jeza u ledja wrote: ↑22/10/2024 00:43
Ovaj lik mi stalno izlijece na youtube feedu. Vazda neki naslovi “I’d rather be her than him” i slicno, i onda neke argumente izbacuje koji su vise politcki komentari i wishful thinking. Gleda par puta i vise nisam, ima tome i mjesec dana.
Mogu mislit sta sad supljira.
Inace svaki ozbiljan anketar ili komentator govori da se apsolutno nista ne moze zakljuciti na osnovu ranog glasanja.
Da se nadovezem posto sam procitao clanak na njegovoj stranici, prigodno nazvanoj Hopium Chronicles. Lik je bukvalno natovario vise od pola anketara u neku grupu koja se urotila da pogura Trumpa. Hajd razumijem neke koji rade direktno za Trumpa ili su ociti navijaci, ali WSJ, Emerson (The Hill), FOX News?? To su neki od najkvalitetnijih anketara, i to ne kazu Trumpovi navijaci.
Lik nabraja neke anketne kuce, a ne kaze sta brojke stvarno govore, recimo bez njih, ili sta druge anketarske kuce kazu. Samo spominje ono sto odgovara njegovom narativu, a preskace ono sto govori potpuno suprotno. On se uhvatio PA i NC. Okej, sta cemo onda za Georgiju?
Pa kaze ovako:
Since late August more than 70 right-aligned polls have been dropped into the polling averages. The two states that have been worked the hardest are North Carolina and Pennsylvania. In October of the 27 Presidential polls released in Pennsylvania, 16 are from right-aligned pollsters, a majority. Since August 31st of the 41 Presidential polls released in North Carolina, 21, a majority have home come from right aligned pollsters.
At least 31 right-aligned pollsters and sponsoring organizations have released polls in the last 7 weeks:
American Greatness, American Pulse Research and Polling, Daily Mail, co/efficent, Cygnal, Echelon, Emerson, Fabrizio, Fox News, Hunt Research, Insider Advantage, J.L. Partners, McLaughlin, Mitchell Communications, Napolitan Institute, Noble Predictive, On Message, Orbital Digital, Public Opinion Strategies, Quantus, Rasmussen, Redfield & Wilton, Remington, RMG, SoCal Data, The Telegraph, TIPP, Trafalgar, Victory Insights, University of Austin, and The Wall Street Journal.
There is also a case to be made that HarrisX should be counted, as its lead, Mark Penn, actively worked against Joe Biden and the Democrats earlier this year. ActiVote, AtlasIntel and FocalData polls were not counted in either category.
I hajd da vidimo kako to izgleda na recimo strasnom RCP, koji preferira right-wing shlj pollstere. Ovo je trenutno 8 najnovijih anketa koje oni racunaju u trenutni prosjek:
Od ovih 8,
najbolja anketa za Harris je WSJ, za koji on kaze da su right-leaning. To je jedina anketa koja ima nju u vodjstvu, sa +2%. Anketa pak, u kojoj ona
najgore stoji je Quinnipiac, gdje je ona na cak -6%. Druga najgora anketa po nju je East Carolina University, gdje je ona na -3%, a na Atlas Intel je ona na -2%. U stvari po ovome ona mnogo bolje kotira na Trumpovim anketarima, nego na onim koji to nisu.
Hocete Michigan? Ista stvar:
Najgore kotira na Quinnipiac i Atlas Intel, a najbolje na WSJ, Emerson i jebeni Rasmussen.
Hocete Arizonu?
Isto. Najbolje kotira na WSJ, a najgore kod NY Times/Siena i CBS News.
U pola drzava ona prakticno kotira bolje ne racunajuci right-wing anketare, nego racunajuci samo right-wing anketare.
Mislim, ja se slazem, neki anketari su shlj, tipa InsiderAdvantage, Trafalgar, Rasmussen, TIPP, ali oni sustinski pokazuju isto sto i ostali.
Ne moze pick and choose kako kojeg anketara iz kako koje drzave.
Quinnipiac recimo izgleda odlicno za PA i NC, ali grozno za sve ostale.
NY Times izgleda dobro za PA, ali lose za AZ.
Ovaj AtlasIntel koji je odnekud izronio (i meni licno izgleda sumnjiv, brazilska kompanija) ima nju na dobrom mjestu u WI i NC, ali na losoj poziciji u PA i MI. Drugim rijecima ankete su all over the place. Malo koja anketarska kuca ima dobre ankete za jednog kandidata across the battleground states, mozda WSJ, ali njihove ankete su vec sad bajate.
Ljudi citaju sta zele cuti jebiga. Tako je pred svake izbore. I pred svake izbore ankete se "stezu" i priblizavaju nuli par sedmica pred izbore. Nakon izbora ljudi se zale na ankete, a u stvari nije problem u njima vec u ljudima koji ih pogresno interpretiraju ili ne zele da vjeruju brojkama.
Meni je posao da ljudima objasnjavam brojeve i govorim sta ce se desiti, i vjeruj mi svaki klijent zeli da vidi nesto drugo ono onog sto im kazem, jednostavno ne zeli da vidi ono sto je pred njim. I kad su brojevi dobri, klijent to unaprijed zna, ali je zelio jos vise. I onda vade neke magicne brojke iz sesira, ili anekdote koje odskacu od brojki. Pa kako ovo, pa kako ono, pa misle da su pametniji.
Spinovat se moze do sutra. Pricat se moze jedna prica sve dok vise ne odgovara, onda se jednostavno zaboraviti to i poceti sa necim drugim pozitivnim. Algoritmi koji nam serviraju stvari debelo pomazu u tome.... Uostalom, ako je ljudima lakse ovako, ko sam ja da im govorim drukcije.
Harris itekako ima sanse da pobijedi, no mislim da su sanse sada malo vece za Trumpa nego za nju. I to je to.