duh_sa_sjekirom wrote: ↑10/09/2021 11:49
cyprus wrote: ↑10/09/2021 11:44
Ne znam - da pratim dnevnopolitičke teme u Belgiji, baš toliki freak nisam...
Tačno je - imaju... Imaju i švicarski...
Šta je moja poenta? Nit zagvoram treći entitet, nit bilo kakvu dalju decentralizaciju i (kon)federaciju, ali ukazujem na sljedeće - ovdje je zaživio nekakav narativ da svugdje u Evropi (a garant i ostatku svijeta) vlada građanski koncept gdje ono što većina od 50%+1 kaže tako i bude, a ova <50% manjina na sve samo klapne ušima... To je valjda ta demokratija... Samo je eto Bošnjacima nametnuto da moraju uvažavati i šta ovi manje brojni od njih kažu/hoće...
To, međutim, jednostavno nije tačno! U mnogim državama Evrope i svijeta postoje raznorazni decentralizacijski i federalistički mehanizmi ispoljavanja političke volje i onih koji nisu najbrojniji...
Ako ne pratiš ili nisi dovoljno upućen onda nemoj navoditi takav primjer kao usporedbu.
Nije mi poznat primjer u Europi gdje se npr jednom (većinskom u toj državi) narodu na jednom dijelu teritorije nameće naziv jezika.
Decentralizacija općenito uopće nije problem. To je valjda do sada i budali jasno.
Ali decentralizacija po modelu i željama Bg i Zg jeste.
Ne moram znati šta Flamanci i Valonci misle o kladionicama, da bih znao da je Belgija složena država, koja ni izbliza ne funkcioniše po zamišljenom principu jedan čovjek - jedan glas, kako neki ovdje zamišljaju da funkcionišu sve države u Evropi...
Što se tiče naziva jezika, mislim da je u Moldaviji tokom zadnjih godina aktuelna rasprava da li se njihov većinski jezik treba zvati moldavski ili rumunski, ali hajd, ova informacija vjerovatno nije relevantna za ovo o čemu govorimo... Možeš je slobodno zanemariti...
Što se tiče položaja Bošnjaka unutar Bosne i Hercegovine, naravno jasne su mi sve okolnosti koje im izazivaju frustraciju, kao i one koje se jednostavno moraju popraviti, kao što je npr. pitanje jezika koje si spomenuo... Međutim, to da decentralizacija nije problem, bojim se da nam se tu razilazi percepcija... Ko god smatra da se u Bosni i Hercegovini treba uvažavati samo volja i mišljenje 50%+1 građana i da je realno da se to ostvari (a ima takvih nemalo, čini mi se), taj itekako ima problem sa suštinom decentralizacije, a naravno i poimanjem stvarnosti...