citam Haruki Murakami - Lov na divlju ovcu ..pravo cudna, i nadrealna, i ima nekolko super scena ...bas za mene :D
Sogan

Post by Sogan »

danas wrote:
Sogan wrote:Evo samo da vam kazem da sam se danas maksuz raspito gdje u Svedskoj ima bibLjoteka i pogledacu imali tamo ovih knjiga koje ste vi ovdje napisali da su dobre za citanje pa cu sebi kupiti jednu i onda cu je citati da vidim jeli to zadovoljstvo :D
Jasta :D sve se kanim otvoriti temu "knjige koje ste gledali na filmu" ali ne znam dal' da je plasiram na "knjizevnost" ili "film" :? :D
pitt

Post by pitt »

Sogan wrote:
danas wrote:
Jasta :D sve se kanim otvoriti temu "knjige koje ste gledali na filmu" ali ne znam dal' da je plasiram na "knjizevnost" ili "film" :? :D
znajuci tebe....LJ&S :D
Sogan

Post by Sogan »

pitt wrote:
Sogan wrote:
danas wrote: ma drzi se ti filmova :D :D
znajuci tebe....LJ&S :D
:lol:

jesi to dosao zachatati i ovu temu... posljednju oazu foruma? :D
Final Cut

Post by Final Cut »

R.M.PIRSIG
ZEN I UMJETNOST ODRZAVANJA MOTOCIKALA
Po drugi put(prvi put '94) !
Znali neko gdje se SA. moze kupiti "LILA" od istog autora.
anais_nin

Post by anais_nin »

irfan2 wrote:otkud ba tebi vremena tolko da citas :D ..

inace, procitah irac u nju jorku ..i nije nesto

trenutno citam Haruki Murakami - Lov na divlju ovcu ..pravo cudna, i nadrealna, i ima nekolko super scena ...bas za mene :D

Murakami mi je jedan od omiljenih savremenih pisaca (onih i Maalouf trenutno vode na listi iz totalno razlicitih razloga).,...ima pravo dobro zbirku kratkih prica "Blind willow, sleeping woman" :D preporucujem :D
irfan2

Post by irfan2 »

uh ..medjutim, tu knjigu jedni mogu nac na netu na engleskom pa isprintat..nema u dvije biblioteke u koje sam uclanjen ..trazio, nemaju nista osim ovce ...
anais_nin

Post by anais_nin »

irfan2 wrote:uh ..medjutim, tu knjigu jedni mogu nac na netu na engleskom pa isprintat..nema u dvije biblioteke u koje sam uclanjen ..trazio, nemaju nista osim ovce ...
bice citava biblioteka Murakami kad ja dodjem u Sa :D inace bude njegovih knjiga po sajmovima po boljim cjenama nego u knjizarama :D
Post Reply