2024 US elections

Locked

Izbor predsjednika SAD 2024: Glasajte za svog favorita

Poll ended at 05/11/2024 17:32

Demokratska stranka:Kamala Harris
116
57%
Republikanska stranka:Donald Trump
59
29%
Zelena stranka:Jill Stein
21
10%
Libertarijanska stranka:Chase Oliver
9
4%

Total votes: 205

jeza u ledja

#1426 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 21/10/2024 14:07
jeza u ledja wrote: 21/10/2024 05:29
ultima_palabra wrote: 21/10/2024 04:45 Sada ispada da manji odziv odgovara demokratima, Cook Political Report je procijenio je da medju redovnim glasacima Harris ima oko 4% prednosti u swing states. Medju neredovnim glasacima Trump ima prednost 5-7%.
To sam i ja bas napisao neki dan. Negdje procitah slican argument.

Ali nesto sad kontam, kako se u to uklapa prica o hordama mladih zena koje ce izaci na izbore da bi zastitile pravo na odabir?
Mozda je malo ova prica o "bro vote" prenapuhana.

PS: Jesi to i ti gledao PSA podcast? :D
Jesam. Pa ne znam, slabo se te zene pominju kao argument.
Ja ne kontam zasto? :-)
Ne racunaju na njihovu povecanu izlaznost? Valjda znaju na nesto sto mi ne znamo.
Osmi Socrates

#1427 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

Od ranih osamdesetih, ekonomija je, po pravilu, bila bolja u vrijeme demokratskih administracija nego u vrijeme republikanskih. U tom periodu, skoro tri puta više radnih mjesta je "stvoreno" pod demokratskim predsjednicima nego pod republikanskim.

Trump i sada nema rješenja za budžetski deficit, koji će biti tri puta veći ako on pobjedi na izborima nego ako Kamala pobjedi na izborima. Zato je i predložio Federal Sales Tax.
Osmi Socrates

#1428 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

Doduše, sad se ušutio oko FST. Čeka da dobije izbore, pa da primjeni "kanadski recept".

Mulroney (Konzervativac) je u Kanadi uveo Federal Sales Tax (ne zove se tako, al' je isto) tako što je okrivio prethodnu liberalnu vladu za deficit. Pa, kao, mora privremeno FST da se to izbalansira. Skresao poreze najbogatijima i sve prebacio na stanovništvo da otplati. :lol:

Ekonomija mu otišla do đavola, i doživio najgori poraz u istoriji kanadskih federalnih izbora. Poslije njega došao Liberal na vlast. Prije izbora obećavao da će ukinuti FST. Međutim, FST stvara ovisnost kod političara. Nikad nije ukinuta. :lol:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1429 Re: 2024 US elections

Post by Hame_ »

Christiane Amanpour analizirala je predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u

Esmir Milavić za N1, 21. oktobar 2024.

Image

CNN-ova Christiane Amanpour analizirala je sa svojim gostima predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u, a posebno iz perspektive partnera i saveznika. A mišljenja su da su saveznici i partneri zabrinuti mogućnošću Trumpova povratka i da su Demokrati prilično sigurni da Harris pobjeđuje na izborima.
GandalfSivi

#1431 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

To je nastavak one njegove bajkice da je Putinu rekao “something really bad will happen to you if you attack Ukraine”, i onda je Putin rekao “no way”, a Trump odgovorio “way”…

Nego, danas se dogodilo nesto nevjerovatno. Cuo sam lika da kaze da je do prije sedam dana planirao glasati za Trumpa i da ce sada ipak glasati za Kamalu. Mislim da je to jedan jedini lik u cijeloj Americi i naletim ja na istoga :)
madner

#1432 Re: 2024 US elections

Post by madner »

Sta ga je ubjedilo? :D
melac

#1433 Re: 2024 US elections

Post by melac »

madner wrote: 21/10/2024 21:11 Sta ga je ubjedilo? :D
Kad je procitao za koga madner agitira, veli samo kontra radi i sve ce biti u dure :D
madner

#1434 Re: 2024 US elections

Post by madner »

melac wrote: 21/10/2024 21:18
Kad je procitao za koga madner agitira, veli samo kontra radi i sve ce biti u dure :D
Znaci manijak neki :D
melac

#1435 Re: 2024 US elections

Post by melac »

madner wrote: 21/10/2024 21:21
melac wrote: 21/10/2024 21:18
Znaci manijak neki :D
Iz inata sad tabiri po kospicama umjesto da se zamaze u bureku, ko mu je kriv :D
GandalfSivi

#1436 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

Smijesno je i pricati o tome sta bi jednu osobu ubjedilo, kada ga proslih devet godina nije. U ovom konkretnom slucaju bila je ideja slanja vojske na americke drzavljanine, a on kao bivsi vojnik ne moze zamisliti da to radi.

Znaci nije imao problema sa napadom na porodicu poginulog vojnika, sa napadom na McCain-a, sa “suckers and losers”, sa svim generalima koji su rekli da je Trump opasnost po naciju, sa slanjem Nacionalne garde na BLM samo da bi se on mogao slikati, ali eto sada ima problem sa ovim…

Cirkus
Hendrix

#1437 Re: 2024 US elections

Post by Hendrix »

konoplja wrote: 21/10/2024 14:04
Hendrix wrote: 21/10/2024 13:19 Ova prica magatora kako zapad manje zagadjuje je master class obrtanja cinjenica kako odgovara agendi. Zapad je davno svu prljavu industriju prebacio u zemlje razvoja da ne bi imao smog i toksine na svom pragu. Svi vole jeftine mobitele ali neka Kina pere teske metale i zagadjuje a zapad ce se gnusati svega toga. :mrgreen:

Onda imamo i cuvenu sarenu lazu recikliranja teskih metala i sranja gdje zapadne zemlje ostave kod sebe stvari koje mogu reciklirati a sranja izvoze u siromasne zemlje. Tako je u statistici situacija da su Filipini najveci zagadjivaci okeana plastikom! A sva ta plastika uvezena kao reciklaza sa zapada.

I tako to fino zvuci da se zapadnjaci i amerikanci sad pate oko zagadjenja dok svoja govna salju siromasnima i jos ih napadaju kako zagadjuju.
Eto te ko JD Vance na debati. Slazes se sa MAGA-torima u necemu.
Pa ne znam sta je problem. Lik iznad tvrdi zapad ne zagadjuje nego siromasne zemlje. Istina je jer je zapad sve to fino preselio tamo i sad sere.

Svedska ima ciste gradove i elektricna vozila jer se milioni ljudi u Kini truju vadeci teske metale za baterije.

Ono sto maga koristi je kao da je to sve neka zavjera da se Amerika sjebe a bukvalno oni to smislili. Kapitalizam i vjecna glad za profitom je odnijela industriju iz Amerike, ne "deep state".
GandalfSivi

#1438 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

Jako dobar thread…

melac

#1439 Re: 2024 US elections

Post by melac »

GandalfSivi wrote: 21/10/2024 22:52 Smijesno je i pricati o tome sta bi jednu osobu ubjedilo, kada ga proslih devet godina nije. U ovom konkretnom slucaju bila je ideja slanja vojske na americke drzavljanine, a on kao bivsi vojnik ne moze zamisliti da to radi.

Znaci nije imao problema sa napadom na porodicu poginulog vojnika, sa napadom na McCain-a, sa “suckers and losers”, sa svim generalima koji su rekli da je Trump opasnost po naciju, sa slanjem Nacionalne garde na BLM samo da bi se on mogao slikati, ali eto sada ima problem sa ovim…

Cirkus
Sad kad spomenu John McCain-a, samo komentar: Zalim za vremenom kad je kandidat republikanaca bio John McCain - hladno danas izbor pola demokratskih biraca.
melac

#1440 Re: 2024 US elections

Post by melac »

Hendrix wrote: 21/10/2024 22:55
konoplja wrote: 21/10/2024 14:04
Hendrix wrote: 21/10/2024 13:19 Ova prica magatora kako zapad manje zagadjuje je master class obrtanja cinjenica kako odgovara agendi. Zapad je davno svu prljavu industriju prebacio u zemlje razvoja da ne bi imao smog i toksine na svom pragu. Svi vole jeftine mobitele ali neka Kina pere teske metale i zagadjuje a zapad ce se gnusati svega toga. :mrgreen:

Onda imamo i cuvenu sarenu lazu recikliranja teskih metala i sranja gdje zapadne zemlje ostave kod sebe stvari koje mogu reciklirati a sranja izvoze u siromasne zemlje. Tako je u statistici situacija da su Filipini najveci zagadjivaci okeana plastikom! A sva ta plastika uvezena kao reciklaza sa zapada.

I tako to fino zvuci da se zapadnjaci i amerikanci sad pate oko zagadjenja dok svoja govna salju siromasnima i jos ih napadaju kako zagadjuju.
Eto te ko JD Vance na debati. Slazes se sa MAGA-torima u necemu.
Pa ne znam sta je problem. Lik iznad tvrdi zapad ne zagadjuje nego siromasne zemlje. Istina je jer je zapad sve to fino preselio tamo i sad sere.

Svedska ima ciste gradove i elektricna vozila jer se milioni ljudi u Kini truju vadeci teske metale za baterije.

Ono sto maga koristi je kao da je to sve neka zavjera da se Amerika sjebe a bukvalno oni to smislili. Kapitalizam i vjecna glad za profitom je odnijela industriju iz Amerike, ne "deep state".
Nije tako davno bio text negdje da EU za 6 mjesci izbaci CO2 koliko bi trebala za 12 mjeseci - pa je naslov bio nesto kao od sada EU zivi na kredit.

Tako da ta prica da kolektivni Zapad ne zagadjuje bas i ne drzi vodu. Mislim da Svedi ako na necemu smanje poluciju je sto gonjaju bicikla po gradovima i to jako mnogo pogotovo poredeci s nama.
ultima_palabra

#1441 Re: 2024 US elections

Post by ultima_palabra »

melac wrote: 21/10/2024 23:41
GandalfSivi wrote: 21/10/2024 22:52 Smijesno je i pricati o tome sta bi jednu osobu ubjedilo, kada ga proslih devet godina nije. U ovom konkretnom slucaju bila je ideja slanja vojske na americke drzavljanine, a on kao bivsi vojnik ne moze zamisliti da to radi.

Cirkus
Sad kad spomenu John McCain-a, samo komentar: Zalim za vremenom kad je kandidat republikanaca bio John McCain - hladno danas izbor pola demokratskih biraca.
2008. je bila nemoguca misija za republikance iz puno razloga. Da je Lincoln bio kandidat nije mogao dobiti.
Hendrix

#1442 Re: 2024 US elections

Post by Hendrix »

melac wrote: 21/10/2024 23:44 Nije tako davno bio text negdje da EU za 6 mjesci izbaci CO2 koliko bi trebala za 12 mjeseci - pa je naslov bio nesto kao od sada EU zivi na kredit.

Tako da ta prica da kolektivni Zapad ne zagadjuje bas i ne drzi vodu. Mislim da Svedi ako na necemu smanje poluciju je sto gonjaju bicikla po gradovima i to jako mnogo pogotovo poredeci s nama.
Ma naravno da zagadjenja ima i na zapadu. Ja vise pricam o licemjerstvu zapada kada se vadi na to kako siromasne zemlje vise zagadjuju. Zna se razlog zasto je to tako.

Pa zapad je izmislio kupovinu CO2 kredita gdje ono kao platis kvotu za zagadjenje i picis dalje.

Uglavnom pushiona je standardnim jadnicima tipa Sri Lanka, Juzna Amerika...Filipini. I sad jos te jadnike optuzuju za globalno zagadjenje, pa ono fakat.

Maga to naravno navodi na svoj fasisticki fazon. Uzmes realan problem i navrnes na svoju vodu.
Juliuscezar

#1443 Re: 2024 US elections

Post by Juliuscezar »

Očekivao sam da će ludi glasati za Harris čisto jrr im je pun kurac o trumpa i Bidena i starkelja. Zasad ankete ne idu u tom smjeru
jeza u ledja

#1444 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote: 21/10/2024 23:40 Jako dobar thread…

Ovaj lik mi stalno izlijece na youtube feedu. Vazda neki naslovi “I’d rather be her than him” i slicno, i onda neke argumente izbacuje koji su vise politcki komentari i wishful thinking. Gleda par puta i vise nisam, ima tome i mjesec dana.
Mogu mislit sta sad supljira.

Inace svaki ozbiljan anketar ili komentator govori da se apsolutno nista ne moze zakljuciti na osnovu ranog glasanja.
jeza u ledja

#1445 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

Hendrix wrote: 22/10/2024 00:03
melac wrote: 21/10/2024 23:44 Nije tako davno bio text negdje da EU za 6 mjesci izbaci CO2 koliko bi trebala za 12 mjeseci - pa je naslov bio nesto kao od sada EU zivi na kredit.

Ma naravno da zagadjenja ima i na zapadu. Ja vise pricam o licemjerstvu zapada kada se vadi na to kako siromasne zemlje vise zagadjuju. Zna se razlog zasto je to tako.

Pa zapad je izmislio kupovinu CO2 kredita gdje ono kao platis kvotu za zagadjenje i picis dalje.

Uglavnom pushiona je standardnim jadnicima tipa Sri Lanka, Juzna Amerika...Filipini. I sad jos te jadnike optuzuju za globalno zagadjenje, pa ono fakat.

Maga to naravno navodi na svoj fasisticki fazon. Uzmes realan problem i navrnes na svoju vodu.
:thumbup:
GandalfSivi

#1446 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

Ovako se ide na izbore!!!

Nisamsdaali

#1447 Re: 2024 US elections

Post by Nisamsdaali »

Sjećam se kad su nakon 2012. govorili kako su republikanci otišli previše desno i da se moraju normalizofati da bi dobili izbore. Upravo suprotno se na kraju ispostavilo tačnim, dobili su ih tako što su otišli troduplo desnije, a od Romneya Kamala nije puno “ljevlje”
GandalfSivi

#1448 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

Nisamsdaali wrote: 22/10/2024 01:00 Sjećam se kad su nakon 2012. govorili kako su republikanci otišli previše desno i da se moraju normalizofati da bi dobili izbore. Upravo suprotno se na kraju ispostavilo tačnim, dobili su ih tako što su otišli troduplo desnije, a od Romneya Kamala nije puno “ljevlje”
Odlicno im ide, izgubili sve zivo od 2016. do danas…
jeza u ledja

#1449 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

jeza u ledja wrote: 22/10/2024 00:43
GandalfSivi wrote: 21/10/2024 23:40 Jako dobar thread…

Ovaj lik mi stalno izlijece na youtube feedu. Vazda neki naslovi “I’d rather be her than him” i slicno, i onda neke argumente izbacuje koji su vise politcki komentari i wishful thinking. Gleda par puta i vise nisam, ima tome i mjesec dana.
Mogu mislit sta sad supljira.

Inace svaki ozbiljan anketar ili komentator govori da se apsolutno nista ne moze zakljuciti na osnovu ranog glasanja.
Da se nadovezem posto sam procitao clanak na njegovoj stranici, prigodno nazvanoj Hopium Chronicles. Lik je bukvalno natovario vise od pola anketara u neku grupu koja se urotila da pogura Trumpa. Hajd razumijem neke koji rade direktno za Trumpa ili su ociti navijaci, ali WSJ, Emerson (The Hill), FOX News?? To su neki od najkvalitetnijih anketara, i to ne kazu Trumpovi navijaci.

Lik nabraja neke anketne kuce, a ne kaze sta brojke stvarno govore, recimo bez njih, ili sta druge anketarske kuce kazu. Samo spominje ono sto odgovara njegovom narativu, a preskace ono sto govori potpuno suprotno. On se uhvatio PA i NC. Okej, sta cemo onda za Georgiju?

Pa kaze ovako:
Since late August more than 70 right-aligned polls have been dropped into the polling averages. The two states that have been worked the hardest are North Carolina and Pennsylvania. In October of the 27 Presidential polls released in Pennsylvania, 16 are from right-aligned pollsters, a majority. Since August 31st of the 41 Presidential polls released in North Carolina, 21, a majority have home come from right aligned pollsters.

At least 31 right-aligned pollsters and sponsoring organizations have released polls in the last 7 weeks:

American Greatness, American Pulse Research and Polling, Daily Mail, co/efficent, Cygnal, Echelon, Emerson, Fabrizio, Fox News, Hunt Research, Insider Advantage, J.L. Partners, McLaughlin, Mitchell Communications, Napolitan Institute, Noble Predictive, On Message, Orbital Digital, Public Opinion Strategies, Quantus, Rasmussen, Redfield & Wilton, Remington, RMG, SoCal Data, The Telegraph, TIPP, Trafalgar, Victory Insights, University of Austin, and The Wall Street Journal.

There is also a case to be made that HarrisX should be counted, as its lead, Mark Penn, actively worked against Joe Biden and the Democrats earlier this year. ActiVote, AtlasIntel and FocalData polls were not counted in either category.
I hajd da vidimo kako to izgleda na recimo strasnom RCP, koji preferira right-wing shlj pollstere. Ovo je trenutno 8 najnovijih anketa koje oni racunaju u trenutni prosjek:

Image

Od ovih 8, najbolja anketa za Harris je WSJ, za koji on kaze da su right-leaning. To je jedina anketa koja ima nju u vodjstvu, sa +2%. Anketa pak, u kojoj ona najgore stoji je Quinnipiac, gdje je ona na cak -6%. Druga najgora anketa po nju je East Carolina University, gdje je ona na -3%, a na Atlas Intel je ona na -2%. U stvari po ovome ona mnogo bolje kotira na Trumpovim anketarima, nego na onim koji to nisu.

Hocete Michigan? Ista stvar:

Image

Najgore kotira na Quinnipiac i Atlas Intel, a najbolje na WSJ, Emerson i jebeni Rasmussen.

Hocete Arizonu?

Image

Isto. Najbolje kotira na WSJ, a najgore kod NY Times/Siena i CBS News.

U pola drzava ona prakticno kotira bolje ne racunajuci right-wing anketare, nego racunajuci samo right-wing anketare. :-)

Mislim, ja se slazem, neki anketari su shlj, tipa InsiderAdvantage, Trafalgar, Rasmussen, TIPP, ali oni sustinski pokazuju isto sto i ostali.

Ne moze pick and choose kako kojeg anketara iz kako koje drzave.

Quinnipiac recimo izgleda odlicno za PA i NC, ali grozno za sve ostale.
NY Times izgleda dobro za PA, ali lose za AZ.
Ovaj AtlasIntel koji je odnekud izronio (i meni licno izgleda sumnjiv, brazilska kompanija) ima nju na dobrom mjestu u WI i NC, ali na losoj poziciji u PA i MI. Drugim rijecima ankete su all over the place. Malo koja anketarska kuca ima dobre ankete za jednog kandidata across the battleground states, mozda WSJ, ali njihove ankete su vec sad bajate.

Ljudi citaju sta zele cuti jebiga. Tako je pred svake izbore. I pred svake izbore ankete se "stezu" i priblizavaju nuli par sedmica pred izbore. Nakon izbora ljudi se zale na ankete, a u stvari nije problem u njima vec u ljudima koji ih pogresno interpretiraju ili ne zele da vjeruju brojkama.

Meni je posao da ljudima objasnjavam brojeve i govorim sta ce se desiti, i vjeruj mi svaki klijent zeli da vidi nesto drugo ono onog sto im kazem, jednostavno ne zeli da vidi ono sto je pred njim. I kad su brojevi dobri, klijent to unaprijed zna, ali je zelio jos vise. I onda vade neke magicne brojke iz sesira, ili anekdote koje odskacu od brojki. Pa kako ovo, pa kako ono, pa misle da su pametniji.
Spinovat se moze do sutra. Pricat se moze jedna prica sve dok vise ne odgovara, onda se jednostavno zaboraviti to i poceti sa necim drugim pozitivnim. Algoritmi koji nam serviraju stvari debelo pomazu u tome.... Uostalom, ako je ljudima lakse ovako, ko sam ja da im govorim drukcije.

Harris itekako ima sanse da pobijedi, no mislim da su sanse sada malo vece za Trumpa nego za nju. I to je to.
Osmi Socrates

#1450 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

Previše značaja se pridaje, u biti, ničemu posebno važnom.

Lindsey Rodgers je davno upozorio na manjkavosti političkog "anketarenja" i zašto to ne može biti smatrano "naukom". On je ušao u klinč sa jebenim Gallupom, kad to baš nije bilo najpopularnije.

U današnje vrijeme, milion je dodatnih razloga da se ovome ne pridaje nikakva pažnja.

Zašto uopšte trošiti vrijeme? Da bi (možda) znao (moguće) rezultate izbora dvije sedmice prije? Šta će to bilo kome? Izađi, glasaj, shut the fuck up.

Zašto još? Da bi Trump (ili sličan idiot) digao opet sve maloumnike na noge jer rezultati izbora nisu ono što su (navodno) ankete predvidjele?
Last edited by Osmi Socrates on 22/10/2024 03:29, edited 1 time in total.
Locked