Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
NikolaKZ91

#1426 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

BadSanta wrote:A sta da radimo s buducim platama? Npr na paypal mi za ovaj mjesec uplate 200 km. Jel bi sada ja tu sicu trebala prijaviti i platiti porez?
Ofkors :D
SpecialOffer

#1427 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SpecialOffer »

BadSanta wrote:A sta da radimo s buducim platama? Npr na paypal mi za ovaj mjesec uplate 200 km. Jel bi sada ja tu sicu trebala prijaviti i platiti porez?
Normalno, porezni moral :lol: :D
Hakiz

#1428 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hakiz »

kica wrote:vidio si sa videa onog iz porezne, kako platu doktoru koja je negdje u inostranstvu 8.000,00 KM oporezuju sa 14%

Ne zanima njih sto mu je smjestaj 2.000 KM i sto mora jest i zivjeti u inostranstvu, znaci netto mu nije ni 5.000,00 KM.

I opet tih 5.000 KM donosi 100% ovdje, placa kredite za stan, rjesava se raznih dugova i slicno.

Covjek otisao da zaradi da bi ostao ovdje u BiH nakons to se rijesi svih dugova, oni ga deru znaci pored 100% sto ovdje daje, jos 14%
Što bi ih zanimalo?

Ako mu se ne plaća, neka uzme Njemačko državljanstvo.

Ili, neka se vrati i radi ovdje.

Ako neće ni jedno od toga dvoga, neka ga deru.
NikolaKZ91

#1429 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Uzme Njemacko drzavljanstvo, pa sta ti mislis da je to jednostavno ko da odes u prodavnicu i uzmes kilu jabuka?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1430 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

ma najbolje i da cijelo zdravstvo ide u Njemačku, tako je i najpametnije :mrgreen:
madner

#1431 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Velkoski wrote:Otvarao sam DOO i obrt, početni kapital za DOO je 2k + papiri + ostali troškovi svaki mjesec + možda par mjeseci budeš bez posla i mo'sh samo u grob s tim.

Da ne pričam kako s računa ne možeš tek tako gotovinu izvući kada je u pitanju DOO. Dakle, otvarati to za freelancing je blago rečeno ludilo. :D
Nisi onda odavno. :D
1k je sad i ne treba vise notar, ali i tada i sada te pare odu na racun firme.

Mozes, samo moras platiti porez.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1432 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

pdv, fisikalizacija, doprinosi, takse plus troškovi vođenja firme. polog je prije tačno godinu bio 2k i ne možeš imati samo sebe zaposlenog - makar nije moglo

dakle za sve ovo trebaš maksimalno da se uvališ i onda na kraju možda ostaneš bez posla ili padne plata za 50%+ ili se desi nešto treće. uostalom, freelancera i svih ostalih ima bar 200k, da svi otvore firme?

il' si lud il' se zajebavaš... :mrgreen:
reufjaha

#1433 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by reufjaha »

Velkoski wrote:pdv, fisikalizacija, doprinosi, takse plus troškovi vođenja firme. polog je prije tačno godinu bio 2k i ne možeš imati samo sebe zaposlenog - makar nije moglo

dakle za sve ovo trebaš maksimalno da se uvališ i onda na kraju možda ostaneš bez posla ili padne plata za 50%+ ili se desi nešto treće. uostalom, freelancera i svih ostalih ima bar 200k, da svi otvore firme?

uskoro mozemo da filtriramo ko radi u drzavnoj uhljeb firmi ili je iz poreske, vi zaboravljate da smo mi IT???
bosanka hercegovic

#1434 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

gold'n'brown wrote:
EliasVeskot wrote:Znam ja dobro sta neka drzava radi, a sta ne radi.
Da ne bude zabune, niko nije protiv placanja poreza na ostvareni PRIHOD, ali oni oporezuju PROMET, sto nikako nije isto.
Druga stvar, toliko ima rupa u sistemu da oni bukvalno tjeraju ljude da rade tako, znaci izdavanje nekretnina, trgovina putem interneta, posredovanje u trgovini itd. sve je to nemoguce naplatiti jer su njihovi propisi o takvoj trgovini, blago receno, uzasni.
Slazem se, treba iznaci model kako prikazati i rashode, mada budimo realno u 90% slucajeva rashodi su 0. Mada i ovo nije tesko regulisati, freelancer prijavi dobit i troskove, prilozi racune za kupljene stvari/sirovine i to se odbije od ukupnog balansa i na to se plati porez.
Ma samo se organizujte i trazite neka vam priznaju rashode 20% kao po ugovoru o djelu( kad vam vec namecu ovih 4% (kao sto ide kad je ugovor o djelu unutar FBiH)....pa Vam onda na primtak izadje u konacnici cca 11 % nameta
DR_Faustus

#1435 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DR_Faustus »

Koliko se sad treba platiti poreskoj, jel 10% ili 14% ?
bosanka hercegovic

#1436 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

DR_Faustus wrote:Koliko se sad treba platiti poreskoj, jel 10% ili 14% ?
Znam čovjeka koji nana svoj prihod iz inostranstva, po uputi porezne popnjavao obraz AUG-1031 prema sljedećem obračunu:

na primjer leglo mu je 1000,00 KM - 20% rashoda = 800,00 x4% = 32,00 KM (za zdravstvo da plati od cifre 10,2% federalnom zavodu, a 89,80% kantonalnom prema prebivalištu), zatim...

800,00-32,00= 768,00(osnovica za obračun poreza na dohodak) x 10% = 76,80KM( porez na dohodak)

Dakle, na 1000,00 prihoda je imao obavezu 32+ 76,80= 108,80KM
walk_M-A-N

#1437 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by walk_M-A-N »

Dakle, ovi kojima je država pomogla da ih othrani i iškoluje da su konkurentni na svjetskom tržištu sada trebaju vratiti malo. Tako da povećaju broj zaposlenih u poreznoj za obradu svih ovih priliva, u računovodstvenim agencijama za obračun, u firmama koje prave znakove za isticanje, da plate općini „isticanje firme“ jer naravno da nisu to istakli, kako bi dobili posao..a onda još zaposlenih u općinama i tako dalje. Pa će se i oni brojati kao zaposleni a i ovi drugi. Kad se sve sabere, biće veliki porast.

Šalu na stranu, ali zar neko misli ko tek sad počinje plaćati da ima išta pravedno u porezu. Da onaj ko zaradi 800 neto, nakon svih ostalih davanja i pdv-a, još od toga daje 50!? Ili onaj ko radi smislen posao za 1.300 plaća 100?
To je jednostavno uzimanje. Zna se gdje pare idu, smiješno je sad kao to tražiti. A što je rasipanja i zloupotrebe, boli briga poreznu. Uzmi od ovih a nemoj od velikih poreznih dužnika. Sjeća li se ko kad je ovaj direktor i mislio naplatiti to, odmah bila sjednica Vlade da ga zsustave!?

„Država“ koja je krenula u akciju je morala prije toga sve pripremiti, objaviti, objasniti razne slučajeve, posebno za troškove i prava, da postoji web sa FAQ, a ne da se prepričava šta je rekla neka teta..
AkumAone

#1438 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by AkumAone »

Hakiz wrote: Ako mu se ne plaća, neka uzme Njemačko državljanstvo.
Zar nije u Njemackoj porez na prihod 14%, a ne 10% kao kod nas?
EliasVeskot

#1439 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by EliasVeskot »

Velkoski wrote:pdv, fisikalizacija, doprinosi, takse plus troškovi vođenja firme. polog je prije tačno godinu bio 2k i ne možeš imati samo sebe zaposlenog - makar nije moglo

Upravo tako ali saad se moze u Kantonu Sa samo sa 1K. Broj zaposlenih zavisi koliko je inspektor dobar, znaci na granici si stalno.
Plus izmisle jos more doprinosa, takse, takse na takse.
Ono sto je najgore kod DOO je da imas toliko papira za voditi da vise nemas kad raditi. :(
madner

#1440 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

1k i ne mora niko biti trajno zaposlen. Doprinosi su penziono i zdravstveno.
Naveo sam troskove.

Imas pluseve, troskove mozes prijaviti, dobiti kredit itd...

To je skroz normalno, rizik uvijek postoji. 3 puta bankrotiras, 4ta bude uspjesna.

Kada bi svi usli u sistem, imali bi 50% vece penzije i 50% vise za zdravstvo. Ali drzava vas ne tjera, ne moraye nista otvarati.
red evil

#1441 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by red evil »

Kaže državi sam nešto dužan, trebam platiti, zakon je zakon. Jeste, slažem se ali i ta država meni treba dati osnovna prava, pravo na školovanje, pravo na slobodno kretanje. Nijedno od to dvoje mi nije dala. Pisao sam na mnogim temama, i ovdje ću, osoba sam u kolicima (100% invalid), bez pomoći roditelja i školskih drugova nikad ne bih završio ni osnovnu ni srednju školu, pristup tim školama, proces obavljanja nastave je bio užasan. Ne, nije bio problem pratiti nastavu već je bio problem kako doći do učionice, kako otići sa trećeg sprata do prizemlja na drugi čas. Kad se pitala ta država da nađe neko riješenje, bilo je ma proće i to. Da, prošlo je ali državo ne zahvaljujući tebi već drugima.

Nakon toga, kako upisati fakultet, isti problem ali tad ne mogu sa mnom roditelji da pomažu, nema faksa u mom gradu. Riješenje ima i za ovo, to je DL učenje (učenje na daljinu, putem računara i interneta). Ni ovo nije bilo moguće jer nema 100% odrađen taj sistem i ono što ima je vrlo loše.

Odlučim upisati IT Akademiju, preskupo, plate roditelji, bez ikakve pomoći države. Kupim preskupe mašine da bih mogao posao obavljait (laptop), nađem sam posao preko interneta (upwork), radim i zaradim. I onda kaže država nakon svega ovog dužan si mi platiti porez. Uredu, hoću ali kad budem mogao ući u poreznu znači lift, kosa ravan ili nešto slično tome.
breuer

#1442 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by breuer »

red evil wrote:Kaže državi sam nešto dužan, trebam platiti, zakon je zakon. Jeste, slažem se ali i ta država meni treba dati osnovna prava, pravo na školovanje, pravo na slobodno kretanje. Nijedno od to dvoje mi nije dala. Pisao sam na mnogim temama, i ovdje ću, osoba sam u kolicima (100% invalid), bez pomoći roditelja i školskih drugova nikad ne bih završio ni osnovnu ni srednju školu, pristup tim školama, proces obavljanja nastave je bio užasan. Ne, nije bio problem pratiti nastavu već je bio problem kako doći do učionice, kako otići sa trećeg sprata do prizemlja na drugi čas. Kad se pitala ta država da nađe neko riješenje, bilo je ma proće i to. Da, prošlo je ali državo ne zahvaljujući tebi već drugima.

Nakon toga, kako upisati fakultet, isti problem ali tad ne mogu sa mnom roditelji da pomažu, nema faksa u mom gradu. Riješenje ima i za ovo, to je DL učenje (učenje na daljinu, putem računara i interneta). Ni ovo nije bilo moguće jer nema 100% odrađen taj sistem i ono što ima je vrlo loše.

Odlučim upisati IT Akademiju, preskupo, plate roditelji, bez ikakve pomoći države. Kupim preskupe mašine da bih mogao posao obavljait (laptop), nađem sam posao preko interneta (upwork), radim i zaradim. I onda kaže država nakon svega ovog dužan si mi platiti porez. Uredu, hoću ali kad budem mogao ući u poreznu znači lift, kosa ravan ili nešto slično tome.
iskreno divljenje tebi i tvojim roditeljima i za ovaj upis :thumbup:

nama svima na sramotu
jahh

#1443 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by jahh »

madner wrote: Kada bi svi usli u sistem, imali bi 50% vece penzije i 50% vise za zdravstvo. Ali drzava vas ne tjera, ne moraye nista otvarati.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
joe_cole

#1444 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by joe_cole »

Velkoski wrote:Pa u pozivu nema ni 4%, a zapravo ima. Ja ću uzeti advokata kada dođe plava koverta i gotovo. :mrgreen:
Ista situacija, ništa prije plave koverte i samo advokat, kakvo retroaktivno crno... Ovako će samo neke strahom navući da plate, pa će ostali isto krenut plaćat jer eto "svi plaćaju"
hekaton

#1445 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by hekaton »

red evil wrote:Kaže državi sam nešto dužan, trebam platiti, zakon je zakon. Jeste, slažem se ali i ta država meni treba dati osnovna prava, pravo na školovanje, pravo na slobodno kretanje. Nijedno od to dvoje mi nije dala. Pisao sam na mnogim temama, i ovdje ću, osoba sam u kolicima (100% invalid), bez pomoći roditelja i školskih drugova nikad ne bih završio ni osnovnu ni srednju školu, pristup tim školama, proces obavljanja nastave je bio užasan. Ne, nije bio problem pratiti nastavu već je bio problem kako doći do učionice, kako otići sa trećeg sprata do prizemlja na drugi čas. Kad se pitala ta država da nađe neko riješenje, bilo je ma proće i to. Da, prošlo je ali državo ne zahvaljujući tebi već drugima.

Svaka cast, samo guraj !
madner

#1446 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

jahh wrote:
madner wrote: Kada bi svi usli u sistem, imali bi 50% vece penzije i 50% vise za zdravstvo. Ali drzava vas ne tjera, ne moraye nista otvarati.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Matematika ti nesto ne ide?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1447 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Imali bi duplo više administracije i Brankovića, sve po zakonu.
sandra01

#1448 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

Hakiz

#1449 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hakiz »

Svaka mu je Njegoševa.
kica

#1450 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Moj glas ima, a nacu mu jos 20 glasova.
Post Reply