Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
AmirBaa

#1426 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by AmirBaa »

"Kada se pretvori iz eura u marke, cijena dizela u ovoj zemlji jučer se na pumpama kretala od 2,04 KM do maksimalnih 2,24 KM, a benzina od 2,14 do 2,25 KM po litru. U pitanju su podaci austrijskog auto-moto saveza za pokrajinu Beč.

Sa druge strane, litar dizela jučer je u BiH koštao od 2,10 do 2,30 KM, a benzina od 2,10 do 2,26 KM, što pokazuje kako su cijene veće, ili u najboljem slučaju iste kao u Austriji.
Prema posljednjim podacima, prosječna neto plata u Austriji iznosi 2.009 eura, a u BiH tek 439 eura."

i dusmani kazu ne ide BiH europskim putem :lol: :lol: :bih: :bih: :bih:
pustopoljina

#1427 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by pustopoljina »

Thorgerson wrote:
uglavnomja wrote:ne vadi iz konteksta :)

kolega je napisao da cijene hrane (a i generalno) nisu bitne za kvalitet zivota
Gdje sam napisao da cijene hrane? Navedi i citiraj? Napisao sam biftek, jer su se ovdje povlacile slike da na zapadu haman moras kredit dici da kupis meso. Pa ni ovdje ga ne jedem svaki dan. Pa da ga imam da mi ga neko besplatno servira, ne bi ga jeo svako jebeni dan.

Cijene osnovnih namirnica nisu nista vece nego kod nas. U odnosu na platu cak su i jeftinije neke stvari. Nisam zivio van, ali sam boravio duze periode (15, 30 dana itd) i nisam corav, bio sam po marketima i vidio sam svojim ocima. Dakle, brasno, jaja, mlijeko, namazi ulje, povrce i voce, nista nije previse skuplje nego ovdje (u odnosu na plate). Nemojte mi samo sad postat sliku npr malina da su 15 EUR itd, jer to nije osnovna namirnica. Govorim o krompiru, paradajzu, luku, jabukama, bananama itd.

I ne znam o kakvim ukusima pricate. Ja uopste nisam vidio razliku od one paprike iz Binga i paprike koju sam gore uzeo. Mlijeko i jaja su im 10 puta ukusniji npr. Zasto, ne znam, ali jesu. Piletina isto tako, isti okus. Teletina, junetnia i to jeo sam, naravno spremljeno na gore njihov nacin to ne bude kao kod nas, ali meni je ok. Druga je stvar sto je bosnjo navikao da mu pliva sve u masnoci i da mu je nakrnano 4 kasike soli i 7 kasika vegete. Ribu sam vecinom jeo sto se tice mesa i riba im je vrh normalno jer je svjeza da ne moze bit svjezija.

Pa vi mislite da ovdje svako ima svoju livadu i svoju kravu. Pa nemam ja vremena jbt da hodam po selima i kupujem domace. :-) I ja kupim na pijaci il u marketu prehrambene namirnice - koje se nabavaljaju po desetim zemljama. Ne znam ni gdje se nabavljaju, jer nema nikakve deklaracije, etikete...mogu jedino vjerovati prodavacu da je on to uzgojio na svojoj livadi.

Kazem opet, previse se busamo u prsa da nema nista okus kao ovdje. Nema, jer u onom cevapu ti strpaju svu mogucu masnocu i sol ovog svijeta i mora bit ukusan. A to sto raja sa 40 godina sada masovno obolijeva i umire od srcanih, svima pritisak povisen..jebo to. Hrana super ukusna.
Nazif_Gljiva

#1428 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Nazif_Gljiva »

mali jomu wrote:
Nazif_Gljiva wrote:

djaba kad nemas za peticu da pocastis...

Ovdje niko nikad nikog ne casti peticom....... to se podrazumijeva kao udisanje vazduha, pijenje vode..... :)

Pogodio si sustinu. Kad nema love, udises vazduh i pijes vodu :bih:
mali jomu

#1429 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Nazif_Gljiva wrote:
Pogodio si sustinu. Kad nema love, udises vazduh i pijes vodu :bih:

Dobro si pogodio sustinu...... petice. :mrgreen:
mali jomu

#1430 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Morningenzi, peticaaa........! :)

Thorgerson

#1431 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

AmirBaa wrote:"Kada se pretvori iz eura u marke, cijena dizela u ovoj zemlji jučer se na pumpama kretala od 2,04 KM do maksimalnih 2,24 KM, a benzina od 2,14 do 2,25 KM po litru. U pitanju su podaci austrijskog auto-moto saveza za pokrajinu Beč.

Sa druge strane, litar dizela jučer je u BiH koštao od 2,10 do 2,30 KM, a benzina od 2,10 do 2,26 KM, što pokazuje kako su cijene veće, ili u najboljem slučaju iste kao u Austriji.
Prema posljednjim podacima, prosječna neto plata u Austriji iznosi 2.009 eura, a u BiH tek 439 eura."

Ejh, al nas kako je tesko zaradit te 2.009 EUR u Austriji. Tamo moras radit, mi ovdje u BiH ne moramo.

Ja odem na posao i legnem, a gazda mi servira kaficu, dorucak. Pa onda malo setamo po Carsiji, pojedemo cevape...onda opet malo lezim, kliknem dva tri put na racunaru i odem kuci.
ultima_palabra

#1432 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

Thorgerson wrote:
AmirBaa wrote:"Kada se pretvori iz eura u marke, cijena dizela u ovoj zemlji jučer se na pumpama kretala od 2,04 KM do maksimalnih 2,24 KM, a benzina od 2,14 do 2,25 KM po litru. U pitanju su podaci austrijskog auto-moto saveza za pokrajinu Beč.

Ejh, al nas kako je tesko zaradit te 2.009 EUR u Austriji. Tamo moras radit, mi ovdje u BiH ne moramo.

Ja odem na posao i legnem, a gazda mi servira kaficu, dorucak. Pa onda malo setamo po Carsiji, pojedemo cevape...onda opet malo lezim, kliknem dva tri put na racunaru i odem kuci.
Sve i da jeste tako, ubio bih se nakon tri dana takvog rahatluka.
Seyfo

#1433 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Seyfo »

Šalu na stranu, ima uhljeba kojima nigdje ne bi moglo biti bolje; para laka,cifra fina, obaveza nikakvih, rada nikakvog; izmišljena radna mjesta a plata nije upitna dok god je MMF-a i akciza.
Thorgerson

#1434 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

Seyfo wrote:Šalu na stranu, ima uhljeba kojima nigdje ne bi moglo biti bolje; para laka,cifra fina, obaveza nikakvih, rada nikakvog; izmišljena radna mjesta a plata nije upitna dok god je MMF-a i akciza.
Pa naravno da ima.

I obicno takvi uhljebi su u paru uhljebljeni. Jer kad se jedno uhljebi, onda ide ganjanje veze za uhljebljenje partnera, logicno. Pa sad zamisli bracni par u javnoj ustanovi, javnom preduzecu. Ako su na nekim pozicijama, imaju neto prihod 5000-6000 KM hladno. Da ne govorim o svim beneficijama, sluzbeno auto, pausali, beneficije, gluposti, regresi, godisnji odmori, bolovanja, placeni telefoni, gorivo itd.

Npr evo poslanici u SK Sarajevo imaju po 3000 KM platu. Palamude tu bezveze, valjaju gluposti bez ikakve odgovornosti. Svaki od njih ima suprugu/supruga uvaljenog isto tako u neko javno preduzece/ustanovu - vecinom.

Zasto bi takvi ljudi igdje isli? A takvih je desetine i desetine hiljada u gradu i drzavi.
Bluemore

#1435 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

Seyfo wrote:Opet burek za doručak, taman i da je ispod sača. Nutricionisti se za glavu hvataju
Ne brini ovo je samo naka fina slicica sa googleta
Nako za izloga
Ova tema ti dodje nesto kao virtualno hranjrnje na „Usi“ pardon na slije
Seyfo

#1436 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Seyfo »

Thorgerson wrote:
Seyfo wrote:Šalu na stranu, ima uhljeba kojima nigdje ne bi moglo biti bolje; para laka,cifra fina, obaveza nikakvih, rada nikakvog; izmišljena radna mjesta a plata nije upitna dok god je MMF-a i akciza.
Pa naravno da ima.

I obicno takvi uhljebi su u paru uhljebljeni. Jer kad se jedno uhljebi, onda ide ganjanje veze za uhljebljenje partnera, logicno. Pa sad zamisli bracni par u javnoj ustanovi, javnom preduzecu. Ako su na nekim pozicijama, imaju neto prihod 5000-6000 KM hladno. Da ne govorim o svim beneficijama, sluzbeno auto, pausali, beneficije, gluposti, regresi, godisnji odmori, bolovanja, placeni telefoni, gorivo itd.

Npr evo poslanici u SK Sarajevo imaju po 3000 KM platu. Palamude tu bezveze, valjaju gluposti bez ikakve odgovornosti. Svaki od njih ima suprugu/supruga uvaljenog isto tako u neko javno preduzece/ustanovu - vecinom.

Zasto bi takvi ljudi igdje isli? A takvih je desetine i desetine hiljada u gradu i drzavi.
Oni sto promovisu ostanak i patriotizam,prvo bi trebalo da se izjasne jesu li to ovi iznad ili rade kod privatnika. Ili sto kaze stara narodna,nije sta kaze,nego ko kaze. Sistem postoji zbog njih i napravljen je za njih,a svi ostali rade i krepavaju da bi njima bilo sto bolje. Takvi recimo,najcesce tuze drzavu zbog nekih tamo prava koja bi im ogla pripadati. I dobiju,i to im opet placamo mi.
mali jomu

#1437 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Bluemore wrote:
Seyfo wrote: Opet burek za doručak, taman i da je ispod sača. Nutricionisti se za glavu hvataju
Ne brini ovo je samo naka fina slicica sa googleta
Nako za izloga
Ova tema ti dodje nesto kao virtualno hranjrnje na „Usi“ pardon na slije

Image

........ :mrgreen:
Bluemore

#1438 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

:bih: :bih: jah zivot se sveo na cevapeeee iiiii
madner

#1439 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Seyfo wrote:
Thorgerson wrote:
Pa naravno da ima.

Oni sto promovisu ostanak i patriotizam,prvo bi trebalo da se izjasne jesu li to ovi iznad ili rade kod privatnika. Ili sto kaze stara narodna,nije sta kaze,nego ko kaze. Sistem postoji zbog njih i napravljen je za njih,a svi ostali rade i krepavaju da bi njima bilo sto bolje. Takvi recimo,najcesce tuze drzavu zbog nekih tamo prava koja bi im ogla pripadati. I dobiju,i to im opet placamo mi.
Kod privatnika/privatnik. :D
mali jomu

#1440 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Bluemore wrote: :bih: :bih: jah zivot se sveo na cevapeeee iiiii
Od bureka do cevapa..... laganini kroz guzvu. :mrgreen:
kiligonzales

#1441 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kiligonzales »

Seyfo wrote: Oni sto promovisu ostanak i patriotizam,prvo bi trebalo da se izjasne jesu li to ovi iznad ili rade kod privatnika. Ili sto kaze stara narodna,nije sta kaze,nego ko kaze. Sistem postoji zbog njih i napravljen je za njih,a svi ostali rade i krepavaju da bi njima bilo sto bolje. Takvi recimo,najcesce tuze drzavu zbog nekih tamo prava koja bi im ogla pripadati. I dobiju,i to im opet placamo mi.
Radim citav zivot kod privatnika, najniza plata za koju sam radio bila je 200 KM, najvisa 750KM, vazda borba, zajebancija, ganjaj koji dinar sa strane, tamo vamo, ali opet hvala bogu zivi se. Nikada u drzavnoj firmi nebih radio iz sopstvenih razloga i principa, jednostavno fakinluka je u njima previse.
Pokusao otici, vratio se, skontao da sam ovdje jedino svoj na svome i da cu svugdje morati zategnuti ako zelim bilo sta da imam.
mali jomu

#1442 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Morningenzi, cevapi, burek pa sladoled. :)

Image
mali jomu

#1443 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Morningenzi to do the nightingo, coffee...... and all. :)

Image
Bluemore

#1444 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

Hahah i tebe lima mujo udarila nostalgija
mali jomu

#1445 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

for to do nicenige nightingo...... :)

Image
Bluemore

#1446 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

I stavi onaj cevap u usta :-D
Thorgerson

#1447 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

Image

http://www.6yka.com/novost/135733/pogle ... rlinu-foto

Kako li se izdrze ovolike cijene gore...pa ovo nije normalno...
Covjece dizel 10 eura i 89 centi!!!
Gandra_1

#1448 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Gandra_1 »

Thorgerson wrote:Image

http://www.6yka.com/novost/135733/pogle ... rlinu-foto

Kako li se izdrze ovolike cijene gore...pa ovo nije normalno...
Covjece dizel 10 eura i 89 centi!!!
Prije da je ovo 1,089 e
dobar osjecaj

#1449 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by dobar osjecaj »

Gandra_1 wrote:Prije da je ovo 1,089 e
Da. Der Benzinpreis in Berlin liegt an 286 geöffneten Tankstellen aktuell zwischen 1,26 und 1,43 Euro pro Liter. (https://www.benzinpreis-aktuell.de/benz ... rlin-heute)
Gandra_1

#1450 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Gandra_1 »

dobar osjecaj wrote:
Gandra_1 wrote:Prije da je ovo 1,089 e
Da. Der Benzinpreis in Berlin liegt an 286 geöffneten Tankstellen aktuell zwischen 1,26 und 1,43 Euro pro Liter. (https://www.benzinpreis-aktuell.de/benz ... rlin-heute)
Pa dobro to je to, na ovom linku sto je postavio ima vise slika, pa ima i tih vecih cijena, a ovo je najjeftinija cijena na nekoj pumpi..
Post Reply