Da se nikad ne zaboravi ...
-
T8
#1426 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Spisak poginulihi nestalih, vojnih i civilnih žrtava Žepe
http://zepskiforum.informe.com/forum/ra ... -t240.html
http://zepskiforum.informe.com/forum/ra ... -t240.html
-
FleetStrike
#1427 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Ko je vidio male, ugasle dječije oči ... i od znoja slijepljenu kosicu na sljepoočnicama male, sićušne djevojčice onog, za mene zlosretnog, jula 1995. i krvave mrlje na šarenoj, prekratkoj i prljavoj trenerkici ... taj više ne spava. Jutros sam obeznanio ženu i kćerku vrišteći "iza sna" jer mi je na san izišla Alija, ova djevojčica koju sam tada ko janje preklanu gledao na svojim rukama. Hvala svim pokretačima posta za inicijativu da nikad NIKO ne zaboravi šta su nam od Boga prokleti dušmani, nečisti i spodobe na dvije noge učinili ....
Ono se ne smije zaboraviti a ja bih radije da sam umro nego da i dan, danas pamtim one oči, male smeđe oči prazne i zagledane nekud ... ne znam ni ja sam gdje ali nekud gdje bi bila sigurna i ne bi je zaklale nečisti koje se danas zovu Srbima. Nisam zagovornik opšte odgovornosti, zagovornik sam pojedinačne odgovornosti i smrtne kazne strijeljanjem za SVAKOG PRIPADNIKA VRS koji je tada "prošao" na 40 km od Srebrenice.
A ove što im smeta da se zabrani negiranje holokausta, pozivam da pregledaju ove slike i srdačno želim da sanjaju ko što ja često sanjam, kad sanjam svoju preklanu i zgaženu familiju i da im dragi Allah svaku noć dok ne krepaju ispuni slikama koje sam ja vidio.
Da se dragi Allah smiluje i naredi, da nečisti više nikad ne kroče ovom zemljom a da jadnim žrtvama podari lijepi Džennet, mir i utočište koje samo On može podariti.
Demokrate koje negiraju ili relativiziraju Srebrenicu i druga mjesta našeg pogroma i pogroma svih naroda NISU ljudi.
To su samo obični četnici.
Ono se ne smije zaboraviti a ja bih radije da sam umro nego da i dan, danas pamtim one oči, male smeđe oči prazne i zagledane nekud ... ne znam ni ja sam gdje ali nekud gdje bi bila sigurna i ne bi je zaklale nečisti koje se danas zovu Srbima. Nisam zagovornik opšte odgovornosti, zagovornik sam pojedinačne odgovornosti i smrtne kazne strijeljanjem za SVAKOG PRIPADNIKA VRS koji je tada "prošao" na 40 km od Srebrenice.
A ove što im smeta da se zabrani negiranje holokausta, pozivam da pregledaju ove slike i srdačno želim da sanjaju ko što ja često sanjam, kad sanjam svoju preklanu i zgaženu familiju i da im dragi Allah svaku noć dok ne krepaju ispuni slikama koje sam ja vidio.
Da se dragi Allah smiluje i naredi, da nečisti više nikad ne kroče ovom zemljom a da jadnim žrtvama podari lijepi Džennet, mir i utočište koje samo On može podariti.
Demokrate koje negiraju ili relativiziraju Srebrenicu i druga mjesta našeg pogroma i pogroma svih naroda NISU ljudi.
- Prozor
#1428 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
FleetStrike wrote:Ko je vidio male, ugasle dječije oči ... i od znoja slijepljenu kosicu na sljepoočnicama male, sićušne djevojčice onog, za mene zlosretnog, jula 1995. i krvave mrlje na šarenoj, prekratkoj i prljavoj trenerkici ... taj više ne spava. Jutros sam obeznanio ženu i kćerku vrišteći "iza sna" jer mi je na san izišla Alija, ova djevojčica koju sam tada ko janje preklanu gledao na svojim rukama. Hvala svim pokretačima posta za inicijativu da nikad NIKO ne zaboravi šta su nam od Boga prokleti dušmani, nečisti i spodobe na dvije noge učinili ....
-
bekrija
#1429 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

U organizaciji Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, dana 01.06.2009. god. na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji biće obavljena kolektivna dženaza i ukop za 42 identifikovana tijela zvorničkih žrtava zločina počinjenih 1992 . god., ekshumiranih iz grobnica na području općine Zvornika.
Konačan spisak lica za dženazu, 01.06.2009. godine:
1. Bilalić (Šerif) Sabit, rođen 1943. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
2. Bilalić (Sabit) Senad, rođen 1970. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
3. Bilalić (Sabit) Samir, rođen 1968. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
4. Hudović (Tajib) Asim, rođen 1958. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
5. Hudović (Tahir) Tajib, rođen 1929. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
6. Džonlić (Salih) Salem, rođen 1960. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
7. Halilbašić (Hamza) Midhat, rođen 1959. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
8. Uzunić (Mustafa) Faruk, rođen 1952. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
9. Hadžiefendić (Abdulah) Faruk, rođen 1945. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
10. Hadžiefendić (Hašim) Mensura, rođena 1950. godine, ekshumirana iz masovne grobnice Ulice,
11. Duškunović (Mustafa) Hasan, rođen 1928. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
12. Ahmetović (Ahmet) Nusret, rođen 1966. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
13. Ahmetović (Ahmet) Mevludin, rođen 1962. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
14. Kujundžić (Fahrija) Fehim, rođen 1948. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
15. Avdić (Nurija) Šemsudin, rođen 1954. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
16. Krtičić (Mehmed) Dedo, rođen 1930. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Ulice,
17. Mešanović (Aljo) Nijaz, rođen 1963. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Kazanbašča,
18. Mandžić (Asim) Aziz, rođen 1961. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Kazanbašča,
19. Zlatić (Muradif) Izet, rođen 1966. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Kazanbašča,
20. Smajlović (Ohran) Arifa, rođena 1928. godine, ekshumirana iz masovne grobnice Seferovići,
21. Kahrić (Hasan) Jahija, rođen 1971. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Snagovo,
22. Alić (Mustafa) Hamdija, rođen 1957. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Kamenica,
23. Lupić (Ramo) Ibrahim, rođen 1946. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Mrakodol,
24. Osmanović (Ševko) Fikret, rođen 1962. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
25. Beganović (Zeir) Džemil, rođen 1955. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
26. Mustafić (Rasim) Asim, rođen 1970. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
27. Lupić (Mehmed) Avdo, rođen 1956. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
28. Lolić (Safet) Abdulah, rođen 1954. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
29. Mustajbašić (Hasan) Ramo, rođen 1965. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
30. Brkić (Agan) Ahmet, rođen 1953. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
31. Tahić (Alija) Smajl, rođen 1935. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
32. Ahemtović (Smajl) Suljo, rođen 1933. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Glođansko Brdo,
33. Hrnjić (Ibro) Zaim, rođen 1963. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Glođansko Brdo,
34. Subašić (Muhamed) Aiša, ekshumiran iz masovne grobnice Pandurica,
35. Nožinović (Fehim) Nihad, rođen 1959. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
36. Mustafić (Mehmedalija) Rasim, rođen 1951. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
37. Delić (Rasim) Sead, rođen 1975. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
38. Delić (Rasim) Zijad, rođen 1972. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
39. Bečić (Alija) Nijaz, rođen 1962. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Kamenica,
40. Manjić (Sabrija) Muriz, rođen 1975. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Pelemiš,
41. Jašarević (Džafo) Džafer, rođen 1931. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh,
42. Vejzović (Mujo) Vejz, rođen 1922. godine, ekshumiran iz masovne grobnice Crni Vrh.
(http://www.zv-udruzenje.info)
-
fukara_tz
#1430 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
20.05.2009
Tuzla / Zvornik
Tuzla / Zvornik
Ukop 42 ubijena Zvorničana
U Komemorativnom centru Tuzla danas je obavljena identifikacija šest tijela civila sa područja općine Zvornik ubijenih tokom posljednjega rata. Doktor Vedo Tuco, specijalista sudske medicine, kazao je kako se radi o žrtvama koje su u najvećem broju slučajeva stradali od metka ispaljenog u predjelu glave, što potvrđuje da se radi o strijeljanju.
"Dijelovi šest, danas identificiranih tijela, pronađeni su u pet masovnih grobnica", kazao je doktor Tuco.
Hakija Smajlović iz Udruženja porodica nestalih i zarobljenih lica opštine Zvornik kazao je da će samo jedno od šest danas identificiranih tijela biti ukopano na kolektivnoj dženazi 1. juna u Gornjoj Kalesiji, a preostali će biti ukopani na lokalnim mezarjima u mjestima gdje su žrtve živjele do rata. Tako je konačan broj pripremljenih tijela za kolektivnu dženazu 42 tijela.
"Do ovoga trenutka je na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji ukopano oko 570 tijela, a preostao nam je još veliki posao, jer prema našoj evidenciji, na području opštine Zvornik je ubijeno ili je nestalo više od 1.500 civila", kazao je Smajlović.
Među identificiranim žrtvama su i posmrtni ostaci nekadašnjeg profesora matematike u Srednjoškolskom centru u Zvorniku Fehima Kujundžića, omiljenog među Zvorničanima.
Za počinjene zločine u Zvorniku trenutno se vodi sudski proces pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, gdje su optuženi Brano Grujić, nekadašnji predsjednik SO Zvornik i Marko Pavlović, komandant vojnih formacija u ovom gradu u prvim mjesecima 1992. godine.
- osa
#1431 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Drvar: nova masovna grobnica
U naselju Kamenica kod Drvara, u blizini škole u kojoj je tokom rata bio srpski koncentracioni logor, pronađena je nova grobnica s posmrtnim ostacima. Pretpostavlja se da je riječ o tijelima Bošnjaka s područja sjeverozapadne Bosne.
Nakon devet dana rada pripadnika Federalnog i Kantonalnog MUP-a i istražitelja Instituta za nestale, a po nalogu Državnog suda, na dubini od 30 metara, ispod naslaga smeća pronađeni su skeletni ostaci između sedam i deset tijela. Kako tvrde u Tužilaštvu Unsko-sanske županije nakon ekshumacije, u Hali Šejkovača u Sanskom Mostu, bit će izvršena DNK identifikacija.
U naselju Kamenica kod Drvara, u blizini škole u kojoj je tokom rata bio srpski koncentracioni logor, pronađena je nova grobnica s posmrtnim ostacima. Pretpostavlja se da je riječ o tijelima Bošnjaka s područja sjeverozapadne Bosne.
Nakon devet dana rada pripadnika Federalnog i Kantonalnog MUP-a i istražitelja Instituta za nestale, a po nalogu Državnog suda, na dubini od 30 metara, ispod naslaga smeća pronađeni su skeletni ostaci između sedam i deset tijela. Kako tvrde u Tužilaštvu Unsko-sanske županije nakon ekshumacije, u Hali Šejkovača u Sanskom Mostu, bit će izvršena DNK identifikacija.
-
Sargan
#1432 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Znam da mi poslije ovoga slijedi ban nekoliko dana ili sedmica ali istinsko misljenje mora reci:IBM wrote:Spisak zastupnika PS BIH koji su danas (13.05.) glasali protiv inicijative da se 27. januar proglasi kao dan sjecanja na Holokaust i 11. juli kao dan sjecanja na genocid u Srebrenici. Svi zastupnici su iz Republike Srpske.
1. Milorad Zivkovic
2. Slavko-Slavuj Jovicic
3. Milica Markovic
4. Drago Kalabic
5. Lazar Prodanovic
6. Zeljko Kuzmanovic
7. Momcilo Novakovic
8. Savo Eric
9. Mirko Okolic
10. Hadzi Jovan Mitrovic
11. Branko Dokic
Ovi ljudi i njima slicni jedino sto zasluzuju je metak u celo! A takvih je pored ovih 11 jos 11.000 hiljada ako ne i puno puno vise!!!
Da Bog da im sve u kuci gorjelo osim sijalice i desnu ruku nocali u lijepom dzepu, mamu li im cetnicko-sugavsko-cigansko-istocno-bugarsku!!!
Pa dokle vise stvarno DOKLE????
:-(
- Nekako s proljeća
#1433 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Kad' prođe ova ratna godina
i saznas pravi racun gubljenja
shvatices da je mnogo drugova
ostalo zauvijek na barikadama
Kad' jednog dana vratis se
domu svom na toplo ognjiste
dvije ce duse, tvoja i jednog heroja
u tebi zivjetiii.
Kad' prođe ova ratna godina
i saznas nemas nigdje nikoga
shvatices da si zbog visih ciljeva
puc'o na nekog' od bivsih drugova
kad' jednog dana vratis se
domu svom na toplo ognjiste
dvije ce duse, tvoja i jednog heroja
u tebi zivjetiiii
ref;
I mnoge ce majke docekat' junake
da im se vrate iz ratne tame
a neke ce same kucama poci
na njima plačne oči
na njima plačne oči
-
fukara_tz
#1434 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
22.05.2009
Zvornik
Zvornik
Obilježavanje 17 godina od zločina u Grbavcima kod Zvornika
Otkrivanjem spomen-obilježja žrtvama 23. maja u Grbavcima bit će obilježeno 17 godina od zločina koji su srpske paravojne snage počinile nad Bošnjacima zvorničke Mjesne zajednice Grbavci, saopćio je Organizacioni odbor za obilježavanje 17 godina genocida u Grbavcima.
Na spomen-ploči uklesana su imena 90 ubijenih osoba, što je oko petine prijeratnog stanovništva mjesta, po čemu su Grbavci jedno od naselja s najvećim stepenom stradanja u BiH.
Ceremonija otkrivanja spomen-obilježja započet će u 12 sati ispred džamije u Grbavcima. Planirano je obraćanje visokih zvaničnika, predstavnika porodica stradalih te prigodan program koji će izvesti hor Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Bit će otvorena i izložba fotografija pod nazivom "Grobnica Glumina - tragovi zla".
"Ovih dana se navršava punih 17 godina od velikog zločina počinjenog od srpskih paravojnih snaga nad Bošnjacima zvorničke mjesne zajednice Grbavci, 21. maja 1992 . godine. U samo jednom danu, ubijeno je i zarobljeno više od 70 mještana tog sela. Ukupan broj stradalih Grbavčana tokom agresije je 90 osoba, među kojima su i starci i maloljetnici", navodi se.
U saopćenju se ističe da je većina žrtava pronađena u masovnoj grobnici Glumina, kasnije identifikovana i pokopana u šehidskom mezarju u Memićima kod Kalesije.
"Kako saznajemo, vodi se istraga o zločinu u Grbavcima, ali još nije došlo do podizanja optužnica protiv počinilaca", navodi se u saopćenju što ga potpisuje predsjednik Organizacionog odbora Mehdin Berbić.
(FENA)
- Nekako s proljeća
-
fukara_tz
#1436 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Sa identifikacije ubijenih Zvorničana koji će biti pokopani 1.juna 2009 u Memorijalnom centru Memići / Kalesija

Last edited by fukara_tz on 24/05/2009 18:00, edited 3 times in total.
-
fukara_tz
#1437 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
23.05.2009
Zvornik / Grbavci
Zvornik / Grbavci
Godišnjica zločina u Grbavcima!
Dvadeset prvog maja 1992. godine srpske paravojne snage su zarobile i ubile više od 70 Bošnjaka iz naselja Grbavci kod Zvornika. Bez ikakvog povoda ljudi su ubijani na kućnom pragu. Jedna grupa muškaraca među njima i maloljetni, zarobljena su i odvedeni prema Karakaju gdje su likvidirani. Na spomen ploči u Grbavcima, koja je u znak sjećanja na žrtve zločina otkrivena danas, upisano je 90 imena stradalih Bošnjaka.
Među njima su imena supruge i brata Mehdina Berbića.
Mehdin Berbić:
''Imamo nekoliko porodica koje su izgubile oboje i muž i žena su ubijeni, po dvoje djece im je ostalo, danas su oni odrasli ljudi''.
Damir Musić u vrijeme zločina, kada su mu ubili oca imao je tek četiri godine. Iako mu slike prošlosti polako blijede, još uvijek se kako kaže, sjeća oca.
Damir Musić:
''Rano sam osto bez oca, nisam ga dovoljno upamtio, ali imam slike njegove i tako vraćam sjećanje, uzmem slike i gledam da bi mi ostao u sjećanju''.
Posmrtni ostaci većine ubijenih mještana Grbavaca pronađeni su na lokalitetu Ramin grob u Glumini 1998. godine, u tada najvećoj masovnoj grobnici na Balkanu. Među njima si bila i tijela muža i dva sina Hadžire Avdić.
Hadžira Avdić:
''Umjesto da moja djeca oblaze moj grob, ja oblazim njihove''.
U maju 1992. godine kompletno Bošnjačko stanovništvo je protjerano iz Grbavaca, a jedna petina stanovništva ubijena je u zločinačkom pohodu. Grbavci su tako jedno od naselja sa najvećim stepenom stradanja u Bosni i Hercegovini.
-
fukara_tz
#1438 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Last edited by fukara_tz on 24/05/2009 18:41, edited 2 times in total.
-
fukara_tz
#1439 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
24.05.2009
Višegrad
Višegrad
Obilježena 17. godišnjica stradanja
Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu u nedjelju je održan komemorativni skup u znak sjećanja na 3.000 stradalih civila u ovom gradu, uglavnom Bošnjaka te jednog Hrvata, među kojima je bilo i 121 dijete.
Sedamnaesta godišnjica od ovoga zločina simbolično je obilježena bacanjem 3.000 ruža u rijeku Drinu te vijenca koji su donijele predstavnice „Žena u crnom“ iz Srbije, a žrtvama je odata počast minutom šutnje te učenjem Fatihe.
Komemoraciji je prisustvovalo nekoliko stotina Višegrađana i građana iz drugih gradova naše zemlje, dok su s višegradske ćuprije i ovaj put upućene brojne poruke da pravda i istina moraju biti zadovoljene a zločinci odgovarati pred sudom.
"Tužilaštvo BiH ništa ne radi jer zločinci su slobodni čak i na dobrim funkcijama, a posebno u Višegradu gdje ih svakodnevno surećemo. Bilo koja kazna mimo doživotne je nagrada i zato očekujemo kao što je Haški tribunal i tražio za Milana i Sredoja Lukića doživotnu kaznu, jer to bi bila bar mala satisfakcija žrtvama", rečeno je na skupu, uz podsjećanje da je od 3.000 ubijenih civila u Višegradu do sada identificirano tek 10 posto žrtava.
"I onda kada se dešavao zločin i sada smatramo to činom fašističke agresije. Hvala vam što imate povjerenja i ukazujete nam čast da učestvujemo u vašem bolu, da vam iskažemo saučešće, suosjećanje i solidarnost i hvala vam zbog topline i razumijevanja kojom primate ovaj skromni gest elementarne čovječnosti i moralne dužnosti. Mi možemo osuđivati zločine svoje ili bilo koje zemlje, ali mi se možemo stidjeti i osjećati krivim samo zbog zločina naše zemlje i onog što su učinili u naše ime. Hvala vam što nam pomažete da ublažimo to užasno osjećanje bola, stida, sramote i ogorčenosti a mi nikada nećemo zaboraviti odakle dolazimo", kazala je predsjednica Udruženja “Žene u crnom“ iz Beograda Staša Zajević.
"Nažalost, ni sadašnje vlasti u Srbiji ne pokazuju moralnu odgovornost ni političku volju da priznaju zločine počinjenje u naše ime. Moralna odgovornost podrazumijeva da se to javno i glasno kaže. Oni ne pokazuju volju da ispune međunarodne obaveze i izruče sve odgovorne za zločine u BiH i da se promijeni sistem vrijednosti u Srbiji te da umjesto slavljenja zločinaca grade odnose koijima se poštuje dostojanstvo žrtava i uvažava njihova patnja", kazala je Zajević dodajući da „Žene u crnom“ nikada neće prestati tražiti odgovornost za zločine.
Skupu u Višegradu prisustvovali su i premijer Vlade FBiH Nedžad Branković, ministar u Vladi RS-a Omer Branković, predsjednik Skupštine opštine Višegrad Bilal Memišević, goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.
Minutom šutnje na mostu u Višegradu prisutni su odali počast i žrtvama tragične saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Dražen Knežević, direktor HE Višegrad.
(FENA)
Last edited by fukara_tz on 24/05/2009 18:41, edited 1 time in total.
- tech10
#1440 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
MAJKU VAM JEBEM
"Majku vam jebem
Dok svoju majku
Do sklonista vucem
A PAT bezbozno tuce tuce
Majku vam jebem
I ludo se smijem
Dok me starica moja
Izgubljena u svojim ljetima
Pita
Sto nas ne brani Narodna Armija
Tuku nas i oni velim
A ona prestravljena
Na kraju stepenista
I kraju milenijuma mrmlja
Je li je li"
Nedzad Ibrisimovic
"Majku vam jebem
Dok svoju majku
Do sklonista vucem
A PAT bezbozno tuce tuce
Majku vam jebem
I ludo se smijem
Dok me starica moja
Izgubljena u svojim ljetima
Pita
Sto nas ne brani Narodna Armija
Tuku nas i oni velim
A ona prestravljena
Na kraju stepenista
I kraju milenijuma mrmlja
Je li je li"
Nedzad Ibrisimovic
-
sport
#1441 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Povodom četrnaestogodišnjice genocida nad civilnim stanovništvom Srebrenice, Biciklistički klub džemata Innsbruck organizuje četvrti, već tradicionalni biciklistički maraton „Innsbruck-Bihać-Srebrenica“. Maraton je podijeljen na dva dijela i sastoji se iz rute Innsbruck-Bihać i Bihać-Srebrenica. Rutu Bihać-Srebrenica preuzima Klub ekstremnih sportova „Limit“ iz Bihaća.
Polazak iz Innsbrucka je zakazan za 03 jula u 08.00 sati.
Maraton Innsbruck-Bihać-Srebrenica:
1. dan: 03.07. Innsbruck-Brenner-Brixen-Bruneck-Toblach-Sillian-Obertilliach
2. dan: 04.07. Obertilliach-Hermagor-Feistriz-Unterferlach-Eisenkappel
3. dan: 05.07. Eisenkappel-Kranj-Ljubljana-Trebnje-Novo Mesto- Jugorje
4. dan: 06.07. Jugorje-Karlovac-Velika Kladuša-Bihać
5. dan: 07.07. Pauza
6. dan: 08.07. Bihać-Donji Vakuf
7. dan: 09.07. Donji Vakuf-Sarajevo
8. dan: 10.07. Sarajevo-Srebrenica
9. dan: 11.07. Glavna komemoracija u Srebrenici
Maraton koji nosi naslov „Da se ne zaboravi i ne ponovi“je internacionalanog i multikonfesionalnog karaktera i ovim pozivamo sve klubove, udruženja, kao i privatna lica da se priključe ovom sportsko-humanitarno poduhvatu. Učešće u poduhvatu je moguće aktivno – vožnja bicikla kao i davanjem moralne i materijalne podrške te marketing.
„Da se ne zaboravi i nikad ne ponovi“

Polazak iz Innsbrucka je zakazan za 03 jula u 08.00 sati.
Maraton Innsbruck-Bihać-Srebrenica:
1. dan: 03.07. Innsbruck-Brenner-Brixen-Bruneck-Toblach-Sillian-Obertilliach
2. dan: 04.07. Obertilliach-Hermagor-Feistriz-Unterferlach-Eisenkappel
3. dan: 05.07. Eisenkappel-Kranj-Ljubljana-Trebnje-Novo Mesto- Jugorje
4. dan: 06.07. Jugorje-Karlovac-Velika Kladuša-Bihać
5. dan: 07.07. Pauza
6. dan: 08.07. Bihać-Donji Vakuf
7. dan: 09.07. Donji Vakuf-Sarajevo
8. dan: 10.07. Sarajevo-Srebrenica
9. dan: 11.07. Glavna komemoracija u Srebrenici
Maraton koji nosi naslov „Da se ne zaboravi i ne ponovi“je internacionalanog i multikonfesionalnog karaktera i ovim pozivamo sve klubove, udruženja, kao i privatna lica da se priključe ovom sportsko-humanitarno poduhvatu. Učešće u poduhvatu je moguće aktivno – vožnja bicikla kao i davanjem moralne i materijalne podrške te marketing.
„Da se ne zaboravi i nikad ne ponovi“

-
fukara_tz
#1442 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
24.05.2009.
Kozarac
Kozarac
Godišnjica stradanja - Kozarčani traže kažnjavanje odgovornih za zločine
Tradicionalnom mirnom šetnjom od centra Kozarca do Šehidskog mezarja u Kamičanima, u nedjelju su mještani prijedorskog naselja Kozarca ponovo ukazali na zločine koji su nad njima počinjeni na današnji dan prije 17 godina te još jednom pozvali da svi zločinci budu kažnjeni.
Na Šehidskom mezarju Kamičani proučen je Jasin i Fatiha za sve žrtve, od kojih je njih 600 sahranjeno na ovom mezarju, a za 1.200 još se traga.
Kozarčani već desetu godinu ukazuju na ove zločine i traže da odgovorni budu privedeni pred lice pravde.
"Moramo biti svjesni da se oni koji zaborave svoju prošlost izlažu opasnosti da im se ona ponovi", rekao je Amir efendija Ahmić, glavni imam medžlisa u Kozarcu te mještanima poručio da budu jaki i hrabri, kao i da o svemu što im de dogodilo te 1992. godine moraju govoriti.
Predstavnici Udruženje logoraša iz Kozarca uputili su Regionalnom savezu logoraša Banja Luka više od 300 tužbi u ime onih koji su prošli kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje.
Od bh. entiteta RS-a traže nadoknadu za vrijeme provedeno u tim logorima.
U pripremi je još 500 tužbi.
(FENA)
-
fukara_tz
#1443 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
24.05.2009
Mostar / Nevesinje
Mostar / Nevesinje
Najmlađe ubijeno dijete još nije imalo ni ime
Dokumentarni film "Istina", autora Senada Omerike i Šerifa Bojčića, koji tematizira stradanje Bošnjaka u Nevesinju, prezentiran je preksinoć u dvorani Narodnog pozorišta u Mostaru, koja je bila popunjena do zadnjeg mjesta.
Promotori ovog filma o stradanju 301 nesrpskog civila, od kojih 131 još nije pronađen, bili su Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, i Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.
Mašović je konstatirao da je Nevesinje zapravo bilo desetkovano.
- Svaki deseti nesrpski civil je ubijen u Nevesinju, a od ubijenih je svako deseto bilo dijete. Najmlađe ubijeno dijete još nije imalo ni ime. Meni i dan-danas nije jasno zašto je Nevesinje uvijek izostavljano iz optužnica protiv čelnih ljudi koji su odgovarali za ratne zločine i genocid - upitao je Mašović.
Čekić je kazao da je genocid u Nevesinju bio organiziran i sistematski izveden te da su iza njega stajale političke i vojne strukture Srbije i RS. Istakao je da su zločine počinile i komšije nevesinjskih Bošnjaka.
(AVAZ)
-
fukara_tz
#1444 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
IN MEMORIAM
25.05.1995 - 25.05.2009
Godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

25.05.1995 godine dogodio se nezapamćeni zločin u Tuzli. Srpsko - crnogorski fašistički agresor, Karadžicevi fašisti, Mladićevi četnici nazovimo ih kako god sem ljudi, su na Tuzlu u 20:55 minuta sa lokaliteta Ozrena ispalili granatu na tuzlansko korzo tačnije na sastajalište mladih poznatije pod imenom Kapija. Četnicka granata ubila je 71 dijete Tuzle a preko 200 ranila. Prosjek godina poginulih je bio 3-30 godina. Ni tako mrtvima, srpski fašisti nisu dali mira da se sahrane dostojanstveno. Dženaze i sahrane ubijene mladosti obavljene su u ranu zoru jer zvijeri sa brda konstatnim granatiranjem Tuzle nisu dopustile da se sahrana odvija u miru.
Dan 25.5 1995 dan koji smo decenijama slavili i pamtili kao Dan mladosti biće pamćen kao dan žalosti. Danas u Tuzli i suza postaje riječ, jer jedino se njome moze iskazati bol za mladim nasilno oduzetim životima nasi bližnjih, sinova i kceri, braće i sestara. Jedino ta iskrena suza danas može govoriti o smrti u našim srcima, o teškoj spoznaji da cemo sutrašnji, prekosutrašnji i svaki drugi dan buditi se i biti -usamljeni za komad duše, dio srca, za jednu mladost i ljepše sutra. Djeci podarimo život, sate, dane, mjesece i godine roditeljske pažnje i ljubavi. Bdijemo nad njima, čuvamo ih kao zjenicu oka, kao svjetlost bez koje život nema smisla..Zar uopšte može da se pojavi neko i da uz dopuštenje tzv. Čovječansta unisti tu svjetlost jednog mladog života.? Zar je ikome dopušteno, zar iko smije i moze da uzima pravo na život? Može, i to je ono sto ovaj narod nikada nece zaboraviti i oprostiti. A ova bol ce stići svakog ko to pred Bogom zaslužuje.
25.05.2009 navršava se četrnaest godina od zločina na Kapiji. U Tuzli je svake godine to poseban dan. Grad je nekako svježe umiven, atmosfera je drugačija, ljudi s pažnjom rade stvari jer znaju da je to najbolniji dan njihove historije. U Tuzli se 25.maj obilježava nizom događanja. Najvažnije je obilazak Memorijalnog kompleksa Slanja banja. Tu, u sjeni drveća, leže ostaci masakriranih Tuzlaka. Groblje je čisto i uredno. Ljudi dolaze u kolonama. Nadgrobni spomenici okićeni cvijećem, ulašteni, upaljene svijeće i uče se fatihe. Ljudi plaču, ali tiho. Ne možete čuti ružne riječi, proklinjanja, jauka. Samo suzne oči, klečanje pored grobova. Rodbina žrtava se pozdravlja, nekako tiho i dostojanstveno, jer oni se najbolje razumiju.
Važan je ovo datum za Tuzlu. Zbog toga i školska djeca svake godine dolaze da odaju počast. Možete vidjeti čitava odjeljenja kako idu prema groblju. Pa, onda jedinice policije, pa onda svi ostali koji žele odati počast onima koji ništa nisu bili krivi. Dođu u Tuzlu i ljudi iz regiona i dalje iz Evrope. Jedino pitanje na koje svi zajedno nisu dobili odgovor jeste – kome su djeca bila kriva? Odgovora nema jer niko za ovaj zločin još uvijek nije odgovarao ni nakon četrnaest godina.
Pred Sudom BiH u toku je suđenje Novaku Đukiću bivšem pripadniku genocidne Vojske RS-a.
Ranjeno krilo nastavlja let
Muhamed Mujkanović, Hame, Saša Prodanović, Banda, Svetlana, grupa Terusi, Selma Bajrami, Davor, grupa IF, Željko Lešić i ostali tuzlanski umjetnici prije nekoliko godina otpjevali su pjesmu za ubijenu mladost Tuzle.
Obilježavanje 25.maja masakra nad mladošću Tuzle
Povodom 25. maja, četrnaeste godišnjice masakra na tuzlanskoj Kapiji, oko 25 aktivista Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije, Kosova, te Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak, 25.5.2009. godine, posjetit će Tuzlu, prema slijedećem rasporedu:
11.00 - 13.00 posjeta Kući plamena mira (gledanje filma o Kapiji i nastanku kuće, te obilazak mezarja / groblja, mjesta gdje su sahranjeni nastradali na Kapiji)
13.00 - 14.30 susret sa predstavnicima udruge "Front"
14.30 - 15.30 obilazak PIP - a (Podrinje Identification Project), mjesta gdje se radi post mortem - identifikacija ekshumiranih žrtava Podrinja i Srebrenice
15.30 - 16.30 obilazak Mejdana, odnosno DNK - laboratorije, gdje se utvrđuje identitet ekshumiranih žrtava
16.30 - 18.00 obilazak Tuzle, sastanak sa predstavnicima NVO "Ipak"
18.00 - 19.00 polaganje cvijeća na Kapiji, u sklopu komemorativnog programa za žrtve Kapije.
Opštinski protokol za 25.05.2009
18h - Polaganje cvijeća i vijenaca na mezarju / groblju Slana Banja
20.30-20.55h Komemoracija na Kapiji
Još jedna informacija u sklopu emisije "60 minuta" koja se emitira u ponedeljak 25.05.2009 biće prilog o Kapiji gdje će govoriti roditelji ubijene djece i preživjele žrtve sa Kapije.
25.05.1995 - 25.05.2009
Godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

25.05.1995 godine dogodio se nezapamćeni zločin u Tuzli. Srpsko - crnogorski fašistički agresor, Karadžicevi fašisti, Mladićevi četnici nazovimo ih kako god sem ljudi, su na Tuzlu u 20:55 minuta sa lokaliteta Ozrena ispalili granatu na tuzlansko korzo tačnije na sastajalište mladih poznatije pod imenom Kapija. Četnicka granata ubila je 71 dijete Tuzle a preko 200 ranila. Prosjek godina poginulih je bio 3-30 godina. Ni tako mrtvima, srpski fašisti nisu dali mira da se sahrane dostojanstveno. Dženaze i sahrane ubijene mladosti obavljene su u ranu zoru jer zvijeri sa brda konstatnim granatiranjem Tuzle nisu dopustile da se sahrana odvija u miru.
Dan 25.5 1995 dan koji smo decenijama slavili i pamtili kao Dan mladosti biće pamćen kao dan žalosti. Danas u Tuzli i suza postaje riječ, jer jedino se njome moze iskazati bol za mladim nasilno oduzetim životima nasi bližnjih, sinova i kceri, braće i sestara. Jedino ta iskrena suza danas može govoriti o smrti u našim srcima, o teškoj spoznaji da cemo sutrašnji, prekosutrašnji i svaki drugi dan buditi se i biti -usamljeni za komad duše, dio srca, za jednu mladost i ljepše sutra. Djeci podarimo život, sate, dane, mjesece i godine roditeljske pažnje i ljubavi. Bdijemo nad njima, čuvamo ih kao zjenicu oka, kao svjetlost bez koje život nema smisla..Zar uopšte može da se pojavi neko i da uz dopuštenje tzv. Čovječansta unisti tu svjetlost jednog mladog života.? Zar je ikome dopušteno, zar iko smije i moze da uzima pravo na život? Može, i to je ono sto ovaj narod nikada nece zaboraviti i oprostiti. A ova bol ce stići svakog ko to pred Bogom zaslužuje.
25.05.2009 navršava se četrnaest godina od zločina na Kapiji. U Tuzli je svake godine to poseban dan. Grad je nekako svježe umiven, atmosfera je drugačija, ljudi s pažnjom rade stvari jer znaju da je to najbolniji dan njihove historije. U Tuzli se 25.maj obilježava nizom događanja. Najvažnije je obilazak Memorijalnog kompleksa Slanja banja. Tu, u sjeni drveća, leže ostaci masakriranih Tuzlaka. Groblje je čisto i uredno. Ljudi dolaze u kolonama. Nadgrobni spomenici okićeni cvijećem, ulašteni, upaljene svijeće i uče se fatihe. Ljudi plaču, ali tiho. Ne možete čuti ružne riječi, proklinjanja, jauka. Samo suzne oči, klečanje pored grobova. Rodbina žrtava se pozdravlja, nekako tiho i dostojanstveno, jer oni se najbolje razumiju.
Važan je ovo datum za Tuzlu. Zbog toga i školska djeca svake godine dolaze da odaju počast. Možete vidjeti čitava odjeljenja kako idu prema groblju. Pa, onda jedinice policije, pa onda svi ostali koji žele odati počast onima koji ništa nisu bili krivi. Dođu u Tuzlu i ljudi iz regiona i dalje iz Evrope. Jedino pitanje na koje svi zajedno nisu dobili odgovor jeste – kome su djeca bila kriva? Odgovora nema jer niko za ovaj zločin još uvijek nije odgovarao ni nakon četrnaest godina.
Pred Sudom BiH u toku je suđenje Novaku Đukiću bivšem pripadniku genocidne Vojske RS-a.
Ranjeno krilo nastavlja let
Muhamed Mujkanović, Hame, Saša Prodanović, Banda, Svetlana, grupa Terusi, Selma Bajrami, Davor, grupa IF, Željko Lešić i ostali tuzlanski umjetnici prije nekoliko godina otpjevali su pjesmu za ubijenu mladost Tuzle.
Obilježavanje 25.maja masakra nad mladošću Tuzle
Povodom 25. maja, četrnaeste godišnjice masakra na tuzlanskoj Kapiji, oko 25 aktivista Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije, Kosova, te Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak, 25.5.2009. godine, posjetit će Tuzlu, prema slijedećem rasporedu:
11.00 - 13.00 posjeta Kući plamena mira (gledanje filma o Kapiji i nastanku kuće, te obilazak mezarja / groblja, mjesta gdje su sahranjeni nastradali na Kapiji)
13.00 - 14.30 susret sa predstavnicima udruge "Front"
14.30 - 15.30 obilazak PIP - a (Podrinje Identification Project), mjesta gdje se radi post mortem - identifikacija ekshumiranih žrtava Podrinja i Srebrenice
15.30 - 16.30 obilazak Mejdana, odnosno DNK - laboratorije, gdje se utvrđuje identitet ekshumiranih žrtava
16.30 - 18.00 obilazak Tuzle, sastanak sa predstavnicima NVO "Ipak"
18.00 - 19.00 polaganje cvijeća na Kapiji, u sklopu komemorativnog programa za žrtve Kapije.
Opštinski protokol za 25.05.2009
18h - Polaganje cvijeća i vijenaca na mezarju / groblju Slana Banja
20.30-20.55h Komemoracija na Kapiji
Još jedna informacija u sklopu emisije "60 minuta" koja se emitira u ponedeljak 25.05.2009 biće prilog o Kapiji gdje će govoriti roditelji ubijene djece i preživjele žrtve sa Kapije.
- Sensei
- IBM
#1446 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Bio je policajac tokom rata, a od 1996. sef centra javne bezbednosti. Ugl. nije bio cist.
Interesantno je da je poginuo u Drini...
Drina zna...
Drina pamti....
mi zaboravljamo...
- Daphna
#1447 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
IN MEMORIAM

-
fukara_tz
#1448 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
25.05.2009
Tuzla
14. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji
Danas, 25. maja 2009. godine navršava se 14 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji, kada je od granate ispaljene s Ozrena ubijena 71 mlada osoba, a još 240 teško i lakše ranjeno.
Četrnaesta godišnjica strašnog zločina nad mladim Tuzlacima obilježava se u vrijeme kada se privodi kraju suđenje Novaku Đukiću pred Sudom Bosne i Hercegovine, a još devet osumnjičenih iz prijave Fondacije Istina, pravda, pomirenje je na nepoznatim lokacijama.
Optužnica tereti Novaka Đukića, penzionisanog generala rođenog 1955. godine u Banja Luci, da je u svojstvu komandanta taktičke grupe Ozren Vojske RS naredio svojim jedinicama smještenim u selu Panjik na planini Ozren da raketnim projektilom granatiraju Tuzlu i to bliži lokalitet centra grada zvani "Kapija".
Posljedica tog granatiranja bile su kobne za ljude okupljene na tuzlanskoj Kapiji poznatoj kao okupljalište mladih. Od granate s Ozrena na Kapiji je poginula 71 osoba, a 24o ih je ranjeno. Najstarija žrtva imala je 30 godina.
Protokolom Općine Tuzla, danas u kasnim poslijepodnevnim satima predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na Slanoj Banji i komemoracija žrtvama na Kapiji i to upravo u vrijeme kada se dogodio ovaj monstruozan zločin u Tuzli. Komemoracija počinje u 20.30 i traje do 20.55.
Pogledajte ratni video snimak snimljen neposredno poslije ove tragedije:
Upozorenje: video sadrzi potresne snimke
Tuzla
14. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji
Danas, 25. maja 2009. godine navršava se 14 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji, kada je od granate ispaljene s Ozrena ubijena 71 mlada osoba, a još 240 teško i lakše ranjeno.
Četrnaesta godišnjica strašnog zločina nad mladim Tuzlacima obilježava se u vrijeme kada se privodi kraju suđenje Novaku Đukiću pred Sudom Bosne i Hercegovine, a još devet osumnjičenih iz prijave Fondacije Istina, pravda, pomirenje je na nepoznatim lokacijama.
Optužnica tereti Novaka Đukića, penzionisanog generala rođenog 1955. godine u Banja Luci, da je u svojstvu komandanta taktičke grupe Ozren Vojske RS naredio svojim jedinicama smještenim u selu Panjik na planini Ozren da raketnim projektilom granatiraju Tuzlu i to bliži lokalitet centra grada zvani "Kapija".
Posljedica tog granatiranja bile su kobne za ljude okupljene na tuzlanskoj Kapiji poznatoj kao okupljalište mladih. Od granate s Ozrena na Kapiji je poginula 71 osoba, a 24o ih je ranjeno. Najstarija žrtva imala je 30 godina.
Protokolom Općine Tuzla, danas u kasnim poslijepodnevnim satima predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na Slanoj Banji i komemoracija žrtvama na Kapiji i to upravo u vrijeme kada se dogodio ovaj monstruozan zločin u Tuzli. Komemoracija počinje u 20.30 i traje do 20.55.
Pogledajte ratni video snimak snimljen neposredno poslije ove tragedije:
Upozorenje: video sadrzi potresne snimke
-
zelenashica
#1449 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Kapija 25.05.1995 godine 20:55h
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana, ali smrt nije kraj, jer smrti zapravo i nema, i nema kraja, smrću je samo obasjana staza uspona od gnijezda do zvijezda...

Ovdje na ovoj kapiji grada odmotava se tamna priča...
Toliko tamna da tamnija ne može biti...
Toliko sramna da sramnija ne može biti...
Toliko tužna da tužnija ne može biti...
Toliko ružna da ružnija ne može biti...
Toliko strahotna da strahotnija ne može biti...
I kravava da krvavija ne može biti... I krvava da krvavija ne može biti..
VELIKI BOŽE UČINI DA ZASLUŽENA KAZNA STIGNE ONE KOJI SU NAM OVU BOL, NEPREBOLNU NANJELI
Na ovom su mjestu četnici 25.maja 1995.godine mučki ubili 71 nedužnog građanina Tuzle uglavnom mladića i djevojaka. Tako je u jednom trenutku pokošena mladost ovoga grada. Neka je rahmet, pokoj i šutnja svima. Proučite fatihu i pomolite se, pamtite i opominjite da nam se Vase Miskina, Markale, Kozara, Foča, Stupni Dol, Omarska, Srebrenica, Musala, Tuzlanska "Kapija" i sve druge bosanske i sve hercegovačke kapije nikom i nikada ne ponove...PAMTITE I OPOMINJITE!!!

Te noći nisu pucali na grad, pucali su nam u Sulejmana odhranila majka, u zlatno sunce selam ćeš mi materi, pucali su nam u dušu, u pjesmu, u sjajni mjesečev srp, pucali su nam u tanku obrvicu djevojačku, u zjenicu oka su nam pucali, pucali su nam u levhe i mihrabe i ubijali snene i zaljubljenje, ubijali žudnju da se spoje sve obale svijeta...Ugasili su nam vid i svjetlost u bisernim očima i zamutili najbistrija jezera u našim očima. Te noći tuzlanska kapija bila je rodno mjesto tuge nad tugama, pjesme nad pjesmama, kletve nad kletvama...
...PAMTIĆEMO TU MAJSKU NOĆ, PAMTIĆEMO TU MAJSKU NOĆ kao vječnu tugu i vječnu opomenu sve dok se rađa i umire dan, sve dok ptice pjevaju i cvjetovi mirišu, sve dok nas zelene budu nesanice slutnjama tamnim zaplitale, sve dok su ljudi to što jesu melek i šejtan koji put života vuku na dvije suprotne strane svijeta...
I ovaj grad je našom krvlju zalivan, i ovdje je naš krvavi i ljudski nauk učen i ovaj grad je pržen, ranjavan, al lomljen i vidan i vavjek nanovo zidan, bio trn u oku, kost u grlu, štitom vjere, štitom ljubavi, štitom nade. Štitili ga, sačuvali ga šehidi i šehitluci, borci, znani i neznani ginjenici, junaci i gazije da bi bio i ostao to što jeste grad, stamen i kamen kojemu vatra, olovo, plamen nemogavše ništa i tako sve do danas, kroz dugo vrijeme je bolovo i odbolovo svako olovo.
DOŠAO SI OVDJE GDJE JE NAJNEZAHVALNIJE BILO DOĆI, OVDJE GDJE JE NAJLUĐE BILO STIĆI, OVDJE GDJE JE IPAK NAJJUNAČKIJE BILO NAIĆI, JER OVDJE SE NE ŽIVI SAMO DA BI SE ŽIVJELO, OVDJE SE NE ŽIVI SAMO DA BI SE UMRLO, OVDJE SE I UMIRE DA BI SE ŽIVJELO
Pisano je, ostalo, zapamćeno je, kroz vijekove, kroz stoljetlja u srca, u kami duboko urezano je, pisano krvlju, pisano sabljom i topuzom pisano, pisano po kamenu, po zemlji, po suncu, po nebu, po mjesečini pisano, sedam, sedamdeset, sedamdeset i sedam puta pisano po nebu zvjezdanom, vremenom pisano, pisano po čestitosti i sve ostalo kao sveti zavjet, kao zakletva i ko kletva ostalo, ostalo kao jedini zvjezdani put u nigdini koji nas vodi ka suncu i slobodi, toplini života i dobroti bivanja i snivanja.
I da nam se nikada više ovo zlo ne ponovi, i da nas više nikada dušmani ne zateknu uljuljkane u bešici zaborava...
Čekali smo dugo...Vrijeme je da shvatimo kako smo dugo čekali, sada smo prvi put zastali znajući da je vrijeme da vremenu pogledamo u oči, vrijeme je da priznamo kako smo sastanak riječi i djela uzalud čekali....
Vrijeme je da se i jauk okameni...
Kapija
Bili su mladi
bili su još bez grijeha
prije početka stigli do kraja
25, tuzlanskog maja
Kapija plače, čaršija PAMTI
Čaršija plače, Kapija PAMTI
Tišinom ječi čaršija stara
nebo se na nas obara
25. tuzlanskog maja
čaršija plače, Kapija PAMTI

napomena:
preuzeto sa tuzlarije.net
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana, ali smrt nije kraj, jer smrti zapravo i nema, i nema kraja, smrću je samo obasjana staza uspona od gnijezda do zvijezda...

Ovdje na ovoj kapiji grada odmotava se tamna priča...
Toliko tamna da tamnija ne može biti...
Toliko sramna da sramnija ne može biti...
Toliko tužna da tužnija ne može biti...
Toliko ružna da ružnija ne može biti...
Toliko strahotna da strahotnija ne može biti...
I kravava da krvavija ne može biti... I krvava da krvavija ne može biti..
VELIKI BOŽE UČINI DA ZASLUŽENA KAZNA STIGNE ONE KOJI SU NAM OVU BOL, NEPREBOLNU NANJELI
Na ovom su mjestu četnici 25.maja 1995.godine mučki ubili 71 nedužnog građanina Tuzle uglavnom mladića i djevojaka. Tako je u jednom trenutku pokošena mladost ovoga grada. Neka je rahmet, pokoj i šutnja svima. Proučite fatihu i pomolite se, pamtite i opominjite da nam se Vase Miskina, Markale, Kozara, Foča, Stupni Dol, Omarska, Srebrenica, Musala, Tuzlanska "Kapija" i sve druge bosanske i sve hercegovačke kapije nikom i nikada ne ponove...PAMTITE I OPOMINJITE!!!

Te noći nisu pucali na grad, pucali su nam u Sulejmana odhranila majka, u zlatno sunce selam ćeš mi materi, pucali su nam u dušu, u pjesmu, u sjajni mjesečev srp, pucali su nam u tanku obrvicu djevojačku, u zjenicu oka su nam pucali, pucali su nam u levhe i mihrabe i ubijali snene i zaljubljenje, ubijali žudnju da se spoje sve obale svijeta...Ugasili su nam vid i svjetlost u bisernim očima i zamutili najbistrija jezera u našim očima. Te noći tuzlanska kapija bila je rodno mjesto tuge nad tugama, pjesme nad pjesmama, kletve nad kletvama...
...PAMTIĆEMO TU MAJSKU NOĆ, PAMTIĆEMO TU MAJSKU NOĆ kao vječnu tugu i vječnu opomenu sve dok se rađa i umire dan, sve dok ptice pjevaju i cvjetovi mirišu, sve dok nas zelene budu nesanice slutnjama tamnim zaplitale, sve dok su ljudi to što jesu melek i šejtan koji put života vuku na dvije suprotne strane svijeta...
I ovaj grad je našom krvlju zalivan, i ovdje je naš krvavi i ljudski nauk učen i ovaj grad je pržen, ranjavan, al lomljen i vidan i vavjek nanovo zidan, bio trn u oku, kost u grlu, štitom vjere, štitom ljubavi, štitom nade. Štitili ga, sačuvali ga šehidi i šehitluci, borci, znani i neznani ginjenici, junaci i gazije da bi bio i ostao to što jeste grad, stamen i kamen kojemu vatra, olovo, plamen nemogavše ništa i tako sve do danas, kroz dugo vrijeme je bolovo i odbolovo svako olovo.
DOŠAO SI OVDJE GDJE JE NAJNEZAHVALNIJE BILO DOĆI, OVDJE GDJE JE NAJLUĐE BILO STIĆI, OVDJE GDJE JE IPAK NAJJUNAČKIJE BILO NAIĆI, JER OVDJE SE NE ŽIVI SAMO DA BI SE ŽIVJELO, OVDJE SE NE ŽIVI SAMO DA BI SE UMRLO, OVDJE SE I UMIRE DA BI SE ŽIVJELO
Pisano je, ostalo, zapamćeno je, kroz vijekove, kroz stoljetlja u srca, u kami duboko urezano je, pisano krvlju, pisano sabljom i topuzom pisano, pisano po kamenu, po zemlji, po suncu, po nebu, po mjesečini pisano, sedam, sedamdeset, sedamdeset i sedam puta pisano po nebu zvjezdanom, vremenom pisano, pisano po čestitosti i sve ostalo kao sveti zavjet, kao zakletva i ko kletva ostalo, ostalo kao jedini zvjezdani put u nigdini koji nas vodi ka suncu i slobodi, toplini života i dobroti bivanja i snivanja.
I da nam se nikada više ovo zlo ne ponovi, i da nas više nikada dušmani ne zateknu uljuljkane u bešici zaborava...
Čekali smo dugo...Vrijeme je da shvatimo kako smo dugo čekali, sada smo prvi put zastali znajući da je vrijeme da vremenu pogledamo u oči, vrijeme je da priznamo kako smo sastanak riječi i djela uzalud čekali....
Vrijeme je da se i jauk okameni...
Kapija
Bili su mladi
bili su još bez grijeha
prije početka stigli do kraja
25, tuzlanskog maja
Čaršija plače, Kapija PAMTI
Tišinom ječi čaršija stara
nebo se na nas obara
25. tuzlanskog maja
čaršija plače, Kapija PAMTI

napomena:
preuzeto sa tuzlarije.net
-
fukara_tz
#1450 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
25.05.2009.
Vlasenica
Vlasenica
Otkrivena nova masovna grobnica u Vlasenici
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine locirao je danas još jednu masovnu grobnicu na području općine Vlasenica.
"U naselju Mršići, u blizini kuće povratnice, otkrivena je masovna grobnica s negdje dvadesetak kompletnih tijela. Trenutno su uočena četiri do pet tijela, a prema navodima forenzičara radi se o muškarcima do 25 godina", kazao je za Fenu Amor Mašović, direktor Instituta za nestale osobe BiH.
Po njegovim riječima, najvjerovatnije se radi o Bošnjacima koji su ubijeni u julu 1995. godine. Za sada su ekshumirana tri tijela.
"Pronađene čahure ukazuju da su najvjerovatnije na ovom mjestu likvidirani i ukopani. Radi se o primarnoj grobnici, što znači da su posmrtni ostaci kompletni i nisu izmještani dalje, te porodice neće morati čekati na kompletiranje tijela, kao što je to često bio slučaj", rekao je on.
Nakon što se urade prve DNK analize tijela će moći biti ukopana. U Institutu se nadaju da će šest do osam sedmica nakon završene ekshumacije biti poznati identiteti žrtava.
(FENA)