Nurudine, suzdrži se od varijacija na temu nečijeg nicka i klasificiranja svega kao trolanje, da ne bi u istu kategoriju bio stavljen.
Smrcak - smanji dozivljaj sa slikovnicama.
Gojeni H -
Prijavi, dušo, ako ti smeta. ne mogu sve da vidimNurudin wrote:jel to važi i za varijacije na temu mog nika ili ?
ja se ne razbacivam sa slikama tek tako, kad ih postiram postiram ih sa svrhom, to su mi dokazi da nije samo rekla kazala priceBloo wrote:Sekerbay, sejhuj negdje drugo.
Nurudine, suzdrži se od varijacija na temu nečijeg nicka i klasificiranja svega kao trolanje, da ne bi u istu kategoriju bio stavljen.
Smrcak - smanji dozivljaj sa slikovnicama.
Gojeni H -![]()
Mislila sam na tvoju i moju diskusiju o nivoima svjesnosti, a ne u kontekstu cjelokupne diskusije na temi, koja je prilično široko postavljena.Nurudin wrote:kako nije tema , a tema ateizam vs religija ?
Ja ovom nisam rekla. Nisam rekla ni da vjerujem ni da ne vjerujem, rekla sam samo da ne diskutujem o tome. Ne smatram da je moj stav bitan u ovoj diskusiji (niti ičiji pojedinačni stav, mi smo svakako samo šačica ljudi ovdje na forumu).znači ti ne vjeruješ da je bog stvorio adema onako kako piše , ok
Pa nije on ovdje ništa prepametno izjavio. Samo rekao da postoje živa i neživa priroda i naveo njihovu gradaciju. Da bi to izgledalo mudrije, on je to povezao sa stepenima svjesnosti, ali mogao je to i pojednostaviti. Mada, da je govorio običnim jezikom, ne bi niko onda njega smatrao učenjakom i mudracem, već običnim čovjekom. Isto što vrijedi i za sve ostale filozofe i mudrace.cijela rasprava je počela kad sam ja navodio citat ibn Arebija , "Allah spava u kamenu, sanja u biljci, komeša se u hajvanu,
a budi u insanu" . tu se govori o stepenima svijesti i nesvjesti pomoću metafora sna bez snova, kao totalnog odsustava svijesti,
sanjanja kao stanja u kojem je san neka druga realnost ili neko drugo stanje svijesti, koje je različito od budnog stanja, te
budnog stanja kao konačno svijesnog .
tu je jednostavno i lijepo , sa ovim rečenicom, ibn Arebi opisao i evoluciju ali i čovjeka kojeg naziva mikrokosmosom, a koji svakodnevno
prolazi sva ova stanja svijesti .
pa kako nije prepametno, kad baš jestEuridika wrote:Mislila sam na tvoju i moju diskusiju o nivoima svjesnosti, a ne u kontekstu cjelokupne diskusije na temi, koja je prilično široko postavljena.Nurudin wrote:kako nije tema , a tema ateizam vs religija ?
Ja ovom nisam rekla. Nisam rekla ni da vjerujem ni da ne vjerujem, rekla sam samo da ne diskutujem o tome. Ne smatram da je moj stav bitan u ovoj diskusiji (niti ičiji pojedinačni stav, mi smo svakako samo šačica ljudi ovdje na forumu).znači ti ne vjeruješ da je bog stvorio adema onako kako piše , ok
Pa nije on ovdje ništa prepametno izjavio. Samo rekao da postoje živa i neživa priroda i naveo njihovu gradaciju. Da bi to izgledalo mudrije, on je to povezao sa stepenima svjesnosti, ali mogao je to i pojednostaviti. Mada, da je govorio običnim jezikom, ne bi niko onda njega smatrao učenjakom i mudracem, već običnim čovjekom. Isto što vrijedi i za sve ostale filozofe i mudrace.cijela rasprava je počela kad sam ja navodio citat ibn Arebija , "Allah spava u kamenu, sanja u biljci, komeša se u hajvanu,
a budi u insanu" . tu se govori o stepenima svijesti i nesvjesti pomoću metafora sna bez snova, kao totalnog odsustava svijesti,
sanjanja kao stanja u kojem je san neka druga realnost ili neko drugo stanje svijesti, koje je različito od budnog stanja, te
budnog stanja kao konačno svijesnog .
tu je jednostavno i lijepo , sa ovim rečenicom, ibn Arebi opisao i evoluciju ali i čovjeka kojeg naziva mikrokosmosom, a koji svakodnevno
prolazi sva ova stanja svijesti .
Nije to, bona, uopće ibn Arebijevo tumačenje nego Nurudinovo, ibn Arebi govori o izlijevanju božanskog Bitka putem Njegovih Imena u svemu stvorenom, odnosno u svemu što ima tek posuđeni, mogući bitak. Tako se Božija imena stvaranja (iz ničega u nešto, ili oblikovanja, ili...) ogledaju i pokazuju već i u mineralima i stijenama, Božija imena koja Ga opisuju kao Onoga koji život ili opskrbu daje (uz ona prethodna koja govore o Allahu kao Stvoritelju) u bilju ili životinjama, a Božija imena (uz ova sva prethodna) praštanja, upućivanja, ostavljanja u zabludi, itd. u čovjeku. Adem, kao insan, je poučen svim Imenima jer je čovjek i biće razuma i moralnih dilema, i biće slobodne volje, i... onoga što nisu meleki (koji ne jedu, ne piju, ne dvoume se, nemaju roda ni spola, ili..) koji su se čudili ljudskom namjesništvu, kao ni nabrojani oblici postojanja: stijenje, bilje, životinje. U čovjeku su smirena sva Božija imena koja nisu u ostalim stvorenjima pa čak ni melekima bezgrješnim.Euridika wrote: Pa nije on ovdje ništa prepametno izjavio. Samo rekao da postoje živa i neživa priroda i naveo njihovu gradaciju. Da bi to izgledalo mudrije, on je to povezao sa stepenima svjesnosti, ali mogao je to i pojednostaviti. Mada, da je govorio običnim jezikom, ne bi niko onda njega smatrao učenjakom i mudracem, već običnim čovjekom. Isto što vrijedi i za sve ostale filozofe i mudrace.
Smrle uzivo prica u znakovnom jezikuMarlboroGold wrote:To je tvoj način komunikacije. Je li tako i uživo objašnjavaš? Naložiš vatru, pa slikovito dočaraš kako će nevjernici goriti, a kao gorivo će služiti ljudi i kamenje.
Cek, cek... Kako je to moguce ako nas je bog stvorio po svom liku, a "znamo" da je bog savrsen, nepogrijesiv, pravedan, posten, svemocan, sveznajuci i sve ostalo "sve" i "naj"?Connaisseur Karlin wrote: postoje ogranicenja i nesavresnosti, od kosmosa, Plenate Zemlje, ljudi su nesavresne biloloske i psiholoske strukture![]()
Jes se opetovano isprovaljivo, ali si ipak dao prejaku kvalifikacijuNurudin wrote:"nije to ibn Arebijevo nego Nurudinovo tumačenje".... i onda on krene tumačiti ibn Arebija.
pa to je opet tvoje tumačenje, nije to ibn Arebi nigdje napisao , osim ako ti ne misliš da si ti jedini mjerodavan
o tome dati sud i tumačiti, iako si se dokazano i više puta na tu temu muški obrukao.
Meni zapravo ovo najviše smeta na čitavom ovom PDF (zapravo, na čitavom forumu). Jedni s jedne strane, drugi s druge, raspravljaju na istom nivou argumentacije, a jedini cilj im je nadglasati protivnika. Nemoguće je voditi diskusiju izvan ovih okvira: "il' si moj il' si neprijatelj". Najgore je biti ničiji, odnosno onaj u sredini...arzuhal wrote:Drugo je to što Nurudin s tesavufom, Kur'anom, ibn Arebijem ili Rumijem radi suštinski isto ono što Smrčak radi sa znanošću: pabirči i uzima neke dijelove kako bi njima objašnjavao i opravdavao neku navlastito svoju priču, stavove, mišljenje, uvjerenje i sl. Nemoj to brkat, bit ćeš nepravedna prema ibn Arebiju, kadasallahu sirrehu, i sličnim ljudima...
samo ti razumijes, ma niko nista vise ne razumijeNurudin wrote:"nije to ibn Arebijevo nego Nurudinovo tumačenje".... i onda on krene tumačiti ibn Arebija.
pa to je opet tvoje tumačenje, nije to ibn Arebi nigdje napisao , osim ako ti ne misliš da si ti jedini mjerodavan
o tome dati sud i tumačiti, iako si se dokazano i više puta na tu temu muški obrukao.
naravno, šta te briga, samo nastaviš dalje kao Irsar ili Smrčak , tvrdoglavo mantrajući ono što uopšte nisi razumio.
sve te začkoljice, zarezi, finese, zagradice koje ti postavljaš , su u stvari samo način na koji ti sam sebe zavodiš i zajebavaš.
al ' šta te briga, kad može alah možeš i ti
i ništa on, samo piči dalje ...i kaže onda nekome da je ko Smrčakdadinjo33 wrote:Jes se opetovano isprovaljivo, ali si ipak dao prejaku kvalifikacijuNurudin wrote:"nije to ibn Arebijevo nego Nurudinovo tumačenje".... i onda on krene tumačiti ibn Arebija.
A da iskopirate konkretan citat iz ibn Arebijevog djela i da nijedan ne tumači, već da ostavite svakom forumašu da po vlastitom shvatanju sam sebi protumači? Imamo valjda i mi ostali malo mozga.Nurudin wrote:"nije to ibn Arebijevo nego Nurudinovo tumačenje".... i onda on krene tumačiti ibn Arebija.
naravno, šta te briga, samo nastaviš dalje kao Irsar ili Smrčak , tvrdoglavo mantrajući ono što uopšte nisi razumio.
sve te začkoljice, zarezi, finese, zagradice koje ti postavljaš , su u stvari samo način na koji ti sam sebe zavodiš i zajebavaš.
Ma nisi me upratio... Vjernici to ovako tvrde. A nauka nikako ne moze reci da je "covjeku dat razum", jer bi to onda znacilo da nauka prihvata religijske dogme o tome, tj. prihvata postojanje boga koji nas je stvorio i dao nam taj razum. A nije tako. Nauka moze samo reci da "covjek ima razum".Gojeni H wrote: Oko, de ti to opet provjeri. Mislio sam da moderna nauka tvrdi da je samo covjeku dat razum, a da zivotinje djeluju instinktivno.
Eto Smrčka, eto arze, ćafire sve redom gaze.Nurudin wrote:i ništa on, samo piči dalje ...i kaže onda nekome da je ko Smrčakdadinjo33 wrote:Jes se opetovano isprovaljivo, ali si ipak dao prejaku kvalifikacijuNurudin wrote:"nije to ibn Arebijevo nego Nurudinovo tumačenje".... i onda on krene tumačiti ibn Arebija.
nemam ja taj problem, naprotiv , baš bih volio da se događa neka konstruktivna raspravaEuridika wrote:Meni zapravo ovo najviše smeta na čitavom ovom PDF (zapravo, na čitavom forumu). Jedni s jedne strane, drugi s druge, raspravljaju na istom nivou argumentacije, a jedini cilj im je nadglasati protivnika. Nemoguće je voditi diskusiju izvan ovih okvira: "il' si moj il' si neprijatelj". Najgore je biti ničiji, odnosno onaj u sredini...arzuhal wrote:Drugo je to što Nurudin s tesavufom, Kur'anom, ibn Arebijem ili Rumijem radi suštinski isto ono što Smrčak radi sa znanošću: pabirči i uzima neke dijelove kako bi njima objašnjavao i opravdavao neku navlastito svoju priču, stavove, mišljenje, uvjerenje i sl. Nemoj to brkat, bit ćeš nepravedna prema ibn Arebiju, kadasallahu sirrehu, i sličnim ljudima...
Da su tako sa mushafom uradili, hodza ne bi ni bilo.Euridika wrote:A da iskopirate konkretan citat iz ibn Arebijevog djela i da nijedan ne tumači, već da ostavite svakom forumašu da po vlastitom shvatanju sam sebi protumači? Imamo valjda i mi ostali malo mozga.Nurudin wrote:"nije to ibn Arebijevo nego Nurudinovo tumačenje".... i onda on krene tumačiti ibn Arebija.
bilo je to sve većEuridika wrote:A da iskopirate konkretan citat iz ibn Arebijevog djela i da nijedan ne tumači, već da ostavite svakom forumašu da po vlastitom shvatanju sam sebi protumači? Imamo valjda i mi ostali malo mozga.Nurudin wrote:"nije to ibn Arebijevo nego Nurudinovo tumačenje".... i onda on krene tumačiti ibn Arebija.
Pogresno sam se izrazio, hvala na ispravci. Da, nauka kaze da covjek ima razum, i da bez obzira na broj posmatranja izucavanja, itd. ne postoji zivotinjski Sokrat niti postoji interes za njega.Dozer wrote:Ma nisi me upratio... Vjernici to ovako tvrde. A nauka nikako ne moze reci da je "covjeku dat razum", jer bi to onda znacilo da nauka prihvata religijske dogme o tome, tj. prihvata postojanje boga koji nas je stvorio i dao nam taj razum. A nije tako. Nauka moze samo reci da "covjek ima razum".Gojeni H wrote: Oko, de ti to opet provjeri. Mislio sam da moderna nauka tvrdi da je samo covjeku dat razum, a da zivotinje djeluju instinktivno.
A primjeri koje postavih su samo malo dio onoga za sta su zivotinje sposobne. I to ne sve zivotinje iste vrste, nego samo neke manje grupice.
Smrcak15 wrote: 74. A kad Ibrahim reče svome ocu Azeru: "Zar kumire smatraš bogovima?! Vidim da ste i ti i narod tvoj u pravoj zabludi
75. I Mi pokazasmo Ibrahimu carstvo nebesa i Zemlje da bi čvrsto vjerovao
76. I kad nastupi noć, On ugleda zvijezdu i reče: "Ovo je Gospodar moj!" A pošto zađe, reče: "Ne volim one koji zalaze!"
77. A kad ugleda Mjesec kako izlazi, reče: "Ovo je Gospodar moj!" A pošto zađe, on reče: "Ako me Gospodar moj na Pravi put ne uputi, biću, sigurno, jedan od onih koji su zalutali."
78. A kad ugleda Sunce kako se rađa, on uzviknu: "Ovo je Gospodar moj, ovo je najveće!" - A pošto zađe, on reče: "Narode moj, ja nemam ništa s tim što vi Njemu druge pridružujete!
79. Ja okrećem lice svoje, kao pravi vjernik, prema Onome koji je nebesa i Zemlju stvorio, ja nisam od onih koji Njemu druge pridružuju!"
80. I narod njegov se s njim raspravljao. "Zar da se sa mnom raspravljate o Allahu, a On je mene uputio?" - reče on. "Ja se ne bojim onih koje vi Njemu pridružujete, biće samo ono što Gospodar moj bude htio. Gospodar moj znanjem Svojim obuhvaća sve. Zašto se ne urazumite?
Kontakt Allaha i Ibrahima je uspostavljen prije nego je Ibrahim pred ljudima govorio da im ukaze da mjesec, sunce i ostala nebeska tijela nisu bozanstva nego samo im je htio reci da to nisu prava bozanstva
Isto kao kad bi ja kao vjernik dosao hinduisti koji vjeruje da je kip bozanstvo i kazem mu ovo bozanstvo ovdje mora biti svemocno i nemoze mu nista nasteti, kakav je bog ako mu se moze nasteti, ja dodjem i oborim ga i on se slomije...i pokazem hinduisti, nemoze ovo biti bozanstvo kad nije u stanju da se odbrani od obicnog covjeka.
znaci to je vise edukatvnog karaktera to sto je Ibrahim govorio da su mu mjesec i sunce i venera bozanstva jeste da bi ih osporio takticki jer su Babiloncima to bila 3 bozanstva to i arheologija potvrdjuje
ako pogledas malo bolje u Kuranu o zivotu volio je Ibrahim ulaziti u intelektualne diskusije sa tim mnogobozcima pa cak i sa kraljem Nebukadenasorom nije ga bilo strah. A otac ga je zamalo htio kamenovati zbog diskusije izmedju njega i oca gdje ga je pokusao ubijediti da postoji samo jedan bog. a mnogobozci su ga na lomacu bacili katapultom nakon sto je pokaazao primjerom da to nisu prava bozanstva, kada je polomio manje bogove a objasio sjkiru o vrat najvecem pa su se uhvatili za glavu mnogobosci kad su vidjeli a Ibrahim im rekao, ma to je taj najveci uradio tim malima![]()
Koji konkretni citat?Euridika wrote: A da iskopirate konkretan citat iz ibn Arebijevog djela i da nijedan ne tumači, već da ostavite svakom forumašu da po vlastitom shvatanju sam sebi protumači? Imamo valjda i mi ostali malo mozga.