Identitet Bosnjaka

Post Reply
славянин

#1426 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Pa kod nas bi te zaveli pod Bosance (uz Eskime i ostale), u grupu od nekoliko ljudi. Bar po zadnjem Popisu stanovnistva). Po drzavljanstvu bi bilo ono sto ti pise na pasosu. Za okolinu, pa tu zavis od imena :)
Cuj "zaveli" , zar ne pitaju kojem narodu pripadas na popisu ? :lol: Ili ti to u svesku "zavodis" :D
CPT

#1427 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Zivo me zanima u sta bi mene svrstao etnicki ako bih kao maternji jezik napisao "engleski", koji tecno pisem i govorim :D

Could you tell us this, Mr. CPT? Where I belong by ethnicity, or what is my ethnic belonging if I state that my mother language is English? :D
TI mozes staviti i svemirski... Hebe se njima. Samo broj Bosnjaka si smanjio tj. naskodio si svom narodu. Drugog efekta nema. I dijete ti (obicno) nece imati pravo na dodatni predmet u skoli.
Bloo
Globalna šefica

#1428 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

CPT wrote:
Bloo wrote:U Sloveniji je službeni jezik slovenski, te mislim talijanski u nekim pokrajinama. Znači možeš ga navesti kao maternji jezik.

Možemo mi ovako do sutra. Opet te pozivam da se vratiš na svoju izjavu da jezik određuje narod i nacionalnost. Kao i kultura, običaji, tradicija.
Ne, ne mozes ga navesti i niko to ne radi... U biti, u teoriji mozes navesti i norveski ali kao sto receno to se ne radi. Zadnji popis govori da je kao maternji jezik navelo 88% sto je cca jednako broju Slovenaca ("nacionalnih"). Preostalih 200.000 (cca) je kao maternji navelo neki drugi jezik.
Teoretski je tih 200.000 moglo navesti ali nije. Sto li?

Neki su pokusali "postati" Slovenci pa je onda medju Slovencima pocela kruziti jako ruzna poslovica koja i danas kruzi za ljude koji pokusaju "postati" nesto sto nisu i ne mogu biti.
I kakve to veze ima sa narodima i jezikom? Kao što rekoh, L1 jezik može biti službeni jezik neke države ili neki drugi. Službeni i nacionalni jezik Slovenije je slovenski, te koliko sam upoznata talijanski, ali morala bih provjeriti.
Popis se bavi etničkim sastavom.
Mi diskutujemo o tvom navodi da su karakteristike koje razlikuju narode (valjda u BiH) jezik, kultura, običaji, tradicija. Samo nikako da se maknemo sa jezika.
славянин

#1429 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Dozer wrote:Zivo me zanima u sta bi mene svrstao etnicki ako bih kao maternji jezik napisao "engleski", koji tecno pisem i govorim :D

Could you tell us this, Mr. CPT? Where I belong by ethnicity, or what is my ethnic belonging if I state that my mother language is English? :D
TI mozes staviti i svemirski... Hebe se njima. Samo broj Bosnjaka si smanjio tj. naskodio si svom narodu. Drugog efekta nema. I dijete ti (obicno) nece imati pravo na dodatni predmet u skoli.
Znaci koji jezik kazes da ti je "maternji" tom narodu pripadas (osim engleski itd jer onda ukidamo amere,australijance i tako) :D
Bloo
Globalna šefica

#1430 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

CPT wrote:

Zašto bi smanjio broj Bošnjaka?
Bošnjaci govore isključivo bosanski?
Ako neko napiše bosanski jezik kao maternji to ga čini Bošnjakom?
Dozer

#1431 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote:

Bosnjaci nisu moj narod. A ni Srbi, a ni Hrvati. A istovremeno jesu svi. Neshvatljivo ti, znam... :D
A koji predmet - vjeronauku? To bih ja davno spakovao tamo gdje i pripada - u vjerske ustanove.
CPT

#1432 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
Pa kod nas bi te zaveli pod Bosance (uz Eskime i ostale), u grupu od nekoliko ljudi. Bar po zadnjem Popisu stanovnistva). Po drzavljanstvu bi bilo ono sto ti pise na pasosu. Za okolinu, pa tu zavis od imena :)
Cuj "zaveli" , zar ne pitaju kojem narodu pripadas na popisu ? :lol: Ili ti to u svesku "zavodis" :D
Mislim da sam vec (bar 5x) napisao da je ta klasifikacija kod nas ukinuta i da se koristi maternji jezik. Dok je postojala tetka je objasnila sta se trazi i ogromna vecina je znala sta se trazi. Bilo je oni koji nisu znali, nisu zeljeli, nisu mogli, itd.
Bloo
Globalna šefica

#1433 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

Od imena.... :facepalm:
Imaš selam od Mirze, Kopta iz Egipta. :mrgreen:
славянин

#1434 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Mislim da sam vec (bar 5x) napisao da je ta klasifikacija kod nas ukinuta i da se koristi maternji jezik. Dok je postojala tetka je objasnila sta se trazi i ogromna vecina je znala sta se trazi. Bilo je oni koji nisu znali, nisu zeljeli, nisu mogli, itd.
Image
U periodu usvajanja Zakona o popisu, najviše pažnje izazvala su tzv. identitetska pitanja koja se tiču etničke, odnosno nacionalne pripadnosti, vjeroispovijesti i jezika. Glavna metodologinja Agencije za statistiku BiH Nora Selimović podsjeća da, pri izjašnjavanju o etnokulturnim karakteristikama, popisivač ne smije utjecati na odgovore.

„Kada je u pitanju izjašnjavanje ispitanika o etničkoj ili vjerskoj pripadnosti te maternjem jeziku, napominjemo da popisivač mora upisati tačno onakav odgovor kakav daje ispitivana osoba
Lagis malo janez izgleda :D
CPT

#1435 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote:

Bosnjaci nisu moj narod. A ni Srbi, a ni Hrvati. A istovremeno jesu svi. Neshvatljivo ti, znam... :D
A koji predmet - vjeronauku? To bih ja davno spakovao tamo gdje i pripada - u vjerske ustanove.
Ne moraju biti "tvoj" narod. Dovoljno je da su narod i po ogromnoj vecini Bosnjaka (cca 99%) jesu. Ti bi trebao postovati. Sve ostalo je negiranje naroda? To valjda znas gdje vodi? Dodatni predmet se zove "maternji jezik" koji bi trebao zajednici pomoci da zadrzi svoj identitet, itd, itd..
Dozer

#1436 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Kod vas? U Sloveniji?
Fakat ste vi dijasporci nenadjebivi... Polomiste se da nama u BiH "objasnite" ko smo, sta smo, kako nam je ovdje, itd., pri cemu uredno i rukama i nogama branite ovaj idiotski Ustav i nakaradno etnicko uredjenje u BiH...A sve to iz - GRADJANSKIH civilizovanih demokratija.

Takvo ponasanje se, ako niste znali, naziva - licemjerje, hinjluk, bezobrastina i sl.
Last edited by Dozer on 10/05/2019 23:09, edited 2 times in total.
Dozer

#1437 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote: Ne moraju biti "tvoj" narod. Dovoljno je da su narod i po ogromnoj vecini Bosnjaka (cca 99%) jesu. Ti bi trebao postovati. Sve ostalo je negiranje naroda? To valjda znas gdje vodi? Dodatni predmet se zove "maternji jezik" koji bi trebao zajednici pomoci da zadrzi svoj identitet, itd, itd..
Budi ljubazan i pokazi/citiraj gdje sam ja negirao bilo koji narod, ikada?
Kako ti vec rekoh - ono sto ne kontas, onda tu utrpavas svoje nekakve izmisljotine.
Btw, maternji jezik unesen na popisu nema apsolutno nikakve veze s tim predmetom u skoli, jer se za to pri upisu dobije poseban papir da se izjasnis za dijete.
Bloo
Globalna šefica

#1438 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

Erm predmet se zove maternji jezik i pokriva sva 3 standarda... :mrgreen: Barem je to ideja bila. Da se izučavaju sve tri jezičke norme, da se uči i bosanski i srpski i hrvatski jezik i književnost u sklopu istog predmeta u svim školama.
Ti ga zovi kako hoćeš, ali to je jedan te isti jezik.
CPT

#1439 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Bloo wrote:
CPT wrote:

Zašto bi smanjio broj Bošnjaka?
Bošnjaci govore isključivo bosanski?
Ako neko napiše bosanski jezik kao maternji to ga čini Bošnjakom?
Zato sto Bosnjaka vise nema, samo bosanski jezik. I da, maternji jezik Bosnjaka je obicno bosanski (tako kaze i Popis stanovnistva). Teoretski to moze biti svedski ili norveski. I guess :?

Citaj broj tacku 1).
славянин

#1440 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Zato sto Bosnjaka vise nema
, samo bosanski jezik. I da, maternji jezik Bosnjaka je obicno bosanski (tako kaze i Popis stanovnistva). Teoretski to moze biti svedski ili norveski. I guess :?

Citaj broj tacku 1).
Kazem ja , Janez koji zna bosanski jezik :lol: Teoretski , teoretski.Teoretski tvoj stav da jezik koji stavis da ti je maternji definise te kao pripadnika jednog naroda je malo ... da nekazem tezu rijec nerealna teza,jer znaci da licnim izborom (kao onih 444 albanca sto ne izabrase albanski u hr) mozes da biras sebi narod. Tako tu veliku tezu mozes u smece pa ajd sledecu :D
Last edited by славянин on 10/05/2019 23:12, edited 1 time in total.
CPT

#1441 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Bloo wrote:Erm predmet se zove maternji jezik i pokriva sva 3 standarda... :mrgreen: Barem je to ideja bila. Da se izučavaju sve tri jezičke norme, da se uči i bosanski i srpski i hrvatski jezik i književnost u sklopu istog predmeta u svim školama.
Ti ga zovi kako hoćeš, ali to je jedan te isti jezik.
Missing the point...
Bloo
Globalna šefica

#1442 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

CPT wrote: Zato sto Bosnjaka vise nema, samo bosanski jezik. I da, maternji jezik Bosnjaka je obicno bosanski (tako kaze i Popis stanovnistva). Teoretski to moze biti svedski ili norveski. I guess :?

Citaj broj tacku 1).
Ako Hrvat navede da mu je maternji jezik bosanski da li to znači:
- Da je smanjio broj Hrvata
- Da je povećao broj Bošnjaka

Statistički ....
CPT

#1443 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
, samo bosanski jezik. I da, maternji jezik Bosnjaka je obicno bosanski (tako kaze i Popis stanovnistva). Teoretski to moze biti svedski ili norveski. I guess :?

Citaj broj tacku 1).
Kazem ja , Janez koji zna bosanski jezik :lol:
dobro je, Radovane...
Dozer

#1444 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Djes ga to pitat' bona...
CPT

#1445 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Bloo wrote:
CPT wrote: Zato sto Bosnjaka vise nema, samo bosanski jezik. I da, maternji jezik Bosnjaka je obicno bosanski (tako kaze i Popis stanovnistva). Teoretski to moze biti svedski ili norveski. I guess :?

Citaj broj tacku 1).

Statistički ....
Statisticki toga nema... kao sto sam ti vec 3x napisao...
znaci u kolumni bosanski jezik +1

naravno govorimo teoretski jer ce Hrvat napisati hrvatski (opet referiram Popis i ne iskustvo)
славянин

#1446 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
славянин wrote:
CPT wrote:

Citaj broj tacku 1).
Kazem ja , Janez koji zna bosanski jezik :lol:
dobro je, Radovane...
Image
Dozer

#1447 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Fakat je ovo vrhunska sega... Lik ispali teoriju, pa kad mu se ta teorija malo razlozi na sastavne dijelove, argumentovano naravno, onda krece u blasfemiju, cupanje iz konteksta, fabrikovanje... Komedija, matere mi...
I sve nam to servira nacionalni Slovenac, etnicki Bosnjak, bosanskog porijekla...
Bloo
Globalna šefica

#1448 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

CPT wrote:
Bloo wrote:

Citaj broj tacku 1).

Statistički ....
Statisticki toga nema... kao sto sam ti vec 3x napisao...
znaci u kolumni bosanski jezik +1

naravno govorimo teoretski jer ce Hrvat napisati hrvatski (opet referiram Popis i ne iskustvo)
Citiram te
Hebe se njima. Samo broj Bosnjaka si smanjio tj. naskodio si svom narodu. Drugog efekta nema. I dijete ti (obicno) nece imati pravo na dodatni predmet u skoli.
Ako Hrvat rođen u Sarajevu, napiše da mu je maternji jezik bosanski, da li je smanjio broj Hrvata i/ili povećao broj Bošnjaka?
Govorimo teoretski, a glede i unatoč ovog citiranog i ove hipotetičke situacije koju sam navela.

Da li bosanski jezik jedino i isključivo definiše/karakteriše Bošnjake?
Ja govorim bosanski jezik, da li sam Bošnjak? Šta ako se deklarišem kao Hrvatica? ono kao "narod"
CPT

#1449 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Fakat je ovo vrhunska sega... Lik ispali teoriju, pa kad mu se ta teorija malo razlozi na sastavne dijelove, argumentovano naravno, onda krece u blasfemiju, cupanje iz konteksta, fabrikovanje... Komedija, matere mi...
I sve nam to servira nacionalni Slovenac, etnicki Bosnjak, bosanskog porijekla...
Moze li bez licnih stvari ili da napravim tvoj licni profil na javnom forumu?!
Dozer

#1450 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Ja necu hipoteticki, nego kako se i jesam pisao. Nacionalnost: Bosanac, maternji jezik: bosanski. Sta sam ja etnicki CPT? Po ovoj tvojoj "teoriji"...

I, kojih licnih stvari? Jesam li nesto slagao gore? Nisi nacionalni SLovenac? Nisi etnicki Bosnjak? Nisi bosanskog porijekla?
A bujrum, slobodno ispali "moj profil" :D
Last edited by Dozer on 10/05/2019 23:21, edited 1 time in total.
Post Reply