Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bili su bogami masovno krenuli distancirat se i dodje rat, neka ovdje mir bude 50 godina vecina Bosnjaka ce opet po istom
Zato što je država tada, što na silu što beneficijama, provodila anti-religijsku politiku, naročito prema islamu.
Smanjenje religioznosti na osnovu uskraćivanja slobode vjeroispovjesti je samo umjetna pojava.
Osmanski izvori spominju da nismo bili neki vjernici ni tada, a nismo ni sada.Reci da je u pitanju sila nije bas tacno.Vise je silna religioznost onih nakon 1992
Mani se tih osmanskih izvora.
Ovdje je minimalno 20-30 muslimanskog stanovništva pobjeglo čisto jer nisu htjeli biti pod ne-muslimanskoj vlasti.
Naravno da je sila u državi gdje je jedan od glavnih uvjeta da napreduješ u društvu to da ne budeš viđen po džamijama.
Danas nije obrnuti slučaj. Iako odlazak na džumu ili slično sigurno donosi političke poene, imamo ogroman broj nereligioznih na vrhu države. Da ne govorim o slobodnoj ekonomiji.
Religioznost je toliko "silna" da je ovdje generacija rođena nakon rata više okrenuta vjeri od roditelja.
Zato što je država tada, što na silu što beneficijama, provodila anti-religijsku politiku, naročito prema islamu.
Smanjenje religioznosti na osnovu uskraćivanja slobode vjeroispovjesti je samo umjetna pojava.
Osmanski izvori spominju da nismo bili neki vjernici ni tada, a nismo ni sada.Reci da je u pitanju sila nije bas tacno.Vise je silna religioznost onih nakon 1992
Ovdje je minimalno 20-30 muslimanskog stanovništva pobjeglo čisto jer nisu htjeli biti pod ne-muslimanskoj vlasti.
Naravno da je sila u državi gdje je jedan od glavnih uvjeta da napreduješ u društvu to da ne budeš viđen po džamijama.
Danas nije obrnuti slučaj. Iako odlazak na džumu ili slično sigurno donosi političke poene, imamo ogroman broj nereligioznih na vrhu države. Da ne govorim o slobodnoj ekonomiji.
Religioznost je toliko "silna" da je ovdje generacija rođena nakon rata više okrenuta vjeri od roditelja.
E pa ko je odlazio odlazio je,mi danas smo potomci onih kojima nije bio problem biti pod kafirskom vlasti
E pa ko je odlazio odlazio je,mi danas smo potomci onih kojima nije bio problem biti pod kafirskom vlasti
Što opet ne znači ništa.
Jednostavno, treba prihvatiti da nećemo odjednom svi postati ateisti.
Možda nekad, ali sada praviti nekakve analize o tome je rano, a pogotovo u smislu nekakovg navijačkog pristupa.
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/05/2024 20:33
Nije društvo nešto postalo specijalno religiozno nakon rata, ovo sada što imam je slabo ako napraviš paralelu sa nekim minimumom islama.
Stvar je u tome što prije rata društvo toliko nije imalo veze sa islamom da bilo kakva promjena bi pravila razliku. Nije teško biti više islamski religiozan u odnosu na "muslimane" Jugoslavije. Tadašnji "muslimani" nisu imali veze sa islamom ni po najliberalnijim islamskim predavačima a da ne pričamo o mezhebima.
Pa eto prvi restorani, hoteli, tržni centri koji nisu imali alkohol u svojoj ponudi prije 20 godina su bili šok, pisalo se u novinama kako je društvo postalo radikalno a ono najosnovnije islamsko pravilo. Ili kada je relativno mali procenat muslimanki stavilo hidžab, još jedno najosnovnije pravilo i to mali procenat žena, i tada je se pričalo kako je društvo postalo radikalno (ovo ima i na forumu). Svi porede sa "muslimanima" Jugoslavije, a kao što rekoh, nije teško biti radikalan u odnosu na te "muslimane" Jugoslavije.
sale07 wrote: ↑21/05/2024 13:36
Mislim da nije to stvar, iako ima nekih slicnosti.
Kuranije koliko ja znam striktno drze onog sto je u Kur'anu iskljujuci sunnet i hadis.
Po ovoj knjizi kako sam ja razumio je stvar da hadis isto kao sto su prije hiljadu godinu prepitivali vjerodostojnost istih, da to treba raditi i danas i za hiljadu godinu, da ne treba uzimati kao da je to zavrsena prica.
Po kojem kriterijumu?
Između ostalog da za vjerodostojnost hadisa nije dovoljan samo lanac prenosioca nego da treba uzeti i druge faktore kao sto su Kur'an, naucna otkrica i mislim da je Jos nešto bilo al ne mogu se sad sjetiti.
Uglavnom da čitava ta cjelina može zaokružiti pricu o vjerodostojnosti odredjenog hadisa.
sale07 wrote: ↑21/05/2024 13:36
Mislim da nije to stvar, iako ima nekih slicnosti.
Kuranije koliko ja znam striktno drze onog sto je u Kur'anu iskljujuci sunnet i hadis.
Po ovoj knjizi kako sam ja razumio je stvar da hadis isto kao sto su prije hiljadu godinu prepitivali vjerodostojnost istih, da to treba raditi i danas i za hiljadu godinu, da ne treba uzimati kao da je to zavrsena prica.
Po kojem kriterijumu?
Između ostalog da za vjerodostojnost hadisa nije dovoljan samo lanac prenosioca nego da treba uzeti i druge faktore kao sto su Kur'an, naucna otkrica i mislim da je Jos nešto bilo al ne mogu se sad sjetiti.
Uglavnom da čitava ta cjelina može zaokružiti pricu o vjerodostojnosti odredjenog hadisa.
Time otvaraš pandorinu kutiju.
Svako odmah može reći "ovo nije tačno, ovo nije blablabla". Svako bi uzeo ono što mu paše.
Komotno bi mogli čak ići imati neku veću radikalnost.
Što opet ne znači ništa.
Jednostavno, treba prihvatiti da nećemo odjednom svi postati ateisti.
Možda nekad, ali sada praviti nekakve analize o tome je rano, a pogotovo u smislu nekakovg navijačkog pristupa.
Necemo nikada postati svi ateisti to ja ne tvrdim.Evo skandinavci koji su na vrhu te ljestvice su danas vecinom neka vrsta agnostika. Balkan je jos uvijek religozno podrucje ali mislim da Bosna tu spada pod manje religiozne zemlje u odnosu na npr Hrvatsku ili npr Makedoniju
Ja licno vjerujem Boga i da postoji nakon smrti neki zivot, ali ne vjerujem da je Kuran istina, i mislim da je dovoljno sto ovo smijem reci u drustvu otvoreno bez da me neko krivo pogleda dovoljno da dokazem koliko je Bosna daleko od islamskog svijeta.
"Islamski svjet" je širok pojam i praktikuje se različito u diktaturi tipa Iran, u poludemokratiji poput Turske ili u kleptokratiji poput Bosne ili u propaloj državi poput Somalije...
Jedna pojava mi nije jasna na ovom forumu, ima nekoliko tema o vjeri, pa i tema o samom Islamu, i uglavnom komentarišu ljudi koji ne vjeruju.
I cijelo vrijeme se pokušava ubjediti nekoga kako je vjera, u ovom slučaju Islam loša, zastarila, itd. Zašto?
Ja sam vjernik, sjedim s ljudima koji nisu, isto tako sjedim ljudima koji su Muslimni samo na papiru, ne vidim zašto bi bio problem što sam ja vjernik a oni ne. Ako mene vjera čini boljim čovjekom zašto je problem da budem vjernik?
i da, pravila u Isalmu kao vjeri se neće promjeniti bez obzira što je nekome teško poštovati ta pravila.
3 su izvora iz koji se crpe pravila u Islamu, Kuran, hadisi i sunet.
Što se tiče hadisa koji se ovdje spominju ne uzimaju se hadisi tek tako kao izvor, nego moraju proći određen vid kontrole, da se utvrdi vjerdostojnost.
Osnovni izvor Islama kao vjere je Kuran, hadisi i sunet su kao priručnici koji obješanjavju neke dijelove Kurana, i daju dodatno objašnjenje.
Kuran kao Božija riječ nikada neće biti izmjenjena a samim time ni pravila u Islamu, tako da od reforme nema ništa. A i zašto bi se reformisala, šta fali Islamu?
broj dva wrote: ↑22/05/2024 07:27
"Islamski svjet" je širok pojam i praktikuje se različito u diktaturi tipa Iran, u poludemokratiji poput Turske ili u kleptokratiji poput Bosne ili u propaloj državi poput Somalije...
Stim sto Bosna nigdje tu ne spada ni kulturoloski ni mentalitetski.I kod turaka npr islam jak u ruralnim krajevima vecina zena u hidzabu itd
Bosna i Albanija su izuzetci,mislim nismo izuzetci vec smo jednostavno jedini evropski narod koji je vjere te.Krscanstvo Evrope i krscanstvo bliskog istoka isto nije isto
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 22/05/2024 08:26, edited 1 time in total.
Armin2013 wrote: ↑22/05/2024 07:46
Jedna pojava mi nije jasna na ovom forumu, ima nekoliko tema o vjeri, pa i tema o samom Islamu, i uglavnom komentarišu ljudi koji ne vjeruju.
I cijelo vrijeme se pokušava ubjediti nekoga kako je vjera, u ovom slučaju Islam loša, zastarila, itd. Zašto?
Ja sam vjernik, sjedim s ljudima koji nisu, isto tako sjedim ljudima koji su Muslimni samo na papiru, ne vidim zašto bi bio problem što sam ja vjernik a oni ne. Ako mene vjera čini boljim čovjekom zašto je problem da budem vjernik?
i da, pravila u Isalmu kao vjeri se neće promjeniti bez obzira što je nekome teško poštovati ta pravila.
3 su izvora iz koji se crpe pravila u Islamu, Kuran, hadisi i sunet.
Što se tiče hadisa koji se ovdje spominju ne uzimaju se hadisi tek tako kao izvor, nego moraju proći određen vid kontrole, da se utvrdi vjerdostojnost.
Osnovni izvor Islama kao vjere je Kuran, hadisi i sunet su kao priručnici koji obješanjavju neke dijelove Kurana, i daju dodatno objašnjenje.
Kuran kao Božija riječ nikada neće biti izmjenjena a samim time ni pravila u Islamu, tako da od reforme nema ništa. A i zašto bi se reformisala, šta fali Islamu?
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑22/05/2024 07:16
dovoljno da dokazem koliko je Bosna daleko od islamskog svijeta.
A zašto onda recimo u BiH ateisti, nemuslimani, često i imami kažu da Bošnjaci praktikuju kako treba islam i da su religiozni.
Kad su prije 20 godina neki selefijski propovjedsči rekli da većina Bošnjaka nema veze sa islamom, većina je se bunila "mi ovdje 500 godina praktikujemo" te onda islam od nane, dede i sl. fore.
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑22/05/2024 07:16
dovoljno da dokazem koliko je Bosna daleko od islamskog svijeta.
A zašto onda recimo u BiH ateisti, nemuslimani, često i imami kažu da Bošnjaci praktikuju kako treba islam i da su religiozni.
Kad su prije 20 godina neki selefijski propovjedsči rekli da većina Bošnjaka nema veze sa islamom, većina je se bunila "mi ovdje 500 godina praktikujemo" te onda islam od nane, dede i sl. fore.
Praktikuje se ovdje islam evropski bosanski kako vec, na svoj nacin.Sta god to znacilo, sad ce vjernici reci islam je jedan ali ja kao neutrala kazem nije.
ne moze neko iz Afrike ko u ime vjere ”suneti” djevojcice i neko iz Saudije ko glat ima 4 zene imati puno zajednicko s nekim ko zivi Evropi, prosjecno prodje kroz 3,4 veze, uda se,mozda se prokurva razvede..mislis da ove 3 osobe imaju puno zajednickog?
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑22/05/2024 12:04
Praktikuje se ovdje islam evropski bosanski kako vec, na svoj nacin.Sta god to znacilo, sad ce vjernici reci islam je jedan ali ja kao neutrala kazem nije.
ne moze neko iz Afrike ko u ime vjere ”suneti” djevojcice i neko iz Saudije ko glat ima 4 zene imati puno zajednicko s nekim ko zivi Evropi, prosjecno prodje kroz 3,4 veze, uda se,mozda se prokurva razvede..mislis da ove 3 osobe imaju puno zajednickog?
Nema ni katolik iz HR puno s filipincem
Normalno da će postojati kulturološke razlike između muslimana Bosne, Afrike, Saudije, Čečenije itd.
Ali ono što su "muslimani" Jugoslavije radili ne odgovara ni minimumu islama u Evropi. Jedno je prilagoditi vjeru području a drugo je ne mariti za vjerom. Bošnjo koji ulazi u veze, bludnjiči, ne kljanja i sl. nije prilagodio vjeru Bosni nego ne mari za vjerom. A znaš da u Jugi je mali broj mario za islam, ostalo je više tradicija Bajram, malo ramazan, dženaza, sunećenje i sl.
Normalno da će postojati kulturološke razlike između muslimana Bosne, Afrike, Saudije, Čečenije itd.
Ali ono što su "muslimani" Jugoslavije radili ne odgovara ni minimumu islama u Evropi. Jedno je prilagoditi vjeru području a drugo je ne mariti za vjerom. Bošnjo koji ulazi u veze, bludnjiči, ne kljanja i sl. nije prilagodio vjeru Bosni nego ne mari za vjerom. A znaš da u Jugi je mali broj mario za islam, ostalo je više tradicija Bajram, malo ramazan, dženaza, sunećenje i sl.
Pa npr seks u vezi/orije braka je normala u citavoj Evropi manje vise.Ni jedna religija ne dozvoljava, jel to znaci da citava Evropa ne mari za religijom? Onda ne cudi sto ni mi ne marimo.
Znam sta zelis reci ali to ”ne marenje” nije bas ne marenje kako ti zamisljas, nije da je nama puno nebitnija vjera nego komsijama nego je Evropa na tom nivou da je danas tesko kod prosjecneg bosnjaka npr naici na stav ”ne smijes se drzati za ruku ljubit s curom”, to je nasa norma i tu se islam ne uklapa
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 22/05/2024 13:04, edited 1 time in total.
Pa npr seks u vezi/orije braka je normala u citavoj Evropi manej vise.Ni jedna religija ne dozvoljava, jel to znaci da citava Evropa ne mari za religijom? Onda ne cudi sto ni mi ne marimo
Veliki dio evrope više i ne govori da pripada nekoj vjeri.
Gledajuc u odnosu na Kuran islam je već duboko reformiran
i nemoze se ta bolest vise operisati kad zahvati cjeli organisam. Izbacene su iz prakse bozije naredbe nauke, rada, jedinstva ili Bozijeg uzeta, odbranbene sposobnosti i medusobne solidarnosti. Umjesto da im Bozije uze bude prioritet za saradnju, muslimanima nije strano da se ubijaju za vlast, naciju, klasu, bogatstvo, seks, Omera, Aliju, bradu, kapu i ostale različitosti ili idole.
Umet je sam sebi ugradio kočnice i blokade i selektivno interpretira pravdu i nauku.
Tu možeš biti vrhunski poznalovalac fizike, matematike i kvantene mehanike,
ali moraš pognute glave čutati i slušati ulemu koja je naučno na nivou dječije pameti.
Oni po cijeli dan nabraju kako su nekada neki ljudi rekli ovo ili ono, a ni sami ne znaju zašto je to tako.
Meni izgledaju kao doktori nauka koji svu matematiku znaju na pamet, ali ništa ne znaju samostalno računati, već samo rećituju šta je rekao Pitagora ili neki drugi matematičar prije nekoliko hiljada godina.
Drze čovečanstvo glupim da nikad ne shvati racionalno Božije Objave.
Nameću svoje autoritete, diplome i diktate narodu kao kočijaši svojim konjima.
Ulema ne voli nauku i rad. Dok drugi narodi prave oružje i tvornice, oni samo uče dove i tako uče i svoj narod.
Izgledaju vise kao božiji savjetnici koji dovama Bogu daju instrukcije sta da radi i da ih hrani, brani i uči, a oni da samo leže i seksaju se.
Ako kritikuješ ulemu, potovarete da si protiv Boga.
Uvijek oni perfektno uspiju narodu prodati svoj interes kao Božiji interes.
Tajno ili javno uvijek su kroz istoriju bili u sprezi sa vlastima i stvarno su lukaviji od svake lisice.
Nikad nisam vidjela ljude toliko oskudnog znanja matematike,
kvantne mehanike, i drugih nauka što se to može naći u islamskoj ulemi.
Čovek da bi pravilno razumio istinu mora biti kombinacija velikog naučnika i vjernika, a ne otkačeni vjernik od nauke ili otkačeni naucnik od vjere.
Samo takav originalan čovek moze sagledati kroz istoriju sve manipulacije religijom i naukom od strane slijepih vjernika i slijepih ateista, koji nikad ne vide kompletnu istinu, već samo dijelove te istine.
Da su robovi imali pravo interpretirati Kuran, u islamu bi nestalo robovlasništva. Da su siromasni mladici interpretirali Kuran nebi jedna cetvrtina bogati mladica zeneci po cetiri zene ostavila tri cetvrtine siromasni mladica bez i jedne zene izlozene riziku bluda i kamenovanja. Oni bi radije prihvatili opste pravilo religije: “Ne radi drugom ono sto ne zelis da on tebi radi kad se zamjenite za situaciju.” Naucno se jasno zna sta je grijeh i blud, kradja, alkohol, droga, tumor, virus, itd. Imaju u svom karakteru jasnu parazitsku prirodu, koja ih goni da rastu jeduci svoje zrtve do kraja i kad sve pojedu sami sebi postaju propast.
Pravo interpretacije Kurana pripadalo je uvjek slabo naucno obrazovanoj ulemi i bogatim klasama u društvu.
Vlasti su imale interes da narod bude neškolovan, da ne može shvatiti kako to da su robovlasnici, feudalci i kapitalisti stalno sve bogatiji, a robovi, seljaci i radnici sve siromašniji i siromašniji.
Bojali su se da bi skolovan narod mogao postaviti pitanje kako to da je u šerijetu neprimjecena masovna krađa nad robovima, seljacima i radnicima od strane njihovih poslodavaca i bogataša, a da se siromaku sječe ruka za ukradeni komad kruha.
Uvijek je bila neka sprega između uleme i vlastodržaca, i ulema je imala zadatak da narod drži nepismen i da im obećava platu na drugom svijetu, dok ih vladajući slojevi nemilosredno radno i seksualno iskoristavaju.
Sve te nepravde su oni vješto uspijeli nametnuti kao Božiji propis i ovjekovjecili.
Kad bi pametne žene interpretirale Kuran, same bi se počele pristojno oblačiti, jer bi shvatile da će pod pritiskom golotinje i nekontroliranog miješanja muškaraca i žena, nestati u društvu iskrene i prave ljubavi između zena i muskaraca,
nestaće braka, rađanja i odgoja djece
i na kraju tog trenda se vidi propast i društva i ljudske duse.
Kuran treba interpretirati pametno, ali to niko ne radi, već svako interpretira prema svom interesu, a uvažavaju se samo interpretacije onih jačih slojeva u društvu.
Eto zašto su muslimani odbacili Božiju naredbu nauke i opšte pravde, a prihvatili nepismenost i selektivnu pravdu i nametnuli to narodu kao Božiji propis.
Eto zašto su ateisti kao Karl Marx mislili da je religija kriva za obespravljenost radnika, a ne interpretacija te religije prema ukusu i interesu poslodavaca i vladajuće klase.
Potpuno nepravedno je tu optužena religija i Bog uzvišeni.
Naravno ja ne kažem da su samo muslimani zalutali, nego su ljudi
svi religija i ideologija odaljili se po liniji neke stramputice i zalutali.
Jedni samo prave djecu, a nemaju ih čim nahraniti i odbraniti,
drugi prave tvornice i oružje, ali ne prave radnike i ratnike,
treći se koncentriraju samo na seks i blud
a postaju sve više nesposobni za iskrenu ljubav, za brak, za rađanje i odgoj djece,
cetvrti razmišljaju jos da li su muško ili žensko, ili biljka,
peti hoće da u budućnosti postanu robovi svojim robotima i nuklearnoj energiji, šesti zagađuju planetu i nije ih briga što će se buduće generacije peći kao na ražnju. Nuklearni rat bice tesko vjecno izbjeci jer politicari postaju sve agresivniji i agresivniji.
Svi ti trendovi na kraju svog puta su propast i čovečanstvu i ljudskoj duši.
Pred sam kraj svijeta preostali dio čovečanstva će jasno shvatiti
sta ih je dovelo do te propasti
i svi će se kajati, ali će biti to prekasno.
Na kraju ja nemam namjeru da dalje išta pisem, jer ljudi obicno ne dođu na forum sa namjerom da uvaže u zdravoj mjeri jedni druge, nego da odbrane svoju lokalnu pamet i da se medusobno
svađaju, ponižavaju i poslije još više zatvore svako u svoj inat i ograničenu svijest.
Time otvaraš pandorinu kutiju.
Svako odmah može reći "ovo nije tačno, ovo nije blablabla". Svako bi uzeo ono što mu paše.
Komotno bi mogli čak ići imati neku veću radikalnost.
Pa šta i da se otvori Pandorina kutija ako ce to dovesti do istine?
Ne kažem ja da ti i ja na forumu trebamo utvrdjivati je li hadis vjerodostojan ili ne, al da to ulema treba raditi u današnjem vremenu mislim da da, i ne samo danas nego dok je svijeta
newera86 wrote: ↑22/05/2024 12:17
Smatram da nije moguća reforma islama, ali da će islam reformisati svijet, djeluje mi neminovno.
Reformirati na bolje ili na gore ?
Kako se muslimani obrazuju islam ce slabiti bez reforme.Reforma je nuzna i to ce dolaziti s potrebom , nisu se ni crkve svojom voljom reformisale nego jer se narod promjenio
newera86 wrote: ↑22/05/2024 12:17
Smatram da nije moguća reforma islama, ali da će islam reformisati svijet, djeluje mi neminovno.
Reformirati na bolje ili na gore ?
Kako se muslimani obrazuju islam ce slabiti bez reforme.Reforma je nuzna i to ce dolaziti s potrebom , nisu se ni crkve svojom voljom reformisale nego jer se narod promjenio
Ja uopšte ne razumijem šta vi razumijete pod "reformom" islama.
Prije svega jer mi nije jasno kako vi mislite da to treba izgledati u praksi. Islam nije kao katoličanstvo, pa da imamo jednog papu ili Vatikan koji svima govore šta i kako, islam je poprilično decentralizovan.
Naravno, postoje uticajne institute kao što je Al-Azhar u Kairu, ali svaka zajednica muslimana ima svoje institucije koji su manje-više nezavisne.
Ono što bi se moglo desiti je da pojedinačno te zajednice postanu "liberalnije", ali to nije sigurno nije reforma religije kao takve.
Pogotovo jer već danas postoje raznorazne škole, denominacije, i kulture. I sad praktikovanje islama nije isto u Kuala Lumpuru, na Maldivima ili Senegalu.
U vezi kritika bosanskog islama, ovog postratnog, ne u Yu, pitanje.
Da li mislite da je moguće (znatno) više islama i praktikovanja istog među narodom u slobodnom društvu?
Tu ne mislim na folklor i razne običaje već poznavanje islama, namaz, post i sl.
Gdje žive pravi ili bolji muslimani, gdje ih ima najviše, koje države?
toska wrote: ↑27/05/2024 00:27
U vezi kritika bosanskog islama, ovog postratnog, ne u Yu, pitanje.
Da li mislite da je moguće (znatno) više islama i praktikovanja istog među narodom u slobodnom društvu?
Tu ne mislim na folklor i razne običaje već poznavanje islama, namaz, post i sl.
Gdje žive pravi ili bolji muslimani, gdje ih ima najviše, koje države?
Naravno da može, što ne bi moglo. Recimo, većina Bošnjaka ne prati ni minimum onoga što Islamska zajednica smatra praćenjem islama. Kada čitaš fetve IZ-a i napraviš paralelu sa Bošnjacima, vidiš da su to dva različita svijeta.
Što se tiče gdje se najviše praktikuje, teško je to reći. U vrhu su Arapske države jer je njima i najlakše praktikovati jer su im te stvari duboke u kulturi. Ja mogu Bošnju opravdati po pitanju nekih kulturoloških razlika ali ne mogu pravdati po pitanju namaza, bluda, alkohola, golotinje itd. Ovo je stvar nemara za vjerom a ne kulture. Sada će neko reći kako Arapske države dopuštaju neke stvari, što je istina ali opet napravi poređenje sa drugim zemljama pa vidi razliku.
Što se tiče gdje se najmanje praktikuje, čuo sam da ove bivše zemlje SSSR su baš loše, doduše negdje iako 90% muslimansko stanovništvo imaju anti islamsku politiku. Tadžikistan 98% muslimanski, presjednik se slikaje na Hadžu a curama zabranjeno ići u školu sa hidžabom.
Last edited by iClass on 27/05/2024 01:29, edited 1 time in total.