Alija-Tito?

Locked
detroit-mercy

#1426 Re: Alija-Tito?

Post by detroit-mercy »

General War wrote:
LBVIEW wrote:
detroit-mercy wrote: Ja mislim da je bila kasna jesen 89 ili rano proljece 90 kad je izdata naredba da JNA preuzme kontrolu nad magcinima oruzja TOa. Ja sam recimo bio ucesnik te "akcije" u Hrvatskoj :mrgreen: mada tada nisam imao veze sta je JNA a sta TO, meni to sve isto bilo :mrgreen: .
:thumbup:
Ma lupeta po obicaju.
A ko je izdao naredbu?
Jel ono bi presjednistvo Juge :mrgreen:.
Ko da smo mi pitali ko je izdao naredbu, digli nas u po noci, hajde da obzbjedjujemo nesto, treba vojska da preuzme TO magacine. Meni to bilo gubljenje vremena, cuj vojska od vojske nesto preuzima :mrgreen: .
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1427 Re: Alija-Tito?

Post by pici »

Image
pici

#1428 Re: Alija-Tito?

Post by pici »

Image
insomnia78

#1429 Re: Alija-Tito?

Post by insomnia78 »

Eno preselio mu i jaran danas
pici

#1430 Re: Alija-Tito?

Post by pici »

insomnia78 wrote:Eno preselio mu i jaran danas
El-Fatiha...
General War

#1431 Re: Alija-Tito?

Post by General War »

detroit-mercy wrote: Ko da smo mi pitali ko je izdao naredbu, digli nas u po noci, hajde da obzbjedjujemo nesto, treba vojska da preuzme TO magacine. Meni to bilo gubljenje vremena, cuj vojska od vojske nesto preuzima :mrgreen: .
Ne pitam ja tebe ko je tebi naredio, vec ko je donio i zbog cega odluku da se oruzje iz radnih organizacija izmjesti na sigurnije mjesto u kasarnu?
Kad se vec fedras oko toga, red bi trebao da znas razloge...
pici

#1432 Re: Alija-Tito?

Post by pici »

Image

a volio je ove kubanke
BHCluster

#1433 Re: Alija-Tito?

Post by BHCluster »

General War wrote:
BHCluster wrote:
General War wrote: Nigdje nikad nisam rekao da su muslimani najzatucaniji, ne znam sto meni to imputiras? Cak sta vise, kad se zbroji...Muslimani niti su birali aliju, niti ih je iko pitao za dejton, niti bilo sta...samo je pitanje sto vas nekoliko ovdje sa takvim grcem branite covjeka i produkte rada tog covjeka koji je bas te iste musimane doveo u ovakvu situaciju. Tema je poredjenje Tito-Alija...a ne Alija kao sve i svJa.
Pa prije neki dan na AJ bi ona tema gdje djeca i DAN DANAS Bosnjaci idu u federaciju iz PC jer im se zabranjuje skola na Bosanskom jeziku...a ovdje ispade da je Tito jedan obican ublehas spram Alje.
Ne branim Aliju niti sam to ikad radio a ako ce mo tvojom logikom ici onda se moze reci da je Tito svoj posao uradio kako treba Jugoslavija bi i danas postojala ili u najmanju ruku bi likovi kojima su puna usta Tita i Jugoslavije na internetskim bespucima barem udostojili da brane Titinu drzavu kad je to bilo potrebno da likovi poput Alije dođu do izražaja. Nego ne odgovori ti meni na pitanje.
Evo ti odgovor ako nisi skontao do sada:
Dok se na trgovima i ulicama BanjaLuke i Sarajeva, kroz slučajeve “David Dragičević“ i „Dženan Memić“, mjesecima traži pravda, grčevito bori za istinu i protiv korupcije duboko ukorijenjene u vrhovima entitetskih i državnih vlasti, više nego prepoznatljive u upravi, pravosuđu i policiji, napuštanjem diskriminatorske debate FTV (s kojom se u Predsjedništvo BiH otvoreno favoriziraju kandidati vladajućih struktura i partija) nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH Prof. dr. Mirsad Hadžikadić otvario je treći front borbe - front protiv korupcije u javnim medijima.

Medijska diskriminacija u dosadašnjem toku bh izbornog procesa više je nego vidljiva. Dominantan uticaj vladajućih partija na bh medije se prepoznaje u svakoj emisiji i svakoj riječi sa kojom se predstavljaju vodeće, nacionalne partije i kandidati koji ih predstavljaju i u njihovo ime i za njihov račun vrše državne i društvene funkcije. Time podanički odnos korumpiranih javnih medija postaje najveća prepreka za unošenje nužnih promjena i najsigurnija zaštita vladajuće oligarhije, koja već 23 godine iscrpljuje ovu zemlju, cijedi krv i znoj iz njenih naroda i građana.

Nezavisni kakndidat za člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić je jedan od prvih koji se beskompromisno pokušao suprostaviti toj tihoj razornoj stihiji, koja podanički servisira vlast i licemjerno uljuljkava građane.

Naravno, nisu svi uposlenici medija, niti sve medijske kuće u istoj poziciji i istih pogleda, ali su svi u jednom bubnju koji se stalno okreće, da se počinje mantati u glavi onima u bubnju i nama koji ga gledamo. Ali u uslovima kada sve više nezaposlenih zjapi za radnim mjestom, kada su uposlenici sve više ovisni od poslodavaca, sve je manje onih koji su spremni u neravnopravnj borbi Davida i Golijata prihvatiti ulogu ovog prvog. Ima jedan koji je spreman i to pokazuje. Prof. dr. Mirsad Hadžikadić.
Pored toliko tv kanala, radio kanala, interneta koji bi za lovu svoju vlatitu mater prodali kriv ispada ko? Neko ko je odapeo prije 16 godina ili mi sto se ne znamo/zelimo organizovati?
detroit-mercy

#1434 Re: Alija-Tito?

Post by detroit-mercy »

General War wrote:
detroit-mercy wrote: Ko da smo mi pitali ko je izdao naredbu, digli nas u po noci, hajde da obzbjedjujemo nesto, treba vojska da preuzme TO magacine. Meni to bilo gubljenje vremena, cuj vojska od vojske nesto preuzima :mrgreen: .
Ne pitam ja tebe ko je tebi naredio, vec ko je donio i zbog cega odluku da se oruzje iz radnih organizacija izmjesti na sigurnije mjesto u kasarnu?
Iskreno nikada se nisam nesto posebno bavio tom tematikom, sam sam rekao da sam bio dio toga preuzimanja od TO a da nisam znao ni sta preuzimam ni od koga preuzimam :mrgreen: .
sinuhe

#1435 Re: Alija-Tito?

Post by sinuhe »

Potaman su Tito i Alija Bosnjacima. Uvijek su ovo popularne teme i udaraju na emocije. A ta dva lika se zapravo pojavila niotkud.
pici

#1436 Re: Alija-Tito?

Post by pici »

Rudari su nekad imali svoja odmarališta, svečane uniforme i redovno su bili na paradama, imali su i svoj dan i novčanicu.

Piše: Zvonimir Nikolić

Kroz sarajevski ratni tunel sam prošao osam ili 10 puta. Ne znam ni ja više koliko tačno, nisam siguran. Ali sam siguran u jedno. Taj tunel sam zvao „Božja kazna“. Jer je za mene to bila klasična Božja kazna, gora od bilo koje druge tih ratnih godina. Samo onaj koji je prošao tuda, zna kako je hodati u uskom tunelu ispod zemlje, nebitno da li je to 2, 5 ili 10 metara dubine - ispod zemlje si, ustajali zrak, voda do članaka a ponekad i više od toga, kolona oznojenih tijela koji u tišini prelaze tih 900 metara i misle samo kako će izaći na drugoj strani i udahnuti opet čisti zrak.

Iako je bio rat, bezbroj puta sam, pomislio kada je meni Božja kazna ovih 900 metara, kako li je tek onim rudarima koji svaki dan prolaze kroz tunele, spuštaju se u utrobu zemlje i kopaju tu dragocjenu rudu? Kako je svaki dan stavljati glavu u torbu, ostaviti ženu i djecu i ići po koru hljeba u mrkli mrak? Kako je zaraditi penziju kao rudar?

Mislim da svako ko je proveo jedan dio života u prošloj državi, a sada živi u bilo kojoj od njih sedam koje su nastale od nje, ima isti problem. Ne mogu da se riješim poređenja. Poređenja kako je nekad bilo i kako je sada. Pa i kada su rudari u pitanju.

U onom sistemu rudari su bili cijenjeni dio društva, čak mi se čini da je Josip Broz Tito (za neke sada omraženi diktator), bio posebno osjetljiv prema rudarima. Tako su rudari imali svoja odmarališta (kao i većina radničke klase), imali su svečane crne rudarske uniforme i redovno su bili na paradama druga Tita. Imali su svoj Dan rudara koji je bio cijenjen. A koliko su bili cijenjeni zbog posla kojeg obavljaju, pokazuje i to da su imali i novčanicu sa likom rudara.

A ko se još ne sjeća Alije Sirotanovića koji je u vrijeme velikog antagonizma sa Sovjetskim savezom, iskopao za jedan dan 17 tona ćumura i tako pobijedio Rusa Alekseja Stahanova, koji je bio u Sovjetskom savezu legendarni i neprokosnoveni rudar. Naš Alija je i njega pobijedio i od Tita tražio samo veću lopatu. Ali od Tita je dobio i stan i auto po želji. Legenda kaže da je skromni Alija izabrao Fiću. I nije ni čudo što kažu da je Alija kada je čuo za Titovu smrt plakao tri dana. Jer kao da je znao. Da rudari nikada neće biti više cijenjeni kao što su bili tih godina.

Ko je kriv, gospodo?

Vidim da su smanjene plate rudarima u Banovićima. I da su rudari u štrajku tražeći svoja prava. I da se na rudare šalju specijalne jedinice policije da ih (navodno bez grubosti) otjeraju sa pruge koju su blokirali. Ima li uopšte veće grehote na svijetu nego rudaru smanjiti platu?

Ne znam kako funkcionišu poslovanja rudnika ali znam da skoro svake godine čujem da su rudari i prije roka ostvarili plan za tu godinu. I ko je kriv, gospodo? Oni koji su svojim rukama iskopali tone i tone ugljena ili vi koji ne znate rukovoditi rudnicima?

A gospodo na vlasti i salonskoj opoziciji, da li je neko od vas nekada otišao u rudnik da vidi bar na trenutak kako izgleda pozdrav „Sretno“ u nadi da će se svi živi i zdravi vratiti svojim kućama i svojim porodicama? Jer ne zaboravite, i rudari su vas birali. I rudari su dali svoj glas za one koji im sada smanjuju plate i šalju na njih policiju.

Ali ako ste zaboravili, da vas podsjetim. Jedan sličan štrajk je jedne davne 1920. godine izazvao Husinsku bunu. I to iz istih razloga kao što su i sada objavljeni. Zbog smanjenja ondašnjih nadnica a sadašnjih plata.

Sretno, rudari!

I nemojte misliti slučajno da rudari koji imaju hrabrost da se spuštaju i nekoliko stotina metara pod zemlju da kopaju, nemaju hrabrosti da se izbore za svoja prava i vrate dostojanstvo svom preteškom poslu. I što je najgore od svega, ti ljudi se ne bune na uslove rada, prastare mašine, ne bune se što svako malo negdje u nekom rudniku poginu njihovi drugovi.

Ne.

Oni samo traže da im se ne smanjuje krvavo zarađena plata.

I kada sljedeći put budete brojali te hiljade maraka bez rada i truda zarađene, sjetite se koliko tona uglja treba svaki rudar iskopati za 800 maraka (400 eura).

I još i to hoćete da im smanjite.

Zato, puna podrška rudarima!

I sretno!
:thumbup:
Image
daddy-kool

#1437 Re: Alija-Tito?

Post by daddy-kool »

pici wrote:
uspjesno... moji roditelji su dobili dionice od svojih firmi da se stan mogao kupiti od njih... ko je obezvrjedio te dionice i certifikate.... sdO i knalizacijoni partneri... selam :bih:
alejkumu selam

Kod Alije je bilo poštenije, svi građani su dobili certifikate.
I svi otkupili stanove sa njima.

Kroz stanove su svi dobili 100-200-300 tisuČa maraka da njime raspolažu.

Koliko hoćeš naroda znam da imaju dionice u BH Telecomu ili EP, sasvim dobro prošli.

Image
LBVIEW

#1438 Re: Alija-Tito?

Post by LBVIEW »

General War wrote:
Ti se kao jos pitas zbog cega. :-)
General War

#1439 Re: Alija-Tito?

Post by General War »

BHCluster wrote:
General War wrote:
Pored toliko tv kanala, radio kanala, interneta koji bi za lovu svoju vlatitu mater prodali kriv ispada ko? Neko ko je odapeo prije 16 godina ili mi sto se ne znamo/zelimo organizovati?
Ufff :mastakazes:
zrakomlat

#1440 Re: Alija-Tito?

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:
pici wrote:
insomnia78 wrote:Spremaju se za gej paradu

francuz sHa kajesH osjetio si na svojoj kozi...

Image
Ma jok. Zbog slavenskog naglaska i brade misle da sam cecen a brat cecen odma’ krkne hrdjav noz pod plecku pa me zaobilaze
:lol:
pici

#1441 Re: Alija-Tito?

Post by pici »

daddy-kool wrote:
pici wrote:
uspjesno... moji roditelji su dobili dionice od svojih firmi da se stan mogao kupiti od njih... ko je obezvrjedio te dionice i certifikate.... sdO i knalizacijoni partneri... selam :bih:
alejkumu selam

Kod Alije je bilo poštenije, svi građani su dobili certifikate.
I svi otkupili stanove sa njima.

Kroz stanove su svi dobili 100-200-300 tisuČa maraka da njime raspolažu.

Koliko hoćeš naroda znam da imaju dionice u BH Telecomu ili EP, sasvim dobro prošli.

Image
kupovale se firme za certifikate a onda radnici na ulicu i i prodaji zgrade, zemlju i gradi trzne centre i banke... puncu dao sa svoje vojne knjizice 18000DM to je 400DM po mjesecu u armiji da otkupi stan jer je on svoje dao svojoj sestri koja je bila u svom stanu na grbavici cetri godine pod cetnicima radila u vaso miskin i dali joj otkaz... stan zadrzala sto joj je brat pomogao a ja puncu... certifikate narod prodavao kod vjecne vatre, selimovici otkupljivali za 5%... vrijednost dionica telekoma i EP nisu ni blizu koliko bi trebalo... FDS i Bosnaljek razjebase sdO i bOkir ko s poslom... izem ti certufikate

posteno receno... nepravda
LBVIEW

#1442 Re: Alija-Tito?

Post by LBVIEW »

madner wrote:
LBVIEW wrote:
madner wrote:
Funkcionalno si nepismen, javis se o temi bez da ista znas osim par glupih parola, preskocis informacije i onda donosis neke zakljucke.

Nepismen je najblaza kvalifikacija.
Koalicioni partneri, glupko, nemaju veze s tim, fino ti je kolega gore napisao kada se to preuzimanje oruzja TO desilo. :D
Nepismeni, pricali smo o 1980oj.
Sto se tice koalicionih partnera, JNA nije odnjela oruzje iz drugih republika i pored naredbe iz 1990. Koalicioni partneri uvijek preskoce vlastitu odgovornost.
Hocemo drzavu ali postavljamo SDS kadar na celo TO, imamo vlast ali samo nama uzmu oruzje jer je 1990 Raif ono potpisao itd...

Klasicna nepismena patetika, ne zna se koliko ste suppji o cinjenicama, fino napisem 1980 i kao mongoloid se javis sa doskocicom. Kada ti kao da nisi glup fino objasnim kada se desila promjena, okrenes samo plocu na sasvim drugi argument. Valjda navikao da se provaljujes.
I sta je s 80-om?
Ja sam se slozio s kolegom u vezi njegove tvrdnje kako je "JNA" fakticki bila drzava u drzavi, sto ce se kasnije i pokazati u raspletu krize, kada je pod pritiskom generala i donesena odluka o preuzimanju oruzja TO.
Sto se tog cina tice, odnijela - nije odnijela, svejedno jer je isto zavrsilo u skladistima JNA, pa ti stisni pa im isto oduzmi, sve i da ti je celu TO bio rahmetli Durakovic. Sto, naravno, ne opravdava glupost SDA, samo to je od sekundarnog znacaja.
I za kraj, etnicki paritet nije, kako ti kazes, u duhu Dejtona, ovdje se nije radilo o etnickom sastavu vlade vec oficirskog kadra u JNA, sto ce biti od presudnog znacaja za vrbovanje istih za srpsku stvar.
daddy-kool

#1443 Re: Alija-Tito?

Post by daddy-kool »

pici wrote:
Ama slažem se da je previše nepravde.
pici

#1444 Re: Alija-Tito?

Post by pici »

daddy-kool wrote:
pici wrote:
Ama slažem se da je previše nepravde.
et u necemu se slazemo... da je i u titino bilo vakta nepravde bilo je...
Hajvan

#1445 Re: Alija-Tito?

Post by Hajvan »

pici wrote:Image

a volio je ove kubanke

papak primitivni… shatro zajbevani, shatro s porukom

fuj

pici

#1446 Re: Alija-Tito?

Post by pici »

Hajvan wrote:
pici wrote:Image

a volio je ove kubanke

papak primitivni… shatro zajbevani, shatro s porukom

fuj

Richard Nixon: „Tito je lider koji ima svoje principe, smisao za humor, sjajno pamćenje i on se nas Amerikanaca ne boji“
espn

#1447 Re: Alija-Tito?

Post by espn »

Tito je bio jedan od najvećih diplomata svog vremena. Neki ga mrze, samo ne znam što.
Last edited by espn on 06/09/2019 20:20, edited 1 time in total.
Hajvan

#1448 Re: Alija-Tito?

Post by Hajvan »

pici wrote: Richard Nixon: „Tito je lider koji ima svoje principe, smisao za humor, sjajno pamćenje i on se nas Amerikanaca ne boji“
Cool, al ovo mu je primitivno
jebo takve.

samo sam principijelan, a ne licemjeran

ispo govnar tu
Haman2

#1449 Re: Alija-Tito?

Post by Haman2 »

Image

Smijesna uporedba. Mozda bi bila primjernije da poredimo Tita i Franju Tudjmana a evo zasto. Pogledajmo ove fotografije.
Last edited by Haman2 on 06/09/2019 20:25, edited 2 times in total.
Maraschino

#1450 Re: Alija-Tito?

Post by Maraschino »

espn wrote:Tito je bio jedan od najvećih diplomata svog vremena. Neki ga mrze, samo ne znam što.
Moras imati debele razloge pa ga mrziti ali pretjerivati sa dobrotom iz tog vremena, ne ide.
Skromno se zivjelo ili bolje receno, prezivljavalo.

Porediti Tita i Aliju je isto tako glupost. Druga vremena, druge okolnosti, drugacija svijest naroda...ne ide. Historija neka zabiljezi kakav je koji bio.
Locked